Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”Bolaget”) har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol, Zoom Uphill ® (”Zoomen”), som primärt är anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna. Zoomen är en hybrid mellan en traditionell eldriven rullstol PWC, Power Wheelchair, och fyrhjuling ATV, All Terrrain Vehicle. Zoomen är kommersialiserad och Bolagets unika bottenplatta är skyddad av patent. Zoomability har avtal med lokala distributörer i flera europeiska länder, USA samt Australien och säljer därutöver via E-handel. Bolaget har varit noterat sedan år 2019 och handlas på Spotlight Stock Market.
Pressmeddelanden
Står inför en accelererad tillväxt
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”Bolaget”) har under åren 2023 och 2024 fortsatt stärka Bolagets marknadsposition och förbättrat tillväxtutsikterna genom en utökad och breddad distribution, samt godkännande enligt rullstolsdirektivet. I kombination med att JV-bolaget i Kina förväntas att bidra till en effektiviserad och ökad produktionskapacitet, samt öppnar upp för försäljning i Kina och Sydkorea, anser Analyst Group att Zoomability har lagt en solid grund för att fortsatt skala upp försäljningsvolymerna på Bolagets etablerade marknader och därigenom förbättra lönsamheten. Sammantaget bedömer Analyst Group att Zoomability besitter flera värdedrivare på kort- och medellång sikt, vilket gör att den nuvarande Pre Money-värderingen om 17,8 MSEK genom pågående företrädesemission erbjuder en attraktiv risk/reward.
- Joint Venture i Kina
Zoomability har ingått ett JV-avtal med Ouhua Ruihe i Kina för att tillverka och sälja Zoom Uphill samt utveckla nya produkter baserade på Zoomabilitys teknik och patent. Då JV-bolaget nu är registrerat och under uppstart, kommer Bolaget successivt att stärka produktionskapaciteten och konkurrenskraften genom att låta Zoom Uphill produceras via JV-bolaget. Samtidigt öppnar JV-bolaget upp för försäljning på de stora marknaderna Kina och Sydkorea utan att belasta Bolagets finansiella resurser.
- Breddat distributionsnätverk
Zoomability har fram till dags dato byggt upp ett betydande nätverk av samarbetspartners som distribuerar Zoom Uphill i flera länder runtom i Europa, men även Australien, Nya Zeeland, Hong Kong, USA och Kanada. Zoomability genomför nu en fullständig översyn av Bolagets samtliga distributörer, där Bolaget prospekterar marknaden för att hitta de bäst lämpade, accelerera tillväxten och stärka Bolagets närvaro på marknaden globalt.
- FDA-registrering
Zoomability har investerat i riktade insatser för marknadsgodkännande och möjlighet att erhålla subventioner, där Bolaget nu befinner sig i en process för FDA-registrering av Zoom Uphill. USA är den största marknaden, och ett FDA-godkännande skulle därmed betydligt stärka Bolagets marknadsposition, vilket skulle möjliggöra att Zoom Uphill® i högre grad kan föreskrivas, upphandlas och finansieras av olika organisationer och myndigheter.
Nytt JV-företag avtalat och registrerat i Kina
Genom marknadsföringssatsningar, registrerat JV i Kina, ett breddat distributionsnätverk samt godkännandet av rullstollsdirektivet, anser Analyst Group att Zoomability har lagt en solid grund för att visa en stark tillväxt under åren 2024-2025. För år 2024 estimerar Analyst Group en nettoomsättning om 7,8 MSEK, motsvarande en tillväxt om 17 % Y-Y. Tillväxttakten är dock fortsatt beroende av tillgången till kapital, där ett kapitaltillskott är väsentligt för Zoomability att genomföra nödvändiga expansionssatsningar samt öka produktionstakten för att kapitalisera på efterfrågan. Givet en målmultipel om EV/S 2x på 2024 års estimerade omsättning och en diskonteringsränta om 16 %, samt Analyst Groups värdering av JV-företaget, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 2,4 kr (1,5) i ett Base scenario.
- Återhämtning av produktionstakten
Under Q2-24 uppgick nettoomsättningen till ca 1,9 MSEK (2,0), motsvarande en minskning om ca 5 % Y-Y, men är samtidigt en ökning från föregående kvartal (Q1-24) om 0,3 MSEK, vilket var markant under våra estimat. Den låga omsättningen under Q1-24 förklarades av att Zoomability inte har kunnat leverera Bolagets erhållna ordrar till följd av en ansträngd finansiell situation och komponentbrist. Analyst Group hade därmed räknat med en lägre produktionstakt även under Q2-24, men med det andra kvartalet rapporterat kan vi fastslå en snabbare återhämtning än estimerat. Trots en fortsatt påverkan av försenade komponenter anser vi att kvartalet pekar på en tydlig återhämtning av orderläget och produktionstakten, vilket ligger till grund för ett baktungt helår 2024, med en succesivt ökad produktionstakt under H2-24.
- Nytt Joint Venture signerat och registrerat i Kina
Efter utgången av Q2-24 har Zoomability signerat ett nytt JV-avtal i Kina med motparten Ouhua Ruihe, för tillverkning och försäljning av Zoom Uphill, samt för att utveckla nya produkter baserad på Zoomabilitys patent. JV-avtalet innebär att Zoomability kommer att äga 51 % av JV och Ouhua Ruihe resterande 49 % av det nya företaget Zoomability Technology Co. Ltd., i Kina. En vecka efter att parterna signerade det nya JV-avtalet hade parterna framgångsrikt registrerat det nya JV-företaget, Zoomability Technologies Co. Ltd., hos myndigheterna i Kina. JV-företaget innebär en betydande potential och utgör en stark värdedrivare på medel- och långsikt, där den kommunicerade målsättningen är att genomföra första leveransen av Zoom Uphill innan årets slut och nå full drift redan under år 2025.
- JV belyser värdet i Zoomability
JV-företaget kommer inte belasta Zoomability finansiellt, då Ouhua Ruihe kommer att tillföra kapital som motsvarar värdet av Zoomabilitys IP, vilket kan uppgå till cirka 30 MSEK. Utöver att JV-avtalet utgör en stark värdedrivare kommande år, om allt går planenligt, så belyser JV:et det underliggande värdet i Zoomabilitys IP, då Ouhua Ruihe investering ligger till grund för värderingen av JV-företaget. Samtidigt har Zoomability en fortsatt utmanande finansiell situation, där utebliven finansiering från Unidaco i den riktade emissionen som avsågs genomföras under Q2-24, vilket ökar risken för en extern kapitalanskaffning. Med bakgrund till ovan har Analyst Group valt att revidera värderingsintervallet i samtliga tre scenarion.
8
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Utmaningar i närtid, men fortsatt stark tillväxtpotential
Under de senaste åren har Zoomability investerat i verksamheten för att kunna exekvera på Bolagets tillväxtplaner, allt från ett förbättrad strukturkapital, lageruppbyggnad, breddat distributionsnätverk och ökad satsning på marknadsföring. Viktiga certifieringar har därtill erhållits, såsom EN12184, vilket öppnar upp fler marknader och medför en ökad försäljningspotential. Zoomability har dock inlett året med en låg redovisad omsättning, förklarat av utmaningar inom produktionen och ansträngd kassa. Dock har Zoomability byggt upp goda förutsättningar för att accelerera tillväxten under H2-24. För år 2024 estimeras nettoomsättningen uppgå till 7,8 MSEK, motsvarande en tillväxt om ca 17 %, vilket förutsätter att Bolaget säkrar nytt kapital. Med tillämpad målmultipel samt en diskonteringsränta om 16 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 1,5 kr (3,16) i ett Base scenario.
- Utmaningar inom produktion bidrar till låg omsättning
Under Q1-24 uppgick nettoomsättningen till ca 0,3 MSEK (1,6), motsvarande en minskning om ca 80 % Y-Y. Omsättningen kom därmed in betydligt lägre än våra estimat, vilket är ett resultat av att Zoomability inte har kunnat leverera Bolagets erhållna ordrar till följd av en ansträngd finansiell situation och komponentbrist. Detta, tillsammans med ett säsongsmässigt svagt kvartal, har resulterat i en låg omsättning under kvartalet. Effekterna från komponentbristen och en lägre produktionstakt estimeras påverka även Q2-24, där en återhämtning förväntas under H2-24.
- Nytt LOI avseende JV i Kina och avtal med Unidaco
Efter utgången av Q1-24 har Zoomability tecknat ett nytt LOI avseende ett JV i Kina med Jiebao. Målsättningen är att nå ett nytt JV-avtal, där Zoomability ska bli majoritetsägare och bistå med Bolagets IP och kunskap i design och produktion av Zoom Uphill, medan kapital för uppstart av verksamheten förväntas komma från en närstående till bolaget. Därutöver förväntas även produktionen av Zoom Uphill äga rum i Jiebaos lokaler. Zoomability har även efter kvartalets utgång tecknat ett finansierings- och licensavtal med Unidaco. I avtalet förbinder sig Unidaco att investera 8 MSEK genom en riktad nyemission. Därutöver har parterna signerat ett licensavtal avseende produktion och försäljning av Zoom Uphill i MENA-regionen. Unidaco avser att stå för alla kostnader kring produktion och marknadsföring i regionen, medan Zoomability tillhandahåller Bolagets IP och tekniska kunskap utan kostnad, varpå Zoomability avser erhålla en royalty om 4 % på försäljningen i regionen.
- Reviderat värderingsintervall
I förra analysuppdateringen hade Analyst Group valt att värdera potentialen i JV:et, i tillägg till Zoomabilitys kärnverksamhet. Under Q1-24 signerade Zoomability JV-avtal med SXHT, där Zoomability avsågs att äga 35 %. Efter kvartalets utgång meddelade dock Zoomability att avtalet avseende JV:et hade blivit uppsagt. Efter kvartalet meddelade dock Zoomability att ett nytt LOI har tecknats med förhoppningen att nå ett JV-avtal med den nya parten, Jiebao. Givet att inga produktionsvolymer, eller att ett nytt JV-avtal de facto inte finns på plats, har Analyst Group valt att basera prognosen på Zoomabilitys kärnverksamhet, men samtidigt tagit potentialen i LOI med Jiebao och licensavtalet med Unidaco i beaktning i värderingen. Analyst Group har därmed valt att revidera värderingsintervallet i samtliga tre scenarion.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ett steg närmare ett Joint Venture i Kina
Under de senaste åren har Zoomability investerat i verksamheten för att kunna exekvera på Bolagets tillväxtplaner, allt från ett förbättrad strukturkapital, lageruppbyggnad, breddat distributionsnätverk och ökad satsning på marknadsföring. Viktiga certifieringar har därtill erhållits, såsom EN12184, vilket öppnar upp fler marknader och därmed medför en ökad försäljningspotential. År 2023 blev ett mellanår för Zoomability, i vilken omsättningen endast ökade marginellt med ca 1 % mot fjolåret, där begränsad tillgång till kapital hämmande tillväxttakten. För år 2024 estimeras nettoomsättningen uppgå till 8,5 MSEK, motsvarande en tillväxt om ca 27 %, vilket förutsätter att Bolaget säkrar nytt kapital. Med tillämpad målmultipel samt en diskonteringsränta om 16 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 3,16 kr (0,78) i ett Base scenario.
- Avslutar året på topp och ökar nettoomsättningen med 17 %
Under Q4-23 uppgick nettoomsättningen till ca 2 MSEK (1,7), motsvarande en tillväxt om ca 17 %, där i synnerhet den amerikanska marknaden utvecklades positivt under kvartalet. För helåret 2023 ökade nettoomsättningen med ca 1 % jämfört med fjolåret och medan Zoomability har fortsatt att bygga på försäljningspotentialen under året har samtidigt tillgången till kapital bromsat upp verksamhetstakten. Expansionstakten under år 2024 kommer uteslutande ett bero på hur mycket kapital Zoomability kan tillföras och då Zoomability ännu inte har säkrat ytterligare finansiering samt att TO4 har teckningsperiod i maj 2024, bedömer Analyst Group att Bolaget kommer att behöva navigera med viss återhållsamhet under H1-24 till dess att ytterligare kapital säkras.
- Tecknar nytt LOI-avtal avseende Joint Venture i Kina
Under Q4-23 meddelade Zoomability att Bolaget tecknat ett nytt LOI-avtal avseende ett Joint Venture (”JV”) i Kina. I enlighet med LOI-avtalet skulle Zoomability äga 35 % av JV:et i utbyte mot patent, strukturkapital och kompetens, samtidigt som inga driftkostnader eller investeringar behövs erläggas från Bolagets sida. Då JV:et kommer att tillhandahålla en produktionsanläggning med kapacitet att producera 10 000 fordon per år är potentialen betydande och således bakgrunden till den kraftiga kursrusningen sedan slutet på Q4-23. Ännu är inget påskrivet med parterna är i slutskedet av förhandlingarna.
- Reviderat värderingsintervall
JV:et är en betydande trigger framöver och i ett scenario där allt går planenligt, ser Analyst Group en betydande potential framgent given den produktionskapacitet som möjliggörs. Då förhandlingarna har blivit skarpare, mer detaljer har tillkännagivits samt att det rör sig om en ny partner jämfört med tidigare, har Analyst Group valt att värdera potentialen i JV:et, i tillägg till Zoomabilitys kärnverksamhet. Ännu är inget påskrivet och det finns därmed en risk att JV:et inte blir av, varför Analyst Group har valt att vara konservativa och valt att bedöma sannolikheten i att JV:et blir en realitet till 25 %. Trots denna konservativt applicerade sannolikhet, medför tillägget av JV:et i beräkningar en väsentlig ökning i härlett värde i samtliga scenarios. Ytterligare kapital för att finansiera kärnverksamheten behövs däremot i närtid, och enligt kommunikation från Bolaget bedöms det ske genom en riktad emission. Utfallet i den emissionen anser Analyst Group kommer att sätta prägeln på tillväxttakten under år 2024.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Bygger på potentialen – men ytterligare kapital behövs
Under de senaste åren har Zoomability investerat i verksamheten för att kunna exekvera på Bolagets tillväxtplaner, allt från ett förbättrad strukturkapital, lageruppbyggnad, breddat distributions-nätverk och ökad satsning på marknadsföring. Viktiga certifieringar har därtill erhållits, senast EN12184, vilket öppnar upp fler marknader och därmed medför en ökad försäljningspotential. Genomförda investeringar har samtidigt belastat kassan och trots senaste kapitaltillskottet behöver Bolaget ytterligare kapital för att ta vara på den potential som Bolaget har lagt grunden för. För år 2023 estimeras nettoomsättningen uppgå till 6,4 MSEK och med en tillämpad målmultipel samt en diskonteringsränta om 15,2 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 0,78 kr (1,02) i ett Base scenario.
- Trög utveckling i USA medförde en negativ tillväxt under Q3
Under Q3-23 uppgick nettoomsättningen till ca 1,1 MSEK (1,4), vilket motsvarade en negativ tillväxt om ca 20 %, där i synnerhet den amerikanska marknaden utvecklats trögt under kvartalet. Under året första nio månader uppgår nettoomsättningen till ca 4,7 MSEK, motsvarande en nedgång om ca 4,3 % Y-Y, vilket således innebär att Zoomability hade behövt leverera en nettoomsättning om ca 2,5 MSEK givet våra tidigare helårsestimat om 7,2 MSEK. Även om Bolaget uppger att försäljningen i USA har inletts starkare under Q4-24, anser Analyst Group att det relativt låga kapitaltillskottet i den senaste företrädesemissionen kommer att medföra en fortsatt återhållsamhet inom den operativa verksamheten under kommande kvartal tills ytterligare kapital säkras. Våra estimat avseende prognosperioden har därav reviderats.
- Företrädesemissionen tecknades till ca 36 %
Som Bolaget i tidigare kommunikation har flaggat för, genomförde Zoomability en företrädesemission under Q4-23. Totalt 2,9 MSEK tillfördes Bolaget under november månad, motsvarande en teckningsgrad om 36 %, och genom vidhängande teckningsoptioner av serie TO4 kan Zoomability tillföras ytterligare maximalt 3,8 MSEK under maj månad år 2024. En extern investerare investerade ca 1,5 MSEK i företrädesemissionen och har därtill uttryckt en avsikt att investera ytterligare kapital i Zoomability framöver. Givet den relativt låga teckningsgraden i företrädesemissionen, skulle ytterligare investerat kapital genom den externa investeraren möjliggöra starkare förutsättningar att exekvera på Bolagets försäljnings-potential. Ännu är inget avtalat, men utgör likväl en möjlighet för Bolaget att tillföras ytterligare kapital framöver.
- Reviderat värderingsintervall
Utfallet i den senaste företrädesemission var lägre än vad Analyst Group estimerat, och medför därmed något sämre förutsättningar att öka tillväxten kommande kvartal, givet att Bolaget behöver anamma en högre grad av återhållsamhet i termer av marknadssatsningar och produktion. Således bedöms detta innebära att tillväxt förskjuts framåt i tiden då rådande likviditet medför svårigheter att investera för tillväxt under år 2024 och framåt. Givet ovan resonemang har vi valt att revidera ned våra estimat under prognosperioden, vilket därmed innebär ett reviderat värderingsintervall, där även företrädesemissionens kapitaltillskott och efter-följande utspädning1 har tagits i beaktande.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Mer kapital behövs för att exekvera på potentialen
Under de senaste åren har Zoomability investerat i verksamheten för att kunna exekvera på Bolagets tillväxtplaner, allt från ett förbättrad strukturkapital, lageruppbyggnad, breddat distributionsnätverk och ökad satsning på marknadsföring. Viktiga certifieringar har därtill erhållits, senast EN12184, vilket öppnar upp fler marknader och därmed medför en ökad försäljningspotential. Dessa investeringar har samtidigt belastat kassan och Bolaget är i behov av ytterligare kapital för att ta vara på den potential som Bolaget har lagt grunden för. För år 2023 estimeras nettoomsättningen uppgå till 7,2 MSEK och med en tillämpad mål-multipel samt en diskonteringsränta om 15,2 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 1,02 kr (2,30) i ett Base scenario.
- Uppvisar en tillväxt om nära 22 % Q-Q…
Under Q2-23 uppgick nettoomsättningen till ca 2 MSEK (1,9), vilket motsvarar en mindre ökning jämfört med Q2-22, men samtidigt en tillväxtökning om ca 22 % Q-Q. Sett till våra tidigare helårsestimat om 8,8 MSEK var utfallet lägre än estimerat, samtidigt hade vi tagit höjd för en ökad operationell återhållsamhet under H1-23, vilket vi även har sett genom en minskad kostnadskostym. Våra helårsestimat baserades även på ett försäljningsmässigt starkare H2-23, vilket antogs understödjas av ett ytterligare kapitaltillskott, antingen via utestående teckningsoptioner eller via annan finansieringslösning. Då utfallet från TO2 i juni endast gav 0,1 MSEK samt att ingen ny finansieringslösning ännu är på plats, bedömer Analyst Group att Zoomability kommer behöva bromsa expansionstakten, varför vi inte längre ser ett lika starkt H2-23 som tidigare.
- …men det finansiella läget ser allt mer utmanande ut
Zoomability har varit tydliga i sin kommunikation att en ytterligare kapitalanskaffning ligger i korten, där en nyemission förväntas genomföras i september/oktober. Bolaget utvärderar även andra möjligheter för att generera värde till befintliga aktieägare, inklusive försäljning av Bolaget, affärssegment och specifika tillgångar, men även vidarelicensering av rätten att sälja Zoom Uphill inom specifika regioner. Analyst Group bedömer att det mest gynnsamma scenariot vore om Bolaget lyckades attrahera ytterligare en eller flera lead investors i en potentiell nyemission som har de finansiella musklerna att långsiktigt stötta Bolaget och som kan bidra med en större kapital-injektion, varpå Zoomability ges rätt förutsättningar att exekvera på Bolagets expansionsplaner.
- Reviderat värderingsintervall
Zoomabilitys nuvarande finansiella situation är ansträngd och innan en ny långsiktig finansiering har säkrats kan Bolaget endast navigera på marknaden med små medel. Zoomability får i större utsträckning förlita sig på att tidigare marknadsföringssatsningar bär frukt, t.ex. den med Fritidsbanken, varför avsaknaden av större nya satsningar bedöms bromsa tillväxttakten under H2-23. Bolaget har under det senaste året successivt byggt upp ett större lager vilket å ena sidan har medfört en större kapitalbindning, å andra sidan möjliggör att leverera på en del av efterfrågan under H2-23. Däremot innebär den rådande bristen på kapital att Zoomability får svårt att investera för tillväxt under år 2024 och framåt. Givet ovan resonemang har vi valt att revidera ned våra estimat under prognosperioden.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Att växa kostar
Som ett resultat av intensifierade marknadsföringssatsningar och ett mer gynnsamt marknadsklimat uppvisade Zoomability en stark försäljningsökning om 36 % under år 2022. Genom ett fortsatt breddat distributions- och återförsäljarnätverk, godkännandet av rullstolsdirektivet samt att såväl gjorda som framtida marknadsaktiviteter bär frukt, estimeras Zoomability fortsätta stärka omsättningen under prognosperioden. För år 2023 estimeras nettoomsättningen uppgå till 8,8 MSEK och med en tillämpad målmultipel samt en diskonteringsränta om 14,9 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 2,3 kr (2,3) i ett Base scenario.
- Trevande start på året
Under det första kvartalet uppvisade Zoomability en mindre tillväxtökning om 1,6 % Y-Y, motsvarande en nettoomsättning om ca 1,6 MSEK. Sett till våra helårsestimat om 8,8 MSEK var utfallet lägre än estimerat, samtidigt har vi tagit höjd för en ökad operationell återhållsamhet under H1-23 givet den relativt låga teckningsgraden i företrädesemissionen i december år 2022. Merparten av försäljningsvolymerna estimeras därmed tillfalla under H2-23, vilket enligt Analyst Group förutsätter att Zoomability kan erhålla ytterligare kapital, antingen via TO2 under juni 2023 eller via annan finansiering, för att bibehålla momentum samt möjliggöra uppskalning av produktionen och intensifiera marknadsinsatserna. Den ökade återhållsamheten bidrog även till att rörelsekostnaderna sjönk betydligt sett till Y-Y (-30 %) och Q-Q (21 %), givet slimmande personalkostnader och minskad marknadsföring. Rörelsekostnader estimeras dock öka under året i takt med tillgång till ytterligare kapital och ökad försäljning.
- Viktiga milstolpar har nåtts under inledningen av år 2023
Inledningen av år 2023 har rent operationellt varit positiv då Zoomability erhållit godkännande av rullstolstolsdirektivet (EN12184), kontrakterat nya distributörer, förstärkt återförsäljarnätverket i USA samt rekryterat en ny marknads- och säljansvarig. Rullstolsdirektivet är en i synnerhet viktig milstolpe då det framförallt öppnar upp den norska marknaden, vilken är Nordens största marknad för elrullstolar, men även andra länder och regioner, samtidigt som godkännandet underlättar för Zoomability att erhålla bidrag från myndigheter samt försäkringsbolag i flera europeiska länder.
- Oförändrat värderingsintervall
Zoomability har en stark efterfrågan på Bolagets terränggående rullstol och för att möta efterfrågan behöver produktionen skalas upp, vilket i sin tur är rörelsekapitalkrävande givet den höga kapitalbindningen. Det upptagna lånet från Almi möjliggör för Zoomability att bibehålla ett affärsmässigt momentum, men kommande TO2 i juni 2023 blir en viktig pusselbit för att säkerställa fortsatt finansiering av verksamheten. Skulle ett potentiellt kapitaltillskott från TO2 utebli bedömer Analyst Group att Zoomability är i behov att resa kapital på annat håll under Q2-23 alternativt tidigt Q3-23. Givet att Zoomability kan säkra finansiering bedömer vi det som troligt att Bolaget kan nå våra tidigare estimat, varför värderingsintervallet hålls oförändrat.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ökade marknadsföringssatsningar har burit frukt
Zoomability har som ett resultat av intensifierade marknadsföringssatsningar och ett mer gynnsamt marknadsklimat ökat försäljningen under år 2022 med 36 %. Ett fortsatt breddat distributionsnätverk, potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet samt att såväl gjorda som framtida marknadsaktiviteter fortsätter att bära frukt, är några av de triggers som väntas bidra till att Zoomability kan fortsätta stärka omsättningen under prognosperioden. För år 2023 estimeras nettoomsättningen uppgå till 8,8 MSEK och med en tillämpad forward EV/S-multipel om 1,9x samt en diskonteringsränta om 14,9 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 2,3 kr (2,4) i ett Base scenario.
- Något högre omsättning än estimerat under Q4-22
Nettoomsättningen under Q4-22 uppgick till 1,7 MSEK, motsvarande en tillväxt om 28 % Y-Y och 21 % Q-Q, där utfallet var över våra estimat om 1,6 MSEK. Summerat för helåret 2022 uppgick nettoomsättningen till 6,6 MSEK, vilket motsvarar en tillväxt om 36 %, vilket b.la. har drivits av mer öppnade samhällen och tidigare kapitalinjektion som möjliggjort ökade marknadsföringssatsningar. Under kvartalet samt under inledningen av år 2023 har Bolaget ingått nya partneravtal, däribland med GoToMarketUSA, som blir en viktig säljpartner för Zoomability under år 2023 då Bolaget ämnar intensifiera satsningarna i USA, vilket är Bolagets största marknad historisk sett. Zoomability har ännu inte erhållit ett godkännande avseende rullstollsdirektivet av RISE, men det bedöms fortsatt vara en viktig tillväxtdrivare för Zoomability under år 2023 och framgent, då det b.la. skulle öppna upp den norska hjälpmedelsmarknaden.
- Låg teckningsgrad i genomförd företrädesemission
Under Q4-22 genomförde Zoomability en företrädesemission vilken inbringande en nettolikvid om ca 4,2 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om ca 43 %. Utfallet var lägre än vad Analyst Group estimerat och bedöms kunna sätta käppar i hjulen för den planerade expansionen under år 2023. Ett högre kapitaltillskott hade möjliggjort en starkare uppskalning av produktionen samt att Zoomability vågat satsa ännu mer på marknadsföring, vilket hade kunnat göda en starkare försäljningsutveckling under år 2023, enligt Analyst Group.
- Reviderat värderingsintervall
Till följd av det lägre kapitaltillskottet än estimerat har Analyst Group valt att göra revideringar i prognoserna, likväl i värderingsintervallet, givet ovan resonemang. Vi ser dock fortsatt god möjlighet till stark tillväxt under år 2023 givet öppnare samhällen, att tidigare genomförda marknadssatsningar bär frukt, ett potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet (EN12184) och ett breddat distributionsnätverk. Vidhängande teckningsoptioner från företrädesemissionen blir viktiga pusselbitar för att säkerställa finansieringen av den framtida tillväxtresan, varigenom Bolaget i ökad utsträckning tillåts öka fokuset på sälj och marknadsföring i såväl USA som Europa.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärkt kassa stärker tillväxtutsikterna
Zoomability har som ett resultat av intensifierade marknadsföringssatsningar och ett mer gynnsamt marknadsklimat kunnat stärka försäljningen under år 2022. Ett fortsatt breddat distributionsnätverk, potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet samt att såväl gjorda som framtida marknadsaktiviteter fortsätter att bära frukt, är några av de triggers som väntas bidra till att Zoomability kan fortsätta stärka omsättningen under prognosperioden. För år 2023 estimeras nettoomsättningen uppgå till 9,3 MSEK och med en tillämpad forward EV/S-multipel om 2,1x samt en diskonteringsränta om 14,9 %, motiveras ett potentiellt nuvärde per aktie om 2,4 kr i ett Base scenario.
- Lägre omsättning än estimerat under Q3
Under Q3-22 redovisade Zoomability en omsättning om 1,4 MSEK, motsvarande en tillväxt om 87,9 % Y-Y och -27,3 % Q-Q, där utfallet var under våra estimat. Parallellt har Zoomability bedrivit en hög marknadsnärvaro under Q3-22, genom deltagandet under flertalet event och omnämningar i tidningar, vilket väntas göda en fortsatt tillväxt under det fjärde kvartalet, men samtidigt hållas tillbaka något av Zoomabilitys, för närvarande, ansträngda kassa. Givet detta, i kombination med utfallet under Q3-22 samt att godkännandet av rullstolsdirektivet tagit längre tid än väntat, har vi reviderat våra prognoser. Godkännandet av rullstolsdirektivet är dock alltjämt en tydlig trigger i närtid, då det skulle öppna upp den norska hjälpmedelsmarknad-en, och är ett viktigt steg för att accelerera omsättningen kommande kvartal.
- Fyller på kassan för att accelerera tillväxten
Den 1 november 2022 kommunicerade Zoomability att Bolaget ämnar ta in ca 12,7 MSEK genom en företrädesemission av units. Företrädesemissionen är säkerställd till ca 43 % och genom vidhängande teckningsoptioner kan Bolaget som högst tillföras ytterligare 28,6 MSEK under kommande tvåårsperiod. Nettolikviden från emission ska användas till att försätta intensifiera marknadsföringssatsningarna, rekrytera ny säljpersonal, bredda återförsäljarnätverket och utöka lagret för att därigenom kunna kapitalisera på den efterfrågan som väntas bli en effekt av satsningarna.
- Reviderat värderingsintervall
Marknadspotentialen för Zoomen är, givet dess unika egenskaper och frihet som den möjliggör för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, avsevärd. Kapitalet från annonserad företrädesemission samt vidhängande teckningsoptioner är viktiga pusselbitar för att säkerställa Zoomabilitys framtida tillväxt-resa, varigenom Bolaget i ökad utsträckning tillåts öka fokuset på sälj och marknadsföring i såväl USA som Europa. Vi har dock valt att revidera ned våra tillväxt-estimat något givet utfallet i Q3-22 samt estimerad omsättning i Q4-22, däremot ser vi en fortsatt stark tillväxt under åren 2023-2024, men där vi anser att Zoomability behöver bevisa Bolagets potential under år 2023. Detta, i kombination med tillkommande utspädning från företrädesemissionen, medför ett reviderat värderingsintervall.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Mer kapital behövs för att säkerställa stark tillväxt framgent
Zoomability har som ett resultat av intensifierade marknadsföringssatsningar och ett mer gynnsamt marknadsklimat kunnat stärka försäljningen under första halvåret av 2022. Ett breddat distributionsnätverk, potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet samt att såväl gjorda som framtida marknadsaktiviteter fortsätter att bära frukt, är några av de triggers som väntas bidra till att Zoomability kan fortsätta stärka omsättningen under H2-22. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med en tillämpad EV/S-multipel, härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 5,7 kr i ett Base scenario.
- Försäljningen fortsätter att stärkas
Under Q2-22 redovisade Zoomability en omsättning om 1,9 MSEK, motsvarande en tillväxt om 23 % Y-Y och 21 % Q-Q. Omsättningsutvecklingen är i linje med våra estimat, där den stärkta försäljningen härleds av intensifierade marknadsinsatser i Sverige, vilka under H1-22 har burit frukt, och är i enlighet med Bolagets uttalade expansionsplan för år 2022. Med fortsatta marknadsaktiviteter, dels av Bolaget, dels från distributörerna, och ett breddat distributionsnätverk estimeras Zoomability kunna stärka omsättningen ytterligare under H2-22. Ett godkännande av rullstolsdirektivet (EN12184) utgör alltjämt en viktigt trigger under resterande del av år 2022, då det bl.a. öppnar upp den norska marknaden, likväl försäljningen i andra europeiska länder. De övriga externa kostnader har dock ökat i en högre takt än estimerat, därav har EBITDA-resultatet utvecklats sämre än prognostiserat, varför vi har reviderat kostnadsestimaten.
- Ytterligare kapitalanskaffning ligger i korten
För att kunna accelerera försäljningen ytterligare och tillvarata på den efterfrågan som finns för Zoomen guidade Bolaget i anslutning till Q2-rapporten för att en ytterligare kapitalanskaffning kommer att behövas. Givet nuvarande kassa och burn rate bedömer Analyst Group att kapitalanskaffningen kommer att behövas genomföras under Q4-22, och givet rådande marknadssentiment antas villkoren i en potentiell emission medföra en större utspädning för befintliga aktieägare.
- Reviderat värderingsintervall
Zoomability har en stor marknadspotential givet Zoomens unikhet och fördelar den medför till personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna. Ett utmanande marknadsklimat och begränsat rörelsekapital har dock historiskt, enligt Analyst Group, hållit Bolaget tillbaka från att fullt ut tillvara på de möjligheter som Zoomability står inför och skala upp försäljningen, likväl nå lönsamhet. Att Bolaget nyligen kommunicerat att ytterligare kapitalanskaffning behövs är ett steg i att möta denna efterfrågan som finns för Zoomen, där kapitalet behövs för att öka lagret, fortsätta med marknadsaktiviteter och stärka upp humankapitalet. Den finansiella risken har dock ökat varför vi har, tillsammans med sänkta lönsamhetsestimat, reviderat värderingsintervallet.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Intensifierade marknadsföringsinsatser stärker utsikterna
År 2021 blev något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg nåddes dock under föregående år, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q3-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Zoomen. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad EV/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 7,6 kr i ett Base scenario.
- Q1-rapporten 2022 i linje med våra estimat
Under Q1-22 redovisade Zoomability en omsättning om 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 30,6 % Y-Y och 20,6 % Q-Q. Vidare kan vi konstatera att Zoomability har utvecklats under relativt god kostnadskontroll givet att rörelse-kostnaderna har minskade med 0,1 MSEK jämfört med föregående kvartal, samtidigt som omsättningen stärkts. Kvartalet har dock dragits fortsatt med pandemi- och omvärldsrelaterade flaskhalsar vilket har kommit i uttryck i form av lägre omsättning i USA än väntat, komponentbrist och förseningar gällande JV-bolaget i Kina förklarat av landets coronapolicy med nolltolerans. Problemen i Kina kan komma att innebära förseningar i Bolagets planerade expansionsplan givet att flertalet leverantörer är kinesiska, dock har Zoomability ökat lageruppbyggnaden och kritiska komponenter för att minimera denna risk. Trots våra helårsprognoser om 7,6 MSEK i nettoomsättning för år 2022 var Q1-rapporten i linje med våra förväntningar då vi bedömer att merparten av försäljningen kommer att tillkomma under H2-22.
- Intensifierade marknadsföringssatsningar banar vägen för starkare kvartal framöver
I enlighet med expansionsplanen har Zoomability under inledningen av 2022 intensifierat marknadsföringssatsningarna, däribland i Italien via distributören Greenova men framförallt i Sverige där Zoomability har deltagit i flera event och aktiviteter runt om i landet. Just event är en viktig marknadsföringskanal då Zoomen är beroende av att kunna upplevas och testas, varför ökad närvaro på event bäddar för starkare kvartal framöver. Vidare utgör ett potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet (EN12184) en viktig milstolpe för att kunna accelerera omsättningen, vilket krävs i vissa länder för att personer ska kunna få Zoomen som ett kostnadsfritt medicintekniskt hjälpmedel.
- Reviderat värderingsintervall
Det är fortsatt oroligt på de globala aktiemarknaderna, hänfört till oro kring till hög inflation, stigande ränta och avtagande BNP-tillväxt. Det har således inneburit en omfattande multipelkontraktion inom flertalet sektorer, tillika bolag, och i synnerhet bland snabbväxande bolag som ännu inte är lönsamma. Trots att Q1-rapporten kom in i linje med förväntansbilden har vi, givet ovan samt en låg likviditet i aktien, valt att justera värderingsintervallet utifrån gjord relativvärdering.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark omsättningstillväxt runt hörnet
År 2021 blev något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg har dock nåtts under året, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q3-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett värde per aktie om 9,5 kr i ett Base scenario.
- Något starkare omsättning än väntat under Q4-21
Omsättningen under Q4-21 uppgick till 1,3 MSEK, en ökning om 13,8 % Y-Y och 77,6 % Q-Q, vilket var marginellt över våra förväntningar. Kostnaderna har däremot utvecklats över våra estimat, vilket i kan härledas till de ökade marknadsföringssatsningar som Bolaget har gjort under Q4-21, men även större inköp av komponenter, vilka har genomförts för att försäkra Bolagets leveranskapacitet. Vi ser detta som nödvändigt, då kostnaderna tas i syfte av att kunna skala upp både försäljning och produktionstakten framgent.
- Minskade restriktioner öppnar upp för försäljning
Under 2021 har Zoomability fortsatt drabbats av pandemin, i USA har Bolagets distributörer haft svårt att marknadsföra Zoomen, samtidigt som Europa har dragits med restriktioner vilka har begränsat aktiviteten av mässor. Zoomen är beroende av att kunna upplevas och testas, varför försäljningsökningen har skjutits fram i tiden. Restriktionerna börjar avta globalt, varför Bolaget har intensifierat marknadsföringen med flertalet inbokade event, både i USA och Europa, vilket är en viktig pusselbit för att skala upp försäljningstillväxten under 2022.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, vilket är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjlig-heter till att accelerera försäljningen under år 2022 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i och med att Bolaget nu har stärkt kassan.
- Reviderat värderingsintervall
Omsättningstillväxten lyste med sin frånvaro under 2021 i spåren av pandemin som fortsatte påverka Zoomabilitys verksamhet negativt, med inställda event som ett resultat. De globala restriktionerna börjar nu avta och med den stärkta kassan som kapitalinjektionen under Q3-12 medförde har Zoomability de finansiella musklerna för att helhjärtat genomföra nödvändiga marknadsföringssatsningar, vilka tidigare inte varit möjligt, något som bäddar för en stark omsättningstillväxt under 2022. Med bakgrund till den ökade riskaversionen, tillika riskpremien, på aktiemarknaden för i synnerhet snabbväxande bolag som ännu inte är lönsamma, med fortsatt låg likviditet i aktien, har vi valt att revidera värderings-intervallet i samtliga scenarion.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står nu redo att exekvera på uttalad expansionsplan
År 2021 har fram till dags dato varit något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg har dock nåtts under året, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q2-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 13,9 kr i ett Base scenario.
- Q3-rapporten kom in lägre än våra förväntningar
Omsättningen under Q3-21 uppgick till 0,7 MSEK, vilket dels var 37,5 % lägre än jämförbart kvartal föregående år, dels lägre än våra förväntningar, varför vi har gjort revideringar i våra prognoser, tillika värderingsintervall. Kostnaderna utvecklas å andra sidan i linje med våra estimat, men till följd av en periodiseringseffekt gällande intäkterna var Bolagets burn rate högre än föregående två kvartal. Vi ser detta som en engångseffekt och att Bolagets burn rate reduceras kommande kvartal i takt med ökad försäljning som vi bedömer ligger i korten i kombination med en kostnadseffektivare affärsmodell.
- Senaste kapitalinjektionen möjliggör expansion
I september 2021 tillfördes Zoomability 18,3 MSEK före emissionskostnader från utestående teckningsoptioner, vilket ger Bolaget finansiella muskler att exekvera på den utstakade tillväxtplanen. Kapitaltillskottet möjliggör en ökad produktion och marknadsföring av Zoomen samtidigt som Bolaget kommer att kunna etablera en stabilare supply chain kommande kvartal, varpå Zoomability i en större grad förväntas kunna tillvarata på den höga efterfrågan som finns för Zoomen.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2022 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i och med att Bolaget nu har stärkt kassan.
- Verkar inom snabbväxande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 8,4 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärkt kassa från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplan
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Q2-rapporten i linje med våra förväntningar
Rapporten bjöd inte på några större överraskningar, där omsättningen uppgick till 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 17 % YoY. Vår tes om att merparten av försäljning tillfaller under H2-21 står fast, varför värderingsintervallet och tillika våra prognoser är intakta.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förväntat kapitaltillskott möjliggör storskalig expansion
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förväntat kapitaltillskott möjliggör storskalig expansion
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Zoomabilitys Q2-rapport
2024-08-21
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) publicerade den 21 augusti 2024 bolagets delårsrapport för årets andra kvartal 2024. Följande är några punkter som vi sett närmare på i rapporten:
- Återhämtning av produktionstakten – omsättning uppgick till 1,9 MSEK under kvartalet
- Nytt JV-avtal signerat och registrerat i Kina – utgör en stark värdedrivare
- EBIT-resultatet uppgick till -1,7 MSEK (-1,1)
- Utebliven finansiering via riktad emission
Återhämtning av produktionstakten – omsättningen uppgick till 1,9 MSEK under kvartalet
Zoomabilitys nettoomsättning för det andra kvartalet 2024 uppgick till cirka 1,9 MSEK (2,0), vilket motsvarar en minskning om cirka 4,7 % Y-Y och en tillväxt om 472 % Q-Q. Det bör dock tilläggas att omsättningen under föregående kvartal (Q1-24), vilken uppgick till 0,3 MSEK, var betydligt under våra förväntningar, vilket var en följd av låg produktionstakt på grund av komponentbrist och begränsade ekonomiska resurser. Zoomability uppgav även i föregående kvartalsrapport (Q1-24) att effekterna förväntades påverka andra kvartalet 2024, då bolaget estimerade att vissa leveranser först skulle kunna återupptas under juni månad, det vill säga i slutet av Q2-24. Med det andra kvartalet nu rapporterat kan vi fastslå en återhämtning av produktionstakten, där omsättningen är i linje med motsvarande period föregående år, trots att Zoomabilitys VD, Pehr-Johan Fager, i delårsrapporten uppgav att bolaget fortsatt har en viss påverkan av försenade komponenter och därmed en lägre produktionstakt än vad bolagets orderläge indikerar. Zoomability belyser ett stärkt orderläge, och även om bolaget inte redovisar orderstock eller orderingång, indikerar detta att Zoomability kan öka leveranserna stegvis i takt med att produktionstakten förbättras, vilket i sin tur kan leda till tillväxt under H2-24.
Analyst Group valde, till följd av det svaga Q1-24 och problemen i produktionen, att sänka estimaten för Q2-24 och förväntade oss en långsammare återhämtning. Men med en omsättning i linje med motsvarande period föregående år kan vi fastställa att det faktiska utfallet representerar en snabbare återhämtning än vad vi hade estimerat. Samtidigt väljer vi att betona att Zoomability ännu inte har erhållit emissionslikviden om 8 MSEK som avtalades via en riktad emission till Unidaco, där kapitalet anses vara avgörande för att fullt ut kunna utnyttja de tillväxtmöjligheter bolaget besitter. Därmed räknar Analyst Group fortsatt med en viss återhållsamhet och att effekterna av de begränsade ekonomiska resurserna innebär att Zoomability inte kan agera på samtliga tillväxtmöjligheter, vilket följaktligen kan begränsa orderingången och produktionstakten. Däremot påvisas en tydlig återhämtning av orderläget och produktionstakten under kvartalet, vilket ligger till grund för ett baktungt helår 2024, där vi estimerar att Zoomability kan påvisa tillväxt under H2-24.
Nytt JV-avtal signerat och registrerat i Kina – utgör en stark värdedrivare
Efter kvartalets utgång, den 10 augusti, meddelade Zoomability att bolaget har signerat ett Joint Venture-avtal med Ouhua Ruihe (Shanghai) Intelligent Technology Co. (”Ouhua Ruihe”) i Kina för att tillverka och sälja Zoom Uphill, samt utveckla nya produkter baserade på Zoomabilitys patent. JV-avtalet innebär att Zoomability kommer att äga 51 % av JV och Ouhua Ruihe resterande 49 % av det nya företaget Zoomability Technology Co. Ltd., i Kina. Ouhua Ruihe ägs av Mr. Chen, en etablerad entreprenör och ordförande i ”Chamber of Commerce” i det största kommersiella distriktet i Jiading-distriktet. Läs mer om JV-avtalet i vår senaste kommentar här. En vecka efter att parterna signerade det nya JV-avtalet meddelade Zoomability att parterna framgångsrikt har registrerat det nya JV-företaget, Zoomability Technologies Co. Ltd., hos myndigheterna, där den snabba handläggningstiden bekräftar betydelsen av JV:et. JV-avtalet öppnar upp marknaden i Kina och Sydkorea utan att belasta Zoomabilitys finansiella resurser då Ouhua Ruihe kommer att tillföra kapital som motsvarar värdet av Zoomabilitys IP, d.v.s. patent och strukturkapital, till ett värde som uppgår till 21 MRMB, motsvarande cirka 30 MSEK (utifrån växelkurs 2024-08-21) och belyser därmed även värdet av Zoomabilitys IP. Utöver att Zoom Uphill kan börja marknadsföras och säljas i Kina och Sydkorea, så öppnar JV:et upp för produktion av Zoom Uphill, vilket Analyst Group räknar med kommer att möjliggöra en mer kostnadseffektiv produktionsprocess och följaktligen en lägre prisbild mot kund på bolagets huvudmarknader, där Zoomability redan har en befäst marknadsposition. Zoomability uppger att bolaget räknar med att första leveransen av Zoom Uphill för JV:ets räkning kan ske i slutet av år 2024 och nå full drift under år 2025, varför Analyst Group betonar potentialen av det ingångna JV:et.
Ökade övriga externa kostnader bidrog till ökad rörelseförlust Y-Y
Under Q2-24 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till 28,1 % (63,6 %), där bruttokostnaderna (COGS) uppgick till 1,3 MSEK (0,7). Zoomability har uppvisat en fluktuerande bruttomarginal från kvartal till kvartal, vilket förklaras av att försäljningen fortfarande är på relativt låga nivåer.
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och avskrivningar) uppgick till 2,3 MSEK under kvartalet, motsvarande en ökning om cirka 22 % Y-Y. Ökningen härleds främst till övriga externa kostnader, vilka uppgick till 1,4 MSEK under kvartalet, vilket kan jämföras med 1,1 MSEK under motsvarande period föregående år. Likt vi tidigare har kommenterat räknar Analyst Group med en bibehållen kostnadskostym framgent, då Analyst Group hade tagit höjd för att Zoomability fortsatt skulle vara återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna givet bolagets finansiella situation. Om Zoomability lyckas säkra ytterligare finansiering under de kommande månaderna, estimerar Analyst Group att rörelsekostnaderna kommer att stiga i takt med ökade operationella satsningar, såsom marknadsföring och nyrekrytering, vilket är något bolaget har behövt hålla tillbaka på under 2023 och hittills under 2024.
EBIT-resultatet uppgick till -1,7 MSEK under Q2-24, vilket innebär en försämring mot motsvarande period föregående år (-1,1), men en förbättring i jämförelse med föregående kvartal (-2,9).
Utebliven finansiering från finansieringsavtalet med Unidaco
Under kvartalet, den 29 april, meddelade Zoomability att bolaget hade signerat ett finansierings- och licensavtal med Unidaco. Finansieringsavtalet innebar att Unidaco skulle investera åtta (8) MSEK i betalning för aktier i Zoomability, genom en riktad nyemission som avsågs avslutas den 31 maj 2024. Därtill tecknades även ett licensavtal avseende produktion och försäljning av Zoom Uphill i MENA-regionen, innefattande Malaysia, Indien och Indonesien. Licensavtalet inkluderade även avsikten att nyttja Unidacos batteriteknologi för Zoom Uphill och kommande produkter från Zoomability. Efter kvartalets utgång kallade Zoomability till en extra bolagsstämma eftersom emissionslikviden från den riktade emissionen till Unidaco om 8 MSEK inte hade betalats in. Den 16 augusti hölls den extra bolagsstämman, där bolaget redogjorde för att emissionslikviden inte har betalats in och att bolagets styrelse avser att snarast se över nya möjligheter att tillgodose bolagets behov av tillväxtkapital via andra källor, exempelvis genom en företrädesemission eller en eller flera riktade emissioner till specifika fonder eller kapitalstarka individer. Analyst Group räknar därmed med att finansieringsavtalet med Unidaco inte kommer att uppfyllas och att sannolikheten för en extern kapitalanskaffning är hög inom kort. Givet att finansieringsavtalet med Unidaco inte fullföljdes, antas även relationen med Unidaco ha påverkats negativt, vilket antas ha försämrat möjligheterna för licensavtalet som också tecknades med Unidaco.
Fortsatt ansträngd kassa
Vid utgången av Q2-24 uppgick kassan till 1,7 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q1-24 då kassan uppgick till 0,8 MSEK, motsvarande en ökning om cirka 0,9 MSEK. Kassan har ökat genom TO4 som avslutades den 15 maj 2024 och genom ett investeringsavtal som tecknades under kvartalet med Actic Nordic AB. Som tidigare nämnts tecknade Zoomability även ett finansieringsavtal med Unidaco med avsikten att genomföra en riktad emission om 8 MSEK. Den riktade emissionen som skulle avslutas den 31 maj var avsedd att tillföra nödvändigt kapital för att genomföra de expansions- och tillväxtmöjligheter bolaget besitter, men eftersom likviden inte har tillhandahållits, kommer bolagets styrelse nu att undersöka alternativ för att tillgodose bolagets behov av tillväxtkapital. Under det första halvåret uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till -2,5 MSEK, vilket motsvarar en kapitalförbrukning om cirka 1,3 MSEK per kvartal eller 0,4 MSEK per månad. På grund av att emissionslikviden från den riktade emissionen har uteblivit, belyser Analyst Group att Zoomability fortsatt har en ansträngd finansiell situation, vilket innebär fortsatt återhållsamhet och att expansionsplaner skjuts framåt i tiden. Enligt bolagets egen kommunikation förväntar sig Analyst Group att bolaget kommer att undersöka alternativ för att tillföra nytt kapital. Därmed ses en kapitalanskaffning i närtid som högst sannolik, vilket bedöms ske i form av en företrädesemission, riktad emission eller via lån.
Sammanfattningsvis bekräftar delårsrapporten för det andra kvartalet en återhämtning för Zoomability efter det svaga första kvartalet 2024, där nettoomsättning under kvartalet kom in något högre än Analyst Groups estimat. Rapporten pekar även på en förbättrad produktionstakt och orderingång under H2-24, trots fortsatta mindre utmaningar inom produktionen, där en stark position och fortsatta insatser på huvudmarknaden ligger till grund för förväntad tillväxt under H2-24.
Efter kvartalets utgång har Zoombility även signerat och registrerat ett JV-avtal i Kina, vilket utgör en betydande värdedrivare framgent och belyser värdet i Zoomabilitys IP. JV-företaget möjliggör dels att Zoomability kan börja marknadsföra och sälja Zoom Uphill på de viktiga marknaderna Kina och Sydkorea, dels en mer kostnadseffektiv produktionsprocess, vilket följaktligen möjliggör ökade marginaler och en lägre prisbild mot kund. Samtidigt har den uteblivna finansieringen via den riktade emissionen med Unidaco begränsat Zoomabilitys möjlighet att exekvera på de planerade expansions- och tillväxtplanerna. Zoomability har därmed en fortsatt ansträngd finansiell situation, där bolagets styrelse undersöker alternativ för att få in ytterligare tillväxtkapital, vilket Analyst Group anser är vitalt för att kunna öka marknadsföringsinsatserna och produktionstakten framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys på Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys JV-avtal med Ouhua Ruihe
2024-08-12
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade den 11 augusti att bolaget har signerat ett avtal med Ouhua Ruihe (Shanghai) Intelligent Technology Co., Ltd. (”Ouhua Ruihe”) avseende ett Joint Venture (”JV”) i Kina för att tillverka och sälja Zoom Uphill samt utveckla nya produkter baserat på Zoomabilitys patent.
JV-avtalet med Ouhua Ruihe
Enligt JV-avtalet kommer parterna att starta ett nytt företag i Kina under namnet Zoomability Technology Co. Ltd., där Zoomability kommer att äga 51 % av JV och Ouhua Ruihe resterande 49 %. Ouhua Ruihe ägs av Mr. Chen, en etablerad entreprenör och ordförande i ”Chamber of Commerce” i det största av de 12 distrikten i Jiading-distriktet. Zoomability kommer att ha majoritet i styrelsen och utse VD, medan Ouhua Ruihe tillsätter styrelseordföranden och vice VD. Mr. Chen och Ouhua Ruihe kommer successivt att investera i JV för att matcha värdet av den IP som Zoomability tillför, vilket inkluderar en licens för JV att utnyttja Zoomabilitys patent och annan IP. Investeringen från Ouhua Ruihe kommer att uppgå till maximalt 21 MSEK.
Det nya samägda JV-bolaget, Zoomability Technology Co. Ltd., kommer att ha sitt säte i Shanghai. JV kommer att producera Zoom Uphill samt marknadsföra och sälja dessa produkter i Kina och Sydkorea. Dessutom kommer JV:et att utveckla och sälja framtida produkter baserade på Zoomabilitys patent, samt utveckla nya innovationer. I likhet med tidigare JV-avtal kommer Zoomability att ansvara för marknadsföring och försäljning i övriga delar av världen.
Nästa steg i processen är för Zoomability att överföra bolagets IP och bygga upp en produktionsanläggning i Shanghai som uppfyller bolagets kvalitetskrav. Zoomability räknar med att överföringen av IP och uppbyggnaden av produktionen ska vara klar i slutet av år 2024, med planer på att påbörja produktionen och leverera Zoomar under år 2025.
Analyst Groups syn på den senaste nyheten
Nyheten om att Zoomability redan har signerat ett JV-avtalet med en ny part, sedan JV-avtalet med SXHT avslutade och inte blev en realitet under H1-24, visar på ett starkt intresse för Zoomabilitys teknologi i Kina. Detta JV-avtal är en betydande värdedrivare och markerar en milstolpe för bolaget, vilket öppnar upp för en väsentligt ökad potential och belyser Zoomabilitys underliggande värde, vilket även påvisas av att Ouhua Ruihe kommer att investera upp till 21 MSEK i JV:et för att matcha värdet av Zoomabilitys IP i Kina.
Produktionen förväntas påbörjas under år 2025, även om Zoomability ännu inte har kommunicerat några planerade produktionsvolymer. Analyst Group anser trots detta att JV:et avtalet belyser värdet i Zoomabilitys IP, i synnerhet eftersom JV-bolaget endast kommer att marknadsföra och sälja Zoom Uphill i Kina och Sydkorea. Vi väljer även belysa potentialen i ett JV-avtal, där Zoomability enbart investerar bolagets patent, IP och kompetens, där Kina utgör en miljardmarknad med en betydande försäljningspotential, där Zoomability äger en majoritetsandel (51 %). Det är även värt att notera att JV
möjliggör betydligt lägre produktionskostnader, då Zoomability förväntas kunna utnyttja stordriftsfördelar, samt möjliggör en snabbare och billigare utveckling av nya modeller.
Kommentar på Zoomabilitys senaste kapitaltillskott
2024-06-03
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade den 2 juni att bolagets konvertibla lån om 1,5 MSEK, vilket avtalades med Actice Nordic AB den 5 mars 2024, har konverterats till aktier samt att en option om 1,5 MSEK har lösts in av Actice Nordic AB mot aktier i Zoomability genom en riktad emission. Därutöver meddelade Zoomability den 2 juni att Unidaco har tecknat aktier i Zoomability för 8 MSEK genom en riktad emission. Därmed har Zoomability totalt emitterat aktier till ett värde av 11 MSEK till Actice Nordic och Unidaco och säkrar därmed nödvändigt kapital för att skala upp produktionen och accelerera verksamhetstakten.
Konvertering av lån och inlösen av option till Actice Nordic AB
Den 5 mars meddelade Zoomability att bolaget hade tecknat ett investeringsavtal med Actice Nordic AB, ägt av Noclas Granér, där Actice Nordic AB gav ett konvertibelt lån om 1,5 MSEK som skulle kunna återbetalas med aktier i Zoomability. Därtill innefattade investeringsavtalet med Actice Nordic AB även en option om att köpa nyemitterade aktier i Zoomability för maximalt 1,5 MSEK innan den 4 juni 2024. Den 2 juni meddelade Zoomability att det konvertibla lånet har lösts in mot aktier, samt att Actice Nordic tecknade optionen om totalt 1,5 MSEK, vilket har genomförts till en kurs om 0,89 kr per aktie. Därmed har Zoomability emitterat totalt 3 370 787 aktier till Actice Nordic AB och denna emission innebär att Zoomability minskar bolagets skuldsättning med 1,5 MSEK, avseende det konvertibla lånet som tecknades i mars 2024, samt tillförs 1,5 MSEK genom den option som tecknades i samband med investeringsavtalet. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 30 % mot stängningskursen den 31 maj (senaste handelsdagen innan genomförandet av emissionen).
Riktad emission till Unidaco om 8 MSEK
Den 29 april meddelade Zoomability att bolaget har signerat ett finansierings- och licensavtal med Unidaco, där finansieringsavtalet innebar att Unidaco avsåg att investera åtta (8) MSEK i betalning av aktier i Zoomability, vilket sker genom en riktad nyemission. Den 2 juni meddelade Zoomability, i enlighet med finansieringsavtalet, att Unidaco har tecknat aktier i Zoomability för 8 MSEK, där Unidaco den 31 maj har skickat in fem teckningssedlar om totalt 8 MSEK. Teckningssedlarna är på 4 MSEK, 2 MSEK, 1 MSEK och två på 0,5 MSEK och anledningen till uppdelningen beror på att Unidaco avser att överlåta delar av de tecknade aktierna till sina finansiärer för att ett enskilt ägande inte ska övergå 30 % och därmed undvika budplikt. Teckningskursen i den riktade emissionen till Unidaco uppgår till 0,8 kr per aktie och innebär att totalt 10 000 000 aktier i Zoomability emitteras. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 17 % mot stängningskursen den 26 april (senaste handelsdagen innan annonserandet av avtalet) och en rabatt om 45 % mot stängningskursen den 31 maj (senaste handelsdagen innan genomförandet av emissionen).
Analyst Group syn på de riktade emissionerna
Analyst Group ser positivt på att Unidaco och Actice Nordic har fullföljt tidigare tecknade finansieringsavtal, vilket innebär att Zoomability emitterar aktier till ett totalt värde av 11 MSEK. Emissionerna stärker bolagets kassa med totalt 9,5 MSEK och minskar skuldsättningen med 1,5 MSEK. De riktade emissionerna till Unidaco och Actice Nordic innebär att totalt 13 370 707 aktier emitteras, vilket ökar antalet aktier till 26 239 568 och medför en utspädningseffekt om 51 % för redan befintliga aktieägare. Trots denna utspädningseffekt ser vi det som ett styrketecken att framgångsrikt emittera aktier till ett värde av 11 MSEK, särskilt då bolaget innan emissionen hade ett marknadsvärde (Market Cap) om 15 MSEK. Kapitaltillskottet innebär även att Zoomability kommer att kunna skala upp produktionen från och med slutet av Q2-24, samt accelerera verksamhetstakten och nödvändiga marknadssatsningar, vilket estimeras stärka tillväxten under H2-24 och framåt. Det bör även nämnas att Zoomability erhöll cirka 1 MSEK genom TO4 under maj månad. Genom kapitaltillskottet och Zoomabilitys starka position, där bolaget redan har knutit viktiga samarbetspartners, distributörer och certifieringar, bedömer vi att kortsiktiga orosmoln avseende finansiering är borta. Bolaget har därmed goda möjligheter att exekvera på de starka tillväxtmöjligheter som det besitter.
Kommentar på Zoomabilitys Q1-rapport
2024-05-16
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) publicerade den 15 maj 2024 bolagets delårsrapport för årets första kvartal 2024. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen minskade 80 % Y-Y och uppgick till 0,3 MSEK
- Uppsagt JV-avtal i Kina, men tecknar finansierings- och licensavtal med Unidaco avseende MENA regionen
- Utfall i TO4 och riktad emission blir viktig framåt
Nettoomsättningen kom in lägre än estimat
Zoomabilitys nettoomsättning för det första kvartalet år 2024 uppgick till cirka 0,3 MSEK (1,6), motsvarande en minskning om cirka 80 % Y-Y och 83 % Q-Q. I rapporten kan vi utläsa att den låga omsättningen i Q1-24 är en effekt av komponentbristen, vilken är en effekt av Zoomabilitys ansträngda kassa om 0,8 MSEK vid kvartalets utgång. Begränsade ekonomiska resurser hämmar materialinköp och följaktligen produktionstakten, Zoomability har därmed inte lyckats producera alla erhållna ordrar, samtidigt som det dock ska tilläggas att bolaget inte redovisar värdet avseende orderstocken. Detta, tillsammans med ett säsongsmässigt svagt kvartal, har resulterat i en låg omsättning under kvartalet, där utfallet kom in betydligt lägre än våra estimat. Zoomability uppger även att effekterna förväntas spilla över på det andra kvartalet 2024, till följd av att bolaget estimerar att en del av leveranserna först kan återupptas under juni månad, det vill säga i slutet av Q2-24. Likt tidigare kommunicerat har det blivit tydligt att Zoomabilitys ansträngda finansiella position medför en fortsatt hög återhållsamhet avseende nyförsäljning, vilket i sin tur håller tillbaka produktionen och antalet leveranser under kvartalet. Detta medför en betydligt lägre omsättning under inledningen av år 2024. Därtill ska det tilläggas att bolagets ansträngda finansiella position även medför en återhållsamhet avseende marknadsföringsutgifter och andra OPEX-investeringar, vilket förväntas hålla tillbaka orderingången fram tills en mer hållbar finansiell lösning är på plats.
Därutöver ska det tilläggas att Zoomabilitys VD, Pehr-Johan Fager, trots detta guidar till en starkare försäljning än fjolåret, baserat på försäljningen på bolagets huvudmarknader: USA, Norge, Italien och Sverige. Det ska också noteras att Zoomability är verksamma med försäljning i 18 länder.
Uppsagt JV-avtal i Kina
Under slutet av kvartalet, den 8 mars, meddelade Zoomability att bolaget har signerat ett JV-avtal med Shandong Xinyue Health Technology Co.,Ltd (”SXHT”) där Zoomability avsågs att äga 35 % av JV:et och SXHT resterande 65 %. JV:et innebar en stark värdedrivare i ett längre tidsperspektiv, där bolaget estimerades att starta produktionen under år 2025, men redan strax efter kvartalets utgång, den 10 april, meddelade Zoomability att avtalet avseende JV:et med SXHT har blivit uppsagt på grund av regulatoriska förändringar avseende SXHT. I rapporten uppges anledning till det uppsagda avtalet bero på att SXHT inte kunde registrera JV-bolaget hos myndigheterna i Kina. Vi kommenterade det uppsagda avtalet, vilket kan läsas här.
Likt tidigare kommunicerat av Zoomability har bolaget fortsatt arbetet med att hitta en ny partner i Kina och har förnärvarande diskussioner med 3 kandidater. Även fast JV:et innebär en stark värdedrivare i ett medel- till ett längre perspektiv, så möjliggör även ett JV i Kina en mer kostnadseffektiv produktion, vilket ligger dels till grund för att fullt ut kunna genomföra bolagets expansionsplaner.
Finansierings- och licensavtal med Unidaco
Efter kvartalets utgång, den 29 april, meddelade Zoomability att bolaget har signerat ett finansierings- och licensavtal med Unidaco. Unidaco förbinder sig genom avtalet att investera åtta (8) MSEK i betalning av aktier i Zoomability, vilket sker genom en riktad nyemission, vilket vi ytterligare kommenterar nedan. Därutöver har parterna signerat ett licensavtal avseende produktion och försäljning av Zoom Uphill i MENA regionen, innefattande Malaysia, Indien, samt Indonesien. Avtalet innefattar även avsikten att utnyttja Unidacos batteriteknologi för Zoom Uphill och kommande produkter från Zoomability. Läs mer om Zoomabilits finansierings- och licensavtal med Unidaco här, där vi även genomförde en kortare intervju med Zoomabilitys VD, Pehr-Johan Fager.
Huvudmarknaden utgör viktiga tillväxtdrivare för helåret 2024
Utöver det strandade JV-avtalet i Kina samt det ingångna licensavtalet med Unidaco, är utvecklingen i USA och Norge viktiga avseende försäljningen för helåret 2024. Vad gäller den amerikanska marknaden har Zoomability tecknat ett utökat distributionsavtal med McCabe Outdoor Mobility i USA i slutet av föregående kvartal (Q4-23), vilket innebär att McCabe kommer att investera ytterligare resurser för att etablera ett heltäckande återförsäljarnätverk med minst en återförsäljare i varje delstat. Detta, i kombination med det tidigare etablerade samarbetet med GoToMarket USA, vilka kommer att fortsätta med direktmarknadsföring med de cirka 2 000 State Parks som finns i USA, ger förutsättningar för en nytändning på den amerikanska marknaden under år 2024. Likt tidigare kommunicerat utgör utfallet från Zoomabilitys FDA-ansökan en viktig del av hur framgångsrik utvecklingen kommer vara i USA. FDA-ansökan inleddes i början av september 2023, vilket dock bolaget inte har kommunicerat om sedan bokslutskommunikén publicerades i februari 2024.
Erhållandet av EN12184 under 2023 samt framtagandet av en anpassad modell av Zoom Uphill för den norska marknaden förväntas även utgöra en viktig försäljningsdrivare under helåret 2024. Zoomability erhöll en försäljningsmässig skjuts på den norska marknaden strax efter erhållandet av EN12184. Bolagets distributör, Efekton AS, har medverkat på flertalet större hjälpmedelsmässor, vilket, i kombination med att Norge är det nordiska land med den mest generösa policyn avseende utskrivning av hjälpmedel för personer med funktionshinder, gör att den norska marknaden blir viktig att följa under resterande del av 2024.
Fortsatt hög rörelseförlust men god kostnadskontroll under Q1-24
Under Q1-24 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till -60,2 %, där bruttokostnaderna (COGS) uppgick till 0,5 MSEK. Bruttomarginalen är en försämring mot såväl föregående kvartal (-35,8 %) som mot jämförbart kvartal föregående år (23,1 %), vilket är ett resultat av den låga försäljningen under kvartalet. Samtidigt ska det tilläggas att Zoomability har uppvisat en stor variation i bruttomarginalen mellan kvartalen, vilket förklaras av att försäljningen fortfarande är på relativt låga nivåer.
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och avskrivningar) uppgick till 2 MSEK under kvartalet, motsvarande en minskning om cirka 6,4 % Y-Y och är i linje med föregående kvartal (Q-Q). Rörelsekostnaderna är strax under Analyst Groups estimat, vilket tyder på en god kostnadskontroll under kvartalet, men det ska tilläggas att Analyst Group hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara fortsatt återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna givet bolagets finansiella situation. Om Zoomability lyckas säkra ytterligare finansiering kommande månader estimerar Analyst Group att rörelsekostnaderna kommer att stiga i takt med ökade operationella satsningar, såsom marknadsföring och nyrekrytering, vilket är något bolaget har behövt hålla tillbaka på under 2023 och inledningsvis under 2024.
EBIT-resultatet uppgick till -2,2 MSEK under Q1-24, vilket utgör en förbättring i jämförelse med föregående kvartal (-2,9), till följd av höga bruttokostnader under föregående kvartal, men är samtidigt en försämring i jämförelse med motsvarande kvartal föregående år (-1,9), vilket primärt härleds till den låga försäljningen under kvartalet.
Ansträngd kassa – utfall i TO4 och eventuell extern kapitalanskaffning är viktig
Vid utgången av Q1-24 uppgick kassan till 0,8 MSEK, vilket motsvarar en minskning om cirka 0,1 MSEK jämfört med utgången av Q4-23. Strax efter kvartalets utgång meddelade Zoomability att bolaget har ingått ett investeringsavtal med Actic Nordic AB, vilket innebär att Actic Nordic AB utger ett konvertibelt lån om 1,5 MSEK, vilket kan återbetalas med aktier till en kurs på 2,10 kr senast 30/5 2024. Givet att kursen står lägre än den fastställda inlösenkursen, samt om den gör det vid omsättningen av det konvertibla lånet eller optionen, ska den volymviktade kursen veckan innan gälla, dock ej lägre än 1,20 kr. Därutöver avslutas teckningsoptioner av serie TO4 den 15 maj 2024, vilket ger innehavaren av en TO4 rätten att lösa in dessa till aktiekursen 1,20 kr, vilket kan sättas i relation till stängningskursen den 14 maj (igår) om 1,12 kr per aktie. Utfallet i TO4 är viktigt och kan som högst tillföra Zoomability 3,8 MSEK. Zoomabilitys VD, Pehr-Johan Fager, meddelade i rapporten att han har tecknat samtliga teckningsoptioner, motsvarande 215 625 TO4, vilket tillför bolaget cirka 260 tSEK. Analyst Group ser positivt på att Pehr-Johan Fager tecknar samtliga av sina teckningsoptioner, då det både ingjuter förtroende och stärker bolagets kassa. Utfallet i TO4 är av betydelse för bolaget, samtidigt som bolaget har guidat för ytterligare kapitalanskaffning i närtid, vilket likväl skulle vara viktigt för Zoomability och bedöms av bolaget ske i form av en riktad emission.
Zoomability har bland annat tecknat ett avtal med avsikten att genomföra en riktad emission, vilket avtalades genom finansieringsavtalet med Unidaco den 29 april. Avtalet innebär att Zoomability avser genomföra en riktad nyemission där Zoomability vill säkra kapital för bolagets expansionsplaner. Den riktade nyemissionen innebär att Unidaco förbinder sig att investera åtta (8) MSEK till en teckningskurs om 0,8 kr per aktie, vilket innebär att Zoomability avser att emittera 10 000 000 aktier och skulle därmed medföra en utspädning om cirka 45 %. Likviden avses vara tillhanda senast den 31 maj 2024. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 17 % mot stängningskursen den 26 april (senaste handelsdagen innan annonserandet av avtalet).
Sammanfattningsvis kom Zoomabilitys nettoomsättning in betydligt lägre än Analyst Groups förväntningar, vilket är ett resultat av att bolaget inte har kunnat leverera de erhållna ordrarna till följd av en ansträngd finansiell situation och komponentbrist. På den positiva sidan så har bolaget efter kvartalets utgång närmat sig en riktad emission, vilken trots en hög utspädning för befintliga aktieägare, skulle innebära att Zoomability säkrar nödvändigt kapital för att accelerera verksamhetstakten och därmed tillväxten. Parallellt besitter Zoomability fortsatt en stark position, där bolaget har knutit an viktiga samarbetspartners, distributörer och certifieringar, vilket möjliggör en accelererad tillväxt när bolaget väl har tillräckligt kapital för att öka marknadsföringsinsatserna samt produktionstakten.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys på Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys finansierings- och licensavtal med Unidaco
2024-04-29
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade den 29 april att Bolaget har signerat ett investeringsavtal med Unidaco Ltd, där Unidaco förbinder sig att investera åtta (8) MSEK i aktier i Zoomability, genom en riktad nyemission. Teckningskursen är fastställd till 0,8 kr per aktie, vilket motsvarar en rabatt om 16,5 % i jämförelse med stängningskursen den 26 april år 2024. Samtidigt har Zoomability och Unidaco signerat ett licensavtal avseende produktion och försäljning av Zoom Uphill i MENA regionen, innefattande Malaysia, Indien, samt Indonesien. Avtalet innefattar även avsikten att utnyttja Unidacos batteriteknologi för Zoom Uphill och kommande produkter från Zoomability.
Om finansieringsavtalet och den riktade emissionen
Avtalet som signerades den 29 april mellan Zoomability och Unidaco innebär att Zoomability kommer genomföra en riktad nyemission där Zoomability avser att säkra kapital för bolagets expansionsplaner. Den riktade nyemissionen innebär att Unidaco förbinder sig att investera åtta (8) MSEK till en teckningskurs om 0,8 kr per aktie, vilket innebär att Zoomability avser att emittera 10 000 000 aktier. Likviden avses att vara tillhanda senast den 31 maj 2024. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 17 % mot stängningskursen den 26 april (senaste handelsdagen innan annonserandet av avtalet), samt en rabatt om cirka 52 % i jämförelse mot VWAP under den senaste månaden.
Om licensavtalet
Parterna har signerat ett licensavtal avseende produktion och försäljning av Zoom Uphill i Malaysia, Indien och Indonesien. Unidaco avser att stå för alla kostnader kring produktion och marknadsföring i regionen, medan Zoomability tillhandahåller bolagets IP och tekniska kunskap utan kostnad. Zoomability kommer att erhålla en royalty om 4 % på den försäljningen som görs i regionen. Unidaco och Zoomability har även överenskommit att initialt genomföra testorders om maximalt 200 Zoom Uphill innan den lokala produktionen kommer att påbörjas. Avtalet ger även Unidaco rätten att marknadsföra och sälja Zoom Uphill i övriga länder i Asien, förutom Kina och Sydkorea, varav Zoomability kommer att sköta marknadsföring och försäljning i resterande delar i världen, i synnerhet USA och Europa. Avtalet innefattar även en avsikt att utnyttja Unidacos batteriteknologi för Zoom Uphill och kommande produkter från Zoomability. Samarbetsavtalet kommer att gälla i 10 år och kan sedan förlängas.
Analyst Group har i samband med avtalet med Unidaco ställt ett par frågor till VD Pehr-Johan Fager för att få en djupare inblick i avtalen som sådan, men även vad de kan komma att medföra för bolaget framgent.
Kan du berätta lite mer om finansierings- och licensavtalet med Unidaco? Kan du redogöra vilka Unidaco är, samt vad avtalen kan innebär för Zoomability?
Unidaco investerade redan 1,5 MSEK som garant i den företrädesemission Zoomability som genomförde i november år 2023. De kommer byta namn till Green Battery Revolution då de har rättigheterna till en ny teknologi för att 3D-printa miljövänliga och icke antändningsbara litiumbatterier. De har goda kontakter till finansiärer i Sydostasien och Indien som vill investera i den nya teknologin. För Zoomability är det också mycket intressant at få tillgång den dessa nya typer av batterier, då det också är billigare.
Genom finansieringsavtalet kommer Zoomability genomföra en riktad emission om 8 MSEK, vilket stärker er kassa med nödvändigt rörelsekapital för att finansiera era expansionsplaner. Kan du berätta lite mer om vad emissionslikvididen avses att användas till?
Det vi främst behöver kapital till är för att skala upp produktionen för att kunna producera de ordrar vi redan har och de vi räknar att ska komma från våra huvudmarknader i år, dvs USA, Norge, Italien och Sverige. Det innebär också att vi kan trycka hårdare på marknadsföringen, vilket också kapitalet ska användas till. Vår lilla organisation ska också kunna utvecklas med två personer till för att klara av arbetsbördan.
Licensavtalet innebär att Unidaco står för samtliga kostnader avseende produktion och marknadsföring, medan ni består med ert IP och tekniska kunskaper, samt avsikten att utnyttja Unidacos batteriteknologi för Zoom Uphill och kommande produkter från Zoomability. Kan du berätta lite mer om Unidacos plan avseende produktion och marknadsföring i regionen? När avser Unidaco påbörja produktionen i egen regi? Samt vilken försäljningsvolym räknar Unidaco på sikt?
Det är inte helt klart när Unidaco kan börja producera Zoomar, men realistiskt sett inte innan år 2025. Däremot kan de redan i år starta marknadsföringen, och i avtalet har de rätt att köpa in 200 Zoom Uphill innan den egna produktionen startar. Vilka volymer det kan bli i framtiden är svårt att säga, men vi räknar med många tusen på några års sikt.
Avtalen innebär att Zoomability dels stärker nödvändigt rörelsekapital för bolagets expansionsplaner, dels säkrar en partner för produktion och försäljning i MENA-regionen med en royalty om 4 %, genom att enbart bistå med bolagets IP och tekniska kunskaper. Vilken potential ser du på lite längre sikt avseende avtalet med Unidaco?
De marknader som Unidaco kommer verka på är inte de som Zoomability prioriterar då vi varken har resurser och kunskap att ta oss in på dessa marknader. Vi finns redan i USA och stora delar av Europa, där vi fortfarande har mycket stora expansionsmöjligheter. Det intäkter vi kommer få in från Unidaco är dock ett mycket bra nettotillskott på nedersta raden i resultaträkningen – och detta utan något insatt kapital.
Genom att i framtiden utnyttja Green Battery Revolutions batterier räknar vi också med att få billigare och bättre batterier, vilket ger bättre bruttomarginaler och ökad kundnöjdhet.
Kommentar på Zoomabilitys JV-avtal i Kina
2024-04-11
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”Bolaget”) meddelade den 10 april att det tidigare kommunicerade avtalet med Shandong Xinyue Health Technology Co.,Ltd. (”SXHT”) avseende ett Joint Venture (”JV”) i Kina har blivit uppsagt.
Den 8 mars meddelade Zoomability att bolaget har signerat ett JV-avtal med SXHT där Zoomability avsågs att äga 35 % av JV:et och SXHT resterande 65 %. JV:et innebar en stark värdedrivare i ett längre tidsperspektiv, där bolaget estimerades att starta produktionen under år 2025, vilket vi kommenterade här.
Den 10 april meddelade Zoomability att avtalet avseende JV:et med SXHT har blivit uppsagt på grund av regulatoriska förändringar avseende SXHT. Zoomability uppger även att i punkt 11.3 i JV-avtalet är det reglerat att parterna äger ingen rätt att kräva skadestånd i det fall där någon av parterna får problem som gör att JV-avtalet inte kan uppfyllas och bolaget ser därför ingen möjlighet till att påverka situationen.
Analyst Groups syn på den senaste nyheten
JV-avtalet utgjorde en betydande milstolpe och en stark värdedrivare för Zoomability, vilket nu inte kommer bli en realitet med SXHT som motpart. I vår senaste analytikerkommentar påvisade Analyst Group vad JV:et bör värderas till, givet vår DCF-modell och grundantaganden avseende villkoren i JV:et. I och med att JV:et nu är uppsagt och inte kommer att bli en realitet med SXHT som motpart i Kina, kommer Analyst Group inte ta vår DCF-modell, avseende JV:et, i beaktning för värderingen av Zoomability, där vi hänvisar till den senaste analysuppdateringen för ytterligare information om våra antaganden. Dock bör det tilläggas att produktionsstarten estimerades påbörjas under år 2025 och givet att inga investeringar i JV:et har gjorts av Zoomability kommer det således inte påverka utsikterna för Zoomabilitys kärnverksamhet år 2024. Zoomability kommenterar att bolaget har mottagit förfrågningar från andra bolag i Kina, där bolagets genomförda planering med SXHT kan användas med en ny part och vilket innebär en kortare uppstartsträcka med en eventuell ny aktör.
Analyst Group kommenterar Zoomabilitys JV-avtal i Kina
2024-03-08
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”Bolaget”) meddelade den 8 mars att Bolaget har signerat ett avtal med Shandong Xinyue Health Technology Co.,Ltd. (”SXHT”) avseende ett Joint Venture (”JV”) i Kina.
Avtalet innebär, i enlighet med tidigare kommunikation, att Zoomability kommer att äga 35 % av JV:et och SXHT resterande 65 %. JV:et är tänkt att heta Zoomability Shandong Co., Ltd. och kommer att kapitaliseras med 5 miljoner RMV (ca 7,2 MSEK), där Zoomaability del utgörs av licens för JV:et att utnyttja patent och annan IP. När mer kapital behövs kommer parterna att bidra med motsvarande ägarandel i rent kapital.
I Analyst Groups senaste analysuppdatering från 1 mars 2024 kommenterade vi potentialen avseende JV i Kina samt estimerade vad Zoomability ägarandel kan vara värd givet olika scenarios och grundantaganden. Läs mer här.
Analyst Groups syn på den senaste nyheten
”Nyheten om det påskrivna JV-avtalet är en betydande milstolpe för Zoomability, vilket öppnar upp för en väsentligt ökad potential och underliggande värde i Bolaget. Zoomability kommer inte enbart vara med och äga 35 % av ett JV som på längre sikt har potential att generera intäkter om över 1 mdSEK årligen utan även möjliggöras att såväl snabbare som billigare utveckla nya modeller för en bredare marknad genom JV:et.
Noterbart är att 500 Zoom Uphills beräknas produceras under det första året (2025), vilket var lägre än vad vi uppskattade i senaste analysuppdateringen om 2 000. Vi står däremot fast vid att en kraftfull uppskalning av produktionen förväntas ske under efterföljande år, däremot har vi flyttat fram året då vi bedömer att JV:et kan nå maxkapaciteten om 10 000 Zoom Uphills/år till år 2030, från tidigare år 2029, i ett Base scenario. Det i sin tur har haft en mindre inverkan på våra estimat avseende lönsamheten under JV:ets inledande år, däremot kvarstår våra antaganden avseende lönsamheten vid maxkapacitet.
I den senaste analysuppdateringen bedömde vi en sannolikhet om 25 % att JV:et skulle bli till en realitet. Att avtalet nu är påskrivet innebär således att vår DCF-modell, givet våra grundantagandet avseende JV:et, indikerar att Zoomabilitys ägarandel värderas till 91 MSEK. Detta, tillsammans med vår senaste värdering av Zoomabilitys kärnverksamhet, motsvarande 0,95 kr per aktie, medför ett sammanlagt värde per aktie om 8,47 kr per aktie i ett Base scenario, vilket därmed lämnar en betydande uppsida i aktien från nuvarande nivåer”, säger ansvarig analytiker.
Se våra beräkningar i Appendix nedan. För ytterligare information om grundantaganden hänvisar vi till den senaste analysen.
Kommentar på Zoomabilitys Q4-rapport
2024-02-21
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”Bolaget”) publicerade den 21 februari 2024 Bolagets delårsrapport för årets fjärde kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Avslutar året starkt – nettoomsättningen kom in 16,6 % högre än fjolåret
- Steget närmare JV i Kina var kvartalets höjdpunkt
- En riktad emission ligger i korten
Avslutar året på topp
Zoomability uppvisade en nettoomsättning om ca 2 MSEK (1,7) avseende det fjärde kvartalet, motsvarande en tillväxt om 16,6 % mot fjolåret och 76 % jämfört med föregående kvartal. Den sekventiella ökningen är, förutom att föregående kvartal är ett säsongmässigt svagare kvartal, primärt förklarat av en återhämtning avseende försäljning i USA, men även av en stark utveckling i Sverige och Norge. För helåret 2023 landade nettoomsättningen på 6,7 MSEK, motsvarande en tillväxt om 1 % Y-Y, och sett till våra helårsestimat om 6,4 MSEK, vilket implicerade en omsättning om 1,7 MSEK under Q4-23, kan vi konstatera att utfallet i det fjärde kvartalet var ca 18 % högre än estimerat, vilket är en positiv datapunkt från rapporten.
Trots den starka avslutningen på fjolåret, har det samtidigt varit tydligt under år 2023 att Zoomabilitys ansträngda finansiella position medförde en fortsatt hög återhållsamhet och därav lägre såväl marknadsföringsutgifter som andra OPEX-investeringar, vilket i sin tur höll tillbaka årets tillväxt.
Steget närmare JV i Kina var kvartalets höjdpunkt
Det fjärde kvartalets viktigaste händelse var nyheten om att Zoomability tecknat ett nytt LOI-avtal angående ett JV i Kina, denna gång med Shandong Guyue Health Care Appliances Co Ltd (”Shandong”), det vill säga en annan aktör än vad som kommunicerades under år 2021. I enlighet med LOI-avtalet kommer Shandong att äga 65 % av JV:et och Zoomability resterande 35 %, där förstnämnda part kommer att stå för samtliga investeringar och driftkostnader förknippat med JV:et medan Zoomability bidrar med patent, strukturkapital och teknisk kompetens. JV:et kommer att ha exklusiv rätt att producera och sälja Zoom Uphill i Kina samt Sydkorea. Enligt Zoomability kommer en produktionsanläggning om 5 000 kvm att tillhandahållas, med kapacitet att producera 10 000 fordon per år. Med andra ord är försäljningspotentialen i Kina genom JV:et, givet kommunicerad prisnivå avseende Zoom Uphill, omkring 1,5 mdSEK. Däremot är det högst sannolikt att prisnivån kommer att vara väsentligt lägre i Kina än till exempel USA och i Europa, dels givet marknadsdynamiken och köpkraften som sådan, dels de högre volymerna som kommer att produceras och säljas i såväl Kina som Sydkorea. Å andra sidan fråntar inte detta potentialen för Zoomability om JV:et skulle komma att bli en realitet.
Med det sagt är LOI-avtalet i dagsläget endast ett LOI-avtal, vilka generellt ej är bindande kontrakt om det inte explicit framgår i avtalet. Då detta ej har kommunicerats från Bolaget, anser Analyst Group att det finns fog att behandla detta avtal som ett icke-bindande LOI-avtal, varför vi anser att investerare bör se JV:et som en attraktiv option snarare än en realitet i dagsläget. Det tidigare LOI-avtalet som tecknades år 2021 är ett exempel på att tecknade LOI-avtal inte alltid blir en realitet, även om det i största grad var pandemin som bidrog till att avtalet ej gick i lås.
Flera triggers att följa under 2024
Utöver JV blir utvecklingen i USA och Norge viktiga triggers under år 2024. Vad gäller den förstnämnda marknaden har Zoombility tecknat ett utökat distributionsavtal med McCabe Outdoor Mobility i USA i slutet av Q4-23, vilket innebär att McCabe kommer att investera ytterligare resurser för att etablera ett heltäckande återförsäljarnätverk med minst en återförsäljare i varje delstat. Detta i kombination med det tidigare etablerade samarbetet med GoToMarket USA, vilka kommer att fortsätta med direktmarknadsföring med de ca 2 000 State Parks som finns i USA, ger förutsättningar för en nytändning i USA under år 2024. En viktig del i framgången av dessa kommer vara utfallet från Zoomability’s FDA-ansökan, en process som inleddes i början av september 2023 och som förväntas ge ett utfall under Q1-24 enligt Bolagets tidigare kommunikation.
Erhållandet av EN12184 samt framtagandet en norskanpassad modell av Zoom Uphill har medfört en försäljningsmässig skjuts för Zoomability på den norska marknaden. Bolagets distributör, Efekton AS, har medverkat på flertalet större hjälpmedelsmässor och enligt Efekton är intresset stort från kunder. Detta, i kombination med att Norge är det nordiska land med den mest generösa policyn avseende utskrivning av hjälpmedel för personer med funktionshinder, gör att den norska marknaden blir viktig att följa under år 2024.
Bruttomarginalen är fortsatt volatil
Under Q4-23 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till -35,8 %, vilket är en försämring mot såväl föregående kvartal (9,5 %) samt mot jämförbart kvartal föregående år (-8,7 %). Utfallet var även lägre än estimerat (32,8 %) och för helåret uppgick bruttomarginalen till 15,3 %, vilket är en försämring från år 2022 (19 %). Zoomabilitys försäljning ligger fortfarande på relativt låga nivåer, vilket medför en stor variation i bruttomarginalen mellan kvartalen, vilken kan pendla från negativt till positivt trots en förhållandevis låg förändring i omsättningen. Denna variation representerar inte en ”stabiliserad” bruttomarginal, utan bedöms bero på lagerförändringar eller bokföringspraxis. Det är därför svårt att tolka den kvartalsvisa bruttomarginalen till dess att försäljningen ökar och blir mer jämn, samt att Zoomability skalar upp produktionen.
Rörelsekostnaderna minskade med 27 % Y-Y
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och avskrivningar) uppgick till 2 MSEK under kvartalet, motsvarande en minskning om ca 27 % Y-Y och en minskning om ca 3 % Q-Q, vilket var mer eller mindre i linje med vad Analyst Group estimerat, då vi hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara fortsatt återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna givet utfallet i den senaste företrädesemissionen. Om Zoomability lyckats säkra ytterligare finansiering kommande månader förväntar Analyst Group att rörelsekostnaderna kommer att stiga i takt med ökade operationella satsningar, såsom marknadsföring och nyrekrytering, vilket är något Bolaget har behövts hålla tillbaka på under år 2023.
EBIT-resultatet uppgick till -2,9 MSEK under Q4-23, vilket markerar en mindre förbättring mot fjolårets justerade EBIT (-3,3) men är samtidigt en försämring mot föregående kvartal (-2,3), vilket primärt härleds till den försämrade bruttomarginalen.
Kassan är fortsatt ansträngd – kommande TO4 blir viktig
Vid utgången Q4-23 uppgick kassan till 0,9 MSEK exkl. checkräkningskredit*, vilket motsvarar en ökning om ca 0,7 MSEK jämfört med utgången av Q3-23, där genomförd företrädesemission under kvartalet bidrog till kassaökningen. Därutöver har ytterligare 1,5 MSEK tillfallit Bolaget efter kvartalets utgång kopplat till företrädesemissionen. Kommande teckningsoptioner av serie TO4, vilka ger innehavaren av en TO4 rätten att lösa in dessa till aktiekursen 1,20 kr under maj månad 2024, är viktiga och kan som högst tillföra Zoomability 3,8 MSEK. Givet senast rapporterad kassa, med tillägg för de 1,5 MSEK som tillföll Bolaget i februari 2024, och en konservativt antagen burn rate om -0,4 MSEK per månad**, estimerar Analyst Group att nuvarande likvida medel är slut i juni månad, varför kommande TO4 blir vitala. Ytterligare kapitalanskaffning i närtid kan däremot inte uteslutas och är även något som Bolaget tidigare har guidat för samt upprepat i Q1-rapporten 2024, vilket av Bolaget bedöms ske i form av en riktad emission.
Sammanfattningsvis blev år 2023 något av ett mellanår för Zoomability, där omsättningen endast ökade marginellt med ca 1 % mot fjolåret samtidigt som en minskad kostnadskostym bidrog till en lägre rörelseförlust. En stor del av framgången i Zoomability har såväl historiskt som än idag vilat på tillgången till kapital och då de två senaste företrädesemissionerna samt efterföljande teckningsoptionslösen har präglats av en låg teckningsgrad, har det i sin tur medfört till en inbromsning i verksamhetstakten för Zoomability och därmed försäljningstillväxten. Parallellt har Zoomability knutit an viktiga samarbetspartners, distributörer och certifieringar, vilket medför en solidare grund att stå på för att accelerera tillväxten när Bolaget väl har tillräckligt kapital för att öka marknadsföringsinsatserna samt produktionstakten.
JV:et är en betydande trigger framöver och i ett scenario där allt går planenligt, kommer tillgång till kapital att vara ett mindre huvudbry för Zoomability från slutet av 2025 och framåt. Detta är däremot mer än ett år bort och om produktionen är i full drift i början av 2025, är det rimligt att anta att det kan ta ett par år innan full kapacitet har nåtts. Med andra ord behöver Zoomability kunna stå på egna ben fram tills att ett potentiellt JV etableras och produktionen är i gång, varför tillgången till kapital fortsättningsvis kommer att vara en vital del för Zoomabilitys verksamhet även kommande år.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys på Zoomability.
*Zoomability har en beviljad kreditlimit om 1 MSEK vilken Bolaget kan nyttja vid behov.
** Genomsnittet för 2023 uppgår till ca -0,2 MSEK per månad och det treåriga genomsnittet uppgår till -0,65 MSEK.
Kommentar på Zoomabilitys Q3-rapport
2023-11-22
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) publicerade den 22 november 2023 bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Hack i tillväxtkurvan
- Flera positiva nyheter har kommunicerats – MOU-avtalet möjliggör en mer konkurrenskraftig produkt på sikt
- Får in 2,9 MSEK i den senaste kapitalanskaffningen – motsvarande en teckningsgrad om ca 36 %
Hack i tillväxtkurvan
För det tredje kvartalet 2023 rapporterade Zoomability en nettoomsättning om ca 1,1 MSEK (1,4), vilket motsvarar en negativ tillväxt om ca 20 % Y-Y och en minskning med 43 % Q-Q. Det tredje kvartalet är ett säsongsmässigt svagare kvartal för Zoomability, vilket delvis förklarar den sekventiella nedgången, samtidigt som bolagets begränsade ekonomiska resurser har försvårat möjligheterna att investera för en ökad tillväxt genom marknadsföring och produktion. I rapporten kan vi utläsa att utvecklingen i USA har varit trög under kvartalet, vilket är en förklarande faktor bakom omsättningsminskningen jämfört med fjolåret. Bolaget uppger att försäljningen i USA har inletts betydligt starkare under det fjärde kvartalet, vilket, givet att den amerikanska marknaden är bolagets största sett till försäljning, indikerar att Zoomability kan få ett starkare försäljningsmässigt slut på år 2023.
Analyst Group bedömer utfallet avseende nettoomsättningen under det tredje kvartalet som en direkt konsekvens av Zoomabilitys begränsade medel att satsa på marknadsföring och event, vilket även syns i kostnadsposten övriga externa kostnader, vilka minskade till 1,2 MSEK under Q3-23, från 1,7 MSEK under jämförbart kvartal föregående år. Minskade resurser till att satsa på diverse marknadsföringsaktiviteter har därmed begränsat expansionstakten under kvartalet, något vi även belyste i samband med Q2-rapporten. Att Zoomability därutöver har ägnat en stor del av det operationella fokuset på administrativa uppgifter, såsom kapitalanskaffning, bedöms vidare ha haft en negativ påverkan på tillväxten.
Försäljningsutfallet om 1,1 MSEK under Q3-23 innebär att nettoomsättningen under året första nio månader uppgår till 4,7 MSEK, vilket följaktligen betyder att Zoomability skulle behöva leverera en nettoomsättning om ca 2,5 MSEK under det fjärde kvartalet för att infria våra helårsprognoser om 7,2 MSEK. Trots bolagets indikationer på att Q4-23 har inletts starkare, bedömer Analyst Group, givet att Zoomability endast fick in 36 % av de belopp som ämnades tas in i senaste företrädesemissionen, att Zoomability även framgent behöver navigera återhållsamt, varför vi kommer att behöva se över våra omsättningsprognoser.
Kommunicerat flertalet positiva nyheter under senaste tiden
Utöver arbetet med att säkerställa en långsiktig finansiering, har Zoomability visat på framsteg rent operativt, vilka bygger vidare på försäljningspotentialen. Exempelvis har Zoomability kommunicerat att bolaget har påbörjat en FDA-ansökningsprocess avseende Zoom Uphill, deltagit i 2023 års konferens för State Park Directors i USA, erhållit en offertförfrågan från Göteborg Stad avseende två Zoom Uphills, ingått MOU gällande ny batteriteknologi, återupptagit JV-processen i Kina samt tecknat ny distributör på Island. Samtliga affärshändelser positionerar Zoomability för en starkare försäljningstillväxt framgent, vilket i sin tur ställer högre krav på rörelsekapitalet, då det är avgörande för hur stor del av potentialen som de facto kan exekveras på.
Analyst Group har tidigare kommenterat på FDA-ansökan, du hittar den här. Potentialen till subventionering på den amerikanska marknaden medför en kraftigt förstärkt potential för försäljning inom landet och skulle potentiellt öppna dörrar för nya affärsmöjligheter samt stärka bolagets konkurrenskraft inom branschen för medicinsk utrustning. Att bolaget därtill regelbundet nätverkar med diverse organisationer och marknadsaktörer, tillsammans med ett nära samarbete med befintliga distributörer såsom McCabe Outdoor, är viktiga pusselbitar för att lyckas med den amerikanska satsningen.
Även om offertförfrågan från Göteborg ännu inte är en konkret order, illustrerar detta en fortsatt positiv utveckling inom svenska kommuner, där Zoom Uphill och dess unika egenskaper väcker ett allt större intresse. Zoomability har sedan tidigare visat god framgång inom just kommuner och ideella organisationer såsom Fritidsbanken, där bolaget tidigare erhållit ordrar från t.ex. Karlstad kommun och Höganas Kommun. Analyst Group ser dock att bolaget behöver erlägga utökade resurser för att såväl bibehålla som öka detta momentum inom kommuner, t.ex. genom samarbetet med Fritidsbanken, för att bolaget ska kunna exekvera på den potential som finns i de över 120 kommuner som har en Fritidsbank.
Det ingångna MOU-avtalet samt de återupptagna förhandlingarna om ett JV i Kina är två andra intressanta nyheter som bolaget har presenterat. Det tecknade MOU-avtalet avseende en ny batteriteknologi har slutits med en internationell batteritillverkare, vilka tillhandahåller nästa generations batterier som besitter en högre säkerhetsprofil, ingen brandrisk, snabbare laddningstid och en längre räckvidd. Dessa batterier är även upp till 95 % återvinningsbara. Samarbetet medför en än mer konkurrenskraftig produkt över tid, i takt med att dessa batterier implementeras i bolagets tillverkning, jämfört med andra globala aktörer som finns idag. Vidare har batteritillverkaren uttryckt ett intresse att investera mer kapital direkt i Zoomabilitys operativa verksamhet, utöver de redan investerade 1,5 MSEK genom senaste emissionen, i syfte att möjliggöra en högre produktionstakt av Zoom Uphill, något som gynnar båda parter på såväl kort som lång sikt.
Senaste kapitalanskaffningen, vilken inbringade en nettolikvid om ca 2,3 MSEK, bedöms däremot inte vara tillräckligt för att tillvarata på såväl ovannämnda som tidigare gjorda framsteg, givet bolagets nuvarande burn rate. Om den internationella batteritillverkaren skulle investera ytterligare kapital i Zoomability, vilket som nämnt skulle gynna samarbetet på sikt, ges Zoomability förbättrade möjligheter att exekvera på den potential som bolaget under en längre tid har lagt grunden för.
Bruttomarginalen fortsätter att vara volatil
Under Q3-23 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till 9,5 %, vilket är dels en försämring mot motsvarande kvartal föregående år (18 %), dels en försämring jämfört med Q2-23 (63,6 %). Zoomabilitys försäljning ligger fortfarande på relativt låga nivåer, vilket gör att bruttomarginalen varierar från kvartal till kvartal. För att exemplifiera, under Q2-18 och Q3-20 översteg bolagets bruttomarginal 90 %, parallellt som bolagets bruttomarginal har varit negativ under andra kvartal (t.ex. Q4-20 och Q4-21). Denna variation representerar inte en ”stabiliserad” bruttomarginal, utan bedöms bero på lagerförändringar eller bokföringspraxis. Det är därför svårt att tolka den kvartalsvisa bruttomarginalen till dess att försäljningen ökar och blir mer jämn, samt att Zoomability skalar upp produktionen. På rullande tolv månader uppgår bruttomarginalen till 24,7 %, vilket är en förbättring jämfört motsvarande period föregående år om 16,7 %. Analyst Group ser en högre underliggande lönsamhet i Zoomability än så, där vi ser en potential för bolaget att leverera en bruttomarginal i spannet av 30–50 %, beroende på om bolaget genomför försäljning på egen hand eller via distributörer. För att nå dessa nivåer krävs däremot högre försäljningsvolymer, varigenom Economies of Scale kan uppnås i kombination med att bolaget ges en förbättrad position att förhandla leverantörsvillkor genom ökade beställda volymer.
Fortsatt återhållsamhet och kostnadsfokus höll nere rörelsekostnaderna
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och avskrivningar) uppgick till 2 MSEK under kvartalet, motsvarande en minskning om ca 17 % Y-Y och en ökning om ca 8 % Q-Q, vilket var mer eller mindre i linje med vad Analyst Group estimerat, om än något högre, då vi hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara mer återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna till dess att en ny finansieringslösning var på plats. Analyst Group bedömer att denna återhållsamhet kommer att behöva fortgå även under kommande kvartal givet utfallet i den senaste företrädesemissionen om ingen ytterligare ny finansiering kommer på plats. Om Zoomability lyckats säkra ytterligare finansiering förväntar Analyst Group att rörelsekostnaderna kommer att stiga i takt med ökade operationella satsningar, såsom marknadsföring och nyrekrytering, vilket är något bolaget har behövts hålla tillbaka på under år 2023. EBIT-resultatet uppgick till -2,3 MSEK under Q3-23, vilket markerar en mindre förbättring mot fjolåret (-2,7) men är samtidigt en klar försämring mot föregående kvartal (-1,1), vilket härleds till den minskade försäljningen och den försämrade bruttomarginalen.
Kapitaltillskottet i Q4-22 ger ett tillfälligt andrum
Vid utgången av Q3-23 uppgick kassan till 0,2 MSEK exkl. checkräkningskredit*, vilket motsvarade en minskning om ca 0,1 MSEK jämfört med utgången av Q2-23. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till ca -0,5 MSEK, efter en gynnsam utveckling i rörelsekapitalet, samtidigt som bolaget utökade lånestrukturen med ca 0,4 MSEK.
Efter kvartalets utgång har Zoomability däremot tillförts ca 2,9 MSEK (2,3 MSEK netto) från genomförd företrädesemission, vilken tecknades till totalt ca 36 %, varav en extern investerare (vilket var den internationella batteritillverkaren) tecknade för ca 1,5 MSEK, eller 18,8 % av det totala erbjudandet. Vidare tecknade VD och övriga styrelsemedlemmar för totalt 0,3 MSEK, eller 3,8 % av det totala erbjudandet. Utfallet i emissionen är ett tydligt kvitto på den rådande tuffa miljön för olönsamma småbolag, däremot bedömer Analyst Group att teckningsgraden potentiellt hade kunnat vara ännu högre, således tillförd emissionslikvid, om teckningskursen hade satts till en lägre, mer attraktiv, kurs, även om det i sin tur hade medfört en högre utspädning för befintliga aktieägare. Detta eftersom ett större kapitaltillskott är vad Zoomability behöver enligt Analyst Group för att kunna exekvera på den försäljningspotential som bolaget har lagt grunden för, och därigenom undvika att falla in i det historiska mönstret kännetecknat av att bolaget endast kan ”gå på halvfart” till dess att ytterligare kapital behövs. Samtidigt ska det poängteras att företrädesemissionen även innehöll teckningsoptioner av serie TO4 i unitpriset om 0,90 kr. Dessa ger innehavaren av en TO4 rätten att lösa in dessa till aktiekursen 1,20 kr under maj månad 2024, vilket troligtvis var anledning bakom den teckningskurs som sattes, då det potentiellt kan ge en god uppsida om Zoomability fortsätter att göra framsteg rent operationellt.
Givet senast rapporterat kassa, med hänsyn tagen till nettolikviden om 2,3 MSEK från företrädesemissionen, och en konservativt antagen burn rate om -0,4 MSEK per månad, vilket motsvarar en något högre nivå än uppvisat YTD (-0,24) men lägre än det treåriga genomsnittet (-0,65), skulle Zoomability behöver stärka likviditeten under slutet av Q1-24, allt annat lika. Således kan ytterligare kapitalanskaffning under kommande 12 månader inte uteslutas. Potentiellt kapitaltillskott via utestående TO4 kan maximalt tillföra bolaget 3,8 MSEK under maj 2024.
I den positiva vågskålen har den externa investeraren, med andra ord batteritillverkaren, indikerat en vilja att investera ytterligare kapital i Zoomability, vilket därmed potentiellt skulle kunna ge bolaget den ekonomiska tryggheten att våga investera mer aggressivt framgent för att över tid visa ett positivt resultat.
Sammanfattningsvis kan Analyst Group konstatera att medan det finansiella utveckling var en besvikelse i termer av omsättning och resultat, har Zoomability samtidigt byggt på bolagets försäljningspotential givet de senaste operationella framstegen med nya samarbeten, distributörer och event som bolaget har närvarat på. Som vi skrev i anslutning till Q2-rapporten 2023, ser vi fortsatt att det är av stor vikt att Zoomability säkrar ett betydande kapitaltillskott, där senaste kapitalinjektionen inte bedöms vara tillräckligt för att exekvera på bolagets tillväxtambitioner. Därför bedömer Analyst Group att Zoomability även framgent behöver operera återhållsamt givet bolagets begränsade ekonomiska resurser tills dess att ett större kapital säkras. Analyst Group ser den externa investeraren (batteritillverkaren) som en strategisk och finansiellt viktig trigger kommande kvartal och om aktören skulle investera ytterligare ett par miljoner i Zoomability skulle bolaget möjliggöras bättre förutsättningar att ta vara på den potential och marknadsefterfrågan som Zoom Uphill har.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys på Zoomability.
*Zoomability har en beviljad kreditlimit om 1 MSEK vilken bolaget kan nyttja vid behov.
Analyst Group kommenterar Zoomabilitys FDA-ansökan
2023-09-06
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade idag den 6 september att bolaget har påbörjat processen med ansökan om godkännande av sin elrullstol Zoom Uphill som medicinsk utrustning enligt FDA:s direktiv (Food and Drug Administration).
Processen är uppdelad i två moment och påbörjas med en första ansökan om registrering som Small Business. Bolaget förväntar sig att ansökan blir godkänd i oktober och därefter kommer den fulla ansökan att lämnas in, där den förväntade handläggningstiden av FDA beräknas vara 3-4 månader.
Analyst Groups syn på den senaste nyheten
Zoomabilitys senaste pressmeddelande bekräftar bolagets fortsatta engagemang att stärka närvaron på den amerikanska marknaden och utvidga tillgängligheten av Zoom Uphill för personer med rörelsehinder. Godkännandet som medicinsk utrustning av FDA skulle innebära flera viktiga fördelar för bolaget. För det första skulle det ge Zoomability en betydligt starkare marknadsposition i USA, då det skulle förenkla för läkare och vårdgivare att förskriva Zoom Uphill till sina patienter, och det skulle därtill underlätta försäljning och finansiering genom olika organisationer. Detta skulle i sin tur öka tillgängligheten och efterfrågan på Zoom Uphill, vilket är avgörande för bolagets tillväxtstrategi på den amerikanska marknaden. Det är värt att notera att Zoomability redan har en MDR-registrering, vilket bör underlätta ansökningsprocessen för FDA.
I en ekonomiskt osäker tid, med hög inflation och stigande räntor, skulle Zoomabilitys positionering som ett mer prisvärt alternativ för rörelsehindrade individer i USA vara särskilt betydelsefullt och gynnsamt för företagets framtida försäljning och tillväxt.
Sammanfattningsvis är Zoomabilitys senaste steg mot FDA-godkännande en positiv utveckling enligt Analyst Group och visar på deras långsiktiga engagemang att utvidga sin närvaro på den viktiga amerikanska marknaden. FDA-godkännandet skulle potentiellt öppna dörrar för nya affärsmöjligheter och stärka bolagets konkurrenskraft inom branschen för medicinsk utrustning.
Analyst Group kommenterar Zoomabilitys Q2-rapport
2023-08-23
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) publicerade den 23 augusti 2023 bolagets delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Uppvisar en kvartalsvis tillväxt om ca 22 %
- Fortsätter visa framsteg – finns triggers framöver
- Behöver få till en långsiktig finansiering för att exekvera på potentialen
Uppvisar en tillväxt om 21,5 % Q-Q
För det andra kvartalet 2023 rapporterade Zoomability en nettoomsättning om cirka 2,0 MSEK (1,9), vilket representerar en tillväxt på 2 % Y-Y och en ökning med 21,5 % Q-Q. Under H1-23 uppgick nettoomsättningen därmed till 3,6 MSEK och vi ponerar att denna trend skulle fortsätta under H2-23, ligger den förväntade nettoomsättningen under Analyst Groups helårsestimat på 8,8 MSEK. Däremot hade Analyst Group tagit höjd för ett trögare H1-23 som ett resultat av den svaga kapitalanskaffningen i slutet av Q4-22, vilket bedömdes bidra till en ökad återhållsamhet i såväl marknadssatsningar som produktionen. Detta kan vi även nu se har utspelats under det första halvåret. Vidare grundades våra helårsestimat på ett försäljningsmässigt starkare H2-23 vilket skulle understödjas av ytterligare kapitaltillskott, antingen via utestående teckningsoptioner eller via annan finansieringslösning. Då Zoomability endast fick in 0,1 MSEK från TO2 i juni 2023 samt att ingen ny finansieringslösning ännu är på plats, estimerar Analyst Group att Zoomability kommer att behöva fortsätta begränsa expansionstakten för att hålla nere kostnaderna, t.ex. på marknadsföring och event, tills dess att en ny finansiering är på plats, parallellt som en stor del av det operationella fokuset går åt till administrativa uppgifter. Av den anledningen kommer vi att se över våra helårsestimat, då Analyst Group inte längre ser ett lika starkt H2-23 som tidigare av primärt dessa anledningar.
Fortsätter visa framsteg – finns triggers framöver
Analyst Group ser däremot positivt på den utveckling som Zoomability uppvisat i år hos såväl Fritidsbanken som italienska turistanläggningar/kommuner, där bolagets marknadssatsningar har burit frukt och samtidigt påvisar försäljningspotentialen för Zoomen. Efter ett framgångsrikt pilotprojekt med Fritidsbanken i Karlstad, vilka lånade två Zoom Uphills under mars till april, beslutade kommunen att köpa in tre Zoom Uphills i juni för att fortsätta sitt uthyrningserbjudande. Givet att det finns totalt 290 kommuner i Sverige, illustrerar detta tydligt den omfattande försäljningspotentialen för Zoomability inom Sveriges offentliga sektor.
Godkännandet av EN12184 (rullstolsdirektivet) under Q2-23 stärker försäljningsutsikterna ytterligare, givet möjligheten till subventionering, och öppnar även upp den norska marknaden, vilken förväntas bli en viktig marknad för Zoomability framgent, där bolaget förväntas leverera på befintliga ordrar i början av oktober. Med en redan befintlig MDR-registrering underlättar det nyligen erhållna rullstolsdirektivet processen för en FDA-registrering, en ansökan som bolaget för närvarande bearbetar. Om ansökan godkänns, vari bolaget förväntar sig ett besked innan årets slut, skulle detta möjliggöra för amerikanska konsumenter att erhålla Zoomen till ett subventionerat pris. Detta skulle i sin tur sänka den primära försäljningsbarriären, nämligen produktens pris. Detta är särskilt relevant med tanke på det nuvarande makroekonomiska klimatet, präglat av hög inflation och stigande räntor, vilka även är faktorer som har påverkat Zoomabilitys försäljning i USA under H1-23.
State Parks kan bli en viktig försäljningskanal för Zoomability framgent, där konceptet är att en State Park inom en amerikansk delstat får in utrustning och mobilitetslösningar (vanligtvis genom subventionering) som sedan utlånas, i syfte att göra parkerna mer tillgängliga för alla. Detta tillvägagångssätt påminner om det som Zoomability redan tillämpar i sitt samarbete med Fritidsbanken, ett partnerskap som hittills visat sig vara framgångsrikt. Zoomability har redan börjat bearbeta State Parks tillsammans med konsultbolaget Go To Market USA, och ska även ställa ut två Zoomar i en monter i samband med det årliga eventet National Association of State Park Directors Conference, vilken utspelar i Lake Tahoe, Nevada, i mitten av september.
Genom en ökad försäljning och en mindre kostnadskostym halverades rörelseförlusten
Under Q2-23 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till 63,6 %, vilket är en förbättring jämfört med dels motsvarande kvartal föregående år (45 %), dels jämfört med Q1-23 (23 %). Zoomabilitys försäljning ligger fortfarande på relativt låga nivåer, vilket gör att bruttomarginalen varierar från kvartal till kvartal. För att exemplifiera, under Q2-18 och Q3-20 översteg bolagets bruttomarginal 90 %, parallellt som bolagets bruttomarginal har varit negativ under särskilda kvartal (t.ex. Q3-10 och Q4-21). Denna variation representerar inte en ”stabiliserad” bruttomarginal, utan kan bero på lagerökning eller bokföringspraxis. Det är därför svårt att tolka den kvartalsvisa bruttomarginalen korrekt till dess att försäljningen ökar och blir mer jämn, samt att Zoomability skalar upp produktionen. På rullande tolv månader uppgår bruttomarginal till 25,9 %, vilket är en förbättring jämfört motsvarande period föregående år om 23,3 %. Analyst Group ser en högre underliggande lönsamhet i Zoomability (+40 %), men för att nå det krävs högre försäljningsvolymer, varpå Economies of Scale kan uppnås.
Rörelsekostnaderna (exkl COGS och avskrivningar) uppgick till 1,9 MSEK under kvartalet, motsvarande en minskning om ca 31 % Y-Y och ca 11 % Q-Q, vilket var mer eller mindre i linje med vad Analyst Group estimerat, om något lägre, då vi hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara mer återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna under H1-23 givet utfallet i företrädesemissionen som genomfördes under Q4-22. Analyst Group bedömer att denna återhållsamhet kommer att behöva fortgå under stora delar av Q3-23 då ingen ny finansiering ännu har presenterats, varför vi kommer att behöva se över våra kostnadsprognoser. Om Zoomability lyckats säkra finansiering förväntar Analyst Group stigande rörelsekostnader i takt med ökade operationella satsningar, såsom marknadsföring och nyrekrytering. EBIT-resultatet uppgick till -1,1 MSEK under Q2-23, en tydlig förbättring i jämförelse med Q2-22 (-2,4), vilket primärt var en effekt av minskade marknadsföringsinsatser, i kombination med en förbättrad bruttomarginal sett till Y-Y.
Behöver få till en långsiktig finansiering för att exekvera på potentialen
Vid utgången av Q2-23 uppgick kassan till 0,3 MSEK exkl. checkräkningskredit*, vilket motsvarande en minskning om 0,5 MSEK jämfört med utgången av 2022. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick däremot till -1,8 MSEK under H1-23, där kassaflödet belastades av ett ökat varulager och betalning av rörelseskulder. Lånet från Almi stärkte samtidigt kassan, vilket således förklarar minskningen i kassan jämfört med Q4-22.
I samband med Q1-rapporten 2023 flaggade VD Pehr-Johan Fager för att en ytterligare kapitalanskaffning behövs för att tillvarata på försäljningspotentialen som bolaget lagt grunden för och därigenom nå försäljningsvolymer som tar bolaget till svarta siffror. Kommunikationen avseende kapitalanskaffning har varit desto tydligare under sommarmånaderna och bolaget har dessutom sänkt kvotvärdet på aktien (och därmed minskat aktiekapitalet för att lösa bristen på eget kapital) till följd av upprättad kontrollbalansräkning samt för att möjliggöra en framtida nyemission. Den planerade nyemissionen förväntas genomföras kring september/oktober, i vilken bolaget ämnar attrahera en lead investor som ska bidra med finansiella muskler och ett långsiktigt ägande, något bolaget ännu inte har lyckats med. Däremot meddelade Zoomability att bolaget för diskussioner med potentiella investerare som skulle kunna ta en större del av de 8-10 MSEK som VD Pehr-Johan Fager menar att bolaget behöver givet den fas de är i för närvarande.
Parallellt genomförs en strategisk översyn i vilken bolaget överväger olika möjligheter, inklusive försäljning av bolaget, affärssegment, specifika tillgångar såväl som andra strategiska transaktioner, upplägg eller samarbeten inklusive vidarelicensering av rätten att sälja Zoom Uphill inom på förhand bestämda marknader.
Sammanfattningsvis möter Zoomability både utmaningar och möjligheter under kommande månader. Trots att företaget stött på hinder gällande finansiering samt minskat på marknadsföringsinsatser under H1-23, har bolagets samarbeten och tidigare marknadsbearbetningar visat goda tecken. Genom välövervägda strategiska beslut, en fortsatt satsning på att utöka distributionsnätverket och öka kännedomen om Zoomen, har Zoomability möjlighet att skapa ett betydande försäljningsmomentum. Dock, innan en hållbar finansieringslösning är etablerad, bedömer Analyst Group att Zoomability kommer att behöva navigera försiktigt och potentiellt begränsa sin verksamhet, vilket kan dämpa företagets tillväxtmål. Det är av yttersta vikt för Zoomability att säkra ett betydande kapitaltillskott, snarare än mindre miljonbelopp, enligt Analyst Group, då mindre tillskott, historiskt sett, inte varit tillräckliga för att uppnå det genombrott företaget eftersträvar, utan har endast möjliggjort en begränsad drift under ytterligare några kvartal. Dessutom skulle förbättrade leverantörsavtal vara av stor vikt för att minska bolagets kapitalbindning, vilket i sin tur skulle möjliggöra en längre kvarhållning av kapital och skapa positiva kedjeeffekter.
*Zoomability har en beviljad kreditlimit om 1 MSEK vilken bolaget kan nyttja vid behov.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys på Zoomability.
Analyst Group kommenterar Zoomabilitys Q1-rapport
2023-05-16
Zoomability publicerade den 16 maj 2023 bolagets delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Trevande start på året – men flera operationella framsteg har tagits
- Ökad återhållsamhet i marknadsinsatserna medförde lägre rörelsekostnader
- Kassan är återigen på ansträngda nivåer
Trevande start på året…
Nettoomsättningen för det första kvartalet år 2023 uppgick till ca 1,6 MSEK (1,6), motsvarande en tillväxt om 1,6 % Y-Y och en minskning om -4,5 % Q-Q. Sett till våra helårsestimat om 8,8 MSEK, eller 2,2 MSEK/kvartal, var utfallet lägre än estimerat, samtidigt hade vi tagit höjd för att det lägre kapitaltillskottet än väntat under Q4-22 skulle medföra en ökad återhållsamhet i såväl marknadsföringssatsningarna som produktionstakten, och därmed hålla tillbaka tillväxten, under H1-22 till dess att ytterligare kapitaltillskott säkrats genom antingen kommande TO2 eller via annan finansieringslösning.
…men flera operationella framsteg har tagits
Såväl under som efter kvartalet har flertalet positiva nyheter presenterats, vilka positionerar Zoomability till ökad tillväxt framöver. Som ett led i att stärka Zoomabilitys marknads- och säljaktiviteter, därmed lägga en solidare grund för fortsatt tillväxt, rekryterades Mathias Lewén som ny VP Sales & Marketing under Q1-23. Mathias har en lång erfarenhet av internationell marknadsföring och har tidigare i sin yrkeskarriär haft roller som VP of Communication och Communication Manager på Atlas Copco samt VD för industriautomationsbolaget Koteko, och bidrar därmed med viktiga nyckelkompetenser till Zoomability. En viktig tillväxtdrivare för Zoomability under år 2023 och framgent är att återta förlorad mark på den amerikanska marknaden, efter två pandemidrabbade år, genom att expandera återförsäljarnätverket. Redan under år 2023 har Zoomabilitys distributör McCabe Outdoor Mobility kontrakterat sju återförsäljare i sex olika delstater och därutöver har Zoomability kommunicerat en explicit målsättning att i år ha minst 15–20 återförsäljare i USA och under år 2024 ha en återförsäljare i varje delstat samt tre till fem återförsäljare i Kanada. Zoomability har med andra ord kommit en bra bit på vägen och infriandet av det uppsatta målet skulle medföra en avsevärt större möjlighet till ökad marknadsnärvaro och försäljningspotential i länderna.
Vidare har Zoomability kontrakterat nya distributörer i Belgien, Nederländerna och Hong Kong, där sistnämnda utgör en ny marknad för bolaget och är enligt Analyst Group en särskilt intressant marknad givet att regionen utgörs av flera naturleder och är väl handikappanpassat. Zoomability erhöll även godkännandet av rullstoldirektivet (EN12184) under Q2-23, vilket kan möjliggöra statlig subventionering i ytterligare länder och regioner, däribland Norge, samtidigt som godkännandet förenklar registrering av Zoomen som ett medicintekniskt hjälpmedel klass 2 av amerikanska FDA.
Analyst Group ser positivt på de operationella framsteg som Zoomability tagit under inledningen av år 2023, då dessa medför en förbättrad försäljningspipeline framgent. Däremot, med ökade marknadsföringsinsatser i USA, ett breddat återförsäljarnätverk och godkännandet av rullstolsdirektivet, ställs det högre krav på ett förstärkt rörelsekapital för att kunna exekvera på den ökade efterfrågan som estimeras bli ett resultat av satsningarna. För att kunna öka produktionstakten framöver tog Zoomability ett lån om 2,5 MSEK från Almi Företagspartner under Q2-23, vilket möjliggör för bolaget att i ökad utsträckning exekvera på den ökade efterfrågan, något Analyst Group förväntar sig mynnar ut i en förbättrad försäljning kommande kvartal.
Ökad återhållsamhet i marknadsföringen medförde lägre rörelsekostnader
Under Q1-23 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till 24,1 %, vilket är en förbättring jämfört med dels motsvarande kvartal föregående år (20,1 %), dels jämfört med Q4-21 (-8,1 %). Zoomabilitys omsättning fortsatt är på relativt låga nivåer, varför bruttomarginalen fluktuerar mellan kvartalen och speglar inte en ”normaliserad” nivå av bruttomarginalen, utan är snarare en effekt av lageruppbyggnad eller bokföringsmetod. Bruttomarginalen förblir därför något svårtolkad tills dess att omsättningen når högre, tillika mer kontinuerliga, nivåer och Zoomability skalar upp produktionen.
Rörelsekostnaderna uppgick till 2,1 MSEK under kvartalet, motsvarande en minskning om ca 30 % Y-Y och ca 21 % Q-Q, vilket var mer eller mindre i linje med vad Analyst Group estimerat, då vi hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara mer återhållsamma avseende marknadsföringssatsningarna under H1-23 givet utfallet i företrädesemissionen som genomfördes under Q4-22. Analyst Group bedömer att denna återhållsamhet kommer att fortgå även under kommande kvartal, ändock om det upptagna lånet från Almi ger ökat spelrum till marknadsföringsbudgeten, för att sedan under H2-23 öka något i takt med att Zoomability säkrar ytterligare finansiering, potentiellt genom kommande TO2. EBITDA-resultatet uppgick till -1,4 MSEK under Q1-23, en tydlig förbättring i jämförelse med Q1-22 (-2,7), vilket primärt är en effekt av slimmade personalkostnader och minskade marknadsförings-insatser, i kombination med en förhållandevis oförändrad nettoomsättning sett till Y-Y.
Kassan är återigen på ansträngda nivåer
Under kvartalet har Zoomability tillförts en nettolikvid om 4,2 MSEK från företrädesemissionen som genomfördes i december 2022, men kombinationen av en fortsatt lageruppbyggnad, betalningar av merparten av utestående leverantörsskulder, investeringar i immateriella anläggningstillgångar samt en återbetalning av tidigare upptagna lån, minskade kassan med 0,1 MSEK Q-Q och uppgick till 0,7 MSEK vid utgången av Q1-23. Minskningen av kassan var högre än vad Analyst Group estimerat, och även om det nya upptagna lånet från Almi skapar ett visst andrum, kvarstår kommande TO2 som vital för att Zoomability ska kunna täcka rörelsekapitalbehovet under resterande delar av år 2023. Skulle kapitaltillskottet utebli, ser Analyst Group en stor sannolikhet för att Zoomability behöver ta in kapital på annat håll under Q2-23 alternativt tidigt under Q3-23.
Sammanfattningsvis anser Analyst Group att tillväxthämmande faktorer historiskt, såväl som idag, har varit tillgången till kapital då verksamheten som sådan är rörelsekapitalkrävande vid uppskalning av försäljningsvolymerna. Däremot är Zoomability i behov av att skala upp försäljningen för att ha möjligheten att visa svarta siffror, vilket medför en svår balansgång för bolaget. Ett större kapitaltillskott hade, enligt Analyst Group, givit Zoomability bättre förutsättningar för att exekvera på bolagets potential och möta efterfrågan, även om det samtidigt medför svårigheter givet bolagets nuvarande bolagsvärde. Däremot anser Analyst Group att Zoomability rent operationellt har inlett året positivt genom godkännandet av rullstolsdirektivet, breddat återförsäljarnätverk i USA, kontrakterande av nya distributörer samt rekryterandet av en ny VP Sales & Marketing, vilka sammantaget, tillsammans med en konkurrenskraftig och unik produkt i en stor växande marknad, medför en stärkt försäljningspotential.
Analyst Group kommenterar Zoomabilitys erhållna godkännande enligt rullstolsdirektivet EN12184
2023-04-14
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade den 14 april att bolagets Zoom Uphill har färdigtestats enligt rullstolsdirektivet EN12184 hos testinstitutet RISE i Borås, vilken uppfyllde kraven på mekanik, elsäkerhet, miljötest och säkra system.
Godkännandet av rullstolsdirektivet (EN12184) möjliggör statlig finansiering av Zoomen i ytterligare regioner och länder, däribland Norge, samtidigt som godkännandet underlättar för Zoomability att erhålla bidrag från myndigheter och försäkringsbolag i flera europeiska länder. Som ett led i godkännandet ska det signerade testprotokollet skickas till bolagets återförsäljare i Norge, som i sin tur kan använda det som underlag till ansökan om att få Zoom Uphill godkänd av norska NAV (Norska arbets- och omsorgsverket). Den norska hjälpmedelsmarknaden är en i synnerhet viktig marknad för Zoomability då det är Nordens största marknad för elrullstolar och bolaget har en stor efterfrågan från norska kunder, där de första leveranserna förväntas kunna ske under Q3-23.
Vidare ger godkännandet ökat stöd för Zoomability att ta marknadsandelar i USA, bolagets största marknad historiskt sett, då det underlättar registrering av Zoomen som ett medicintekniskt hjälpmedel klass 2 av amerikanska FDA, vilket därigenom skulle göra Zoomen mer tillgänglig för konsumenter.
”Godkännandet av rullstolsdirektivet EN12184 har under en längre tid utgjort en större trigger för Zoomability eftersom ett godkännande öppnar upp för en större försäljningspotential i flera länder, däribland Norge. Genom att Zoomability kan erhålla statlig subventionering av Zoomen blir den mer tillgänglig till konsumenter som möjligtvis annars inte haft de ekonomiska resurserna att införskaffa en Zoom, således stärks bolagets försäljningsutsikter framgent. Genom godkännandet underlättas även processen för en FDA-registrering, vilket skulle öppna upp för finansiering av Zoomen via såväl försäkringsbolag som statliga myndigheter, t.ex. Veteran Affairs, och skulle därmed medföra ett minskat beroende av välgörenhetsfonder för att kunna leverera till krigsveteraner, vilket Zoomability har gjort historiskt”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kommentar på Zoomabilitys Q4-rapport
2023-02-23
Zoomability publicerade den 23 februari 2023 bolagets delårsrapport för årets fjärde kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,7 MSEK (1,3) – motsvarande en ökning om ca 28 % Y-Y
- Bolagets rörelsekostnader, exklusive avskrivningar, ökade Q-Q och uppgick till 2,7 MSEK
- Företrädesemissionen tecknades till 43 % och tillför Zoomability 5,5 MSEK (brutto)
Omsättningen över våra estimat
Under det fjärde kvartalet 2022 uppvisade Zoomability en nettoomsättning om 1,7 MSEK, motsvarande en ökning om 28 % Y-Y och 21 % Q-Q, där utfallet var ca 9 % högre än vad Analyst Group estimerat (1,6). Sett till helåret 2022 uppgår nettoomsättningen till 6,6 MSEK, motsvarande en omsättningstillväxt om 36 % och är därtill den högsta nettoomsättningen som bolaget levererat sedan år 2016. Utvecklingen är primärt en effekt av att bolaget, som ett resultat av mer öppnade samhällen efter två pandemidrabbade år, har intensifierat marknadsföringssatsningar och därigenom kunnat sprida Zoomabilitys varumärke samt dess unika egenskaper och fördelar. Zoomability har under år 2022 b.la. deltagit på flertalet mässor runtom i Sverige samt utomlands via distributörer, agerat huvudsponsor till ”Den långa vandringen” samt kontrakterat nya distributörer, vilket stärker bolagets försäljningsnätverk. Kombinationen av intensifierade marknadsföringssatsningar och mer öppna samhällen har under året burit frukt, och kan likväl ge ringar på vattnet för år 2023 givet att beslutsvägarna tenderar att vara något fördröjda från kund med hänsyn till den exklusivitet och pris som Zoomen har. Kapitaltillskottet från företrädesemissionen ger därtill utrymme att fortsätta marknadsföra Zoomen under år 2023, ändock med en viss återhållsamhet givet teckningsgraden i emissionen, (mer om det längre ned i kommentaren).
Under år 2023 avser Zoomability att intensifiera satsningarna i USA, vilket är bolagets största marknad historiskt sett i termer av försäljning, och det slutna avtalet med GoToMarket USA, vilket tecknades den 6 december, är en viktig faktor i denna satsning. Huvuduppgift för GoToMarket USA kommer att vara att rekrytera nya återförsäljare och stötta Zoomabilitys befintliga distributör McCabe Outdoor Mobility. Bara i Kalifornien, där GoToMarketUSA ska börja med att fokusera, finns nära 100 potentiella återförsäljare, vilket utgör en trigger i försäljningen framgent. Vidare har Zoomability även stärkt fästet på den svenska marknaden genom en ny återförsäljare, i form av Bilomarintextil i Linköping, och ett inlett samarbete med Fritidsbanken, en ideell organisation vilka lånar ut sport- och fritidsutrustning gratis runt om i hela Sverige, vilket kan ge bolaget viktig varumärkesigenkänning under år 2023.
Rörelsekostnaderna steg Q-Q till följd av ökade marknadssatsningar
Under Q4-22 uppgick bruttomarginalen (justerat för balanserade utgifter) till -8 %, vilket är lägre än föregående kvartal (18 %), men då Zoomabilitys omsättning fortsatt är på relativt låga nivåer, fluktuerar bruttomarginalen mellan kvartalen och speglar inte en ”normaliserad” nivå av bruttomarginalen, utan är snarare en effekt av lageruppbyggnad eller bokföringsmetod. Bruttomarginalen förblir därför något svårtolkad fram tills dess att omsättningen når högre nivåer och Zoomability skalar upp produktionen.
Rörelsekostnaderna uppgick till 2,7 MSEK under kvartalet, vilket är en minskning sett till Y-Y (2,9) men samtidigt en ökning om ca 0,3 MSEK från Q3-22 då motsvarande kostnadspost uppgick till 2,4 MSEK. Kostnadsökningen Q-Q är en effekt av intensifierade marknadsföringssatsningar, samtidigt noterar Analyst Group att Zoomability har fortsatt att slimma ned personalkostnaderna, vilka minskade med ca 150 tSEK Q-Q. Ökningen i kostnadsposten ”övriga externa kostnader” var dock högre än vad Analyst Group estimerat då vi hade tagit höjd för att Zoomability skulle vara mindre aggressiva avseende marknadsföringen till dess att företrädesemissionen var genomförd. Framöver estimeras rörelsekostnader vara något lägre än uppvisat i Q4-rapporten givet utfallet i företrädesemissionen, vilken tecknades till 43 %, varför Zoomability bedöms behöva vara mer återhållsamma vad gäller marknadsföringssatsningarna under H1-23.
Mindre lyckad kapitalanskaffning gör framtidsutsikterna mer osäkra
Vid utgången av Q4-22 uppgick kassan till 0,8 MSEK, motsvarande en minskning om 0,6 MSEK mot Q3-22. Under Q4-22 genomförde Zoomability en företrädesemission vilken inbringande en bruttolikvid om ca 5,5 MSEK, ca 4,2 MSEK netto, vilket motsvarade en teckningsgrad om ca 43 %, i linje med vad företrädesemissionen hade säkerställts till. I kassaflödesanalysen ser det initialt ut som att emissionslikviden har tillförts Zoomability, men Analyst Group bedömer att det rör sig om en ren redovisningsteknisk effekt, givet att nyemissionen registrerades den 9 januari samt att den redovisningsmässiga bokföringen i balansräkningen tyder på att kapitaltillskottet tillfördes i början av januari år 2023.
Analyst Group hade inte räknat med att emissionen skulle fulltecknas, men att teckningsgraden endast uppgick till 43 % anses vara i underkant och bedöms kunna hämma tillväxten under år 2023 givet Bolagets kapitalkrävande tillverkningsprocess. Ett högre kapitaltillskott hade medfört en högre uppskalning i produktionen samt att Zoomability vågat satsa ännu mer på marknadsföring, vilket i sin tur hade kunna möjliggöra en ökad försäljning och stärkt täckningsbidrag per såld enhet, således ett bättre kassaflöde. Utfallet i företrädesemissionen innebär även att färre antal teckningsoptioner av serie TO2 och TO3 utfärdades, vilket därmed medför lägre potentiella kapitaltillskott i juni 2023 och januari 2024, vilka dessutom är av stor vikt för Zoomability att få in för att täcka rörelsekapitalbehovet framgent. Utan dessa kan Zoomability behöva se över andra finansieringsalternativ.
Sammanfattningsvis anser Analyst Group att Zoomability under år 2022 har lagt en stabil grund och plattform för att accelerera tillväxten, givet ett förbättrat strukturkapital, en ökad marknadsnärvaro och ett stärkt distributionsnätverk, men som samtidigt estimeras hållas tillbaka något givet utfallet i emissionen. Analyst Group bedömer att Zoomability behöver arbeta mer effektivt med marknadsföringen för att nedlagda investeringar ska resultera i ökad försäljning. En viktig pusselbit för att stärka omsättningen under år 2023 blir att erhålla godkännandet av rullstolsdirektivet hos RISE enligt EN12184, vilket öppnar upp försäljningsmöjligheterna på den norska marknaden samt möjliggör att få Zoomen godkänd som ett medicintekniskt hjälpmedel klass II av FDA i USA.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q3-rapport
2022-11-23
Zoomability publicerade den 23 november 2022 bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,4 MSEK (0,7) – motsvarande en ökning om ca 88 % Y-Y
- Bolagets rörelsekostnader, exklusive avskrivningar, minskade Q-Q och uppgick till 2,4 MSEK
- Genomför företrädesemission för att säkerställa stark tillväxt framgent
Omsättningen något under våra estimat
Under det tredje kvartalet 2022 uppvisade Zoomability en nettoomsättning om 1,4 MSEK, motsvarande en ökning om 87,9 % Y-Y och -27,3 % Q-Q. Det tredje kvartalet är ett säsongsmässigt svagare kvartal för Zoomability, vilket delvis förklarar nedgången kvartal till kvartal, men utfallet var samtidigt lägre än vad Analyst Group estimerat, givet våra helårsprognoser. Nettoomsättningen under Q1-Q3 år 2022 uppgår till strax över 4,9 MSEK, vilket innebär att bolaget redan har tangerat fjolårets omsättning. Omsättningsökningen som uppvisats under år 2022 är primärt en effekt av gynnsammare marknadsförhållanden, vilket således har öppnat upp för ökade marknadsföringssatsningar genom event, PR och distributörer. Att Zoomability har en konkurrenskraftig och efterfrågad produkt är inget nytt, därför är marknadsföring och närvaro på event viktiga parametrar för försäljningen ska öka, då en Zoom i mångt och mycket behövs upplevas för att leda till ett köp, vilket vi under år 2022 även har sett i siffrorna. Under Q3-22 har Zoomability fortsatt satsningarna på marknadsföring, där bolaget bl.a. har medverkat på olika event samt mässor, dels i Sverige, dels Tyskland (Düsseldorf), men även omnämnts i tidningar, vilket sammantaget ger ökad visibilitet samt vad bolaget i rapporten också skriver ökat antal förfrågningar om Zoomen. Därtill har Zoomability under kvartalet även breddat återförsäljningsnätverket genom kontrakterandet av den irländska distributören Planet Tri, vilket öppnar upp en ny marknad för Zoomability.
Parallellt har godkännandet av det viktiga rullstolsdirektivet (EN12184) tagit längre tid än vad vi har förväntat oss, där vatten-, elsäkerhet-, och EMC-testning ännu kvarstår enligt bolaget. Detta, i kombination med att likviden från företrädesemission tillfaller bolaget i slutet av december 2022, gör att Analyst Group bedömer att Zoomability får det svårt att nå våra omsättningsprognoser för år 2022, varför vi kommer att se över dessa. Godkännandet av rullstolsdirektivet är dock alltjämt en tydlig trigger i närtid, då det skulle öppna upp den norska hjälpmedelsmarknaden, och är ett viktigt steg för att accelerera omsättningen kommande kvartal.
Lägre kostnadsbas under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal
Under Q3-22 uppgick bruttomarginalen till 18,3 %, vilket är lägre än dels jämförbart kvartal föregående år (68,5 %), dels föregående kvartal (45 %). Då Zoomabilitys omsättning fortsatt är på relativt låga nivåer, fluktuerar bruttomarginalen mellan kvartalen och speglar inte en ”normaliserad” nivå av bruttomarginalen, utan är snarare en effekt av lageruppbyggnad eller bokföringsmetod, varför bruttomarginalen blir något svårtolkad tills dess att omsättningen når högre nivåer.
Rörelsekostnaderna uppgick till 2,4 MSEK under kvartalet, vilket är en ökning sett till Y-Y (1,7) men samtidigt en minskning om ca 0,3 MSEK från Q2-22 då motsvarande kostnadspost uppgick till 2,7 MSEK. Analyst Group bedömer att bakgrunden till kostnadsminskningen Q-Q är en effekt av att Zoomability har behövt dra ned något på bl.a. marknadsföringssatsningar givet bolagets finansiella ställning, snarare än att bolaget har genomfört kostnadseffektiviseringar. Analyst Group förväntar sig därför att kostnadsposterna kommer att öka successivt i takt med att bolaget tillförs ytterligare kapital genom företrädesemissionen, för att i sin tur kunna exekvera på bolagets expansionsplaner för år 2023.
Zoomability ämnar genomföra en företrädesemission om 12,7 MSEK för att säkerställa stark tillväxt
Vid utgången av Q3-22 uppgick kassan till 1,4 MSEK, motsvarande en minskning om 3,1 MSEK mot Q2-22. Bolaget meddelade den 1 november 2022 att en företrädeemission av untis har beslutats, vilken, vid full teckning, tillför Zoomability ca 12,7 MSEK före emissionskostnader. Emissionen är säkerställd till 43 % och genom de vidhängande teckningsoptionerna av serie TO2 och TO2, kan bolaget komma att tillföras ytterligare maximalt ca 11,1 MSEK respektive 17,5 MSEK. Därtill meddelade Zoomability att bolaget kommer, efter företrädesemissionen, genomföra en riktad emission inför en ägarspridning med Dividen Sweden AB, uppgående till 2,5 MSEK. Att Zoomability skulle genomföra en kapitalanskaffning var något som VD Pehr-Johan Fager flaggade för i Q2-rapporten 2022, där nettolikviden från emissionen ämnas användas till fortsatta markandsföringssatsningar, rekrytering av ytterligare säljpersonal, bredda återförsäljarnätverket samt utöka lagret för att därigenom kunna leverera på den ökade efterfrågan som väntas bli en effekt av de samlade satsningarna. Stort fokus kommer att läggas på USA, vilken är bolagets största marknad, men även Sverige, Norge och Italien, vilka är prioriterade marknader. Med ett stärkt rörelsekapital från kommande kapitalanskaffning ges Zoomability ökade möjligheter att ta tillvara på potentialen i Zoomen och exekvera på de flertalet triggers som bolaget står inför, såsom godkännandet av rullstolsdirektivet och försäljning på såväl den nordamerikanska marknaden (USA och Kanada) som europeiska, vilka samtliga utgör starka tillväxtdrivare för Zoomability.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q2-rapport
2022-08-25
Zoomability publicerade den 24 augusti 2022 bolagets delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,9 MSEK (1,6) – motsvarande en ökning om 22,8 % Y-Y
- Bolagets rörelsekostnader, exklusive avskrivningar, uppgick till 2,7 MSEK (3,0)
- Bolaget flaggar för kapitalanskaffning för att skala upp försäljningen
Omsättningen ökar 22,8 % Y-Y
Under det andra kvartalet 2022 redovisade Zoomability en omsättning om 1,9 MSEK, motsvarande en ökning om 22,8 % Y-Y och 20,8 % Q-Q, i absoluta tal motsvarar det ökningar om ca 0,4 MSEK Y-Y och ca 0,3 MSEK Q-Q. Omsättningen var i linje med våra förväntningar, där den ökade försäljningen under kvartalet härleds till intensifierade marknadsinsatser i Sverige, vilket även har fortlöpt under det tredje kvartalet där två specialutrustade Zoomar inofficiellt slog världsrekord på Cykelvasaleden, vidare har Zoomability agerat huvudsponsor till ”Den långa vandringen” samt återlanserat ZoomCamp, vilket sammantaget förväntas ge effekt på försäljningen under det andra halvåret 2022.
Parallellt kan vi utläsa i rapporten om fortsatta förseningar i uppstarten av JV-bolaget i Kina och en trögstartad försäljning i USA efter pandemin vilka bedöms kunna dämpa försäljningstillväxten något kommande kvartal. Merparten av testerna avseende ett godkännande av EN12184 (rullstolsdirektivet) slutfördes den sista juni, och efter mindre anmärkningar, som Zoomability nu åtgärdat, väntas den slutgiltiga rapporten till RISE vara klar inom några veckor, innan ett fullgott godkännande är på plats. Ett godkännande skulle bland annat öppna upp den norska hjälpmedelsmarknaden, vilket utgör den tydligaste triggern i närtid och är ett viktigt steg för att accelerera omsättningen under slutet av 2022, och likväl under resterande prognosperiod. Därtill utgör den nya återförsäljaren i Kanada, Trackz Mobility, ett viktigt led i att öka försäljningen på den nordamerikanska marknaden, vilket Analyst Group ser positivt på. Vi estimerar att Zoomability kan öka försäljningen ytterligare under H2-22 givet att redan gjorda samt kommande marknadsföringssatsningar fortsätter att bära frukt.
Bruttomarginalen uppgår till 45 % under andra kvartalet
Bruttomarginalen uppgick under det första kvartalet 2022 till 45 %, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om 20,1 %, samtidigt har bruttomarginal fluktuerat i hög grad mellan kvartalen, vilket kan förklaras av en relativ låg nivå av försäljning, samt som en effekt av lageruppbyggnad eller bokföringsmetod. Även om försäljningsvolymerna har börjat ta fart, vill Analyst Group se att bruttomarginalen stabiliserar sig innan större slutsatser om dess utveckling kan dras.
Övriga externa kostnader uppgick till 1,9 MSEK under Q1-22, vilket är i linje med föregående kvartal, härlett från fortsatta intensifierade marknadsföringsinsatser efter pandemin. Parallellt har Zoomability under kvartalet haft ytterligare kostnader relaterat till uppbyggnaden av kvalitetssystem, interna processer samt certifiering mot EN12184, i syfte att hantera en högre försäljning framgent, varför vi ser positivt på att bolagets totala rörelsekostnader (exklusive COGS och avskrivningar) sjönk med ca 0,3 MSEK Q-Q.
Analyst Group bedömer att Zoomability har utvecklats med relativ god kostnadskontroll under kvartalet, där både övriga externa kostnader och personalkostnader har minskat Q-Q, samtidigt som omsättningen ökat med 23 %. Däremot har de övriga externa kostnaderna överstigit våra estimat under H1-22 samtidigt som bolaget guidar för ökade investeringar framöver för att skala upp försäljningen ytterligare. varför vi kommer att se över våra kostnadsprognoser.
Bolaget flaggar för ytterligare kapitalanskaffning för att skala upp försäljningen
Vid utgången av juni 2022 uppgick kassan till 4,5 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q1-22 då kassan uppgick till 8,8 MSEK, motsvarande en minskning om ca 4,3 MSEK. Under första halvåret har kassaflödet belastats av en större negativ förändring i varulagret och kundfordringar, vilket å ena sidan tynger kassan kortsiktigt, å andra sidan innebär ett kassatillskott i takt med att kundfordringarna erhålls samtidigt som det ökade varulagret möjliggör för bolaget att kunna leverera högre volymer framgent.
Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager flaggar i delårsrapporten för att bolaget planerar att genomföra en kapitalanskaffning i syfte att skala upp försäljning ytterligare, vilket innefattar fler medarbetare, större inköp av insatsvaror för att säkra leverans och utökade marknadsinsatser. Givet uppvisad burn rate om -7,1 MSEK under H1-22, eller -1,2 MSEK/månad, skulle Zoomability, allt annat lika, behöva genomföra en kapitalanskaffning senast i oktober 2022. Samtidigt bedömer Analyst Group att Zoomability kan förbättra bolagets burn rate kommande kvartal givet ökad estimerad försäljning och att bolaget kan fortsatta utvecklas under relativt god kostnadskontroll, varför kassan estimeras kunna bevaras något längre. Däremot, med hänvisning till den lägre riskviljan som har präglat de finansiella marknaderna hittills under 2022, är Analyst Group av uppfattningen att villkoren i en potentiell kapitalanskaffning kan medföra en större utspädning för befintliga aktieägare. Med ett stärkt rörelsekapital från en potentiell kommande kapitalanskaffning ges Zoomability samtidigt möjligheten att fortsatta exekvera på de flertalet triggers som bolaget står inför både på kort och lång sikt, såsom godkännandet av rullstolsdirektivet, JV-bolaget i Kina och försäljning på såväl den nordamerikanska marknaden (USA och Kanada) som europeiska, vilka samtliga utgör starka tillväxtdrivare för Zoomability.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q1-rapport
2022-05-19
Zoomability publicerade idag den 19 maj 2022 bolagets delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,6 MSEK (1,2) – motsvarande en ökning om 30,6 % Y-Y
- Bolagets rörelsekostnader, exklusive avskrivningar, uppgick till 3,0 MSEK (3,1)
- Flertal triggers för att skala upp försäljning under 2022
Omsättningen ökar 30,6 % Y-Y
Under det första kvartalet 2022 redovisade Zoomability en omsättning om 1,6 MSEK, motsvarande en ökning om 30,6 % Y-Y och 20,6 % Q-Q, visserligen avser ökningen ca 0,4 MSEK Y-Y och ca 0,3 MSEK Q-Q i absoluta tal. Omsättningen är i linje med våra förväntningar trots att VD Pehr-Johan Fager lyfter i rapporten att bolaget fortsatt ha drabbats av pandemirelaterade problem under kvartalet. Dessutom har kvartalet tyngts av en sämre försäljning i USA. Dock ligger pandemin nu bakom oss och vi ser positivt på att marknadsföringsarbetet har intensifierats i enlighet med expansionsplanen, vilket bäddar för att försäljningen kan ta fart under andra halvan av 2022. JV-bolaget i Kina drabbas fortsatt av förseningar vilket förklaras av landets coronapolicy med nolltolerans. JV-bolaget är en tydlig trigger varav Kina kan komma utgöra en viktig marknad för bolaget framgent, även om det inte explicit inte har tagits i beaktning i våra omsättningsprognoser i ett Base scenario. Zoom Stick utgör likväl en tydlig trigger framöver, men dras även med förseningar som hänförs till leveransproblem av speciella komponenter. Vidare utgör ett godkännande av SS-EN 12184 (rullstolsdirektivet) en viktig milstolpe för att kunna accelerera omsättningen, vilket krävs i vissa länder för att personer ska kunna få Zoomen som ett kostnadsfritt medicintekniskt hjälpmedel.
Bruttomarginalen uppgick under det första kvartalet 2022 till 20,1 %, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om -18,7 %, däremot har bruttomarginal fluktuerat i hög grad mellan kvartalen under helåret 2021, primärt förklarat av en effekt av lageruppbyggnad, försäljningstapp eller bokföringsmetod, varför vi inte drar allt för höga växlar kring bruttomarginalen förens försäljningen har tagit fart. Samtidigt går det att urskilja att varulagret har stärkts under kvartalet från 2,1 MSEK under Q4-21 till 4,2 MSEK under Q1-22. Övriga externa kostnader uppgick till 2,1 MSEK under Q1-22, i linje med föregående kvartal, vilket kan antas härledas av ökade marknadsföringsinsatser. Samtidigt som det är något över våra förväntningar, ser vi positivt på att bolaget har kunnat intensifiera marknadsinsatserna, vilket bäddar för starkare försäljningen kommande kvartal. Bolagets totala rörelsekostnader (exklusive avskrivningar) uppgick till 3,0 MSEK under kvartalet, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om 3,1 MSEK, vilket motsvarar en minskning om 0,1 MSEK. Analyst Group bedömer att Zoomability har utvecklats med god kostnadskontroll under kvartalet, givet att omsättningen har ökat Q-Q. Parallellt bör det tilläggas att bolagets försäljning och produktion inte har skalats upp avsevärt ännu ochvi bedömer att ökade volymer kommer kunna medföra högre marginaler framgent.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av mars 2022 uppgick kassan till 8,8 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q4-21 då kassan uppgick till 11,6 MSEK, motsvarande en minskning om ca 2,8 MSEK. Bolagets burn rate är därmed i linje med föregående kvartal. Bolagets kapitalförbrukning är å ena sidan fortfarande relativt hög och givet helåret 2021 genomsnittliga burn rate om -0,7 MSEK/månad, samt bolagets kassa vid utgången av det första kvartalet 2022, estimerar vi att kassa täcker kommande 12 månaders rörelsekapitalsbehov. Samtidigt förväntar Analyst Group sig att bolagets burn rate kan förbättras i takt med att exekveraring på expansionsplanerna och ökar försäljningen.
Sammanfattande ord
Nettoomsättningen under årets första kvartalet kom in i linje med våra förväntningar, samtidigt som Analyst Group bedömer att försäljning kommer börja ta fart ytterligare under H2-22. Parallellt har kostnaderna utvecklats i linje med våra förväntningar, med något högre övriga externa kostnader härlett till de ökade marknadsföringssatsningar som bolaget har gjort under Q1-22, vilket får ses som ett resultat av kostnadsbesparingsprojektet som initierades under Q1-22. Sammanfattningsvis kan Analyst Group konstatera att Zoomability har inlett år 2022 enligt förväntansbilden, samtidigt som bolaget har lagt grunden för en accelererande försäljning genom att dels säkra leveranskapacitet, dels intensifierade marknadsinsatser, däribland i Italien via distributören Greenova. Därtill har bolaget drivits med fortsatta förseningar och problem för både JV-bolaget i Kina och Zoom Stick, primärt hänfört till pandemirelaterade effekter och komponentbrist. Vid ett positivt utfall från JV-bolaget i Kina kan den kinesiskamarknaden tänkas utgöra en betydande potential, då 85 miljoner människor uppges ha en funktionsvariation. Därmed utgör JV-bolaget en tydlig trigger tillsammans med Zoom Stick och registrering av Zoomen som ett medicintekniskt hjälpmedel.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q4-rapport
2022-02-24
Zoomability publicerade idag den 24 februari 2022 bolagets delårsrapport för årets fjärde kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,3 MSEK (1,1) – motsvarande en ökning om 13,8 % Y-Y
- Högre burn rate under H2 än H1-21
- Lagt en god grund för 2022
Omsättningen ökar 13,8 % Y-Y
Omsättningen för det fjärde kvartalet 2021 uppgick till 1,3 MSEK, vilket motsvarar en ökning om 13,8 % Y-Y och 77,6 % Q-Q, visserligen uppgick omsättningen till 0,7 MSEK i Q3-21, en ökning om ca 0,6 MSEK i absoluta tal. Summerat för helåret 2021 uppgick nettoomsättning till 4,8 MSEK, vilket kan jämföras mot helåret 2020 då nettoomsättning uppgick till 5,0 MSEK, motsvarande en minskning om 4,8 %. Zoomabilitys produkt, Zoomen, är beroende av att kunna upplevas och testas, varför bolaget har fortsatt att drabbats av pandemirelaterade effekter, vilket har gjort att försäljningsökningen har skjutits ytterligare fram i tiden. I USA har bolagets distributörer haft svårt att marknadsföra Zoomen, samtidigt som Europa har dragits med restriktioner vilka har begränsat aktiviteten på mässor. Däremot menar bolaget att marknadsföringsarbetet har intensifierats i och med övergången till ett normaltillstånd i samhället, vilket även bekräftas av VD Pehr-Johan Fager som kommenterar att orderingången i januari är en indikation på det, samtidigt har distributören McCabe Outdoor Mobility ett flertal inbokade event i USA, medan i Sverige är bolaget och dess samarbetspartners inbokade på en rad evenemang nu när restriktionerna har släppts helt, vilket öppnar upp för försäljningstillväxt under 2022.
Bruttomarginalen uppgick under fjärde kvartalet 2021 till -20 %, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om 68,5 %, bruttomarginalen har under helåret 2021 varit i hög grad fluktuerande, där bruttomarginalen i Q4-21 härleds till större inköp av komponenter, vilket dels minskar risken för pandemirelaterade problem som komponentsbrist och långa frakttider framöver, dels möjliggör snabb produktion och leverans när försäljningen tar fart. Bolagets försäljning och produktion har ännu inte skalats upp avsevärt, vilket även är fallet i Q4-21 och givet att försäljningen fortfarande på låga nivåer, bedömer Analyst Group att den redovisade bruttomarginalen snarare är en effekt av bolagets lageruppbyggnad och bokföringsmetod. Vi estimerar att i takt med att Zoomability når högre volymer kan bruttomarginalen normaliseras över kvartalen och därmed bli en viktigare datapunkt att följa.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av december 2021 uppgick kassan till 11,6 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q3-21 då kassan uppgick till ca 14,8 MSEK. Bolaget operationella burn rate uppgick till -5 MSEK under H2-21, vilket motsvarar ca -2,5 MSEK/kvartal och -0,8 MSEK/månad, att jämföra med bolagets burn rate under H1-21 som uppgick till -3,2 MSEK, motsvarande ungefär -1,6 MSEK/kvartal och -0,5 MSEK/månad. Zoomability har därmed ökat sin kapitalförbrukning under H2-21, vilket dels kan förklaras av högre frakt- och komponentspriser under tredje kvartalet, dels ett betydande försäljningstapp under samma period. Givet helårets genomsnittliga burn rate om -0,7 MSEK/månad, samt bolagets kassa vid utgången av det fjärde kvartal, estimerar Analyst Group att bolaget kommer vara finansierade in i H1-2023. Analyst Group förväntar sig dock en förbättrade burn rate i takt med att bolaget exekverar på expansionsplanen och ökar försäljningen. Bolagets rörelsekostnader har under kvartalet uppgått till 3,1 MSEK (exklusive COGS och avskrivningar), vilket är en ökning med 1,4 MSEK mot föregående kvartal. Kostnadsposten övriga externa kostnader är den starkaste bidragande faktorn till kostnadsökningen, härlett till ökade marknadsföringssatsningar i Q4-21, vilket följaktligen förklarar den ökade förlusten under kvartalet. I och med kapitalinjektionen under Q3-21 genomförde Zoomability rekryteringar av två nya medarbetare, där personalkostnaderna uppgick till 0,9 MSEK under det fjärde kvartalet, motsvarande en ökning med ca 100 tSEK Q-Q, varför kostnadsposten inte varit en stark bidragande faktor under innevarande kvartal och vi förväntar oss att rekryteringarna ger en något större effekt på kostnadsposten framöver.
Sammanfattande ord
Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2021 kom in marginellt över våra förväntningar, summerat för helåret uppgick Zoomabilitys nettoomsättning till 4,8 MSEK, mot våra förväntningar om 4,7 MSEK. Kostnaderna har däremot utvecklats över våra förväntningar, vilket i synnerhet kan härledas till de ökade marknadsföringssatsningar som bolaget har gjort under Q4-21, men även större inköp av komponenter vilka har genomförts för att försäkra bolagets leveranskapacitet. Både marknadsföringssatsningar och ökade inköp under kvartalet görs i syfte av att kunna skala upp både försäljning och produktionstakten framgent, vilket motiverar att vi inte väljer att dra för stora växlar kring detta. Därtill har bolagets drabbats av restriktioner under kvartalet, trots detta har bolaget utvecklats i linje med våra förväntningar och förbättrat sin position genom att ha säkrat leveranskapacitet, stärkt bolagets humankapital och ökat sina marknadsinsatser, vilket får ses som ett gott betyg under kvartalet och kommer vara viktiga pusselbitar för att skala upp försäljningstillväxten och exekvera på expansionsplanen under 2022.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q3-rapport
2021-11-23
Zoomability Int AB publicerade idag den 23 november 2021 bolagets delårsrapport för tredje kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen minskade -37,5 % Y-Y och uppgick till 0,7 MSEK
- Corona och global komponentbrist är hämmande faktorer
- Kapitalinjektionen från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplanen under 2022
Omsättningen kom in lägre än våra förväntningar
Omsättningen för det tredje kvartalet 2021 uppgick till 0,7 MSEK, motsvarande en minskning om 37,5 % Y-Y och 52,5 % Q-Q. I rapporten kan vi utläsa att den till synes låga omsättningen i Q3-21 är en effekt av periodisering av intäkterna då Zoomability hade en försening av leverans av sålda men icke-fakturerade Zoomar till USA, varför omsättningen hade, vid inräknade av dessa icke-fakturerade men sålda Zoomar, annars uppgått till ca 1,2 MSEK. Omsättningen under Q3-21 var betydligt lägre än våra förväntningar, även vid inräknande av icke-levererade Zoomar. Det är tydligt att Zoomability, likt flertalet andra bolag, påverkas av den rådande komponentbristen och ökade fraktkostnader, samtidigt som den ökade coronasmittan i b.la. Europa påverkar Zoomabilitys distributörer att marknadsföra Zoomen. För Zoomability, vars produkt i regel behövs upplevas och testas för säljas, är detta hämmande faktorer för omsättningen, vilka dock är av övergående karaktär.
Bruttomarginalen uppgick under tredje kvartalet 2021 till 68,5 %, men det tåls att säga att bruttomarginalen under 2021 har varit i hög grad fluktuerande, där bruttomarginalen under Q2-21 och Q1-21 uppgick till 31,9 % respektive -36,3 %, varför vi inte drar några större utväxlingar av utfallet i Q3-21. Givet att försäljningen fortfarande är på låga nivåer och Zoomability ännu inte har kunnat skala upp produktionen avsevärt, bedömer Analyst Group att den redovisade bruttomarginalen snarare är en effekt av bolagets lageruppbyggnad och bokföringsmetod. Vi är av uppfattningen att i takt med att Zoomability når högre volymer kan bruttomarginalen normaliseras över kvartalen.
Kapitalinjektionen från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplan under 2022
Mer positivt är däremot att Zoomability nu erhållit en kapitalinjektion, vari bolaget tillfördes 18,3 MSEK före emissionskostnader, vilket är essentiellt för att exekvera på den utstakade expansionsplanen under 2022. Zoomability har redan rekryterat två nya medarbetare, en COO och CMO, vilka kommer att ha en betydande roll i bolagets kommande expansion för att tillvarata den höga efterfrågan som finns för Zoomen idag, och som väntas accelereras när Zoomability kan påbörja ökad marknadsföring, vilket kapitaltillskottet nu möjliggör. Vidare ska Zoomabiltity med den stärkta kassa även etablera en mer solid supply chain för att kunna öka produktionstakten framgent.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av september 2021 uppgick kassan till 14,9 MSEK, vilket är en ökning med ca 14,8 MSEK jämfört med utgången av Q2-21, och förklaras av kapitaltillskottet om 18,3 MSEK före emissionskostnader. Bolaget burn rate är högre än föregående två kvartal, och uppgick till ca 2,1 MSEK under Q3-21, vilket är en effekt av dels högre komponent- och fraktpriser, dels förseningen av leveransen av Zoomar under kvartalet, vilket har ökat varulagret. Då sistnämnda är primärt en periodiseringseffekt förväntar vi oss att bolagets burn rate kommer att förbättras under Q4-21 och även efterföljande kvartal, där även ökad försäljning bidrar till en lägre burn rate. Givet en burn rate om ca 1–1,4 MSEK per kvartal, eller 0,33-0,47 MSEK per månad, estimerar Analyst Group att Zoomability är finansierade +12 månader framöver, och även lämnar utrymme för att exekvera på expansionsplanen, vilken väntas förbättra bolagets burn rate i takt med ökad försäljning och en annars kostnadseffektiv affärsmodell som gör att Zoomabilitys fasta kostnader kan hållas låga.
Sammanfattande ord
Omsättningen under det tredje kvartalet 2021 kom in lägre än våra förväntningar, även om det är av förklarliga skäl och samtidigt hämmas av en periodiseringseffekt. Vi bedömer dock att våra prognoser för 2021 inte kommer att kunna infrias, varför vi kommer att se över prognosbilden för Zoomability. Kostnaderna å andra sidan utvecklas i linje med våra förväntningar och genom kapitaltillskottet bedömer Analyst Group att Zoomability har de finansiella musklerna att dels möta rörelsekapitalbehovet för kommande 12 månader, dels för att kunna exekvera på den utstakade expansionsplanen för år 2022, vilket kapitalinjektionen möjliggör, där Zoomability nu även har tillsatt viktiga nyckelpersoner för att möta den höga efterfrågan som finns för bolagets produkt.
I rapporten kunde vi därtill läsa att förseningar har uppstått gällande bolagets kommande JV-bolag i Kina samt utvecklingen av Zoom-stick, primärt på grund av tapp av nyckelperson, corona och komponentbrist. Vidare har bolaget drabbats av ett bortfall av en ytterligare nyckelperson hos Zoom-USA, varför Zoomability kommer att behöva tillförse dotterbolaget Zoomability Inc med ytterligare resurser. Även om corona och komponentbristen är av övergående karaktär samt att Zoomability har gjort nyrekryteringar, kommer vi att behöva se över våra prognoser. Det tåls dock att säga att utsikterna för 2022 och framåt är fortsatt positiva givet en stärkt kassa som medför ökade resurser att tillvarata på den höga efterfrågan som finns för Zoomen, resurser som tidigare inte har funnits, varför 2022 ska bli ett spännande år att följa enligt Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabiltys Q2-rapport
2021-08-17
Zoomability Int AB publicerade idag den 17 augusti 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen steg 17,2 % YoY – uppgick till 1,6 MSEK
- TO1 möjliggör uppskalning av produktion framöver
- Corona påverkar fortfarande i dagsläget men ljusare tider står Zoomability tillmötes
Omsättningen för det andra kvartalet 2021 uppgick till 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 17 % YoY och 5 % QoQ. Omsättning under Q2-21 var mer eller mindre i linje med våra förväntningar, givet att Zoomability har svårigheter att skala upp produktionen utan kommande inlösen av TO1 den 31 augusti 2021 som, vid fullt nyttjande, inbringar ca 17,5 MSEK till kassan efter emissionskostnader. Med nettolikviden från TO1 avser Zoomability att etablera en solid supply chain samt förstärka organisationen för att kunna möta den ökade efterfrågan som Bolagets marknadsföringssatsningar väntas medföra. Zoomability har även under Q3-21 tecknat en garanti som säkrar en finansiering om 8 MSEK från TO1. Av denna anledning förväntar vi oss högre omsättning under H2-21 när Zoomability har fyllt på kassan och möjliggör exekvering av bolagets tillväxtplan, men även något högre kostnader, dock i en lägre takt än omsättningstillväxten.
Bruttomarginalen uppgick under Q2-21 till 31,9 % vilket dels är en förbättring YoY (11,2 %), dels QoQ (36,3 %), vilket vi tolkar som att inköpsprocesser och tillika villkor har kunnat förbättras givet mer öppna samhällen, även om försäljningen fortfarande hämmas till viss del av pandemin.
VD-ordet tyder på att starkare kvartal står Zoomability tillmötes
I VD-ordet kan vi läsa att även om pandemin fortfarande var en hämmande faktor för försäljningen under Q2-21, ser Zoomability ljusare tider tillmötes, dels i termer av ökad aktivitet från distributörer, dels i efterfrågan från b.la. flera länder i Europa. Viktigt att ha i åtanke är att större delen av ordern avseende 24 st Zoom Uphills som inkom från USA under Q2-21, som var en effekt av deltagande på mässan Vietnam and all Veterans Reunion, väntas levereras under Q3-21 vilket ytterligare talar för högre omsättning kommande kvartal. I takt med att pandemins effekter avtar, kan Zoomability, efter kommande kapitalinjektion från TO1, accelerera sina marknadsföringsinsatser och medverka på fler mässor, vilket väntas mynna ut i ökad efterfrågan, något som tidigare mässor har resulterat i.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av juni 2021 uppgick kassan till 167,6 tSEK, vilket är ungefär -1,1 MSEK lägre än vid utgången av Q1-21. Bolaget burn rate är därmed i linje med föregående kvartal, om än något högre. Kapitaltillskottet som vi förväntar oss tillfaller Bolaget via utestående teckningsoptioner (TO1) den 31 augusti 2021 är därför avgörande för att dels täcka det löpande rörelsekapitalbehovet framöver, dels för att kunna exekvera på Bolagets utstakade expansionsplan. Skulle kapitaltillskottet utebli, vilket inte är vårt Base scenario, är det mest sannolikt att Bolaget vänder sig till aktiemarknaden för att resa nytt kapital, vilket kan komma att vara förknippat med en rabatt för att attrahera investerare.
Sammanfattande ord
Rapporten för andra kvartalet 2021 var i linje med våra förväntningar, och således i nivå med Q1-21. Högre omsättningstillväxt väntas först efter att Zoomability erhåller nettolikviden från TO1, då det innebär att Bolaget kan skala upp och tillika effektivisera produktionen, satsa på marknadsföring och i högre grad möta efterfrågan som finns för Zoomen. Zoomability har även under Q3-21 kommunicerat att Bolaget tecknat ett LOI-avtal med partnern Ruigu Robotics, som nu ska driva processen för ta in kapital från ytterligare investerare, vartefter ett formellt avtal kan upprättas bland samtliga parter. Vid ett ingått formellt avtal är det tänkt att partnern Ruigu Robotics ska både tillverka och marknadsföra Zoom Uphill i Kina, men även utveckla nya modeller baserat på Zoomabilitys patenterade teknik, för att nå en ännu större marknad. Då över 24 miljoner personer i Kina bedöms ha en fysisk nedsättning, innebär ett Joint-Venture av denna karaktär en stor potential för Zoomability framöver.
Vi är fortfarande av uppfattningen att merparten av försäljningen kommer att tillfalla Zoomability under H2-21 i takt med att samhällen i en större utsträckning öppnas upp som ett resultat av ökat bredd i vaccineringen globalt sett samt att Bolaget får in kapitaltillskottet under Q3-21 som möjliggör expansion, Analyst Group väljer därför att behålla tidigare prognoser.
Kommentar på Zoomabilitys Q1-rapport
2021-05-18
Zoomability Int AB publicerade idag den 18 maj 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen uppgick till 1,2 MSEK – En minskning med 13 % YoY
- Stark orderbok – Leverans förväntas ske delvis i slutet av Q2 men primärt under Q3
- VD ordet andas optimism
Covid-19 är fortfarande en påverkande faktor som hämmar omsättningen
Zoomability redovisade under Q1-21 en nettoomsättning om 1,2 MSEK, motsvarande en minskning om 13 % jämfört med motsvarande period under 2020. Pandemin fortsätter att påverka försäljningen av Zoom Uphill där restriktioner inte enbart har bibehållits utan även utökats i en del av de länder Zoomability har försäljning i. Vid lägre volymer och särskilt under tider med längre ledtider, och flertalet restriktioner, påverkas även bolaget bruttokostnader negativt, b.la. blir insatsvaror dyrare. Bruttomarginalen uppgick under kvartalet till -36,5 %, men i takt med att Zoomability kan skala upp produktionen och därmed möta efterfrågan i större utsträckning, vilket möjliggörs genom kapitaltillskott under Q3-21 och lättnader avseende coronarestriktioner, estimerar vi att bruttomarginalen stärks framöver.
Under andra kvartalet 2021 erhöll Zoomability en order från USA om 24 st Zoomar, motsvarande ett ordervärde om ca 2 MSEK, som väntas leverera delvis under slutet av Q2-21, men primärt under Q3-21. Ordern kom efter att bolagets distributör Zoom-USA närvarade under mässan ”Vietnam and all Veterans Reunion” i Florida 11 – 18 april, vilket var den första mässan som distributören kunde delta under på nästan 12 månader. Vi anser att detta tydligt påvisar vilken lukrativ produkt Zoomability tillhandahåller och i vår mening också talar för att expansionsplanen faller väl ut när det förväntade kapitaltillskottet i Q3-21 tillfaller bolaget, vilket möjliggör ökade marknadsföringssatsningar och produktionsvolymer.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av mars 2021 uppgick kassan till 1,2 MSEK, vilket är ungefär -920 tSEK lägre än vid utgången av Q4-20. Kapitaltillskottet som vi förväntar oss tillfaller bolaget via utestående teckningsoptioner (TO1) under Q3-21 är därför avgörande för att dels täcka det löpande rörelsekapitalbehovet framöver, dels för att kunna exekvera på bolagets utstakade expansionsplan. Skulle kapitaltillskottet utebli är det mest sannolikt att bolaget vänder sig till aktiemarknaden för att resa nytt kapital, vilket kan komma att vara förknippat med en rabatt för att attrahera investerare – detta är dock något vi prognostiserat ej kommer att behövas.
Sammanfattande ord
VD-ordet andas optimism, där bolaget dels talar om de framsteg som nåtts under kvartalet med nya kontrakterade distributörer och avtalet med Region Kalmar, dels att man ser effekter av de lättnader på coronarestriktioner som gradvis börjats genomföras i en del länder. Vi läser även att diskussionerna avseende JV i Kina har intensifierats, där bolaget räknar med ett Letter Of Intent under sommaren, vilket vi ser positivt på eftersom det innebär att Zoomability kan börja producera och marknadsföra Zoomen på den kinesiska marknaden, som bedöms omfattande och innebära stor försäljningspotential. Utvecklingen av Zoom Stick löper på enligt plan, och eftersom utvecklingsarbetet är outsourcat till bolagets distributör Handitec i Finland innebär produktutvecklingen inga direkta investeringar för Zoomability. Med Zoom Stick kan Zoomability nå ut till en bredare kundbas, och kan adressera de personer som inte har tillräcklig överkroppsfunktion för att kunna manövrera en Zoom Uphill.
Vi är av uppfattningen av merparten av försäljningen kommer att tillfalla Zoomability under H2-21 i takt med att samhällen i en större utsträckning öppnas upp samt att bolaget får in kapitaltillskottet under Q3-21 som möjliggör expansion – våra prognoser är därför fortsatt intakta.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Nov
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Maj
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Nov
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Maj
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Nov
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Mar
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Maj
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Aktiekurs
1.34
Värderingsintervall
2024-08-27
Bear
1,2 SEKBase
2,4 SEKBull
3,9 SEKUtveckling
Huvudägare
2024-06-30
Kommentar på Zoomabilitys senaste nyheter och företrädesemission
2024-10-21
Zoomability Int AB (”Zoomability” eller ”bolaget”) meddelade den 18 oktober att bolaget har tecknat ett avtal med en ny distributör i Schweiz, NICON- TEC GmbH, som ägs och drivs av Patrick Mayer. Avtalet innebär att NICON-TEC GmbH får rätt att sälja Zoom Uphill i Scweiz, Lichtenstein och på icke exklusiv basis i Tyskland.
Zoomability meddelade även den 14 oktober att bolaget har beslutat att genomföra en företrädesemission av units för bolagets befintliga aktieägare om ca 6,0 MSEK före emissionskostnader. En unit består av en aktie och en teckningsoption av serie TO5. Teckningskursen är fastställd till 1,1 kr per unit, vilket motsvarar 1,1 kr per aktie. Teckningsperioden löper från och med den 5 november till och med den 19 november 2024.
Ny distributör i Schweiz och Zoom Uphill uppvisade under G7 mötet i Assisi
Den 18 oktober meddelade bolaget att de har tecknat ett avtal med en ny distributör i Schweiz, NICON-TEC GmbH, som ägs och drivs av Patrick Mayer. Avtalet innebär att NICON-TEC GmbH får rätt att sälja Zoom Uphill i Schweiz, Liechtenstein och på icke-exklusiv basis i Tyskland. NICON-TEC ägs och drivs av Patrick Mayer, som själv har varit ägare av en Zoom Uphill sedan 2021, och företaget säljer idag enklare och högkvalitativa handikapprodukter för ökad mobilitet. Genom avtalet stärker Zoomability distributionsnätverket och möjliggör försäljning i Schweiz och Liechtenstein samt stärker försäljningen via distributören i Tyskland, där distributören Elchtec tidigare har haft ensamrätt avseende försäljning i Tyskland.
Därutöver meddelade Zoomability den 17 oktober att Zoomabilitys distributör i Italien, Greenova, visade upp två Zoom Uphill under G7-mötet i Assisi. Greenova är en av Zoomabilitys mest aktiva distributörer och har tidigare visat upp Zoom Uphill på ett TEDx-möte samt både sålt och hyrt ut Zoomar till Cortina d’Ampezzo, där delar av vinter-OS 2026 kommer hållas. Genom deltagandet på G7-mötet har Zoom Uphill uppvisats för delegationer från både USA, Japan, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien.
Om företrädesemissionen
Den 5 mars meddelade Zoomability att bolaget har beslutat att genomföra en företrädesemission av units, där en unit består av en aktie och en teckningsoption av serie TO5. Befintliga aktieägare har företrädesrätt och innehavare av en (1) aktie berättigar till en (1) teckningsrätt, varav tre (3) teckningsrätter ger rätten att teckna en (1) nyemitterade aktier och en (1) teckningsoption av serie TO5. Teckningskursen uppgår till 1,1 kr per aktie, vilket motsvarar en pre money-värdering om cirka 17,9 MSEK. Företrädesemission omfattar därmed 5 413 189 aktier och givet en fulltecknad emission kan Zoomability tillföras cirka 6,0 MSEK före emissionskostnader, samt motsvarar en utspädningseffekt om 25 % för aktieägarna som inte deltar i emissionen. Teckningsperioden löper från och med den 5 november till och med den 19 november 2024. Därutöver får investerare som deltar i emissionen en (1) teckningsoption av serie TO5, vilket ger innehavaren rätt att under perioden 3 mars – 17 mars 2025 köpa en (1) aktie till en teckningskurs motsvarande sjuttio procent (70%) av den volymvägda genomsnittliga betalkursen för bolagets aktie under perioden från och med den 25 januari 2025 till och med den 21 februari 2025, dock högst 2,50 kronor per aktie och lägst aktiens kvotvärde. Därmed kan Zoomability tillföras ytterligare maximalt 13,5 MSEK, givet att samtliga TO5 tecknas och en inlösenkurs om 2,5 kr.
Syftet med emissionen är att finansiera ökade sälj- och marknadsföringsinsatser för att möjliggöra en större leveransvolym, där nettolikviden avses att finansiera nedanstående användningsområden:
Analyst Group syn på företrädesemission
Zoomability har under år 2023 och hittills under år 2024 stärkt bolagets position och tillväxtmöjligheter, dels på bolagets huvudmarknader som USA, Italien, Norge och Sverige genom ett breddat distributionsnätverk, marknadsföringsinsatser och erhållna certifieringar, dels genom det registrerade JV i Kina, vilket i synnerhet förbättrar Zoomabilitys produktionskostnader och -kapacitet samt öppnar upp försäljningen på den kinesiska och sydkoreanska marknaden. Företrädesemissionen genomförs i syfte att öka sälj- och marknadsföringsinsatserna för att möjliggöra en större leveransvolym. Likt vår tidigare kommunikation är Zoomability beroende av tillgång till kapital både för att genomföra expansionssatsningar och öka produktionstakten, där produktionen historiskt har varit förknippad med en relativt hög kapitalbindning. Givet en fulltecknad emission kan Zoomability tillföras 6,0 MSEK, vilket enligt Analyst Group skulle möjliggöra för Zoomability att exekvera på de tillväxtmöjligheter bolaget besitter och därigenom även öka produktionstakten. Detta, i kombination med de möjligheter JV i Kina besitter och ett FDA-godkännande för marknaden i USA, anser Analyst Group att nuvarande pre money-värdering om 17,8 MSEK, där Zoomabilitys andel i JV enskilt värderas till ca 31 MSEK utifrån Ouhua Ruihes avsedda investering i JV-bolaget, gör att emissionsvillkoren bjuder in till en attraktiv risk/reward.