CirChem AB (“CirChem” eller “Bolaget”) är det enda företaget i Norden som i industriell skala erbjuder cirkulär återvinning av flera olika slags lösningsmedel genom bland annat destillationsteknologi. Bolaget gör det enkelt och lönsamt för industrin att minska sitt klimatavtryck. I CirChems anläggning i Vargön renar och förädlar Bolaget använt lösningsmedel, så att det går att använda på nytt. Återanvändning av lösningsmedel bidrar till både ökad resurseffektivitet och signifikant minskade koldioxidutsläpp. Dessutom är det ekonomiskt lönsamt för alla parter. Med hjälp av cirkulär kemi bidrar således CirChem till både industrin och klimatet.
Pressmeddelanden
Rekordstark omsättningstillväxt och lönsamhet på sista raden
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) uppvisade en rekordstark nettoomsättning om 10,2 MSEK (0,7) under Q3-24, motsvarande en tillväxt om 1 378 % Y-Y och 591 % Q-Q. Tillsammans med robust kostnadskontroll visade CirChem ett justerat rörelseresultat om 3,2 MSEK, motsvarande en marginal om 31 %. Utfallet marke-rar ett tydligt kvitto på skalbarheten i den cirkulära affärsmodellen och påvisar hur Bolaget med en solid omsättning skapar en grund för framtida volymökningar. Under året har CirChem gjort betydande operativa framsteg och byggt upp en stark pipeline av pilotprojekt med potential att generera återkommande och lönsamma intäkter framöver. Med en stabil balansräkning och fortsatt starkt momentum är Bolaget väl positionerat för att accelerera tillväxten framgent. Med en applicerad målmultipel om EV/EBITDA 10x på 2026 års estimerade EBITDA-resultat härleds ett motiverat värde per aktie vid utgången av år 2024 om 5,9 kr (7,9) i ett Base scenario.
- Kraftig omsättningstillväxt
Under Q3-24 uppgick CirChems nettoomsättning till hela 10,2 MSEK (0,7), en betydande tillväxt om nästintill 1 400 % Y-Y, samt en tillväxt om 591 % Q-Q. Engångsordern från Stena Recycling Danmark, som erhölls under Q2-24, var bl.a. en av bidragsgivarna till den starka utvecklingen. Bolagets omsättning LTM uppgår till ca 17,8 MSEK, att jämföra med ca 5,7 MSEK för helåret 2023, vilket visar på Bolagets starka momentum samt att marknaden nu är mogen för de tjänster som CirChem erbjuder.
- Visar prov på betydande skalbarhet
CirChem uppvisade en stark bruttomarginal om ca 75 % under Q3-24, att jämföra med ca 73 % LTM. Analyst Group bedömer att den höga bruttomarginalen kan tillskrivas ett gynnsamt inflöde av lösningsmedelsavfall, där en hög återvinningsgrad sannolikt har uppnåtts, i kombination med Bolagets effektiva metoder för hante-ring av specifika typer av lösningsmedelsavfall. Under Q3-24 uppgick Bolagets rörelsekostnader (exkl. D&A) till ca 7,1 MSEK (4,2), en ökning om 70 % Y-Y och 15 % Q-Q. Den kraftiga omsättningstillväxten, i kombination med stark bruttomarginal och solid kostnadskontroll på rörelsenivå, resulterade i ett justerat rörelseresultat om 3,2 MSEK, vilket motsvarar en justerad EBIT-marginal om 31 %. Analyst Group bedömer att detta är ett starkt bevis på affärsmodellens inneboende skalbarhet, och att denna lönsamhetsnivå kan uppnås vid relativt låga volymer bådar gott inför kommande år, då volymerna förväntas öka avsevärt.
- Reviderat värderingsintervall
Analyst Group har justerat prognoserna för perioden 2024–2026, vilka innefattar en lägre estimerad omsättningstillväxt men en förbättrad lönsamhetsprofil. De reviderade omsättningsestimaten kan främst tillskrivas förväntade flaskhalsar inom produktionen samt en långsammare konvertering av pågående pilot-projekt till kommersiella avtal än vad som tidigare antagits. År 2026 estimeras nettoomsättningen uppgå till 91 MSEK, med en EBITDA-marginal om ca 23 %, motsvarande ett EBITDA-resultat om 24,2 MSEK. Utifrån en applicerad målmultipel om EV/EBITDA 10, en antagen diskonteringsränta om 12,2 % samt med hänsyn till kapitalstrukturen, härleds ett motiverat värde per aktie om 5,9 kr vid utgången av år 2024 i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ökade investeringar bäddar för stark tillväxt framgent
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) har nyligen stängt böckerna för Q2-24, ett kvartal präglat av fortsatt stark omsättningstillväxt (56 % Y-Y), strategiskt viktiga samarbetsavtal och en ökad kostnadsmassa bl.a. till följd av investeringar inför påbörjade leveranser från Stena Recycling Danmark. Den sistnämnda ordern är CirChems hittills största och omfattar cirka 4 000 ton lösningsmedelsavfall som avses renas och återvinnas under H2-24, vilket förväntas bidra till en markant intäktsökning under årets avslutande två kvartal. Bolaget har under Q2-24 stärkt kassan genom en riktad emission samt ett konvertibellån om sammanlagt 9,9 MSEK, vilket skapar finansiellt utrymme för tillväxtsatsningar. Med en applicerad målmultipel om EV/EBITDA 10x på 2026 års estimerade EBITDA-resultat härleds ett motiverat värde per aktie vid utgången av år 2024 om 7,9 kr (8,6) i ett Base scenario.
- Signifikant intäktsökning förväntas under H2-24
Nettoomsättningen under Q2-24 uppgick till ca 1,5 MSEK (0,9), motsvarande en tillväxt om 56 % Y-Y. Även om tillväxttakten Y-Y har avtagit i jämförelse med föregående två kvartal, där tillväxten uppgick till 867 % under Q4-23 och 344 % under Q1-24, anser Analyst Group att tillväxten under Q2-24 är solid, särskilt med tanke på att en substantiell intäktsökning förväntas under H2-24, primärt driven av storordern från Stena Recycling Danmark. I rapporten nämns att Q3-24 har inletts starkt, vilket stärker tesen att Bolaget står inför en kraftig tillväxt under avslutningen av år 2024.
- Ökad kostnadsmassa till följd av ökade investeringar
Under Q2-24 ökade rörelsekostnaderna (exkl. avsk.) med 9 % Y-Y och 6 % Q-Q, uppgående till ca 6,2 MSEK (5,6) under kvartalet. Ökningen kan primärt tillskrivas ökade investeringar inför de påbörjade leveranserna från Stena Recycling Danmark, vilka förväntas generera god ROI framgent. Den ökade nettoomsättningen kompenserade dock för den, enligt Analyst Group, tillfälliga kostnadsökningen, vilket resulterade i en marginell minskning av det justerade EBIT-resultatet2 om -1 % Y-Y.
- Erhållit en omfattande order från Stena Recycling Danmark
CirChem har under Q2-24 mottagit den första internationella ordern, tillika den största enskilda ordern hittills, från Stena Recycling Danmark, omfattande hantering av ca 4 000 ton lösningsmedelsavfall som förväntas levereras under H2-24. En avgörande faktor bakom ordern bedöms vara CirChems first-mover-advantage, till följd av att Bolaget innehar den enda anläggningen i Norden som kan återvinna lösningsmedel i industriell skala. Ordern förväntas ge ringar på vattnet i form av ytterligare engångsordrar av liknande dignitet från fler aktörer.
- Reviderat värderingsintervall
Årets operativa framsteg banar väg för fortsatt kraftig tillväxt, en förutsättning för att nå break-even och sedermera realisera den underliggande skalbarheten i affärsmodellen. Analyst Group väljer att göra mindre justeringar i våra antaganden samt diskonteringsränta, vilket tillsammans med ett ökat antal aktier efter den riktade emissionen resulterar i reviderade värderingar i samtliga tre scenarier: Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Trenden av kraftig omsättningstillväxt håller i sig
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) har presenterat Bolagets Q1-rapport och fortsätter på den inslagna vägen av markant tillväxt, då Bolagets nettoomsättning uppgick till 2,5 MSEK, motsvarande en tillväxt om 344 % Y-Y. Att Bolaget samtidigt lyckas minska kostnadskostymen är ett styrketecken, då det visar på god kostnadskontroll, vilket är en viktig förutsättning för att på sikt nå break even och därefter realisera den inneboende skalbarheten i affärsmodellen. CirChem fortsätter att göra betydande operativa framsteg, och den positiva utvecklingen under Q1-24, i kombination med de strategiskt viktiga samarbetsavtal som hittills ingåtts under år 2024, gör att vi står fast vid våra prognostiserade antaganden. Därmed upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK i ett Base scenario, motsvarande 9,2 kr (9,2) per aktie.
- Stark omsättningstillväxt och god kostnadskontroll
Under Q1-24 uppgick CirChems nettoomsättning till 2,5 MSEK (0,6), vilket är en betydande ökning i jämförelse med Q1-23, motsvarande en tillväxt om 344 %. Det positiva momentum som kunnat skönjas de senaste kvartalen är fortsatt ett faktum och när Bolagets omsättning LTM (7,7 MSEK) ställs i relation till helåret 2022 (0,6 MSEK) samt 2023 (5,7 MSEK), blir det tydligt att CirChems kommersiella resa har tagit ordentlig fart. Avseende rörelsekostnaderna (exkl. avsk.) minskade dessa med 11 % Y-Y och 6 % Q-Q, vilket illustrerar en betydande kostnadsmedvetenhet, en grundbult i en hälsosam tillväxt framgent.
- Strategiskt viktiga avtal bäddar för fortsatt tillväxt
De nyligen ingångna avtalen med en ledande aktör inom fordons- respektive färgindustrin, som omfattar pilotstudier avseende återvinning av lösningsmedel i slutna kretsloppslösningar, verifierar inte bara den starka efterfrågan på CirChems erbjudande, utan främjar även långsiktig tillväxt, då potentiellt positiva utfall kan resultera i en stark inlåsningseffekt och därmed återkommande intäktsströmmar. Bolagets proaktiva ansökan om att förvärva ytterligare mark för att utöka lagringskapaciteten beviljades efter kvartalets utgång, vilket ytterligare bäddar för långsiktig tillväxt. Analyst Group ser positivt på detta, då utökad kapacitet minskar eventuella flaskhalsar i logistikkedjan, vilket är en förutsättning när efterfrågan snabbt ökar.
- Solid finansiell ställning
Avseende den operativa kapitalförbrukningen efter förändringar i rörelsekapitalet uppgick denna till ca -2,9 MSEK under Q1-24, motsvarande ca -1 MSEK/månad. Med hänsyn till CirChems kassa om 12,9 MSEK vid utgången av mars 2024 och antagandet om en burn rate i linje med Q1-24, är CirChem finansierade tills Q2-25, allt annat lika. Således anses den finansiella ställningen möjliggöra för Bolaget att fortsätta ta viktiga operativa kliv framgent.
- Upprepar värderingsintervallet
CirChems Q1-rapport bekräftar den tidigare inledda trenden och det starka momentum som råder, där CirChem försäljningsmässigt är på rätt väg. Vi väljer därför att lämna vår prognos oförändrad och upprepar därmed vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att sätta nya rekord
CirChem har nyligen presenterat sin Q4-rapport där vi vill betona att det faktum att CirChem lyckas öka sin försäljning med 867 % till 3,5 MSEK under kvartalet, och samtidigt upprätthålla en bibehållen kostnadsmassa, är en mycket anmärkningsvärd prestation. Att Bolaget dessutom fortsätter att leverera kvartal till kvartal sedan den nya ledningsgruppen tillträdde anser vi ingjuter ett stort förtroende. CirChem fortsätter att utvecklas i bra takt, varför vi står fast vid våra tillämpade värderingsantaganden och upprepar vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK i ett Base scenario, motsvarande 9,2 kr (9,2) per aktie.
- Rekordförsäljning och resultat
Under Q4-23 uppgick CirChems nettoomsättning till 3 540 KSEK (366), vilket är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal, motsvarande en tillväxt om 867 %. Den rekordhöga försäljningen för ett enskilt kvartal kan även ställas i relation till CirChems försäljning under helåret 2022, vilken uppgick till 591 KSEK, såväl som vårt eget estimat om 1 500 KSEK i ett Base scenario. I kombination med en stabil kostnadsbas bidrog den kraftiga försäljningsökningen till att CirChem kunde rapportera ett EBIT-resultat om -1 601 KSEK (-5 912) vilket, om än negativt, är det bästa resultatet i Bolagets historia för ett enskilt kvartal. Vi har tidigare i vår analys räknat med möjligheten att CirChem ska kunna visa svarta siffror på månadsbasis omkring årsskiftet 2023/2024, där vi ser Q4-rapporten som ett bevis på detta.
- Samarbete med ledande aktör inom fordonsindustrin
Tidigare i februari meddelade CirChem att de inlett en pilotstudie i med en ledande aktör inom fordonsindustrin, där syftet är att utvärdera och verifiera kvaliteten och logistiken avseende cirkulär återvinning av lösningsmedel. Fordonsbranschen är generellt trögrörlig, särskilt när det gäller investeringar i nya tekniker och lösningar – exempelvis krävdes det sju månader av granskning och utvärdering av CirChem för att ens komma till nuvarande pilotstadie. Fördelen men denna trögrörlighet är att om CirChem väl kommer inför dörren hos denna aktör, kommer den positionen troligen kunna bibehållas över en längre tid vilket således kan ge upphov till stabila intäktsströmmar. Vidare sänder det en stark signal till övriga branschaktörer. Med en sådan kvalitetsstämpel blir det enklare för CirChem att inleda ytterligare samarbeten.
- Stabil finansiell position
CirChems burn rate uppgick till ca 1,3 MSEK/månad under Q4-23. Vid ett antagande om en liknande kapitalförbrukning framgent och en kassa om 16,6 MSEK vid utgången av december 2023, skulle CirChem vara finansierade tills Q3-24, allt annat lika. Med det sagt så har CirChem även tillgång till ytterligare skuldfinansiering vilket skulle innebära att CirChem kan vara finansierade längre än så. Vidare hade CirChem per den sista december ca 2 MSEK i kortsiktiga fordringar, vilka under kommande månader kan bidra till att stärka rörelsekapitalet. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, anser vi i linje med tidigare att CirChem har tillräckligt god likviditet för att kunna fortsätta ta viktiga kliv framåt i sin expansion.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Godkännanden på plats som möjliggör ökad produktionsnivå
CirChems kommersiella resa fortsätter och på rullande basis uppgår Bolagets intäkter nu till ca 2,6 MSEK, vilket är en ny högstanivå i CirChems historia. CirChem har under sommaren slutfört byggnationen av lagret i Vargön vilket innebär en utökad lagerkapacitet till 350 ton och med godkännanden på plats har CirChem påbörjat en successiv ökning av sin beläggningsgrad. Det möjliggör därmed fortsatt ökade försäljningsnivåer. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK i ett Base scenario, motsvarande 9,2 kr (9,2) per aktie.
- Den kommersiella resan fortsätter
Under Q3-23 uppgick CirChems nettoomsättning till 693 KSEK (216), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2022, motsvarande en tillväxt om 221 %. Intäkterna är helt hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ytterligare en bekräftelse på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under årets första nio månader 2023 är dessutom +880 % högre än jämförbar period 2022 och sett till de senaste fem kvartalen uppvisar CirChem en tydligt positiv försäljningstrend. Med tanke på rådande momentum räknar vi med att CirChem har goda möjligheter att avsluta året starkt och presentera en god försäljningstillväxt även för årets sista kvartal.
- God kostnadskontroll även under Q3
Utöver god tillväxt lyckades CirChem även under Q3-23 bibehålla en god kostnadskontroll. Under kvartalet uppgick de totala rörelsekostnaderna till ca 4,1 MSEK, att jämföra med 4,7 MSEK under jämförbar period 2022 och 5,6 MSEK under föregående kvartal i år (Q2-23). Detta illustrerar den skalbarhet som Bolagets affärsmodell möjliggör. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick under Q3-23 till -3,5 MSEK (-3,0), vilket därmed var en försämring mot föregående år. Det ska då dock tilläggas att CirChem under Q3-22 aktiverade 1,5 MSEK vilket rent redovisningsmässigt bokförs som en intäkt, och således stärker rörelseresultatet. CirChem har sedan dess inte aktiverat något arbete för egen räkning, varför en direkt jämförelse med Q3-22 blir missvisande. Justerat för detta uppgick EBIT-resultatet under Q3-22 till
-4,5 MSEK, vilket därmed innebär att CirChem de facto levererar ett operativt bättre rörelseresultat under Q3-23 jämfört med 2022.
- Potential till värdeutveckling
Q3-rapporten bekräftar den tidigare inledda trenden där CirChem visar att bolaget försäljningsmässigt är på rätt väg, varför vi väljer att behålla vårt motiverade värderingsintervall. Med knappt tre veckor kvar av 2023 ser vi dock att vårt Base- och Bull scenario i termer av värde per aktie kommer att kunna realiseras först under år 2024.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att öka försäljningen
CirChems intäkter fortsätter att öka och uppgick till nära miljonen under årets andra kvartal – på rullande basis uppgår Bolagets intäkter nu till ca 2,1 MSEK vilket är den högsta nivån i CirChems historia. CirChem har under sommaren slutfört byggnationen av lagret i Vargön vilket innebär en utökad lagerkapacitet från 100 ton till 350 ton och inväntar nu de slutliga godkännandena från berörda myndigheter. När detta har erhållits så kan CirChem börja hantera ännu högre volymer, vilket därmed möjliggör fortsatt ökade försäljningsnivåer. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK i ett Base scenario, motsvarande 9,2 kr (9,2) per aktie.
- Visar nytt intäktsrekord…
Under det andra kvartalet 2023 uppgick CirChems nettoomsättning till 949 KSEK (2), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2022, såväl som föregående kvartal i år (Q1-23) då omsättningen uppgick till 564 KSEK, motsvarande en tillväxt om 68 %. Intäkterna är hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ytterligare en bekräftelse på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under Q2-23 är dessutom 61 % högre än hela försäljningen under 2022, och sett till de senaste fyra kvartalen uppvisar CirChem en tydlig försäljningsökning
Q-Q. Inför kvartalsrapporten hade vi estimerat en omsättning omkring 600 KSEK, vilket CirChem således överträffade.
- … i kombination med lägre kostnader
Tillväxt tenderar att kosta men under årets andra kvartal är det tydligt att CirChem har lyckats leverera en ökad omsättning i kombination med en bibehållen kostnadskontroll. Under Q2-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna till ca 5,6 MSEK, att jämföra med 7,1 MSEK under jämförbar period 2022 och 6,5 MSEK under föregående kvartal i år (Q1-23). Detta illustrerar den skalbarhet som CirChems affärsmodell möjliggör. Vid fortsatt ökad försäljning, med god bruttomarginal, kan CirChem därmed öka sin rörelsemarginal snabbt. I förhållande till Bolagets intäkter uppgick rörelseresultatet (EBIT) under Q2-23 till -4,6 MSEK (-6,3), vilket därmed är en klar förbättring mot dels föregående år, dels föregående kvartal.
- Upprepar värderingsintervallet
Q2-rapporten bekräftade den tidigare inledda trenden där CirChem visar att bolaget försäljningsmässigt är på rätt väg. Vi väljer därför att lämna vår prognos oförändrad och upprepar därmed vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Visar kommersiella framsteg
CirChems intäkter uppgick till 564 KSEK under Q1-23, att jämföra med 366 KSEK under föregående kvartal (Q4-22), motsvarande en tillväxt om 54 %. Nettoomsättningen är helt hänförlig till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ett tydligt bevis på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under Q1-23 är dessutom i nära linje med hela försäljningen under 2022, och sett till de senaste tre kvartalen uppvisar CirChem en tydlig försäljningsökning Q-Q. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK (267) i ett Base scenario, motsvarande 9,2 kr per aktie.
- Bevisar skalbarheten i affärsmodellen
Sett till CirChems rörelsekostnader var dessa lägre jämfört med föregående kvartal (Q4-22). Trots en bra tillväxt har CirChem därmed kunnat uppvisa en relativt fast kostnadsbas, vilket är ett resultat av den skalbarhet som Bolagets affärsmodell möjliggör. Vi räknar med att denna effekt kommer att fortsätta visa sig under kommande kvartal.
- Har tecknat ytterligare ett viktigt ramavtal
Utöver intäktsbidrag är ramavtalet från april med Gryaab av stor strategisk vikt och kan utgöra en dörröppnare för fler liknande affärer framgent. Gryaab driver ett av Nordens största reningsverk vilket tar hand om avloppsvattnet från omkring 800 000 personer. Givet att CirChem kan bevisa sig vara en kvalificerad leverantör till Gryaab borde detta rimligen kunna resultera i ett växande intresse från andra stora reningsverk i Norden. Vi räknar därför med att CirChem kommer att kunna kommunicera ytterligare liknande avtal under de närmaste kvartalen, vilket således skulle kunna utgöra en stark värdedrivare i aktien.
- Upprepar värderingsintervallet
Q1-rapporten visar försäljningsmässigt att CirChem är på rätt väg, samtidigt som Bolaget har en bra bit kvar till vår tidigare helårsprognos för 2023, även om befintliga ramavtal kan komma att ge bra bidrag redan i år. Vi väljer därför att sänka vår omsättningsprognos för 2023 i samband med denna analysuppdatering men betonar samtidigt att intäkterna från de vunna ramavtalen är nära till hands för CirChem, varför det egentligen handlar om när i tiden CirChem rent operativ kan börja hantera ännu större volymer och därmed vad som intäktsmässigt kan ”bokföras” på den ena eller andra sidan om årsskiftet 2023/2024. I praktiken innebär vår justering för 2023 således en intäktsförskjutning, där en större del av intäkterna estimeras landa i 2024. Med det sagt tror vi fortsatt att CirChem kan närma sig lönsamhet på månadsbasis redan omkring årsskiftet 2023/2024. Vad gäller värderingsintervallet lämnar vi därmed detta oförändrat, dock justeras värdet per aktie i samtliga våra scenarion till följd av ett något lägre antal tillkommande aktier från den tidigare företrädesemissionen. Vi hade innan utfallet blev känt räknat med full teckning, att jämföra med det faktiska resultatet om 85 %.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Laddar för att skala upp
CirChem har nyligen presenterat sin Q4-rapport vilken var i nära linje med våra förväntningar och under februari fyller Bolaget på kassan via en företrädesemission om ca 41 MSEK, säkerställd upp till 85 %. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK (267) på 2023 års prognos i ett Base scenario. Med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter att den pågående företrädesemissionen avklarats, där vi antar full teckning, översätts detta till ett motiverat värde per aktie om 8,6 kr. Detta är i termer av värde per aktie lägre än i vår analys från i december, vilket dock enbart är en teknisk justering till följd av ett ökat antal aktier efter företrädesemissionen, då vi som nämnt behåller vårt tidigare motiverade bolagsvärde i absoluta tal om 267 MSEK för CirChem.
- Ser tecken på att produktionen börjar öka
Under Q4-22 uppgick CirChems nettoomsättning till 366 KSEK, att jämföra med 216 KSEK under föregående kvartal (Q3-22), vilket innebär en tillväxt om 70 %. Det ser vi som ett tydligt tecken på att CirChem har börjat skala upp sin produktion. Sett till de totala rörelsekostnaderna uppgick dessa till ca
6,3 MSEK, att jämföra med 4,7 MSEK under föregående kvartal (Q3-22). Den huvudsakliga förklaringen till ökningen är högre externa kostnader, vilket dock är helt naturligt då CirChem som nämnt har börjat skala upp produktionstakten, vilket initialt resulterar i exempelvis underhållskostnader, tillsynsrelaterade kostnader m.m. Dessa förväntas inte öka i takt med en stigande försäljning, vilket möjliggör en högre marginal vid högre volymer. Givet en ökad volym såväl som en optimerad produktmix ser vi att CirChem bör kunna leverera rörelse-marginaler omkring 20 % över tid.
- Flera värdedrivare under året…
2022 var ett spännande år för bolaget och vi tror att CirChem kommer att bli minst lika intressanta att följa under år 2023, där vi ser att det finns flera värdedrivare under kommande kvartal. Utifrån redan befintliga avtal räknar vi med att försäljningen ska kunna öka kraftigt under året, och att CirChem kan närma sig lönsamhet. I ett Base scenario estimerar vi att försäljningen kan stiga till ca 61 MSEK år 2023, vilket i kombination med relativt fasta rörelsekostnader kan möjliggöra att CirChem når lönsamhet mot slutet av året. Fler försäljningsavtal under året kan även komma att bidra ytterligare till detta. En viktig faktor för att kunna skala upp kommer även bl.a. vara CirChems lagerkapacitet, vilken vi räknar med kommer att byggas ut i etapper. En första bygglovsansökan om ytterligare 250 ton har redan har lämnats in.
- … vilka möjliggörs av en påfylld kassa
Företrädesemission om 41 MSEK är säkerställd upp till 85 % vilket kommer stärka kassan väsentligt, där merparten av likviden är avsedd för bl.a. uppskalning och kapacitetsutbyggnad av anläggningen i Vargön, samt driftskapital.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Redo att ta nästa kliv
Det femåriga avtalet med Stena Recycling innebär att CirChem täcker nära 80 % av den kapacitet som anläggningen i Vargön har tillstånd att hantera. Det är minst sagt ett kommersiellt genombrott och får anses tillhöra en av de största milstolparna i CirChems historia. Bolaget har under hösten även tecknat ett flertal kundavtal, en viktig pusselbit då det är vid försäljning av den återvunna produkten som CirChem erhåller huvuddelen av sina intäkter. Vad gäller Q3-rapporten uppvisade CirChem lägre rörelsekostnader än väntat, vilket vi såklart ser positivt på. Vi upplever att CirChem har ett bra momentum och utifrån gjorda estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering höjer vi vårt motiverade värde per aktie till 15,5 kr (10,1) på 2023 års prognos i ett Base scenario.
- Genombrottsavtal med Stena Recycling
Avtalet med Stena Recycling innefattar rening av löpande insamling av lösningsmedel motsvarande en volym om upp till 15 000 ton per år, där CirChems intäkter genereras i samband med försäljning av det renade återvunna lösningsmedel till industrin. Avtalet säkerställer således att CirChem har tillgång till ”insatsvaran”, varpå det nu handlar om att maximera befintliga säljavtal.
- Viktigt att optimera driften
Utöver försäljningsarbetet är det av stor vikt att CirChem är framgångsrika i sin drift av produktionsanläggningen. Det kan låta som en självklarhet, men är samtidigt något CirChem måste hantera väl. För att anläggningen ska kunna nå sin fulla potential krävs, utöver en full beläggningsgrad, kompetenta driftsoperatörer för att kunna optimera hanteringen av inkommande lösningsmedel. Om det görs på rätt sätt kommer det inte bara möjliggöra en högre output i termer av försäljningsvolym, utan också en högre marginal i rörelsen.
- Kan närma sig lönsamhet i slutet av 2023
CirChem har genom det kommersiella avtalet tagit ett stort kliv, varför vi i denna analysuppdatering höjer vår försäljnings- och resultatprognos. Dessutom visade Q3-rapporten på relativt lägre rörelsekostnader och vi bedömer att utrymme finns för en fortsatt minskad kostnadsnivå framgent. Det, i kombination med en förväntan om stigande försäljning, gör att vi räknar med lönsamhet under slutet av år 2023 för CirChem.
- Höjer värderingsintervallet
Då vi anser att CirChem, genom avtalet med Stena Recycling, har intagit en helt ny position vad gäller förväntad tillväxt och lönsamhet kommande kvartal, höjer vi det bolagsvärde som vi tidigare ansett varit motiverat i samtliga av våra tre scenarion Base-, Bull och Bear. Vårt aktuella värderingsintervall framgår i denna analys.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Tar en allt större plats i industrin
CirChem uppnådde en minst sagt viktig milstolpe när mark- och miljödomstolen beviljade Bolagets ansökan om miljötillstånd för en kapacitet om 20 000 ton per år i Vargön. Domen vann laga kraft under juli 2022 och CirChem fortsätter nu förberedelserna för utbyggnaden. Även om de stora intäkterna kommer ta lite längre tid än vad vi tidigare räknat med anser vi att Bolaget har ett bra momentum och försätter ta steg i rätt riktning. Utifrån gjorda estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering härleder vi ett nuvärde per aktie om 10,1 kr i ett Base scenario.
- Kan förhandla om större volymer
Att CirChem fick sitt miljötillstånd på plats var viktigt då det gör att Bolaget med större kraft kan rikta sitt fokus mot att fortsätta knyta till sig fler kunder samt skala upp redan befintliga samarbetsavtal och pilotprojekt. Vi ser även att det kommer vara enklare för CirChem att förhandla och skriva kontrakt för volymer som överstiger nuvarande kapacitet. CirChem har bra momentum och under augusti återkom Swed Handling, som först tecknade ett treårigt avtal under maj omfattande 100 årston återvunnet aceton, och tecknade ännu ett treårigt avtal som omfattar 120 årston återvunnen aceton – med dessutom en högre renhet än tidigare överenskomna volymer.
- Ett tydligt fokus framåt
Utöver att fortsätta föra kunddialogar kommer de närmaste två åren att präglas av en stegvis utbyggnad av anläggningens kapacitet, där byggnationen kommer att ske i etapper. Utifrån strategin att bygga ut i takt med att kundavtal tecknas minskar även den operationella risken, något vi såklart ser positivt på. Det utökade miljötillståndet ger även CirChem möjlighet att öka lagervolymerna i Vargön från nuvarande 100 ton till 1 000 ton. Det ökar Bolagets flexibilitet när det gäller att hantera ingående och utgående leveranser, något som även kan bidra till ett mer kontrollerat rörelsekapital.
- Justerat värderingsintervall
CirChem uppvisar ännu inga större intäkter varför vi i samband med denna analysuppdatering justerar ner vårt helårsestimat för 2022, samtidigt som vi, till följd av det utökade miljötillståndet, lämnar våra estimat oförändrade för 2023 och framåt. Vad gäller vår applicerade EV/EBTDA-multipel har vi antagit en försiktigare ansats och justerar från tidigare 12x till istället 10x på 2026 års prognos. Detta, i kombination med det rådande avkastningskravet i marknaden resulterar i ett lägre värderingsintervall, vilket framgår i denna analys. Med det sagt vill vi understryka att vi fortsatt anser att CirChem rent operativt tar steg i rätt riktning, men att det inte går att ignorera befintligt marknadssentiment ur ett värderingsperspektiv. Att nuvarande Market Cap om 29 MSEK faktiskt understiger Bolagets materiella tillgångar och kassa, anser vi bjuder in till en attraktiv risk reward.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Gör sig redo för utbyggd kapacitet
CirChem presenterade nyligen sin Q1-rapport vilken var i linje med våra estimat. Bolaget fortsätter teckna viktiga kundavtal och den 9 juni ska huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen ske avseende det utökade tillståndet om att hantera en årsvolym om 20 000 ton. Hur detta faller ut kan potentiellt komma att utgöra en stark trigger i aktien. Trots en turbulent omvärld anser vi att CirChem fortsätter ta steg framåt, och utifrån gjorda estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering härleder vi ett nuvärde per aktie om 12,8 kr på 2022 års prognos.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q1-22 uppgick CirChems rörelsekostnader till -5,9 MSEK, att jämföra med ca -5,6 MSEK under Q4-21. Det blir således tydligt att CirChem har utvecklats med en god kostnadskontroll även under årets inledande månader. Sett till vår helårsprognos utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Har finansiella muskler
I vår förra analys hade vi estimerat att CirChems kassa skulle uppgå till omkring 28-29 MSEK vid utgången av mars, att jämföra med faktiskt utfall om ca 7,7 MSEK. Dock är förklaringen till den stora diskrepansen att CirChem först under april erhöll tidigare nettoemissionslikvid om ca 20 MSEK. Skulle detta istället ha inkommit under mars hade likviden ”hunnit” tillgodoräknas sista balansdagen i Q1 (31 mars), varpå CirChems kassa hade uppgått till ca 28 MSEK och således varit i linje med vår prognos.
- Viktig förhandling med Mark- och miljödomstolen
Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos Mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.
- Justerat värderingsintervall
Med Q1-rapporten presenterad, där intäkterna likt väntat var på låga nivåer, har CirChem en bit kvar till vår helårsprognos för 2022. Med ett utökat miljötillstånd som potentiellt ligger nära väljer vi dock att i denna uppdatering lämna våra estimat oförändrade. Vad gäller vår applicerade EV/EBTDA-multipel har vi däremot antagit en försiktigare ansats och justerar från tidigare 14x till istället 12x på 2026 års prognos. Detta, i kombination med en högre diskonteringsränta till följd av ett ökat avkastningskrav i marknaden, resulterar i ett lägre värderingsintervall, vilket framgår i denna analys. Med det sagt vill vi understryka att vi fortsatt anser att CirChem rent operativt tar steg i rätt riktning, men att det inte går att ignorera befintligt marknadssentiment ur ett värderingsperspektiv.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Finansiella muskler möjliggör utbyggnad
CirChem presenterade nyligen sin Q4-rapport, vilken var i linje med våra förväntningar. Även om Bolaget under inledningen av 2022 varit drabbade av Covid-19 ser vi att steg fortsatt tas mot att bli en större aktör inom återvinning av lösningsmedel. Att kassan fyllts på rejält under februari ser vi såklart positivt på, då detta bidrar till att möjliggöra den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön. Eftersom CirChem fortsätter ta kliv framåt, samt med hänsyn till den aktuella kapitalstrukturen efter genomförd företrädesemission, upprepar vi vårt värderingsintervall i termer av motiverat bolagsvärde i ett Base scenario. Med hänsyn till de nu 16M utestående aktierna, motsvarar det ett nuvärde om 16,1 kr per aktie.
- Fortsatt ökat intresse
Med CirChems erbjudande kan aktörer öka sin återvinning, minska kostnader för förbränning samt korta ned långa, och i många fall internationella, transportsträckor. I ljuset av ökad geopolitisk oro har dessutom allt fler aktörer börjat överväga att minska sitt beroende av insatsvaror från ”riskfyllda” områden. Detta gynnar en aktör likt CirChem.
- Har fyllt på kassan
Under februari tillfördes CirChem ca 20 MSEK i nettolikvid via den tidigare annonserade företrädesemissionen. Med hänsyn till detta, och ett antagande om att Bolagets kapitalförbrukning under Q1-22 varit i linje med Q4-21, d.v.s. -2 MSEK/månad, uppskattar vi att CirChems kassa uppgår till omkring 28-29 MSEK per den sista mars 2022. Befintlig kassa antas primärt vara öronmärkt för fortsatt utveckling av CirChems kärnverksamhet, där vi anser att Bolaget vilar på en stark finansiell ställning vilket möjliggör den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön, vilket i sin tur kommer leda till att CirChem kan ta emot större volymer från kunder.
- Justerat värderingsintervall efter emission
Vi anser att CirChem utvecklas enligt plan, varför vi därmed håller fast vid det bolagsvärde som vi tidigare ansett varit motiverat i samtliga av våra tre scenarion Base-, Bull och Bear. Dock, med hänsyn till företrädesemissionen och efterföljande balansräkning, justeras vårt värderingsintervall i termer av värde per aktie.
- Pandemin påverkar
Även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett järngrepp under snart två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det gör att vi räknar med att den kommande Q1-rapporten, vilken enligt kalendern ska publiceras den 24 maj, kommer att visa låga intäktsnivåer.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Radar upp avtal efter avtal
CirChem har tecknat viktiga avtal med Stena Recycling och nu senast med ett tillverkande läkemedelsbolag i Sverige. Avtalen är viktiga i den bemärkelse att de utgör ett kvitto på att CirChems affärsmodell är attraktiv. Utöver att följa utvecklingen kring dessa samarbeten är vår blick fortsatt riktad mot den tidigare inlämnade ansökan om ett utökat miljötillstånd i Vargön om att hantera 20 000 ton lösningsmedelsavfall per år, vilket är en förutsättning för att CirChem ska kunna uppvisa en högre tillväxt. Givet ett godkännande estimerar vi att EBITDA-resultatet successivt kan stiga och tills år 2026 uppgå till 30 MSEK. Baserat på en applicerad målmultipel och diskonteringsränta ser vi ett nuvärde per aktie om 20,1 kr i ett Base scenario.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q3-21 uppgick CirChems totala rörelsekostnader till -4,8 MSEK (-4,0), vilket procentuellt är en ökning om 20 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (0,8 MSEK) är lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. Bolagets rörelseresultat (EBIT) uppgick till -4,5 MSEK under Q3-21, att jämföra med -3,3 MSEK under årets andra kvartal. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems totala kostnadsbas i nära linje med våra estimat, även om de externa kostnaderna ligger något över våra förväntningar.
- Positivt kassaflöde under kvartalet
Vid utgången av Q3-21 uppgick CirChems kassa till 10,5 MSEK, att jämföra med 10,0 MSEK vid utgången av juni, vilket således innebär att kassaflödet stärktes med 0,5 MSEK. Vi ser positivt på att CirChem kan uppvisa ett positivt kassaflöde, där den primära drivaren är en ökning av balansräkningsposten ”Övriga skulder”, vilken ökat från ca 2,2 MSEK under Q2-21 till 7,8 MSEK under Q3-21 (+5,6 MSEK). Det har således bidragit till att rörelsekapitalet stärkts, vilket totalt uppgick till +6,5 MSEK under årets tredje kvartal. Utöver kassan, vid utgången av september, har även CirChem 10 MSEK i tillgängliga likvida medel från gällande kreditram.
- Avtal om fullskalig testkörning med läkemedelsbolag
CirChem har tecknat ett avtal med ett tillverkande läkemedelsbolag om fullskalig testkörning av ett använt lösningsmedel. När testkörningen genomförts med framgångsrikt resultat har läkemedelsbolaget för avsikt att ingå ett längre samarbete. Likt tidigare avtal med Stena Recycling sänder detta en stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör. Ett längre samarbetsavtal med läkemedelsbolaget ser vi som en potentiell trigger i aktien under år 2022.
- Mindre justeringar i vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas i nära linje med våra förväntningar, även om de tänkta intäktsströmmarna tagit längre tid än vad vi tidigare räknat med. Vi gör därmed vissa justeringar i våra prognoser, vilket påverkar vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Avtal med branschledare sänder en stark signal
Under juli antogs The European Green Deal med målbilden att EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten tills år 2050. CirChem är fortsatt den enda kommersiella aktören i Norden som kan adressera behovet kring effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen, där ansökan om miljötillstånd tidigare har lämnats in gällande anläggningen i Vargön för att kunna hantera 20 000 ton lösningsmedelavfall per år. Parallellt med att ansökan hanteras pågår projekteringen av utbygganden, samtidigt som CirChem redan bearbetar nya kunder, vilket bl.a. resulterat i att Stena Recycling tecknat ett treårigt avtal med CirChem. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt ett EBITDA-resultat om 30 MSEK, varför vi i samband med Q2-rapporten upprepar vårt nuvärde per aktie om 23,5 kr (23,5) i ett Base scenario.
- Minskade rörelsekostnader
Under Q2-21 uppgick de totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,0 MSEK, att jämföra med ca -5,3 MSEK under föregående kvartal (Q1-21). Rent procentuellt är det en minskning med 26 %, vilket vi, med tanke på det läget CirChem befinner sig idag, såklart ser positivt på. I förhållande till intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -3,3 MSEK under Q2-21, att jämföra med -4,6 MSEK under Q1-21. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Strategiskt lån stärker kassan
Vid utgången av Q2-21 uppgick CirChems kassa till 10 MSEK, att jämföra med 15,5 MSEK vid utgången av mars. Under Q2-21 uppgick därmed kassaflödet till ca -1,8 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att kassan per den sista juli uppgått till omkring 8 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21. Bolaget har dock under augusti ingått ett kreditavtal om 15 MSEK, bl.a. för att säkerställa fortsatta förberedelser för utbyggnad av anläggningen i Vargön. Med hänsyn till krediten stärks den finansiella positionen och utifrån samma applicerade kapitalförbrukning per månad framgent, skulle CirChem vara finansierade tills Q3-22, allt annat lika.
- Nyckelavtal med ledande återvinningsaktör
Avtalet med Stena Recycling sänder en stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda. Det monetära värdet kring avtalet är inte känt, varför det kommer bli intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal och vilka intäkter som kan genereras.
- Behåller vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas fortsatt i linje med våra förväntningar och i samband med Q2-rapporten har vi endast gjort mindre förändringar i våra estimat. Vi väljer därmed att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fler kundavtal kan vara nära
Trycket ökar på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och CirChem, som den enda kommersiella aktören i Norden som kan adressera behovet, har flera pågående och långt gångna kunddialoger med stora internationella bolag. CirChem har även tagit de första kontakterna utanför Sverige och parallellt med ett utökat miljötillstånd i Vargön samt förberedelserna för utbyggnad, ser vi att fler kundavtal kan vara nära. Bolaget har ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt ett EBITDA-resultat om 30 MSEK, vilket ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario.
- Uppvisar god kostnadskontroll
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,4 MSEK, att jämföra med ca -4,4 MSEK under föregående kvartal (Q4-20). Rent procentuellt är det en större ökning om 22 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (1 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. I förhållande till Bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,6 MSEK under Q1-21, att jämföra med -4,0 MSEK under fjärde kvartalet 2020. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Stabil finansiell position
Vid utgången av Q1-21 uppgick CirChems kassa till ca 15,5 MSEK, att jämföra med 22,1 MSEK vid utgången av december. Under Q1-21 uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -2,2 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn även tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan leverera i år, stärker det såklart kassaflödet och således även likviditeten i Bolaget. Detta blir således en viktig faktor att bevaka utvecklingen kring under kommande månader.
- Utökat miljötillstånd kan bli en stark trigger
Utifrån vad vi kan utläsa i Q1-rapporten finns ett flertal tänkbara händelser att se fram emot framöver, t.ex. att den inlämnade ansökan om utökat miljötillstånd i Vargön om att hantera 20 000 ton per år, blir godkänd. Dessutom kan ytterligare kund- och partneravtal komma att ingås, parallellt med en ökad försäljning under resten av året.
- Behåller vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q1-rapporten har vi valt att lämna våra prognoser oförändrade. Vi väljer därmed att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
En flygande start sedan noteringen
EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet. Under 2021 ligger fokus på fortsatta kunddialoger, att etablera kundavtal, söka tillstånd för utökat miljötillstånd i Vargön samt fortsätta förberedelserna för utbygganden av anläggningen. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 30 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario år 2021.
- Vidhåller målsättningen för när break-even kan nås
Under Q4-20 var som väntat försäljningen låg och rörelseresultat negativt (-4,0 MSEK). I samband med rapporten upprepar dock CirChem sin tidigare kommunicerade målsättning att vinna tillräckligt med kontrakt för att nå break-even på månadsbasis under Q1-21. Givet de pågående kunddialogerna kan det vara möjligt, samtidigt som vi, och Bolaget, flaggar för en risk att pandemin kan ge upphov till vissa förseningar.
- Framgångsrikt genomfört pilotprojekt
Under fjärde kvartalet har CirChem genomfört ett pilotprojekt i full skala med en större internationell kund. Projektet avslutades under januari och Bolaget har meddelat att de preliminära resultaten från utvärderingen är positiva. Resultaten utvärderas nu ytterligare och diskussionen om ett långsiktigt samarbete pågår, där ett avtal skulle kunna utgöra en bra värdedrivare i aktien.
- Regeringens handlingsplan och utökat tillstånd
Under januari meddelade Regeringen sin handlingsplan med åtgärder för en cirkulär omställning av Sverige, med bl.a. krav på kvotplikt för återvunnen råvara. Det innebär att CirChems erbjudande och lösning blir än mer betydelsefullt för industrin eftersom industrin kan uppfylla en kvotplikt för återvunna lösningsmedel med Bolagets miljöteknik. Baserat på nuvarande kunddialoger och rådande marknadstrend, kommer CirChem att ansöka om tillstånd för att utöka kapaciteten i anläggningen i Vargön.
- En Cleantech-investering för framtiden
CirChems adresserbara marknad kan delas in i underkategorier, där t.ex. den globala marknaden för industriell alkohol uppskattats varit värderad till ca 180 mdUSD år 2020 och uppvisa en genomsnittlig årlig tillväxt om närmare 10 % mellan åren 2017-2022. Med cirkulära flöden och slutna kretslopp kan CirChem minska klimatpåverkande utsläpp i tillverkningsprocesser och användningen av fossila naturresurser, vilket ger miljö-besparingar och skapar värde för generationer.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Cirkulär kemi som gör skillnad
Med sin återvinningsteknik kan CirChems anläggning bespara miljön upp till 150 000 ton Co2-utsläpp/år, motsvarande 30 % av det svenska inrikesflygets totala koldioxidutsläpp. EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedels-branschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet. En första anläggning är redan på plats och vid rätt produktmix och stigande volym möjliggör affärsmodellen höga vinstmarginaler. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 32 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 12 kr i ett Base scenario år 2021.
- En Cleantech-investering för framtiden
CirChems adresserbara marknad kan delas in i underkategorier, där t.ex. den globala marknaden för industriell alkohol förväntas värderas till ca 180 mdUSD år 2020 och uppvisa en genomsnittlig årlig tillväxt om närmare 10 % mellan åren 2017-2022. Med cirkulära flöden och slutna kretslopp kan CirChem minska klimatpåverkande utsläpp i tillverkningsprocesser och användningen av fossila naturresurser, vilket ger miljöbesparingar och skapar värde både nu och för framtida generationer. CirChem har påbörjat en ansökan om ett utökat tillstånd för en återvinningsvolym om 20 000 ton/år, från dagens
2 500 ton/år, där ett tänkbart godkännande under Q2-21 kan utgöra en värdedrivare i aktien på kort sikt.
- Skalbar affärsmodell och regleringar på sin sida
Miljöregleringar från EU ökar kraven på att återvinningsteknik måste användas inom kemibranschen, om sådan teknik finns tillgänglig, där myndigheternas utgivande av dispenser till industrin förväntas avta under perioden 2021-2026. CirChem har en etablerad anläggning i kommersiell drift och i och med att anläggningarna är standardiserade kan de konstrueras med låga investeringar och bibehållen kvalitet, där en ny anläggning beräknas ha en återbetalningstid på ca 2-3 år vid full beläggningsgrad. Det ger upphov till en hög skalbarhet vilket möjliggör starka rörelsemarginaler över tid.
- Kundavtal som ger mer förutsägbara kassaflöden
CirChem adresserar konservativa branscher med starka kassaflöden och höga barriärer mot konkurrenter, där Bolaget redan har etablerade kontakter med de större potentiella kunderna i Sverige. Eftersom beslutsprocesserna är relativt långa, uppstår en form av inlåsningseffekt då kunder i kemi- och läkemedels-branschen osannolikt byter leverantör om de är nöjda med kvaliteten. Det bidrar således till en ökad säkerhet i CirChems verksamhet och mer förutsägbara kassaflöden.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på CirChems Q2-rapport
2024-08-14
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) har publicerat Bolagets delårsrapport för det andra kvartalet 2024. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Omsättningstillväxt om 56 % Y-Y
- Marginellt ökad kostnadsmassa till följd av ökade investeringar
- Avtal med ledande aktör inom fordonsindustrin
- Erhållit största enskilda ordern – förväntas generera signifikanta intäkter under H2-24
- Pilotprojekt med aktör inom färgindustrin
- Beviljas markköp – viktig förutsättning för expansion av verksamheten i Vargön
- Solid finansiell ställning trots att investeringar pressar kassaflödet
Under det andra kvartalet 2024 uppgick CirChems nettoomsättning till 1 483 tSEK (949), vilket motsvarar en tillväxt om 56 % Y-Y. CirChems omsättning under H1-24 uppgår till 3 989 tSEK, vilket i relation till nettoomsättningen under H1-23 (1 513 tSEK) illustrerar ett starkt operativt momentum. Intäkterna under Q2-24 är hänförliga till försäljning av återvunna lösningsmedel, både från återkommande avfallsströmmar och enskilda ordrar i form av styckegods. Den starka tillväxttakt som uppvisats under föregående kvartal, där Bolaget växte 867 % Y-Y under Q4-23 och 344 % Y-Y under Q1-24, har mattats av något under Q2-24. Värt att betona är dock att föregående kvartals jämförelsesiffror var enklare, samt att kvartalets (Q2-24) erhållna ordrar förväntas börja generera signifikanta intäkter först under H2-24. I VD-ordet betonas att Bolaget ser en stark inledning av årets tredje kvartal, vilket bådar gott inför resterande år 2024.
CirChem rapporterade ett rörelseresultat (EBIT) om -2 487 tSEK (-4 644), vilket motsvarar en förbättring om ca 46 % Y-Y. Justerat för aktiverat arbete och övriga rörelseintäkter samt kostnader uppgick rörelseresultatet till -4 662 tSEK (-4 688), motsvarande en marginell minskning om -1 %. Det minskade justerade rörelseresultatet Y-Y är hänförlig till en ökad kostnadsmassa under Q2-24, där Bolagets totala rörelsekostnader (exkl. avskrivningar) uppgick till –6 161 tSEK (-5 629), motsvarande en ökning om ca 9 % Y-Y, samt en kostnadsökning om ca 6 % Q-Q. Det planerade underhållet av anläggningen i Vargön som skedde under maj månad har belastat kostnadsmassan under Q2-24, samt ökade investeringar inför påbörjade leveranser från Stena Recycling Danmark, en affär som förväntas generera signifikanta intäkter under H2-24. Analyst Group anser att den ökade kostnadsmassan ej är oroväckande, då merparten av de ökade kostnaderna krattar manegen för ett ökat kapacitetsutnyttjande, vilket sedermera förväntas resultera i kraftig tillväxt under andra halvan av år 2024.
Tecknat avtal med ledande aktör inom fordonsindustrin
CirChem har under Q2-24 tecknat ett treårigt avtal med en ledande fordonstillverkare, avseende cirkulär återvinning av lösningsmedel i ett slutet kretslopp, vilket förväntas generera årliga återkommande intäkter om minst 4,4 MSEK, motsvarande totalt 13,2 MSEK över en treårsperiod. En intressant notering är att Bolaget i rapporten tydliggör att det rör sig om en ledande tillverkare av tunga fordon, vilket minskar spekulationen om vilken tänkbar aktör det kan handla om. I Sverige finns två av världens största tillverkare av tunga fordon: Volvo och Scania, och Analyst Group finner det sannolikt att motparten kan vara en av dessa aktörer. Leveranserna förväntas påbörjas under Q4-24, genom detta avtal blir CirChem ensam leverantör av lösningsmedel till samarbetspartnern, vilket skapar starka inlåsningseffekter. Vidare innebär avtalet att CirChem tar ett betydande steg in i ett nytt marknadssegment och samtidigt stärker Bolagets position som en ledande leverantör av cirkulära lösningar. Ett avtal med en ledande aktör inom tillverkning av tunga fordon kan även agera som en viktig referenskund framgent, vilket skulle kunna minska barriären för andra aktörer inom samma bransch att satsa på liknande lösningar.
Erhållit den största enskilda ordern hittills – nytt samarbete med Stena Recycling Danmark
Under kvartalet meddelade CirChem att Bolaget även erhållit den första internationella ordern, tillika den största enskilda ordern hittills, ett resultat av en offentlig upphandling som Stena Recycling Danmark vunnit i ett unikt samarbete med CirChem. Ordern omfattar hantering av ca 4 000 ton lösningsmedelsavfall som avses att renas och återvinnas under H2-24 vid Bolagets anläggning i Vargön. Ordern markerar en betydande milstolpe då Bolaget tar ett kliv ut på den internationella marknaden och befäster den starka marknadspositionen i Norden. Ordern påvisar vikten av Bolagets first-mover-advantage som följer av den enda anläggningen i Norden som kan återvinna lösningsmedel i industriell skala. Givet att CirChem exekverar väl på denna order, och således visar att Bolaget är en partner att räkna med, bedömer Analyst Group att det kan ge ringar på vattnet i form av ytterligare engångsordrar av liknande dignitet från fler aktörer.
Pilotprojekt med en ledande aktör inom färgindustrin – potential att konverteras till en konkret affär
Ett liknande pilotprojekt, som resulterade i ett treårigt avtal med fordonstillverkaren, har inletts med en ledande aktör inom färgindustrin. Även detta projekt syftar till en sluten kretsloppslösning, där samarbetsparten vill utvärdera både kvaliteten och logistiken för den cirkulära återvinningen av lösningsmedel. Då pilotprojektet med fordonstillverkaren resulterade i en flerårig betydande affär, så finns det gynnsamma förutsättningar att ett liknande händelseförlopp kan bli realitet med aktören inom färgindustrin, då avtalet med fordonstillverkaren validerar tekniken och CirChems lösning och utgör därmed en viktig referenskund. En potentiell konkret affär med aktören inom färgindustrin utgör således en viktig trigger att beakta i närtid.
Beviljas markköp för utökning av anläggningen
I maj erhöll CirChem positiva besked från Vänersborgs kommun, då Bolaget beviljades ansökan om att förvärva ytterligare mark från kommunen, i syfte att öka Bolagets anläggningsyta med ca 20 %. Den nya marken avses primärt att nyttjas till att bygga ut lagringsutrymmet, vilket skapar ytterligare förutsättningar för CirChem att möta den ökade efterfrågan och således hantera större volymer lösningsmedel. Bolagets proaktiva strategi för att succesivt utöka kapaciteten är en vital beståndsdel i resan mot ett högre kapacitetsutnyttjande och följaktligen en högre försäljning.
Den finansiella ställningen har stärkts genom en riktad nyemission
I syfte att stärka likviditeten och utöka den finansiella flexibiliteten för att genomföra nödvändiga investeringar beslutade Bolaget under Q2-24 att genomföra en riktad nyemission samt att uppta ett konvertibellån, vilket tillförde Bolaget 5,9 MSEK respektive 4 MSEK. I samband med den riktade nyemissionen emitterade Bolaget även vederlagsfria teckningsoptioner med inlösen under Q4-24 respektive Q3-25, vilket kan tillföra Bolaget 7 MSEK vid full teckning och därmed ytterligare stärka balansräkningen. Nettolikviden från emissionen samt det konvertibla lånet avses användas till uppskalning och utbyggnad av en ny produktionslina, särskilt anpassad för att möta behoven inom fordons- och färgindustrin, i syfte att kunna hantera den ökande efterfrågan och säkerställa framtida leveranser.
Sett till det fria kassaflödet (FCFF) uppgick detta till -7 206 tSEK (4 319) under Q2-24, där förändringar i rörelsekapital (-2 345 tSEK) och ökade investeringar (CapEx) om -2 136 tSEK satte press på kassaflödet. De ökade investeringarna är som tidigare nämnts hänförliga till bl.a. uppskalning och utbyggnation av en ny produktionslina, vilket är nödvändigt för att kunna hantera den ökade efterfrågan. Givet att förändringar i rörelsekapital varierar kraftigt mellan kvartalen, samt att ovan nämnda investeringar förväntas generera god ROI framgent, bedömer Analyst Group att det negativa fria kassaflödet under kvartalet inte är oroväckande.
Med en kassa om 14 042 tSEK vid utgången av Q2-24, samt räntebärande skulder om ca 14 700 tSEK, varav 4 000 tSEK avser konvertibelt lån, uppgår Bolagets nettoskuld till 658 tSEK. Värt att notera är att CirChem beviljades klimatinvesteringsstöd av Naturvårdsverket om 12 MSEK under Q2-23, där 3 MSEK ännu inte har utbetalats. Med det starka momentum som för närvarande råder i termer av vunna engångsordrar och avtal som förväntas generera återkommande intäktsströmmar, tillsammans med en balansräkning som nyligen stärkts, anser Analyst Group att CirChem har en solid finansiell ställning. CirChem har även tillgång till ytterligare skuldfinansiering och kan därutöver tillföras kapital från kommande optionsinlösen under Q4-24 och Q3-25, vilket skulle utöka den finansiella flexibiliteten ytterligare.
Sammanfattningsvis anser Analyst Group att Bolaget tagit fortsatta steg i rätt riktning, vilket demonstreras av den hittills största enskilda ordern samt det lukrativa samarbetsavtalet med en ledande aktör inom fordonsindustrin. Även om ökade satsningar leder till en ökande kostnadsmassa och hämmar det fria kassaflödet i det korta perspektivet, anser Analyst Group att dessa aktiviteter befäster Bolagets starka ställning på marknaden och bäddar för stark tillväxt framgent, när ovan nämnda affärer konverteras till intäkter. Med en stärkt balansräkning i kölvattnet av den riktade emissionen samt konvertibellånet, har Bolaget en god grund att stå på i takt med att efterfrågan på CirChems hållbara lösningar ökar.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems treåriga avtal med en ledande fordonstillverkare värt lägst 13,2 MSEK
2024-06-12
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) meddelade den 12 juni 2024 att Bolaget, efter ett framgångsrikt pilotprojekt, tecknat ett treårigt avtal med en ledande fordonstillverkare. Avtalet avser cirkulär återvinning av lösningsmedel i ett slutet kretslopp och förväntas generera årligen återkommande intäkter om minst 4,4 MSEK per år, vilket motsvarar totalt 13,2 MSEK över en treårsperiod. Leveranserna förväntas påbörjas under Q4-24.
Det pilotprojekt som kommunicerades under Q1-24 har genomförts med mycket goda resultat och lett till att parterna ingått ett treårigt avtal med möjlighet till förlängning med ytterligare två år. Avtalet avser en lägsta volym per år som innebär intäkter för CirChem om ca 4,4 MSEK per år, över en treårsperiod. Genom detta avtal blir CirChem ensam leverantör av lösningsmedel under avtalets löptid, vilket innebär att CirChem tar ett betydande steg in i ett nytt marknadssegment och samtidigt stärker Bolagets position som ledande leverantör av cirkulära lösningar.
Samarbetet innebär att CirChem ansvarar för att hantera samarbetspartnerns lösningsmedelsleveranser genom en sluten kretsloppsprocess, där de använda lösningsmedlen renas och återvinns för att sedan kunna användas på nytt av samarbetspartnern. Genom att implementera denna cirkulära lösning förväntas behovet av nyproducerade lösningsmedel minska med ca 80 %, vilket leder till betydande besparingar för samarbetspartnern, både ekonomiska och klimatmässiga.
Ansvarig analytiker kommenterar
”De senaste veckornas operativa aktivitet, inklusive genomförandet av en riktad nyemission för att skala upp produktionen, mottagandet av den största enskilda ordern i CirChems historia, samt dagens tillkännagivande om ett treårigt avtal med återkommande intäktsströmmar om minst 4,4 MSEK per år, indikerar en stark och ökande efterfrågan på Bolagets hållbara tjänster.
I termer av intäkter kommer avtalet med den ledande aktören inom fordonsindustrin få en substantiell påverkan, då 4,4 MSEK på årsbasis kan ställas i relation till CirChems nettoomsättning för helåret 2023 samt LTM, vilken uppgick till ca 5,7 MSEK respektive ca 7,7 MSEK. Vidare är signalvärdet av samarbetsavtalet av stor vikt, då det avklarade pilotprojektet som nu konverterats till en konkret affär validerar CirChems starka värdeerbjudande avseende cirkulär återvinning och befäster Bolagets position som en pålitlig och trovärdig aktör inom branschen.
Den slutna kretsloppslösningen skapar starka inlåsningseffekter, då avtalet gör CirChem till ensam leverantör av lösningsmedel under avtalets löptid. Att Bolaget är den enda aktören i Norden som kan erbjuda denna typ av lösning för dessa volymer minskar sannolikheten för att samarbetspartnern byter leverantör, vilket illustrerar de höga byteskostnaderna som följer. Detta skapar förutsägbara intäkter, och Analyst Group bedömer att sannolikheten för en förlängning med ytterligare två år är hög, förutsatt att CirChem exekverar avtalet väl.
Det är även värt att notera att CirChem har inlett ett liknande pilotprojekt med en ledande aktör inom färgindustrin, vilket meddelades under Q2-24. Då pilotprojektet med aktören inom fordonsindustrin resulterade i en flerårig betydande affär, finns det gynnsamma förutsättningar för att ett liknande händelseförlopp kan bli verklighet med aktören inom färgindustrin. Detta utgör således en viktig trigger att beakta i närtid.”
Kommentar på CirChems största enskilda order genom ett nytt samarbete med Stena Recycling Danmark
2024-06-10
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) meddelade den 10 juni 2024 att Bolaget erhållit den första internationella ordern, tillika den största enskilda ordern hittills, ett resultat av en offentlig upphandling som Stena Recycling Danmark vunnit i ett unikt samarbete med CirChem. Ordern omfattar hantering av ca 4 000 ton lösningsmedelsavfall som kommer att renas och återvinnas under H2-24 vid Bolagets anläggning i Vargön.
Stena Recycling har gedigen erfarenhet av farligt avfall och har gjort betydande investeringar för att optimera hantering av stora volymer lösningsmedelsavfall. Med deras kompetens och expertis inom lagstiftning, hantering av stora mängder farligt avfall, transportkrav, märkning med mera, utgör samarbetet mellan CirChem och Stena Recycling den rätta lösningen för denna stora enskilda order som dessutom måste hanteras under en fastställd begränsad tid.
Hantering av ordern möjliggörs av en utökning av produktionskapaciteten vid anläggningen i Vargön, något som CirChem har investerat i och förberett under en längre tid. Ordern innefattar hantering av styckegods, vilket CirChem satsat på att kunna hantera i större volymer.
”Vi är glada över att ta emot vår första nordiska och internationella order. Denna betydande milstolpe understryker värdet av vårt unika tillvägagångssätt för lösningsmedelsåtervinning och stärker vår strategiska position i Norden,” säger Petra Sas
Ansvarig analytiker kommenterar
”Denna order, som är CirChems hittills största och även innebär ett kliv ut på den internationella marknaden, markerar en betydande milstolpe och understryker Bolagets starka marknadsposition i Norden. Att Stena Recycling, en av Europas ledande industriella aktörer inom återvinning, väljer CirChem validerar inte bara den starka efterfrågan, utan även Bolagets unika tillvägagångssätt, vilket möjliggör hantering av stora volymer inom ett begränsat tidsfönster. Analyst Group ser med tillförsikt på detta avtal och de potentiella ringar på vattnet som kan skapas framgent, då denna order är ett ypperligt tillfälle för Bolaget att demonstrera att de är en partner att räkna med, vilket kan bana väg för ytterligare samarbetsavtal av liknande magnitud. Att CirChem erhåller en enskild order motsvarande 20 % av Bolagets miljötillstånd avseende hantering av lösningsmedel (20 000 ton/år) vittnar om den betydande potential som råder. Analyst Group bedömer att ett lyckat genomförande har potentialen att sätta CirChem på kartan, och dagens annonserade order ger en fingervisning om den potentiella ketchupeffekt som kan infinna sig, då endast en handfull liknande ordrar skulle leda till en betydande intäktsökning och resultatpåverkan. Analyst Group ser denna order som ett viktigt kliv framåt och anser att vägen till break-even börjar bli alltmer utstakad.”
Kommentar på CirChems refinansiering
2024-05-30
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) meddelade den 29 maj 2024 att Bolaget beslutat om en riktad nyemission av 2 286 812 aktier, motsvarande ca 5,9 MSEK, samt vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO2 och TO3, motsvarande totalt 2 286 812 teckningsoptioner, där CirChem maximalt kan tillföras ytterligare ca 7 MSEK. Teckningskursen i den riktade emissionen har fastställts till 2,58 kr per aktie, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie den 29 maj 2024, vilket även utgör teckningskursen för TO2 med inlösen under perioden 18 november 2024 till och med den 2 december 2024. Teckningsoptionerna av serie TO3 har inlösen under perioden 18 augusti 2025 till och med den 1 september 2025, till en teckningskurs som motsvarar det lägsta av (i) 3,6 kr och (ii) den lägsta teckningskursen som tillämpas i eventuella företrädesemissioner Bolaget genomför under teckningsoptionernas löptid, dock lägst aktiens kvotvärde. Den riktade emissionen medför en utspädning om ca 7,3 %, och vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna uppstår en total utspädning om ca 13,7 %. Investerare som deltar i den riktade emissionen är bl.a. JEQ Capital AB, Jinderman & Partners AB och JJV Investment Group AB. Vidare har CirChem även upptagit ett konvertibellån om ca 4 MSEK från den förstnämnda investeraren, JEQ Capital AB.
CirChem avser nyttja nettolikviden från den riktade emissionen och det upptagna konvertibellånet till uppskalning och utbyggnad av en ny produktionslina, särskilt anpassad för att möta behoven inom fordons- och färgindustrin, med syfte att möta den ökande efterfrågan och säkerställa framtida leveranser. Den ökade produktionskapaciteten ger CirChem förutsättningar att hantera större volymer, vilket möjliggör för Bolaget att ingå fleråriga avtal för framtida åtaganden.
Ansvarig analytiker kommenterar
”Analyst Group ser positivt på CirChems strategi att skala upp och bygga ut produktionskapaciteten genom en ny produktionslina anpassad för att möta den ökade efterfrågan inom fordons- och färgindustrin. Att Bolaget väljer att göra denna satsning vittnar om att de ingångna avtalen med ledande aktörer inom fordons respektive färgindustrin som annonserats under H1-24, avseende pilotstudier för återvinning av lösningsmedel i slutna kretsloppslösningar, utvecklats väl. CirChem besitter en unik marknadsposition, och skulle ovan nämnda pilotstudier resultera i konkreta affärer blir Bolaget i stort sett single-source-leverantör av lösningsmedel till kunden, vilket skapar starka inlåsningseffekter och switching-costs, då de tidigare distributörerna inte kan erbjuda liknande kretsloppslösningar. Tillsammans med den nyligen beviljade ansökan om att förvärva ytterligare mark från Vänersborgs kommun i syfte att öka produktionskapaciteten, anser Analyst Group att CirChem tagit viktiga kliv för att eliminera flaskhalsar i logistikkedjan och på sikt närma sig det långsiktiga målet om en kapacitet för hantering av 25 000 ton lösningsmedel per år.
De senaste två kvartalen, där Bolaget lyckats uppvisat en tillväxttakt om 344 % respektive 866 % Y-Y, utan att belasta kostnadsmassan, illustrerar skalbarheten i affärsmodellen och att den uttalade tillväxtstrategin burit frukt. Genom den riktade nyemissionen och det nyupptagna lånet stärks den finansiella ställningen och ger finansiellt spelrum för att fortsätta exekvera på den ökade efterfrågan som råder.
Analyst Group anser att villkoren för transaktionen, där Bolaget lyckas emittera aktier utan rabatt, är ett styrketecken och visar på tilltro från investerarna, särskilt i stundande marknadsklimat, där flertalet olönsamma småbolag tvingas genomföra kraftigt rabatterade kapitalanskaffningar med efterföljande utspädningseffekter. Vidare ska det tilläggas att CirChem även kan stärka likviditeten med ytterligare 7 MSEK via teckningsoptioner av serie TO2 och TO3, där teckningsperioderna löper under Q4-24 respektive Q3-25. Teckningskursen i TO3 överstiger teckningskursen i den riktade nyemissionen med ca 40 %, motsvarande 3,6 kr per aktie, vilket Analyst Group anser sänder en optimistisk signal avseende den operationella utvecklingen framgent.
Analyst Group står fast vid våra prognostiserade antaganden och upprepar vårt motiverade bolagsvärde om 267 MSEK i ett Base scenario, vilket med hänsyn till de nyemitterade aktierna från den riktade emissionen motsvarar ett motiverat värde om 8,6 kr per aktie, en ren teknisk åtgärd i jämförelse med det tidigare motiverade värdet om 9,2 kr per aktie.”
Kommentar på CirChems Q1-rapport
2024-05-14
CirChem har publicerat bolagets delårsrapport för det första kvartalet 2024. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Stark omsättningstillväxt om hela 344 % Y-Y
- Solid kostnadskontroll
- Ansökan om förvärv av mark – viktig förutsättning för att utöka kapaciteten
- Strategiska samarbetsavtal med aktörer inom fordons- och färgindustrin
- Solid finansiell ställning skapar finansiell flexibilitet
Under det första kvartalet 2024 uppgick CirChems nettoomsättning till 2 506 tSEK (564), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2023, motsvarande en tillväxt om 344 %. CirChems omsättning LTM uppgår till 7 688 tSEK, vilket i relation till nettoomsättningen under helåret 2022 (591 tSEK) och helåret 2023 (5 745 tSEK) tydligt visar på det starka operativa momentum som bolaget för närvarande har. Dessutom signalerar omsättningen från årets inledande kvartal att den robusta tillväxten som observerades under föregående kvartal (867 % Y-Y) inte var en engångsföreteelse, vilket bådar gott inför år 2024. Intäkterna under Q1-24 är hänförliga till både återkommande avfallsströmmar och mindre ordrar för hantering av avfall i form av styckegods.
Den starka omsättningsökningen, i kombination med en stabil kostnadsbas, bidrog till att CirChem rapporterade ett rörelseresultat (EBIT) om -3 144 tSEK (-5 897), vilket motsvarar en förbättring om 47 % Y-Y. Även om bolagets rörelseresultat fortsatt är i negativt territorium tar CirChem steg i rätt riktning mot break-even och sedermera lönsamhet. Under kvartalet uppgick bolagets totala rörelsekostnader, exklusive avskrivningar, till -5 787 tSEK (-6 520), vilket motsvarar en minskning om ca 11 % Y-Y, och en minskning om 6 % Q-Q. CirChem visar prov på en kostnadsmedvetenhet som genomsyrar hela bolaget, vilket i kombination med en stigande nettoomsättning illustrerar den underliggande skalbarheten i bolagets affärsmodell.
Ansökan om markexpansion lägger grunden för utökad kapacitet
Under kvartalet meddelade CirChem att bolaget ansökt om att förvärva ytterligare mark från Vänersborgs kommun, i syfte att öka bolagets markareal med ca 20 %. Den nya marken avses primärt att nyttjas till utökat lagringsutrymme, vilket skapar ytterligare förutsättningar för CirChem att utöka bolagets kapacitet för återvinning av lösningsmedel på lång sikt. Besked från kommunen väntas under Q2-24, vilket följaktligen är en trigger i närtid.
Strategiska samarbetsavtal skapar goda förutsättningar för tillväxt
CirChem har under kvartalet ingått ett samarbetsavtal med en ledande aktör inom fordonsindustrin. Samarbetet avser en pilotstudie i syfte att utvärdera och verifiera kvaliteten och logistiken avseende cirkulär återvinning av lösningsmedel, där lösningsmedlet kommer att renas i CirChems anläggning och därefter återföras till samarbetsparten i en sluten kretsloppslösning. Bolaget nämner i rapporten att en sådan cirkulär lösning skulle kunna resultera i en minskning av samarbetspartens behov av nyproducerat lösningsmedel med ca 80 %, vilket exemplifierar den betydande nyttan i CirChems värderbjudande – för kunden, CirChem och klimatet.
Ett liknande pilotprojekt inleddes efter kvartalets utgång, denna gång med en ledande aktör inom färgindustrin. Även detta projekt syftar till en sluten kretsloppslösning, där samarbetsparten nu vill utvärdera både kvaliteten och logistiken för den cirkulära återvinningen av lösningsmedel. Dessa två avtal verifierar den betydande efterfrågan på cirkulära lösningar för att stödja industriella aktörer att uppnå klimatmål. Analyst Group ser positivt på CirChems steg mot att utvidga bolagets erbjudande till nya marknader och sektorer.
Solid finansiell ställning
Sett till CirChems operativa kapitalförbrukning efter förändringar i rörelsekapitalet uppgick denna till ca -2,9 MSEK under det första kvartalet 2024, motsvarande ca -1 MSEK/månad. Vid ett antagande om en genomsnittlig kapitalförbrukning i linje med Q1-24 framgent och en kassa om ca 12,9 MSEK vid utgången av mars 2024, är CirChem finansierade tills Q2-25, allt annat lika. Med det sagt så har CirChem även tillgång till ytterligare skuldfinansiering vilket skulle innebära att CirChem kan vara finansierade längre än tills det andra kvartalet år 2025. Baserat på detta och med förväntan om fortsatt god försäljningstillväxt, vidhåller Analyst Group uppfattningen att bolaget har tillräckligt god likviditet för att kunna fortsätta ta viktiga operativa kliv framgent och nå break even.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q4-rapport
2024-02-14
CirChem har publicerat sin delårsrapport för det fjärde kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Den rapporterade försäljningen översteg kraftigt våra estimat i ett Base- såväl som Bull scenario
- Den rekordhöga försäljningen bidrog till det bästa kvartalsresultatet i CirChems historia
- Stabil kapitalförbrukning och finansiell ställning
Under det fjärde kvartalet 2023 uppgick CirChems nettoomsättning till 3 540 KSEK (366), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2022, motsvarande en tillväxt om hela 867 %. Den rekordhöga försäljningen för ett enskilt kvartal kan även ställas i relation till CirChems försäljning under helåret 2022, vilken uppgick till 591 KSEK, såväl som vårt eget estimat om 1 500 KSEK i ett Base scenario och 1 900 KSEK i ett Bull scenario. I samband med Q3-rapporten skrev vi följande ”[…] Med tanke på rådande momentum räknar vi med att CirChem har goda möjligheter att avsluta året starkt och presentera en god försäljningstillväxt även för årets sista kvartal.” Med Q4-rapporten presenterat står det minst sagt klart att så blev fallet.
Intäkterna under kvartalet är helt hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som en tydlig bekräftelse på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum och som nu dessutom verkar växla upp rejält. I rapporten skriver även bolaget att de nu dessutom kan hantera en större variation av avfallsströmmar, vilket skapar en mer diversifierad tillgång och därmed breddar intäktsbasen.
I kombination med en stabil kostnadsbas bidrog den kraftiga försäljningsökningen till att CirChem kunde rapportera ett EBIT-resultat om -1 601 KSEK (-5 912) vilket, om än negativt, är det bästa resultatet i bolagets historia för ett enskilt kvartal. Vi har tidigare i vår analys räknat med möjligheten att CirChem ska kunna visa svarta siffror på månadsbasis omkring årsskiftet 2023/2024, där vi ser dagens kvartalsrapport som ett bevis på detta. Vi vill verkligen betona att det faktum att CirChem lyckas öka sin försäljning med 867 % under Q4-23, och samtidigt upprätthålla en bibehållen kostnadsmassa, är en mycket anmärkningsvärd prestation. Att bolaget dessutom fortsätter att leverera kvartal till kvartal sedan den nya ledningsgruppen tillträdde anser vi ingjuter ett stort förtroende.
God finansiell ställning och tillgång till kapital
Under inledningen av 2023 genomförde CirChem en företrädesemission där bolaget tillfördes 35,1 MSEK före emissionskostnaderna om 7,8 MSEK. Av nettolikviden om 27,3 MSEK har CirChem återbetalt den tidigare kreditramen från augusti 2021 om 16,1 MSEK, vilket således resulterat i en väsentligt lägre skuldsättning. Vid utgången av december uppgick skuldsättningen till 11,5 MSEK, vilken består av betydligt mer förmånliga lån än tidigare.
Sett till CirChems operativa kapitalförbrukning efter förändringar i rörelsekapitalet uppgick denna till 3,8 MSEK under det fjärde kvartalet 2023, motsvarande ca 1,3 MSEK/månad. Vid ett antagande om en genomsnittlig kapitalförbrukning om 1,3 MSEK/månad även från och med december 2023 och en kassa om 16,6 MSEK vid utgången av det fjärde kvartalet 2023, skulle CirChem vara finansierade tills Q3 2024, allt annat lika. Med det sagt så har CirChem även tillgång till ytterligare skuldfinansiering vilket skulle innebära att CirChem kan vara finansierade längre än tills det tredje kvartalet 2024. Vidare hade CirChem per den sista december ca 2 MSEK i kortsiktiga fordringar, vilka under kommande månader kan bidra till att stärka rörelsekapitalet. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, anser vi i linje med tidigare att CirChem har tillräckligt god likviditet för att kunna fortsätta ta viktiga kliv framåt i sin expansion.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q3-rapport
2023-11-23
CirChem har publicerat bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Levererar återigen en omsättning på bra nivå
- Fortsatt minskade rörelsekostnader och en god bruttomarginal
- Kapitalförbrukning och finansiell ställning
Under det tredje kvartalet 2023 uppgick CirChems nettoomsättning till 693 KSEK (216), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2022, motsvarande en tillväxt om 221 %. Intäkterna är helt hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ytterligare en bekräftelse på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under årets första nio månader 2023 är dessutom +880 % högre än jämförbar period 2022 och sett till de senaste fem kvartalen uppvisar CirChem en tydligt positiv försäljningstrend. Att omsättningen under Q3-23 var något lägre än under föregående kvartal i år (Q2-23) är helt normalt med tanke på det säsongsmönster som finns i branschen. Med hänsyn till semesterperioder under sommaren återupptog CirChem sin produktion först under mitten av augusti, vilket därmed innebär att nästan hälften av det tredje kvartalet har haft en avsaknad av produktion och försäljning. Lite förenklat, och vid ett antagande om att omsättningen om 0,7 MSEK i stort sett helt var hänförlig till andra halvan av årets tredje kvartal, skulle en säsongsjusterad extrapolering innebära att omsättningen hade kunnat uppgå till närmare 1,4 MSEK under Q3-23 – givet en fullskalig produktionstakt under hela kvartalet. Med tanke på rådande momentum räknar vi med att CirChem har goda möjligheter att avsluta året starkt och presentera en god försäljningstillväxt även för årets sista kvartal.
Kostnadseffektiv tillväxt
Tillväxt tenderar att kosta men även under årets tredje kvartal är det tydligt att CirChem har lyckats leverera en ökad omsättning i kombination med en bibehållen kostnadskontroll. Under Q3-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna till cirka 4,1 MSEK, att jämföra med 4,7 MSEK under jämförbar period 2022 och 5,6 MSEK under föregående kvartal i år (Q2-23). Detta illustrerar den skalbarhet som bolagets affärsmodell möjliggör. Vid fortsatt ökad försäljning, med god bruttomarginal, kan CirChem därmed öka sin rörelsemarginal snabbt. I förhållande till bolagets intäkter uppgick rörelseresultatet (EBIT) under Q3-23 till -3,5 MSEK (-3,0), vilket därmed är en försämring mot föregående år. Det ska då dock tilläggas att CirChem under Q3-22 aktiverade 1,5 MSEK vilket rent redovisningsmässigt bokförs som en intäkt, och således stärker rörelseresultatet. CirChem har sedan dess inte aktiverat något arbete för egen räkning, varför en direkt jämförelse med Q3-22 blir missvisande. Justerat för detta uppgick EBIT-resultatet under Q3-22 till -4,5 MSEK, vilket därmed innebär att CirChem de facto levererar ett operativt bättre rörelseresultat under årets tredje kvartal jämfört med 2022. Detta är såklart något vi ser mycket positivt på och visar att bolaget är på rätt väg mot break even.
God finansiell ställning och tillgång till kapital
Under inledningen av 2023 genomförde CirChem en företrädesemission där bolaget tillfördes 35,1 MSEK före emissionskostnaderna om 7,8 MSEK. Av nettolikviden om 27,3 MSEK har CirChem återbetalt den tidigare kreditramen från augusti 2021 om 16,1 MSEK, vilket således resulterat i en väsentligt lägre skuldsättning. Vid utgången av september uppgick skuldsättningen till 11,8 MSEK, vilken består av betydligt mer förmånliga lån än tidigare.
Sett till CirChems operativa kapitalförbrukning före förändringar i rörelsekapitalet uppgick denna till 3,7 MSEK under årets tredje kvartal, motsvarande 1,2 MSEK/månad. Vid ett antagande om en genomsnittlig kapitalförbrukning om 1,2 MSEK/månad även från och med september och en kassa om 19,5 MSEK vid utgången av tredje kvartalet 2023, skulle CirChem vara finansierade tills Q3 2024, allt annat lika. Med det sagt så har CirChem även tillgång till ytterligare skuldfinansiering vilket skulle innebära att CirChem kan vara finansierade längre än tills det tredje kvartalet 2024. Vidare hade CirChem per den sista september ca 0,5 MSEK i kortsiktiga fordringar, vilka under kommande månader kan bidra till att stärka rörelsekapitalet. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, anser vi att CirChem har tillräckligt god likviditet för att kunna fortsätta ta viktiga kliv framåt i sin expansion.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q2-rapport
2023-08-24
CirChem har publicerat sin delårsrapport för det andra kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Rekordhög omsättning – överträffade våra estimat
- Minskade rörelsekostnader påvisar skalbarheten i affärsmodellen
- Kapitalförbrukning och finansiell ställning
Under det andra kvartalet 2023 uppgick CirChems nettoomsättning till 949 KSEK (2), vilket således är en kraftig ökning mot jämförbart kvartal 2022, såväl som föregående kvartal i år (Q1-23) då omsättningen uppgick till 564 KSEK, motsvarande en tillväxt om 68 %. Intäkterna är hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ytterligare en bekräftelse på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under Q2-23 är dessutom 61 % högre än hela försäljningen under 2022, och sett till de senaste fyra kvartalen uppvisar CirChem en tydlig försäljningsökning Q-Q. Inför dagens kvartalsrapport hade vi estimerat en omsättning omkring 600 KSEK, vilket CirChem således överträffade.
Kostnadseffektiv tillväxt
Tillväxt tenderar att kosta men under årets andra kvartal är det tydligt att CirChem har lyckats leverera en ökad omsättning i kombination med en bibehållen kostnadskontroll. Under Q2-23 uppgick de totala rörelsekostnaderna till cirka 5,6 MSEK, att jämföra med 7,1 MSEK under jämförbar period 2022 och 6,5 MSEK under föregående kvartal i år (Q1-23). Detta illustrerar den skalbarhet som bolagets affärsmodell möjliggör. Vid fortsatt ökad försäljning, med god bruttomarginal, kan CirChem därmed öka sin rörelsemarginal snabbt. I förhållande till bolagets intäkter uppgick rörelseresultatet (EBIT) under Q2-23 till -4,6 MSEK (-6,3), vilket därmed är en klar förbättring mot dels föregående år, dels föregående kvartal.
God finansiell ställning och tillgång till kapital
Under inledningen av 2023 genomförde CirChem en företrädesemission där bolaget tillfördes 35,1 MSEK före emissionskostnaderna om 7,8 MSEK. Av nettolikviden om 27,3 MSEK har CirChem återbetalt den tidigare kreditramen från augusti 2021 om 16,1 MSEK, vilket således resulterat i en väsentligt lägre skuldsättning. Vid utgången av juni uppgick skuldsättningen till 2,1 MSEK och utöver detta har CirChem beviljats ett förmånligt grönt lån om 10 MSEK från Almi med en löptid på 30 månader till en rörlig ränta vilken per den 28 juni 2023 uppgick till 8,88 %. I pressmeddelandet skriver CirChem att det gröna lånet är speciellt utformat för satsningar som främjar hållbarhet, och att det är knutet till EU:s taxonomi för hållbar finansiering. Det innebär att lånet genomgår en omfattande bedömningsprocess för att säkerställa att det verkligen bidrar till grön tillväxt och hållbar utveckling. Vi anser att detta sänder en minst sagt stark signal att CirChem är en del av framtidens miljölösningar. Innan CirChem upptog lånet från Almi beviljades bolaget dessutom 12 MSEK i klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket, av vilket totalt 9 MSEK har erhållits i förskottningsbetalning.
Sett till CirChems operativa kapitalförbrukning uppgick denna, justerat för det erhållna stödet om 9 MSEK från Naturvårdsverket, till 4,7 MSEK under årets andra kvartal, motsvarande 1,6 MSEK/månad. Det ska dock noteras att CirChem under kvartalet haft engångskostnader om ca 0,3 MSEK hänförliga till kalibrering av processutrustning. Därmed, vid ett konservativt antagande om en genomsnittlig kapitalförbrukning om 1,6 MSEK/månad även från och med juli, en kassa om 14,8 MSEK vid utgången av juni, ytterligare 3 MSEK i tillgängligt klimatinvesteringsstöd samt lånet från Almi om 10 MSEK, vilket vi inte kan se ingår i redovisningen per den 30 juni, skulle det innebära att CirChem är finansierade tills sommaren 2024, allt annat lika. Värt att påpeka är dock att CirChem per den sista juni hade ca 1,0 MSEK i kortsiktiga fordringar, vilka under kommande månader kan bidra till att stärka rörelsekapitalet. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, ser vi att utrymme finns för att CirChem skulle kunna vara finansierade tills lägre än nästa sommar. En viktig pusselbit för detta är att CirChem under Q1-23 fick sitt bygglov beviljat om att bygga ut lagerkapaciteten från 100 ton till 350 ton, där den nya lagerytan blev färdigbyggd tidigare i sommar. CirChem inväntar nu de slutliga godkännandena från berörda myndigheter och när detta har erhållits så kan CirChem börja hantera ännu högre volymer, vilket därmed möjliggör fortsatt ökade försäljningsnivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem
Kommentar på CirChems Q1-rapport
2023-05-16
Analyst Groups uppföljning av delårsrapporten
CirChem har publicerat sin delårsrapport för första kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Rekordomsättning och tydlig tillväxttrend
- God kostnadskontroll
- Kapitalförbrukning och finansiell ställning
Rekordomsättning och tydlig tillväxttrend
Under första kvartalet 2023 uppgick CirChems nettoomsättning till 564 KSEK, att jämföra med 366 KSEK under föregående kvartal (Q4-22), vilket således innebär en tillväxt om 54 %. Intäkterna är helt hänförliga till försäljning av återvunnet lösningsmedel där vi ser tillväxten som ett tydligt bevis på att CirChems kommersiella resa har ett bra momentum. Omsättningen under Q1-23 är dessutom i nära linje med hela försäljningen under 2022, och sett till de senaste tre kvartalen uppvisar CirChem en tydlig försäljningsökning Q-Q.
God kostnadskontroll
Sett till de totala rörelsekostnaderna uppgick dessa till cirka 6,5 MSEK, att jämföra med 6,3 MSEK under föregående kvartal (Q4-22). Trots en stark tillväxt har CirChem kunnat uppvisa en relativt fast kostnadsbas, vilket är ett resultat av den skalbarhet som bolagets affärsmodell möjliggör. Vid fortsatt ökad försäljning, med god bruttomarginal, kan CirChem därmed öka sin rörelsemarginal snabbt. I förhållande till bolagets intäkter uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -5,9 MSEK under Q1-23, vilket därmed var oförändrat jämfört med föregående kvartal.
Kapitalförbrukning och finansiell ställning
Under inledningen av 2023 genomförde CirChem en företrädesemission där bolaget tillfördes 35,1 MSEK före emissionskostnaderna om 7,8 MSEK. Av nettolikviden om 27,3 MSEK har CirChem dessutom återbetalt den tidigare kreditramen från augusti 2021 om 16,1 MSEK, vilket således resulterat i en väsentligt lägre skuldsättning. Vid utgången av mars uppgick CirChems räntebärande skulder, korta och långa, till totalt 2,5 MSEK. I förhållande till CirChems nuvarande Market Cap om 101 MSEK motsvarar det således en D/E-ratio om enbart 0.02x, vilket är att anse som mycket lågt och sänker därmed den bolagsspecifika risken.
Sett till CirChems operativa kapitalförbrukning uppgick denna till 7,5 MSEK under första kvartalet, motsvarande 2,5 MSEK/månad. Kassaflödet har dock belastats av kostnader av engångskaraktär, exempelvis 0,7 MSEK för kalibrering av processutrustning. Justerat för detta uppgick CirChems operativa burn rate till 2,2 MSEK/månad. Det kan dock rimligen tänkas att den företrädesemission som genomfördes under Q1-23 också resulterade i vissa engångskostnader som belastat rörelseresultatet. Vid ett antagande om en genomsnittlig och justerad kapitalförbrukning om istället 1,5 MSEK/månad från och med april, och en kassa om 10,8 MSEK vid utgången av mars, skulle det innebära att CirChem är finansierade tills inledningen av Q4-23, allt annat lika. Värt att påpeka är dock att CirChem per den sista mars hade ca 1,4 MSEK i kortsiktiga fordringar, vilka under kommande månader kan bidra till att stärka rörelsekapitalet. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, ser vi att utrymme finns för att CirChem skulle kunna vara finansierade tills lägre än Q4-23. En viktig pusselbit för detta är att CirChem under Q1-23 fick sitt bygglov beviljat om att bygga ut lagerkapaciteten från 100 ton till 350 ton, där arbetet förväntas vara klart under innevarande kvartal, d.v.s. Q2-23. Med en större lagerkapacitet kommer CirChem att kunna hantera ännu högre volymer, vilket därmed möjliggör fortsatt ökade försäljningsnivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Analyst Group kommenterar senaste avtalet
2023-04-25
CirChem har vunnit en upphandling och tecknat ramavtal med Gryaab för leverans av lösningsmedel. Ramavtalet, vilket omfattar CirChem och en annan aktör, sträcker sig över fyra år med ett högsta ordervärde om totalt 60 MSEK, något som fick CirChems aktie att stiga med 34 % i samband med nyheten.
Ramavtalet med Gryaab börjar gälla den 1 juli 2023 och har ett uppskattat ordervärde om 15 MSEK per år över fyra år, utan volymgaranti. I praktiken innebär det att CirChem, tillsammans med den andra aktören, måste ”dela” på den volym som Gryaab kan komma att avropa under denna period. Det är svårt att säga exakt hur stora volymer Gryaab kommer att avropa, såväl som vilken leverantör som kommer att erhålla störst andel. Vid ett antagande om att Gryaab de facto kommer att avropa 15 MSEK årligen och att CirChem, konservativt räknat, endast erhåller i genomsnitt 1/3 av denna volym, skulle det innebära ett försäljningsvärde om 5 MSEK per år. Vidare, med tanke på att avtalet börjar gälla den 1 juli i år och att det rimligen kommer att finnas en implementeringsprocess att ta hänsyn till, räknar vi med en potentiell försäljningseffekt för CirChem först mot slutet av 2023, alternativt början av 2024.
I vår senaste analys av CirChem har vi i ett Base scenario estimerat att de ackumulerade intäkterna för perioden 2023-2026, d.v.s. fyra år, ska uppgå till cirka 530 MSEK. Givet en genomsnittlig försäljning om 5 MSEK per år till Gryaab under denna period, såväl som 60 MSEK per år till Titab Pac, i enlighet med det ramavtal som kommunicerades under december 2022, innebär det att CirChem med enbart dessa avtal kan uppfylla 48 % av vår omsättningsprognos.
CirChems affärsmodell utgår från att inhämta/erhålla kontaminerade lösningsmedel och återvinna det genom att avlägsna kontaminerade kemikalier, vilket ger upphov till en form av ”tillverkningskostnad” för bolaget. Precis som med prissättningen beror kostnaden för återvinning på många faktorer, inklusive typen av lösningsmedel. I våra prognoser antas en kostnadsnivå som rimligen kan matcha den applicerade prissättningsnivån över tid, vilken givet optimal mix av inflöden och full anläggningsoptimering borde kunna minska i takt med en stigande volym. Under vår prognosperiod har vi antagit en bruttomarginal omkring 25-30 % i ett Base scenario. Givet avtalen med Titab Pac och Gryaab, vilka enligt ovan illustration skulle kunna generera ett försäljningsvärde om i genomsnitt 65 MSEK årligen från 2024, skulle det motsvara ett täckningsbidrag om cirka 16 – 20 MSEK per år. LTM uppgår CirChems totala rörelsekostnader till cirka 23 MSEK, där det ska tilläggas att bolaget under exempelvis Q4-22 belastades med kostnader av engångskaraktär. Det innebär att enbart dessa två avtal skapar förutsättningar för att CirChem ska kunna uppvisa lönsamhet.
Sett till själva ramavtalet med Gryaab är detta även av stor strategisk vikt och kan utgöra en dörröppnare för fler liknande affärer framgent. Gryaab driver ett av Nordens största reningsverk vilket tar hand om avloppsvattnet från omkring 800 000 personer från Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille. Sedan 2019 är även Bollebygd delägare. Gryaab tar även emot vatten från industrier, men det vattnet får inte innehålla mer föroreningar än spillvattnet från hushållen. Givet att CirChem kan bevisa sig vara en kvalificerad leverantör till Gryaab borde detta rimligen kunna resultera i ett växande intresse från andra stora reningsverk i Norden. Vi räknar därför med att CirChem kommer att kunna kommunicera ytterligare liknande avtal under de närmaste kvartalen, vilket således skulle kunna utgöra en stark värdedrivare i aktien.
I samband med pressmeddelandet har vi varit i kontakt med Petra Sas, interim VD.
Utöver de ekonomiska aspekterna, vilka andra möjligheter ser du att avtalet med Gryaab kan komma att resultera i för CirChem?
Vi vill etablera CirChem som en ledande aktör på lösningsmedelsmarknaden och då krävs det att vi breddar oss och skapar förutsättningar för nya samarbeten. Att bli godkänd leverantör till ett av Nordens största reningsverk är ett viktigt första steg för oss i den riktningen och vi siktar på att kunna etablera fler samarbeten inom det segmentet framöver. Som godkänd leverantör har vi också möjlighet att driva på för mer hållbara processer och bidra till större effektivitet och bättre hållbarhet. Vi jobbar vidare för att adressera behoven inom flera industriella segment och skapa största möjliga affärs- och miljönytta.
Kommentar på CirChems Q4-rapport
2023-02-08
CirChem har publicerat sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2022. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets intäkter och kostnader utvecklats under sista kvartalet 2022
- Finansiell ställning och kommande företrädesemission
- Värdedrivare under 2023
Hur bolagets intäkter och kostnader utvecklats under sista kvartalet 2022
Under fjärde kvartalet 2022 uppgick CirChems nettoomsättning till 366 KSEK, att jämföra med 216 KSEK under föregående kvartal (Q3-22), vilket således innebär en tillväxt om 70 %. Det ser vi som ett tydligt tecken på att CirChem har börjat skala upp sin produktion, vilket givetvis är mycket positivt. Sett till de totala rörelsekostnaderna uppgick dessa till cirka 6,3 MSEK, att jämföra med 4,7 MSEK under föregående kvartal (Q3-22). Den huvudsakliga förklaringen till ökningen är högre externa kostnader, vilka under Q4-22 uppgick till 3,5 MSEK, att jämföra med 2,3 MSEK under Q3-22. Detta är dock helt naturligt då CirChem som nämnt har börjat skala upp produktionstakten, vilket initialt resulterar i exempelvis underhållskostnader, tillsynsrelaterade kostnader m.m. Dessa förväntas inte öka i takt med en stigande försäljning, vilket möjliggör en högre marginal vid högre volymer. Ytterligare en förklaring till kostnaderna under Q4-22 är att det under hösten skett förändringar i organisationen, exempelvis ett VD-byte, vilket kan antas ha resulterat i dubbla löner till följd av uppsägningstider.
I förhållande till bolagets intäkter uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -5,9 MSEK under Q4-22, vilket kan jämföras med vårt eget estimat om -3,1 MSEK i ett Base scenario. Justerat för aktiverat arbete, där vi hade estimerat en post om cirka 1,5 MSEK, skulle dock vårt EBIT-resultat i ett Base scenario ha uppgått till -4,5 MSEK, vilket således hade varit i nära linje med det faktiska utfallet under Q4-22.
Finansiell ställning och kommande företrädesemission
Vid utgången av Q4-22 hade CirChem en kassa om 9,8 MSEK och under årets fjärde kvartal uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning (inkl. förändringar i rörelsekapital) till totalt -4,7 MSEK, motsvarande cirka -1,6 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning skulle CirChem, med hänsyn till den befintliga kassan per den sista december 2022, varit finansierade tills senast halvårsskiftet 2023, allt annat lika. Dock har CirChem kommunicerat att de ska genomföra en företrädesemission om 41 MSEK, vilken är säkerställd upp till 85 %. Detta kommer således stärka kassan väsentligt, där merparten av likviden är avsedd till bl.a. uppskalning och kapacitetsutbyggnad av anläggningen i Vargön, samt driftskapital.
Värdedrivare under 2023
2022 var ett minst sagt händelserikt år för CirChem, ett år då bolaget nådde flera viktiga milstolpar. Under juli månad kom det utökade miljötillståndet på plats för att kunna hantera upp till 20 000 ton lösningsmedelsavfall per år och under hösten ingicks avtal med Stena Recycling som säkerställer leverans av upp till 15 000 ton lösningsmedelsavfall per år. Inte långt därefter ingick CirChem ett femårigt försäljningsavtal med Titab Pac som möjliggör försäljning av återvunna lösningsmedel om upp till 60 MSEK årligen, d.v.s. 300 MSEK under perioden.
2022 var ett spännande år för bolaget och vi tror att CirChem kommer att bli minst lika intressanta att följa under år 2023, där vi ser att det finns flera värdedrivare under kommande kvartal.
Lager- och produktionskapaciteten i Vargön-anläggningen kommer att byggas ut för att därigenom kunna leverera på redan ingångna leverans- och försäljningsavtal, där en ansökan om bygglov för en första utbyggnad om ytterligare 250 ton redan har lämnats in. Vi räknar med att CirChem kommer att fortsätta arbeta med att bygga ut anläggningen ytterligare under året.
- Fler personer kommer att anställas, främst operatörer till drift av anläggningen. För att anläggningen ska kunna nå sin fulla potential krävs, utöver en full beläggningsgrad, kompetenta driftsoperatörer för att kunna optimera hanteringen av inkommande lösningsmedel. Om det görs på rätt sätt kommer det inte bara möjliggöra en högre output i termer av försäljningsvolym, utan också en högre marginal i rörelsen.
- Laboratoriet kommer att utvecklas och byggas ut för att därigenom kunna skapa mer effektiva processer såväl som att utveckla bolagets reningsmetod ytterligare.
- Utifrån redan befintliga avtal räknar vi med att försäljningen ska kunna öka kraftigt under året, och att CirChem kan närma sig lönsamhet. I ett Base scenario estimerar vi att försäljningen kan stiga till cirka 61 MSEK år 2023, vilket i kombination med relativt fasta rörelsekostnader, kan möjliggöra att CirChem når lönsamhet mot slutet av året. Fler försäljningsavtal under första halvan av året kan även komma att bidra ytterligare till detta.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Analyst Group kommenterar avtalet med Titab Pac
2022-12-19
CirChem meddelade den 16 december att de ingått ett nytt femårigt ramavtal med Titab Pac för leverans av återvunna lösningsmedel vilket, vid fullt utnyttjande, kan medföra intäkter till CirChem om högst 300 MSEK över perioden, motsvarande maximalt cirka 60 MSEK per år.
För bara ett par veckor sedan, närmare bestämt den 22 november, tecknade CirChem ett avtal med Stena Recycling innefattande rening av löpande insamling av lösningsmedel motsvarande en volym om upp till 15 000 ton per år, där CirChems intäkter genereras i samband med försäljning av det renade återvunna lösningsmedel till industrin. Avtalet säkerställde således att CirChem hade tillgång till ”insatsvaran” och i vår senaste analys skrev vi att det nu handlar om att maximera befintliga säljavtal, såväl som att ingå nya. Det femåriga ramavtalet med Titab Pac är ett sådant avtal, vilket innebär att CirChem nu har de pusselbitar på plats som krävs för att kunna skala upp försäljningen kraftigt och närma sig ett positivt rörelseresultat.
I samband med att CirChem kommunicerade avtalet med Titab Pac, sa Petra Sas, interim VD, bland annat följande:
”Vi är oerhört glada över att kunna utveckla vårt leveransåtagande till Titab Pac och bidra till deras hållbara tillväxtresa med våra återvunna råvaror. Detta ramavtal utgör en stark bas för CirChem och ett erkännande för vår lönsamma cirkulära affärsmodell. Det här samarbetet kommer att leverera betydande klimatnytta både genom att minska koldioxidutsläppen orsakade av nyutvunnen råvara och genom att spara koldioxidutsläppen av att avfallet återvinns istället för att förbrännas – win-win-win!”
Avtalet täcker 45 % av vår omsättningsprognos
I vår senaste analys av CirChem har vi i ett Base scenario estimerat att de ackumulerade intäkterna för perioden 2023-2026, d.v.s. fyra år, ska uppgå till cirka 530 MSEK. Givet en genomsnittlig försäljning om 60 MSEK per år till enbart Titab Pac under denna period, innebär detta att CirChem, med endast detta ramavtal, har säkerställt 45 % av vår omsättningsprognos.
Genom avtalet med Stena Recycling, och därefter ramavtalet med Titab Pac, anser vi att CirChem ”checkat” 2 av 3 viktiga boxar, varpå det nu handlar om att optimera anläggningen och att CirChem är framgångsrika i sin drift av produktionsanläggningen. Det kan låta som en självklarhet, men är samtidigt något CirChem måste hantera väl. För att anläggningen ska kunna nå sin fulla potential krävs, utöver en full beläggningsgrad, kompetenta driftsoperatörer för att kunna optimera hanteringen av inkommande lösningsmedel. Om det görs på rätt sätt kommer det inte bara möjliggöra en högre output i termer av försäljningsvolym, utan också en högre marginal i rörelsen. Följande diagram visar vårt estimerade EBITDA-resultat för CirChem i ett Base scenario:
CirChem har genom de kommersiella avtalen med Stena Recycling och Titab Pac tagit ett stort kliv, varför vi upprepar vår förväntan om en stigande försäljning framgent, samt att vi fortsatt räknar med lönsamhet under slutet av år 2023. Vi upprepar därför vårt värderingsintervall på 2023 års prognos, varpå vi i dagsläget ser en bra risk/reward i aktien.
Kommentar på CirChems genombrottsavtal med Stena Recycling
2022-11-23
CirChem meddelade den 22 november att de tecknat ännu ett avtal med Stena Recycling, vilket sträcker sig över fem år och innefattar rening av löpande insamlat lösningsmedel motsvarande en årsvolym om upp till 15 000 ton. Avtalet innebär att CirChem täcker nära 80 % av sin kapacitet enligt gällande miljötillstånd i Vargön-anläggningen – nyheten fick aktien att rusa och handlades som högst upp 72 % under gårdagen.
CirChem uppnådde en minst sagt viktig milstolpe när mark- och miljödomstolen beviljade bolagets ansökan om miljötillstånd för en kapacitet om 20 000 ton per år i Vargön. Domen vann laga kraft under juli 2022 och i vår senaste analys från augusti skrev vi att med miljötillståndet på plats, kan CirChem med större kraft rikta sitt fokus mot att fortsätta knyta till sig fler kunder samt skala upp redan befintliga samarbetsavtal och pilotprojekt. Att tillståndet beviljades har gett CirChem en starkare position och ett mer fördelaktigt läge vad gäller att förhandla och skriva kontrakt för stora volymer.
”Vårt primära fokus nu är att sluta så stora avtal som möjligt för att kunna fylla anläggningen för en tid framöver”. Så skrev CirChem i sin Q3-rapport på morgonen den 22 november och sex timmar senare stod det klart att ytterligare ett avtal tecknats med Stena Recycling, en aktör CirChem har ett samarbete med sedan tidigare. Denna gång innefattade avtalet rening av löpande insamling av lösningsmedel motsvarande en volym om upp till 15 000 ton per år, vilket kan ställas i relation till befintligt tillstånd att hantera 20 000 ton i Vargön. I pressmeddelandet skriver CirChem att nästa steg handlar om en teknisk uppskalning för att anläggningen i Vargön ska kunna hantera så stor del av dessa volymer så snabbt, effektivt och lönsamt som möjligt. Utifrån strategin att bygga ut i takt med att kundavtal tecknas, exempelvis likt detta avtal med Stena Recycling, minskar även den operationella risken. CirChems befintliga miljötillstånd ger även möjlighet att öka lagervolymerna i Vargön från tidigare 100 ton till nuvarande 1 000 ton. Det ökar CirChems flexibilitet när det gäller att hantera ingående och utgående leveranser, något som även kan bidra till ett mer kontrollerat rörelsekapital. Genom att återvinna kontaminerade lösningsmedel som annars skickas till förbränning minskar den negativa klimatpåverkan. Återförandet av detta avfall som resurs till den cirkulära ekonomin gör att minskningen av koldioxidutsläppen blir än större då mindre andel jungfrulig råvara behövs eftersom den ersätts med återvunnen råvara.
CirChems intäkter genereras primärt i samband med försäljning av renade återvunna lösningsmedel till industrin. Bolaget löser ett stort miljöproblem och med hjälp av CirChems metod för återvinning av lösningsmedel kan upp till 150 000 ton koldioxid per år besparas vid en fullt utbyggd anläggning. Affärsmodellen skapar en tydlig ”win-win-win”-situation mellan CirChem, kunder och miljön.
Kommentar på CirChems Q3-rapport
2022-11-22
CirChem har publicerat bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde, likviditet och burn rate
- Fokus på att sluta så stora avtal som möjligt
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets tredje kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca 4,7 MSEK, att jämföra med 7,1 MSEK under föregående kvartal (Q2-22). Den huvudsakliga förklaringen till minskningen är lägre externa kostnader, vilka under Q3-22 uppgick till 2,3 MSEK, att jämföra med 4,8 MSEK under Q2-22. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick således rörelseresultatet (EBIT) till -3,0 MSEK under Q3-22, vilket kan jämföras med vårt eget estimat om -6,3 MSEK i ett Base scenario. Vi ser givetvis positivt på att CirChem har utvecklats med en mycket god kostnadskontroll under kvartalet.
Kassaflöde, likviditet och burn rate
Vid utgången av Q3-22 uppgick CirChems kassa till 14,8 MSEK och under årets tredje kvartal uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning (inkl. förändringar i rörelsekapital) till totalt 6 MSEK, motsvarande cirka 2 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning framgent, skulle CirChem, med hänsyn till den befintliga kassan per den sista september, vara finansierade tills omkring slutet av första kvartalet 2023, allt annat lika. Vad gäller finansieringsfrågan framgår följande i Q3-rapporten: ”[…] Vidare har kreditramen från augusti 2021 på 16,1 MSEK, i samband med nyemissionen, förlängts till 31 december 2022. Per 30 september 2022 har bolaget en långfristig räntebärande lånefinansiering om 1,5 MSEK och en kortfristig räntebärande lånefinansiering om 19,3 MSEK.”
Fokus på att sluta så stora avtal som möjligt
CirChem meddelade den 10 oktober att de tecknat ännu ett avtal med Stena Recycling, vilket löper över tre år och innefattar rening av ett löpande insamlat lösningsmedel. Avtalet bedöms generera försäljningsintäkter om 15-20 MSEK för CirChem, vilka genereras när CirChem säljer det renade lösningsmedlet vidare till tredje part. I samband med att avtalet med Stena Recycling kommunicerades den 10 oktober handlades CirChems aktie upp som högst 18 %, för att sedan vända ner igen. Under handelsdagen (10 oktober) omsattes nära 2,2 miljoner aktier, vilket är den högsta volymen någonsin för CirChem sedan januari 2021. Det är tänkbart att vissa investerare då såg chansen till en kortsiktig vinsthemtagning, vilket skapade en ”topp och dal” i kursen under handelsdagen. I vår mening motiverar dock avtalet med Stena Recycling en högre värdering av CirChem, dels med tanke på vilken signal det sänder till andra potentiella kunder och samarbetspartners, dels det ekonomiska försäljningsvärdet som i vår vetskap är det hittills största i CirChems historia.
Efter det kommunicerade avtalet med Stena Recycling, närmare bestämt två dagar senare, meddelade CirChem att bolaget fått tre provorders från en kund som potentiellt kan omfatta stora årsvolymer i den planerade utbygganden av anläggningen i Vargön. Bara en dag efter detta meddelade CirChem att de dessutom ingått ett avtal med Titab Pac, en av Nordens största distributörer av flytande kemikalier, där avtalet omfattar leverans av 600 årston återvunnet rent lösningsmedel till Titab Pac. Aktien har sedan dess befunnit sig i en positiv trend och räknat från den 10 oktober är aktien upp 110 % i skrivande stund.
”Vi anser helt klart att senaste tidens uppvärdering i aktien har varit motiverad, samtidigt som vi fortsatt ser att det finns mer att hämta från dagens nivåer. I Q3-rapporten skriver CirChem att deras primära fokus är att sluta så stora avtal som möjligt för att kunna fylla anläggningen för en tid framöver. Utöver faktisk försäljningseffekt i delårsrapporterna kan avtalen i sig, i samband med att de kommuniceras, komma att utgöra värdedrivare i aktien.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Utöver att fortsätta föra kunddialoger kommer de närmaste två åren även att präglas av en stegvis utbyggnad av anläggningens kapacitet, där byggnationen kommer att ske i etapper. Utifrån strategin att bygga ut i takt med att kundavtal tecknas minskar den operationella risken, något vi såklart ser positivt på. Det utökade miljötillståndet som CirChem erhöll tidigare i år ger även bolaget möjlighet att öka lagervolymerna i Vargön till 1 000 ton. Det ökar bolagets flexibilitet när det gäller att hantera ingående och utgående leveranser, något som även kan bidra till ett mer kontrollerat rörelsekapital.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems avtal med Stena Recycling
2022-10-11
CirChem meddelade den 10 oktober att de tecknat ännu ett avtal med Stena Recycling, vilket löper över tre år och innefattar rening av ett löpande insamlat lösningsmedel. Avtalet bedöms generera försäljningsintäkter om 15-20 MSEK för CirChem.
”Vi har tidigare skrivit att utöver själva utbyggnaden av anläggningens kapacitet i Vargön, är CirChems tillväxt beroende av utvecklingen av befintliga kundavtal, såväl som etablering av nya, där slutkunderna utgörs av stora industri-, kemi- och läkemedelsbolag. CirChem och Stena Recycling har haft ett samarbete under en längre tid och vi ser detta nytecknade treårsavtal som ett kvitto på att CirChem har lyckats uppfylla de krav som Stena Recycling troligen har haft, gällande exempelvis verifiering av logistikkedjan, utvärdering av testkörningar och möjlighet att hantera större volymer” säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
De kunder CirChem adresserar arbetar ofta utifrån långtgående processer, varpå det tar tid att dels bygga upp ett förtroende, dels att faktiskt komma fram till avtal som innefattar större volymer. Att CirChem, i vår mening, lyckats med detta tror vi sänder en stark signal även till andra marknadsaktörer, särskilt med tanke på att Stena Recycling är ett av Sveriges ledande återvinningsbolag och rimligen har en hög kravlista när det kommer till vilka de väljer att arbeta med.
Vad gäller själva försäljningsintäkterna som beräknas till 15-20 MSEK under avtalsperioden, så genereras de när CirChem säljer det renade lösningsmedlet vidare till tredje part. I skrivande stund värderas CirChem till ett Market Cap om ca 21 MSEK, och med hänsyn till den senast rapporterade nettokassan, ett Enterprise Value (EV) om ca 18 MSEK. Det kan ställas i relation till de förväntade försäljningsintäkterna. I samband med att avtalet med Stena Recycling kommunicerades handlades CirChems aktie upp som högst 18 %, för att sedan vända ner igen. Under handelsdagen (10 oktober) omsattes nära 2,2 miljoner aktier, vilket är den högsta nivån någonsin för CirChem sedan januari 2021. Det är tänkbart att vissa investerare såg chansen till en kortsiktig vinsthemtagning, vilket skapade en ”topp och dal” i kursen. I vår mening motiverar dock avtalet med Stena Recycling en högre värdering av CirChem, dels med tanke på vilken signal det sänder till andra potentiella kunder och samarbetspartners, dels det ekonomiska försäljningsvärdet som i vår vetskap är det hittills största i CirChems historia.
Kommentar på CirChems Q2-rapport
2022-08-24
CirChem publicerade den 23 augusti sin delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas och intäkter utvecklats
- Kassaflöde, likviditet och burn rate
- Har uppnått en viktig milstolpe
Hur bolagets kostnadsbas och intäkter utvecklats
Under årets andra kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca 7,1 MSEK, att jämföra med 5,9 MSEK under föregående kvartal (Q1-22). Även om detta motsvarar en ökning om 1,2 MSEK anser vi likväl att CirChem under årets andra kvartal har utvecklats med en god kostnadskontroll. Vad som utgör skillnaden mellan Q1-22 och Q2-22 är primärt bolagets personalkostnader, vilka har ökat under Q2-22. Det var samtidigt väntat då CirChem under våren har lyckats attrahera och anställa flera viktiga nyckelpersoner, ett arbete som är viktigt för att ta bolaget vidare till nästa fas. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -6,3 MSEK under Q2-22, att jämföra med -4,7 MSEK under första kvartalet 2022. Sett till vår helårsprognos för 2022 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i rörelsen i nära linje med våra tidigare estimat. Intäkterna under Q2-22 förblev låga och uppgick till 2 tSEK (0). Med tanke på att det nu endast återstår två kvartal av 2022, kommer vi i samband med vår sedvanliga analysuppdatering att se över vår omsättningsprognos för helåret 2022.
Kassaflöde, likviditet och burn rate
Vid utgången av Q2-22 uppgick CirChems kassa till 21,8 MSEK och under årets andra kvartal uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning (exkl. rörelsekapital och finansieringsverksamheten) till totalt -6,9 MSEK, motsvarande ca -2,3 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning framgent, skulle CirChem, med hänsyn till den befintliga kassan per den sista juni, vara finansierade tills omkring årsskiftet 2022/2023, allt annat lika. I Q2-rapporten skriver CirChem att gällande finansiering, exempelvis för att bygga ut kapaciteten i Vargön, så är i första hand lån det som bolaget prioriterar.
Har uppnått en viktig milstolpe
Under juni månad uppnådde CirChem en minst sagt viktig milstolpe i bolagets historia, då mark- och miljödomstolen beviljade CirChems ansökan om miljötillstånd för en kapacitet om 20 000 ton per år i Vargön. Domen vann sedan laga kraft under juli 2022 och CirChem fortsätter nu förberedelserna för utbyggnaden.
”Att CirChem fick sitt miljötillstånd på plats är något vi, och aktieägarna, sett fram emot länge. Det kan inte understrykas nog hur viktigt detta tillstånd är och gör att bolaget nu med ännu större kraft kan rikta sitt fokus mot att fortsätta knyta till sig fler kunder samt skala upp redan befintliga samarbetsavtal och pilotprojekt. Detta blev tydligt redan under augusti då Swed Handling, som först tecknade ett treårigt avtal under maj omfattande 100 årston återvunnet aceton, återkom och tecknade ännu ett treårigt avtal som omfattar 120 årston återvunnen aceton – med dessutom en högre renhet än tidigare överenskomna volymer. Med tillståndet på plats ser vi att det är enklare för CirChem att förhandla och skriva kontrakt med nya kunder och för volymer som överstiger dagens kapacitet.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Utöver att fortsätta föra kunddialogar kommer de närmaste två åren att präglas av en stegvis utbyggnad av anläggningens kapacitet, där byggnationen kommer att ske i etapper. Utifrån strategin att bygga ut i takt med att kundavtal tecknas minskar även den operationella risken, något vi såklart ser positivt på. Det utökade miljötillståndet ger även CirChem möjlighet att öka lagervolymerna i Vargön från nuvarande 100 ton till 1 000 ton. Det ökar bolagets flexibilitet när det gäller att hantera ingående och utgående leveranser, något som även kan bidra till ett mer kontrollerat rörelsekapital.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems beviljade tillstånd
2022-07-01
CirChem har meddelat att Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har beviljat bolaget tillstånd för utökning av kapaciteten i Vargön från nuvarande 2 500 ton per år till 20 000 ton per år. Aktien reagerade med att stiga 14 % i öppningshandeln under torsdagen.
I pressmeddelandet framgår informationen att beslutet om tillståndet ska vinna laga kraft om tre veckor. Så här skrev vi bland annat i vår senaste analys från den 31 maj:
”Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos Mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.”
Under torsdagen den 30 juni hade aktien som högst handlats upp 31 % från föregående dags stängning, vilket således är i linje med vår tidigare tes om att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare. Att dessutom tillståndet förväntas vinna laga kraft inom tre veckor skulle innebära att CirChem når denna minst sagt viktiga milstolpe i ett tidigare skede än vad vi räknat med. Med hänsyn till detta anser vi fortsatt att det finns mer att hämta i aktien, vilken för tillfället är nedpressad, där vi tidigare har kommunicerat ett Base scenario om 12,8 kr per aktie. Att aktien tappat mark anser vi primärt beror på en turbulent omvärld, eftersom CirChem rent verksamhetsmässigt fortsätter att ta steg framåt. Det beviljade tillståndet från Mark- och miljödomstolen är bara ytterligare ett tydligt tecken på detta.
Kommentar på CirChems Q1-22
2022-05-24
CirChem publicerade idag den 24 maj sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Åter på banan samt ytterligare ett nyckelavtal tecknat
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,9 MSEK, att jämföra med ca -5,6 MSEK under föregående kvartal (Q4-21). Det blir således tydligt att CirChem har utvecklats med en god kostnadskontroll även under årets inledande månader. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,7 MSEK under Q1-22, att jämföra med -4,5 MSEK under fjärde kvartalet 2021. Sett till vår helårsprognos för 2022 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q1-22 uppgick CirChems kassa till 7,7 MSEK, att jämföra med 14,6 MSEK vid utgången av december. Under årets första kvartal uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning (före finansieringsverksamheten) till totalt -27 MSEK, motsvarande -9 MSEK/månad. Detta är en betydligt högre burn rate än vad CirChem tidigare uppvisat, vilket kan hänföras till bolagets ”Övriga fordringar”, vilka är en del av omsättningstillgångarna i balansräkningen. Denna post har ökat från 0,7 MSEK under Q4-21 till 22,1 MSEK vid utgången av Q1-22, vilket får en effekt i form av en negativ påverkan på rörelsekapitalet. Förklaringen till detta tolkar vi som, baserat på vad som framgår dels i CirChems kassaflöde, dels vad som nämns i rapporten, beror på att själva likviden från den tidigare företrädesemissionen bokförts först under april månad. Det är därmed vad som rent ”tekniskt” har orsakat den högre kapitalförbrukningen under Q1-22. Dock, eftersom detta tillfaller som likvida medel under april kommer det att synas som en positiv post i CirChems kassaflöde under Q2-22, varför bolagets finansiella position faktiskt är starkare idag än vad som framgår per balansdatumet i Q1-rapporten (den 31 mars).
Åter på banan samt ytterligare ett nyckelavtal tecknat
I vår analys från i början av april skrev vi att även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett grepp i över två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det föranledde oss till att räkna med att Q1-rapporten skulle visa låga intäktsnivåer. Med rapporten presenterad kan vi konstatera att så också blev fallet, vilket därmed var i linje med våra estimat. Det positiva är dock att CirChem därefter har tagit igen de förseningar som uppstått och dessutom, under förra veckan den 17 maj, meddelade CirChem att de tecknat ett treårigt avtal med Swed Handling, en av Sveriges ledande kemikaliedistributörer. Avtalet innefattar leverans av återvunnen aceton där Swed Handling köper in den återvunna acetonen från CirChem och säljer det vidare till industrikunder. Detta är således ytterligare ett viktigt referensavtal för CirChem, vilket sänder en bra signal till industrin om det kundvärde CirChem kan erbjuda.
Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q4-rapport
2022-04-01
CirChem publicerade igår den 31 mars 2021 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Finansiell position och burn rate
- Intresset för CirChems lösningar ökar
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under fjärde kvartalet 2021 uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till -5,6 MSEK, att jämföra med -4,8 MSEK under det föregående kvartalet (Q3-21). Rent procentuellt är det en ökning om 17 %. I vår senaste analys hade vi räknat med att bolagets rörelsekostnader skulle uppgå till omkring -5 MSEK, vilket således var något i underkant jämfört med det faktiska utfallet. Den huvudsakliga förklaringen är att CirChem under fjärde kvartalet 2021 hade högre externa kostnader än vad vi estimerat. Även om bolagets kostnadsbas var högre än vi räknat med drar vi inga större växlar från nivån om -5,6 MSEK, vilket jämfört med då t.ex. Q3-21 endast motsvarar en ökning om 0,8 MSEK i absoluta tal.
Finansiell position och burn rate
Vid utgången av Q4-21 uppgick CirChems kassa till 14,6 MSEK, att jämföra med 10,5 MSEK vid utgången av september, där den huvudsakliga förklaringen till ökningen är en ökning av bolagets rörelseskulder, som ett resultat av att CirChem nyttjat den tidigare upptagna kreditramen om totalt 15 MSEK. Justerat för detta så uppgick bolagets kapitalförbrukning (burn rate) till ca -2 MSEK/månad under det fjärde kvartalet 2021, vilket är i nära linje med tidigare kvartal. Efter utgången av Q4-21, närmare bestämt under februari 2022, tillfördes CirChem ca 24,8 MSEK före emissionskostnader via den tidigare annonserade företrädesemissionen. Utifrån vad som framgår i prospektet uppgick emissionskostnaderna till -4,5 MSEK, vilket således skulle innebära att CirChem tillfördes en nettolikvid om 20,3 MSEK. Med hänsyn till detta, och ett antagande om att bolagets kapitalförbrukning under Q1-22 varit i linje med Q4-21, d.v.s. -2 MSEK/månad, uppskattar vi att CirChems kassa uppgår till omkring 28-29 MSEK per den sista mars 2022. Med tanke på att nämnd kreditram om 15 MSEK är tänkt att återbetalas genom inlösen av TO1 under september 2022, vilka ställdes ut i samband med företrädesemissionen, bör den estimerade kassan om 28-29 MSEK primärt kunna öronmärkas för fortsatt utveckling av CirChems kärnverksamhet. Vi ser således att bolaget vilar på en stark finansiell ställning vilket möjliggör den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön, vilket i sin tur kommer leda till att CirChem kan ta emot större volymer från kunder.
Geopolitisk oro påvisar värdet i CirChems erbjudande
Efter att konflikten eskalerat i Ukraina har det blivit tydligt att allt fler industrier och aktörer letar efter sätt att minska sitt beroende av insatsvaror från vad som kan anses vara ”riskfyllda” regioner. På sikt ser vi att detta kan komma att gynna en aktör som CirChem, även om det på kort sikt kan resultera i viss osäkerhet vad gäller tillgång till, och priserna på, material som behövs för den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön.
Pandemin är en fortsatt påverkande faktor
Även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett järngrepp under snart två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det gör att vi räknar med att den kommande Q1-rapporten, vilken enligt kalendern ska publiceras den 24 maj, kommer att visa låga intäktsnivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q3-rapport
2021-11-19
CirChem publicerade idag den 19 november bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Nytt avtal om fullskalig testkörning med ett läkemedelsbolag
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets tredje kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,8 MSEK, att jämföra med ca -4,0 MSEK under föregående kvartal (Q2-21). Rent procentuellt är det en ökning om 20 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (0,8 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. Ökningen i övriga externa kostnader kan exempelvis tänkas härledas till uppstartskostnader gällande det tidigare kommunicerade treåriga avtalet med Stena Recycling för rening av ett löpande insamlat lösningsmedel. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,5 MSEK under Q3-21, att jämföra med -3,3 MSEK under årets andra kvartal. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas på rörelsenivå i nära linje med våra estimat, även om bolagets externa kostnader ligger något över våra förväntningar i ett Base scenario.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q3-21 uppgick CirChems kassa till 10,5 MSEK, att jämföra med 10,0 MSEK vid utgången av juni. Under årets tredje kvartal stärktes därmed det totala kassaflödet med ca 166 tSEK/månad. Vi ser positivt på att CirChem kan uppvisa ett positivt kassaflöde under kvartalet, där den primära drivaren är en ökning av bolagets balansräkningspost ”Övriga skulder”, vilken ökat från ca 2,2 MSEK under Q2-21 till 7,8 MSEK under Q3-21 (+5,6 MSEK). Det har således bidragit till att rörelsekapitalet stärkts, vilket totalt uppgick till +6,5 MSEK under årets tredje kvartal. Utöver kassan, vid utgången av september 2021, har även CirChem 10 MSEK i tillgängliga likvida medel från gällande kreditram.
Nytt avtal om fullskalig testkörning med ett läkemedelsbolag
Den 11 november 2021 blev det känt att CirChem tecknat ett avtal med ett tillverkande läkemedelsbolag om fullskalig testkörning av ett använt lösningsmedel. När testkörningen genomförts med framgångsrikt resultat har läkemedelsbolaget för avsikt att ingå ett längre samarbete om cirkulär återvinning av lösningsmedlet.
”Avtalet med ytterligare en aktör enbart tre månader efter det treåriga avtalet med Stena Recycling sänder en minst sagt stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda med sin lösning. Det ingångna avtalet ser vi som en potentiell trigger i aktien under 2022, samt är ett bra exempel för ytterligare tillkomna avtal och orders. Det kommer bli minst sagt intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal, dels vad gäller testkörningen med läkemedelsbolaget, dels vilka framtida monetära effekter som kan genereras för CirChem via det tidigare avtalet med Stena Recycling”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Circhem.
Kommentar på CirChems Q2-rapport
2021-08-18
CirChem publicerade igår den 17 augusti 2021 sin delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Nyckelavtal med välrenommerad aktör
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets andra kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,0 MSEK, att jämföra med ca -5,3 MSEK under föregående kvartal (Q1-21). Rent procentuellt är det en minskning med hela 26 %, vilket vi, med tanke på det läget CirChem befinner sig idag, såklart ser positivt på. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -3,3 MSEK under Q2-21, att jämföra med -4,6 MSEK under första kvartalet 2021. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q2-21 uppgick CirChems kassa till 10,0 MSEK, att jämföra med 15,5 MSEK vid utgången av mars. Under årets andra kvartal uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -1,8 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att bolagets kassa per den sista juli uppgått till omkring 8 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Bolaget har dock under augusti ingått ett kreditavtal om 15 MSEK, bl.a. för att säkerställa fortsatta förberedelser för utbyggnad av anläggningen i Vargön. Med hänsyn till krediten stärks den finansiella positionen och utifrån samma applicerade kapitalförbrukning per månad framgent, skulle CirChem vara finansierade tills Q3-22. Med det nyligen upptagna lånet anser vi att den finansiella risken i CirChem har minskat på kort sikt. Dessutom, med en potentiellt ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan visa i år, stärks kassaflödet ytterligare och således även likviditeten i bolaget.
Nyckelavtal med välrenommerad aktör
Den 9 augusti 2021 blev det känt att CirChem tecknat ett treårigt avtal med Stena Recycling för rening av insamlat lösningsmedel, något som fick aktien att lyfta rejält.
”Avtalet med Stena Recycling sänder en minst sagt stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda med sin lösning. Att aktien steg som högst 36 % på nyheten anser vi är motiverat, samtidigt som vi kunnat se, utifrån vår tolkning, en del kortsiktiga vinsthemtagningar därefter. Det monetära värdet kring avtalet är inte känt, varför det kommer bli intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal och vilka intäkter som det kan generera för CirChem”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q1-rapport
2021-05-19
CirChem publicerade igår den 18 maj 2021 sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,4 MSEK, att jämföra med ca -4,4 MSEK under föregående kvartal (Q4-20). Rent procentuellt är det en större ökning om 22 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (1 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,6 MSEK under Q1-21, att jämföra med -4,0 MSEK under fjärde kvartalet 2020. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q1-21 uppgick CirChems kassa till ca 15,5 MSEK, att jämföra med 22,1 MSEK vid utgången av december. Under årets första kvartal uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -2,2 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att bolagets kassa per den sista april uppgått till omkring 13,3 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn även tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan leverera i år, stärker det såklart kassaflödet och således även likviditeten i bolaget. Detta blir således en viktig faktor att bevaka utvecklingen kring under kommande månader.
Vad som kan ligga i korten framgent
Utifrån vad vi kan utläsa i rapporten ser vi att följande skulle kunna ligga i korten framöver:
- Att den inlämnade ansökan om utökat miljötillstånd i Vargön, gällande en utökning från nuvarande 2 500 ton per år till 20 000 ton per år, blir godkänd.
- Fler signerade kund- och partneravtal med företag.
- Ökad försäljning under resten av årets månader.
- Med en ökad försäljning kan även bolaget närma sig break-even, vilket i sig borde utgöra en bra värdedrivare.
I samband med gårdagens rapport har vi varit i kontakt med VD Christina Hillforth för att ställa ett par korta frågor.
Första kvartalet är avklarat och vi befinner oss nu i andra halvan av Q2. Så här långt, vad är du mest respektive minst nöjd med under 2021?
Vi kan konstatera att pandemin har påverkat oss på så sätt att kundernas beslutsprocesser drar ut på tiden. Samtidigt är det många saker som jag är nöjd med och som ligger till grund för att se ljust på framtiden.
Det handlar om att vi har flera aktiva kunddialoger med såväl mindre som större internationella bolag. Särskilt roligt var det att vi nyligen nådde en överenskommelse med Mackmyra Svensk Whisky AB om att ta emot en överskottsvolym från dem. Det visar att CirChem även kan ta emot engångsvolymer från industrin. Härtill har alla de produktprover som vi skickat till industrin liksom till återförsäljare av konsumentprodukter tagits emot positivt.
De första kontakterna med potentiella kunder i Nordeuropa har tagits under kvartalet och även de har resulterat i ett positivt gensvar, vilket är väldigt spännande.
Vi har också blivit registrerade på ECHAs Artikel 95 lista, som producenter av desinfektionsmedel. Under kvartalet har vi även färdigställt och lämnat in vår tillståndsansökan om utökat miljötillstånd för omhändertagande av 20 000 ton lösningsmedel per år. Ansökan är nu under behandling hos mark- och miljödomstolen.
Sammanfattningsvis är det hög aktivitetsnivå hos oss på CirChem och det känns mycket bra att vi har ett professionellt och engagerat team på plats.
I rapporten skriver ni att de första volymerna av CirChems desinfektionsmedel och spolarvätska har presenterats för bl.a. stora detaljhandelskedjor och mottagandet har varit mycket positivt. Kan du utveckla lite mer kring vad dessa parter uppskattar med er produkt?
Det är framförallt den höga kvaliteten som de uppskattar. Hög kvalitet är ett krav för att få kundernas förtroende. Dessutom tilltalas kunderna av den klimatnytta som våra produkter skapar. Klimatfrågan är viktig för de flesta kunder som vi är i kontakt med.
I avvaktan på att mark- och miljödomstolen behandlar ansökan pågår projektering för utbyggnaden av er anläggning. Hur kan en tänkbar tidsplan se ut avseende när ansökan kan vara godkänd?
Vi kommunicerade i prospektet att det tar 12–18 månader att få utökat miljötillstånd. Under tiden pågår vår planering för utbyggnaden av anläggningen i Vargön.
Vi förstår att ni har tagit de första kontakterna med potentiella kunder och myndigheter i länder i Nordeuropa, där gensvaret varit lovande. Gällande just kunderna, kan du berätta vad för typ av kunder det är ni pratar med, t.ex. i termer av storlek, bransch, geografisk position osv.?
Det gäller samma typ av kunder som i Sverige, det vill säga alla industrier där lösningsmedel används. Det är i många branscher, men framför allt så klart inom kemi- och läkemedelsbranscherna. Det är lovande att CirChems klimatsmarta affärsmodell väcker intresse också utanför Sverige.
Hur vi ser på CirChem som investering
EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet med en kommersiell anläggning. Under 2021 ligger fokus på fortsatta kunddialoger, att etablera kundavtal, få tillstånd på plats för utökat miljötillstånd i Vargön samt fortsätta med arbetet kring utbygganden av anläggningen. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 30 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario år 2021.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Mar
Intervju med CirChems VD Petra Sas
Sep
Intervju med CirChems interim VD Petra Sas
Feb
Intervju med CirChems interim VD Petra Sas
Nov
Intervju med CirChems interim VD Petra Sas
Feb
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Aug
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Feb
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Aktiekurs
3.68
Värderingsintervall
2024-12-05
Bear
2,1 SEKBase
6,1 SEKBull
10,2 SEKUtveckling
Huvudägare
2024-09-30
Kommentar på CirChems Q3-rapport
2024-11-14
CirChem (”CirChem” eller ”Bolaget”) har publicerat Bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2024. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
Rekordstark omsättningstillväxt
Under det tredje kvartalet 2024 uppgick CirChems nettoomsättning till 10,2 MSEK (0,7), vilket motsvarar en rekordstark omsättningstillväxt om hela 1 378 % Y-Y och 591 % Q-Q. Majoriteten av intäkterna under Q3-24 är hänförliga till försäljning av återvunna lösningsmedel, primärt från enskilda ordrar i form av styckegods och återkommande avfallsströmmar, där bl.a. engångsordern som erhölls från Stena Recycling Danmark under Q2-24 bidrog positivt till den starka omsättningsutvecklingen.
Skalbar affärsmodell och god kostnadskontroll resulterar i stark lönsamhet
Bruttomarginalen uppgick till 74,6 % (47,6) under kvartalet, vilket tangerar den starkaste bruttomarginalen Bolaget tidigare har uppvisat, vilken uppgår till 75,5 % (Q4-23). Personalkostnaderna, vilka utgör Bolagets största kostnadspost, uppgick till ca 2,7 MSEK (2,2) under det tredje kvartalet, en ökning om ca 23 % Y-Y. Denna ökning i jämförelse med motsvarande period föregående år skall ses i ljuset av att CirChem växer nettoomsättningen med nästintill 1 400 % Y-Y, vilket illustrerar skalbarheten i affärsmodellen. Bolaget har en fast personalbas om ca 12–14 anställda, men vid högre volymtoppar, såsom under Q3-24, hyr CirChem in operatörer via bemanningsföretag, vilka belastar Bolagets bruttokostnader. Genom att hyra in personal vid behov möjliggörs ett flexibelt resursutnyttjande, vilket gör att CirChem kan undvika att binda upp en större kostnadsmassa än nödvändigt.
Sammantaget uppgick Bolagets totala rörelsekostnader (exkl. avskrivningar) till ca 7,1 MSEK (4,2), motsvarande en ökning om 70 % i jämförelse med Q3-23. Den betydande diskrepansen mellan kostnadsökningen på rörelsenivå och den starka omsättningstillväxten Y-Y visar dels på en god kostnadskontroll, dels på den underliggande skalbarheten som realiseras vid högre volymer.
CirChem rapporterade ett rörelseresultat (EBIT) om 5,1 MSEK (-3,5) och ett nettoresultat om ca 4,7 MSEK, vilket därmed markerar det första kvartalet i Bolagets historia med lönsamhet på sista raden. Justerat för aktiverat arbete samt övriga rörelseintäkter och kostnader uppgick rörelseresultatet till ca 3,2 MSEK, motsvarande en justerad rörelsemarginal om 31 %. Att CirChem lyckas uppvisa denna starka lönsamhet, dessutom med relativt låga volymer, anser Analyst Group är ett betydande styrketecken och ytterligare ett bevis på skalbarheten i Bolagets hållbara affärsmodell.
Pilotprojekt med leverantör till fordonsindustrin samt med en fordonstillverkare
Under kvartalet har CirChem ingått ett pilotprojekt med en framstående leverantör till fordonsindustrin, vilket syftar till att utvärdera och säkerställa kvaliteten och logistiken för cirkulär återvinning av lösningsmedel. Efter kvartalets utgång meddelade CirChem att Bolaget ingått ytterligare ett pilotprojekt, denna gång med en ledande fordonstillverkare. I bägge av dessa pilotprojekt avses det använda lösningsmedlet att renas vid CirChems anläggning i Vargön och därefter återföras till samarbetsparten i en sluten kretsloppslösning, i likhet med det avtal samt pilotprojekt som CirChem tecknade under Q2-24 med en ledande aktör inom fordonsindustrin respektive färgindustrin. Således har Bolaget för närvarande tre pågående pilotprojekt avseende slutna kretsloppslösningar, vilka vid potentiell konvertering till konkreta affärer kan generera årliga återkommande intäktsströmmar. Analyst Group bedömer att det ökade intresset från ledande aktörer inom fordonsindustrin bekräftar Bolagets konkurrenskraft och starka marknadsposition. Även om dessa pilotprojekt ofta är trögrörliga från initiering till konvertering till konkreta affärer, förväntas slutna avtal generera fleråriga kundrelationer med återkommande intäktsströmmar och en hög grad av stickiness.
Robust finansiell ställning skapar finansiell flexibilitet framgent
Det operativa kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till ca -0,8 MSEK, där förändringar i rörelsekapital belastar kassaflödet med ca 5,4 MSEK, i stort sett uteslutande hänförligt till ökade kundfordringar som en effekt av släpande betalningsvillkor från engångsordern med Stena Recycling Danmark. Analyst Group bedömer således att dessa kundfordringar kommer konverteras till likvida medel under kommande kvartal, vilket därmed förväntas jämna ut slagigheten som kan uppstå Q-Q.
Bolagets investeringar (CapEx) uppgick till ca 2,1 MSEK under Q3-24, främst hänförligt till etableringen av en ny produktionslina, särskilt anpassad för fordons- och färgindustrin, vilken förväntas vara färdigställd och i produktion under Q4-24. Analyst Group estimerar att Bolaget kommer vara i behov av ytterligare investeringar framgent för att färdigställa produktionslinan, vilket är ett viktigt steg för att kunna exekvera på de ingångna pilotprojekten och i förlängningen ingå gynnsamma avtal av återkommande karaktär.
Med en kassa om ca 10,3 MSEK vid utgången av Q3-24, samt räntebärande skulder om ca 13,8 MSEK, varav 4 MSEK avser konvertibelt lån, uppgår Bolagets nettoskuld till ca 3,5 MSEK. Utöver detta kvarstår fortsatt 3 MSEK att erhålla från Naturvårdsverket från det beviljade klimatinvesteringsstöd som erhölls under Q2-23, och vidare har Bolaget ca 6,9 MSEK i kundfordringar som förväntas konverteras till likvida medel framgent. CirChem har även tillgång till ytterligare skuldfinansiering och kan därutöver tillföras kapital från kommande optionsinlösen av serie TO2 under Q4-24, vilket skulle utöka den finansiella flexibiliteten ytterligare. Således bedömer Analyst Group att CirChem har en solid finansiell ställning, vilket skapar flexibilitet framåt, vilket är av stor vikt då Bolaget har flertalet pilotprojekt igång som ännu inte genererar intäkter.
Sammanfattningsvis anser Analyst Group att Q3-rapporten, präglad av rekordstark omsättningstillväxt och god lönsamhet, är ett kvitto på CirChems skalbara affärsmodell som gynnar samtliga parter och skapar en ”win-win-win” situation för CirChem, kunden och miljön. Även om en stor andel av omsättningen bedöms härröra från en enskild order, illustrerar detta kvartal att CirChem dels har kapaciteten att leverera när volymerna ökar kraftigt, dessutom med en solid kostnadskontroll, vilket den justerade rörelsemarginalen om 31 % är ett bevis på. CirChem tar betydande kliv i riktning mot break-even, och med en stark balansräkning i ryggen samt en växande pipeline av pilotprojekt med betydande potential, bedömer Analyst Group att Bolaget står väl rustade för att skala upp verksamheten och möta den ökande efterfrågan framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.