Cedergrenska AB (”Cedergrenska” eller ”Koncernen”) meddelade den 12 mars 2025 att Koncernen har ingått en revolverande kreditfacilitet om 150 MSEK som ett steg i att optimera kapitalstrukturen. Vidare avser Cedergrenska att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en extra utdelning om totalt 35,2 MSEK (2,50kr per aktie), och därutöver avser Koncernen sjösätta ett syntetiskt återköpsprogram om maximalt 50 MSEK eller 10% av antalet utestående aktier. Slutligen uppdaterar Cedergrenska utdelningspolicyn till ambitionen att som mest dela ut en tredjedel av den goodwilljusterade nettovinsten, där det tidigare villkoret med att utdelningen skulle motsvaras av den rapporterade nettovinsten tas bort.
Analyst Groups syn på initiativen för att optimera kapitalstrukturen
Analyst Group anser att de annonserade initiativen framstår som strategiskt och värdeskapande alternativ. Cedergrenska har historiskt verkat med en kapitalstruktur bestående av primärt eget kapital och nettokassa, vilket dessa initiativ syftar till att balansera genom att optimera förhållandet mellan eget kapital och skulder. Genom en ökad grad av skuldfinansiering kan Koncernen således sänka den totala kapitalkostnaden (WACC), då avkastningskravet på eget kapital överstiger lånekostnaden. En lägre genomsnittlig kapitalkostnad innebär därmed att avkastningskraven på såväl förvärv som organiska investeringar reduceras, vilket möjliggör större strategisk flexibilitet i kapitalallokeringen.
Vad gäller det annonserade återköpsprogrammet om maximalt 10 % av de utestående aktierna, skulle Koncernen således kunna återköpa maximalt 1 406 771 aktier, och givet gårdagens stängningskurs om 31,6 kr motsvarar det ca 44,5 MSEK. Det totala antalet utestående aktier skulle därmed reduceras från ca 14,1 miljoner till ca 12,7 miljoner, vilket skulle ha en påtaglig effekt på Koncernens goodwill-justerade vinst per aktie (VPA). Baserat på Analyst Groups estimat avseende år 2025/26, samt med en antagen räntenivå om 5,5 %, skulle VPA, allt annat lika, öka från ca 6,3 kr till ca 6,9 kr, motsvarande en VPA-tillväxt om ca 9,5 %, samtidigt som P/E-multipeln skulle sjunka från 5,0x till 4,6x, baserat på Analyst Groups prognoser. Detta visar på den betydande potentialen i en optimerad kapitalstruktur, där en strategisk balans mellan skuldsättning och kassaflödesgenerering kan omvandla balansräkningen till en dynamisk hävstång för att generera ytterligare aktieägarvärde.
De annonserade åtgärderna har även ett starkt signalvärde, dels genom att Koncernen uppvisat en solid och stabil historik av kassaflödesgenerering, vilket möjliggjort upptagandet av kreditfaciliteten på gynnsamma villkor. Vidare anser Analyst Group att det annonserade återköpsprogrammet skickar en positiv signal, då det indikerar att ledningen ser Cedergrenska som fundamentalt undervärderat, givet att Koncernen handlas till låga multiplar i förhållande till dess goda framtidsutsikter. Sammantaget bedöms dessa initiativ demonstrera ledningens goda kapitalallokeringsförmåga i syfte att skapa aktieägarvärde, något som även speglas i marknadens reaktion, där aktien handlas upp kraftigt.
Revolverande kreditfacilitet
Den ingångna revolverande kreditfaciliteten (RCF) om 150 MSEK med Danske Bank ger Koncernen en finansiell lösning som säkerställer finansiering för de kommande tre åren. Faciliteten möjliggör finansiering av potentiella extraordinära investeringar inom skolorna, stödjer den förvärvsdrivna expansionen och skapar utrymme för åtgärder som gradvis styr Koncernen mot en nettoskuldsättning om ca 1–1,5x EBITDA, vilket är en nivå som dels är mer i linje med Cedergrenskas finansiella mål om maximalt 2x EBITDA i nettoskuldsättning, dels i linje med jämförbara bolag inom sektorn. I en intervju kopplad till offentliggörandet av denna nyhet, vilken kan ses här, betonar Niklas Pålsson, grundare-, storägare och nuvarande styrelseledamot, att kreditramen har ingåtts till attraktiva villkor, där den genomsnittliga räntenivån understiger Koncernens nuvarande finansieringskostnader.
Extrautdelning
Som ett ytterligare verktyg för att optimera kapitalstrukutren avser Koncernen att genomföra en extrautdelning om totalt 35,2 MSEK, motsvarande 2,5 kr per aktie. Med gårdagens stängningskurs om 31,6 kr i beaktning uppgår således direktavkastningen till ca 8 %. Cedergrenska kommer genom ett separat pressmeddelande kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om den extra utdelningen, vilken förväntas äga rum i april 2025.
Syntetiskt återköpsprogram
Cedergrenska har ingått ett så kallat swap-avtal med Pareto för att lansera ett syntetiskt återköpsprogram om maximalt 10 % av de utestående aktierna (1 406 771 aktier), eller maximalt ca 50 MSEK. Då Cedergrenska är noterade på First North, där traditionella aktieåterköp inte är möjliga, används denna alternativa metod för att genomföra återköp. De syntetiska återköpen innebär att Koncernen använder en mellanhand, i detta fall Pareto, som genomför återköp av aktier på Koncernens vägnar. Till skillnad från ett traditionellt återköpsprogram, där Koncernen själv återköper aktier över marknaden, sker återköpen via Pareto, som sedermera makulerar de förvärvade aktierna. Detta resulterar i ett minskat antal utestående aktier, vilket därmed höjer den goodwill-justerade vinsten per aktie (VPA). Återköpsprogrammet planeras att inledas i april 2025 och löpa fram till december 2025. Cedergrenska meddelar även att Koncernen kan komma att ingå ytterligare avtal om syntetiska återköp efter programmets ordinarie löptid.
Uppdaterad utdelningspolicy
I samband med ingåendet av den revolverande kreditfaciliteten uppdaterar Cedergrenska även Koncernens utdelningspolicy.
Den uppdaterade policyn skiljer sig från den tidigare genom att kravet på att utdelningen minst ska motsvara den rapporterade nettovinsten har tagits bort. Ambitionen är fortsatt att den årliga ordinarie utdelningen som mest ska uppgå till en tredjedel av den goodwilljusterade nettovinsten, men den uppdaterade policyn innebär att Koncernen kan genomföra utdelningar med andra medel än enbart rapporterad nettovinst, vilket alltså avses ske nu.
Sammanfattningsvis anser Analyst Group att de annonserade initiativen utgör ett viktigt steg mot en mer optimerad och balanserad kapitalstruktur. Genom att kombinera upptagandet av en kreditlina, en extrautdelning och ett återköpsprogram, visar Koncernen en genomtänkt strategi för att effektivt allokera kapital och maximera aktieägarvärdet. Det faktum att kreditfaciliteten kunnat upptas på attraktiva villkor vittnar om marknadens förtroende för Cedergrenskas stabila kassaflödesgenerering. Samtidigt innebär en högre skuldsättningsgrad en lägre total kapitalkostnad (WACC), då lånekapital är mer kostnadseffektivt än eget kapital. Denna strukturella optimering förväntas inte bara förbättra Cedergenskas finansiella flexibilitet, utan även skapa förutsättningar för ökad avkastning till aktieägarna genom ett effektivare utnyttjande av balansräkningen.
Analyst Group publicerade nyligen en initieringsanalys av Cedergrenska, vilken kan läsas här.