AcouSort AB (”AcouSort” eller ”Bolaget”) är verksamma inom medicinteknik, där Bolaget har utvecklat en plattformsteknologi som bygger på akustofores, som med hjälp av ultraljud separerar och isolerar beståndsdelar från blod och andra biologiska prover. Exempel är fraktionering av blod och isolering av bakterier eller extracellulära vesiklar. Tekniken används huvudsakligen vid förberedning av prover för forskning och analys av cancer, infektionssjukdomar och kardiovaskulära sjukdomar, men det finns en rad ytterligare tänkbara framtida användningsområden. AcouSort noterades 2017 på Spotlight Stock Market. Sedan 2020 är Bolaget noterat på Nasdaq First North Growth Market.
Pressmeddelanden
Fyller på kassan
AcouSort har nyligen presenterat sin Q3-rapport vilken var i nära linje med våra förväntningar. I samband med rapporten meddelade Bolaget sin avsikt att fylla på kassan via en företrädesemission om ca 25 MSEK, säkerställd till ca 80 %. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 358 MSEK (358) i ett Base scenario. Med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter att den pågående företrädesemissionen avklarats, där vi antar full teckning, översätts detta till ett motiverat värde per aktie om 24 kr. Detta är i termer av värde per aktie lägre än i vår analys från i september, vilket dock enbart är en teknisk justering till följd av ett ökat antal aktier efter företrädesemissionen, då vi som nämnt behåller vårt tidigare motiverade bolagsvärde i absoluta tal om 358 MSEK för AcouSort.
- Försäljningen fortsätter att öka
Under Q3-23 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1,1 (0,3) MSEK, motsvarande en ökning om 244 % mot jämförbart kvartal föregående år, där vi såklart ser positivt på att AcouSort fortsätter att öka sin försäljning Y/Y. Nettoomsättningen LTM (exkl. bidrag och övriga intäkter) uppgår nu till 7,6 MSEK (3,5), motsvarande en tillväxt om 117 %. Omsättningen för årets första nio månader 2023 överstiger dessutom helårsförsäljningen 2022, vilket vi menar är ytterligare en tydlig signal om att AcouSorts kommersiella resa fortsätter i rätt riktning.
- Påfylld kassa kan accelerera kommersialiseringen
Företrädesemissionen om 25 MSEK är säkerställd till 80 % genom en kombination av tecknings- och garantiåtaganden, vilket kommer stärka kassan väsentligt, där merparten av likviden är avsedd för att stärka AcouSorts kommersiella aktiviteter. På senare tid har Bolaget stärkt sin kommersiella kapacitet avsevärt och riktar nu uppmärksamheten mot Nordamerika, Europa och utvalda asiatiska marknader.
- Stark värdedrivare finns i närtid
Sammantaget levererar AcouSort en rapport som visar att Bolaget försäljningsmässigt är på rätt väg, samtidigt som kostnaderna utvecklas i kontrollerad takt. Framgent ser vi att AcouSorts mål om att bli en OEM-partner till ledande life science-bolag fortsatt utgör en mycket stark värdedrivare, vilken kan komma att realiseras inom en inte allt för avlägsen framtid – detta med tanke på att AcouSort redan har ett aktivt partnersamarbete med en aktör verksam inom diagnostikområdet. AcouSorts teknologi har integrerats framgångsrikt i denna aktörs nya diagnostiksystem, vilket erhöll FDA-godkännande tidigare i år. I samband med att AcouSort skulle kommunicera ett framgångsrikt OEM-partneravtal tror vi att det kan utgöra en stark trigger i aktien.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Global lansering väntar runt hörnet
AcouSort möjliggör automatiserad provberedning med hjälp av sin unika ljudvågsteknologi, vilket få eller inga andra aktörer kan göra i dagsläget. Under år 2023 har Bolaget fortsatt att utveckla strategiska samarbeten i rätt riktning, samt stärkt marknadspositionen ytterligare inom både patientnära testning och cellterapimarknaden. Bägge marknaderna förväntas växa två-siffrigt de kommande åren, där AcouSort gynnas av flertalet marknadstrender. Därutöver är AcouSort verksamma inom forskning och utveckling där exosombaserad diagnostik är ett av områdena som kan öppna upp för nya möjligheter. Med hänsyn till detta finns förutsättningarna på plats för att fortsätta satsa på tillväxt och bli en ledande OEM-leverantör. Utifrån tillämpad målmultipel och diskonterings-ränta upprepar Analyst Group ett motiverat värde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario.
- OEM-avtal är den primära värdedrivaren
Den stora värdedrivaren i AcouSort består i att bli en global leverantör av OEM-komponenter till både next generation systems och product upgrades på befintliga diagnostiska system. Detta förväntas Bolaget uppnå genom att antingen sluta s.k. royalty-avtal med en kund som tar över avtal om produktionen av komponenterna, eller att AcouSort själva producerar komponenterna. Vid en potentiell signering av OEM-avtal ser Analyst Group att detta skulle innebära ett mycket fördelaktigt ekonomiskt utfall för AcouSort, då det rör sig om avtal med höga marginaler och stora ordervärden. Ett exempel på ett samarbete som skulle kunna mynna ut i ett sådant avtal är AcouSorts samarbete med Werfen.
- AcouSort fortsätter framgångsrikt samarbete med NIH
Under Q2-23 blev det prestigefyllda amerikanska National Institutes of Health (NIH) en återkommande kund till AcouSort efter att ha lagt en order på det nya AcouWash 2-systemet, vilket Analyst Group ser som en validering av kvaliteten på AcouSorts produkter, samtidigt som det visar på kundnöjdhet från NIH. Forskarna vid NIH utvecklar en ny övervaknings-metod för cancerbehandlingar där de framgångsrikt har utvärderat AcouWash-tekniken för att ersätta de steg av centrifugering som annars krävs. För att fortsätta detta arbete har NIH nu köpt AcouWash 2-systemet för ytterligare optimering av det nya protokollet för monitorering, vilket genererade intäkter om 0,55 MSEK till AcouSort.
- Lansering väntar under hösten 2023
En stark trigger i närtid och viktig milstolpe att vänta under hösten 2023 är lanseringen av nästa generations diagnostiska system för patientnära blodtestning från AcouSorts systempartner, där nästa generations system integreras med AcouSorts akustofluidikteknologi. Systemet erhöll FDA 510k-godkännande under början av augusti vilket innebär att produkten nu är godkänd för klinisk användning. Vi upprepar ett motiverat värde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario där vi ser en god risk/reward i AcouSort från nuvarande nivåer.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Hög aktivitetsnivå och kommersiella framgångar möjliggör tillväxt
AcouSort möjliggör automatiserad provberedning med hjälp av sin unika ljudvågsteknologi, vilket få eller inga aktörer kan göra i dagsläget. Under år 2023 har Bolaget fortsatt att utveckla strategiska samarbeten i rätt riktning, samt stärkt marknadspositionen ytterligare inom både patientnära testning och cellterapimarknaden. Bägge marknader förväntas växa två-siffrigt de kommande åren, där AcouSort gynnas av flertalet marknadstrender. Därutöver är AcouSort verksamma inom exosombaserad diagnostik, vilket kan öppna upp för nya möjligheter. Med hänsyn till detta finns förutsättningarna på plats för att fortsätta satsa på tillväxt och bli en ledande OEM-leverantör. Utifrån tillämpad målmultipel och diskonteringsränta upprepar Analyst Group ett motiverat värde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario.
- OEM-avtal är den primära värdedrivaren
Den stora värdedrivaren i AcouSort består i att bli en global leverantör av OEM-komponenter till både next generation systems och product upgrades på befintliga diagnostiska system. Detta förväntas Bolaget uppnå genom att antingen sluta ett s.k. royalty-avtal med en kund som tar över avtal om produktionen av komponenterna, eller att AcouSort själva producerar komponenterna. Vid en potentiell signering av OEM-avtal ser Analyst Group att detta skulle innebära ett mycket fördelaktigt ekonomiskt utfall för AcouSort, då det rör sig om avtal med höga marginaler och stora ordervärden. Ett exempel på ett samarbete som skulle kunna mynna ut i ett sådant avtal är AcouSorts samarbete med Werfen.
- AcouSort expanderar till flödescytometri
I maj meddelade AcouSort att Bolaget breddar den adresserbara marknaden till flödescytometri via ett nytt samarbete med ett ledande Life Science-bolag som utvecklar produkter för flödescytometri. Det nya samarbetet omfattar leasing av ett AcouWash-system och applikationssupport. Den verkliga nyttan med projektet är potentialen att validera fördelarna med att använda AcouWash för att automatisera provberedning för flödescytometri. Analyst Group ser expansionen som en naturlig del av AcouSorts strategi och en validering av Bolagets teknologi, vilket kan öppna dörrar för ytterligare projekt och samarbeten framgent.
- Vad som ligger i korten år 2023
Blickar vi framåt så ligger ambitionen för AcouSort att påskynda utvecklingen av OEM-moduler där det fortsatta samarbetet med ett globalt Life Science-bolag har verifierat den kommersiella potentialen avseende Bolagets fokus att utveckla en teknologi för separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer, vilket är ett betydande tillväxtområde, tillika en framtida värdedrivare för AcouSort. Vidare är en milstolpe att vänta under år 2023 en första lansering av en kliniskt godkänd akustofluidikbaserad diagnostikapplikation vilket estimeras utgöra en språngbräda för framtida tillväxt. Vi upprepar således ett motiverat värde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario där vi ser en fortsatt uppsida i AcouSort.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står inför ett genombrottsår
AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserad provberedning, och under år 2022 har Bolaget fortsatt att utveckla strategiska samarbeten i rätt riktning, samt stärkt marknadspositionen ytterligare inom både patientnära testning (PoC) och cellterapimarknaden. Bägge marknader prognostiseras uppvisa tvåsiffrig tillväxt de kommande åren, där AcouSort gynnas av flertalet marknadstrender. Därutöver är AcouSort verksamma inom exosombaserad diagnostik, vilket kan öppna upp för nya möjligheter. Med hänsyn till detta, och en stark balansräkning, finns förutsättningarna på plats för att fortsätta satsa på tillväxt och bli en ledande OEM-leverantör. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser Analyst Group ett nuvärde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario.
- OEM-avtal är den primära värdedrivaren
Den stora värdedrivaren i AcouSort handlar om att bli en global leverantör av OEM-komponenter till både next generation systems och product upgrades på befintliga system. Detta förväntas Bolaget uppnå genom att antingen sluta ett s.k. royalty-avtal med en kund som tar över avtal om produktionen av komponenterna, eller att AcouSort själva producerar komponenterna. Vid en potentiell signering av OEM-avtal ser Analyst Group att detta skulle innebära ett mycket fördelaktigt ekonomiskt utfall för AcouSort, då det rör sig om avtal med höga marginaler och stora ordervärden. Ett exempel på samarbete som skulle kunna mynna ut i ett sådant avtal är AcouSorts samarbete med Werfen.
- Vad som ligger i korten år 2023
Blickar vi framåt så ligger ambitionen för AcouSort att påskynda utvecklingen av dedikerade OEM-moduler där det fortsatta samarbetet med ett globalt Life Science-bolag har verifierat den kommersiella potentialen avseende Bolagets fokus att utveckla en teknologi för separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer, vilket är ett betydande tillväxtområde tillika en framtida värdedrivare för AcouSort.
Ett annat intressant fokus under år 2023 är området för exosombaserad diagnostik vilket AcouSort påbörjade formellt i början av februari i år 2023. Tekniken har potential att öppna upp ett helt nytt fält inom diagnostik i och med att exosomer innehåller viktig biologisk information som möjliggör tidig upptäckt av specifika sjukdomar. Exosomer är närvarande i alla kroppsvätskor och därmed en aspekt att beakta vid sjukdomstillstånd rörande bland annat cancer, hjärt och kärlsjukdomar, samt immunologiska sjukdomar, varför de är särskilt intressanta att använda som biomarkörer. Slutligen är en milstolpe att vänta under år 2023 en första lansering av en kliniskt godkänd akustofluidikbaserad diagnostikapplikation som estimeras utgöra en språngbräda för framtida tillväxt. Med en fortsatt stark balansräkning, god kostnadskontroll och ett flertal intressanta projekt med stor potential ser Analyst Group att det inte är otänkbart att år 2023 kan bli ett genombrottsår för AcouSort.
8
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Momentum i samtliga affärsområden
AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserad provberedning, och under år 2022 har Bolaget fortsatt att utveckla strategiska samarbeten i rätt riktning, samt stärkt marknadspositionen ytterligare inom både patientnära testning (PoC) och cellterapimarknaden. Bägge marknader prognostiseras uppvisa tvåsiffrig tillväxt de kommande åren, där AcouSort gynnas av flertalet marknadstrender. Därutöver har AcouSort ett ben inom exosombaserad diagnostik, vilket kan öppna upp för nya möjligheter. Med hänsyn till detta, och en stark balansräkning, finns förutsättningarna på plats för att fortsätta satsa på tillväxt och bli en ledande OEM-leverantör. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser Analyst Group ett nuvärde om 27,1 kr per aktie i ett Base scenario.
- OEM-avtal är den primära värdedrivaren
Den stora värdedrivaren i AcouSort handlar om att bli en global leverantör av OEM-komponenter till både next generation systems och product upgrades på befintliga system. Detta förväntas Bolaget uppnå genom att antingen sluta ett s.k. royalty-avtal med en kund som tar över avtal om produktionen av komponenterna, eller att AcouSort själva producerar komponenterna. Vid en potentiell signering av OEM-avtal ser Analyst Group att detta skulle innebära ett mycket fördelaktigt ekonomiskt utfall för AcouSort, då det rör sig om avtal med höga marginaler och stora ordervärden. Ett exempel på samarbete som skulle kunna mynna ut i ett sådant avtal är AcouSorts samarbete med Werfen.
- AcouSort expanderar inom cellterapi och etablerar nytt samarbete
AcouSort meddelade i november att Bolaget har ingått ett samarbete med ett globalt life science-bolag verksamt inom cellterapi, där det initiala syftet är att visa hur AcouSorts AcouWash-teknologi kan anpassas för industriell användning och integreras som OEM-komponenter i partnerbolagets kommande cellterapiprodukter. Detta första samarbetsprojekt genererar intäkter om 0,15 MEUR för AcouSort under år 2022, men kan leda till ytterligare projektintäkter framgent. Det industriella samarbetet är ett resultat av en tvåårsperiod där AcouSort har varit involverat i akademiska projekt med liknande ambitioner att utveckla cellterapilösningar för kliniskt bruk. Analyst Group ser att AcouSort fortsätter ta kliv mot att bli en etablerad spelare inom cellterapi, en marknad som uppvisar stark tillväxt.
- Justering av prognoser och värderingsintervall
Pandemin har påverkat ledtiderna för lansering av nya diagnostiska instrument vilket begränsar tillgången till klinisk validering. Analyst Group väljer således att ta höjd för förseningar genom att justera ned prognoser på medellång sikt då det finns tecken på att produktutvecklingscykeln för OEM kan ta längre tid än väntat. På lång sikt ser vi dock en fortsatt stor potential i Bolaget.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Validering av teknikhöjd efter viktigt forskningsanslag
AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserad provberedning och under år 2022 har Bolaget fortsatt att utvecklat sina strategiska samarbeten i rätt riktning, samt stärkt sin marknadsposition ytterligare. Bolagets produktionsanläggning, vilken idag har möjlighet till massproduktion för att möta efterfrågan framgent samt en kapacitet om 100 000-tals enheter per år med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov, och senare fyrfaldigas. Med hänsyn till detta, och en välkapitaliserad balansräkning, finns förutsättningarna på plats för att fortsätta ta steg mot marknaden som en ledande OEM-leverantör. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi ett nuvärde om 27,7 kr per aktie i ett Base scenario.
- OEM-avtal är den primära värdedrivaren
AcouSort arbetar bl.a. med att sälja forsknings-instrument till kunder verksamma på universitet, samt forskning & utvecklingsavdelningar på Life Science-bolag. Den stora värdedrivaren i AcouSort handlar istället om att bli en världsledande leverantör av OEM-komponenter till både next generation systems och product upgrades på befintliga system. Detta förväntas Bolaget uppnå genom att antingen sluta ett s.k. Royalty-avtal med en kund som tar över produktionen av komponenterna, eller att AcouSort själva producerar komponenterna. Om AcouSort lyckas signera OEM-avtal med kunder skulle detta troligen innebära ett mycket fördelaktigt ekonomiskt utfall för AcouSort, då det rör sig om avtal med höga marginaler och stora ordervärden.
- Den globala marknaden för Point Of Care väntas växa kraftigt
Den underliggande marknadsdrivaren är den ökade efterfrågan på patientnära diagnostisk s.k. Point Of Care. Den globala marknaden för patientnära diagnostik värderades under 2020 till ca 29 mdUSD, och marknaden förväntas att nå ett marknadsvärde om ca 67 mdUSD år 2028, vilket motsvarar en CAGR om 10,7 %. Den starka marknadstillväxten drivs bland annat av högre kostnader kopplade till längre sjukhusvistelser för patienter och ökat intresse för sjukvård i hemmet.
- Triggers framöver
AcouSort står inför ett spännande år där potentiella värdedrivare som förväntas ligga i korten framöver inkluderar validering av den semiautomatiska produktionslinan, nya samarbetsavtal inom OEM samt nyheter gällande befintliga samarbetsavtal. Bolaget fortsätter att utvecklas i rätt riktning där vi ser en attraktiv risk-reward från rådande bolagsvärde.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Samarbeten med partners fortsätter generera intäkter
AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserad provberedning och under år 2021 har Bolaget fortsatt att utvecklat sina strategiska samarbeten i rätt riktning, och stärkt sin marknadsposition ytterligare. Den egna produktionsanläggningen, vilken initialt har en kapacitet om 100 000 enheter/år med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov, och senare fyrfaldigas, förväntas vara klar i slutet av 2022. Den globala marknaden för patientnära diagnostik växer med en CAGR om 10,7 % och förväntas nå en storlek om hela 67 miljarder dollar år 2028. Med hänsyn till detta, och en välkapitaliserad balansräkning ser 2022 ut att bli ett spännande år för AcouSort. Vi väljer dock att justera ned våra prognoser för att ta höjd för ett tuffare marknadsklimat framgent, men där vi ser att AcouSort fortsätter växa verksamheten i snabb takt. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi ett nuvärde om 27,7 kr per aktie i ett Base scenario.
- Nya avtal genererar ytterligare intäkter
Efter kvartalets utgång offentliggjorde AcouSort att Bolaget sålt ett AcouWash-system till Uppsalabaserade Pharmacolog. Affären har sitt ursprung i den avsiktsförklaring från maj 2021 om ett långsiktigt samarbetsprojekt. Nästa fas i projektet omfattar mätningar i klinik på sjukhus i Malmö samt Uppsala där blod från patienter ska testas. Den totala intäkten för AcouSorts del av projektet uppgår till 41 tEUR. Vidare så förlängde AcouSort det samarbetsavtal med den japanska partner som undertecknades under 2019 i ytterligare ett år gällande leasing av ett nytt AcouWash 2-system. Förlängningen kommer generera intäkter om 35 tEUR under 2022.
- Stark balansräkning och god kostnadskontroll
Totala rörelsekostnader uppgick under Q1-22 till -5,3 MSEK, jämfört med -4,6 MSEK under samma period för 2021, där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll då vi estimerat att de totala rörelsekostnaderna skulle uppgå till ca -6,0 MSEK för kvartalet. Vid utgången av Q1-22 uppgick kassan till 28,5 MSEK, vilket kan jämföras med 31,5 MSEK vid föregående kvartal. AcouSorts burn rate uppgick till ca -1,0 MSEK per månad under Q1-22. Givet nuvarande kassa om 28,5 MSEK och en antagen burn rate om ca -1,2 MSEK per månad framgent är Bolaget kapitaliserade tills slutet av Q4-23, allt annat lika.
- Nedjustering av prognoser men fortsatt uppsida
Rent operativt ser vi att AcouSort fortsätter utvecklas i rätt riktning. Emellertid har marknadsklimatet under 2022 varit turbulent där hög inflation, höjda räntor och leveranskedjestörningar skapat inbromsningar i ekonomin vilket skapar utmaningar för globala tillväxtbolag likt AcouSort. Därav justerar vi ned våra tillväxtprognoser och således värderingsintervallet, men likväl är vi positiva till Bolaget och ser fortsatt uppsida i caset.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Uppskalning av produktionskapacitet inom räckhåll
Den globala marknaden för patientnära diagnostik växer med en CAGR om 10 % och förväntas nå en storlek om hela 50 miljarder dollar år 2026. AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserad provberedning och under år 2021 har Bolaget fortsatt att utvecklat sina strategiska samarbeten i rätt riktning, och stärkt sin marknadsposition ytterligare. Den egna produktionsanläggningen, vilken initialt har en kapacitet om 100 000 enheter/år med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov, och senare fyrfaldigas, förväntas vara klar år 2022. Med hänsyn till detta, och en välkapitaliserad balansräkning ser 2022 ut att bli ett spännande år för AcouSort. Vi ser att utrymme finns för att successivt växa omsättningen, för att tills år 2026 nå ca 180 MSEK i försäljning. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi fortsatt ett nuvärde om 30,9 kr (30,9) per aktie i ett Base scenario.
- Första OEM-produkten lanserad
AcouSort har under år 2021 lanserat sin första OEM-produkt AcouPlasmaOPTICAL, vilket är en unik lösning som möjliggör integrerade optiska mätningar i blodplasma. Att erbjuda OEM-produkter har alltid varit en del av AcouSorts långsiktiga affärsstrategi, och med hänsyn till att Bolaget snart har möjlighet att producera volymer om hundratusentals enheter, ser vi att detta kan bli en stark värdedrivare under kommande kvartal. AcouSort har dessutom tagit nästa steg i samarbetet med Life Science-bolaget i Kalifornien, vilket innebär att AcouSort kommer att leverera uppskattningsvis 4 000 – 6 000 separationsmoduler per år, vilket bidrar till att driva Bolagets top line.
- Stark kassa sänker likviditetsrisken
Under Q4-21 uppgick de totala rörelsekostnaderna till -4,8 MSEK, jämfört med -4,9 MSEK föregående år (Q4-20), där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll. AcouSorts kapitalförbrukning från rörelsen, den s.k. burn raten, uppgick till ca -1 MSEK/månad för helåret 2021. Den låga burn raten kan bl.a. hänföras till att AcouSort har hanterat sitt rörelsekapital på ett skickligt vis. Med hänsyn till den utgående kassan under december om 32 MSEK som stärktes efter en företrädesemission i oktober 2021, och en konservativt antagen genomsnittlig burn rate om -1,2 MSEK/månad framgent, skulle AcouSort vara finansierade tills slutet av H2-23, allt annat lika.
- Vårt värderingsintervall kvarstår
AcouSort utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med bokslutskommunikén har vi endast gjort mindre justeringar i våra prognoser, vilket gör att vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarios.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Första OEM-produkt lanserad
Den globala marknaden för blodprovshantering, analytiska system och förbrukningsvaror växer snabbt och förväntas nå en storlek om hela 47 miljarder dollar år 2022. AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserade provberedning och under 2021 har Bolaget fortsatt att utvecklat sina strategiska samarbeten i rätt riktning, och stärkt sin marknadsposition ytterligare. Den egna produktionsanläggningen, vilken initialt har en kapacitet om 100 000 enheter/år med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov, och senare fyrfaldigas, förväntas vara klar omkring årsskiftet 2021/2022. Med hänsyn till detta och en rejält påfylld kassa via den tidigare företrädesemissionen ser 2022 ut att bli ett spännande år för AcouSort. Vi ser att utrymme finns för att successivt växa omsättningen, för att tills år 2026 nå ca 180 MSEK i försäljning. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi fortsatt ett nuvärde om 30,9 kr (30,9) per aktie i ett Base scenario.
- Första OEM-produkten lanserad
AcouSort har nyligen lanserat sin första OEM-produkt AcouPlasmaOPTICAL, vilket är en unik lösning som möjliggör integrerade optiska mätningar i blodplasma. Att erbjuda OEM-produkter har alltid varit en del av AcouSorts långsiktiga affärsstrategi, och med hänsyn till att Bolaget snart har möjlighet att producera volymer om hundratusentals enheter, ser vi att detta kan bli en stark värdedrivare under kommande kvartal. AcouSort har dessutom tagit nästa steg i samarbetet med Life Science-bolaget i Kalifornien, vilket innebär att AcouSort kommer att leverera uppskattningsvis 4 000 – 6 000 separationsmoduler per år, vilket bidrar till att driva Bolagets top line.
- Påfylld kassa sänker risken
Under Q3-21 uppgick de totala rörelsekostnaderna till -4,2 MSEK, vilket var i nära linje med kostnadsbasen under föregående kvartal (Q2-21) då dessa uppgick till ca -4,6 MSEK. Efter perioden har AcouSorts företrädesemission avklarats vilken tillförde Bolaget 39,6 MSEK före emissionskostnader, och under årets första nio rapporterade månader uppgick AcouSorts operativa kapitalförbrukning, s.k. burn rate, till -0,6 MSEK/månad. Den låga kapitalförbrukningen kan bl.a. hänföras till att AcouSort har hanterat sitt rörelsekapital på ett skickligt vis. Med hänsyn till den utgående kassan under september, tillkommande nettolikvid från företrädesemissionen och ett antagande om en genomsnittlig burn rate om -1 MSEK/månad framgent, skulle AcouSort vara finansierade tills omkring slutet av H2-24, allt annat lika.
- Vårt värderingsintervall kvarstår
AcouSort utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q3-rapporten har vi endast gjort mindre justeringar i våra prognoser, vilket gör att vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarios.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärkt position inför en händelserik höst
Den globala marknaden för blodprovshantering, analytiska system och förbrukningsvaror växer snabbt och förväntas nå en storlek om hela 47 miljarder dollar år 2022. AcouSort har en unik teknikplattform som möjliggör automatiserade provberedning och under H1-21 har Bolaget fortsatt att utvecklat sina strategiska samarbeten i rätt riktning, och stärkt sin marknadsposition ytterligare. Samtidigt pågår slutfasen med att färdigställa den egna produktionsanläggningen, vilken initialt har en kapacitet om 100 000 enheter/år, med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov, och senare fyrfaldigas. Vi ser att AcouSort fortsätter ta steg i rätt riktning och att utrymme finns för att successivt växa omsättningen, för att tills år 2026 nå ca 180 MSEK i försäljning. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi fortsatt ett potentiellt nuvärde om 30,9 kr (30,9) per aktie i ett Base scenario.
- Hösten kan bli händelserik
AcouSort arbetar just nu intensivt med att färdigställa Bolagets egna produktionsanläggning, vilken enligt målbilden ska vara på plats nu under hösten. Med hänsyn till vilken volym som anläggningen initialt kommer att kunna hantera, samt nuvarande strategiska samarbeten och intressen från life science-industrin i stort, kan de närmaste månaderna och kvartalen komma att bli mycket händelserika för AcouSort.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q2-21 uppgick de totala rörelsekostnaderna till -4,6 MSEK, vilket var i nära linje med kostnadsbasen under föregående kvartal (Q1-21) då denna också uppgick till ca -4,6 MSEK. Vid utgången av juni uppgick kassan till 4,6 MSEK, och med hänsyn till årets sex första månader har AcouSort uppvisat en burn rate om ca -0,4 MSEK/månad. Med hänsyn till den stabila kostnadsbasen samt en relativt låg kapitalförbrukning, anser vi att AcouSort fortsatt utvecklas med en god kostnadskontroll, vilket vi såklart ser positivt på.
- Slutförd studie med Instrumentation Labratory
Samarbetet med Instrumentation Laboratory (IL) har utvecklats väl och i mitten av maj meddelade AcouSort att ytterligare en genomförbarhetsstudie slutfördes. Resultatet av studien var mycket lovande och öppnar upp för ett utökat samarbete redan i år. Samarbetet med IL är strategiskt viktigt och vid lyckat utfall möjliggörs integrerad provhantering till fler produktkategorier inom IL, samt att detta ingjuter ett förtroende som stärker möjligheten för liknande avtal med andra aktörer.
- Vårt värderingsintervall kvarstår
AcouSort utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q2-rapporten har vi endast gjort mindre justeringar i våra prognoser, vilket gör att vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter ta steg i rätt riktning
AcouSort har under våren fortsatt sin strategiska satsning med ett tydligt fokus på OEM-verksamheten, där Bolaget ser ett ökat intresse från life science-industrin. Parallellt med detta är AcouSort i slutfasen att färdigställa sin egna produktionsanläggning, vilken initialt har en kapacitet om 100 000 enheter/år, med möjlighet att snabbt kunna dubbleras vid behov. Trots att pandemin är en fortsatt påverkande faktor ser vi att AcouSort fortsätter ta steg i rätt riktning, där vi för helåret 2021 estimerar de totala intäkterna till 10 MSEK. Efterföljande år kan uppvisa hög tillväxt Y/Y, där vi räknar med att omsättningen stigit till ca 180 MSEK år 2026. Utifrån en tillämpad målmultipel och diskonteringsränta ser vi fortsatt ett potentiellt nuvärde i aktien om 30,9 kr i ett Base scenario.
- Totala intäkter steg med 10 %
Under Q1-21 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1,8 MSEK (2,1), motsvarade en minskning om 13 % mot Q1-20. Sett till bolagets totala intäkter, vilka även inkluderar Vinnova-bidrag, uppgick dessa under kvartalet till 2,8 MSEK (2,6), vilket motsvarar en ökning om 10 %. I sitt VD-ord sammanfattar Torsten Freltoft att ”[…] Intäktsökningen är bland annat hänförlig till det ökande intresset för vår teknologi och består primärt av engångsbetalning från projekt och public funding”.
- God kostnadskontroll
Under årets första kvartal uppgick AcouSorts totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till -4,6 MSEK, att jämföra med -3,6 MSEK under Q1-20. Rent procentuellt är det en ökning om 28 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (~1 MSEK) fortfarande är relativt lågt. Om vi dessutom gör en jämförelse med rörelsekostnaderna under föregående kvartal (Q4-20) om -4,9 MSEK, minskade faktiskt kostnaderna under Q1-21 med 7 %. Vi ser således positivt på att AcouSort även under årets första kvartal har utvecklats med god kostnadskontroll.
- Produktionsanläggning ska vara klar under Q3
AcouSort är i slutfasen med att färdigställa sin första egna produktionsanläggning, där Bolaget räknar med att denna ska vara klar för kommersiell produktion under Q3-21. I sitt grundutförande har anläggningen en kapacitet om ca 100 000 separationsenheter per år, samtidigt som möjligheten finns att snabbt kunna fördubbla produktionskapaciteten vid högre efterfrågan.
- Vårt värderingsintervall kvarstår
AcouSort utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q1-rapporten har vi valt att lämna våra prognoser oförändrade, vilket även gör att vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall avseende Base och Bull. Samtidigt väljer vi att justera upp vårt Bear scenario något.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ökat intresse från OEM-marknaden under 2021
AcouSort har idag en utvecklad plattformsteknologi som bygger på akustofores, där man med hjälp utav ultraljud separerar och isolerar beståndsdelar från blod och andra biologiska prover. Idag säljer Bolaget forskningsinstrument men den stora värdedrivaren de kommande åren ligger i är att sälja OEM-komponenter, vilket förväntas utgöra majoriteten av Bolagets framtida intäkter. I ett Base scenario estimeras en omsättning om ca 10,2 MSEK år 2021, vilken förväntas kunna växa successivt de kommande åren. Baserat på gjorda prognoser och en multipelvärdering motiveras ett värde per aktie om 30,9 kr i ett Base scenario.
- God kostnadskontroll under kvartalet
Under fjärde kvartalet uppgick AcouSorts totala intäkter till ca 1,7 MSEK (0,7), och för helåret 2020 summeras intäkterna till 6,8 MSEK (3,0), vilket motsvarar en ökning om 124 %. Periodens resultat uppgick till -3,2 MSEK (-3,2), och för helåret 2020 uppgick resultatet till -8,0 MSEK (-9,7). Att AcouSort mer än fördubblade sina intäkter under 2020, samtidigt som resultatet för helåret förbättrades med ca 18 %, påvisar ett AcouSort med en flexibel organisation och god kostnadskontroll. Rapporten stärker investeringsidén med AcouSort som ett intressant utvecklingsbolag till en rimlig finansiell risk.
- Starkt fokus på OEM-produktion
AcouSort har under fjärde kvartalet arbetat med att bygga upp sin produktionsanläggning för OEM-komponenter. AcouPlasma Optical förväntas ha en halvautomatisk tillverkningslinje färdigställt under Q3-21, vilket bådar gott inför ett 2021 med fler kundkontakter med presumtiva OEM-partners.
- Utökat samarbete med Instrumentation Laboratory
Under fjärde kvartalet ingick AcouSort ett ytterligare samarbete med Instrumentation Laboratory om att utvärdera AcouSorts teknik för att automatisera separationen av blodplasma inom flera affärsområden. Ordern, med ett värde om ca 67 500 USD, syftar till att möjliggöra för integrerad provhantering till fler produktkategorier inom Instrumentation Laboratory, vilket kan leda till ökade ordervärden för AcouSort från Instrumentation Laboratory framgent.
- Komplexa försäljningsprocesser är en risk
AcouSort har idag ett utökat samarbetsavtal med Instrumentation Laboratory, vilket är en stark referens och ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Att nå avtal med globala kunder är dock en komplicerad process förknippat med stora utmaningar, och det återstår för AcouSort att faktiskt sluta ett ytterliggare avtal om OEM-affärer.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Välpositionerat inför ett händelserikt 2021
AcouSort har idag en utvecklad plattformsteknologi som bygger på akustofores, där man med hjälp utav ultraljud separerar och isolerar beståndsdelar från blod och andra biologiska prover. Idag säljer Bolaget forskningsinstrument men den stora värdedrivaren de kommande åren är att sälja OEM-komponenter, vilket förväntas utgöra majoriteten av Bolagets framtida intäkter. I ett Base scenario estimeras en omsättning om ca 7,1 MSEK år 2020, vilken förväntas kunna växa successivt de kommande åren. Baserat på gjorda prognoser och en multipelvärdering motiveras ett värde per aktie om 22,1 kr i ett Base scenario.
- Totala intäkter i linje med föregående år
Efter ett första halvår som beskrevs som ”ett mindre genombrott i systemförsäljningen” och där AcouSort även ökade intäkterna från offentligt finansierade projekt ligger nu totala intäkter i linje med förra året och tredje kvartalet för AcouSort kan istället beskrivas som ett förberedande kvartal. Under tredje kvartalet uppgick AcouSorts totala intäkter till ca 0,7 MSEK (0,7), vilket motsvarar en minskning om ca 5 % jämfört med samma period föregående år.
- Ökade kostnader under kvartalet
Under kvartalet uppgick bolagets totala kostnader till -2,9 MSEK (-2,5), vilket motsvarar en ökning om ca 17 % jämfört med motsvarade period föregående år. Periodens resultat uppgick till -2,2 MSEK (-1,7) Den största kostnadsdrivaren under kvartalet var personalkostnaderna som under kvartalet uppgick till -1,9 MSEK (-1,7), motsvarande en ökning om ca 14 % jämfört med motsvarade period föregående år. Ökade personalkostnader var i linje med våra förväntningar och vi ser de ökade kostnaderna som en styrka då det innebär att AcouSort fortsätter att investera i produktutvecklingen.
- Genomför flytt till Nasdaq First North
Under kvartalet har AcouSort arbetat med att förbereda en noteringsförflyttning till Nasdaq First North Growth Market. AcouSort har efter kvartalets utgång lämnat in och fått sin ansökan om listbyte beviljad. Vi ser positivt på att AcouSort genomför en noteringsförflyttning då det skapar en bättre förutsättning för att nå nya investerare dels från allmänheten, dels institutionella- och internationella investerare.
- Komplexa försäljningsprocesser är en risk
AcouSort har idag ett samarbetsavtal med Instrumentation Laboratory, vilket är en stark referens och ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Att nå avtal med globala kunder är dock en komplicerad process förknippat med stora utmaningar, och det återstår för AcouSort att faktiskt sluta ett ytterliggare avtal om OEM-affärer.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ökad omsättning trots Covid-19
AcouSort har idag en utvecklad plattformsteknologi som bygger på akustofores, där man med hjälp utav ultraljud separerar och isolerar beståndsdelar från blod och andra biologiska prover. Idag säljer Bolaget forskningsinstrument men den stora värdedrivaren de kommande åren är att sälja OEM-komponenter, vilket förväntas utgöra majoriteten av Bolagets framtida intäkter. I ett Base scenario estimeras en omsättning om ca 7,1 MSEK år 2020, vilken förväntas kunna växa successivt de kommande åren. Baserat på gjorda prognoser och en multipelvärdering motiveras ett värde per aktie om 16,2 kr i ett Base scenario.
- Mindre genombrott i systemförsäljningen
Under Q2-20 uppgick totala intäkter till 1,9 MSEK (0,3), vilket är ett resultat av att AcouSort genomfört flera nya installationer. Bolaget beskriver första halvåret som ”ett mindre genombrott i systemförsäljningen”. Personalkostnaderna uppgick under kvartalet till 1,8 MSEK (1,9), motsvarande en minskning om ca 7 % jämfört med motsvarade period föregående år. Resultatet före skatt uppgick till -1,3 MSEK (-3,1), vilket var en klar förbättring.
- Stärkt rörelsekapital under kvartalet
Under kvartalet erhöll AcouSort lånegarantier om drygt 3 MSEK av ett konsortium bestående av Bolagets ledning, styrelse samt grundare. En riktad emission om ca 12 MSEK genomfördes också under perioden, och per den 30 juni 2020 uppgick AcouSorts likvida medel till 13,8 MSEK (10,4) MSEK. AcouSort bör således vara finansierade i minst tolv (12) månader framöver.
- ISO-certifiering möjliggör OEM-avtal
Under Q2-20 kommunicerade AcouSort att Bolaget erhållit ISO 13495 certifiering vilket är en grundläggande förutsättning för kommersialiseringen av Bolagets OEM-komponenter. Under åren 2023-2026 förväntas en kraftigt ökad omsättning från försäljning av egenproducerade komponenter samt intäkter från licensavtal. AcouSorts förväntade OEM-avtal antas bidra till ett kraftigt ökat resultat.
- Komplexa försäljningsprocesser är en risk
AcouSort har idag ett samarbetsavtal med Instrumentation Laboratory, vilket är en stark referens och ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Att nå avtal med globala kunder är dock en komplicerad process förknippat med stora utmaningar, och det återstår för AcouSort att faktiskt sluta ett ytterliggare avtal om en OEM-affär.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Unik teknologi applicerbar på globala marknader
AcouSort har idag en utvecklad plattformsteknologi som bygger på akustofores, som med hjälp utav ultraljud separerar och isolerar beståndsdelar från blod och andra biologiska prover. Idag säljer Bolaget forskningsinstrument men den stora värdedrivaren de kommande åren är att sälja OEM-komponenter, vilket förväntas utgöra majoriteten av Bolagets framtida intäkter. I ett Base scenario estimeras en omsättning om ca 6,7 MSEK år 2020, vilken förväntas kunna växa successivt kommande åren. Baserat på gjorda prognoser och en multipelvärdering motiveras ett värde per aktie om 16,0 kr i ett Base scenario.
- Inleder 2020 med stark tillväxt från låga nivåer
Nettomsättningen under Q1-20 uppgick till 2,1 MSEK, vilket motsvarar en ökning med ca 134 % jämfört med samma period föregående år. Under kvartalet signerade AcouSort ett samarbetsavtal med ett internationellt Life Science-bolag om att utvärdera AcouWash-teknologin. AcouSort fick också en order på ett AcouWash-system från Umeå Universitet, vilket förväntas inbringa ca 0,5 MSEK.
- OEM-avtal förväntas ge betydande uppsida
Den stora värdedrivaren i AcouSort de kommande åren handlar om att bli en världsledande leverantör av OEM-kompontenter till både next generation system och product upgrades på befintliga system, vilket är en affärsmodell som kännetecknas av höga marginaler. Detta förväntas ske genom att sluta avtal med globala företag som idag tillhandahåller klinisk- och medicinsk analys av cell- och partikelprover.
- Unik marknadsposition kan leda till intressanta samarbetsavtal
I ett Base scenario förväntas AcouSort nå en kraftigt ökad försäljningsvolym med start under åren 2023-2026 genom en kombination av egen produktion samt licensavtal. AcouSorts förväntade OEM-avtal antas bidra till ett kraftigt ökat resultat, där gjorda prognoser och given diskonteringsfaktor ger ett motiverat värde per aktie om ca 16 kr.
- Komplexa försäljningsprocesser är en risk
AcouSort har idag ett samarbetsavtal med Instrumentation Laboratory, vilket är en stark referens och ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Att nå avtal med globala kunder är dock en komplicerad process förknippat med stora utmaningar, och det återstår för AcouSort att faktiskt sluta ett avtal om en OEM-affär.
8
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på AcouSorts Q2-rapport
2023-08-24
AcouSort publicerade den 24 augusti 2023 bolagets delårsrapport för Q2-23. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten.
Fortsatt stabila intäkter från produktförsäljning och projektintäkter
Under Q2-23 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1,8 (0,7) MSEK, motsvarande en ökning om 154 % mot jämförbart kvartal föregående år, där ca 1 MSEK utgjordes av produktförsäljning och ca 0,8 MSEK utgjordes av kundprojekt. Vidare så visade AcouSort övriga rörelseintäkter om 1,5 (0,8) MSEK som utgjordes av forskningsbidrag. Försäljningen under kvartalet var i linje med våra förväntningar, dock var de övriga rörelseintäkterna om 1,5 MSEK högre än förväntat. Under Q2-23 meddelade AcouSort att bolaget levererat ett modifierat AcouWash 2-system till Lunds universitet vilket genererade intäkter om 0,5 MSEK, där Lunds universitet hade som syfte att utföra separation av cirkulerande tumörceller från vita blodkroppar med hjälp av AcouWash. AcouSort meddelade även att National Institutes of Health (NIH) beställt ett AcouWash 2-system under kvartalet och därmed blivit en återkommande kund, vilket vi ser som en validering av kvaliteten på AcouSorts produkterbjudande, samt att det visar på kundnöjdhet från NIH. År 2017 köpte NIH den första prototypen av AcouWash. Vidare kunde AcouSort meddela att bolaget avslutat andra fasen av samarbetet inom cellterapi med det ledande globala life science-bolaget, där partnern beställt ett testsystem vilket förväntas generera ytterligare intäkter om 50 kEUR under 2023.
Utveckling av totala rörelsekostnader och rörelseresultat
Under Q2-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna, inklusive COGS, till ca 7,2 (5,8) MSEK, motsvarande en ökning om ca 24 %, vilket är i linje med våra förväntningar, där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt effektiv kostnadskontroll samtidigt som bolaget är inne i en expansiv fas som kräver resurser för att skala upp verksamheten, vilket AcouSort hanterat mycket väl historiskt enligt Analyst Group. AcouSorts rörelseresultat (EBIT) under Q2-23 uppgick till -3,8 MSEK, vilket kan jämföras med -4 MSEK vid Q2-22, motsvarande en minskning av förlusten om ca 4 %, vilket kan hänföras till ökade intäkter. AcouSort har slutit flera intressanta samarbeten med potential till ytterligare intäkter framgent, särskilt inom patientnära diagnostik och cellterapi, vilka förväntas förbättra omsättningen samt rörelseresultatet på längre sikt i takt med att AcouSort kan sluta större avtal som innefattar OEM-moduler.
Kassa och finansiell ställning
Vid utgången av Q2-23 uppgick AcouSorts kassa till ca 11,9 MSEK, vilket kan jämföras med 18,4 MSEK vid utgången av Q1-23, motsvarande en nettoförändring om -6,5 MSEK, eller ca -2,2 MSEK per månad. Givet en kassa om 11,9 MSEK och en konservativt antagen burn rate om ca -1,5 MSEK per månad framgent, vilket är något högre än bolagets genomsnittliga burn rate per månad om ca -1,1 MSEK (LTM) justerat för förändringar i rörelsekapital, estimeras AcouSort vara kapitaliserade tills mitten av Q1-24, allt annat lika. Det bör dock tilläggas att AcouSort förväntas fortsätta öka försäljningen, erhålla forskningsanslag och bibehålla kostnadskontroll, vilket estimeras bidra till ett stärkt kassaflöde och medföra att bolaget kan vara finansierade längre än estimerat. Även om risken för en extern kapitalanskaffning inte kan uteslutas helt ser Analyst Group att sannolikheten för en nyemission är relativt låg bland annat då AcouSort har en stark historik av att framgångsrikt söka alternativa finansieringskällor såsom forskningsanslag, vilket ledningen och styrelsen utvärderar kontinuerligt för att säkerställa likviditeten. Under de senaste fyra åren har AcouSort totalt erhållit 2,2 MEUR, motsvarande ca 25 MSEK, i forsknings- och utvecklingsanslag. Detta tillsammans med en försäljningsutveckling i rätt riktning medför, enligt Analyst Group, en minskad sannolikhet för behovet av externt kapital i närtid.
Sammantaget levererade AcouSort en rapport som var i linje med våra förväntningar ur ett finansiellt perspektiv, där vi ser att bolaget fortsätter utvecklas väl rent operativt genom olika samarbeten. Blickar vi framåt så ligger ambitionen för AcouSort att påskynda utvecklingen av dedikerade OEM-moduler där det fortsatta samarbetet med det globala life science-bolaget har verifierat den kommersiella potentialen i bolagets fokus att utveckla en teknologi mot separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer, vilket är ett betydande tillväxtområde för AcouSort. Ytterligare en milstolpe att vänta under år 2023 är en första lansering av en kliniskt godkänd akustofluidikbaserad diagnostikapplikation som estimeras utgöra en språngbräda för AcouSorts framtida tillväxt.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q1-rapport
2023-05-31
AcouSort publicerade den 31 maj 2023 bolagets delårsrapport för Q1-23. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten.
Intäkterna fortsätter öka i takt med att AcouSort kapitaliserar på befintliga samt nya samarbeten
Under Q1-23 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 2,6 (1,9) MSEK, motsvarande en ökning om 37 % mot jämförbart kvartal föregående år. Vidare så genererade AcouSort övriga rörelseintäkter om 1,3 (0,8) MSEK som utgjordes av forskningsbidrag. Försäljningen under kvartalet var i linje med våra förväntningar, dock var de övriga rörelseintäkterna om 1,3 MSEK högre än förväntat. Det första kvartalet var händelserikt där AcouSort bl.a. kommunicerade att bolaget levererat ett prototypsystem för stamcellsseparationer till bolagets Blue4Therapy-projektpartner BlueCell Therapeutics. Vidare meddelade AcouSort att den första delen av cellterapiprojektet som tillkännagavs i november kunde slutföras framgångsrikt i januari. De två företagen beslutade gemensamt att förlänga samarbetet med en andra fas som medför intäkter om ca 130 tEUR till AcouSort under år 2023. Slutligen meddelade AcouSort i februari att samarbetsavtalet tillsammans med det internationella japanska Life Science-företaget har förlängts för att möjliggöra slutlig utvärdering av den utvecklade analysen avseende AcouWash-systemet med hjälp av kliniska prover.
Totala rörelsekostnader och rörelseresultat
Under Q1-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna, inklusive COGS, till ca 7 (5,3) MSEK, motsvarande en ökning om ca 33 %, vilket är lägre än estimerat, där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt effektiv kostnadskontroll trots att bolaget är inne i en expansiv fas som är kapitalkrävande, vilket anses vara en utmaning som AcouSort hanterat mycket väl även historiskt enligt Analyst Group. AcouSorts rörelseresultat (EBIT) under Q1-23 uppgick till -3,2 MSEK, vilket kan jämföras med -2,6 MSEK vid Q1-22, motsvarande en ökad förlust om 22 %. Den ökade förlusten är dock inget som Analyst Group väljer att dra några större växlar kring då vi ser att AcouSort idag är ett betydligt starkare bolag än för ett år sen och har genererat flera intressanta samarbeten med potential till ytterligare intäkter framgent, vilka förväntas förbättra rörelseresultat på längre sikt.
Finansiell ställning, kassaflöde och likviditet
Vid utgången av Q1-23 uppgick AcouSorts kassa till ca 18,4 MSEK, vilket kan jämföras med 22,7 MSEK vid utgången av Q4-22, motsvarande en nettoförändring om -4,3 MSEK, eller -1,4 MSEK per månad. För Q4-22 har kassan justerats med 11,3 MSEK då dessa likvider tillhör AcouSorts universitetspartners och är öronmärkta för AcouSome-projektet. Justerat för förändringar i rörelsekapital har AcouSorts burn rate de fyra senaste kvartalen fluktuerat mellan -0,8 och -1,4 MSEK. Givet en kassa om 18,4 MSEK och en konservativt antagen burn rate om ca -2,0 MSEK per månad framgent till följd av att bolagets kostnadsbas förväntas öka, är bolaget kapitaliserade tills slutet av år 2023, allt annat lika. Det bör dock tilläggas att bolaget förväntas fortsätta öka försäljningen, erhålla forskningsanslag och bibehålla kostnadskontroll, vilket estimeras bidra till en bättre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till ett stärkt rörelseresultat vilket medför att bolaget kan vara finansierade längre än estimerat. Även om risken för en extern kapitalanskaffning inte kan uteslutas helt ser Analyst Group att sannolikheten för en nyemission är relativt låg bland annat då AcouSort har en stark historik av att framgångsrikt söka alternativa finansieringskällor såsom forskningsanslag. Under de senaste fyra åren har AcouSort totalt erhållit 2,2 MEUR, motsvarande ca 25 MSEK, i forsknings- och utvecklingsanslag. Detta tillsammans med en försäljningsutveckling i rätt riktning medför, enligt Analyst Group, en minskad sannolikhet för behovet av externt kapital i närtid.
Sammantaget levererade AcouSort en rapport som var i linje med våra förväntningar, där vi ser att bolaget fortsätter utvecklas enligt plan. Blickar vi framåt så ligger ambitionen för AcouSort att påskynda utvecklingen av dedikerade OEM-moduler där det fortsatta samarbetet med det globala Life Science-bolaget har verifierat den kommersiella potentialen i bolagets fokus att utveckla en teknologi mot separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer, vilket är ett betydande tillväxtområde för AcouSort. Ytterligare en milstolpe att vänta under år 2023 är en första lansering av en kliniskt godkänd akustofluidikbaserad diagnostikapplikation som estimeras utgöra en språngbräda för AcouSorts framtida tillväxt.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q4-rapport
2023-02-22
AcouSort publicerade den 22 februari 2023 bolagets delårsrapport för Q4-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten.
Fortsatt starkt momentum i försäljningen samt övriga intäkter
Under Q4-22 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 2,0 (0,5) MSEK, motsvarande en ökning om 280 % mot jämförbart kvartal föregående år. Vidare så genererade AcouSort övriga rörelseintäkter om 0,7 (0,7) MSEK som utgjordes av offentlig projektfinansiering. Sett till helåret uppgick nettoomsättningen till ca 5,0 (3,0) MSEK, motsvarande en ökning om 65 % jämfört mot 2021, övriga intäkter uppgick till ca 3,6 (3,0) MSEK jämfört mot år 2021. Försäljningen under kvartalet var lägre än vad Analyst Group estimerat, där vi prognostiserade ca 6,6 MSEK för helåret, dock var de övriga rörelseintäkterna om 3,6 MSEK i linje med vad vi estimerat (3,7). Det fjärde kvartalet var händelserikt för AcouSort där bolaget bl.a. kommunicerade ut sin roll i Blue4Therapy-projektet relaterat till området för cellterapi vilket medförde ytterligare 0,7 MSEK i intäkter samt att ett samarbete slöts med en för närvarande okänd global life science-aktör med målet att möjliggöra automatisering av cellterapiprocesser med AcouWash-teknologin, vilket inbringade intäkter om 0,15 MEUR. AcouSort lyckades även återuppta bolagets marknadsinsatser i Japan genom att träffa bolagets distributionspartner vilket inte var möjligt tidigare på grund av pandemins efterdyningar. Efter utgången av kvartalet har AcouSort även meddelat att ett japanskt samarbetsavtal förlängs för att möjliggöra slutlig utvärdering med kliniska prover med hjälp av AcouWash.
Totala rörelsekostnader och rörelseresultat
Sett till helåret 2022 uppgick de totala rörelsekostnaderna, inklusive COGS, till ca 22,1 MSEK, vilket kan jämföras med 18,1 MSEK år 2021, motsvarande en ökning om ca 22 %, vilket är i linje med våra prognoser om ca 22,3 MSEK i totala rörelsekostnader, där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt effektiv kostnadskontroll trots att bolaget är inne i en expansiv fas som är resurskrävande, vilket anses vara en utmaning som AcouSort hanterat mycket väl även historiskt enligt Analyst Group. Framgent förväntas rörelsekostnader öka till följd av att bolaget bl.a. ökar försäljningen samt bolagets personalstyrka, där vi estimerar ca 28,2 MSEK för helåret 2023. AcouSorts rörelseresultat (EBIT) för helåret 2022 uppgick till -13,5 MSEK, vilket kan jämföras med -12,2 MSEK för år 2021, motsvarande en ökad förlust om 11 %, där vi hade prognostiserat ett rörelseresultat om ca -12,3 MSEK, vilket var lägre än estimerat till följd av att vi hade räknat med en högre omsättning.
Finansiell ställning – låg kapitalförbrukning och stärkt kassa
Vid utgången av Q4-22 uppgick AcouSorts kassa till ca 34 MSEK, vilket kan jämföras med 19 MSEK vid utgången av föregående kvartal. Av dessa 34 MSEK är ca 11,3 MSEK bundna till AcouSome-projektet, och således har AcouSort ca 22,7 MSEK att röra sig med. AcouSorts burn rate (operativt kassaflöde efter investeringar) per månad uppgick till ca 5 MSEK under Q4-22, jämfört med ca -1,7 MSEK under Q3-22, och något som huvudsakligen kunde hänföras till ökning i kortfristiga skulder vilket orsakade en positiv kassaflödespåverkande effekt om 19,8 MSEK, vilket bidrog till ett högre kassaflöde än föregående kvartal, och således ett positivt kassaflöde där bolagets likviditet stärktes. Justerat för förändringar i rörelsekapital har AcouSorts burn rate de fyra senaste kvartalen fluktuerat mellan -0,8 och -1,3 MSEK. Givet en nettokassa om 22,7 MSEK och en konservativt antagen burn rate om ca -2,0 MSEK per månad framgent till följd av att bolagets kostnadsbas förväntas öka, är bolaget kapitaliserade tills slutet av år 2023, allt annat lika. Det bör dock tilläggas att om bolaget förväntas fortsätta öka sin försäljning, erhålla forskningsanslag och bibehålla kostnadskontroll samt den effektiva hanteringen av rörelsekapital, estimeras det bidra till en bättre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet där bolaget är finansierade längre än estimerat.
Sammantaget levererade AcouSort en försäljning som var något under våra förväntningar, men en kostnadsbas som var i linje med våra förväntningar. Blickar vi framåt så ligger ambitionen för AcouSort att påskynda utvecklingen av dedikerade OEM-moduler där det fortsatta samarbetet med det globala life science-bolaget har verifierat den kommersiella potentialen i bolagets fokus att utveckla en teknologi mot separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer, vilket är ett betydande tillväxtområde tillika värdedrivare för AcouSort. Ett annat intressant fokus under 2023 är området för exosombaserad diagnostik vilket AcouSort påbörjade formellt i början av februari i år 2023. Tekniken har potential att öppna upp i ett helt nytt fält inom diagnostik i och med att exosomer innehåller viktig biologisk information som kan ge ”statusrapporter” om organ som hjärna, hjärta och immunsystem samt om tillstånd såsom graviditet och cancer. Slutligen är en milstolpe att vänta under år 2023 en första lansering av en kliniskt godkänd akustofluidikbaserad diagnostikapplikation som estimeras utgöra en språngbräda för framtida tillväxt. Med en stark fortsatt stark balansräkning, god kostnadskontroll och många intressanta projekt med stor potential ser Analyst Group att det inte är otänkbart att år 2023 kan bli ett genombrottsår för AcouSort.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts utökade cellterapisamarbete
2023-01-20
I november 2022 rapporterade AcouSort att bolaget ingått ett samarbete med ett globalt life science-bolag verksamt inom cellterapiområdet. Den första delen av projektet är nu framgångsrikt färdigställd, och de två bolagen har gemensamt beslutat att förlänga samarbetet med en andra fas som genererar intäkter på 130 kEUR till AcouSort under 2023. Cellterapi är ett område där AcouSort ser stor potential för bolagets teknologi inom provberedningsautomatisering.
Den fortsatta utvecklingen syftar till att ytterligare utforska hur AcouSorts AcouWash-teknologi kan anpassas för partnerbolagets specifika tillämpning, inklusive framtagande av designförslag för att möjliggöra utveckling av OEM-komponenter för partnerbolagets framtida cellterapiprodukter och instrument. Den andra fasen av samarbetsprojektet genererar intäkter på 130 kEUR till AcouSort under 2023. Det fortsatta samarbetet verifierar den kommersiella potentialen i AcouSorts fokus på att utveckla teknologi mot OEM-separationsmoduler som ska användas för cellterapilösningar i kliniska miljöer.
”Det är givetvis glädjande att se AcouSort gå in i 2023 med en fortsatt hög aktivitetsnivå och momentum beträffande samarbetet med det globala life science-bolaget. Affärsområdet för cellterapi utgör en stor potential då det är ett snabbväxande område med höga inträdesbarriärer, där AcouSorts akustofores-teknologi har visat lovande tecken på att kunna bidra till en ökad automatisering av cellterapiprovberedningar som annars måste hanteras manuellt med hög risk för kontaminering. Att AcouSort dessutom erhåller 130 kEUR vidimerar det finansiella värdet av projektet och lägger grunden för potentiellt större projekt- eller kommersiella licensavtal framgent,” säger ansvarig analytiker på Analyst Group
Kommentar på AcouSorts Q3-rapport
2022-11-23
AcouSort publicerade den 23:e november 2022 bolagets delårsrapport för Q3-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
Försäljningens utveckling
Under Q3-22 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 0,33 (0,12) MSEK. Nettoomsättningen utgjordes av produktförsäljning om 0,23 MSEK samt kundprojekt om 0,10 MSEK. Vidare så genererade AcouSort övriga rörelseintäkter om 1,0 (0,6) MSEK som utgjordes av offentlig projektfinansiering. Försäljningen under kvartalet var något under förväntan, enligt våra prognoser så förväntar vi oss en nettoomsättning kring 4,6 – 6,6 MSEK för helåret, där AcouSort i dagsläget ser ut att leverera enligt estimat. Nettoomsättningen för årets nio första månader uppgick till ca 2,9 MSEK, och AcouSort förväntas erhålla ca 0,7 MSEK från Blue4Therapy-projektet samt ca 1,5 MSEK från cellterapisamarbetet med den globala life science-aktören under Q4-22.
Totala rörelsekostnader och rörelseresultat
Totala rörelsekostnader uppgick under Q3-22 till 5,5 (4,1) MSEK, vilket är i linje med våra förväntningar där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll. Visserligen är det en ökning om 33 % jämfört med Q3-22, men jämfört med föregående kvartal Q2-22 så är det en minskning om -5 %. Detta kan hänföras till en minskning i personalkostnader om ca 0,4 MSEK jämfört med föregående kvartal, dock ökade övriga externa kostnader något med ca 0,1 MSEK. Framgent estimerar vi att AcouSorts rörelsekostnader kan komma att öka i takt med fortsatt expansion där vi estimerat totala rörelsekostnader om ca 23,3 MSEK för helåret. Fortsätter AcouSort i samma takt som tidigare med att bibehålla en kostnadsbas omkring 5,5 MSEK på kvartalsbasis estimeras dock bolaget att komma in på en lägre nivå för helåret. AcouSorts rörelseresultat under kvartalet uppgick till -4,2 MSEK, vilket kan jämföras med -3,4 MSEK för Q3-21 och -4,0 MSEK för Q2-22.
Finansiell ställning och burn rate
Vid utgången av Q3-22 uppgick AcouSorts kassa till 19,0 MSEK, vilket kan jämföras med 24,1 MSEK vid utgången av föregående kvartal. AcouSorts burn rate per månad uppgick till ca -1,7 MSEK under Q3-22, jämfört med ca -1,5 MSEK under Q2-22, något som huvudsakligen kunde hänföras till förändringar i rörelsekapital, vilket bidrog till ett lägre operativt kassaflöde än föregående kvartal, och således en högre burn rate. Givet nuvarande kassa om 19,0 MSEK och en antagen burn rate om ca -1,5 MSEK per månad är bolaget kapitaliserade tills början på Q4-23, allt annat lika. Detta är dock en konservativ uppskattning, beroende på hur försäljningstillskott och forskningsanslag bidrar till likviditeten kan dock AcouSort komma att vara finansierade under en längre period än estimerat, givet nuvarande kassa och burn rate. Till exempel väntas forskningsanslaget för AcouSome-projektet om 12,2 MSEK som offentliggjordes den 13:e augusti betalas ut inom senast 36 månader, det framgår dock inte exakt när enligt PM, men det är fullt möjligt att AcouSort kommer erhålla en större klumpsumma inom 12 månader för att resterande betalas ut vid ett senare skede. Det skall även tilläggas att AcouSort har ca 1,9 miljoner antal utestående teckningsoptioner av serie TO1 med ett lösenpris om 25 kr, vilket vid fullt utnyttjande förväntas inbringa en bruttolikvid om ca 15,7 MSEK. Teckningsperioden för teckningsoptionerna inleds i början av december år 2022. Sammantaget ser Analyst Group att AcouSorts finansiella ställning är mycket god vilket ger bolaget ett fortsatt bra utgångsläge att kapitalisera på befintliga samt nya kommersiella möjligheter.
AcouSort expanderar bolagets roll i Blue4Therapy-projektet – erhåller 0,7 MSEK under 2022
AcouSort meddelade i oktober 2022 att bolagets roll i Blue4Therapy-projektet expanderat där ytterligare 700 000 SEK i intäkter kommer att erhållas under 2022. Projektet Blue4Therapy initierades i maj 2020 med ambitionen att utveckla kliniska applikationer inom cellterapi och stamcellsbehandlingar – två områden med stor kommersiell potential. Bakom projektet står Syddansk Universitet, BlueCell Therapeutics, Novozymes och AcouSort. AcouSort bidrag till projektet har varit att utveckla en modul för rening av stamceller i patientnära miljö, så kallad Point-of-Care (POC). Partnerföretaget BlueCell Therapeutics i Köpenhamn ansvarar för att utveckla de olika terapierna och skulle ursprungligen även ha tagit fram den första kompletta prototypen, men BlueCell har istället givit AcouSort uppdraget att utföra detta arbete. Uppdraget kommer att generera intäkter om 0,7 MSEK under 2022 utöver de 0,3 MEUR som AcouSort erhåller från Vinnova inom ramen för projektet. Analyst Group ser positivt på att AcouSort fortsätter generera projektintäkter inom sitt affärsområde för cellterapi, dels för att det vidimerar behovet av ny teknologi inom detta område, dels för att det stärker bolagets finansiella position och minskar behovet för extern kapitalanskaffning.
AcouSort expanderar inom cellterapi och etablerar samarbete med globalt life science-bolag
AcouSort meddelade i november 2022 att bolaget expanderar verksamheten inom cellterapi och etablerar ett samarbete med ett globalt life science-bolag. Cellterapi är ett område där AcouSort ser stor potential för bolagets teknologi, primärt avser AcouSort att möjliggöra automatisering av cellterapiberedning med bolagets AcouWash-teknik. I ett andra steg är ambitionen att öka tillgängligheten till cellterapibehandlingar genom minskade produktionskostnader. AcouSort har nu ingått ett samarbete med ett globalt life science-bolag verksamt inom cellterapi, där det initiala syftet är att visa hur AcouSorts AcouWash-teknologi kan anpassas för industriell användning och integreras som OEM-komponenter i partnerbolagets kommande cellterapiprodukter och instrument. Detta första samarbetsprojekt genererar intäkter om 0,15 MEUR för AcouSort under år 2022. Det industriella samarbetet är ett resultat av en tvåårsperiod där AcouSort har varit involverat i akademiska projekt med liknande ambitioner att utveckla cellterapilösningar för kliniskt bruk. Analyst Groups syn på samarbetet kan läsas här.
Värdedrivare för AcouSort
Följande är ett axplock av aktiviteter som kan driva värde för AcouSort framgent:
- Nya potentiella OEM-samarbeten eller avtal med life science-bolag inom affärsbenen för patientnära diagnostik och cellterapi
- Nya produktlanseringar eller uppgraderingar av befintliga produkter
- Intensifiering av kommersiella aktiviteter i USA, Europa och Japan
- Fortsatta framsteg av OEM-samarbetet med Werfen
Sammanfattningsvis ser vi att AcouSort fortsätter ta kliv från utvecklingsstadiet till en bredare kommersialisering och är i en fördelaktig position för att uppnå framtida milstolpar samt etableras i marknaden som en ledande leverantör av teknologi inom automatiserad provberedning för både patientnära testning och cellterapi.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
AcouSort expanderar inom cellterapi och etablerar samarbete med globalt life science-bolag
2022-11-15
AcouSort (”AcouSort” eller ”Bolaget”) meddelade den 14:e november 2022 att bolaget expanderar sin verksamhet inom cellterapi och etablerar samarbete med ett globalt life science-bolag.
Cellterapi är ett område där AcouSort ser stor potential för bolagets teknologi. Primärt avser AcouSort att möjliggöra automatisering av cellterapiberedning med bolagets AcouWash-teknik. I ett andra steg är ambitionen att öka tillgängligheten till cellterapibehandlingar genom minskade produktionskostnader. AcouSort har nu ingått ett samarbete med ett globalt life science-bolag verksamt inom cellterapi, där det initiala syftet är att visa hur AcouSorts AcouWash-teknologi kan anpassas för industriell användning och integreras som OEM-komponenter i partnerbolagets kommande cellterapi-produkter och instrument. Detta första samarbetsprojekt genererar intäkter om 0,15 MEUR till AcouSort under år 2022. Det industriella samarbetet är ett resultat av en tvåårsperiod där AcouSort har varit involverat i akademiska projekt med liknande ambitioner att utveckla cellterapilösningar för kliniskt bruk.
”Cellterapi är tillsammans med klinisk diagnostik ett fokusområde för AcouSort. Vi har tidigare framgångsrikt samarbetat med ledande akademiska partners och det industriella samarbete vi nu har ingått markerar början på nästa steg i vårt arbete att utveckla en attraktiv och skalbar cellterapiplattform som kan användas i klinisk miljö. Det hela är väldigt spännande.”, säger AcouSorts vd Torsten Freltoft.
Analyst Groups uppfattning, i och med detta samarbete, är att AcouSort fortsätter ta kliv mot att bli en etablerad spelare inom marknaden för automatiserad cellterapiberedning, en marknad som uppvisar stark tillväxt. Den globala marknaden för automatiserade slutna cellterapisystem prognostiseras att växa 21,7 % årligen (CAGR) mellan 2021–2028 för att nå ett värde om 2,9 mdUSD. Det som förväntas driva tillväxten är ett ökat fokus på regenerativ medicin och cellterapier, automatisering för att effektivisera utvecklingen av cellterapier, samt teknologiska framsteg relaterade till beredning av cellterapier1. Vidare ser Analyst Group att samtliga marknadsdrivare som förväntas driva tillväxten gynnar AcouSort, då bolagets akustoforesteknologi har potential att möjliggöra automatiserade cellterapiberedningar. Utmaningen framöver ligger i att göra cellterapiplattformen skalbar, med en global life science-partner i ryggen kan AcouSort nu accelerera bolagets verksamhetsben inom cellterapi vilket förväntas skapa intressanta möjligheter för nya utvecklingsprojekt eller produkter, vilket i sin tur kan komma att driva större intäkter framgent.
Referenser
- Grand View Research. Automated And Closed Cell Therapy Processing Systems, Market Report, 2028.
Kommentar på AcouSorts delårsrapport Q2-22
2022-08-25
AcouSort publicerade den 24:e augusti 2022 sin delårsrapport för Q2-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
Försäljningens utveckling
Under Q2-22 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 0,72 MSEK (0,53), motsvarade en ökning om ca 35 % mot jämförbart kvartal 2021 (Q2-21). Nettoomsättningen utgjordes av produktförsäljning om 0,43 MSEK (0,35) och kundprojekt om 0,28 MSEK (0,19). Vidare så genererade AcouSort övriga rörelseintäkter om 1,1 MSEK (0,67) vilket kan hänföras till forskningsbidrag från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Försäljningen är fortfarande något blygsam, men enligt våra prognoser estimeras försäljningen ta fart på riktigt vid lansering och försäljning av bolagets akustiska separationsmoduler. Blickar vi framåt så förväntar vi oss en nettoomsättning kring 4,6 – 6,6 MSEK för helåret, där AcouSort i dagsläget ser ut att leverera enligt förväntningarna.
Fortsatt stabil kostnadsutveckling
Totala rörelsekostnader uppgick under Q2-22 till -5,8 MSEK (-4,6), där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll, detta då vi estimerat att de totala rörelsekostnaderna skulle uppgå till ca -6 MSEK för kvartalet. Visserligen är det en ökning om 27 % men i och med att bolaget expanderat genom att flytta till nya kontor och intensifierat produktutvecklingsarbetet är det inget vi väljer att lägga större växlar kring. Framgent estimerar vi att bolagets kan komma att öka i samma takt eller något högre då vi estimerat totala rörelsekostnader om ca -23,3 MSEK för helåret.
Finansiell ställning och burn rate
Vid utgången av Q2-22 uppgick kassan till 24,1 MSEK, vilket kan jämföras med 28,5 MSEK vid utgången av Q1-22. AcouSorts burn rate per månad uppgick till ca -1,5 MSEK under Q2-22, jämfört med ca -1,0 MSEK under föregående kvartal, vilket var högre och något som huvudsakligen kunde hänföras till dels lägre nettoomsättning, dels högre rörelsekostnader, vilket bidrog till ett lägre operativt kassaflöde än föregående kvartal, och således en högre burn rate. Givet nuvarande kassa om 24,1 MSEK och en antagen burn rate om ca -1,3 MSEK per månad framgent är bolaget kapitaliserade tills utgången på Q4-23, allt annat lika. Beroende på hur försäljningstillskott och forskningsanslag bidrar till likviditeten kan dock AcouSort komma att vara finansierade under en längre period än estimerat, givet nuvarande kassa och burn rate.
Ny studie gällande utvärdering av AcouWash-teknologin i klinisk miljö
Den 9 juni tillkännagav AcouSort att bolagets första AcouWash-kund, det prestigefyllda amerikanska National Institute of Health (NIH), har publicerat en vetenskaplig artikel som visar användningen av systemet i en metod för övervakning av cancerbehandling jämfört med vanlig centrifugtvätt och märkning. Studien är en del av ett större projekt där NIH syftar till att utveckla en klinisk process med hjälp av AcouWash-teknologin där man vill märka immunceller med radioaktiva material, vilket ska bidra till att automatisera manuella processer med pipetter, minimera mänskliga fel och skapa nya applikationer för cancerbehandlingar. Nästa steg av utvärderingen blir att integrera akustoforesiska metoder för att förbereda celler i rätt cellkoncentration som behövs vid inkubation med en radiospårare. Om utvärderingen blir framgångsrik ser vi att AcouWash potentiellt skulle kunna ersätta existerande lösningar inom sjukvården och skapa en ny standard för celltvättning, vilket vidare skulle innebära att AcouSort skapar en ny marknad för AcouWash-systemet och skulle således få tillgång till ytterligare intäktströmmar.
Gemensamt patent med Werfen erhåller nationellt godkännande i USA
Efter kvartalets utgång den 4:e augusti meddelade AcouSort att bolagets och Werfens gemensamma patentansökan hade erhållit nationellt godkännande i USA. Patentansökan avser en akustofluidik-teknologi som separerar blodplasma från helblod och möjliggör analys av plasman med antingen optiska eller elektriska metoder. Samarbetet har resulterat i att Werfen använder AcouSorts akustofluidik-teknologi i nästa generation av en av deras kliniska diagnostikinstrument. Vid en närmare granskning av patentet i patentdatabasen Espacenet kan det avläsas att det första patentet i patentfamiljen ansöktes om i oktober 2017. Ett patent är giltigt i 20 år från och med ansökningsdatumet vilket innebär att AcouSort och Werfen skulle ha exklusivitet för att använda den ovannämnda separationsmetoden fram tills oktober 2037 vilket skapar en substantiell konkurrensfördel vid kommersialisering av OEM-modulerna. Med godkännandet av detta patent ser vi att AcouSort stärker sitt utgångsläge på den amerikanska marknaden och minskar risken för att framtida kassaflöden skulle eroderas p.g.a. konkurrens från andra aktörer.
AcouSort erhåller 12,2 miljoner kronor i forskningsanslag från EU för exosombaserad forskning
Den 13:e augusti tillkännagav AcouSort via ett pressmeddelande att European Innovation Council (EIC) beviljat AcouSort och bolagets projektpartners i AcouSome-projektet 26 miljoner kronor i forskningsanslag för att utveckla ett akustofluidiskt tunnfilmsaktiverat chip för exosomseparation från blod. Av de 26 miljoner kronorna går 12,2 direkt till AcouSort och resterande del av finansieringen går till AcouSorts partners Lund Universitet, DTU och Day One. Projektet kommer att pågå 36 månader och finansieras fullt ut av EU. Analyst Group intervjuade VD Torsten Freltoft om projektet som kan läsas här.
Kommande milstolpar för AcouSort
Baserat på dagens rapport listar vi några av de milstolpar som kan driva värde för AcouSort framgent:
- Validering av den semiautomatiska produktionslinjen för produktion av AcouPlasmaOptical med kapacitet att producera 100 000-tals enheter under ett skift
- Intensifiering av kommersiella aktiviteter i USA och Sverige
- Gemensam produktutveckling tillsammans med ett kaliforniskt life science-bolag med syfte att använda en akustisk trappningsenhet för att lägga till en viktig funktion till deras befintliga system
- Fortsätta utvärdera, bygga och etablera OEM-samarbeten genom placering av AcouWash hos life science-bolag
Sammanfattningsvis ser vi att AcouSort har en fortsatt stark finansiell ställning till följd av god kostnadskontroll och är samtidigt i en fördelaktig position för att uppnå framtida milstolpar samt etableras i marknaden som en ledare inom automatiserad provberedning med befintliga och potentiella samarbetspartners.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts AcouSome-projekt
2022-08-15
Den 13:e augusti tillkännagav AcouSort via ett pressmeddelande att European Innovation Council (EIC) beviljat AcouSort och bolagets projektpartners i AcouSome-projektet 26 miljoner kronor i forskningsanslag för att utveckla ett akustofluidiskt tunnfilmsaktiverat chip för exosomseparation från blod. Av de 26 miljoner kronorna går 12,2 direkt till AcouSort och resterande del av finansieringen går till AcouSorts partners Lund Universitet, DTU och Day One. Projektet kommer att pågå 36 månader och finansieras fullt ut av EU.
”På AcouSort är vi mycket glada över att ha fått denna möjlighet att utveckla framtidens diagnostik vidare. Exosomer representerar en fantastisk och till stor del outnyttjad möjlighet att förse sjukvården med dramatiskt förbättrade diagnostiska verktyg. Långsiktigt utgör exosombaserad diagnostik en stor affärsmöjlighet för AcouSort. Om AcouSome-projektet blir så framgångsrikt som vi planerar för, kommer vi redan 2026 att ha tillgång till en forskningsmarknad som uppskattas till 661 miljoner USD. Därifrån ligger vägen öppen till den mycket större marknaden för exosombaserad diagnostik.”, säger Torsten Freltoft, VD för AcouSort.
”AcouSort visar än en gång hur skickliga bolaget är på att identifiera nya användningsområden för sin teknologi med potential att revolutionera patientnära testning (PoC). Forskningsanslaget där 12,2 miljoner går direkt till AcouSort är det största hittills i bolagets historia. Vidare är det mycket fördelaktigt ur ett finansiellt perspektiv då det stärker det bolagets nettokassa vilket minskar den finansiella risken, samt risken för en ofördelaktig nyemission de närmsta 12 månaderna”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Intervju med VD Torsten Freltoft
Can you tell us more about what you mean with exosomes and exosome-based diagnostics for someone uninitiated?
Exosomes and larger Extracellular vesicles are nano particles produced and emitted by living cells when communicating with other cells. They work as the freight and communication system of the organism – just like e.g., Post Nord and other carriers do for communication between people. Exosomes (30-150 nm large) are only for transmitting messages, while larger Extracellular Vesicles (150-1000 nm) may carry cargo produced in one type of cells for delivery to other cells. The messages that are carried by the exosomes reflect information about the condition and needs of the emitting cells.
The AcouSome project aims to develop a technology that separate exosomes from blood to enable robust and reliable exosome-based diagnostics. Could you describe more about how the idea to the project was born and how patients can benefit if the outcome of the project is successful?
Scientists around the world are working on analyzing the information carried by exosomes and trying to decipher the messages. An example may be for a cluster of tumor cells to send out exosomes with requests for more ‘building material’ since they are very busy multiplying to grow the tumor. The idea is that if doctors can get access to these exosomes and crack the code of the messages so to speak, then they will be able to diagnose future patients much earlier and much more precise than today.
Significant research has been done regarding exosomes and exosome-based diagnostics, but few practical applications have been developed. Could you provide a short description of why AcouSort’s technology (acoustofluidics) eventually can enable new applications, and how the technology differs from competing technologies for exosome-based diagnostics in simple terms?
It is correct that significant research has been conducted already, however only one diagnostic test for prostate cancer (based on exosomes in urine) has been approved by the authorities so far. Blood contains many more exosomes than urine, so the potential for extracting information from blood-based exosomes is much larger. However, today all methods for extracting exosomes from whole blood are manual and includes quite a few sub-processes often damaging or loosing part of the sample. The result is that the output is not very robust. At least not robust enough qualifying for approval as a diagnostic test.
Our AcouSome project will combine our AcouWash technology for blood-plasma separation with our AcouTrap technology for capture and processing of exosomes into one device. The use of this combined device enables automation thus potentially providing the robustness and efficiency required.
The specialist panel from EIC means that ”the timing is right in terms of the feasibility and the technological readiness” for AcouSort’s proposed solution. Could you elaborate on what they are insinuating?
I do not know exactly why the evaluation panel has this opinion, but I assume they refer to the fact that providing this improved robustness and efficiency is precisely what is needed to remove the current bottleneck in moving exosome-based diagnostics from research into real products.
Kommentar på AcouSorts Q1-rapport
2022-05-20
AcouSort publicerade den 18 maj 2022 sin delårsrapport för Q1-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Försäljningens utveckling och framtidsutsikter
- Fortsatt stabil kostnadsutveckling och kassa
- Nya avtal genererar ytterligare intäkter
- Kommande milstolpar för AcouSort
Försäljningens utveckling och framtidsutsikter
Under Q1-22 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1,9 MSEK (1,8 MSEK), motsvarade en ökning om ca 4 % mot jämförbart kvartal 2021 (Q1-21). Nettoomsättningen utgjordes av licensintäkter om 1,3 MSEK (1,0) från Werfen, produktförsäljning om 0,4 MSEK (0,3) och kundprojekt om 0,2 MSEK (0,5). Vidare så genererade AcouSort övriga rörelseintäkter om 0,8 MSEK (0,9) vilket kan hänföras till forskningsbidrag från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Vad gäller framtida intäkter ser vi att det finns drivare i form av kommersiell lansering som är planerad mot slutet av 2022 med den kaliforniska life science-partnern vilket skulle kunna driva försäljningstillväxt för AcouSort. Sedan väntar även nyheter gällande invigningen av den nya produktionsanläggningen för tillverkning av OEM-moduler i större skala under hösten.
Fortsatt stabil kostnadsutveckling och kassa
Totala rörelsekostnader uppgick under Q1-22 till -5,3 MSEK, jämfört med -4,6 MSEK under samma period för 2021, där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll då vi estimerat att de totala rörelsekostnaderna skulle uppgå till ca -6,0 MSEK för kvartalet. Visserligen är det en ökning om 16 % men i och med att bolaget expanderat genom att flytta till större lokaler och utökat utvecklingsteamet ser vi detta som naturligt. Vid utgången av Q1-22 uppgick kassan till 28,5 MSEK, vilket kan jämföras med 31,5 MSEK vid utgången av Q4-21. AcouSorts burn rate uppgick till ca -1,0 MSEK per månad under Q1-22, jämfört med ca -1,9 MSEK under föregående kvartal, vilket var exceptionellt hög och något som huvudsakligen kunde hänföras till lägre intäkter, samt en avbetalning av kortfristiga skulder om ca 2,0 MSEK, vilket skapade en ofördelaktig utveckling av rörelsekapitalet och således burn raten. Givet nuvarande kassa om 28,5 MSEK och en antagen burn rate om ca -1,2 MSEK per månad framgent är bolaget kapitaliserade tills utgången på Q4-23, allt annat lika.
Nya avtal genererar ytterligare intäkter
Efter kvartalets utgång offentliggjorde AcouSort bolaget sålt ett AcouWash-system till Uppsalabaserade Pharmacolog. Affären har sitt ursprung i den avsiktsförklaring från maj 2021 om ett långsiktigt samarbetsprojekt som fokuserar på att undersöka potentialen i att integrera AcouSorts teknologi i Pharmacologs produkter. Syftet med samarbetet skulle resultera i utvecklingen av en ny produkt för bestämning av antibiotikakoncentration i blod från kritiskt sjuka patienter. Nästa fas i projektet omfattar mätningar i klinik på sjukhus i Malmö samt Uppsala där blod från patienter ska testas. Den totala intäkten för AcouSorts del av projektet uppgår till 41 tEUR. Vidare så förlängde AcouSort det samarbetsavtal med den japanska partner som undertecknades under 2019 i ytterligare ett år gällande leasing av ett nytt AcouWash 2-system. Förlängningen kommer generera intäkter om 35 tEUR under 2022.
Kommande milstolpar för AcouSorts produkter
Baserat på dagens rapport listar vi några av de milstolpar som kan driva värde för AcouSort framgent:
- Verifiering och validering av AcouTrap 3-systemet och vanliga applikationer
- Verifiering och framtagning av application notes för AcouWash 2-systemet
- Validering av den semiautomatiska produktionslinjen för produktion av AcouPlasmaOptical med kapacitet att producera 100 000 enheter under ett skift
- Kommersiell lansering av OEM-moduler med den kaliforniska samarbetspartnern i slutet av 2022
Sammanfattningsvis ser vi att AcouSort har en stark balansräkning till följd av fortsatt god kostnadskontroll och är samtidigt i en intressant position för att uppnå framtida milstolpar samt etableras i marknaden som en ledare inom patientnära testning med befintliga och potentiella samarbetspartners.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q4-rapport
2022-02-24
AcouSort publicerade idag den 24 februari 2022 sin bokslutskommuniké för år 2021 samt delårsrapport för Q4-21. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Slagig omsättning men fortsatt ordning på kostnaderna
- Förlängt avtal med tidigare partner inom life science
- Kommande milstolpar för AcouSort
Slagig omsättning men fortsatt ordning på kostnaderna
Under Q4-21 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 0,5 MSEK (1,2 MSEK), motsvarade en minskning om ca 55 % mot jämförbart kvartal 2020 vilket är enligt våra förväntningar, detta då Torsten Freltoft kommenterat tidigare i sitt VD-ord att ” […] Därtill bör nämnas att våra affärer inte fördelas jämnt över året utan kan variera väsentligt från kvartal till kvartal”, vilket innebär att AcouSorts omsättning kan komma att variera väsentligt på kvartalsbasis. Räknar man på helårsbasis så uppgick minskningen av omsättningen för 2021 till ca 39% jämfört med 2020 från 6,8 MSEK till 6 MSEK. Totala rörelsekostnader uppgick under årets fjärde kvartal till -4,8 MSEK, jämfört med -4,9 MSEK under samma period för 2020 (Q4-20), där vi ser att AcouSort utövar en fortsatt god kostnadskontroll. Vid utgången av tredje kvartalet uppgick kassan till 32 MSEK, vilket kan jämföras med 1,7 MSEK vid utgången av Q3-21. Den stora förändringen beror på att bolaget tog in pengar från en nyemission i oktober 2021. AcouSorts burn rate uppgick till ca -1,9 MSEK/månad under Q4-21, jämfört med ca -1 MSEK under föregående kvartal. Den ökade kapitalförbrukningen under kvartalet kan delvis hänföras till en minskning av kortfristiga skulder om -2 MSEK, vilket fått en negativ effekt på kassan. Räknar man dock med en burn rate om -1,1 till -1,2 MSEK per månad vilket motsvarar genomsnittet för helåret 2021 och senast rapporterade kassa om 32 MSEK är bolaget kapitaliserade minst tills utgången på Q4-23, allt annat lika.
Förlängt avtal med tidigare partner inom life science
Efter kvartalets utgång offentliggjorde AcouSort att de förlängt samarbetet med det japanska life science-bolag som de jobbat med sedan 2019. Det nya avtalet är en förlängning av det avtal som AcouSort hade tidigare och inkluderar uppgradering till det nya AcouWash 2-systemet som släpptes nyligen samt tekniskt- och applikationsstöd till 2022. Samarbetet är ett av flera som AcouSort har som en del av sin strategi för att kunna göra övergången från ett utvecklingsbolag till kommersiell produktion i större skala. Vidare så har samarbetet varit en viktig del för att optimera AcouWash-systemet.
Kommande milstolpar för AcouSorts produkter
Baserat på dagens rapport listar vi några av de milstolpar som kan driva värde för AcouSort framgent:
- Validering av den semiautomatiska produktionslinjen för produktion av AcouPlasmaOptical med kapacitet att producera 100 000 enheter under ett skift
- Verifiering och validering av AcouTrap 3-systemet och vanliga applikationer
- Verifiering och framtagning av application notes för AcouWash 2-systemet
- Fortsätta bygga befintliga OEM-samarbeten och etablera nya samarbeten
Sammanfattningsvis ser vi att AcouSort är välkapitaliserade och är i en intressant position för att uppnå sina milstolpar samt etablera sig på marknaden som en ledare inom patientnära testning.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q3-rapport
2021-11-25
AcouSort publicerade igår den 24 november 2021 bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Minskade intäkter men fortsatt god kostnadskontroll
- Två nya affärer varav en med Instrumentation Laboratory
- Ny produktlansering, nytt samarbete och välkapitaliserad balansräkning
Minskade intäkter men fortsatt god kostnadskontroll
Under Q3-21 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 123 tSEK (204), motsvarade en minskning om 40 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q3-rapporten framgår det att nettoomsättningen under Q3-21 utgjordes av produkter 46 tSEK (204) och kundprojekt 77 tSEK (0). Intäktsminskningen för kvartalet är påtaglig, däremot har Torsten Freloft kommenterat tidigare i sitt VD-ord att ” […] Därtill bör nämnas att våra affärer inte fördelas jämnt över året utan kan variera väsentligt från kvartal till kvartal”, vilket innebär att vi förväntar oss att AcouSorts kan komma att variera kraftigt på kvartalsbasis. Totala rörelsekostnader uppgick under årets tredje kvartal, inklusive kostnad för handelsvaror men exklusive avskrivningar, till -4 174 tSEK, jämför med -4 614 tSEK föregående kvartal (Q2-21), där vi ser att bolaget utövar en fortsatt god kostnadskontroll. Vid utgången av tredje kvartalet uppgick kassan till 1 671 tSEK, vilket kan jämföras med 4 590 tSEK vid utgången av Q2-21, motsvarande en förändring om -2 919 tSEK (-2 907). Den höga kapitalförburkningen under kvartalet kan delvis hänföras till en minskning av kortfristiga skulder, vilket fått en negativ effekt på kassan. AcouSort uppvisar en burn rate om -1,4 MSEK/månad under Q3-21, och med likviden från om ca 40 MSEK före emissionskostnader som tillfördes i oktober räcker kassan till början på 2024, allt annat lika.
Två nya affärer varav en med partnern Instrumentation Laboratory
Samarbetet med Instrumentation Laboratory (IL) har resulterat i ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt som är det tredje med IL relaterad till ILs produktutveckling, där syftet är att utreda en ny produktmodifikation av ILs diagnostiska system i kombination med AcouSorts teknologi. Samarbetet med IL är strategiskt viktigt och vid lyckat utfall möjliggör integrerad provhantering till fler produktkategorier inom IL, samt ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Vidare annonserades en ny affär med en befintlig kund i Sydkorea som köpte ytterligare ett system. Sammanfattningsvis har bolagets strategiska samarbeten fortsatt utvecklas väl under kvartalet, vilket vi ser som ett fortsatt kvitto på ett bra intresse för AcouSorts teknologi och support.
Ny produktlansering, nytt samarbete och välkapitaliserad balansräkning
Efter kvartalets utgång har AcouSort hunnit lansera sin första Original Equipment Manufacturing (OEM)-produkt AcouPlasmaOptical som är en unik lösning som möjliggör integrerade mätningar i blodplasma. Utöver detta har meddelade bolaget att en ny amerikansk samarbetspartner från Kalifornien har anslutit sig för att utveckla nya funktionaliteter till sina befintliga produkter med hjälp av AcouSorts trapping-teknik. Inför allt detta meddelade även AcouSort att ca 40 MSEK tillförts via en övertecknad emission vilket stärker balansräkningen inför kommande expansion.
Sammanfattningsvis ser vi att AcouSort är på rätt väg och har ett gediget utgångsläge att uppnå sina milstolpar och etablera sig på marknaden.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q2-rapport
2021-08-25
AcouSort publicerade idag den 25 augusti 2021 sin delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Minskade intäkter men god kostnadskontroll
- Slutförd studie med Instrumentation Laboratory
- Produktionsanläggningen ska vara klar för kommersiellt bruk under hösten
Minskade intäkter men god kostnadskontroll
Under Q2-21 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 530 tSEK (1 448), motsvarade en minskning om 63 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q2-rapporten framgår det att nettoomsättningen under Q2-21 utgjordes av produkter 345 tSEK (983) och kundprojekt 185 tSEK (465). Intäktsminskningen för kvartalet ses som en besvikelse, däremot kommenterar Torsten Freloft i sitt VD-ord att ”[…] Därtill bör nämnas att våra affärer inte fördelas jämnt över året utan kan variera väsentligt från kvartal till kvartal”. Totala rörelsekostnader uppgick under årets andra kvartal, inklusive kostnad sålda varor (KSV) men exklusive avskrivningar, till -4 457 tSEK, om vi jämför det med föregående kvartal (Q1-21) om -4 413 tSEK, påvisar bolaget en fortsatt god kostnadskontroll. Vid utgång av andra kvartalet uppgick kassan till 4 590 tSEK, vilket kan jämföras med 4 985 tSEK vid utgången av Q1-21, motsvarande en förändring om -395 tSEK. Den låga kapitalförburkningen under kvartalet kan delvis hänföras till en ökning av kortfristiga skulder, vilket fått en positiv effekt i rörelsekapitalet. Att AcouSort uppvisar en burn rate om endast -132 tSEK/månad under Q2-21 får anses som ett mycket gott betyg, särskilt med tanke på det läge bolaget befinner sig i idag.
Slutförd studie med Instrumentation Laboratory
Samarbetet ned Instrumentation Laboratory (IL) har utvecklats väl under kvartalet och mitten av maj meddelade AcouSort att ytterligare en genomförbarhetsstudie har slutförts. Resultatet av studien uppges vara mycket lovande och öppnar upp för ett utökat samarbete redan i år. Samarbetet med IL är strategiskt viktigt och vid lyckat utfall möjliggör integrerad provhantering till fler produktkategorier inom IL, samt ingjuter förtroende för att nå liknande avtal med andra aktörer i framtiden. Vidare i det strategiska arbetet har första fasen slutförts av det aviserade samarbetsprojektet med ett belgiskt diagnostikföretag som utvecklar innovativa produkter för patientnära testning. Samarbetet fortsätter med ytterligare utvärderingar av plattformen. Sammanfattningsvis har bolagets strategiska samarbeten fortsatt utvecklas väl under kvartalet, vilket vi ser som ett kvitto på ett bra intresse för AcouSorts teknologi.
Produktionsanläggningen ska vara klar för kommersiellt bruk under hösten
Vi har tidigare skrivit om AcouSorts halvautomatiska produktionsanläggning och att bolaget har möjlighet att börja producera separationsmoduler i större skala. Det är positiv läsning att arbetet fortskrider enligt plan, att produktionsanläggningen ska vara klar för kommersiellt bruk under hösten samt att det redan har producerats hundratals högkvalitativa moduler. I anläggningens grundutförande har den en kapacitet på cirka 100 000 separationsmoduler per år, men systemet är förberett för en andra installation som gör att produktionskapaciteten kan fördubblas, för att sedan gå upp i tvåskift i produktionen för att nå en kapacitet till 400 000 moduler per år.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q1-rapport
2021-05-26
AcouSort publicerade idag den 26 maj 2021 sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Försäljningsutvecklingen
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
Försäljningsutvecklingen
Under Q1-21 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1 819 SEK (2 095), motsvarade en minskning om 13 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q1-rapporten framgår det att nettoomsättningen under Q1-21 utgjordes av licensintäkter 1 043 tSEK (1 188), produkter 298 tSEK (702) och kundprojekt 478 tSEK (205). Sett till bolagets totala intäkter uppgick dessa under kvartalet till 2 802 tSEK (2 553), vilket motsvarar en ökning om 10 %, där övriga intäkter utgjorde 983 tSEK (458) vilket bestod av Vinnova-bidrag. I sitt VD-ord sammanfattar Torsten Freltoft att ”[…] Intäktsökningen är bland annat hänförlig till det ökande intresset för vår teknologi och består primärt av engångsbetalning från projekt och public funding”.
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick AcouSorts totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till -4 570 tSEK, att jämföra med -3 574 tSEK under Q1-20. Rent procentuellt är det en ökning om 28 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (996 tSEK) fortfarande är relativt lågt. Om vi dessutom gör en jämförelse med rörelsekostnaderna under föregående kvartal (Q4-20) om -4 937 tSEK, minskade faktiskt kostnaderna under Q1-21 med 7 %. Vi ser således positivt på att AcouSort även under årets första kvartal har utvecklats med god kostnadskontroll.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av första kvartalet uppgick kassan till 4 985 tSEK, vilket kan jämföras med 8 123 tSEK vid utgången av Q4-20, och under Q1-21 uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning, s.k. burn rate, till -808 tSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning även framgent, och med hänsyn till den utgående kassan under mars, skulle AcouSort vara finansierade tills inledningen av Q4-21, allt annat lika. Det ska dock tilläggas att vid utgången av Q1 uppgick bolagets omsättningstillgångar, exklusive kassan, till 2 583 tSEK, vilket skulle kunna ”omvandlas” till positivt rörelsekapital under kommande månader och således bidra till att stärka kassan. Slutligen ska det även sägas att en ökad försäljning såklart också skulle bidra till en utökad likviditet.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.
Kommentar på AcouSorts Q4-rapport
2021-02-24
AcouSort publicerade idag den 24 februari bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet år 2020.
Ökad försäljning och god kostnadskontroll
Under fjärde kvartalet uppgick AcouSorts totala intäkter till ca 1,7 MSEK (0,7), vilket motsvarar en ökning om ca 150 % jämfört med samma period föregående år. För helåret 2020 uppgick intäkterna till 6,8 MSEK (3,0), vilket motsvarar en ökning om 124 %. Den största kostnadsdrivaren under kvartalet var personalkostnader som under kvartalet uppgick till -2,6 MSEK (-2,8), motsvarande en minskning om ca 9 % jämfört med motsvarade period föregående år. För helåret 2020 uppgick personalkostnaderna till -8,8 MSEK (-8,5), vilket är något lägre än våra estimat om -9,3 MSEK. Periodens resultat är i linje med föregående år och uppgick till -3,2 MSEK (-3,2), och för helåret 2020 uppgick resultatet till -8,0 MSEK (-9,7). Dagens rapport påvisar en god kostnadskontroll för helåret 2020, med minskade kostnader samtidigt som AcouSort fördubblade sina intäkter. AcouSort står sig starkt inför ett kommande händelserikt 2021 med en stabil kassa som per 31 december 2020 uppgick till ca 8,1 MSEK (5,1).
Listbyte till Nasdaq First North Growth Market
Under fjärde kvartalet noterades AcouSort på Nasdaq First North Growth Market, ett byte från tidigare Spotlight Stock Market. Vi har tidigare skrivit om att vi ser positivt på listbytet, och att detta bland annat skapar goda förutsättningar för att nå nya investerare i allmänhet och institutionella investerare i synnerhet. Syftet med noteringsförflyttningen har också varit att skapa ökad kännedom och likviditet i aktien, vilket AcouSorts kursutveckling om ca + 57 % mellan perioden 1 oktober och 31 december 2020 påvisar.
Utökat samarbete med Instrumentation Laboratory
AcouSort har sedan tidigare ett viktigt samarbete med Instrumentation Laboratory (IL) kring att integrera bolagets teknologi i ett av Instrumentation Laboratorys diagnostiska system. Vi har tidigare skrivit om att bolagen under fjärde kvartalet ingått ett nytt projekt där bolagen ska utvärdera AcouSorts teknik för att automatisera separationen av blodplasma inom flera affärsområden. Det kommunicerade ordervärde estimeras till ca 67 500 USD. Likt våra tidigare kommentarer, ser vi fortsatt mycket positivt på projektet då det kan, vid lyckat utfall, möjliggöra för integrerad provhantering till fler produktkategorier inom Instrumentation Laboratory. Det skulle då i sin tur kunna leda till ökad Customer Lifetime Value (CLV) genom fler potentiella komponentstillverkningskontrakt.
Nya kommunicerade orders under kvartalet
AcouSort erhöll under kvartalet en order från University of Kentucky på ett AcouTrap-system med ett ordervärde om ca 45 000 USD. Vi har tidigare skrivit om ordern och att försäljningen av forskningsinstrumenten är en viktig del för att öka kännedomen kring AcouSorts teknik bland forskare och Key Opinion Leaders, för att på så sätt nå ökad marknadskännedom för bolagets teknik.
Under Q4-20 erhöll också AcouSort en order på ett AcouTrap-system från ett koreanskt Life Science-företag, vilket gav ökade intäkter om ca 0,5 MSEK under Q4-20. AcouSort slöt ett samarbetsavtal med bolaget under juni 2020, med syfte att utvärdera AcouTrap-teknologin för upprening av extracellulära vesiklar från cirkulerande tumörceller (CTCs) för ett nytt diagnostiskt test. Försäljningen av AcouTrap-systemet är tänkt att användas vid kundens utveckling av ett diagnostiskt test för detektion av vesiklar från cirkulerande tumörceller (CTCs). På lite längre sikt förväntas ordern bli startpunkten för ett längre långsiktigt samarbete, där AcouSort förväntas saluföra OEM-moduler till det koreanska Life Science-företaget.
Ytterligare steg tagna gällande OEM-moduler
Vi har tidigare skrivit om AcouSorts fördelaktiga affärsmodell gällande OEM-moduler och bolagets vision om att växa inom segmentet. Det är därför glädjande att läsa att AcouSort fortsatt har arbetat med att utveckla sin OEM-affär under kvartalet, bland annat genom att bygga upp sin produktionsanläggning för OEM-komponenter. En av årets viktigaste för bolaget var att AcouSort erhöll ISO 13485-certifieringen för deras kvalitetsledningssystem. Certifieringen medger att AcouSort nu kvalificerar sig som leverantörer av OEM.
AcouPlasma Optical förväntas ha en halvautomatisk tillverkningslinje klart under Q3-21. Under 2021 förväntas AcouSort fortsätta genomföra kundkontakter med presumtiva OEM-partners gällande kundanpassning och nyförsäljning och vi ser därför fram emot ett 2021 som tar AcouSort ytterligare ett steg närmare OEM-samarbeten.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på AcouSorts Q3-rapport
2020-11-25
AcouSort publicerade idag den 25 november sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet för räkenskapsåret 2020.
Ett förberedande kvartal med hög aktivitet
Under tredje kvartalet uppgick AcouSorts totala intäkter till ca 0,7 MSEK (0,7), vilket motsvarar en minskning om ca 5 % jämfört med samma period föregående år. Nettoomsättning under kvartalet uppgick till ca 0,2 MSEK (0,5), vilket består av produktförsäljning om ca 0,2 MSEK (0) och kundprojekt för 0 MSEK (0,5). Under kvartalet uppgick övriga rörelseintäkter, vilket består av bidrag från från Vinnova och EU, till ca 0,5 MSEK (0,2).
Efter ett första halvår som beskrevs som ”ett mindre genombrott i systemförsäljningen”, där AcouSort ökade intäkterna från offentligt finansierade projekt ligger nu totala intäkter i linje med förra året. Tredje kvartalet för AcouSort kan beskrivas som ett förberedande kvartal, där flera aktiviteter förbeddes för att efter periodens slut genomföras. Likt gårdagens kommentar har vi skrivit om att AcouSort efter kvartal tre bland annat ingick i ett nystartat projekt med Instrumentation Laboratory (IL), fick en order på ett AcouTrap-system till University of Kentucky samt inlämnadet av ansökan till Nasdaq gällande listbytet till Nasdaq First North Growth Market.
AcouSort inledde tredje kvartalet med att sluta ett avtal som innebär att ett ”koreansk life science företag” ska utvärdera och utarbeta ett diagnostisk test för detektion av cirkulerande tumörceller (CTC) med hjälp av extracellulära vesiklar baserat på AcouTrap-teknologin. I dagens rapport kunde vi utläsa att parten planerar att köpa ett AcouTrap-system under fjärde kvartalet som en del i samarbetsavtalet. Vi ser positivt på avtalet och den förväntade ordern då det är det första avtalet där AcouTrap-teknologin kan leda till komponentstillverkning detta då avtalet inkluderar att integrera denna i företagets utrustning.
Under kvartalet uppgick bolagets totala kostnader till -2,9 MSEK (-2,5), vilket motsvarar en ökning om ca 17 % jämfört med motsvarade period föregående år. Den största kostnadsdrivaren under kvartalet var personalkostnaderna som under kvartalet uppgick till -1,9 MSEK (-1,7), motsvarande en ökning om ca 14 % jämfört med motsvarade period föregående år. Periodens resultat uppgick till -2,2 MSEK (-1,7), och bolaget har per 30 september 2020 en kassa om ca 10,8 MSEK (7,7) efter en tidigare framgångsrikt genomförd emission.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar inför AcouSorts Q3-rapport
2020-11-24
AcouSort publicerar den 25 november sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet för räkenskapsåret 2020.
Fokus på AcouTrap under kvartalet
AcouSort inledde tredje kvartalet med att sluta ett avtal med ett ”koreansk life science företag”, avtalet innebär att parten ska utvärdera och utarbeta ett diagnostisk test för detektion av cirkulerande tumörceller (CTC) med hjälp av extracellulära vesiklar baserat på AcouTrap-teknologin. Analyst Group ser mycket positiv på avtalet då det är det första avtalet där AcouTrap-teknologin kan leda till komponentstillverkning då avtalet inkluderar att integrera denna i företagets utrustning. Vi hoppas därför att få utläsa en uppdatering kring samarbetet under morgondagens rapport.
Under kvartalet ingick AcouSort i ett nystartat projekt, där AcouTrap-teknologin ska användas för att extrahera exosomer från stamcellsodlingar med syfte att skapa en GMP-godkänd produktion av stamceller inom ramen för ett CAMP-projekt. Projektet görs tillsammans med bland annat Region Örebro län, Region Västerbotten och VivaBioCell. Vi önskar även här läsa en uppdatering kring hur AcouTrap-teknologin kan användas för att monitorera tillverkningen och kvalitetskontrollen av stamceller.
Efter kvartalets utgång erhöll AcouSort en order från University of Kentucky på ett AcouTrap-system med ett ordervärde om ca 45 000 USD. Även om ordervärdet är blygsamt så är försäljningen av forskningsinstrumenten en viktig del för att öka kännedomen kring AcouSorts teknik bland forskare och på så sätt dels ha ett kvitto på teknikhöjden, dels nå ökad marknadskännedom för bolagets teknik och tillämpningsområden.
Väsentliga händelser efter kvartalets utgång
AcouSort har sedan tidigare ett viktigt samarbete med Instrumentation Laboratory (IL) kring att integrera bolagets teknologi i ett av Instrumentation Laboratorys diagnostiska system. Under oktober 2020 kommunicerades att bolagen har ingått ett nytt projekt där bolagen ska utvärdera AcouSorts teknik för att automatisera separationen av blodplasma inom flera affärsområden, vilket förväntas inbringa ca 67 500 USD. Vi ser mycket positivt på projektet då det kan, vid lyckat utfall, möjliggöra för integrerad provhantering till fler produktkategorier inom Instrumentation Laboratory, vilket i sin tur kan leda till ökad Customer Lifetime Value (CLV) genom fler potentiella komponentstillverkningskontrakt.
Starkare patentportfölj minimerar risk och skapar nya möjligheter
Under kvartalet meddelade AcouSort även att bolaget har fått två nya patentansökningar publicerade. Ena patentansökan avser en metod där cellers flytförmåga används för att delas upp efter celltyp när de befinner sig i en ultraljudskanal, och den andra patentansökan avser en metod för att flytta individuella partiklar i en ultraljudskanal genom att skapa lokala temperaturskillnader. Den förstnämna metoden går det att kombinera med AcouSorts grundteknik, vilket innebär att möjligheter att automatisera även mer avancerad provberedning. Bolaget skriver att detta på sikt bland annat kan gynna utvecklingen av OEM-moduler till instrument som behöver en specifik celltyp från blodet för diagnostik. Nästa steg i PCT ansökan är att för AcouSort välja ut de länder som bolaget vill inkludera inför den slutliga patenteringsprocessen, vilket kommer äga rum under hösten 2021. Analyst Group ser den höga teknik- och kompeteneshöjden som en viktig kugge i investeringsidén, dessa två nya indikationer påvisar åter AcouSorts styrka. En mer breddad och stärkt patentportfölj skapar inte bara nya möjligheter utan minimerar även risken i bolaget då det minskar beroendet av särskilda affärer och affärsområden.
Avser noteras på Nasdaq First North Growth Market
Under oktober 2020 meddelade AcouSort att bolaget har ansökt om att notera sig på Nasdaq First North Growth Market, ett byte från nuvarande Spotlight Stock Market. Syftet med noteringsförflyttningen är att skapa ökad kännedom och likviditet i aktien samtidigt som det skall skapa en bättre förutsättning för att nå nya investerare dels från allmänheten, dels institutionella- och internationella investerare. Vi ser positivt på att AcouSort avser att göra ett listbyte och förväntar oss att i morgondagens rapport utläsa hur förberedelserna har utvecklats.
Vi kommer i samband med rapporten att återkomma med en uppföljande kommentar.
Kommentar på de senaste händelserna i AcouSort
2020-11-02
AcouSort meddelade i förra veckan ett flertal händelser: byte av handelsplats, ytterligare en AcouTrap-order samt att bolaget inleder ett nytt projekt med Instrumentation Laboratory.
Ökad aktivitet
Den 27 oktober meddelade AcouSort att bolaget inleder ett nytt projekt med Instrumentation Laboratory, avseende undersökning om AcouSorts teknik kan utvecklas för att generera blodplasma till fler av Instrumentation Laboratorys produktkategorier. AcouSort har under de senaste åren haft samarbeten med Instrumentation Laboratory kring utveckling och anpassning av bolagets teknologi för användning i Instrumentation Laboratorys produkter. Projektet har ett ordervärde om 67 500 USD och har som mål är att automatisera separationen av blodplasma och på så sätt kunna erbjuda integrerad provhantering i fler produkter av Instrumentation Laboratory. Analyst Group ser positivt på att AcouSort inleder ytterligare ett projekt med Instrumentation Laboratory, som är ett världsledande bolag, med flertalet produktkategorier inom patientnära bloddiagnostik och är ett kvitto på den teknikhöjd som AcouSort besitter. Givet att projektet faller väl ut så ökar den adresserbara marknaden för AcouSort än mer, och därutöver mot en intressant och växande marknad.
Acousort meddelade dessutom att bolaget fått en order på ett Acoutrap-system från University of Kentucky, efter en utvärdering som skett sedan mitten av juli. Affären är värd ca 400 TSEK och är ett viktigt steg i bolagets strategi att etablera sin teknologi inom forskarvärlden.
”Vi är mycket glada att få ännu ett kvitto på att vår teknologi är högintressant för framstående forskare. Det är ett viktigt strategiskt mål för oss att etablera våra lösningar för automatiserad provberedning på marknaden och varje forskargrupp som väljer våra instrument är ett steg i rätt riktning”, säger Acousorts VD Torsten Freltoft.
Avser byta handelsplats till Nasdaq First North Growth Market
Den 30 oktober meddelade AcouSort att bolaget har ansökt om att byta handelsplats till Nasdaq First North Growth Market. AcouSort menar att ett listbyte ger förbättrad likviditet i bolagets aktie samt ett ökat intresse från investerare. Analyst Group ser mycket positivt på detta beslut, då många fonder och institutioner har specifika krav på sig som gör det omöjligt att handla på Spotlight Stock Market, där AcouSorts aktie idag är upptagna till handel. AcouSort nämner också att listningen vid Nasdaq First North Growth Market skulle ge en kvalitetsstämpel mot potentiella kunder, samarbetspartners och leverantörer.
En anledning till varför AcouSort väljer att ansöka om att byta handelsplats nu skulle kunna vara att bolaget har varit i kontakt med ett antal institutioner och att den genomgående feedbacken där har varit att ett listbyte från Spotlight till Nasdaq är ett grundläggande krav för att investering ska vara aktuellt. Ett potentiellt scenario kan således vara att AcouSort förbereder någon form av kapitalinjektion under 2021, som är något större än vad bolaget tidigare har genomfört, och att vissa större investerare har krav om ett listbyte.
Kommentar på AcouSorts Q2-rapport
2020-08-26
AcouSort publicerade idag den 26 augusti sin delårsrapport för andra kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Mindre genombrott i systemförsäljningen
Under andra kvartalet bolagets uppgick totala intäkter till 1,9 MSEK (0,3), vilket är ett resultat av att AcouSort genomfört flera nya installationer. Bolaget beskriver första halvåret som ”ett mindre genombrott i systemförsäljningen”, där AcouSort ser ökade intäkter från offentligt finansierade projekt. För perioden H1 2020 uppgick totala intäkter till 4,5 MSEK (1,6), vilket nästan är en tredubbling mot föregående år.
Minskade kostnader
Under kvartalet uppgick bolagets totala kostnader till 3,2 MSEK (3,4), vilket motsvarar en minskning om ca 4 % jämfört med motsvarade period föregående år. Personalkostnaderna uppgick under kvartalet till 1,8 MSEK (1,9), motsvarande en minskning om ca 7 % jämfört med motsvarade period föregående år. Resultatet före skatt förbättrades till -1,3 MSEK (-3,1), vilket är ett resultat av ökad försäljning i kombination med något mindre kostnader. Bolagets kassaflöde under Q2-20 uppgick till 10,7 (-3,1) MSEK, vilket bland annat är ett resultat av genomförd emission under kvartalet, och är något vi ser positivt på.
Stärkt rörelsekapital
Under maj meddelade AcouSort att bolaget erhållit lånegarantier om drygt 3 MSEK av ett konsortium bestående av bolagets ledning, styrelse samt grundare, vilket vi ser mycket positivt på. Under juni genomfördes dessutom en riktad emission om ca 12 MSEK. Den 30 juni 2020 uppgick AcouSorts likvida medel till 13,8 MSEK (10,4) MSEK vilket medför att bolaget således bör vara finansierade i minst tolv (12) månader framöver.
Fortsatta samarbeten
Under H1 2020 har flertalet projekt som AcouSort startade tillsammans med globala life science-företag avslutats med goda resultat, och bolaget ser fortsatta samarbeten med flera parter framgent. I slutet av H1 2020 avslutades det senaste projektet med Instrumentation Laboratories (IL) med goda resultat. Under Q4-20 startar samarbetet med ett koreanskt life science-företag, där AcouSort ska integrera AcouTrap-teknologin i ett nytt diagnostiskt test för detektion av cirkulerande tumörceller (CTC) med hjälp av extracellulära vesiklar. Under H2 2020 förväntas en ny serie av de första AcouWash-systemen att produceras, vilket kan generera nya samarbeten med universitet och life sciene-företag. Det finns således flertalet triggers på kort- till medellång sikt.
Covid-19
Gällande situationen kring Covid-19 och dess påverkan på AcouSort är detta fortfarande i ständig förändring. Trots Covid-19 påvisar AcouSort en hög aktivitet under kvartalet och bolaget har kunnat upprätta nära kontakt med både gamla och nya kunder. AcouSort har genomfört, levererat och installerat system både i Sverige och till internationella kunder genom digitala installationer med virtuella installationer och utbildningar. Denna övergång skulle kunna påverka bolaget positivt på sikt, då det innebär en mer kostnadseffektiv, skalbar och snabbare internationell penetration av AcouSorts produkter.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar inför AcouSorts Q2-rapport
2020-08-25
AcouSort publicerar den 26 augusti sin kvartalsrapport för det andra kvartalet för räkenskapsåret 2020.
Under Q2-20 kommunicerade AcouSort att bolaget nått ISO 13485-certifiering vilket är en grundläggande förutsättning för kommersialiseringen av företagets OEM-komponenter, där bolaget nu kan agera leverantör av OEM-komponenter för medical device-marknaden. Under kvartalet levererade AcouSort ett modifierat AcouWashsystem till Umeå Universitet. Systemet är uppgraderat för att kunna separera ut cirkulerande tumörceller (CTC) från vita blodkroppar. Projektet, som aviserades i januari, innebär en intäkt om ca 0,5 MSEK.
Andra projektet med IL slutfört
Under kvartalet slutförde också AcouSort det andra projektet med det världsledande medicinteknikbolaget Instrumentation Laboratory Inc. (IL), inom ramen för bolagets samarbetsavtal som slöts 2018. AcouSort bistod IL med expertis gällande utveckling och implementering av bolagets teknologi i IL:s system, och är en viktig del i AcouSort:s strategi att intensifiera sitt affärsområde inom OEM-komponenter, med målbilden att integrera bolagets teknik i andra företags produkter. Vi förväntar oss därför att utläsa en uppdatering kring samarbetet och hur utvecklingen i detta viktiga fokusområde för AcouSort har utvecklats under Q2-20.
Rörelsekapital säkrat för år 2020
I maj 2020 meddelade AcouSort att bolaget erhållit lånegarantier på drygt 3 MSEK av ett konsortium bestående av ledning, styrelse och grundare vilket därmed kan motverka eventuella negativa effekter av Covid-19. Lånegarantin medför att bolaget är finansiellt säkrat ”en bit in på 2021”. Avtalets löptid är initialt t o m 31 december 2020. Lånegarantin från bolagets ledning, styrelse och grundare påvisar att dessa nyckelpersoner tror på AcouSort framåt och ingjuter förtroende.
Vi kommer i samband med rapporten att återkomma med en uppföljande kommentar.
Aktiekurs
10.7
Värderingsintervall
2023-11-15
Bear
9,5 SEKBase
24,0 SEKBull
38,5 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-06-30
Kommentar på AcouSorts Q3-rapport
2023-11-08
AcouSort publicerade den 7 november 2023 bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten. Vidare, kort efter att rapporten hade publicerats, meddelade AcouSort att bolaget tagit beslut om att genomföra en företrädesemission om ca 25 MSEK. I rapportkommentaren skriver vi även om hur vi ser på emissionen och dess villkor.
Fortsätter att öka försäljningen
Under Q3-23 uppgick AcouSorts nettoomsättning till 1,1 (0,3) MSEK, motsvarande en ökning om 244 % mot jämförbart kvartal föregående år. Vidare erhöll AcouSort forskningsbidrag motsvarande 1,0 MSEK (1,0) under årets tredje kvartal, vilket därmed var i linje med jämförbar period 2022. Av nettoomsättningen stod produktförsäljning för 553 tSEK (226) och resterande 568 tSEK (100) avsåg intäkter hänförliga till kundprojekt. Vi ser såklart positivt på att AcouSort fortsätter att öka sin försäljning, där nettoomsättningen LTM (exkl. bidrag och övriga intäkter) nu uppgår till 7,6 MSEK (3,5), motsvarande en tillväxt om 117 %. Omsättningen för årets första nio månader 2023 överstiger nu dessutom helårsförsäljningen 2022, vilket vi menar är ytterligare en tydlig signal om att AcouSorts kommersiella resa fortsätter i rätt riktning.
Utveckling av totala rörelsekostnader och rörelseresultat
Under Q3-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna, inklusive COGS, till ca 6,3 (5,6) MSEK, motsvarande en ökning om ca 13 %. Detta var i linje med våra förväntningar där vi fortsatt anser att AcouSort utövar en effektiv kostnadskontroll, samtidigt som bolaget är inne i en expansiv fas som kräver resurser för att skala upp verksamheten. AcouSorts rörelseresultat (EBIT) under Q3-23 uppgick till -4,1 MSEK, vilket därmed var i linje med Q3-22 då EBIT-resultatet uppgick till -4,2 MSEK.
Finansiell ställning och meddelad företrädesemission
Vid utgången av Q3-23 uppgick AcouSorts kassa till ca 5,9 MSEK, vilket kan jämföras med 11,9 MSEK vid utgången av Q2-23, motsvarande en nettoförändring om ca 6 MSEK, eller ca 2 MSEK per månad. Givet en kassa om 5,9 MSEK vid utgången av september och en antagen burn rate om ca 1,5 – 2,0 MSEK per månad därefter, ser vi inte den nyss kommunicerade företrädesemissionen som någon större överraskning. AcouSort har förvisso en historik av att framgångsrikt söka alternativa finansieringskällor såsom forskningsanslag, vilket ledningen och styrelsen utvärderar kontinuerligt för att säkerställa likviditeten, men likväl anser vi att den kommunicerade företrädesemissionen är motiverad för att AcouSort ska kunna ha tillräckligt med kapital för att på ett tidseffektivt vis kunna accelerera sin kommersiella utveckling. Detta blir även tydligt då AcouSort själva skriver att 50 % av nettolikviden är öronmärkt för stärkande av kommersiella aktiviteter.
Vidare innefattar företrädesemissionen även vederlagsfria teckningsoptioner vilka ger innehavaren möjlighet att teckna aktier för 21 kr/styck under mars månad 2025. Detta anser vi är en minst sagt attraktiv prissättning av teckningsoptionerna i termer av hög sannolikhet att dessa kommer vara in the money tills mars 2025. Så sent som i början av veckan, och sedan en tid tillbaka nu, har AcouSorts aktie handlats i nivåer omkring 21 – 27 kr och även om själva aktiekapitalet nu kommer att öka till följd av företrädesemissionen, borde framtida aktiviteter och värdedrivare möjliggöra en betydligt högre aktiekurs än 21 kronor om 16 månader.
Sammantaget levererar AcouSort en rapport som visar att bolaget försäljningsmässigt är på rätt väg, samtidigt som kostnaderna utvecklas i kontrollerad takt. Framgent ser vi att AcouSorts mål om att bli en OEM-partner till ledande life science-bolag fortsatt utgör en mycket stark värdedrivare, vilken kan komma att realiseras inom en inte allt för avlägsen framtid – detta med tanke på att AcouSort redan har ett aktivt partnersamarbete med en aktör verksam inom diagnostikområdet. AcouSorts teknologi har integrerats framgångsrikt i denna aktörs nya diagnostiksystem, vilket erhöll FDA-godkännande tidigare i år. I samband med att AcouSort skulle kommunicera ett framgångsrikt OEM-partneravtal tror vi att det kan utgöra en stark trigger i aktien.
Med hänsyn till Q3-rapporten och den kommunicerade företrädesemissionen kommer vi att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av AcouSort.