Seamless Distribution Systems AB (”SDS” eller ”Bolaget”) levererar innovativa lösningar för digitalisering av försäljning och distribution av digitala och fysiska produkter till primärt telekomoperatörer i bl.a. Afrika, Mellanöstern, Amerika och Asien. Bolaget är verksamt i 60 länder, hanterar mer än 15 miljarder transaktioner årligen och når över 1,2 miljarder abonnenter. Under åren 2018-2019 genomförde SDS två omfattande förvärv, vilka medförde synergier som successivt har realiserats. Ytterligare ett förvärv slutfördes under Q2-21, ett Big Data Analytics-företag vid namn Riaktr, som stärker produkterbjudandet och ökar tillväxten såväl som lönsamheten. SDS är noterade på First North Stockholm sedan juli år 2017.
Pressmeddelanden
Fokus på lönsamhet under år 2024
År 2023 var ett omställningsår för SDS (”Seamless Distribution Systems” eller ”Bolaget”) där Bolaget, i kombination med initierat kostnadsbesparingsprogram, lade om det operationella fokuset från kundspecifik utveckling till att leverera standardiserad mjukvara. Utöver detta valde SDS även att ta färre större projekt under år 2023, i syfte att reducera den verksamhetsmässiga risken, samtidigt som omställningen som sådan möjliggör en ökad lönsamhetspotential. Parallellt ökade SDS de återkommande intäkterna med ca 18 % under år 2023, vilket skapar en stabilare intjäning framgent, och givet att SDS dessutom kan förbättra Bolagets hantering av rörelsekapitalet under år 2024, ser Analyst Group goda möjligheter för SDS att få en god utväxling på genererat resultat och därigenom förbättra kapitalstrukturen. För år 2024 estimeras ett justerat EBITDA-resultat om 50,7 MSEK och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiellt värde om 9,4 kr (10,3) per aktie i ett Base scenario.
- Svagheten i SDD överraskade…
Under Q4-23 uppvisade SDS-koncernen en nettoomsättning om 58,4 MSEK, vilket var ca -14 % lägre än estimerat (68) och -8,9 % lägre sett till Q-Q (64). Bakgrunden till det lägre utfallet än estimerat kan primärt hänföras till att SDD-verksamheten tappade nära 50 % av nettoomsättningen Q-Q. Att SDD:s omsättningen skulle minska kommande år var redan i våra estimat, däremot var styrkan i nedgången under kvartalet oväntad hög. Med Q4-rapporten presenterad kan vi även konstatera att SDS-verksamhetens netto-omsättning kom in ca 2 % lägre än Bolagets prognos under inledningen av 2023 (211 MSEK vs 216 MSEK). Givet utvecklingen i SDD under kvartalet samt ett fortsatt försiktigt marknadsläge, har Analyst Group valt att revidera estimaten avseende nettoomsättningen för år 2024 och framåt.
- …samtidigt som EBITDA-marginalen var uppe på toppnivåer
Resultatet av ett lägre omsättningsbidrag från SDD-verksamheten är en högre lönsamhet på koncernnivå, vilket var tydligt under det fjärde kvartalet. Det justerade EBITDA-resultatet uppgick till 8,6 MSEK, motsvarande en EBITDA-marginal om 14,8 %, vilket var den högsta uppmätta justerade EBITDA-marginalen på över fyra år. Den förklarande faktorn var primärt den höga bruttomarginalen under kvartalet, vilken uppgick till 82,5 %. Utfallet var däremot under våra estimat om 10 MSEK, varför Analyst Group har gjort mindre revideringar för åren 2024-2025.
- Reviderat värderingsintervall
Både nettoomsättningen och det justerade EBITDA-resultatet var lägre än våra estimat, varför vi har reviderat ned våra prognoser. Revideringarna genomförs primärt avseende intäkterna inom SDD, men även de återkommande intäkter, givet utfallet i Q4-23. På koncernnivå kommer de lägre estimerade intäkterna från SDD-verksamheten att resultera i en stärkt bruttomarginal från år 2024 och framåt, vilket tillsammans med fortsatta effekter från kostnadsbesparingsprogrammet estimeras medföra en högre justerad EBITDA-marginal under år 2024. Samtidigt har SDS under år 2023 uppvisat svårigheter i hanteringen av rörelsekapitalet, vilket har haft en negativ inverkan på våra antaganden gällande kapitalstrukturen för år 2024, således även, tillsammans med ovannämnda justeringar, härlett bolagsvärde. Värderingsintervallet har således reviderats ned i samtliga scenarios.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
De återkommande intäkterna visar styrka
Med ett större fokus på att leverera standardiserad mjukvara, snarare än kundspecifik utveckling, har SDS proaktivt reducerat den operationella risken i affärsmodellen under år 2023. Detta, i kombination med en stark utveckling i de återkommande intäkterna och initierat kostnadsreduktionsprogram, möjliggör en solidare affärsmodell med en ökad lönsamhetspotential samt kortare ledtider hos kunder framgent. Genom ett förbättrat produkterbjudande och fortsatt arbete med leverera hög kundnöjdhet bedöms förutsättningarna för en fortsatt positiv utveckling i de återkommande intäkterna som goda kommande år. Med hänsyn till ovannämnda estimeras ett justerat EBITDA-resultat om 53,2 MSEK år 2024 och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiellt värde per aktie om 10,3 kr (11,6) per aktie i ett Base scenario.
- Svagare nettoomsättning belastade EBITDA-resultatet
Under Q3-23 uppvisade SDS-koncernen en nettoomsättning om 64,2 MSEK, vilket var ca -8 % lägre än estimerat (69,7) och -15,6 % lägre sett till Y-Y (76,1). Parallellt steg de återkommande intäkterna i en högre takt än vad Analyst Group estimerat, motsvarande ca 23 % Y-Y till 37,9 MSEK, vilket innebär att de återkommande intäkterna uppgår till 139 MSEK på rullande tolv månader, ca 57 % av nettoomsättningen, och därmed är SDS på god väg att täcka Bolagets fasta kostnader. Medan de återkommande intäkter fortsätter att visa en stark utveckling, var samtidigt utvecklingen i nyförsäljningen och dotterbolaget SDD desto svagare vilket, i kombination med en låg orderingång och kommunicerade ordrar under kvartalet, har medfört en revidering i våra prognoser avseende nettoomsättningen. Rörelsekostnader1 minskade i absoluta tal Q-Q, men då nettoomsättning föll desto mer, belastades det justerade EBITDA-resultatet, uppgående till 4,9 MSEK, vilket var lägre än estimerat om 9 MSEK, varför vi även har reviderat ned EBITDA-resultatet under prognosperioden.
- Nått uttalad kapitalisering genom ny riktad emission
I slutet av Q3-23 genomförde SDS årets andra riktade emission om 20 MSEK, vilket innebär att Bolaget har nått uttalad kapitalisering om minst 40 MSEK i enlighet med de omförhandlade obligationsvillkoren under H1-23. Trots dessa kapitalinjektioner under året uppgick kassan vid utgången av Q3-23 till 11,1 MSEK, vilket till stor del förklaras i en ökad kapitalbindning i rörelsekapitalet. Viktigt framöver blir, enligt Analyst Group, att förbättra hanteringen av rörelsekapitalet, genom att b.la. mer effektivt driva in utestående kundfordringar, för att kunna stärka kassaflödet organiskt.
- Reviderat värderingsintervall
Då såväl nettoomsättningen som det justerade EBITDA-resultatet var lägre än våra estimat, har vi reviderat ned våra prognoser avseende intäkter från nyförsäljning och SDD, men samtidigt reviderat upp estimaten avseende de återkommande intäkter. På koncernnivå innebär revideringarna en lägre estimerad nettoomsättning och justerat EBITDA-resultat vilket, i kombination med en generell multipelkontraktion bland peers samt en sämre utveckling i kassaflödet än estimerat, har medfört ett reviderat värderingsintervall i samtliga scenarion. Givet ett fortsatt ogynnsamt marknadssentiment bland småbolag och låg likviditet i SDS-aktien, bedömer vi det som mindre troligt att SDS når vårt Base scenario under innevarande år, utan väljer istället att blicka mot år 2024.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
På god väg att nå kommunicerade mål
SDS har stuvat om affärsstrategin med ett större fokus på att leverera standardiserad mjukvara, snarare än kundspecifik utveckling. Detta, i kombination med initierat kostnadsreduktionsprogram, möjliggör en solidare affärsmodell med en ökad lönsamhetspotential samt kortare ledtider hos kunder. Med en, lönsamhetsmässigt, förbättrad intäktsmix har SDS på kort tid stärkt den underliggande lönsamheten i rörelsen och med fortsatt exekvering av kostnadsreduktionsprogrammet bedömer Analyst Group att SDS är på god väg att nå Bolagets utstakade mål avseende justerat EBITDA-resultat för år 2023 om 42 MSEK. Med hänsyn till ovannämnda estimeras ett justerat EBITDA-resultat om 41,3 MSEK år 2023 och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiellt värde per aktie om 11,6 kr (11,6) per aktie i ett Base scenario.
- SDS levererade över estimat under Q2-23
Såväl nettoomsättningen som EBITDA-resultatet översteg Analyst Groups estimat för Q2-23 med motsvarande 3,5 % respektive 24,6 %. SDS har uppvisat en starkare återhämtning under H1-23 än vad Analyst Group initialt estimerat och det är tydligt att omställningen lyckats genomföras snabbare än våra konservativa antaganden, där vi hade tagit höjd för en trögare utväxling i försäljningen givet Bolagets nya affärsstrategi och implementerade kostnadsreduktionsprogram. SDS:s starka backlog av ordrar från Q4-22 har varit en bidragande faktor till omsättnings-utvecklingen under H1-23 och med en lägre orderingång än väntat under Q2-23 i kombination med en svagare försäljnings-mässig utveckling i SDD, bedömer Analyst Group att tidigare estimat avseende nettoomsättningen och EBITDA-resultatet är fortsatt intakta, trots ett starkare H1-23 än estimerat.
- Fortsatt stark utveckling i de återkommande intäkterna
Under Q2-23 uppgick Bolagets återkommande intäkter till 36,2 MSEK, motsvarande en tillväxt Y-Y om 18,2 %, vilket var högre än vad Analyst Group estimerat (35 MSEK och 14 %). Sedan Q4-20, då SaaS-prissättning kommunicerades skulle prioriteras, har de återkommande intäkterna ökat andelen av nettoomsättningen från ca 30 % till 50 % under Q2-23. Detta är en utveckling som Analyst Group ser positivt på då det å ena sidan visar på Bolagets förmåga att bredda erbjudandet mot befintliga kunder och leverera en hög kundnöjdhet, å andra sidan skapar det ett jämnare kassaflöde samt minskar beroende av nya ordrar.
- Oförändrat värderingsintervall
SDS har uppvisat en starkare återhämtning efter vinstvarningen under Q4-22 än Analyst Group estimerat, där vi hade estimerat att ett svagare H1-23 skulle följas upp med ett starkare H2-23. Analyst Group bedömer däremot nu att den finansiella utvecklingen under år 2023 blir mer jämnt fördelat mellan kvartalen än tidigare prognostiserat. Vi har valt att revidera prognoserna, där vi har höjt estimaten avseende bruttomarginalen givet utvecklingen under H1-23 men samtidigt även höjt våra estimat avseende personalkostnaderna, vilka har varit högre än prognostiserat. Revideringarna medför däremot inga förändringar avseende estimerat EBITDA-resultat och nettoomsättning, vilka fortsatt indikerar att starkare kvartal ligger tillmötes, i synnerhet avseende EBITDA-resultatet. Vårt värderingsintervall för SDS är därmed oförändrat i samtliga scenarion.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Viktiga pusselbitar på plats
Långa ledtider och försiktiga investeringsbudgetar hos telekomoperatörerna, i kombination med en ökad operationell hävstång och interna projektförseningar, hämmade SDS:s intäkter, tillika EBITDA-resultat, under år 2022. Det är dock tydligt att SDS:s produktutveckling har burit frukt, samtidigt som Riaktr medför ytterligare affärsmöjligheter, vilket har bidragit till såväl nya operatörsgrupper som marknader, något som sammantaget lägger en solidare grund för multi-dimensionell tillväxt på sikt. Med hänsyn till ovannämnda estimeras ett justerat EBITDA-resultat om 41,3 MSEK år 2023 och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiellt värde per aktie om 11,6 kr per aktie i ett Base scenario.
- Levererar högre omsättning och EBITDA än estimerat
SDS levererade en högre omsättning och ett starkare EBITDA-resultat än estimerat under det första kvartalet, där omsättningen slog våra estimat med ca 11 % och EBITDA-resultatet med ca 192 %. Trots att Bolaget gick in i år 2023 med en stark backlog av orders från nyförsäljning under år 2022, motsvarande ca 37 MSEK, hade Analyst Group tagit höjd för omsättningen skulle hållas tillbaka något mer givet b.la. den nya implementerade affärsstrategin, kostnadsbesparingsprogrammet och ett fortsatt osäkert omvärldsläge. En annan positiv datapunkt från Q1-rapporten var att de återkommande intäkterna ökade med 18,2 % Y-Y till 35,2 MSEK, vilket dels var högre än estimerat, dels medför en ökad förutsägbarhet avseende framtida intäktsströmmar samt mynnar ut i högre såväl produktmarginaler som kassaflöden. Sammantaget uppvisade SDS en snabbare återhämtning än estimerat under Q1-23 efter vinstvarningen under Q4-22.
- Nytt ledarskap kan medföra nytändning
Den 11 maj 2023 meddelade SDS att Eddy Cojulun blir ny VD till Bolaget, efter att Martin Schedin varit interims-VD sedan början av Q2-22. Eddy har en lång erfarenhet inom teknik och telekom, med en historik av att starta, bygga och sälja egen-ägda telekomfokuserade mjukvarubolag. I samband med tillträdet den 1 juni 2023 ämnar Eddy köpa aktier i SDS för motsvarande 2,4 MSEK till en aktiekurs om 9,5 kr, vilket Analyst Group ser som ett starkt signalvärde, samtidigt som insiderägandet ökar, något Analyst Group tidigare ansett har varit lågt.
- Oförändrat värderingsintervall
Såväl nettoomsättningen som EBITDA-resultatet kom in över vår prognosbild och indikerar en snabbare återhämtning än vad vi räknat med. Samtidigt är SDS ett bolag med slagiga kvartal, varför vi vill se fortsätta förbättringar kommande kvartal innan vi gör några större förändringar avseende estimaten och låter därmed våra estimat, tillika värderingsintervallet, vara oförändrade. Skuldsättningen är fortsatt hög, däremot har SDS lagt en solidare grund för att generera fritt kassaflöde framöver, vilket Bolaget även gjorde under Q1-23, genom ny affärsstrategi och initierat kostnadsbesparingsprogram. Detta i kombination med den riktade emissionen samt potentiella försäljningar av dotterbolagen SDD och eServGlobal, medför en stabilare finansiell ställning och förbättrade möjligheter att hantera skuldsättningen.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lägger grunden för en effektivare affärsmodell
Långa ledtider och försiktiga investeringsbudgetar hos telekomoperatörerna, i kombination med en ökad operationell hävstång och interna projektförseningar, hämmade SDS:s intäkter, tillika EBITDA-resultat, under år 2022. Det är dock tydligt att SDS:s produktutveckling har burit frukt, samtidigt som Riaktr medför ytterligare affärsmöjligheter, vilket har bidragit till såväl nya operatörsgrupper som marknader, något som sammantaget lägger en solidare grund för multidimensionell tillväxt på sikt. Med hänsyn till ovannämnda estimeras ett justerat EBITDA-resultat om 41,3 MSEK år 2023 och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiellt värde per aktie om 11,6 kr per aktie i ett Base scenario.
- Projektförseningar tvingar SDS till att vinstvarna
Q4-rapporten kom in i linje med tidigare kommunicerad vinstvarning från den 8 februari 2023, där nettoomsättningen uppgick till 37,4 MSEK (79), med ett EBITDA-resultat om -34,1 MSEK (20). Vinstvarningen härleds till dels förseningar av projekt som förväntades intäktsföras under Q4-22, dels av att två tidigare intäktsförda projekt under år 2022 blivit uppsagda av kund. Projektförseningar medför samtidigt att SDS har gått in i år 2023 med större inneliggande orders, varför omsättningen estimeras återhämta sig från Q1-23 och framåt.
- Inleder kostnadsbesparingsprogram
Som ett led i att driva effektivitets-, marginal-, och kassaflödesförbättringar framgent, har SDS lanserat ett kostnadsbesparingsprogram vilken väntas medföra årliga besparingar om 45 MSEK, där potentiellt 20-25 % av anställda kan sägas upp. Vidare ämnar SDS att ompositionera Bolaget från kundspecifik utveckling till mer produktfokus, vilket förväntas medföra högre grad av standardiserad mjukvaruförsäljning till nya kunder framöver. Trots att en viktigt del i SDS höga kundtillfredställelse härleds till utveckling av kundunika lösningar är det samtidigt en ineffektiv metod för att nå hög skalbarhet och medför dessutom högre än nödvändiga utgifter inom FoU. Analyst Group anser att medan Bolagets initiativ är rätt väg att gå i syfte att stärka upp balansräkningen och kassaflödet, medför det samtidigt en viss osäkerhet vad gäller SDS försäljningsframgångar framgent. Detta då SDS även ämnar att vara något mer selektiva vad gäller framtida projekt samtidigt som en högre grad av standardisering kan resultera i färre ordrar, tillika ordervärde, även om det samtidigt bör mynna ut i högre produktmarginal.
- Reviderat värderingsintervall
År 2022 understeg Analyst Groups såväl initiala som reviderade förväntningar vad gäller omsättning och EBITDA, även om det till stor del kan förklaras av försenade projekt. Vi bedömer att SDS ompositionering avseende nyförsäljning kan medföra initialt lägre omsättning, vilket följaktligen estimeras påverka EBITDA-resultatet givet Bolagets ökade kostnadskostym efter genomförda förvärv. Kostnadsbesparingsprogrammet förväntas dock resultera i ett successivt starkare EBITDA-resultat, i takt med personaluppsägningar och ökad standardisering i nyförsäljning. Till följd av utfallet i Q4-22 och strategibytet, tillsammans med ett fortsatt osäkert omvärlds-läge, har vi valt att revidera ned våra estimat avseende omsättning och EBITDA under prognosperioden, vilket således medför ett reviderat värderingsintervall1 i respektive scenario.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att vinna strategiska affärer
Långa ledtider och försiktiga investeringsbudgetar hos telekomoperatörerna, i kombination med en ökad operationell hävstång, har under året hämmat SDS:s intäkter, tillika EBITDA-resultat, och därmed ligger ett ytterligare mellanår i korten. Det är dock tydligt att SDS:s produktutveckling bär frukt, samtidigt som Riaktr medför ytterligare affärsmöjligheter, vilket har bidragit till såväl nya operatörsgrupper som marknader, något som sammantaget lägger en solidare grund för multidimensionell tillväxt på sikt. Med hänsyn till ovannämnda estimeras ett EBITDA-resultat om 73,1 MSEK år 2023 och baserat på en relativvärdering härleds ett potentiell värde per aktie om 38,9 kr per aktie i ett Base scenario.
- Ökar nettoomsättningen med 10 % Q-Q
Under Q3-22 uppgick nettoomsättningen till 76,1 MSEK, vilket å ena sidan innebar en negativ tillväxt om -3,3 % sett till Y-Y, å andra sidan en ökning om ca 10 % jämfört med Q2-22. Den stärkta nettoomsättningen Q-Q medförde ett starkt EBITDA-resultat om 19,2 MSEK och en EBITDA-marginal om 25,2 %, således i linje med rekordkvartalen Q3-Q4 2021, dock med stöd av en positiv valutaeffekt. Medan nettoomsättningen var något lägre än estimerat, kom samtidigt EBITDA-resultat in högre än väntat och med kommunicerade ordrar samt en marginellt stärkt orderingång, estimerar Analyst Group att SDS står inför ett fjärde kvartal i nivå med Q3-22.
- Största affären i SDS:s historia mottogs under Q3
I slutet av Q3-22 mottog SDS en strategisk order från operatörsgruppen Sudatel Group avseende hela Bolagets RVM-svit inklusive avancerad analys, på tre marknader samtidigt. Ordervärdet uppgick till 25 MSEK, vilket innebar den största affären i SDS:s historia. Vidare har SDS erhållit en ytterligare genombrottsorder under Q3-22 från en ny partner, Strategy&, avseende 5G-utbyggnaden inom en ny operatörsgrupp i Saudiarabien. Ordern omfattar Big Data-analysprodukten Smart Capex från Riaktr och med-för årliga återkommande intäkter. Affärerna påvisar enligt Analyst Group dels hur SDS stärkta produktportfölj bär frukt, dels hur förvärvet av Riaktr möjliggör såväl korsförsäljningsmöjligheter som nya kunder och därmed stärker den långsiktiga tillväxtpotentialen.
- Oförändrat värderingsintervall
Trots att år 2022 estimeras bli ett ytterligare mellanår anser Analyst Group att SDS på nuvarande nivåer är lågt värderat givet den stärkta kundbasen, produktportföljen och dess underliggande lönsamhet i verksamheten. Vi upprepar därför vårt värderingsintervall1, däremot bedömer vi det som mindre troligt att SDS når vårt Base scenario redan under innevarande år givet ett fortsatt oroligt marknadssentiment, utan väljer istället att blicka mot år 2023. Målmultipeln om EV/EBITDA 8,3x baseras därför på 2023 års estimat, vilket är lägre än tidigare, men hänförligt till en generell multipelkontraktion bland peers.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Riaktr öppnar flera dörrar
Kombinationen av en ökad operationell hävstång efter genomförda förvärv och ett osäkert omvärldsläge under inledningen av år 2022 vilket har medfört försenade investeringsbeslut bland telekomoperatörerna, och därav hämmat SDS:s intäkter, har föranlett till att EBITDA-resultatet har utvecklats svagare än estimerat. Det är dock tydligt att Riaktr bidrar till ytterligare affärsmöjligheter givet det vässade produkterbjudandet som tagit SDS till såväl nya operatörsgrupper som marknader vilket sammantaget lägger en solidare grund för multidimensionell tillväxt på sikt, även om år 2022 ser ut att bli ett ytterligare ett mellanår. Med hänsyn till ovannämnda och reviderade prognoser till följd, estimeras ett EBITDA-resultat om 60,6 MSEK år 2022, genom en relativvärdering härleds ett potentiellt värde per aktie om 38,9 kr per aktie.
- Osäkert omvärldsläge försenar investeringsbeslut
Under Q2-22 uppgick nettoomsättningen till 68,8 MSEK, vilket å ena sidan innebär en förbättring jämfört med föregående kvartal (63,1), å andra sidan en oförändrad tillväxt Y-Y. Vidare uppgick EBITDA-resultatet till 15,4 MSEK (11), motsvarande en EBITDA-marginal om 22,3 %. Utvecklingen är enligt Analyst Group i underkant, då vi hade estimerat ett i synnerhet starkt andra kvartal givet den medvind som vi bedömde skulle tillfalla genom de två större ordrarna som inte realiserades under Q1-22, vårt antagande är att enbart en av ordrarna har intäktsförts nu under Q2-22. Det osäkra omvärldsläget föranleder försenade investeringsbeslut bland operatörerna vilket hämmar SDS:s intäkter och orderingång tillfälligt. Följdeffekten av det blir särskilt tydligt på EBITDA-nivå givet den högre fasta kostnadskostymen SDS har efter förvärvet av Riaktr.
- Riaktr ger ringar på vattnet
SDS har sedan slutförandet av förvärvet av Riaktr under Q2-21 lyckats väl med integrationen och Riaktrs produktportfölj är numera ett viktigt tillskott i SDS:s RVM-svit, vilken möjliggör ytterligare affärsaktiviteter. Ett exempel på detta är den strategiska ordern som Riaktr erhöll från en ledande mobiloperatör i Senegal avseende Bolagets Smart Sales & Distribution-produkt, vilket resulterade i en ny marknad och kund för SDS-koncernen. Genom det stärkta produkterbjudande öppnas nya affärsdiskussioner upp, vilket samtidigt möjliggör cross-selling och ökad tillväxt på sikt givet dom tydliga synergier som finns mellan SDS och Riaktr.
- Reviderat värderingsintervall
Givet hur SDS har presterat finansiellt under de två första kvartalet bedömer vi att SDS får det svårt att infria våra estimat för innevarande år, både på omsättning- och EBITDA-nivå, varför vi har reviderat ned våra estimat. SDS väntas nu uppvisa en negativ tillväxt om -1,5 % för helåret 2022, vilket får ett stort utslag på estimerad EBITDA, tillika värderingsintervall. Det osäkra omvärldsläget och det faktum att SDS gick in i H2-22 med en relativt svag backlog av ordrar indikerar, enligt Analyst Group, att år 2022 väntas bli ett ytterligare ett mellanår.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Hack i tillväxt- och lönsamhetskurvan
En viktig hörnsten i SDS:s organiska tillväxt är att växa med sina kunder genom att ta sig in på nya marknader, men även utveckla nya produkter och affärsområden. Under år 2021 har SDS kommit in i åtta nya operatörsgrupper, däribland världsledande operatörer såsom Vodafone, Telenorsgruppen och Orange, vilket stärker utsikterna för accelererad organisk tillväxt. Med befintliga kundavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 81,9 MSEK år 2022. Baserat på en relativvärdering, härleds ett värde per aktie om 60 SEK på 2022 års prognoser.
- Hack i tillväxt- och lönsamhetskurvan
Nettoomsättningen under Q1-22 uppgick till 63,1 MSEK, vilket motsvarar en tillväxt om 2,6 % Y-Y men samtidigt -20 % lägre än vad som uppvisades under Q4-21. EBITDA-resultatet uppgick till 9,3 MSEK, även det lägre än dels föregående år (13,9), dels jämfört med Q4-21 (19,6). Likväl var SDS:s Q1-rapport sämre än vår förväntansbild, där vi estimerat en omsättning omkring 73-76 MSEK med ett EBITDA-resultat om ca 18-19 MSEK. Än en gång blir det tydligt att SDS inte är ett kvartalsbolag, detta eftersom förklaringen bakom intäkt- och lönsamhetstappet Q-Q härrörs till att två större ordrar inte kunnat stängas under kvartalet. Givet en högre kostnadskostym, tillika operationell hävstång, som tillkommit genom SDS:s senaste förvärv får en minskad försäljning en stor effekt på resultatet, och vice versa. Vi estimerar därför ett i synnerhet starkt andra kvartal, givet den medvind som tillfaller från de två större ordrarna.
- Vårt värderingsintervall hålls intakt
SDS ska inte bedömas enkom på kvartalsbasis av just den anledningen som vi fick bevittna under Q1-22. Bolaget är ännu i viss utsträckning beroende av engångsordrar, varför tajmingen av dessa bidrar till att SDS:s finansiella resultat kan vara volatila från kvartal till kvartal. SDS har en tydlig strategi framöver i syfte att jämna ut intäktsintjäningen, genom att i ökad utsträckning sälja Bolagets tjänster och produkter via en SaaS-prissättning. Analyst Group bedömer att 2022 års estimat ännu är intakta, där det snarare rör sig om ett tillfälligt hack i tillväxt- och lönsamhetskurvan, varför värderingsintervallet kvarstår.
- Påfylld kassa banar vägen för accelererad tillväxt
Under Q1-22 tog SDS in 20 MSEK genom en riktad emission vilket stärker Bolagets finansiella muskler och således möjliggör ökad innovationstakt samt en fortsatt breddning av produkterbjudandet. Genom kontinuerlig produktutveckling har SDS gått från att historiskt vara ett enproduktsbolag till att tillhandahålla flertalet lösningar inom tre olika affärsområden. Detta har medfört att SDS som aktör blivit än desto mer affärskritiska och sticky, samtidigt som ett fortsatt breddat produkterbjudande banar vägen för en accelererad organisk tillväxt framgent.
8
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står redo att accelerera tillväxten under 2022
En viktig hörnsten i SDS:s organiska tillväxt är att växa med sina kunder genom att ta sig in på nya marknader, men även utveckla nya produkter och affärsområden. Under de senaste tolv månaderna har SDS kommit in i åtta nya operatörsgrupper, däribland världsledande operatörer såsom Vodafone, Telenorsgruppen och Orange, vilket stärker utsikterna för accelererad organisk tillväxt. Med befintliga kundavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 81,9 MSEK år 2022. Baserat på en relativvärdering, härleds ett nuvärde per aktie om 60 SEK på 2022 års prognoser.
- Q4-rapporten slog våra förväntningar
Nettoomsättningen för Q4-21 uppgick till 78,8 MSEK, motsvarande en tillväxt om 10,9 % Y-Y, vilket var över våra estimat. Samtidigt levererade SDS ett fortsatt starkt EBITDA-resultat om 19,6 MSEK, motsvarande 24,9 % i EBITDA-marginal. Summerat för helåret 2021 landade det justerade EBITDA-resultatet på 69,6 MSEK, motsvarande en EBITDA-tillväxt om 39 % jämfört helåret 2020 om 50,1 MSEK. Förklaringar bakom det starka resultatet har varit det framgångsrika förvärvet av Riaktr i kombination med fortsatta interna kostnadsbesparingar avseende det tidigare förvärvet av eServGlobal, samtidigt som SDD-vertikalen, vilken är av lägre lönsamhet, har sett ett omsättningstapp om 18 % Y-Y, vilket mynnar ut i lägre materialkostnader, varför koncernens lönsamhet har stärkts ytterligare.
- Jämnare intäktsintjäning väntas framgent
Under det fjärde kvartalet har SDS:s nya kund, Vodafone Oman, gått live med SaaS-modellen Retail Value Management (RVM), vilket vi tidigare estimerat kan innebära ca 15-20 MSEK på årsbasis i SaaS-intäkter i takt med att Vodafone når uppsatta mål vad gäller marknadsandelar i Oman, i enlighet med avtalets struktur. Samtidigt kan vi se att SDS ökar antalet återkommande intäkter och följaktligen bli mindre beroende av nya orders, där andelen återkommande intäkter uppgick till 38 % i det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med 30 % under motsvarande kvartal föregående år. Visserligen har orderingången för fjärde kvartalet minskat Q-Q, vilken uppgick till 13 vunna ordrar under kvartalet, mot 18 vunna ordrar Q3-21, vilket kan ge en indikation på en svagare start på 2022.
- Strategiskt vunnen order i Ghana under Q4-21
Under Q4-21 meddelades att SDS erhållit en order om 3 MSEK från en helt ny kund i Ghana avseende driftsättning av SDS:s systemplattform inom Retail Value Management (RVM), och är därmed även av strategisk betydelse. Samtidigt har Bolaget fått förnyat förtroende från Bolagets största kund, vilket kommer att innebära en gradvis introducering av SDS:s nya lösningar över hela gruppen.
8
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lagt grunden för multidimensionell tillväxt framgent
En viktig hörnsten i SDS:s organiska tillväxt är att växa med sina kunder genom att ta sig in på nya marknader, men även utveckla nya produkter och affärsområden. Under de senaste tolv månaderna har SDS kommit in i åtta nya operatörsgrupper, däribland världsledande operatörer såsom Vodafone, Telenorsgruppen och Orange, vilket stärker utsikterna för accelererad organisk tillväxt. Med befintliga kundavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 83,2 MSEK år 2022. Baserat på en relativvärdering, härleds ett nuvärde per aktie om 62 SEK på 2022 års prognoser.
- EBITDA uppgår till All Time High i Q3-21
Nettoomsättningen för det tredje kvartalet uppgick till 78,7 MSEK, motsvarande en tillväxt om 15,1 % jämfört med motsvarande period föregående år, vilket är något lägre än vad vi estimerat. Samtidigt levererade SDS en betydligt starkare EBITDA-marginal om 25,1 % än estimerat med ett All Time High i EBITDA-resultat, motsvarande 19,7 MSEK. Förklaringar bakom det starka resultatet har varit framgångsrika interna omstruktureringar och kostnadsbesparingar, vilket bäddar för stärkta marginaler även kommande kvartal i takt med accelererad omsättning.
- Genombrottsorder med Vodafone Oman
I Q3-21 meddelade SDS att Bolaget erhållit en order från Vodafone Oman, avseende SDS:s SaaS-erbjudande Retail Value Management (RVM) suite. Analyst Group estimerar att SDS kommer kunna erhålla ca 15-20 MSEK på årsbasis i SaaS-intäkter från detta avtal i takt med att Vodafone når uppsatta mål vad gäller marknadsandelar i Oman, varför intäkterna för SDS initialt torde vara lägre. Vodafone är en av världens största telekomoperatörer och avtalet innebär att SDS har kommit in på en av operatörgruppens 70 marknader, vilket öppnar upp stora möjligheter för att successivt penetrera ytterligare marknader och sälja in fler tjänster från Bolagets breda produktportfölj.
- Justerat värderingsintervall
Även i Q3-21 kommer nettoomsättningen in lägre än vad vi estimerat, samtidigt som EBITDA-marginalen utvecklas i linje med våra förväntningar. Dock medför den lägre omsättningen att EBITDA-resultatet påverkas, trots att EBITDA-marginalen per se utvecklas i enlighet med prognoserna. Endast ett kvartal av 2021 återstår numera och med en svagare orderingång i ryggen är vi av uppfattningen att Q4-21 kommer att vara lik Q3-rapporten i finansiella mått, om än något lägre. Vi har därför reviderat ned våra prognoser för 2021 och även för kommande år under prognosperioden, som en effekt av det. Värderings-intervallet har följaktligen justerats och utifrån 2022 års estimerade EBITDA-resultat om 83,2 MSEK, med applicerad målmultipel, ser vi i ett Base scenario ett motiverat nuvärde per aktie om 62 kr.
8
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ökad orderingång bäddar för starkare tillväxt
Förvärvet av Riaktr stärker i synnerhet SDS:s Business Intelligence-erbjudande och ger därtill tillgång till en ökad kundbas, däribland telekomgruppen Orange som är en av världens största telekomoperatörer. Under H1-21 erhöll SDS en genombrottsorder från Telenorgruppen som anses ha omfattande potential och kan bidra med stark organisk tillväxt framgent. Med befintliga distributionsavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 70,6 MSEK år 2021. Baserat på en relativvärdering, härleds ett värde per aktie om 64 SEK på 2021 års prognoser.
- Lägre omsättning YoY – men stärkt marginal
Under Q2-21 levererade SDS en nettoomsättning om 69,2 MSEK, vilket är lägre än Analyst Groups prognos och således en minskning om 2,5 % YoY, men är samtidigt en förbättring med 12,5 % jämfört med Q1-21. Den primära förklaringen till minskningen i topline är vikande försäljning av SDD vars verksamhet fortfarande påverkas negativt av pandemin, som i viss mån tillfälligt ändrat konsumentbeteendet, med lägre påfyllningar av kontantkort till följd. En desto starkare datapunkt i rapporten var dock EBITDA-marginalen som stärktes med fyra procentenheter YoY och uppgick till 23,6 %. Lägre intäkter från SDD, Riaktr’s bidragande till försäljningen samt SDS fortsatta arbete med att kostnadseffektivisera verksamheten är alla bakomliggande faktorer till marginalförbättringen. Att marginalen de facto stärks samtidigt som försäljningen viker, anser vi är ett kvitto på den underliggande starka lönsamheten som finns i SDS:s affärsmodell och i takt med att Bolaget åter kan öka topline, och dessutom bibehålla alternativt öka lönsamheten ytterligare, väntas det operativa kassaflödet kunna stärkas framgent.
- Orderingången ökar – bäddar för starkare kvartal framgent
SDS har under Q2-21 vunnit hela 30 orders, vilket dels är en förbättring YoY, dels en kraftigt ökning jämfört med Q1-21 där enbart 12 orders mottogs. En i synnerhet betydelsefull order var de från Telenorsgruppen, värda 24 MSEK, som inte enbart innebär en ny operatörsgrupp som medför ökad potential till stark organisk tillväxt framöver, utan även öppnar upp nya marknader och stärker SDS:s fotfäste i Asien.
- Vi justerar vårt värderingsintervall
Nettoomsättningen under Q2-21 kom in lägre än förväntat, samtidigt som EBITDA-marginalen i två efter-följande kvartal har kommit in högre än väntat, varför vi väljer att revidera våra prognoser. För helåret 2021 estimeras nu en nettoomsättning om 301,7 MSEK (355), med ett EBITDA-resultat om 70,6 MSEK (71). Värderingsintervallet för SDS sänks till följd, primärt ett resultat av utspädningseffekten i samband med att ett aktieägarlån konverterades till aktier, där vi nu ser ett motiverat värde per aktie om 64 kr i ett Base scenario1.
8
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Nytt förvärv medför spännande framtidsutsikter
Med det senaste förvärvet av Riaktr stärker SDS framförallt sitt Business Intelligence-erbjudande och får därtill en ökad kundbas, däribland telekomgruppen Orange som är en av världens största telekomoperatörer. Under år 2020 erhöll SDS flertalet större orders, där bl.a. orders i Kenya och Kamerun anses ha omfattande potential framgent. Med befintliga distributionsavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om ca 71 MSEK år 2021. Baserat på en relativvärdering, härleds ett värde per aktie om 73,6 SEK på 2021 års prognoser.
- Stärkt lönsamhet trots omsättningstapp i Q1-21
SDS levererar en nettoomsättning för första kvartalet 2021 om 61,5 MSEK, vilket är ca 28 % lägre än vad Bolaget uppvisade under motsvarande kvartal föregående år. SDS är dock inget ”kvartalsbolag” vilket är viktigt att poängtera, eftersom Bolaget inte kan styra över när kunderna gör beställningar, varför det snarare rör sig om senarelagda orders än försvunna sådana. Att EBITDA-marginalen stärks avsevärt YoY, från 15,1 % till 22,6 %, är ett styrketecken och visar återigen på SDS:s goda kostnadskontroll och höga underliggande lönsamhet som finns i Bolaget.
- Förvärvet av Riaktr påskyndar övergången till en renodlad SaaS-modell
Med en redan väletablerad SaaS-modell och tillika en hög andel återkommande intäkter, förväntas förvärvet av Riaktr medföra en accelerering av SDS:s omställning till en SaaS-prissättning, i enlighet med vad Bolaget kommunicerade i Q4-rapporten 2020. Analyst Group förväntar sig att detta kommer bidra till stabilare kassaflöden över tid, samtidigt som fluktuationerna i omsättningen samt rörelseresultatet väntas, på kvartalsbasis, att minskas. Med en SaaS-modell blir SDS å ena sidan mer beroende av deras kunders tillväxt, men får å andra sidan en större del av den långsiktiga lönsamheten i kundens affär, samtidigt som SDS ytterligare stärker sin ställning som affärskritisk leverantör.
- Vi justerar vårt värderingsintervall
Förvärvet av Riaktr medför stärkt lönsamhet, ökad andel återkommande intäkter och tillgång till fler marknader samt nya kunder. Med bakgrund till det förväntar vi oss SDS kan accelerera tillväxten ytterligare framöver, med högre lönsamhet, varför vi väljer att revidera upp värderingsintervallet för SDS, där vi ser ett motiverat värde per aktie om 73,6 kr i ett Base scenario, baserat på 2021 års prognoser.
9
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Dubblar EBITDA-resultatet under helåret 2020
SDS har med det genomförda förvärvet av eServGlobal skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget visat på högre lönsamhet Y-on-Y de senaste fyra kvartalen. Under 2020 har SDS erhållit flertalet större orders, där bl.a. orders i Kenya och Kamerun anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok, stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om ca 62 MSEK år 2021. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 66,5 SEK på 2021 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation, med cirka 108 anställda och ytterligare omkring 90 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling, vilket möjliggör billigare mobiltelefoner, förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Omfattande innovationsarbete möjliggör ökade marginaler
SDS arbetar löpande med att vidga sitt produkterbjudande i syfte att kunna erbjuda en så heltäckande tjänst som möjligt. Resultatet av detta arbete har inte minst visat sig under COVID-19, då Bolaget erhållit flertalet tilläggsorder från befintliga kunder. Det försäljningsmässiga värdet på dessa orders är ofta litet, men med hänsyn till att tilläggsorders primärt består av mjukvara, bedöms bruttomarginalen vara närmare 100 %.
- Affärskritisk tjänst innebär konjunkturskydd
SDS tillhandahåller en för sina kunder affärskritisk tjänst, och Bolaget har vad Analyst Group erfar aldrig blivit av med en kund. Detta ses som ett bevis på att Bolaget tillför ett omfattande värde till sina kunder, och bör medföra en värderingspremie.
- Tagit flera stora orders från ledande operatörer
Seamless har den senaste tiden tagit ett flertal stora orders, och ingick under Q3-20 b.la ett avtal med en av världens största och mest innovativa mobiloperatörer, baserad i Kenya. Detta avtal bedömer Analyst Group kan komma att innebära signifikant merförsäljning på sikt, och vi anser att potentialen i avtalet över tid kan vara likvärdig den som SDS samarbete med MTN Group har inneburit.
9
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark orderingång under det tredje kvartalet
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget är lönsamt på rullande 12 månader. Under det senaste året har SDS erhållit flertalet större order, där bl.a. orders i Kenya och Kamerun anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 50 MSEK år 2020. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 70 SEK på 2020 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklings-organisation, med cirka 132 anställda och ytterligare 90 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling, vilket möjliggör billigare mobiltelefoner, förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Omfattande innovationsarbete möjliggör ökade marginaler
SDS arbetar löpande med att vidga sitt produkterbjudande i syfte att kunna erbjuda en så heltäckande tjänst som möjligt. Resultatet av detta arbete har inte minst visat sig under COVID-19, då Bolaget erhållit flertalet tilläggs-order från befintliga kunder. Det försäljningsmässiga värdet på dessa orders är ofta litet, men med hänsyn till att tilläggsorders primärt består av mjukvara bedöms bruttomarginalen vara närmare 100 %.
- Affärskritisk tjänst innebär konjunkturskydd
SDS tillhandahåller en för sina kunder affärskritisk tjänst, och Bolaget har vad Analyst Group erfar aldrig blivit av med en kund. Detta har också visat sig under pågående Coronapandemi, där Bolaget erhållit flertalet tilläggsorders från befintliga kunder, samtidigt som tidigare erhållna orders från nya kunder har fullföljts. Detta ses som ett bevis på att Bolaget tillför ett omfattande värde till sina kunder, och bör medföra en värderingspremie.
- Tagit flera stora orders från ledande operatörer
Seamless har den senaste tiden tagit ett flertal stora orders, och ingick under Q3-20 b.la ett avtal med en av världens största och mest innovativa mobiloperatörer, baserad i Kenya. Detta avtal bedömer Analyst Group kan komma att innebära signifikant merförsäljning på sikt, och vi anser att potentialen i avtalet över tid kan vara likvärdig den som SDS samarbete med MTN Group har inneburit.
9
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förvärvssynergier börjar synas i marginalen
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under det senaste året har SDS erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordrarna i Sydafrika och Mongoliet anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 23 MSEK år 2020. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 47 SEK på 2020 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 132 anställda och ytterligare 90 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl a BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Omfattande innovationsarbete möjliggör ökade marginaler
SDS arbetar löpande med att vidga sitt produkterbjudande i syfte att kunna erbjuda en så heltäckande tjänst som möjligt. Resultatet av detta arbete har inte minst visat sig under COVID-19, då Bolaget erhållit flertalet tilläggsordrar från befintliga kunder. Det försäljningsmässiga värdet på dessa ordrar är ofta litet, men med hänsyn till att tilläggsordrarna primärt består av mjukvara bedöms bruttomarginalen vara närmare 100 %.
- Affärskritisk tjänst innebär konjunkturskydd
SDS tillhandahåller en för sina kunder affärskritisk tjänst, och Bolaget har vad Analyst Group erfar aldrig blivit av med en kund. Detta har också visat sig under pågående Coronapandemi, där Bolaget erhållit flertalet tilläggsordrar från befintliga kunder, samtidigt som tidigare erhållna ordrar från nya kunder har fullförts. Detta ses som ett bevis på att Bolaget tillför ett omfattande värde till sina kunder, och bör medföra en värderingspremie.
- Förvärv av eServGlobal möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eServGlobal, vilka är verksamma inom exakt samma nisch som SDS. eServGlobal har emellertid, till skillnad från SDS, haft betydande lönsamhetsproblem, varför förvärvet skedde till låga P/S 0,5x. Förvärvet förväntas bl a leda till omfattande synergier i form av besparingar på kostnadssidan.
9
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Underpresterande förvärvsobjekt möjliggör synergier
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under det senaste halvåret har SDS erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordrarna i Sydafrika och Mongoliet anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 48 MSEK år 2020. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 47 SEK på 2020 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 132 anställda och ytterligare 90 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl a BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential långsiktigt
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör förväntas avtalet driva tillväxt från 2021 och framåt.
- Affärskritisk tjänst innebär konjunkturskydd
SDS tillhandahåller en för sina kunder affärskritisk tjänst, och Bolaget har vad Analyst Group erfar aldrig blivit av med en kund. Detta har också visat sig under pågående Coronapandemi, där Bolaget erhållit flertalet tilläggsordrar från befintliga kunder, samtidigt som tidigare erhållna ordrar från nya kunder har fullförts. Detta ses som ett bevis på att Bolaget tillför ett omfattande värde till sina kunder, och bör medföra en värderingspremie.
- Förvärv av eServGlobal möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eServGlobal, vilka är verksamma inom exakt samma nisch som SDS. eServGlobal har emellertid, till skillnad från SDS, haft betydande lönsamhetsproblem, varför förvärvet skedde till låga P/S 0,5x. Förvärvet förväntas bl a leda till omfattande synergier i form av besparingar på kostnadssidan.
9
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lågpresterande förvärvsobjekt möjliggör synergier
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under det senaste halvåret har SDS erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordrarna i Sydafrika och Mongoliet anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 52 MSEK 2020E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 62 SEK på 2020 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter (innan förvärv), vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl a BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör förväntas avtalet driva tillväxt under 2020 och 2021.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på vissa av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eServGlobal möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eServGlobal, vilka är verksamma inom exakt samma nisch som SDS. eServGlobal har emellertid, till skillnad från SDS, haft betydande lönsamhetsproblem, varför förvärvet sker till låga P/S 0,5x. Förvärvet förväntas bl a leda till omfattande synergier i form av besparingar på kostnadssidan.
9
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
9
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lågpresterande förvärvsobjekt möjliggör synergier
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under H2-18 och H1-19 erhöll SDS flertalet större ordrar, där bl.a. ordern i Etiopien anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 27,7 MSEK 2019E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 35 SEK på 2019 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter (innan förvärv), vilket medför höga bas-kostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnads-länder, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon, vilket är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl a BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör estimeras avtalet vara värt mer än 20 MSEK totalt under 2019 och 2020.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på 6 av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på, om inte alla, åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eServGlobal möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eServGlobal, vilka är verksamma inom exakt samma nisch som SDS. eServGlobal har emellertid, till skillnad från SDS, haft betydande lönsamhetsproblem, varför förvärvet sker till låga P/S 0,5x. Förvärvet förväntas bl a leda till omfattande synergier i form av besparingar på kostnadssidan.
8
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lågpresterande förvärvsobjekt möjliggör synergier
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamma. Under H2-18 och H1-19 erhöll SDS flertalet större ordrar, där bl.a. ordern i Etiopien anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 17,1 MSEK 2019E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 30 SEK på 2019 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon. Detta är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör estimeras avtalet vara värt cirka 50 MSEK totalt under 2019 och 2020.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på 6 av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på, om inte alla, åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eServGlobal möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eServGlobal, vilka är verksamma inom exakt samma nisch som SDS. eServGlobal har emellertid, tid skillnad från SDS, haft betydande lönsamhetsproblem, varför förvärvet sker till låga P/S 0,3x. Förvärvet förväntas bl.a. leda till omfattande synergier i form av besparingar på kostnadssidan.
8
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Starkare lönsamhet runt hörnet
SDS har på kort tid lyckats vända verksamheten från förlust under Q1-18 till vinst under Q4-18 och Q1-19. Bolaget erhöll under Q4-18 flertalet större ordrar, där bl.a. ordern i Etiopien anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 24,0 MSEK 2019E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 34 SEK på 2019 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklingsorganisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon. Detta är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör estimeras avtalet vara värt cirka 50 MSEK totalt under 2019 och 2020.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på 6 av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på, om inte alla, åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eProducts möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eProducts terminaler och IP-rättigheter. Köpeskillingen uppgick till 0,2 MSEK. eProducts hade 2017 en omsättning om 111 MSEK. SDS ambition är att med hjälp av befintlig teknologi effektivisera verksamheten, vilket kan leda till besparingar.
8
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
8
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Mottagna ordrar visar sig på sista raden
SDS har på kort tid lyckats vända verksamheten från förlust under Q1-18 till vinst under Q4-18. Bolaget erhöll under Q4-18 flertalet större ordrar, där bl.a. ordern i Etiopien anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 24,0 MSEK 2019E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 34 SEK på 2019 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklings-organisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon. Detta är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade under Q4-18 ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör estimeras avtalet vara värt cirka 50 MSEK totalt under 2019 och 2020.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på 6 av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på, om inte alla, åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eProducts möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eProducts terminaler och IP-rättigheter. Köpeskillingen uppgick till 0,2 MSEK. eProducts hade 2017 en omsättning om 111 MSEK. SDS ambition är att med hjälp av befintlig teknologi effektivisera verksamheten, vilket kan leda till besparingar.
4
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
1
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark orderbok väntas ge bra utväxling framgent
SDS har på kort tid lyckats vända verksamheten från förlust under Q1-18 till break even under Q2 och Q3. Bolaget har under Q4-18 erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordern i Etiopien anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 24,0 MSEK 2019E. Baserat på en relativvärdering, härleds ett potentiellt värde per aktie om 34 SEK på 2019 års prognos.
- Skalbar affärsmodell möjliggör marginalexpansion
Bolaget har en omfattande sälj- och utvecklings-organisation med cirka 56 anställda och ytterligare 68 konsulter, vilket medför höga baskostnader. Organisationen är dock placerad i lågkostnadsländer, och vid högre försäljningsvolymer tillkommer emellertid inga större kostnader. Detta medför en skalbar affärsmodell, och när nya avtal signeras kan vinsten öka snabbt.
- Antalet mobilanvändare i Afrika fortsätter öka
GSMA estimerar att cirka 44 % av befolkningen i Afrika äger en mobiltelefon. Detta är lägre än det globala snittet om 66 %. Som ett resultat av bl.a. BNP-tillväxt och teknologisk utveckling som möjliggör billigare mobiltelefoner förväntas antalet mobilanvändare i Afrika öka med en CAGR om 4,6 % under perioden 2017-2025. Detta gynnar SDS då befintliga avtal kan behöva skalas upp.
- Avtal i Etiopien har omfattande potential
SDS tecknade nyligen ett avtal på den Etiopiska marknaden med landets monopolaktör, som har cirka 66 miljoner abonnenter. Avtalet innebär besparingar för den etiopiska operatören som uppskattas till cirka 1-2 mdSEK årligen. Avtalet baseras på en intäktsdelningsmodell, där SDS erhåller en procentandel på varje transaktion. Givet den besparing som SDS möjliggör estimeras avtalet vara värt cirka 50 MSEK totalt under 2019 och 2020.
- Expansion till nya marknader ses som option
SDS har avtal med MTN, en av världens största operatörer, på nästan samtliga av MTNs marknader. Än så länge finns dock inga avtal på 6 av de 21 marknader som MTN är verksamma. Det bedöms som sannolikt att SDS framgent kommer ha möjlighet att skriva avtal med MTN på, om inte alla, åtminstone två av dessa marknader. Givet en licensmodell kan dessa avtal enligt Analyst Groups uppskattning vara värda cirka 10-15 MSEK initialt.
- Förvärv av eProducts möjliggör synergier
SDS förvärvade nyligen eProducts terminaler och IP-rättigheter. Köpeskillingen uppgick till 0,2 MSEK. eProducts hade 2017 en omsättning om 111 MSEK. SDS ambition är att med hjälp av befintlig teknologi effektivisera verksamheten, vilket kan leda till besparingar.
4
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
4
Ledning & Styrelse
1
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på SDS Q4-rapport
2024-02-15
Seamless Distribution Systems (”SDS” eller ”Bolaget”) publicerade den 15 februari 2024 Bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet år 2023. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen och EBITDA-resultatet kom in lägre än väntat
- De återkommande intäkterna ökade med 12 % Y-Y
- Erhåller ny order från Vodafone Oman och tar klivet in i Latinamerika genom ett strategiskt partnerskap
- Kassan minskade Q-Q – hög kapitalbindning är förklarande
Nettoomsättningen minskade med ca 9 % Q-Q och missar därmed egen guidance för helåret 2023
För det fjärde kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till 58,4 MSEK, motsvarande en tillväxt om 56,1 % Y-Y och -8,9 % Q-Q, vilket var lägre än vad Analyst Group hade estimerat om 68 MSEK. Den, i första anblick, kraftiga tillväxten Y-Y förklaras av att jämförbart kvartal föregående år drabbades av projektförseningar, vilket föranledde ett större intäktstapp under kvartalet. Den lägre än estimerade nettoomsättningen kan primärt hänföras till att SDD-verksamheten tappade nära 50 % av nettoomsättningen Q-Q och uppgick till 7,6 MSEK, vilket var väsentligt under såväl våra estimat (14) som jämförbart kvartal föregående år (19,4). Även om SDD-verksamheten inte är ett prioriterat affärsområde för SDS-koncernen var styrkan i nedgången jämfört med det tredje kvartalet oväntad hög enligt Analyst Group.
Summerat för helåret 2023 uppgår nettoomsättningen till 264,7 MSEK, motsvarande en tillväxt om 7,9 % jämfört med 2022, där affärsområdet SDS utgjorde ca 211 MSEK och SDD ca 56 MSEK. I inledningen av år 2023 kommunicerade Bolaget en målsättning om att nå 216 MSEK i nettoomsättning inom SDS-verksamheten och med Q4-rapporten nu presenterad kan vi konstatera att SDS inte riktigt nådde upp hela vägen, utan missade guidningen med ca 2 %. Även om vi gärna ser att Bolaget slår sin egna guidning, anser Analyst Group att det är ett gott tecken att SDS levererar en nettoomsättning i linje med det som kommuniceras till marknaden, då det ingjuter förtroende.
Sett utöver ett flerårsperspektiv har nettoomsättningen varit relativt stillastående på koncernnivå, med en uppvisad CAGR om ca 2 % sedan år 2019. Däremot, vid studerandet av affärsområdena SDS och SDD, är det tydligt var tillväxten kommer ifrån. Sedan år 2019 har affärsområdet SDS växt med en CAGR om ca 14 % samtidigt som SDD har sjunkit med CAGR om ca 17 % under samma period, där det är tydligt att COVID-19 pandemin har påverkat köpmönstret för påfyllning av kontantkort negativt och därmed även SDD:s försäljning.
En bidragande tillväxtfaktor avseende SDS-verksamheten har varit förvärven av eServGlobal under H2-19 och Riaktr under H1-21, varför den organiska tillväxten bedöms vara betydligt lägre under ovan period. En annan tillväxtdrivare har varit omställningen mot SaaS-intäkter, vilket påbörjades Q4-2020, något som har burit frukt. Under det fjärde kvartalet fortsatte de återkommande intäkterna att öka mot jämförbart kvartal föregående år och uppgick till 33,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om ca 12 % Y-Y. Sekventiellt minskade däremot de återkommande intäkterna med -11,3 %, vilket var under våra estimat om 38,6 MSEK. Samtidigt noterar Analyst Group att växelkursen USD/SEK sjönk med ca 8 % under Q4-23, d.v.s. att kronan stärktes, vilket medför en valutamotvind för SDS. Då Bolagets rapporterade återkommande intäkter inte är valutajusterade bedömer Analyst Group att utvecklingen i växelkursen kan vara förklarande bakom den sekventiella minskningen i återkommande intäkter. Samtidigt har växelkursen varit till Bolagets fördel tidigare år, exempelvis har SEK försvagats från 8 kr till 11 kr mellan 2021–2022 mot USD, varför den historiska tillväxten i de återkommande intäkterna bör har gynnats ansenligt av valutaförsvagningen i svenska kronan, vilket Analyst Group anser är värt att belysa. Växelkursen har återhämtat en del förlorad mark under inledningen av 2024, varför Q1-rapporten 2024 sannolikt blir ett kvitto på om den sekventiella minskningen under Q4-23 enbart var drivet av valuta eller om det har att göra med minskade licensintäkter.
För helåret 2023 uppgår de återkommande intäkterna till 142,9 MSEK, motsvarande en ökning om 17,9 % mot år 2022. Trots utfallet i Q4-23, estimerar Analyst Group att SDS kommer att täcka Bolagets fasta kostnader till slutet av år 2024, i takt med att kostnadsbesparingsprogrammets effekter fortsätter att realiseras. Detta skulle skapa en jämnare kassaflödesgenerering och lägga grunden för en större marginalexpansion i takt med att intäkterna fortsätter att växa.
Ny order från Vodafone samt ingår samarbete för att expandera i Latinamerika
I slutet av januari 2024 meddelade SDS att Bolaget erhållit en ny order till ett värde om 8,8 MSEK avseende utveckling av programvara och tjänster. Ordern kom från Vodafone, vilka SDS har varit strategisk partner till sedan Bolaget signerade ett treårigt långt SaaS-avtal med operatören under Q3-21. Under de senaste rullande tolv månaderna har SDS kommunicerat ordrar från Vodafone till ett värde om ca 20,7 MSEK och där Analyst Group ser positivt på att samarbetet har fallit ut väl i form av kontinuerliga ordrar.
Under Q1-23 meddelade även SDS att Bolaget ingått ett strategiskt partnerskap med Emida Technologies (”Emida”), vilka är en internationell aktör inom Fintech, i syfte att expandera i Latinamerika. Historiskt har SDS och Emida varit konkurrenter men samarbetet ska kombinera respektives expertis för att öppna nya dörrar för tillväxt. Då Emida redan har en större marknadsnärvaro i Latinamerika, bedömer Analyst Group att det strategiska partnerskapet till en början kommer att komma i uttryck att SDS bistår med SDS-verksamhetens produkterbjudande och tekniskt kunnande, samtidigt som Emida besitter på kundbas och kontaktnät, vilket sammantaget innebär att Emida möjliggörs nöjdare kunder och att SDS får tillgång till nya kundbaser i, för Bolaget, nya regioner. Detta grundas i att Emida i dagsläget är en ledande aktör inom Top-Up, men inte lika breddade i sitt erbjudande inom områden såsom avancerade analys och heltäckande systemlösningar för digital distribution och försäljning. Latinamerika var dessutom en marknad som den relativt nytillträdde VD Eddy Cojulun i sitt första VD-ord betonade hade stor potential, varför Analyst Group ser med tillförsikt på det nyetablerade partnerskapet i regionen.
Marknaden är fortsatt något försiktig
Under det fjärde kvartalet vann SDS 13 ordrar, vilket var i linje med föregående kvartal (13), men samtidigt lägre än motsvarande kvartal föregående år (21). Utfallet var lägre än vad Analyst Group hade estimerat, och innebär därtill att orderingången har uppgått till just 13 i nu tre efterföljande kvartal, vilket är lägre än vad Bolaget har uppvisat historiskt (~20) och bedöms hänföras till en fortsatt försiktighet på marknaden. Samtidigt ska korrelationen mellan orderingång och framtida försäljning ej överdrivas då den historiska korrelationen har varit relativt låg.
För helåret 2023 uppgick nyförsäljningen till 65,3 MSEK, vilket motsvarar en ökning om ca 64 % från 2022 men det ska också poängteras att Q4-22 präglades att projektförseningar, vilket gör en direkt jämförelse missvisande. Till följd av projektförseningarna gick SDS in i 2023 med en backlog från nyförsäljning om 37 MSEK, vilket har bidragit till den, till synes, starka utvecklingen i nyförsäljningen under år 2023.
Uppvisar högsta bruttomarginalen sedan 2017
Under Q4-23 uppgick bruttomarginalen till 82,5 % (69,1 %), justerat för valutaeffekter, vilket var väsentligt högre än dels estimerat (69,6 %), dels motsvarande kvartal föregående år (69,1 %), där utvecklingen primärt drevs av lägre intäkter från SDD. Bruttomarginalen under kvartalet var även den högsta sedan år 2017, vilket var året innan SDS förvärvade SDD, vilka har en låg ensiffrig bruttomarginal. I takt med att SDD:s omsättning har sjunkit sekventiellt sedan pandemin har SDS-koncernens bruttomarginal stigit, från ca 54 % till nu 82,5 %. Omställningen mot ökad standardiserad mjukvara i nyförsäljning och ökade återkommande intäkter är två andra faktorer bakom den stärkta bruttomarginalen. Givet SDD:s kraftiga intäktstapp Q-Q kommer Analyst Group att göra nedrevideringar avseende affärsområdets intäkter från 2024 och framåt, då det är tydligt att verksamhetens produkterbjudande har utdaterats snabbare än väntat. Allt annat lika kommer revideringen att medföra en högre estimerad bruttomarginal för koncernen framgent.
Inga tydliga effekter från kostnadsbesparingsprogrammet under det fjärde kvartalet
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och övriga rörelsekostnader) uppgick till -31,9 MSEK, vilket var högre än estimerat (-29,6 MSEK), men samtidigt ca -9 % lägre sett till Y-Y (vid justering av engångskostnader). Utvecklingen har drivits av tidigare initierat kostnadsbesparingsprogram, vilket successivt har minskat rörelsekostnaderna i absoluta tal sedan Q4-rapporten år 2022 då programmet annonserades. Däremot steg rörelsekostnaderna i såväl absoluta tal som i andel av nettoomsättningen Q-Q trots en ca 9 % minskning av top line. Utfallet var oväntat då större effekter från kostnadsbesparingsprogrammet hade estimerats, varför Analyst Group bedömer att inga betydande kostnadseffektiviseringar lyckades realiseras under kvartalet. Vidare hade vi estimerat en annan fördelning avseende övriga externa kostnader och personalkostnader, med en större övervikt till personalkostnaderna givet att flertalet konsulter från Pakistan övergick till heltidsanställning under föregående kvartal. I nedan graf redovisas rörelsekostnadernas andel av nettoomsättningen, vilka steg relativt signifikant under Q4-23, efter att ha varit, med Q4-22 som undantag, relativt jämn, om något minskande, de senaste kvartalen.
Näst högsta EBITDA-marginalen på över fyra år
Under Q4-23 uppgick EBITDA-resultatet till 16,1 MSEK (-34 MSEK), motsvarande en EBITDA-marginal om 27,5 %. Justerat för investeringar i produktutveckling, vilka aktiveras i rörelsekostnaderna, uppgick det justerade EBITDA-resultatet till 8,6 MSEK (-44 MSEK), motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 14,8 %, vilket var under estimat (10 MSEK). Samtidigt innebar utfallet den högsta justerade EBITDA-marginalen på över fyra år, till stor del drivet av den höga bruttomarginalen.
Det lägre justerade EBITDA-resultatet under Q4-23 än estimerat förklaras däremot primärt av den lägre nettoomsättningen än estimerat, men även av lägre kostnadsbesparingseffekter under kvartalet.
För helåret 2023 uppgår det justerade EBITDA-resultatet till 31,6 MSEK, motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 11,9 %, vilket var lägre än våra estimat om 33 MSEK. Det kan även ställas i relation till vad Bolaget guidade för i Q1-23 om 42 MSEK (avseende enbart SDS verksamheten), vilket, givet försäljningsguidningen om 216 MSEK, hade motsvarat en justerad EBITDA-marginal om 19,4 %. Då SDD-verksamheten de facto levererade ett positivt rörelseresultat om ca 1,4 MSEK under år 2023 innebär det att det justerade EBITDA-resultatet om 31,6 MSEK är i underkant vid jämförelse med vad Bolaget guidade för. Givet att försäljningsguidningen i princip var i linje med utfallet, konstaterar Analyst Group att kostnadsbesparingsprogrammet inte har givit de effekter som Bolaget förväntat.
Ökar kapitalbindningen och minskar kassan
Vid utgången av Q4-23 uppgick kassan till 3,7 MSEK, vilket motsvarar en minskning om ca 7,4 MSEK jämfört med föregående kvartal. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapitalet uppgick till 22,1 MSEK, men till följd av en fortsatt ökad kapitalbindning inom verksamheten uppgick det operativa kassaflödet efter förändringar i rörelsekapitalet till -5,5 MSEK. Vid justering av CAPEX-investeringar uppgick till fria kassaflödet till -13 MSEK, vilket innebär en försämring mot föregående kvartal (-9,6).
Analyst Group bedömer att SDS har fortsatta svårigheter med att driva in rörelsefordringar, vilket styrks i det sekventiellt stigande rörelsekapitalet. Analyst Group noterar även att SDS har valt att nyttja en utestående checkräkningskredit om ca 9 MSEK under kvartalet, trots att det operativa kassaflödet före förändringar i rörelsekapitalet uppgick till 22,1 MSEK, vilket vi anser vidare belyser dessa svårigheter som Bolaget för närvarande möter. Under kommande kvartal blir det vitalt för SDS att förbättra Bolagets hantering av rörelsekapitalet, till exempel genom förhandling av bättre kredittider mot leverantörer och bli mer effektiva med att driva in kundfordringar. Om inte hanteringen av rörelsekapitalet förbättras kommande kvartal bedöms SDS få det svårt att organiskt betala tillbaka på den utestående obligationen framöver samtidigt som det ökar risken för ytterligare kapitalanskaffningar i närtid.
Med den minskade kassan och utnyttjandet av checkräkningskrediten under kvartalet, uppgick nettoskuldsättning till 217,5 MSEK vid utgången av Q4-23. Detta kan ställas i relation till vad SDS guidade för under Q1-23 om 147 MSEK, vilket Analyst Group anser påvisar att kassaflödesgenereringen inte har utvecklats planenligt under 2023.
Avslutningsvis konstaterar Analyst Group att försäljningsutvecklingen i SDD blev en besvikelse under kvartalet. Att SDD:s intäkter skulle minska kommande kvartal och år var enligt estimat, men en halvering av omsättningen från ett kvartal till annat var oväntat. Rapporterad orderingång samt kommunicerade ordrar under och efter kvartalet anser Analyst Group vittnar om en något mer försiktig inledning på 2024, samtidigt som vi bedömer att det operationella fokuset kommer att ligga på lönsamheten och kassaflöde under året, för i sin tur möjliggöra en förbättrad kapitalstruktur framöver. Givet nuvarande utmaningar med hanteringen av rörelsekapitalet samt senast rapporterad kassa, kan ytterligare kapitalanskaffningar i närtid inte uteslutas. Intåget i Latinamerika genom partnerskapet med Emida blir intressant att följa framgent, och kan komma att bli en viktig intäktsdrivare för SDS.
Analyst Group kommer att återkomma med en analys av SDS.
Kommentar på SDS Q3-rapport 2023
2023-10-19
SDS publicerade den 19 oktober 2023 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet år 2023. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen och EBITDA-resultatet kom in lägre än väntat
- De återkommande intäkterna ökade med 23 % Y-Y
- SDS har genomfört årets andra riktade emission och har nu fullgjort tidigare skyldigheter
- Kassan ökade Q-Q – men det fria kassaflödet var negativt
Nettoomsättningen sjönk med -15,6 % Y-Y medan de återkommande intäkterna ökade med 23,1 %
För det tredje kvartalet år 2023 uppvisade SDS en nettoomsättning om 64,2 MSEK, motsvarande en negativ tillväxt om -15,6 % Y-Y och -11,8 % Q-Q, vilket var lägre än vad Analyst Group hade estimerat om 69,7 MSEK. Det ska samtidigt poängteras att SDS uppvisade ett starkare H1-23 än initialt estimerat. Analyst Group hade ursprungligen prognostiserat ett svagare H1-23 på grund av den nya affärsstrategin med ökad standardisering i kombination med kostnadsbesparingsprogrammets effekter, trots den starka backlogen från 2022, som sedan estimerades följas upp av ett starkare H2-23. Det som går att konstatera är att SDS under H1-23 snabbt återgick till nivåer som historiskt uppvisats, men att H2-23, i och med utfallet i Q3-rapporten, har inletts svagare än estimerat, primärt drivet av en lägre nyförsäljning och tillväxt inom SDD än väntat.
En positiv datapunkt ur rapporten är däremot att de återkommande intäkterna fortsätter att växa starkt, vilka uppvisade en tillväxt om 23,1 % Y-Y, och uppgick till 37,9 MSEK (30,8 MSEK) under Q3-23, att jämföra med vårt estimat om 36 MSEK. Under kvartalet uppgick de återkommande intäkterna till 59 % av den totala nettoomsättningen, men är samtidigt ett resultat av en lägre nyförsäljning och nettoomsättning i SDD än historiskt såväl som estimerat. Analyst Group estimerar att SDS-koncernens fasta kostnadsbas (personalkostnader, övriga externa kostnader samt avskrivningar), efter de fulla effekterna av kostnadsbesparingsprogrammet har realiserats, uppgår till ca 165–169 MSEK och för rullande tolv månader uppgår de återkommande intäkterna till 139 MSEK, vilket indikerar att SDS är på god väg att täcka de fasta kostnaderna för koncernen. Analyst Group estimerar att detta kommer att ske under slutet av år 2024, vilket i sin tur kommer minska osäkerheten i Bolagets kassagenerering över tid och driva en större marginalexpansion i takt med att intäkterna fortsätter att växa.
Fortsätter att vinna nya ordrar och stärker relationen med Vodafone
Under Q3-23 har SDS kommunicerat två ytterligare ordrar, en från Vodafone Oman om 7,7 MSEK avseende en Man-Day Bucket order och en strategisk order från Benin om 1,5 MSEK avseende Bolagets SCC-produkt, vilket är första gången som SDS introducerar produkten i Benin. Det positiva med ordern, förutom att det är den första av dess karaktär inom regionen, är att den ger upphov till återkommande licensintäkter och därmed stärker Bolagets förutsättningar att täcka de fasta kostnaderna genom återkommande intäkter. SDS har hittills under år 2023 kommunicerat ordrar till ett värde av 20 MSEK, vilket tillsammans med den starka backlogen från år 2022, ger en nyförsäljning om 48,1 MSEK YTD. Noterbart är att värdet på kommunicerade ordrar har varit mindre (genomsnittsvärde ~2,8 MSEK) jämfört med år 2022 (~6,5 MSEK) samtidigt som det totala kommunicerade ordervärdet om 20 MSEK hittills understiger totalvärdet från år 2022 markant (59 MSEK). Utvecklingen är däremot planenlig givet Bolagets nya affärsinriktning, varför Analyst Group ser positivt på utvecklingen givet att SDS under år 2023 samtidigt uppvisat en stark utveckling i de återkommande intäkterna, vilket sammantaget bedöms reducera den affärsrelaterade risken i den operativa rörelsen.
Under det tredje kvartalet har SDS vunnit 13 ordrar, vilket var i linje med föregående kvartal (13), men samtidigt lägre än motsvarande kvartal föregående år (19), likväl under genomsnittet sedan 2019 om 20 ordrar/kvartal. Utfallet var något lägre än vad Analyst Group hade estimerat, samtidigt har antalet vunna ordrar under ett kvartal ingen större korrelation med efterföljande kvartals omsättning givet tidigare mönster, parallellt som andelen återkommande intäkter har ökat under de senaste kvartalen vilket gör SDS mindre beroende av nya ordrar än tidigare. Däremot bedömer Analyst Group att orderingången å andra sidan visar en fortsatt försiktighet på marknaderna som Bolaget verkar inom, något som kan komma att hålla tillbaka nyförsäljningen i viss uträckning kommande kvartal.
Utfallet i Q3-23 innebär att SDS behöver uppvisa en nettoomsättning om 78,4 MSEK under Q4-23 för att leverera på våra helårsestimat om 284,7 MSEK, vilket Analyst Group, givet kommunicerade ordrar, orderingång samt ett fortsatt osäkert makroekonomisk läge, bedömer vara något utmanande, varför vi kommer att se över våra helårsestimat avseende nettoomsättningen.
Rörelsekostnaderna fortsätter att planenligt minska – men den lägre omsättningen medför ett sämre EBITDA-resultat
Under Q3-23 uppgick bruttomarginalen till 69,1 %, justerat för valutaeffekter, vilket var i linje med våra estimat, och innebär en mindre försämring Q-Q (71 %), men samtidigt en förbättring jämfört med motsvarande period föregående år då bruttomarginalen uppgick till 63,5 %. Den positiva utvecklingen avseende bruttomarginalen som SDS har uppvisat de senaste kvartalen har drivits i synnerhet av en ökad andel återkommande intäkter och en fallande omsättning från dotterbolaget SDD, vilka har en väsentligt lägre underliggande lönsamhet. Variationen i bruttomarginalen på kvartalsbasis styrs av lönsamheten i åtagna projekt, generell produktmix samt försäljningsvolymen, varför den sekventiellt lägre bruttomarginalen under Q3-23 jämfört med Q2-23 delvis är ett resultat av den lägre nettoomsättningen under kvartalet jämfört med föregående.
Under Q3-23 uppgick EBITDA-resultatet till 12,7 MSEK (19,2 MSEK), motsvarande en EBITDA-marginal om 19,8 % och en negativ EBITDA-tillväxt om -33,9 % Y-Y, vilket var lägre än vad Analyst Group estimerat om 16,6 MSEK. Justerat för investeringar i produktutveckling, vilka aktiveras i rörelsekostnaderna, uppgick det justerade EBITDA-resultatet till 4,9 MSEK (6,1 MSEK), motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 7,7 %, vilket var lägre än estimerat (9 MSEK). Rörelsekostnaderna (exkl COGS och övriga rörelsekostnader) uppgick till -29,4 MSEK, således lägre än estimerat (-31,6 MSEK), och samtidigt ca -14 % lägre sett till Y-Y, där utvecklingen drivs av tidigare initierat kostnadsbesparingsprogram, vilket successivt har minskat rörelsekostnaderna sedan Q4-rapporten år 2022 då programmet annonserades. Under kvartalet har SDS erbjudit konsulter från Pakistan, vilka Bolaget tidigare har haft ett nära samarbete med, en fast anställning via Bolagets dotterbolag i Pakistan, vilket var drivande till att personalkostnaderna uppgick till -23,8 MSEK under Q3-23, att jämföra med -21 MSEK föregående kvartal och -21,2 MSEK under motsvarande period föregående år. Samtidigt minskade de övriga externa kostnaderna avsevärt under Q3-23, uppgående till -5,5 MSEK från -12,9 MSEK motsvarande kvartal föregående år, och härleds till väsentligt lägre konsultlöner i samband med övergången till fast anställning.
Det lägre justerade EBITDA-resultatet under Q3-23 än estimerat (4,9 MSEK mot 9 MSEK) förklaras primärt av den lägre nettoomsättningen än estimerat, sekundärt av valutaeffekter, och givet utfallet under kvartalet kommer Analyst Group se över helårsestimaten avseende EBITDA-resultatet i kommande analysuppdatering. Samtidigt ser Analyst Group att SDS kan leverera ett starkare EBITDA-resultat under Q4-23, vilket estimeras understödjas av en starkare försäljning i kombination med fortsatta effekter från kostnadsbesparingsprogrammet. Däremot estimeras det inte vara tillräckligt för att SDS ska nå tidigare helårsestimat om ett justerat EBITDA-resultat om 41,3 MSEK för år 2023.
Har genomfört årets andra riktade emission och har nu fullgjort tidigare skyldigheter kopplat till utestående obligation
Vid utgången av Q3-23 uppgick kassan till 11,1 MSEK, vilket motsvarar en ökning om ca 6,9 MSEK jämfört med föregående kvartal, primärt drivet av valutaeffekter. Under kvartalet har SDS genomfört årets andra riktade nyemission om 20 MSEK, vilket därmed innebär att Bolaget har fullföljt sina skyldigheter från omförhandlingen av obligationen tidigare i år och har uppnått uttalad kapitalisering av Bolaget. Ledningsgruppen och styrelsen tecknade aktier i den senaste nyemissionen till ett värde om 6,4 MSEK till en teckningskurs om 7,55 kr, motsvarande en premie om 1,2 % jämfört med VWAP*, vilket är ett positivt signalvärde för aktieägarna då det ökar ledningen och styrelsens ”Skin in the Game” samtidigt som det visar på förtroende för Bolaget och uttalad strategi. Det negativa är däremot att befintliga aktieägare vid två tillfällen har blivit utspädda om totalt ca 32 %, å andra sidan medför en företrädesemission en risk att emissionen ej når tillräcklig täckningsgrad, i synnerhet givet rådande marknadssentiment bland småbolag. Analyst Group bedömer den senaste riktade nyemission som att SDS antingen har valt att inte sälja dotterbolagen Seamless Digital Distribution och eServGlobal Holding SAS, eller att Bolaget inte lyckades hitta rätt köpare av dessa.
Vidare har SDS antagit ett incitamentsprogram för styrelse och bolagsledningen, bestående av högst 640 000 teckningsoptioner vilka ger rätt till nyteckning av aktier under perioden 15 oktober – 31 december 2026 till en teckningskurs om 25 kr per aktie. Totalt kan incitamentprogrammet inbringa ett kapitaltillskott om 16 MSEK och dels innebära en utspädning om ca 5 % givet nuvarande antal aktier, dels stärka styrelsens och ledningsgruppens ägande i SDS ytterligare, vilket säkerställer att deras motivation och incitament samstämmer med aktieägarna.
Under Q3-23 levererade SDS ett negativt fritt kassaflöde om -9,6 MSEK vilket innebär en förbättring Q-Q, men samtidigt var det fria kassaflödet väsentligt lägre än vad Analyst Group estimerat, givet att föregående kvartals negativa kassaflöde primärt var en effekt av ett ökat rörelsekapital till följd av förseningar i kundleveranser samt brist på utländsk valuta (USD och EUR) hos kunder, där Bolaget i samband med Q2-rapporten meddelade att merparten av det större projektet hade avslutats efter kvartalet. Analyst Group anser att det negativa fria kassaflödet under kvartalet indikerar att SDS har vissa svårigheter att driva in kundfordringar, vilket även styrks i det sekventiellt stigande rörelsekapitalet. Då kassan vid utgången av Q3-23 om 11,1 MSEK inkluderar två genomförda riktade nyemissioner om totalt 40 MSEK under året, ser Analyst Group det som vitalt att SDS framöver förbättrar Bolagets hantering av rörelsekapitalet, till exempel genom bättre kredittider mot leverantörer och snabbare driva in kundfordringar, för att undvika att behöva använda den befintliga checkräkningskrediten om 9 MSEK, även om den ger bolaget större rörelsefrihet. Detta behöver även ske för att Bolaget ska kunna stärka kassaflödet organiskt och därigenom betala tillbaka på den utestående obligationen, vilken medför större räntekostnader, samt för att undvika att behöva genomföra ytterligare emissioner framgent för att finansiera rörelsen.
Avslutningsvis konstaterar Analyst Group att SDS levererade under våra estimat avseende nettoomsättning och justerat EBITDA-resultat, varför vi kommer att se över våra helårsestimat för år 2023. Vidare anser Analyst Group att SDS:s kassaflöde visar tecken på svårigheter att driva in kundfordringar, vilket har medfört en ökad kapitalbindning. Viktigt framöver bli att förbättra hanteringen av rörelsekapitalet för att frigöra kassaflöde och därigenom undvika att användning av checkräkningskrediten för att finansiera rörelsen, men även att ytterligare emissioner behövs genomföras. Det positiva från rapporten är att de återkommande intäkterna fortsätter att visa en stark utveckling, där Analyst Group bedömer att SDS är på god väg att täcka Bolaget fasta kostnader under år 2024, vilket därigenom skulle stärka såväl lönsamheten som kassaflödesgenereringen.
Analyst Group kommer att återkomma med en analys av SDS.
Kommentar på SDS Q2-rapport 2023
2023-07-20
SDS publicerade den 20 juli 2023 bolagets delårsrapport för det andra kvartalet år 2023. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen och EBITDA-resultatet kom in starkare än väntat
- De återkommande intäkterna ökade med 18 % Y-Y
- Kassaflödet belastades av leveransförseningar
Nettoomsättningen steg med 6 % Y-Y medan de återkommande intäkterna ökade med 18 %
För det andra kvartalet år 2023 uppvisade SDS en nettoomsättning om 72,8 MSEK, motsvarande en tillväxt om 5,7 % Y-Y, vilket var högre än vad Analyst Group hade estimerat om 70,3 MSEK. Sett över första halvåret 2023 uppgår nettoomsättningen till 142 MSEK jämfört med Analyst Groups estimat om 133 MSEK, en diskrepans om ca 7 %. Analyst Group hade tagit höjd för en trögare försäljningsmässig start än vad som uppvisats med hänsyn till kostnadsreduktionsprogrammets potentiella effekter och bolagets nya implementerade affärsstrategi som kännetecknas av en ökad standardisering samt ett större fokus på mindre ordrar för att minimera projektrelaterade risker, varför vi ser positivt på utvecklingen hittills under år 2023. Samtidigt gick SDS in i år 2023 med en större backlog från nyförsäljning om 37 MSEK som har givit stöd till omsättningsutvecklingen och Analyst Group bedömer att SDS har kvar att leverera innan hela backlogen har exekverats på.
De återkommande intäkterna fortsätter att uppvisa en positiv utveckling, vilka uppgick till 36,2 MSEK under Q2-23, motsvarande en årlig tillväxt om 18,2 % och en andel av den totala nettoomsättningen om 50 %. Det är tydligt att SDS:s satsningar på att öka de återkommande intäkterna har burit frukt sedan Q4-20 då SaaS-prissättning mot kund kommunicerades skulle prioriteras, en tidpunkt då de återkommande intäkterna uppgick till ca 30 % av nettoomsättningen. Analyst Group ser utvecklingen som en vidimering på att strategin har utvecklats väl samt illustrerar SDS:s förmåga att utvidga bolagets produkterbjudande mot befintliga kunder och samtidigt leverera hög kundnöjdhet. I takt med att de återkommande intäkterna ökar ytterligare tillåts SDS täcka bolagets fasta kostnader vilket å ena sidan medför en attraktiv lönsamhet på all ytterligare försäljning, å ena sidan en minskad osäkerhet i framtida kassaflödesgenerering.
Under Q2-23 har SDS kommunicerat fyra nya ordrar, varav en avsåg en, för bolaget, ny geografisk marknad, vilken var Madagaskar. Noterbart är att samtliga ordrar är, sett till avtalsvärdet, relativt små, vilket således är i linje med bolagets strategi att åta mindre risker i form av färre större projekt, vilka generellt är förknippade med en högre risk såväl som komplexitet. Analyst Group ser positivt på utvecklingen att SDS tar nya ordrar från befintliga kunder, men framför allt att bolaget vinner ordrar på nya marknader och av nya telekomoperatörer då det möjliggör synergistisk merförsäljning framgent, likt den vunna ordern i Benin avseende My Next POS som öppnar upp för ytterligare tjänster såsom Smart S&D. Under det andra kvartalet har SDS vunnit 13 ordrar, vilket var lägre än dels föregående kvartal (19), dels motsvarande kvartal föregående år (18), likväl under genomsnittet sedan 2019 om 20 ordrar/kvartal. Utfallet var något lägre än vad Analyst Group hade estimerat, samtidigt har antalet vunna ordrar under ett kvartal ingen större korrelation med efterföljande kvartals omsättning givet tidigare mönster, parallellt som andelen återkommande intäkter har ökat under de senaste kvartalen vilket gör SDS mindre beroende av nya ordrar än tidigare. Däremot bedömer Analyst Group att orderingången å andra sidan visar en viss försiktighet på marknaden som kan komma att hålla tillbaka nyförsäljningen i viss uträckning kommande kvartal.
Sett till Y-Y har Riaktrs (med andra ord affärssegmentet Analytics) omsättning fallit med över 40 % vilket Analyst Group bedömer kan härledas till ett sämre makroekonomiskt klimat och en generellt lägre investeringsvilja från telekomoperatörer, i synnerhet för icke essentiella investeringar. Omsättningen har däremot i två efterföljande kvartal stärkts och med ett fortsatt relativt motståndskraftigt makroekonomiskt klimat i kombination med att vunna ordrar kan medföra synergistisk merförsäljning ser Analyst Group goda möjligheter till en fortsatt omsättningsökning Q-Q för Riaktr framgent, vilket även skulle stärka de återkommande intäkterna såväl som koncernens lönsamhet.
Fortsatt stark utveckling i EBITDA-resultatet
Under Q2-23 uppgick EBITDA-resultatet till 19,4 MSEK (15,4), motsvarande en EBITDA-marginal om 26,7 % och en EBITDA-tillväxt om 26,1% Y-Y, vilket var högre än vad Analyst Group estimerat om 15,8 MSEK. Justerat för investeringar i produktutveckling, vilka aktiveras i rörelsekostnaderna, uppgick det justerade EBITDA-resultatet till 11,8 MSEK (5,5), motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 16,2 %. Rörelsekostnaderna (exkl COGS och övriga rörelsekostnader) uppgick till 32,9 MSEK, vilket var marginellt högre än estimerat (31,4), men samtidigt ca -5 % lägre sett till Y-Y, där vi kan konstatera att kostnadsreduktionsprogrammet, på rörelsenivå, hittills har synts i de övriga externa kostnaderna, samtidigt som personalkostnaderna fortsatt är på nivåer som tidigare uppvisats. Analyst Group bedömer att detta delvis beror på att vissa administrativa funktioner snabbare går att effektivisera, fortsatta neddragningar avseende resekostnader samt att konsulter generellt har en kortare uppsägningstid, varför effekterna snabbare slår igenom. Vid utgången av Q4-22 hade SDS 154 anställda och 177 konsulter, motsvarande siffra vid utgången av Q2-23 uppgick till 140 och 146. De fulla effekterna från programmet väntas uppnås under Q1-24 varför Analyst Group estimerar en fortsatt kostnadsminskning på rörelsenivå framgent, vilket understödjer en högre EBITDA-marginal.
Bakgrunden till det starkare EBITDA-resultatet, tillika EBITDA-marginalen, än väntat förklaras av en fortsatt förbättrad bruttomarginal, vilken under Q2-23 uppgick till 71 % justerat för valutaeffekter (63,1 %), vilket kan jämföras med vårt estimat om 67,1 %. Den positiva utvecklingen i bruttomarginalen drivs i synnerhet av en ökad andel återkommande intäkter och en fallande omsättning från SDD-vertikalen, vilken har en väsentligt lägre underliggande lönsamhet.
Försenade kundleveranser belastade kassan kortsiktigt
Vid utgången av Q2-23 uppgick kassan till 4,2 MSEK, vilket motsvarar en minskning om ca 7 MSEK jämfört med föregående kvartal med hänsyn till en positiv kursdifferens om 3,8 MSEK under perioden. Under Q2-23 levererade SDS ett negativt fritt kassaflöde om -26,4 MSEK vilket står i stark kontrast med Q1-23 då det fria kassaflödet uppgick till 9,5 MSEK. Försämringen i kassaflödet Q-Q hänförs primärt av ett ökat rörelsekapital till följd av förseningar i kundleveranser. Lejonparten av de försenade kundleveranserna har efter kvartalets slut avslutats, vilket har stärkt likviditeten. Detta i kombination med att SDS ämnar lösa finansiering om ytterligare minst 20 MSEK innan 30 september, sannolikt genom avyttring av dotterbolagen SDD och/eller eServGlobal vilket tidigare kommunicerat, varför Analyst Group bedömer SDS:s likviditet som förhållandevis god närmaste 12 månaderna, där även fortsatta effektiviseringar avseende FoU-utgifter relaterat till produktutveckling och ett ökat produktfokus estimeras medföra en förbättrad kassaflödesgenerering i rörelsen.
Avslutningsvis konstaterar Analyst Group att SDS har presterat bättre än våra prognoser under H1-23 avseende nettoomsättningen och EBITDA, där SDS har uppvisat en starkare återhämtning än väntat efter vinstvarningen. Analyst Group ser fortsatt starkare kvartal tillmötes för SDS, i synnerhet avseende EBITDA, vilket även våra helårsestimat 71,3 MSEK i EBITDA (inkl avdrag för balanserade utgifter för utveckling) visar. Den svagare orderingången än väntat och en sämre omsättningsutveckling i SDD än estimerat medför däremot att Analyst Group sannolikt kommer att bibehålla nuvarande prognoser.
Analyst Group kommer att återkomma med en analys av SDS.
Kommentar på SDS Q1-rapport 2023
2023-05-15
SDS publicerade den 15 maj 2023 bolagets delårsrapport för det första kvartalet år 2023. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen och EBITDA-resultatet översteg våra estimat
- De återkommande intäkterna ökade med 18 % Y-Y
- Levererar positivt fritt kassaflöde
- Ny permanent VD på plats – köper aktier för nära 2,4 MSEK
Nettoomsättningen översteg våra estimat – de återkommande intäkterna ökade med 18 % Y-Y
För det första kvartalet år 2023 uppvisade SDS en nettoomsättning om 69,4 MSEK, motsvarande en tillväxt om 10 % Y-Y, vilket var högre än vad Analyst Group hade estimerat om 62,6 MSEK. Trots att SDS gick in i året med en stark backlog från nyförsäljning om 37 MSEK, hade vi tagit höjd för att omsättningen skulle hållas tillbaka något mer givet den nya implementerade affärsstrategin med ökad standardiserad mjukvara i kombination med att kostnadsreduktionsprogrammet skulle lägga en viss sordin över den operationella takten, samtidigt som vi estimerade att en större del av orderboken skulle realiseras under Q2-23. Vidare ökade de återkommande intäkterna med 18,2 % Y-Y (17 % Q-Q) och uppgick till 35,1 MSEK, vilket var högre än vad vi förväntat oss (~31 MSEK), vilket sammantaget förklarar det starkare utfallet under Q1-23 än väntat. Vi ser positivt på SDS första kvartal för år 2023, vilken indikerar en snabbare återhämtning än estimerat, samtidigt som den starka ökningen i de återkommande intäkterna medför en ökad förutsägbarhet avseende bolagets framtida intäktsströmmar samt en högre produktmarginal och kassaflöden framgent.
EBITDA-resultatet återhämtar sig snabbare än väntat
Under Q1-23 uppgick EBITDA-resultatet till 13,8 MSEK (9,3), motsvarande en EBITDA-marginal om 19,9 % och en EBITDA-tillväxt om 48,4 % Y-Y, vilket var högre än vad Analyst Group estimerat om 4,7 MSEK. Justerat för investeringar i produktutveckling, vilka aktiveras i rörelsekostnaderna, uppgick det justerade EBITDA-resultatet till 6,4 MSEK (-2,1), motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 9,1 %. Då rörelsekostnaderna utvecklades mer eller mindre i linje med våra estimat, hänförs det bättre än väntade EBITDA-resultatet till en starkare nettoomsättning än estimerat i kombination med en högre bruttomarginal än väntat, vilken uppgick till 70,9 % jämfört med våra estimat om 61,6 %. Bruttomarginalen var den högsta som bolaget har uppvisat sedan år 2018 och var i nivå med vad vi estimerat att SDS skulle uppvisa från Q4-23 och framåt, vilket då skulle vara en effekt av ett ökat produktfokus, genom leverans av standardiserad mjukvara i nyförsäljningen, och att SDS-vertikalen förväntades successivt utgöra en allt större andel av koncernens totala nettoomsättning. Vi vill dock flagga för att nettoomsättningen inom SDD-vertikalen sjönk med -17,5 % Y-Y och -11,7 % Q-Q, vilket, allt annat lika, bidrar till en högre bruttomarginal till koncernen givet den låga underliggande lönsamhet som genomsyrar SDD-vertikalen.
Levererar fritt kassaflöde och stärker därmed kassapositionen organiskt
Vid utgången av Q1-23 uppgick kassan till 11,2 MSEK, vilket motsvarar en ökning om 5,4 MSEK jämfört med föregående kvartal. Under Q1-23 levererade SDS ett positivt fritt kassaflöde om 9,5 MSEK som ett resultat av ett lägre rörelsekapital och minskade FoU-utgifter relaterade till produktutvecklingen, där sistnämnda är i linje med bolagets ompositionering från kundspecifik utveckling till produktfokus. I takt med att kostnadsbesparings-programmet ger större effekt, ökad leverans av standardiserad mjukvara, fortsatt effektivisering avseende FoU-utgifterna och ökad försäljning framgent, bedömer Analyst Group att SDS har goda förutsättningar för att leverera ännu starkare fria kassaflöden kommande kvartal och organiskt stärka upp bolagets kassaposition. SDS har även, efter kvartalets slut, säkrat 20 MSEK via en riktad nyemission till befintliga aktieägare vilket, tillsammans med en potentiellt kommande försäljning av dotterbolagen SDD och eServGlobal, medför en avsevärt förbättrad finansiell ställning. Skuldsättningen är å ena sidan fortsätt hög, å andra sidan har SDS lagt en solidare, tillika effektivare, grund för att kapitalisera på bolagets höga underliggande lönsamhet, vilket medför väsentligt bättre kassaflödesgenerering inom verksamheten, således ges bättre förutsättningar för att hantera skuldsättningen och successivt amortera ned lånen framgent.
Ny permanent VD på plats
Den 11 maj 2023 kommunicerade SDS rekryteringen av Eddy Cojulun till ny VD för koncernen efter att Martin Schedin varit interims-VD sedan tidigare VD Mats Victorin lämnade i juni 2022. Eddy har över 25 års internationell erfarenhet inom teknik samt telekom, med en historik av att starta, bygga och sälja egenägda telekomfokuserade mjukvarubolag, där exempelvis ICON Americas såldes till Ericsson år 2015, vilka han var medgrundare och VD för. Vidare har Eddy haft flertalet seniora roller inom telekomjättar som exempelvis Ericsson, med ansvar för sälj och leverans av IT-mjukvaruutveckling, och Telefonica, som Chief Information Officer. I samband med tillträdet har Eddy kommit överens om att köpa 250 000 aktier från större existerande aktieägare till ett pris om 9,5 kr, vilket motsvarar ca 2,4 MSEK.
Sammanfattningsvis har SDS inlett år 2023 starkare än våra estimat, både avseende top line och EBITDA, samtidigt som bolaget uppvisar positivt fritt kassaflöde, vilket tillsammans med den riktade emissionen om 20 MSEK medför en solidare finansiell ställning. SDS är dock fortfarande ett bolag med slagiga kvartal, varför vi vill se fortsatta förbättringar kommande kvartal innan vi gör några större förändringar avseende estimaten. Slutligen ser vi positivt på rekryteringen av ny VD, där vi bedömer att Eddy har en gedigen och relevant bakgrund inom telekomsektorn och mjukvara, samtidigt som vi ser aktieköpet som en stark signal för att han kommer göra sitt yttersta för att leverera aktieägarvärde framgent.
Analyst Group kommer att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på SDS Q4-rapport
2023-03-01
SDS publicerade den 28 februari 2022 bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet 2022. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen och EBITDA-resultatet var i linje med den vinstvarning som delgavs den 8 februari
- Lägger grunden för en effektivare affärsmodell framgent
- Är i fortsatta dialoger för att säkra finansiering på både kort och lång sikt
Nettoomsättningen och EBITDA inkom i linje med tidigare kommunicerad vinstvarning
År 2022 var utmanande för SDS till följd av ett osäkert omvärldsläge, vilket har föranlett till vissa försenade investeringsbeslut bland telekomoperatörerna. Den 8 februari meddelade SDS att bolaget vinstvarnar för det fjärde kvartalet 2022 till följd av förseningar av projekt och att två tidigare intäktsförda projekt under år 2022 blivit uppsagda av kund, motsvarande intäkter om 12 MSEK som därmed annullerats. Som ett resultat av projektförseningarna går SDS in i år 2023 med en orderstock från nyförsäljning om 37 MSEK, med förväntad leverans under H1-23.
Q4-rapporten kom in i linje med tidigare kommunicerade siffror, där omsättningen och EBITDA-resultatet uppgick till 37,4 MSEK respektive -34,1 MSEK, vilket var betydligt lägre än vad Analyst Group estimerat (78,8 MSEK respektive 19,7 MSEK). För helåret 2022 uppgick nettoomsättningen till ca 245 MSEK, vilket motsvarar en negativ tillväxt om -15 % jämfört med år 2021, samtidigt som EBITDA-resultatet minskade med ca 85 % Y-Y, uppgående till 9,8 MSEK, till följd av utfallet under Q4-22.
Kortsiktig finansiell press, men lägger grunden för en effektivare affärsmodell framgent
Analyst Group anser att utvecklingen under år 2022, rent finansiellt, har varit i underkant, även om utfallet i stor utsträckning beror på periodiseringar av intäkter och ett osäkert omvärldsläge som för bolaget är svåra att styra över givet den marknad som adresseras. En ökad kostnadskostym som ett resultat av historiskt genomförda förvärv har därtill föranlett en ökad sårbarhet i EBITDA-resultatet när omsättningen fluktuerar, vilket utfallet i Q4-22 är ett tydligt kvitto på. Däremot har SDS ökat andelen återkommande intäkter med ca 12 % till ca 121 MSEK under år 2022, från ca 108 MSEK år 2021, vilket är en positiv datapunkt och medför en ökad förutsägbarhet i Bolagets intäktsströmmar och kassaflöde framöver.
Analyst Group bedömer dock, givet gjord intervju med tf VD Martin Schedin (se här) samt SDS:s strategibyte vad gäller nyförsäljning till kund och initierade kostnadsbesparingsåtgärder, i kombination med ett fortsatt osäkert omvärldsläge, att omsättningen kommer att hållas tillbaka något under primärt H1-23. SDS ämnar även att åta sig mindre risker framöver, vilket generellt större projekt är förknippade med, något som ytterligare talar, enligt Analyst Group, tillsammans med en minskning av antalet anställda med 20-25 %, för att omsättningen hålls tillbaka i det korta perspektivet. Följaktligen bedömer vi att detta komma att sätta sina spår i EBITDA-resultatet, men successivt förbättras i takt med kostnadsbesparingsåtgärderna bär frukt och omsättningen återhämtar sig.
I den positiva vågskålen bedömer Analyst Group att SDS ökade fokus på att leverera standardiserad mjukvara i högre grad i samband med nyförsäljning är rätt väg att gå för att kapitalisera på affärsmodellens underliggande skalbarhet, minska kapitalbindning, öka produktmarginaler och därigenom stärka det organiska kassaflödet. SDS har investerat ansenligt i R&D CAPEX under flera år och arbetat med flera kundunika lösningar, vilket å ena sidan har resulterat i hög kundnöjdhet, å andra sidan varit ett ineffektivt sätt för att investera i utveckling och att nå hög skalbarhet, vilket således pressat kassaflödet. Genom att eftersträva en högre grad av standardisering och fokusera mer på produktfokus snarare än kundspecifik utveckling framgent, tillåts SDS nå en ökad operationell effektivitet, högre marginaler och starkare kassaflöden över tid. Viktigt blir dock att finna en väl avvägd balans mellan standardiserad och skräddarsydd mjukvara till kunder för att säkerställa att den höga kundnöjdheten som bolaget har uppvisat historisk även bibehålls framgent. Som en effekt av denna omställning genomförde SDS en utvärdering av bolagets balanserade utvecklingskostnader, vilket resulterade i en nedskrivning om ca 10 MSEK för de aktiveringar som bolaget ansågs vara för kundspecifikt.
Är i fortsatta dialoger för att säkra finansiering på både kort och lång sikt
Vid utgången av Q4-22 uppgick kassan till 7,2 MSEK, vilket motsvarar en minskning om ca -2,8 MSEK jämfört med föregående kvartal. Som annonserat den 8 februari 2023 har SDS inlett dialoger med bolagets obligationsägare och större aktieägare till följd av vinstvarningen i syfte att säkerställa och stärka bolagets likviditet och egna kapital. Dialogerna pågår ännu och styrelsen bedömer att ändringar av obligationsvillkoren i bolagets utgivna obligationer är en förutsättning som möjliggör för SDS att skyndsamt lyckas tillskjuta ytterligare kapital till bolaget. Givet aktiekursutvecklingen under året 2023 ser Analyst Group att ett kommande kapitaltillskott kan komma att medföra en större utspädning, vilket i sig är negativt för aktieägarna, men säkerställer samtidigt en långsiktig finansiering, där SDS ges utrymme att, genom effektivare CAPEX R&D-investeringar och initierade kostnadsbesparingsåtgärder, leverera positivt kassaflöde på kontinuerlig basis framgent.
Till följd av senaste händelserna kommer Analyst Group att se över gjorda prognoser.
Analyst Group kommer att återkomma med en uppdaterad analys.
Analyst Group kommenterar SDS preliminära siffror för det fjärde kvartalet
2023-02-10
Seamless Distribution Systems (”SDS eller “bolaget) meddelade den 8 februari 2023 preliminära siffror för det fjärde kvartalet samt att ett kostnadsbesparingsprogram har inletts. SDS för även dialog med bolagets obligations- och aktieägare, för att såväl säkerställa som stärka likviditeten samt det egna kapitalet. Därtill väntas bolagets nyförsäljning i en högre grad utgöras av standardiserad mjukvara, i syfte att stärka lönsamhetsprofilen och minska kapitalbindningen.
Till följd av förseningar av projekt som förväntades både färdigställas och intäktsföras under det fjärde kvartalet, i kombination med att två tidigare intäktsförda projekt under år 2022 blivit uppsagda av kund, minskade SDS:s omsättning, tillika resultat, ansenligt under Q4-22. Enligt bolagets preliminära siffror förväntas omsättningen och EBITDA-resultatet uppgå till 37 MSEK respektive -34 MSEK, vilket står i stark kontrast till vad bolaget historiskt har uppvisat och därtill betydligt lägre än vad vi hade estimerat för kvartalet (78,8 MSEK respektive 19,7 MSEK). Sett till omsättningen är utfallet i Q4-22 mer eller mindre hälften av vad SDS har taktat på kvartalsbasis sedan år 2020 (med vissa undantag) samtidigt som den preliminära EBITDA-förlusten om -34 MSEK tydligt påvisar hur SDS:s ökade kostnadskostym i takt med genomförda förvärv, slår hårt när omsättningen viker.
Utfallet under det fjärde kvartalet härleds dock till stor del av förseningar av projekt, varför SDS har större inneliggande orders i ryggen. SDS har en lång historik av hög kundtillfredsställelse, varför de två uppsägningarna av tidigare intäktsförda projekt i en första anblick inte ser särskilt positivt ut. Analyst Group tolkar däremot att uppsägningarna (givet nedan intervju och PM) kan ha vara en effekt av SDS:s strategibyte mot ett utökat fokus på lönsamhet och kassaflöde, som i viss utsträckning sker på bekostnad av för hög grad av kundunika lösningar av lägre lönsamhet, vilket kan ha varit en bakomliggande orsak till uppsägningarna. Det som blir viktigt framöver för SDS är att finna en väl avvägd balans mellan standardiserad och skräddarsydd mjukvara till kunder för att säkerställa att den höga kundnöjdheten som bolaget har uppvisat historisk även bibehålls framgent.
Det försämrade EBITDA-resultatet under Q4-22 innebär att SDS sannolikt kommer att bryta mot dess kovenanter i villkoren för utgivna obligationer, varför bolaget har inlett dialoger både med obligationsägare och större aktieägare, i syfte att säkerställa bolagets finansiering på kort och lång sikt.
SDS meddelade även att bolaget ska inleda ett kostnadsbesparingsprogram, med målsättning att generera årliga besparingar om över 45 MSEK, där en märkbar effekt väntas synas under Q2-23 och full effekt under Q1-24. Som ett led i detta avser SDS att avskeda 20–25 % av de anställda. Vidare, för att förbättra såväl marginaler som effektivitet och samtidigt minska på kapitalbindningen framöver, avser SDS att ha en högre grad av standardiserad mjukvara vid nyförsäljning. SDS har byggt mycket av bolagets framgång på att vara lyhörda för kundernas önskemål, vilket har resulterat i många kundunika projekt, men som samtidigt inneburit längre ledtider från order till kassaflöde och minskad skalbarhet i affärsmodellen. Genom att öka standardiseringen i levererad mjukvara tillåts SDS att öka skalbarheten avseende bolagets teknologi och affärsmodell, vilket möjliggör såväl starkare kassaflöden som tillväxtmöjligheter på längre sikt, således skapas en bättre grund för att förbättra balansräkningen, vilket är av stor vikt enligt Analyst Group.
Vi har även tagit tillfället i akt att intervjua tf VD Martin Schedin med anledning till de preliminära siffrorna för Q4-22 samt bolagets initierade kostnadsbesparingsåtgärder.
Givet b.la. långa ledtider hos era kunder samt att nykundsförsäljning ännu utgör en större del av intäktsmixen, ska SDS inte bedömas på kvartalsbasis utan utifrån ett längre perspektiv. De preliminära siffrorna som ni nu meddelar avseende Q4-22 skiljer sig dock markant från den volatilitet avseende er omsättning och resultat som t.ex. försenade investeringsbeslut hos era kunder har medfört historiskt sett. Kan du berätta lite mer om bakgrunden till utfallet under det fjärde kvartalet samt vad investerare kan förvänta sig framöver?
Under år 2022 hade vi 130 MSEK i återkommande intäkter, vi räknar med att detta kommer att fortsätta och växa något under det kommande året. Vi går också in i året med 4 MUSD i backlog. Vi förväntar oss att vår nyförsäljning blir något lägre än tidigare beställningar som bokats för nyförsäljning. Historiskt sett har vi tagit kanske en stor affär på 1-2 miljoner dollar per år. Vi kommer att ta mindre risker framöver, varför stora projekt som detta kommer att vara mer osannolika, så du kan uppskatta vår nya försäljning baserat på historiskt genomsnitt minus någon procent av stora affärer.
Ni meddelar nu även att ett kostnadsreduktionsprogram ska lanseras i syfte att driva effektivitets-, marginal- och kassaflödesförbättringar. Som ett resultat av kostnadsbesparingsprogrammet, väntas nyförsäljningen framöver i högre grad bestå av standardiserad mjukvara. Kan man då anta att ni kommer att investera mindre i produktutveckling framöver? Om ja, vad tror du att det kommer att leda till på längre sikt och få för effekter på er konkurrenskraft?
Historiskt har vår nya utveckling och därmed vår R&D CAPEX kommit genom utveckling mot en ledande kund och därefter har vi försökt skala denna utveckling mot flera kunder. Som en del av saneringen av vår balansräkning inser vi att detta var ett ineffektivt sätt att utveckla och skala eftersom vi har blivit tvungna att skriva av eftersom delar av utvecklingen blev för specifik för en viss kund. Vi kommer nu att fokusera våra FoU-utgifter mot en roadmap, en minsta gemensam nämnare, för vad vi vet att många kunder vill ha eller borde ha. Vi kommer därför inte att bromsa FoU eller bli mindre konkurrenskraftiga, bara mycket mer effektiva i våra FoU-utgifter, få mer per spenderad dollar, och FoU-utgifterna kommer att bli lättare att skala över flera kunder och underhålla efteråt eftersom vi bara har en release.
Hur ser ni på marknaden och era kunders investeringsvilja under inledningen på år 2023?
Vi som kund fortsätter att investera i försäljning och distribution och året verkar börja ok. Vi ser tydligt att smart S&D och smart capex positionerar oss som en strategisk partner till kunden eftersom vi ofta kan samarbeta med CCOs och CTIOs i strategiska diskussioner.
Om vi ska blicka längre fram, vad bedömer du att dessa kostnadsåtgärder samt byte av nyförsäljningstrategi kommer att medföra på längre sikt?
Kortsiktigt kanske vi begränsar försäljningen lite, men långsiktigt kommer kostnadsoptimeringen att tillåta oss att över tid återinvestera i en framgångsrik affärsmodell som fångar nya möjligheter på ett mer disciplinerat sätt, och går tillbaka till snabbare tillväxt över tid.
Kommentar på SDS Q3-rapport 2022
2022-10-20
SDS publicerade den 20 oktober 2022 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2022. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen var marginellt lägre än våra estimat – uppgick till 76 MSEK (-3 % Y-Y)
- De två mottagna genombrottsordrarna under kvartalet är av strategisk vikt
- EBITDA-resultatet kom in högre än estimerat – en kombination av högre försäljning och valutamedvind
- Finansiell ställning
Nettoomsättningen ökade med 10 % jämfört med Q2-22
Efter en något sval inledning på 2022, hänfört till b.la. rådande omvärldsläge och svag backlog av ordrar, tog tillväxten fart under det tredje kvartalet och nettoomsättningen steg till 76 MSEK, upp ca 10 % från föregående kvartal. Däremot, sett till Y-Y, var nettoomsättningen ned ca 3 %, och utfallet var även marginellt lägre än våra estimat, då vi hade estimerat en nettoomsättning om ca 77 MSEK. Analyst Group noterar även att SDS fortsatt har gynnats av den försvagning i svenska kronan som uppvisat under året, vilken kan ses i posten ”övriga rörelseintäkter”, som mestadels utgörs av valutakursvinster.
Av att döma från kvartalets nyförsäljning om 22,8 MSEK, bedömer Analyst Group att den tidigare nämnda större ordern som vi bedömde inte realiserades under Q2-22, har kunnat realiseras i Q3-22. Under H1-22 har de återkommande intäkterna utgjort en betydligt högre andel av nettoomsättningen än historiskt, omkring 45–47 %, vilket förklaras av en relativt svag nyförsäljning och nettoomsättning över lag. Att andelen därmed skulle sjunka under Q3-22, uppgående till ca 40 %, var därför inte förvånande givet den ökade nyförsäljningen vilket vi estimerade låg i korten. Vad som däremot är tydligt är att andelen återkommande intäkter har, sedan omställning mot en mer SaaS-inriktad affärsmodell i slutet av 2020 för nya kunder, ökat successivt kvartal för kvartal, se nedan graf.
Vidare noterar Analyst Group i rapporten att produktbenet ”Analytics” går starkt och sekventiellt utgör en allt större andel av nettoomsättningen (19,3 % i Q3-22). Analyst Group anser att utvecklingen tydliggör dels intresset som finns för dotterbolaget Riaktrs big data-analysprodukt, dels hur SDS:s stärkta produkterbjudande ger ökad vidimering för SDS som bolag, samtidigt som det resulterar i korsförsäljningsmöjligheter, vilket de två genombrottsordrar som SDS erhöll under det tredje kvartalet är ett kvitto på.
Två genombrottsordrar under det tredje kvartalet – totala orderingången ökar igen
Den första genombrottsordern om 10 MSEK kom från operatörsgruppen Strategy&, vilka är en del av PWC-nätverket, avseende 5-G utbyggnad inom en ny telekomoperatörsgrupp i Saudiarabien och omfattade analysprodukten Smart Capex. Förutom att ordern därtill innebär årliga återkommande intäkter i samma storleksklass som ordervärdet, så länge operatören använder sig av Smart Capex-produkten, öppnar ordern även upp för fortsätt tillväxt inom operatörsgruppen, såväl vertikalt (genom nya operatörer inom telekomgruppen) som horisontellt (genom beställning av ytterligare produkter från SDS:s RVM-svit).
Den andra genombrottsordern om 25 MSEK från Sudatel Group är inte enbart den största affären i SDS:s historia utan innebär likväl en ny strategisk kund. Beställningen avser hela SDS:s RVM-svit, inklusive avancerad analys, vilken kommer att installeras på tre marknader samtidigt – Senegal, Mauretanien och Sudan. Ordern kommer att intäktsföras under flera kvartal, där ytterligare ordrar för implementation av projektet förväntas att komma från de lokala operatörerna, samtidigt som Sudatel Group årligen ämnar beställa supporttjänster för omkkring 25 % av det installerade värdet.
Trenden i orderingången fortsätter att förbättras och under Q3-22 mottog SDS 19 ordrar, upp från 18 ordar under Q2-22. Samtidigt är orderingången fortfarande på en lägre nivå än vad som uppvisats historiskt (~21 ordrar), men det bör samtidigt poängteras att rådande omvärldsläge är fortsatt något utmanande, vilket till viss del försenar vissa investeringsbeslut bland telekomoperatörerna.
EBITDA-resultatet slog våra estimat – tillbaka på rekordnivåer
Under det tredje kvartalet 2022 redovisade SDS ett EBITDA-resultat om 19,2 MSEK, vilket är i linje med rekordkvartalen Q3-Q4 2021. EBITDA-resultatet innebar dels en tillväxt om 25 % Q-Q, dels en rekordhög EBITDA-marginal om 25,2 %. Analyst Group vill dock flagga för att diskrepansen mellan resultatposterna ”övriga rörelseintäkter” och ”övriga rörelsekostnader”, vilka under åren 2020–2021 nästan uteslutande utgjorde valutakursvinst respektive förlust, låg på en hög nivå under Q3-22, likväl under Q2-22. Genomsnittet mellan dessa resultatposter har sedan 2019 i princip var plus minus noll, varför diskrepansen indikerar att SDS har fortsatt gynnats starkt av kronans försvagning mot flertalet valutor, primärt USD. Valutaeffekten var högre än Analyst Group estimerat, vilket, tillsammans med ökad försäljning och en relativt konstant kostnadsbas, medfört att SDS:s redovisade ett EBITDA-resultat som inkom högre än estimerat, då vi estimerat ett EBITDA-resultat om ca 17,9 MSEK.
Finansiell ställning
Vid utgången av Q3-22 uppgick kassan till 10,4 MSEK, en ökning om 150 tSEK jämfört med föregående kvartal. Som vi skrev i anslutning till Q2-rapporten var den uppvisade kassaminskningen om -11,1 MSEK på en ohållbart hög nivå, givet att SDS under samma kvartal tog in 20 MSEK i en riktad emission, och snarare var en effekt av missgynnsamma förändringar i rörelsekapitalet. Under det tredje kvartalet förbättrades situationen och SDS uppvisade ett kassaflöde från den löpande verksamheten om 11,5 MSEK. SDS investerar dock fortsatt starkt på FOU, varför det fria kassaflödet uppgick till -4,5 MSEK, en förbättring mot föregående kvartal men kassapositionen bedöms fortsatt vara något ansträngd på nuvarande nivåer på kort sikt. Viktigt för SDS framöver blir att fortsätta kapitalisera på den höga affärsaktiviteten för att stärka orderingången, tillika intäkterna, samt förbättra villkoren för såväl kundfordringarna som leverantörsskulderna. Detta, i kombination med ökad konvertering och tillväxt inom de återkommande intäkterna, bedöms kunna stärka det organiskt genererade kassaflödet på sikt.
Sammanfattande ord
Avslutningsvis ser Analyst Group positivt på att SDS under Q3-22 lyckas stärka såväl nyförsäljningen som nettoomsättningen i sin helhet, vilket bedöms vara en effekt av att SDS:s stärkta produkterbjudande bär frukt, samtidigt som att affärsläget har förbättrats något, även om det fortsatt är något oroligt. Vi står dock fast vid att helåret 2022 går mot ett ytterligare mellanår i termer av nettoomsättning och EBITDA, däremot kan vi komma behöva justera upp EBITDA-resultatet givet utfallet i Q3-22.
Kommentar på SDS Q2-rapport
2022-07-21
SDS publicerade idag den 21 juli 2022 bolagets delårsrapport för det andra kvartalet 2022. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen kom in under våra estimat – uppgick till 68,8 MSEK (-0,5 % Y-Y)
- Orderingången ökade mot föregående kvartal – 18 vunna ordrar
- EBITDA-resultatet stärktes Q-Q samt Y-Y, dock lägre än estimerat – lägre intäkter är den förklarande faktorn
- Finansiell ställning och burn rate
- Förändringar i ledning- och styrelsegruppen tar upp fokus från den dagliga verksamheten
Nettoomsättningen kom in under våra estimat
Nettoomsättningen stärktes med 9 % jämfört med föregående kvartal och uppgick till 68,8 MSEK, men innebar likväl en oförändrad tillväxt sett till jämförbart kvartal föregående år (69,2). Utvecklingen är vad Analyst Group bedömer i underkant, där vi hade estimerat ett i synnerhet starkt andra kvartal i ljuset av de två större ordrarna som inte realiserades under Q1-22, vilka vi tog höjd för skulle intäktsföras i det andra kvartalet istället. Av att döma från den uppvisade omsättningen om 68,8 MSEK, intäktsmixen samt de nya ordrar som SDS har mottagit under Q2-22, bedömer Analyst Group att båda av dessa större ordrar ännu inte har realiserats, utan snarare en av dem. Det i sin tur innebär att en större order ligger SDS tillmötes kommande kvartal, varför starkare intäkter ligger i korten.
Rådande omvärldsläge, med bl.a. Rysslands invasion av Ukraina, energikris, skenande inflation, leverantörskedjeproblematik och eftersläpningseffekter av coronan, har satt käppar i hjulet för företagsnäringen globalt, likväl för SDS. För SDS kommer rådande omvärldsläge snarare i uttryck i form av försenade investeringsbeslut hos operatörerna än några avbrutna affärer eller affärsaktiviteter, vilket i sammanhanget i sig är positivt, även om det påverkar de finansiella utsikterna på kortare sikt. Vi noterar dock att den nedåtgående trenden i orderingången har brutits och vänt uppåt, där SDS under det andra kvartalet mottog 18 ordrar, en ökning med fem ordrar jämfört med Q1-22 och Q4-21, vilket ger en indikation om starkare försäljning kommande kvartal. Det är tydligt att förvärvet av Riaktr har gett ringar på vattnet och medfört en tillgång till nya marknader, kunder samt ett breddat produkterbjudande för SDS-koncernen. Orderingången är dock fortsatt låg ur ett historiskt perspektiv då SDS i snitt har uppvisat 21 ordrar per kvartal sedan 2019, däremot ser Analyst Group stora möjligheter för SDS att kunna stärka orderingången ytterligare framöver, givet de flertalet nya affärsdiskussioner som initierades under MWC-mässan som hölls i februari-mars, samt att affärsläget kan återgå till det normala under det andra halvåret.
Det återkommande intäkterna är på en fortsatt hög nivå, i förhållande till vad SDS har uppvisat historiskt, och uppgick till 44,6 %, men förklaras till stor del av den lägre omsättningen då en större order ej kunnat realiserats samt det rådande omvärldsläget som har hämmat ytterligare orders. SDD-vertikalen uppvisade under Q2-22 en omsättning om 21,7 MSEK vilket motsvarar en minskning med ca 10 % Y-Y, men samtidigt en ökning med ca 5 % Q-Q. Omsättningen är fortsatt på låga nivåer och givet frånvaron av nationella restriktioner i Norden är utvecklingen en negativ datapunkt, men som vi skrev i anslutning till Q1-rapporten 2022 är det tydligt att köpmönstret för påfyllning av kontantkort har påverkats negativt av pandemin. Det är därför inte särskilt förvånande att omsättningen ligger kvar på samma nivåer som uppvisats sedan Q4-21 om ca 21–22 MSEK, men som tidigare nämnts estimeras lejonparten av SDS-koncernens organiska tillväxt komma från SDS-vertikalen, vilket på sikt kommer att innebära en stärkt lönsamhet givet SDD:s lägre underliggande lönsamhet i rörelsen.
EBITDA-resultatet hämmas fortsatt av lägre intäkter, givet en högre operationell hävstång
EBITDA-resultatet uppgick under Q2-22 till 15,4 MSEK, motsvarande en EBITDA-marginal om 22,3 %, vilket innebär en tillväxt om 65 % Q-Q och 39 % Y-Y*, samtidigt är utfallet under vår förväntansbild. Som ovan nämnt hade vi tagit höjd för att Q2-22 skulle bli särskilt starkt då vi estimerade att de två större ordrarna skulle realiseras under kvartalet, i kombination med en högre organisk tillväxt, varför vi hade förväntat oss ett EBITDA-resultat i intervallet om ca 25–30 MSEK. Givet att SDS har en högre fast kostnadsbas efter historiskt gjorda förvärv medför en vikande försäljning en stor effekt på rörelsevinsten, vilket blir särskilt tydligt vid studerande av rörelsekostnader (SG&A) vilka i princip är på samma nivå under Q2-22 som under Q4-21 då EBITDA-resultatet var på en All Time High, samtidigt som intäkterna var ca 15 % högre. Under Q2-22 har SDS vunnit flertalet viktiga strategiska ordrar och uppgraderingar hos redan befintliga kunder, vilka använder fler tjänster från SDS:s produktutbud, vilket dels ger ökad vidimering för SDS:s produkterbjudande i sin helhet, dels gör SDS som leverantör än mer sticky. Sammantaget bekräftar det att den ständigt breddade produktportföljen ger mervärde till SDS:s kunder, såväl befintliga som nya. Detta möjliggör således för SDS:s att fortsätta penetrera nya marknader och operatörer, men likväl att fortsätta sälja in fler tjänster på befintliga kunder, vilket öppnar upp dörren för multidimensionell tillväxt.
Däremot, givet hur SDS har presterat rent finansiellt under de två första kvartalen bedömer vi att SDS får det svårt att infria våra estimat för innevarande år, både på Top Line och EBITDA-nivå, varför vi kommer att se över våra prognoser i kommande analysuppdatering.
Finansiell ställning och burn rate
Vid utgången av Q2-22 uppgick kassan till 10,3 MSEK, vilket motsvarar en minskning med 11,1 MSEK jämfört med föregående kvartal. Justerat för den riktade emissionen i april som tillförde SDS 20 MSEK var kassaflödet ca -31 MSEK Q-Q vilket är en ohållbar nivå givet nuvarande kassaposition. SDS har en stark underliggande lönsamhet och har historiskt valt att återinvestera kassaflödet genom att genomföra större investeringar i FOU för att stärka produktportföljen, vilket har hindrat kassan från att stärkas. Att kassan under Q2-22 minskade med 11,1 MSEK trots den riktade emissionen om 20 MSEK förklaras av förändringar i rörelsekapitalet, vilka belastades kassaflödet med -26,1 MSEK, där Analyst Group bedömer att tajmingen i produktförsäljningen och installation är bidragande. Under Q1-22 var motsvarande post positiv, uppgående till 15,8 MSEK, vilket ytterligare stärker det faktum att SDS:s uppvisade burn rate under Q2-22 inte är på en normaliserad nivå. Med det sagt anser dock Analyst Group, givet SDS:s genomsnittliga burn rate om ca 13,7 MSEK de senaste fyra kvartalen samt rådande skuldsättning, att kassan är ansträngd på nuvarande nivåer, varför vi vill se att SDS kan stärka orderingången och intäkterna, men även förbättra villkoren för kundfordringarna och leverantörsskulder, för att kassan ska kunna stärkas organiskt framöver. Vidare ser vi det inte som osannolikt att SDS kan komma att behöva ta in ytterligare kapital för att finansiera rörelsen, där vi bedömer det som mer troligt att det i sådant fall sker i form av en emission snarare än ytterligare skuldfinansiering.
Vår syn på förändringarna i styrelse- och ledningsgruppen
Under Q2-22 meddelades att VD Mats Victorin tillsammans med ordförande Leif Frykman och styrelseledamoten Johan Wilsby samtliga lämnar sina poster, där Mats Victorin varit VD för SDS i drygt ett halvår. Större förändringar i styrelse- och ledningsgrupp upptar i regel tid och fokus från den operationella verksamheten, vilket innebär ett visst tempotapp. Att både VD och styrelseordförande lämnar efter kort tid är generellt inte positivt utifrån dels ovannämnda, dels det signalvärde som det medför, samtidigt anser Analyst Group att det är betryggande att Martin Shedin, som har varit CFO på SDS i flera år, tillfälligt har tagit över VD-rollen då han under längre tid har jobbat nära både Mats Victorin och tidigare VD Tommy Eriksson, och därmed kan bolaget utan och innan.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys av SDS.
*Exklusive förvärvskostnader relaterat till Riaktr uppgår motsvarande EBITDA-tillväxt till -5,8 % Y-Y.
Kommentar på SDS Q1-rapport 2022
2022-04-21
SDS publicerade idag den 21 april 2022 bolagets delårsrapport för det första kvartalet 2022. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen kom in under våra förväntningar – uppgick till 63,1 MSEK (+2,6 % Y-Y)
- Orderingången i linje med föregående kvartal – 13 vunna ordrar
- EBITDA-resultatet försvagades – långa ledtider hos kund och ökad kostnadsbas efter förvärvet av Riaktr påverkande
Svagare omsättning än väntat under Q1-22
Omsättningen under det första kvartalet år 2022 uppgick till 63,1 MSEK, motsvarande en omsättningstillväxt om 2,6 % Y-Y, vilket var under våra förväntningar om 73-76 MSEK och av att tyda från VD-ordet från Mats Victorin var omsättningen även under bolagets egna förväntningar. Som vi skrev i anslutning till Q4-rapporten 2021 låg våra förväntningar på ett något svagare Q1-22 än vad som uppvisades under Q3 och Q4-21, givet en nedåtgående trend i orderingången, men utfallet under första kvartalet 2022 var, som nämnt ovan, i underkant. Däremot, och som vi belyst ett flertal gånger, är SDS inte ett kvartalsbolag givet dess beroende av nyförsäljning, något som förvisso har reducerats senaste kvartalen givet övergången till en SaaS-affärsmodell mot nya kunder samt förvärvet av Riaktr, vilka har en stor andel återkommande intäkter. Anledningen till omsättningstappet Q-Q (-20 %) hänförs till att två större ordrar inte har realiserats och därmed intäktsredovisas under kvartalet, vilket var bortom SDS:s kontroll, varför dessa kommer att bidra till omsättningen under Q2-22 istället.
Omsättningstappet under Q1-22 ser Analyst Group inte som alarmerande givet hur intäktsströmmarna historiskt brukar se ut för ett bolag som SDS, vilka ska bedömas under en längre period. Vad som däremot fångar vår uppmärksamhet är att orderingången ännu är kvar på relativt låga nivåer och i linje med Q4-21, under kvartalet har bolaget vunnit 13 ordrar. Även om SDS i mindre utsträckning är beroende av nya orders i takt med att andelen återkommande intäkter ökat senaste kvartalen, är beroendet av nya orders ännu av betydande karaktär, samtidigt som orderingången ger indikationer gällande omsättningsutvecklingen under kommande kvartal. De återkommande intäkterna under Q1-22 var rent omsättningsmässigt i linje med både Q3 och Q4-21, däremot var andelen av de totala intäkterna betydligt högre än tidigare kvartal (47 %), dock förklarat av en lägre omsättning givet att två större ordrar inte realiserades under kvartalet. Medan orderingången var oförändrat Q-Q, vilket i viss utsträckning indikerar en fortsatt försiktig utveckling kommande kvartal, finns det faktorer som pekar på att orderingången kan stärkas kommande kvartal. Förutom ett vässat produkterbjudande och arbete med cross-selling på bolagets utökade kundbas som tillkommit via förvärv, har SDS, enligt bolaget, attraherat stort intresse och initierat ett flertal nya affärsdiskussioner från såväl befintliga som potentiella kunder efter bolagets deltagande på eventet Mobile World Congress (MWC) som hölls vid månadsskiftet februari-mars. Detta är något Analyst Group vill se resultera i en stärkt orderingång kommande kvartal och är något vi således kommer följa noggrant.
Omsättningen för SDD uppgick under Q1-22 till 20,7 MSEK vilket dels är en minskning med 13 % Y-Y, dels en minskning med 6,1 % Q-Q. Restriktionerna i Norden avskaffades tidigt under första kvartalet och Analyst Group tolkar den fortsatt kvartalsvisa nedgången i omsättningen som uppvisats under Q4-21 och nu senast under Q1-22 som att köpmönstret för påfyllning av kontantkort har påverkats negativt av pandemin. Däremot, som vi har påpekat tidigare, förväntar vi oss att den organiska tillväxten primärt kommer att härröra från SDS-vertikalen framgent, vilket på sikt förväntas resultera i att SDD-vertikalen utgör en successivt lägre andel av de totala intäkterna, varför även marginalerna för koncernen förväntas stärkas givet att SDD-verksamheten är av låg lönsamhet.
EBITDA-resultatet försvagades i ljuset av en ökad kostnadskostym och långa interna ledtider hos kunder
Efter att ha visat på ett positiv momentum i EBITDA-resultatet under helåret 2021, förklarat av realiserade synergier, skalfördelar genom förvärv och vikande försäljning från låglönsamma SDD-vertikalen, uppvisade SDS ett försvagat EBITDA-resultat under Q1-22, uppgående till 9,3 MSEK, en minskning med 10,3 MSEK Q-Q och 4,6 MSEK Y-Y. I takt med förvärven som SDS har genomfört historiskt har således bolagets operationella hävstång ökat, vilket innebär att när försäljningen viker så får det en stor effekt på resultatet givet en ökad andel fasta kostnader, och vice versa. Detta blir särskilt tydligt av det faktum att medan omsättningen minskade med 20 % Q-Q, så har rörelsekostnaderna samtidigt endast minskat med 4,8 %. Med det i åtanke kan det försämrade EBITDA-resultatet förklaras av frånvaron av de två större ordrarna under kvartalet, vilket hämmade omsättningen, i kombination med en ökad kostnadsbas, primärt hänfört till förvärvet av Riaktr. EBITDA-marginalen uppgick under Q1-22 till 14,8 %, vilket är lägre än både jämförbart kvartal föregående år (22,6 %) och likväl Q4-21 då EBITDA-marginalen uppgick till 24,9 %. Den avsevärt lägre EBITDA-marginalen förändrar dock inte vår syn på SDS underliggande lönsamhet framöver, utan vi bedömer bolaget åter kan nå de nivåer som uppvisades under H2-21 (~25 %) under kommande kvartal i takt med att försäljningen stärks.
Sammanfattande ord om rapporten
Att år 2022 skulle inledas något försiktigt var enligt vår förväntansbild, men det faktiska utfallet överraskade oss på nedsidan. Vi har dock överseende för att utfallet är ett resultat av en mindre fördelaktig inbokning vad gäller de två förväntade ordrarna som ej kunde tillgodoräknas under det första kvartalet, samtidigt som det än en gång påvisar att SDS inte är ett bolag som ska bedömas helt och hållet på kvartalsbasis. För kommande kvartal förväntar Analyst Group en betydligt högre omsättning, tillika ett starkare EBITDA-resultat, än vad som uppvisades under Q1-22. Givet att de två ordrarna som förväntades tillfalla Q1-22 inte kunde stängas under kvartalet bedömer Analyst Group att Q2-22 kan bli ett i synnerhet bra kvartal, givet den medvind som tillkommer från dessa två ordrar. Vidare ser vi även positivt på den tilläggsordern som SDS mottog under kvartalet i Pakistan från en av de största internationella operatörerna i regionen då den är av strategisk karaktär som stärker SDS:s närvaro i regionen och medför ökad vidimering till koncernen. Genom den riktade emissionen om 20 MSEK som SDS genomförde i slutet av Q1-22 har bolaget stärkt bolagets finanser vilket möjliggör en ökad innovationstakt och fortsatt breddning av produkterbjudandet, vilket förväntas göra SDS som aktör mer sticky och affärskritisk, något som banar vägen för att accelererad tillväxt under 2022, vilket vi har estimerat. Vi ser Q1-22 som ett hack i tillväxt- och lönsamhetskurvan, likväl kommer vi att se över våra prognoser och estimat.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad analys av SDS.
Kommentar på Seamless Distribution Systems Q4-rapport
2022-02-17
SDS publicerade idag den 17 februari 2022 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen uppgick till 78,8 MSEK (71,1) – ökning med 10,9 % jämfört med Q4-20
- Orderingången minskade jämfört med Q3-21
- Fortsatt starkt EBITDA-resultat, vilket uppgick till 19,6 MSEK (11,3)
Nettoomsättning slår våra förväntningar
För det fjärde kvartalet år 2021 uppvisar SDS en nettoomsättning om 78,8 MSEK, vilket är ca 10,9 % högre än vad bolaget uppvisade under motsvarande kvartal föregående år, men samtidigt i linje med föregående kvartal. SDS slår därmed våra förväntningar både för kvartalet och på helåret. Summerat för helåret uppgår nettoomsättningen till 288,2 MSEK, motsvarande en minskning om ca 2,5 % Y-Y. Vidare har orderingången haft en nedåtgående trend sedan Q2-21, vilken då uppgick till 30 vunna ordrar, för att i Q3-21 och Q4-21 uppgå till 18 respektive 13 vunna ordrar. Å ena sidan kan den försvagade orderingången ge en indikation för en svagare start på 2022, å andra sidan kan vi se att SDS ökar antalet återkommande intäkter och således blir mindre beroende av nya orders, där andelen uppgick till 38 % i det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med 30 % under motsvarande kvartal föregående år. Samtidigt har bolagets nya kund Vodafone Oman från Q3-21 gått live, vilket innebär att SDS:s erbjudande Retail Value Management (RVM) implementeras hos kund genom en SaaS-modell, vilket på sikt kan ge ytterligare ökade återkommande intäkter.
Vidare minskar SDD-vertikalen sin försäljning under det fjärde kvartalet 2021, från 25 MSEK till 22MSEK, motsvarande ett tapp om -11,9 % Q-Q, dock är SDD:s försäljning inte lika lönsam som SDS-vertikalen, vilket resulterar i marginalförbättring i och med att SDD:s materialkostnader har minskat till följd av försäljningsnedgången. Med Riaktr inräknat, ökade de facto SDS-vertikalen omsättningen ytterligare ett kvartal, där omsättningen uppgick till 57,3 MSEK, en förbättring om 5,8 % Q-Q. I linje med våra förväntningar utgör därmed SDD-vertikalen en mindre andel av koncernens totala omsättning, trots att försämringen om -11,9 % innebär ett minskat köpmönster för påfyllning av kontantkort, dock tåls det att påminna om att kvartalet innehöll nya restriktioner i och med Omikron som torde ha påverkat försäljningen. Restriktionerna i Norden är borttagna från och med början av 2022, därav kommer det bli en extra intressant datapunkt att följa i Q1-22, hur köpmönstret utvecklas.
Under kvartalet har SDS även vunnit en nytillkommen kund i Ghana med ett ordervärde om 3 MSEK, vilket är en ny kund till SDS i Kongo, samt fått förnyat förtroende från bolagets största kund, vilket kommer att innebära en gradvis introducering av SDS:s nya lösningar över hela gruppen. Effekterna av det sistnämna kommer bli intressant att följa under H1-22, vilket innebär att SDS:s intäktsmodell stegvis går mot jämnare intjäning mellan kvartalen, vilket även i större utsträckning möjliggör att SDS växer med sina kunder.
Fortsatt starkt EBITDA-resultat i fjärde kvartalet – 39 % EBITDA-tillväxt för helåret 2021
EBITDA-resultatet var fortsatt starkt under Q4-21 och uppgick till 19,6 MSEK, vilket är i linje med föregående kvartals All Time High, där EBITDA-resultatet uppgick till 19,7 MSEK. EBITDA-marginalen uppgår under det fjärde kvartalet till 24,9 %, vilket är i linje med det tredje kvartalet 2021 om 25,1 %. Summerat för helåret 2021 landar EBITDA-resultatet på 64,3 MSEK, motsvarande en EBITDA-marginal om 22,3 %, vilket är över Analyst Group estimat om 60,8 MSEK i EBITDA-resultat och 21,4 % i marginal. Jämfört med EBITDA-resultatet för helåret 2020 om 50,1 MSEK är EBITDA-tillväxten 28% och justerat för förvärvskostnader för Riaktr uppgår det justerade EBITDA-resultatet till 69,6 MSEK, motsvarande en EBITDA-tillväxt om 39 %. Det starka resultatet är en effekt av SDS:s förmåga att realisera synergier och skalfördelar i genomförda förvärv, vilket vi har nämnt tidigare, som dessutom är ett styrketecken att det bibehålls över kvartalen. Samtidigt är SDD-vertikalen mindre lönsam varav försäljningsminskningen ger minskade materialkostnader, vilket stärker koncernens lönsamhet. Rörelsekostnaderna för SDS justerat för avskrivningar uppgick till 65,7 MSEK, vilket motsvarande en ökning med 6,4 % Q-Q, samtidigt som intäkterna enbart ökade med 0,2 % Q-Q. Ökningen härleds i synnerhet till övriga rörelsekostnader, vilket bör vara av engångskaraktär, varför inte drar för stora växlar av detta.
Sammanfattande ord om rapporten
SDS:s Q4-rapport ser vi som ett ytterligare steg i rätt riktning, där vi kan se att Vodafone Oman har gått live med den nya SaaS-modellen, dessutom har bolaget fått fortsatt förtroende från sin största kund, som ökar möjligheten för försäljning över hela gruppen samt att bolaget bibehåller en stark EBITDA-marginal. Visserligen minskar orderingången andra kvartalet i rad, varför vi förväntar oss ett något svagare Q1-22, samtidigt som vi väljer att inte dra för stora växlar då bolaget stegvis har byggt en stabil plattform att växa på. Återigen påvisar bolaget att det har kunnat leverera synergieffekter, både genom Riaktr och eServGlobal, vilket även har stärkt och breddat SDS:s erbjudande till marknaden. Summerat för helåret 2021 slår SDS våra estimat, dels på försäljningsnivå, dels på EBITDA-nivå. Med fjolåret i backspegeln och att vi nu är halvvägs genom Q1-22 kan vi blicka fullt framåt mot resten av 2022. Våra förhoppningar är att se en återhämtning från SDD-vertikalen i och med slopade restriktioner, fortsatt ökat bidragande från Riaktr och ännu fler kunder som tillkommer till SDS:s kundbas.
Kommentar på Seamless Distribution Systems Q3-rapport
2021-10-21
SDS publicerade idag den 21 oktober 2021 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen uppgick till 78,7 MSEK – ökning med 15,1 % jämfört med Q3-20
- Orderingången försvagas jämfört med Q2-21
- EBITDA-resultatet stärktes med 64 % YoY, och uppgick till 19,7 MSEK
Den positiva trenden på top line fortsätter
För det tredje kvartalet år 2021 uppvisar SDS en nettoomsättning om 78,7 MSEK, vilket dels är en ökning om 15,1 % jämfört med samma period föregående år, dels en ökning med 13,7 % jämfört med Q2-21. SDS har under två efterföljande kvartal visat positiv omsättningsutveckling, efter att tidigare ha uppvisat ett negativt momentum i omsättningen sedan rekordkvartalet Q1-20. Orderingången under Q3-21 var dock svagare än föregående kvartal, och antalet vunna orders uppgick till 18 stycken, vilket står i kontrast till Q2-21, då antalet vunna orders uppgick till 30 stycken. Tommy Eriksson skriver i VD-ordet att detta beror på försiktiga budgetar för år 2021 från SDS:s kunder i spåren av pandemin och att ledtiderna även har förlängts, vilket påverkar merförsäljningen till befintliga kunder. Ordern som SDS mottog från Vodafone Oman ger däremot en stark kvalitetsstämpel och potentialen i denna order är stor, med tanke på att Vodafonegruppen verkar inom 70 marknader och Oman är endast en av dessa. Faller samarbetet ut väl, finns det en betydlig uppsida för SDS att penetrera ytterligare marknader vari Vodafone verkar inom, men även att koppla på ytterligare produkter från bolagets produktportfölj, vilket bäddar för stark organisk tillväxt kommande år. Ordern är även viktig i den bemärkelsen att den är en renodlad SaaS-order som baseras på antalet användare, lagerrörelse och köp av kund, vilket inte enbart innebär att SDS tillåts växa tillsammans med Vodafone i en större utsträckning, utan även på sikt jämnar ut intäktsflödena och följaktligen gör SDS mindre beroende av nya orders för att omsättningen ska stiga successivt. Ordern är även i linje med SDS:s strategi att prioritera SaaS-prissättning för nya kunder, av just detta syfte.
En glädjande datapunkt i Q3-rapporten är att SDD-vertikalen vänt den negativa trend som uppvisats sedan pandemin, där nettoomsättningen under Q3-21 uppgick till ca 25 MSEK, en ökning med 4 % från föregående kvartal. Omsättningen är dock fortfarande på lägre nivåer jämfört med motsvarande kvartal under föregående år, då omsättningen uppgick till ca 29 MSEK. Som vi nämnde i vår förra rapportkommentar är det dock rimligt anta att SDD kommer att fortsätta utgöra en successivt mindre andel av koncernens totala omsättning, delvis på grund av att SDS-vertikalen har starkare underliggande tillväxt och tillika framtidsutsikter. På samma sätt som pandemin har digitaliserat flertalet branscher och medfört en öppenhet bland konsumenter att handla saker på nätet, kan tjänster såsom påfyllning av kontantkort vara näst på tur, varför vi kommer att fortsätta studera denna datapunkt noggrant kommande kvartal.
All Time High i EBITDA-resultatet på kvartalsbasis
EBITDA-resultatet fortsätter att stärkas och SDS har nu i tre raka kvartal förbättrat lönsamheten på rörelsenivå, och under Q3-21 uppgick EBITDA-resultatet till 19,7 MSEK, vilket är ett All Time High i bolagets historia på kvartalsbasis och motsvarar en EBITDA-marginal om 25,1 %. Resultatet är ett kvitto på att SDS har varit framgångsrika avseende interna omstruktureringar, tillika kostnadsbesparingar. Riaktr har givetvis haft en positiv påverkan givet den höga underliggande lönsamheten i verksamheten och produkterbjudandet, men visar även SDS:s förmåga att realisera synergier i genomförda förvärv, där förvärvet och efterföljande integrering av det mindre välskötta eServGlobal under 2019 har givit en god effekt. Förvärvet var intressant för SDS då bolaget såg möjligheterna att kraftigt minska kostnaderna i eServGlobal genom att använda egen personalstyrka lokaliserad i lågkostnadsländer samtidigt som förvärvet öppnade upp nya marknader för SDS, vilket har accelererat nettoomsättningen. Även om nettoomsättningen från SDD har stigit i två raka kvartal, har den relativt starkare tillväxten i SDS-vertikalen resulterat i att SDD succesivt utgör en lägre andel av koncernens totala intäkter, vilket har varit bidragande till den starka utväxlingen i SDS:s lönsamhet senaste kvartalen.
Sammanfattande ord om rapporten
SDS har hittills under 2021 ingått samarbeten med åtta nya operatörsgrupper, där Vodafone och Telenorsgruppen är av särskild betydelse då de är bland de största operatörsgrupperna i världen. Att SDS har fått förtroendet från Vodafone och Telenorsgruppen ger inte enbart ett starkt signalvärde och ytterligare vidimering för koncernens erbjudande som väntas ge medvind i framtida nyförsäljningsprocesser, utan stärker även utsikterna för fortsatt accelererad organisk tillväxt framgent. Att SDS genom ordern från Vodafone Oman endast täcker 1,4 % av Vodafones totala antal marknader, visar tydligt potentialen för SDS att ta sig in på ytterligare marknader inom telekomoperatörsgruppen. Att komma in på nya marknader är en viktig del i SDS:s strategi och organiska tillväxt, men SDS har kontinuerligt visat prov på att bredda produktportföljen genom att utveckla nya funktioner såväl som nya affärsområden, Fintech och Advanced Analytics, varför SDS investerar ansenligt i produktutveckling och har även så gjort historiskt. Detta gör SDS till en än mer affärskritisk leverantör för operatörsgrupperna, vilket medför högre switching costs och gör SDS svårare att byta ut.
Avseende Q3-rapporten ser vi givetvis positivt på att nettoomsättningen ökar, även om vi hade hoppats på mer för att våra prognoser ska kunna infrias för år 2021. EBITDA-marginalen utvecklats däremot i linje med estimaten, även om den redovisade omsättningen, som kom in lägre än vad vi estimerat, påverkar EBITDA-resultatet. Trots att vi är av uppfattningen att SDS kan upprätthålla den höga EBITDA-marginalen framöver tolkar vi nedgången i orderingången under Q3-21 som att omsättningen under Q4-21 inte blir starkare än senaste rapporterade kvartal, vilket innebär att vårt estimerade EBITDA-resultat för år 2021 kan vara svårt att uppnås. Vi är dock fortsatt positiva till SDS, som vi tycker går från klarhet till klarhet, genom att komma in i nya operatörsgrupper som öppnar upp nya marknader, samtidigt som Bolaget kontinuerligt breddar produktportföljen, vilket skapar ytterligare potential att växa den organiska tillväxten framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Kommentar på SDS:s senaste genombrottsorder från Vodafone Oman
2021-09-08
Seamless Distribution Systems (”SDS eller “bolaget) meddelade idag den 8 september 2021 att bolaget erhållit en genombrottsorder från Vodafone Oman och avser SDS:s SaaS-erbjudande Retail Value Management (RVM) suite. SaaS-avtalet sträcker sig i tre år och kan komma att innebära återkommande intäkter uppgående till ca 10–15 % av SDS nuvarande supportintäkter, som under år 2020 uppgick till ca 92 MSEK.
Genombrottsordern innebär att SDS blir en strategisk partner till Vodafone Oman, vilket utgör en ny marknad för operatörsgruppen och tillika SDS. Ordern avser SDS:s SaaS-erbjudande Retail Value Mangement (RVM) suite, vilket i praktiken innebär att SDS kommer att införa fullständig digitalisering av Vodafones verksamheter och kundinteraktioner i Oman. Genom att Vodafone implementerar SDS:s teknik möjliggörs hantering av distributionskedjor, digital och fysisk produkthantering, order- och betalningsuppföljning, styrning av egen mobil säljkår, incitamenthantering och digital kundaktivering genom omnikanal-support samt Business Intelligence moduler via Riaktrs State of The Art-erbjudande. Utöver leveransen av bolagets teknik, kommer SDS även att tillhandahålla expertis genom konsulttjänster för affärsprocesser för att stötta Vodafones marknadslansering i Oman.
Givet att Vodafone når sina uppsatta mål i Oman gällande marknadsandelar kommer SDS att kunna öka bolagets SaaS-intäkter avsevärt och årligen erhålla intäkter uppgående till ca 10–15 % av SDS:s nuvarande supportintäkter.
Analyst Group ser starkt positivt på SDS:s senaste genombrottsorder med Vodafone då det inte enbart innebär en ytterligare välrenommerad telekomoperatör till kundreferenslistan, utan är även väl i linje med SDS långsiktiga operationella mål att dels expandera inom just RVM, dels öka de återkommande intäkter. SDS har idag en förhållandevis hög andel återkommande intäkter, ca 35–40 % av totala intäkter, med då resterande del av bolagets omsättning är beroende av nya orders, alternativt tilläggsförsäljning, fluktuerar försäljningen relativt mycket från kvartal till kvartal. SDS:s strategi att öka de återkommande intäkterna är därför ett steg mot att minimera dessa fluktuationer och jämna ut intäktsflödena, för att erhålla en högre förutsägbarhet i intäkterna, men även för att ytterligare stärka bolagets ställning som affärskritisk leverantör. Genom att framtida avtal med operatörer i ökad omfattning baseras på ”tickintäkter”, likt detta avtal med Vodafone, bör SDS, på sikt, kunna erhålla en större del av den långsiktiga lönsamheten i bolagets kunders affär, genom att växa med kunderna i en högre grad än tidigare.
Analyst Group estimerar, givet informationen i pressmeddelandet, att SDS kommer kunna erhålla ca 15–20 MSEK på årsbasis i SaaS-intäkter från detta avtal i takt med att Vodafone når uppsatta mål vad gäller marknadsandelar i Oman. Det är därför rimligt att anta att de årliga intäkterna för SDS initialt är lägre än 15–20 MSEK årligen då Vodafone nyligen etablerat sig i Oman, men att de succesivt ökar i takt med att Vodafone vinner fler marknadsandelar i regionen, och därmed går mot 15–20 MSEK på årsbasis inom kommande år. Analyst Group anser därutöver att denna genombrottsorder med Vodafone öppnar upp nya dörrar för SDS som, givet framgångsrikt samarbete, kan komma att innebära ytterligare orders av denna karaktär från Vodafone i samband med etablering på nya marknader framöver eller till och med ersätta befintlig konkurrerande teknik på andra marknader som Vodafone i dagsläget är etablerade inom.
Hur vi ser på SDS som en investering
Förvärvet av Riaktr stärker i synnerhet SDS:s Business Intelligence-erbjudande och ger därtill tillgång till en ökad kundbas, däribland telekomgruppen Orange som är en av världens största telekomoperatörer. Under H1-21 erhöll SDS en genombrottsorder från Telenorgruppen som anses ha omfattande potential och kan bidra med stark organisk tillväxt framgent. Med befintliga distributionsavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om 70,6 MSEK år 2021. Baserat på en relativvärdering, härleds ett värde per aktie om 64 SEK på 2021 års prognoser.
Kommentar på SDS Q2-21
2021-07-22
SDS publicerade idag den 22 juli 2021 sin delårsrapport för andra kvartalet 2021.
Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Nettoomsättningen uppgick till 69,2 MSEK – minskning med 2,5 % jämfört med Q2-20
- Orderingången har stärkts jämfört med Q1-21 – vilket bäddar för ökad topline under H2-21
- EBITDA-resultatet stärktes med 17,5 % YoY vilket uppgick till 16,3 MSEK
Nettoomsättningen kommer in något lägre jämfört med Q2-20
SDS levererar en nettoomsättning för andra kvartalet 2021 om 69,2 MSEK, vilket är ca 2,5 % lägre än vad bolaget uppvisade under motsvarande kvartal föregående år, men är samtidigt en förbättring med 12,5 % QoQ vilket ändå får ses som klart positivt. Under andra kvartalet har således orderingången stärkts jämfört med föregående kvartal och SDS har vunnit hela 30 orders under Q2-21, vilket står i stark kontrast mot Q1-21 där SDS mottog enbart 12 orders. Detta bäddar för en starkare omsättning under H2-21. Orders som sticker ut under kvartalet är utan tvekan de från Telenorgruppen med ett totalt värde om ca 24 MSEK, vilket inte enkom innebär en ny operatörsgrupp av högsta rang, utan även stärker SDS:s närvaro i Asien och således skapar god potential för stark organisk tillväxt för koncernen framgent då ett avtal med en första mobiloperatör inom en operatörsgrupp medför goda möjligheter till merförsäljning inom hela gruppen. Tillsammans med Riaktr har SDS sålt system till tre nya operatörsgrupper på kort tid som tillsammans finns på 34 marknader, som koncernen ännu inte verkar inom, vilket Analyst Group bedömer är en stark värdedrivare kommande kvartal.
Förvärvet av Riaktr fullbordades den 7 maj 2021 och tillförde SDS:s koncernen 6,2 MSEK under det andra kvartalet vilket är ungefär 9 % av topline. Den genombrottsorder Riaktr fick för ett pilotprojekt avseende optimering av 5G-nät hos en ledande portugisisk operatör är strategisk viktigt och inbringar en viktig referenskund för Riaktrs Smart CAPEX-erbjudande som, vid ett lyckat utfall, kan innebära stora möjligheter för Riaktr och SDS framgent i Europa.
Med Riaktr inräknat, ökade de facto SDS-vertikalen omsättningen YoY med ca 5,3 %, samtidigt som SDD-vertikalen minskade med ca 14,7 % YoY och står därför enkom för koncernens totala försäljningstapp. Detta förklaras av att SDD:s försäljning fortfarande påverkas negativt av pandemin och dess påverkan på köpmönstret inom handeln där färre gör påfyllningar av kontantkort. Att SDD däremot stärker omsättningen med 1 % QoQ ger en viss indikation på att den negativa trend som har visats i omsättningen sedan pandemins början börjar bottna ut, vilket således rimmar relativt bra med att vaccineringen i Norden ökat i bredd. Huruvida köpmönstret inom handeln där färre gör påfyllningar av kontantkort kvarstår efter pandemin återstår att se och kommer således vara en datapunkt vi bevakar noggrant framgent. På sikt är det dock rimligt att anta att SDD kommer utgöra en successivt mindre andel av koncernens totala omsättning, delvis på grund av att SDS-vertikalen har starkare underliggande tillväxt och således framtidsutsikter.
EBITDA-marginalen fortsätter dock att stärkas
Trots att försäljningen viker något på årsbasis, uppvisar SDS ånyo ett kvartal med betydligt starkare EBITDA-marginal YoY. Justerat för förvärvskostnader uppgick EBITDA-marginalen till 23,6 % (19,6 %) vilket är en klar förbättring jämfört med motsvarande period föregående år och samtidigt en förbättring QoQ. Denna marginalförbättring är en effekt av dels vikande försäljning från SDD, som har en lägre margina, dels bidragande intäkter från Riaktr vars verksamhet är av högre lönsamhet. Vidare har SDS även fortsatt varit framgångsrika med arbetet att effektivisera kostnadsbilden inom koncernen vilket även har bidragit till de högre marginalerna som uppvisats de senaste två kvartalen. Vi förväntar oss att SDD:s omsättning fortsätter att återhämta sig successiv kommande kvartal, om än i låg takt, vilket får en negativ effekt på dels bruttomarginalen, dels rörelsemarginalen. Denna negativa effekt bedömer vi kommer att mildras givet att Riaktr framöver kommer att bidra ytterligare till koncernens omsättning i kombination med att operativa synergier fortsätter att realiseras i takt med att integrationsarbetet fortlöper enligt plan under H2-21.
SDS fortsätter att plocka orders i inledningen av tredje kvartalet
SDS mottog den 14 juli 2021 en order från en av Nigerias största mobiloperatörer motsvarande 6,7 MSEK. Ordern avsåg en USSD-gateaway och applikationsportal som ska möjliggöra för operatören att driva upp abonnenttillgång till sina olika VAS-tjänster (Value-Added-Services) och operatören kommer således ges ökade försäljningsmöjligheter såväl som processeffektviseringar genom dess omfattande distributionskedja. Med SDS:s state-of-the-art USSD Gateaway och applikationsportal tillåts operatören att öka sin ARPU och dessutom accelerera tillväxten genom att erbjuda kunderna ett mer värdedrivande erbjudande. Ordern påvisar således SDS:s förmåga att skräddarsy produktlösningar åt sina kunder utefter deras specifika behov, vilket ger stort mervärde till slutkund.
En tillkommande serviceorder inom ramen av projektet med Telenor Pakistan inkom den 16 juli, motsvarande 4 MSEK, och innebär att SDS kommer att leverera ytterligare tjänster för att komplettera implementeringen av deras transaktionsplattform ERS 360. Denna order var dock förväntad i samband med den första genombrottsordern från Telenor och väntas realiseras från och med det tredje kvartalet.
Sammanfattande ord om rapporten
Nettoomsättningen under Q2-21 blev en mindre besvikelse från vår sida. Även om SDS inte ska bedömas på enskilda kvartal och att vi de facto förväntar oss högre omsättning kommande kvartal speglat b.la. av en backlog av ordrar, ökat bidragande från Riaktr, nya operatörsgrupper och allmän återhämtning från dels SDD-vertikalen, dels SDS-vertikalen, bedömer vi det inte tillräckligt för att vår omsättningsprognos ska kunna infrias för år 2021. Vi kommer därför att se över våra prognoser för 2021 och framgent. Det ska dock tilläggas att SDS har levererar avsevärt högre marginaler än vad vi estimerat hittills under 2021, vilket således kommer att tas i beaktning.
1 Justerad EBITDA-resultat, justerat för förvärvskostnader
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Analyst Group kommenterar SDS:s senaste orders
2021-06-29
Seamless Distribution Systems meddelade igår den 28 juni 2021 att bolaget erhållit två genombrottsorders från Telenorgruppen motsvarande ca 20 MSEK, där SDS ska migrera och ersätta en konkurrents lösning hos Telenor i Pakistan såväl som Grameenphone Bangladesh.
SDS avser att implementera bolagets transaktionsplattform, ERS 360, vilka inkluderar digitala konton, transaktionshantering och support för olika tekniker för att kommunicera med försäljningsagenter och återförsäljare. Detta kommer möjliggöra för teleoperatören att styra, övervaka och optimera hela försäljnings- och distributionsprocessen. Intäkterna från affärerna väntas tillkomma från det andra kvartalet 2021 och framåt.
”Det finns många intressanta aspekter med dessa två orders från Telenor. Inte nog med att SDS:s teknik får ytterligare vidimering och förtroende från en av världens största telekomgrupper, vilket storleken på det sammanlagda ordervärdet är ett kvitto på, det stärker även bolagets kundbas och position på den sydasiatiska marknaden. Telenor har ett globalt fotfäste med över 187 miljoner kunder, vari 50 miljoner återfinns enbart i Pakistan, och förutom ovannämnda marknader är Telenor även en ledande telekomoperatör i Norden såväl som andra asiatiska länder som Thailand, Malaysia och Myanmar, varför vi ser stor potential för SDS att nå ut till dels nya marknader, dels stärka sin position ytterligare på befintliga marknader. Ordern från Telenor menar vi på även sänder starka signaler till andra väletablerade telekomaktörer om att SDS är en kvalificerad och attraktiv leverantör, varför en referens som Telenor kan minska framtida införsäljningströsklar vid dialoger med andra potentiella kunder”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Analyst Groups syn på SDS som en investering
Med det senaste förvärvet av Riaktr stärker SDS framför allt sitt Business Intelligence-erbjudande och får därtill en ökad kundbas, däribland telekomgruppen Orange som är en av världens största telekomoperatörer. Under år 2020 erhöll SDS flertalet större orders, där bl.a. orders i Kenya och Kamerun anses ha omfattande potential framgent. Med befintliga distributionsavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBITDA-resultat om ca 71 MSEK år 2021. Baserat på en relativvärdering, härleds ett värde per aktie om 73,6 SEK på 2021 års prognoser.
Kommentar på SDS Q1-rapport
2021-04-22
Nettoomsättningen kommer in lägre jämfört med Q1-20…
SDS levererar en nettoomsättning för första kvartalet 2021 om 61,5 MSEK, vilket är ca 28 % lägre än vad Bolaget uppvisade under motsvarande kvartal föregående år. Viktigt att poängtera, och således något som VD Tommy Eriksson ständigt påminner om, är att SDS inte är ett ”kvartalsbolag” utan ska bedömas på längre sikt. Av tappet om ca 24 MSEK YoY stod SDD för ungefär hälften, som påverkats negativt, likt annan butiksförsäljning, av pågående pandemi. Den andra halvan är helt enkelt en effekt av att SDS de facto inte kan styra över när kunder gör beställningar, och det rör sig snarare om senarelagda orders än försvunna sådana. Vi förväntar oss att SDS kan skala upp försäljningen under kommande kvartal, dels genom att SDD, i takt med att vaccineringen når en större bredd och att fler människor vistas i butiker, kan öka sin försäljning, dels att de förskjutna orders och tillika de två större förhandlingarna som Bolaget nämnde i rapporten realiseras. Integreringen av Riaktr kommer därtill att bidra positivt till omsättningen och lönsamheten redan under Q2-21 och framåt, där full effekt av förvärvet väntas synas under 2022.
…samtidigt som EBITDA-resultatet stärks
Att SDS lyckas stärka rörelsemarginalen under en period där omsättningen viker anser Analyst Group är ett styrkebesked och visar på den starka underliggande lönsamheten som finns i SDS. EBITDA-marginalen för kvartalet kom in på 22,6 %, vilket är en tydlig förbättring jämfört med Q1-20 där marginalen uppgick till 15,1 %, vilket är en ökning om 7,5 procentenheter. Förklaringen bakom det stärkta EBITDA-resultatet härrörs dels till att SDS har lyckats omförhandla sina underleverantörsavtal, dels genom att merparten av den minskade försäljningen kommer just från SDD som generellt uppvisar lägre lönsamheten. SDS har även fortsatt förbättrat resultatet från förvärvet eServGlobal, där synergieffekter har realiserats. Vidare har SDS dessutom dragit nytta av den flexibilitet Bolaget har med sin outsourcade personalstyrka, vilket har gjort att man har kunnat anpassat kostnadsmassan under kvartalet. Analyst Group ser positivt på att SDS fortsätter utvecklas med god kostnadskontroll och samtidigt är fortsatt framgångsrika i integreringen av eServGlobal, vilket även bäddar för att integreringen av Riaktr torde falla ut väl likaså.
Förvärvet av Riaktr accelererar SDS omställning till en renodlad SaaS-modell
Med en redan väletablerad SaaS-modell och tillika en hög andel återkommande intäkter, förväntas förvärvet av Riaktr medföra en accelerering av SDS omställning till en SaaS-prissättning, i enlighet med vad Bolaget kommunicerade i Q4-rapporten 2020. Analyst Group förväntar sig att detta kommer bidra till stabilare kassaflöden över tid, samtidigt som fluktuationerna i omsättningen samt rörelseresultatet väntas, på kvartalsbasis, att minskas. Med en SaaS-modell blir SDS å ena sidan mer beroende av deras kunders tillväxt, men får å andra sidan en större del av den långsiktiga lönsamheten i kundens affär, samtidigt som SDS ytterligare stärker sin ställning som affärskritisk leverantör.
Obligationslånet
Anledningen till att SDS släppte preliminära siffror den 15 april var på grund av det seniora obligationslån som Bolaget undersöker möjligheten att emittera. Obligationen avses struktureras av Pareto och är initialt på 200 MSEK, med en ram upp till 300 MSEK. Obligationen kommer ha flera tagare, dels fondbolag, dels privatinvesterare, och kommer noteras på Nasdaq Stockholm. Lånet kommer att i viss mån användas för att återbetala övriga lån som Bolaget har haft men framför allt stärka kassan som kommer öka SDS möjligheter att exekvera på sin tillväxtstrategi. Som ett ytterligare led i denna finansiering avses de befintliga aktieägarlånen i SDS om 44,2 MSEK att, via en kvittningsemission, konverteras till aktier, vilket ger en stark signal om tron på verksamheten framgent. Detta kommer således att stärka det egna kapitalet med motsvarande summa. Obligationen blir framöver den enda räntebärande skulden för SDS.
Sammanfattande ord om rapporten
SDS första kvartal för 2021 visar återigen att Bolaget inte är ett kvartalsbolag, och det Analyst Group tar med sig från rapporten är att även om omsättningen viker relativt kraftigt, tappar inte SDS i lönsamheten utan snarare tvärtom. SDS har historiskt utvecklats med god kostnadskontroll och fortsätter således göra det fram till dags dato, något vi förväntar oss fortsätta framöver. Med det senaste förvärvet av Riaktr stärker SDS framför allt sitt Business Intelligence-erbjudande och får därtill en ökad kundbas, däribland telekomgruppen Orange som är en av världens största telekomoperatörer. Under år 2020 erhöll SDS flertalet större orders, där bland annat orders i Kenya och Kamerun anses ha omfattande potential framgent. Med befintliga distributionsavtal, stärkt produktportfölj och stigande andel återkommande intäkter, bedömer Analyst Group utsikterna för att SDS ska kunna växa starkt, med hög lönsamhet, som goda.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Analyst Group kommenterar SDS senaste förvärv
2021-03-18
Seamless Distribution Systems (”SDS” eller ”Bolaget”) meddelade igår den 17 mars 2021 att bolaget tecknat ett avtal om att förvärva Real Impact Analytics S.A. (”Riaktr”), en global leverantör av Business Intelligence och Big Data Analytics, för en köpeskilling om 10,4 MEUR.
Köpeskilling görs på kontant och skuldfri basis, och ska finansieras via dels en obligationsemission, med en initial volym om 200 MSEK, dels konvertering av befintliga utestående aktieägarlån till aktier, uppgående till 44,2 MSEK. Förvärvet väntas slutföras senast den 3 maj 2021.
Riaktr har utvecklat en plattform, Smart Sales & Distribution, för att möjliggöra avancerade analyser av intäktsflöden och samtidigt, i realtid, ge förslag på åtgärder för att förbättra såväl som effektivisera telekomoperatörernas försäljningsorganisation, från försäljningschef till distributörer och fältrepresentanter. Analysplattformen använder AI och maskininlärning, vilket medför att plattformen ständigt förbättras och tillåts öka precisionen ytterligare i takt med användning, vilket möjliggör för telekomoperatörerna att öka konkurrenskraften, driva upp intäkterna samt minska sina kostnader.
Vidare har Riaktr utvecklat ett ytterligare analysverktyg, Smart Capex, som är en mjukvarulösning vari telekomoperatörerna ges insikt i till exempel hur de ska placera ut sin infrastruktur av nätverk, så att de kan optimera täckningen inom landet för bland annat 5G och fiber. Riaktr vänder sig främst till telekombranschen med sin teknik, men adresserar även industrier som Media & Kommunikation samt FMCG.
Riaktr uppvisar en oreviderad omsättning om 4,9 MEUR, med en EBITDA-marginal om ca 26,5%, där ca 53 % av intäkterna (ca 2,6 MEUR), hänförs till återkommande SaaS intäkter. Förvärvet görs till en multipel om 8x EBITDA. Proformasiffrorna för SDS uppgår till, i och med förvärvet av Riaktr, under 2020 till:
- Omsättning: 345,3 MSEK (+16 % jämfört med den tidigare SDS-koncernen)
- EBITDA: 63,7 MSEK (+27,2 %)
- EBITDA-marginal: 18,5% (+1,6 procentenheter)
- EBIT: 25 MSEK (+16,3 %)
- EBIT-marginal 7,2 % (-0,1 procentenheter)
Med förvärvet av Riaktr erhåller SDS:
- Tillgång till en avancerad teknik som stärker Bolagets befintliga analysverktyg
- Befäster ytterligare sin redan starka position i Afrika samtidigt som tillgång till nya marknader ges, i och med den tillkommande kundbasen associerat med förvärvet. Ett exempel på en kund som tillkommer är Orange, som är ett belgiskt telekommunikationsbolag med ett bolagsvärde om ca 1 380 MEUR.
- Mer återkommande intäkter då Riaktr har mer än 50 % av sina intäkter genom en SaaS-modell.
- Ett stärkt produkterbjudande i sin helhet som medför en accelerering i koncernens organiska tillväxt.
Analyst Group är av uppfattningen att förvärvet av Riaktr är strategiskt fördelaktigt, då det kommer komplettera verksamheten väl. Tidigare har SDS förvärvat bolag som underpresterat rent finansiellt och operationellt i syfte att erhålla en större kundbas samt effektivisera verksamheten och skapa synergier. Detta har å ena sidan medfört att relativt stora resurser har behövt användas för att rusta upp företaget och realisera synergieffekterna. Å andra sidan har SDS bevisat att bolaget varit duktiga på att integrera nya företag in i koncernen, vilket tidigare har bevisats med t.ex. eServGlobal. Med förvärvet av Riaktr får SDS inte enbart ett välskött bolag, vilket förenklar integrationen i koncernen, utan även kompletterande teknik på en State-Of-The-Art-nivå, som stärker Bolagets nuvarande produkterbjudande och samtidigt medför ytterligare återkommande intäkter. Detta går också i linje med SDS uppdaterade affärsmodell som presenterades i Q4-20 rapporten, att fokusera mer åt att erbjuda en SaaS-lösning till nya kunder istället för att erhålla engångslicenser. Förvärvet ger därtill upphov till andra typer av synergieffekter, t.ex. korsförsäljning inom bolagens gemensamma kundgrupper, produktutveckling samt ökad kostnadseffektivitet, då försäljningsvolymer tillåts öka med en nu ännu större kundbas samtidigt som en större andel av SDS:s intäkter nu kan hänföras till lönsam mjukvaruförsäljning av återkommande karaktär, vilket ger skalfördelar.
På kort sikt kommer förvärvet ge direkt effekt på SDS top line såväl som lönsamhet. På medellång- och lång sikt förväntas SDS realisera synergieffekter i en allt större utsträckning, t.ex. genom att ersätta delar av Riaktrs personal som idag till stor del är lokaliserad i Belgien, med arbetskraft till en lägre kostnad. Detta skulle medföra en större marginalexpansion vilket skulle få god effekt på lönsamheten och bolagets kassaflöde. Vidare medför förvärvet att SDS växer till en ännu större koncern, vilket Analyst Group menar på är viktigt för att vinna nya avtal med telekomoperatörer, i en annars väldigt fragmenterad telekombransch med många mindre aktörer. Genom att bli en större aktör får SDS en ökad vidimering som företag och dess teknik, något som kan minska införsäljningströsklar framgent. Storleken på obligationsemissionen, 200 MSEK, leder oss till att tro att fler förvärv kan ligga i korten för SDS.
Kommentar på Seamless Distribution Systems Q4-rapport
2021-02-18
Seamless Distribution Systems publicerade idag den 18 februari sin delårsrapport för det fjärde kvartalet räkenskapsåret 2020, samt därtill bolagets bokslutskommuniké. En summering av det Analyst Group fann mest intressant i rapporten följer nedan.
SDS levererar en bra rapport, där särskilt marginalförbättringen imponerar
Under Q4-20 så uppgick de totala intäkterna till 74,0 MSEK (77,2), vilket motsvarar en intäktsminskning om ca -4 % Y-on-Y, medan nettoomsättningen minskade från 76,5 MSEK under Q4-19 till 71,1 MSEK under Q4-20, motsvarande en minskning om ca -7 %. Bruttoresultatet steg Y-on-Y från 38,1 MSEK till 40,3 MSEK, en ökning om ca 6 %, medan EBITDA-resultatet steg från 1,9 MSEK till 11,3 MSEK Y-on-Y, vilket motsvarar en ökning om ca 500 %.
Över våra förväntningar på flera punkter
SDS levererade en bra rapport anser Analyst Group, och siffrorna kom in över våra förväntningar på flera punkter. De totala intäkterna uppgick till 74,0 MSEK, att jämföra med estimerade 76,9, och nettoomsättningen uppgick till 71,1 MSEK, jämfört med estimerade 75,7 MSEK. Bruttoresultatet uppgick till 40,3 MSEK, att jämföra med det prognostiserade bruttoresultatet om 40,6 MSEK, där bruttomarginalen dock blev 54,4 % jämfört med estimerade 52,8 %. EBITDA-resultatet landade på 11,3 MSEK, att jämföra med det estimerade EBITDA-resultatet om 11,2 MSEK, och EBITDA-marginalen blev 15,3 %, jämfört med estimerade 14,6 %. Bolagets marginaler har stärkts främst till följd av en högre andel såld mjukvara tillsammans med lägre personalkostnader under kvartalet, samtidigt hade bolaget visat ännu högre marginaler om det inte vore för negativa valutaeffekter.
Övergår till en renodlad SaaS-affärsmodell för SDS-verksamheten
SDS har historiskt arbetat med en affärsmodell som är baserad på att sälja licenser och integrationstjänster. Denna affärsmodell har grundats i form av en större initial engångsaffär, samt att bolaget därefter säljer support- och drifttjänster till kunderna, motsvarande ett värde om mellan 15–20 procent av den initiala affären. I och med ingången av det fjärde kvartalet, har bolaget inlett ett skifte mot en ny affärsmodell, där de kommer prissätta sina tjänster enligt ett SaaS-upplägg, vilket kommer ändra engångslicensen till en återkommande licensavgift. Detta kan, på sikt, göra att SDS lyckas få en större del av den långsiktiga lönsamheten i bolagets kunders affär, och kan göra så att SDS växer med kunderna till större grad än tidigare. Analyst Group ser detta som starkt positivt, då vi bedömmer att det kan innebära betydande möjligheter för förbättrad lönsamhet för SDS-koncernen på sikt.
Väl positionerade för fortsatt tillväxt
SDS har under år 2020 tagit ett flertal nya kunder, där bland annat den ledande operatörsgruppen som bolaget tog i Kenya anses ha särskilt god potential över tid. Givet att SDS relation med denna kund utvecklas väl, bedömmer Analyst Group att potentialen i den affären kan liknas med den som SDS haft i sin resa med MTN-gruppen.
Kommentar inför Seamless Distribution Systems Q4-rapport
2021-02-17
Imorgon den 18 februari publicerar Seamless Distribution Systems sin Q4-20 rapport, samt bokslutskommuniké för räkenskapsåret 2020.
SDS som koncern bedöms förbli relativt sett opåverkat av Coronakrisen, även under det fjärde kvartalet, då bolaget tillhandahåller en tjänst som i många fall är affärskritisk för bolagets kunder, samt då SDS är vana att arbeta digitalt. Vi bedömer dock att SDD-delen av SDS kommer ha påverkats negativt under Q4-20, då striktare Coronarestriktioner bedöms ha påverkat den fysiska retailhandeln negativt, vilket i sin tur väntas påverka SDD:s intäkter. Övergripande väntar vi oss därför ett visst intäktstapp, där omsättningen väntas minska på Y-on-Y basis, men att EBITDA-marginalen ökar något, då vi bedömer att SDS har sparat in på kostnader för resor under kvartalet.
Under kvartalet har SDS endast annonserat en order, vilken var storordern som bolaget tog i slutet av oktober 2020. Med bakgrund av detta kommer vi fokusera på kommentarer kring hur orderingången har utvecklats under kvartalet, samt därtill på kommentarer kring den underliggande efterfrågan på bolagets marknader.
Utöver ovanstående kommer stort fokus riktas mot kostnadsbasen, och hur den utvecklas i relation till omsättningen. SDS har de senaste kvartalen visat på en stigande EBITDA-marginal, och det skulle vara ett styrketecken om bolaget kan visa på en högre Y-on-Y EBITDA-marginal även under Q4-20.
Vi kommer i samband med rapporten att återkomma med en uppföljande kommentar.
Kommentar på SDS initiala order om 14 MSEK i Kamerun
2020-10-27
Seamless Distribution Systems har mottagit en order med ett initialt ordervärde om 14 MSEK. Ordern kommer från Kameruns största mobiloperatör, som tillhör Afrikas största operatörsgrupp, och är den första SDS har tagit i landet.
Ordern omfattar ett system för digital distribution och försäljning av elektroniska produkter, och affären innebär att SDS teknik helt och hållet ersätter operatörens befintliga teknik- och tjänsteleverantör. Utöver det initiala ordervärdet väntas intäkter tillkomma i form av återkommande serviceintäkter, och Analyst Group estimerar att ordervärdet under perioden 2020–2022 kan uppgå till mellan 25–30 MSEK.
SDS VD Tommy Eriksson sade följande om ordern:
”Mobiloperatörens mål med investeringen är att skapa marknadstillväxt och en högre penetration av sin digitala försäljningskanal. Våra produkters värde och anpassningsbarhet fortsätter att bevisas genom det stora antalet operatörer som ser fördelarna med våra produkter. Vi arbetar sedan tidigare med operatörsgruppen på flera marknader och ser nu fram emot att etablera ett långvarigt samarbete med denna mycket respekterade operatör även i Kamerun”
SDS målsättning är att fullborda projektet under Q4-20, vilket även är då intäkterna från ordern väntas komma. Ordern avser SDS egenutvecklade transaktionsväxel ERS 360, och affären är ett första steg som lägger grunden för ett utökat samarbete med kunden över tid, där en utökning av funktioner samt ytterligare beställningar på tjänster kan väntas. Närmast i tiden ligger tjänsten Managed Operations, där SDS hjälper till med både teknisk såväl som administrativ drift av systemet.
”När kunderna köper våra tilläggstjänster, som till exempel funktioner för precisionsmarknadsföring och säljoptimering, så ökar deras konkurrenskraft, omsättning och avkastning. Affären bevisar åter att vi har en urstark position i Afrika samt en förmåga att fortsätta växa organiskt”, säger Tommy Eriksson, VD på SDS.
I takt med att SDS försätter rulla ut system till nya kunder, och får en bredare bas av system, erfar Analyst Group att andelen återkommande intäkter kommer stiga, vilket på sikt kan komma att driva upp bruttomarginalen, då skalbarheten i SDS affär är hög. Sammantaget är detta den fjärde nya kunden som SDS har fått under år 2020, vilket Analyst Group anser är ett bevis på dels bolagets mycket starka ställning på den afrikanska marknaden, samt dels på att SDS kan växa organiskt och göra inträde nya marknader.
Kommentar på Seamless Distribution Systems Q3-rapport
2020-10-22
Seamless Distribution Systems AB publicerade idag den 22 oktober sin delårsrapport för det tredje kvartalet räkenskapsåret 2020. En summering av det Analyst Group fann mest intressant i rapporten följer nedan.
SDS levererar en stark rapport
Under Q3-20 så uppgick de totala intäkterna till 71,5 MSEK (66,1*), vilket motsvarar en intäktsökning om ca 8,2 % Y-on-Y, medan nettoomsättningen steg från 63,4 MSEK under Q3-19 till 68,4 MSEK under Q3-20, motsvarande en ökning om ca 7,9 %. Bruttoresultatet steg Y-on-Y från 34,2 MSEK till 41,5 MSEK, en ökning om ca 21,3 %, medan det justerade EBITDA-resultatet, justerat för förvärvsrelaterade händelser, steg från 9,0 MSEK till 12,0 MSEK Y-on-Y, vilket motsvarar en ökning om ca 33,3 %.
Över våra förväntningar på flera punkter
SDS levererade en stark rapport, och siffrorna kom in över våra förväntningar på flera punkter. De totala intäkterna uppgick till 71,5 MSEK, att jämföra med estimerade 72,4, och nettoomsättningen uppgick till 68,4 MSEK, jämfört med estimerade 69,7 MSEK. Bruttoresultatet uppgick till 41,4 MSEK, att jämföra med det prognostiserade bruttoresultatet om 39,2 MSEK, där bruttomarginalen blev 58,0 % jämfört med estimerade 54,1 %. Det justerade EBITDA-resultat, justerat för förvärvsrelaterade kostnader, landade på 12,0 MSEK, att jämföra med det justerade EBITDA-resultatet om 9,0 MSEK för Q3-19, och EBITDA-marginalen blev 17,6 %, jämfört med estimerade 16,2 %. De starka brutto- och EBITDA-marginalerna i kvartalet var tydliga tecken på god kostnadskontroll från SDS, då bolaget, trots något lägre totala intäkter samt nettoomsättning än estimerat, visade på både högre brutto- och EBITDA-resultat än vad vi hade prognostiserat.
Stark orderingång mot kvartalets slut och stor potential för merförsäljning till ny kund i Kenya
SDS tredje kvartal präglas av en initialt något lägre affärsaktivitet, där sommarmånaderna ofta utgör en lugnare period, och där slutet på kvartalet historiskt ofta är starkt, med starkare försäljning. Detta var fallet även under Q3-20, och bolaget beskriver att de hade en stark orderingång under slutet av kvartalet. Den starka orderingången, kombinerat med en växande pipeline av orders från befintliga och nya potentiella kunder, bådar gott för fortsatt omsättningstillväxt framgent för SDS anser Analyst Group. Därtill kommenterade bolaget potentialen som de ser i den nya kunden i Kenya, som SDS bedömer kan generera betydande merförsäljning på sikt. Analyst Group ser projektet som SDS vann med den Kenyanska kunden som ett starkt bevis på SDS ledande position inom sin nisch, och bedömer likväl som bolaget att potentialen för merförsäljning är god.
*De totala intäkterna under Q3-19 är justerade för den engångspost om 21,4 MSEK negativ goodwill som bolaget hade under det kvartalet.
Kommentar inför Seamless Distribution Systems Q3-rapport
2020-10-21
Imorgon den 22 oktober publicerar Seamless Distribution Systems sin rapport för det tredje kvartalet för räkenskapsåret 2020.
SDS som koncern bedöms ha klarat sig relativt sett opåverkat under Coronakrisen, då bolaget tillhandahåller en affärskritisk tjänst och till stor del arbetar helt digitalt under normala omständigheter, även om SDD fortsatt påverkas negativt av Covid-19. Givet detta estimeras bolaget visa på omsättningstillväxt även under Q3-20, och givet en kostnadsbas som prognostiseras öka i en lägre takt så bedöms SDS även visa på ett stigande EBITDA resultat samt en högre EBITDA-marginal jämfört med Q3-19.
Vårt fokus under kvartalet kommer vara på kommentarer kring efterfrågan på SDS:s underliggande marknad, om/hur Coronakrisen kan tänkas fortsätta påverka Bolaget, samt ytterligare detaljer kring de orders som tagits under kvartalets gång.
Utöver detta kommer stort fokus riktas mot kostnadsbasen, och hur den utvecklas i relation till omsättningen. SDS har de senaste kvartalen visat på en stigande EBITDA-marginal, och det skulle vara ett styrketecken om bolaget kan visa på en högre EBITDA-marginal under Q3-20 jämfört med Q3-19, då Q3-19 var ett starkt kvartal för bolaget.
Vi kommer i samband med rapporten att återkomma med en uppföljande kommentar.
Kommentar på SDS genombrottsorder om 7,5 MSEK
2020-09-21
SDS meddelade idag en genombrottsorder om 7,5 MSEK från en av världens största telekomgrupper.
”Ordervärdet i sig är starkt men vad vi anser utgör den största tyngdpunkten med affären är att det är den första till denna kund, vilket innebär flera saker. Exempelvis innebär ordern expansion till en ny marknad och det skulle dessutom kunna antas att det inledda samarbetet kan resultera i ytterligare framtida orders, och således bidra till en ökad tillväxt för SDS. Vidare, med tanke på att kunden i sig är en av de största inom telekomvärlden, bör denna order rimligen sända starka signaler till andra kunder i branschen om att SDS är en kvalificerad och attraktiv leverantör. I försäljningssamhang och dialoger med andra potentiella kunder bör därmed denna order utgöra en stark referens, vilket i sig kan öppna upp fler dörrar och möjligheter för SDS”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Påminnelse om att spridningsemission i SDS pågår
Som tidigare har kommunicerats så har SDS beslutat om att genomföra en spridningsemission om ca 26,5 MSEK. Följande är en kort sammanfattning av transaktionen:
- Typ av emission: spridningsemission till allmänheten
- Emissionsvolym: ca 26,5 MSEK
- Teckningsperiod: den 17 september till den 29 september 2020
- Lägsta investering: 150 aktier, därefter i jämna poster om 10 aktier
Hur vi ser på SDS som investering
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under det senaste året har SDS erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordrarna i Sydafrika och Mongoliet anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 23 MSEK år 2020.
Kommentar på SDS spridningsemission
2020-09-18
SDS meddelade tidigare i veckan att de beslutat om att genomföra en spridningsemission om ca 26,5 MSEK.
”Aktien har haft en stark utveckling senaste veckorna där börsvärdet nu närmar sig 400 MSEK, vi anser att det är helt rätt läge att nu bredda aktieägarbasen, stärka kassan och ge SDS rätt förutsättningar för att kunna fortsätta sin förvärvsstrategi”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kort sammanfattning av transaktionen
- Typ av emission: spridningsemission till allmänheten
- Emissionsvolym: ca 26,5 MSEK
- Teckningsperiod: den 17 september till den 29 september 2020
- Lägsta investering: 150 aktier, därefter i jämna poster om 10 aktier
Hur vi ser på SDS som investering
SDS har med genomförda förvärv på kort tid skalat upp verksamheten, samtidigt som Bolaget åter är lönsamt. Under det senaste året har SDS erhållit flertalet större ordrar, där bl.a. ordrarna i Sydafrika och Mongoliet anses ha omfattande potential. Med befintliga distributionsavtal, nuvarande orderbok och återkommande intäkter från support, kan omsättningen öka snabbt framgent. Givet den skalbara affärsmodellen estimeras den ökade omsättningen leda till ett EBIT-resultat om 23 MSEK år 2020.
SDS erhåller genombrottsorder i Irak om 1,2 MSEK
2020-08-24
Seamless Distribution Systems meddelade idag den 24 augusti 2020 att Bolaget framgångsrikt har slutfört en utbetalning av så kallade helikopterpengar till den irakiska befolkningen.
SDS tillkännagav idag att bolaget, i samarbete med zainCash Iraq, en ledande aktör inom fintech i regionen, slutfört utbetalningen av så kallade helikopterpengar till den irakiska befolkningen till följd av COVID-19. Ordern värd 1,2 MSEK från zainCash Iraq inkluderade en mjukvarulicensförlängning och bidrog till intäkterna under det andra kvartalet i år. Det är första gången SDS, med hjälp av sin teknik, stöder en regering med kontantlösa transaktioner. På grund av den ekonomiska nedgången till följd av COVID-19 införde den irakiska regeringen snabba åtgärder för att stimulera ekonomin, däribland finansiellt stöd till en miljon hushåll. zainCash Iraq valdes för att hantera utbetalningarna och SDS plattform för mobila finansiella tjänster underlättade för en snabb tillgång till finansiering. Framöver kommer denna teknik också att kunna påskynda hållbar utveckling genom fintech-innovationsekosystemet. Även om betalningen i sig medför en mindre ekonomisk påverkan anser Analyst Group att signalvärdet är starkt. Att SDS får förtroende att hantera en utbetalning av denna omfattning är inte bara ett bevis på kapaciteten hos Bolagets system, utan också ett bevis på Bolagets ställning i mellanöstern. Framöver kan tänkas att Bolaget kommer erhålla fler liknande uppdrag, vilket då skulle innebära ytterligare en intäktskälla.
Uppföljning på SDS Q2-rapport
2020-07-23
Seamless Distribution Systems AB publicerade idag den 23 juli sin delårsrapport för andra kvartalet 2020.
Fokus inför rapport
eServGlobal – hur har förvärvet hanterat pandemin?
Stark tillväxt på årsbasis, men något lägre omsättning jämfört med Q1-20 att vänta
Under det andra kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 43,3 MSEK, motsvarande en tillväxt om 67 % jämfört med samma period 2019. Detta var något lägre än estimerade 51,5 MSEK. Att omsättningen blev lägre än estimerat förklaras i huvudsak av COVID-19, där förväntade ordrar har uteblivit som resultat av pandemin. Istället för större ordrar har Bolaget under kvartalet erhållit flertalet mindre tilläggsordrar, vilket ännu en gång bevisar att SDS tillhandahåller en affärskritisk tjänst som står sig förhållandevis stark under tuffa tider. För SDD uppgick omsättningen till 28,3 MSEK, vilket var betydligt bättre än estimerade 22,0 MSEK, där Analyst Group sannolikt hade överestimerat de negativa effekter som pågående pandemi skulle få på försäljningen. Att SDDs omsättning endast minskar med cirka 1 MSEK jämfört med året innan, trots COVID-19, är för oss överraskande men ses som en bekräftelse på att även SDDs tjänster är kritiska för kunderna.
Lönsamheten betydligt högre än förväntat. Bolaget redovisade ett EBITDA-resultat om 13,9 MSEK, vilket innebär en sekventiell ökning jämfört med Q1-2020, trots en omsättningsminskning om cirka 15 MSEK. EBITDA överträffade också Analyst Groups estimat med cirka 57 %, vilket tolkas som ett omfattande styrkebesked. Att SDS även vid lägre omsättningsnivåer och uteblivna ordrar nu lyckas prestera lönsamhet löpande tolkas som mycket positivt. Förklaringen till den kraftigt ökande marginalen är för oss okänd, och vi kommer undersöka detta vidare inför publiceringen av en uppdaterad aktieanalys.
Om vi blickar framåt – hur ser Bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson förklarar i rapporten att orderläget alltjämt ser ljust ut, även om det varierar mellan kvartalen, där andra kvartalet inte nådde upp till förväntningarna. Som anledning till detta nämns bland annat att SDS sett utmaningar vad gäller att arbeta på distans hos sina kunder, vilket bidragit till vissa förseningar vid integration och produktionssättning. Bland det positiva under kvartalet nämns att alla de tre största kunderna hos eServGlobal har valt att migrera till SDS ERS 360-plattform, vilket innebär att tilltänka synergier de facto också realiseras. Tommy konstaterar vidare att Bolagets breda produktportfölj har fortsatt utvecklas och är nu komplett för att hantera den indirekta kanalen hos mobiloperatörer och distributörer i en molnbaserad miljö, vilket bådar gott för framtida tillväxt. Sammanfattningsvis skriver VD att SDS har påverkats av coronapandemin, men att bedömingen är att påverkan är marginell. Den tillväxtstrategi som fastställdes hösten 2019 kvarstår och fortsätter att exekveras i alla delar.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Kommentar inför SDS Q2-rapport
2020-07-22
Seamless Distribution Systems AB publicerar imorgon den 23 juli sin delårsrapport för andra kvartalet 2020.
eServGlobal – hur har förvärvet hanterat pandemin?
Under Q2-19 ingick SDS avtal om att förvärva eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Bolaget såg förvärvet som en viktig del i den långsiktiga tillväxtstrategin, samtidigt som det bidrar till att stärka den operativa effektiviteten. SDS stärker genom förvärvet också sin närvaro i både Nordafrika och Mellanöstern, och når dessutom också nya marknader i form av Sydostasien. Integrationen av eServGlobal påbörjades under mitten av det tredje kvartalet och i Q4-19-rapporten skrev VD Tommy Eriksson att siffrorna visade att SDS genomfört ett utomordentligt bra förvärv. Sedan dess har en pandemi slagit till, och eServGlobal antas ur ett personalmässigt perspektiv ha drabbats hårt, då förvärvet har huvuddelen av sin personalstyrka i Frankrike. Verksamhetsmässigt pekar emellertid det mesta på att Bolaget har kunnat hantera krisen väl, men det blir alltjämt intressant att se hur eServGlobal och SDS har tacklat krisen.
Stark tillväxt på årsbasis, men något lägre omsättning jämfört med Q1-20 att vänta
SDS gick in i 2020 med en välfylld orderbok, där framförallt ordern från en sydafrikansk mobiloperatör stack ut. Under inledningen av 2020 har emellertid de större ordrarna uteblivit, vilket sannolikt är ett resultat av den pågående pandemin. Mindre tilläggsordrar har emellertid erhållits, vilket ännu en gång bevisar att SDS tillhandahåller en affärskritisk tjänst, som även under en pågående ekonomisk kris medför ordrar. För SDS estimeras, med grund i ovanstående, en omsättning om 51,5 MSEK. Seamless Digitial Distribution (SDD), förväntas ha blivit påverkade av pandemin i högre utsträckning. En större del av SDDs omsättning härstammar från fysisk försäljning, och med hänsyn till att den fysiska försäljningen har sjunkit kraftigt under COVID-19 förväntas även SDD ha påverkats. Utöver detta anses SDDs tjänst inte vara lika kritisk för kunderna som SDS, vilket också förväntas ha haft viss påverkan. I helhet estimeras en omsättning om 22 MSEK för SDD, vilket medför en total estimerad omsättning om 73,5 MSEK för koncernen. EBITDA estimeras uppgå till 8,8 MSEK.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys efter rapporten.
Uppföljning på SDS Q1-rapport
2020-04-22
Seamless Distribution Systems publicerade idag den 22 april sin delårsrapport för första kvartalet 2020.
Fokus inför rapport
- eServGlobal – hur går integrationen?
- Rekordomsättning att vänta trots COVID-19
Under det första kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 53,0 MSEK, motsvarande en tillväxt om 87 % jämfört med samma period 2019. Detta var i linje med estimerade 54,1 MSEK. Den kraftiga omsättningsökningen förklaras i huvudsak av förvärvet av eServGlobal, men även den organiska tillväxten har enligt Analyst Groups uppfattning varit stark, där framförallt ordern från en sydafrikansk aktör antas ha varit drivande. Det bör emellertid påpekas att Analyst Group bedömt dessa intäkter som osäkra med anledning av COVID-19, och ser det således som positivt att affären trots detta har genomförts. Detta ses som ännu ett bevis på att SDS tillhandahåller ett affärskritiskt system som står sig starkt även i tuffa tider. För SDD uppgick omsättningen till 32,9 MSEK, vilket var något lägre än estimerade 35 MSEK, något som också innebär en minskning gentemot det fjärde kvartalet 2019. Orsaken till detta är för oss okänd, men vi misstänker att COVID-19 kan ha haft viss påverkan på t.ex. köp av presentkort. Summerat uppgick omsättningen för koncernen till 85,2, vilket var något lägre än estimerade 89,1 MSEK.
Lönsamheten något lägre än förväntat. Bolaget redovisade ett EBITDA-resultat om 12,9 MSEK. Detta var något lägre än estimerade 16,9 MSEK. Analyst Group konstaterar att personalkostnaderna ökar med cirka 50 % QoQ, vilket lägger grunden för det lägre resultatet. Orsakerna till denna ökning är för Analyst Group okända, och vi kommer således att undersöka saken vidare inför uppdateringen av vår aktieanalys.
Om vi blickar framåt – hur ser bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson förklarar i rapporten att organisationen i allt väsentligt trots det pågående utbrottet av Coronavirus står sig stark, där behovet av teknologiutveckling inom mobiltelefonin på bolagets målmarknader bedöms vara den främsta orsaken till detta. Tommy skriver vidare att bolaget nu börjar se positiva effekter på nyckeltalen som en följd av förvärvet av eServGlobal, där många av eServGlobals gamla kunder nu står i kö för att migrera till SDS transaktionsplattform ERS360. Vad gäller SDD skriver VD att bolaget under kvartalet har fortsatt att ansluta fler och fler återförsäljare till sitt nätverk vilket ytterligare ökat relevansen i marknaden, där SDD idag är den enda större aktören som erbjuder lösningar för mindre handlare. Sammanfattningsvis konstaterar Tommy att bolaget trots rådande omvärldsfaktorer fortsätter samtliga strategiska fokusområden att utvecklas mycket tillfredsställande och att 2020 ser mycket ljust ut.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys på SDS.
Kommentar inför SDS Q1-rapport
2020-04-21
Seamless Distribution Systems publicerar imorgon den 22 april sin delårsrapport för första kvartalet 2020.
eServGlobal – hur går integrationen?
Under Q2-19 ingick SDS avtal om att förvärva eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Bolaget såg förvärvet som en viktig del i den långsiktiga tillväxtstrategin, samtidigt som det bidrar till att stärka den operativa effektiviteten. SDS stärker genom förvärvet också sin närvaro i både Nordafrika och Mellanöstern, och når dessutom också nya marknader i form av Sydostasien. Integrationen av eServGlobal påbörjades under mitten av det tredje kvartalet och i Q4-19-rapporten skrev VD Tommy Eriksson att siffrorna visade att SDS genomfört ett utomordentligt bra förvärv. Sedan dess har nya avtal träffats och SDS har enligt Analyst Groups uppfattning fortsatt arbetet med att integrera och effektivisera eServGlobal, och med grund i detta följer vi utvecklingen noggrant.
Rekordomsättning att vänta
Med anledning av att eServGlobal sedan det fjärde kvartalet är en till fullo integrerad del av SDS kombinerat med att ordinarie verksamhet har presterat starkt med flertalet nya ordrar förväntas omsättningen under Q1-20 bli den högsta i Bolagets historia. Totalt för hela koncernen estimeras en omsättning om 89,1 MSEK, detta trots pågående Coronakris. Av denna omsättning estimeras SDD stå för cirka 39 %, medan SDS förväntas stå för resterande 61 %. Påpekas bör att SDS under kvartalet och i början av Q2-20 har mottagit flertalet tilläggsordrar, trots det pågående utbrottet av COVID-19, vilket visar på att verksamheten sannolikt står stark även under kriser, något som enligt Analyst Groups uppfattning bör medföra en värderingspremie.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys efter rapporten.
SDS erhåller beställningar från tre av sina befintliga kunder till ett värde av 6 MSEK
2020-04-16
Seamless Distribution Systems meddelade igår den 15 april 2020 att Bolaget har mottagit tre ordrar från kunder i mellanöstern och eSwatini till ett ordervärde om 6 MSEK.
SDS tillkännagav igår att bolaget mottagit tre ordrar från kunder i mellanöstern och eSwatini, till ett totalt ordervärde om 6 MSEK. Bolaget meddelade dessutom under förra veckan att man erhållit en ny order om 2,5 MSEK från en befintlig kund i mellanöstern, och det totala ordervärdet under de senaste två veckorna uppgår således till 8,5 MSEK. Beställningarna omfattar uppgraderingar av transaktionsplattformen ERS 360, uppgradering av mobila finansiella tjänster samt en ny plattform för att hantera livscykeln av värdebevis. Analyst Groups uppfattning är att även om ordrarna i sig givetvis får viss påverkan på omsättning, och sannolikt innefattar en hög bruttomarginal, så är de snarare en bekräftelse på att bolaget inte i särskilt hög utsträckning påverkas av det pågående COVID 19-utbrottet. Att SDS kunder trots det pågående utbrottet väljer att distribuera ytterligare resurser till Bolagets plattform är ännu ett bevis på att SDS tillhandahåller en affärskritisk plattform som står sig stark även under perioder då infrastrukturinvesteringar kan vara bortprioriterade.
Kommentar på SDS order för uppgradering av en affärskritisk plattform i Guinea om 2,3 MSEK
2020-03-18
Seamless Distribution Systems meddelade igår den 17 mars 2020 att bolaget har mottagit en order i Guinea med ett ordervärde om 2,3 MSEK.
SDS tillkännagav igår att bolaget mottagit en order från en av Guineas största mobiloperatörer om 2,3 MSEK. Beställningen omfattar hårdvara och tjänster vilka syftar till att stärka den befintliga affärskritiska plattformen för påfyllning av kontantkort. Ordern omfattar en uppgradering av plattformen för försäljning och distribution av elektroniska värdebevis. Analyst Groups uppfattning är att även om ordern i sig givetvis får viss påverkan på omsättning och sannolikt innefattar en hög bruttomarginal så är ordern snarare en bekräftelse på att bolaget inte i särskilt hög utsträckning påverkas av det pågående COVID 19-utbrottet. Att SDS kunder trots det pågående utbrottet väljer att distribuera ytterligare resurser till SDS plattform är ännu ett bevis på att bolaget tillhandahåller en affärskritisk plattform som står sig stark även under perioder då infrastrukturinvesteringar kan vara bortprioriterade.
Uppföljning på Seamless Distribution Systems Q4-rapport
2020-02-13
Seamless Distribution Systems publicerade idag den 13 februari sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2019.
Fokus inför rapport
Störst fokus på förvärvet eServGlobal – hur går integrationen?
Rekordomsättning att vänta
Under det fjärde kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 42,0 MSEK, motsvarande en tillväxt om 229 % jämfört med samma period 2018, detta var något lägre än estimerade 50,2 MSEK. Den kraftiga omsättningsökningen förklaras i huvudsak av förvärvet av eServGlobal, men även den organiska tillväxten har enligt Analyst Groups uppfattning varit stark. eServGlobal bidrog under kvartalet med en omsättning om 18,4 MSEK, vilket var i linje med estimerade 19,0 MSEK. Detta innebär att skillnaden i estimerad och faktisk omsättning förklaras av den tidigare verksamheten, där vi misstänker att en mindre del av de intäkter som är hänförliga till den under december mottagna ordern i Sydafrika om 20 MSEK har bokförts under det sista kvartalet, vilket innebär att intäkterna sannolikt till större del kommer synas under Q1 och Q2 2020. Med grund i detta anses den lägre omsättningen för SDS inte lägga grund för oro, då förklaringen helt enkelt återfinns i periodiseringstekniska redovisningsdetaljer.
För SDD, som förvärvades under slutet av 2019, var omsättningen emellertid stark. I helhet presenteras en omsättning om 35,0 MSEK, vilket var avsevärt bättre än estimerade 30,0 MSEK. Summerat uppgick således omsättningen för koncernen till 76,5 MSEK, vilket var något lägre än estimerade 80,3 MSEK.
Lönsamheten justerat för förvärvskostnader högre än förväntat
Bolaget redovisade ett rörelseresultat om 13,2 MSEK, detta var betydligt högre än estimerade 7,4 MSEK. SDS redovisar ett rörelseresultat om 12,8 MSEK och SDD ett rörelseresultat om 0,9 MSEK, vilket efter justeringar för en koncernintern supportavgift om 0,6 MSEK medför ett EBIT-resultat om 13,2 MSEK. Vad som ligger bakom det starka resultatet nämns inte i rapporten, och vi kommer att undersöka detta närmare inför publicering av en uppdaterad aktieanalys.
Om vi blickar framåt – hur ser Bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson förklarar i rapporten att förvärvet av eServGlobal har fortsatt i högt tempo, där sifforna visar att Bolaget genomfört ett utomordentligt bra förvärv, där det påpekas att större synergieffekter än initialt uppskattat har kunnat uppnås. Bolaget skriver vidare att återkopplingen från ”fältet”, det vill säga marknaden som eServGlobal verkar på, är god, där Bolagets kunder också ser det kundvärde som förvärvet har skapat. Vad gäller SDD skriver VD att Bolaget fortsätter skörda framgångar, vilket främst förklaras av att Goyada, SDDs största konkurrent, nyligen försattes i konkurs, vilket möjliggjort för SDS att handplocka viktiga kunder. Sammanfattningsvis konstaterar Tommy att samtliga strategiska fokusområden fungerar utmärkt och att 2020 ser ljust ut.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Kommentar inför Seamless Distribution Systems Q4-rapport
2020-02-12
Seamless Distribution Systems publicerar imorgon den 13 februari sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2019.
Störst fokus på förvärvet eServGlobal – hur går integrationen?
Under Q2-19 ingick SDS avtal om att förvärva eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Bolaget såg förvärvet som en viktig del i den långsiktiga tillväxtstrategin, samtidigt som det bidrar till att stärka den operativa effektiviteten. SDS stärker genom förvärvet också sin närvaro i både Nordafrika och Mellanöstern, och når dessutom nya marknader i form av Sydostasien. Integrationen av eServGlobal påbörjades under mitten av det tredje kvartalet och i Q3-rapporten skrev VD Tommy Eriksson att bolaget arbetade med genomlysning av finanser, organisation, produkter och kompetens. Sedan dess har nya avtal träffats, och Analyst Group vill gärna se att integrationen fortlöper enligt plan.
Rekordomsättning att vänta
Med anledning av att det fjärde kvartalet blir det första då förvärvet eServGlobal är en till fullo integrerad del av SDS kombinerat med att ordinarie verksamhet förväntas fortsätta prestera starkt, estimeras omsättningen under Q4-19 bli den högsta i SDS historia. Totalt för hela koncernen estimeras en omsättning om 80,2 MSEK, där cirka 50 MSEK estimeras vara hänförligt till SDS och eServGlobal, medan resterande del förväntas hänföras till SDD. Påpekas bör att SDS under slutet av Q4-19 mottog en order om 20 MSEK från en teleoperatör i Sydafrika, och i det pressmeddelande som då publicerades står det att leverans påbörjas omedelbart, men att majoriteten av intäkterna är att vänta under 2020. Det är således oklart hur stor del av intäkterna som är att vänta under Q4-19, och om omsättningen för kvartalet blir lägre än estimerat kan detta vara en förklaringsfaktor. I helhet är Analyst Groups uppfattning att omsättningen för kvartalet är förhållandevis lättestimerad, och inga större överraskningar bör väntas.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys efter rapporten.
Kommentar på SDS genombrottsorder i Sydafrika
2019-12-04
Seamless Distribution Systems meddelade idag den 4 december 2019 att Bolaget har mottagit en order i Sydafrika med ett initialt ordervärde om 20 MSEK.
SDS tillkännagav idag att Bolaget mottagit en order från en mobiloperatör i Sydafrika, aktören är en av regionens största mobiloperatörer, och det initiala ordervärdet uppgår till 20 MSEK. Beställningen omfattar leverans av ett system för digital distribution och försäljning av elektroniska värdebevis, där SDS transaktionsväxel ERS 360 utgör den centrala delen. Ordern är en av de största i Bolagets historia, och även om vilken mobiloperatör inte nämns i dagens PM misstänker Analyst Group att beställningen är hänförlig till MTN-gruppen, Afrikas största mobiloperatör. Med cirka 100 miljoner mobilabonnenter är Sydafrika den mest utvecklade marknaden i Afrika, men har samtidigt stora inslag av en utvecklingsmarknad, och passar således perfekt in i SDS affärsmodell. Leverans påbörjas omedelbar och SDS planerar att fullborda projektdelen av affären innan slutet av andra kvartalet 2020, och när den initiala ordern är levererad förväntas återkommande intäkter om åtminstone 4 MSEK årligen från 2021 och framåt, vilket är helt i linje med SDS uttalade strategi. Ordern är ännu ett bevis på att SDS är en ledande aktör inom digital distribution, och att Bolaget har stort förtroende på den afrikanska marknaden. Trots att det initiala ordervärdet om 20 MSEK årligen är ett av de största i Bolagets historia väljer Analyst Group att framförallt fokusera på den långsiktiga effekten av ordern, och konstaterar att ökningen av de återkommande intäkterna sannolikt kommer uppgå till cirka 7-10 %, vilket är mycket positivt.
Kommentar på SDS Q3-rapport
2019-10-17
Fokus inför rapport
Störst fokus på förvärvet eServGlobal – hur går integrationen?
Hur påverkas omsättningen trots uteblivna avtal och hur påverkas vinsten av de förvärvsrelaterade kostnaderna?
Under det tredje kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 32,0 MSEK, motsvarande en tillväxt om 81,8 % jämfört med samma period 2018. Det var något högre än estimerade 31,3 MSEK. Under kvartalet påverkades omsättningen inte av några nya avtal utan det var istället förvärvsobjektet eServGlobal som drev omsättningen, genom att bidra med en omsättning om cirka 13 MSEK under kvartalet. Analyst Group hade estimerat ett omsättningsbidrag om cirka 7,7 MSEK för eServGlobal, och omsättningen i den nya verksamheten var således betydligt bättre än estimerat. Samtidigt som förvärvsobjektet överraskade på uppsidan kan det påpekas att den traditionella delen av SDS underpresterade vårt estimat något, med en omsättning om cirka 19 MSEK mot estimerade 23,5 MSEK. I helhet slår de två dock ut varandra, och Analyst Group ser positivt på den presenterade omsättningen.
För SDD, som förvärvades under slutet av 2019, var omsättningen emellertid stark. I helhet presenteras en omsättning om 32,0 MSEK, vilket var avsevärt bättre än estimerade 24,5 MSEK. Detta innebär att omsättningen för koncernen uppgick till 63,4 MSEK, vilket var bättre än estimerade 55,9 MSEK.
Redovisningstekniska åtgärder komplicerar jämförelsen. SDS redovisade under kvartalet en nettoomsättning om 63,4 MSEK, medan rörelseintäkterna för koncernen uppgick till betydligt högre 87,4 MSEK. Anledningen till detta är att förvärvet av eServGlobal gjordes till en köpeskilling som var lägre än den förvärvade enhetens nettotillgångar, vilket medför att Bolaget tvingas redovisa en intäkt om cirka 21 MSEK. Denna är emellertid inte kassaflödespåverkande. På kostnadssidan har SDS under kvartalet valt att genomföra en avsättning om 16,0 MSEK, vilken syftar till att användas för den stundande omstruktureringen i eServGlobal. Justerat för ovanstående uppgick rörelseresultatet till 572 TSEK, vilket var bättre än estimerade -1,6 MSEK. Som helhet ser vi positivt på att Bolaget lyckas, trots sjunkande omsättning QoQ inom den klassiska verksamheten, prestera ett positivt resultat.
Om vi blickar framåt – hur ser Bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson förklarar i rapporten att förvärvet av eServGlobal har nått integrationsfasen, där SDS nu genomför genomlysning av finanser, organisation, produkter och kompetens. Bolaget har också träffat ett antal kunder där SDS fått bekräftat att de fortsätter sin löpande supporttjänst hos eServGlobal trots den nya ägarbilden. Ett första exempel på förtroendet för SDS som ny ägare kom i form av en större order från en befintlig kund till eServGlobal, på den största marknaden i Mellanöstern. Utöver detta ser SDS också ett inflöde av mindre tilläggsbeställningar till förvärvsobjektet.
Vad gäller den löpande verksamheten skriver VD att inledningen av kvartalet på den afrikanska marknaden varit trög, vilket förklaras av att SDS kunder fokuserat på budgetering inför kommande år. Bolaget såg emellertid en viss återhämtning mot slutet av kvartalet. Framöver kommer SDS arbeta aktivt med att ytterligare öka pipelinen och de säljmetoder som används i syfte att öka sannolikheten för ett jämnare flöde av affärer och intäkter.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Läs mer om SDS här
Kommentar inför SDS Q3-rapport
2019-10-16
Seamless Distribution Systems publicerar imorgon den 17 oktober sin delårsrapport för tredje kvartalet 2019.
Störst fokus på förvärvet eServGlobal – hur går integrationen?
Under Q2-19 ingick SDS avtal om att förvärva eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Bolaget såg förvärvet som en viktig del i den långsiktiga tillväxtstrategin, samtidigt som det bidrar till att stärka den operativa effektiviteten. SDS stärker genom förvärvet också sin närvaro i både Nordafrika och Mellanöstern, och når dessutom också nya marknader i form av Sydostasien. Förvärvet är totalt kompletterande till SDS nuvarande verksamhet, vilket innebär att ingen geografisk överlappning sker. I helhet påpekade Bolaget vid tidpunkten att förvärvet förväntades medföra synergier på både intäkts-och kostnadssidan. eServGlobal integrerades den 25e juli och var således en del av SDS under cirka två av tre månader i kvartalet. Även om vi förstår att inga av de synergier som utlovats är att vänta redan nu, så vill vi gärna se att SDS berättar mer om förvärvet och hur det nya ägarskapet tas emot från eServGlobals kunder.
Lägre omsättning och höga kostnader för goodwill estimeras under kvartalet
SDS erhöll precis efter att tredje kvartalet stängde en mellanstor order om 6,3 MSEK från en operatör i Mellanöstern. Ordern var hänförlig till förvärvsobjektet eServGlobals verksamhet, vilket är glädjande då det enligt Analyst Group kan tolkas som ett tecken på att eServGlobal trots förändrad ägarbild har stort förtroende från sina kunder. Under Q2-19 och Q3-19 erhölls emellertid inga ordrar som hade någon påverkan på Q3-19, och intäkterna förväntas med anledning av detta vara lägre än tidigare kvartal. Summerat estimeras intäkterna för koncernen uppgå till cirka 59,5 MSEK, där drygt 7,7 MSEK förväntas vara hänförligt till förvärvsobjektet. Med hänsyn till att förvärvet gjordes till en köpeskilling om 2 MEUR, trots att det bokförda värdet uppgick till cirka 4 MEUR, förväntas en omfattande goodwillnedskrivning påverka resultatet kraftigt under kvartalet, med en uppskattad effekt om 21 MSEK. Summerat gör detta att vi inte har några större förväntningar på goda överraskningar ur ett sifferperspektiv för Q3-19, men vi anser alltjämt att framtiden ser ljus ut för SDS.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys efter rapporten.
Läs mer om SDS här
SDS säkrar miljonorder i Mellanöstern
2019-10-02
Seamless Distribution Systems meddelade igår den 1 oktober 2019 att Bolaget har mottagit en order i Mellanöstern med ett initialt ordervärde om 6,3 MSEK.
Kommentar – Ny order
SDS tillkännagav igår att Bolaget mottagit en order från en mobiloperatör i Mellanöstern. Aktören är en av regionens största mobiloperatörer, och det initiala ordervärdet uppgår till 6,3 MSEK. Beställningen omfattar leverans av funktionalitet som förbättrar existerande systems kapacitet med avseende på tillgänglighet och redundans för hantering av digital distribution och försäljning av elektroniska värdebevis för påfyllning av kontantkort. Leverans påbörjas omedelbart och SDS planerar att slutföra projektet före utgången av året. Intäkterna förväntas komma under Q4-19.
Ordern särskiljer sig från övriga ordrar under året på så sätt att det är den delen av verksamheten som är hänförlig till nyligen förvärvade eServGlobal som mottagit ordern. Ordern kommer dessutom från en befintlig kund. Analyst Group ser detta som ett tecken på att eServGlobal, trots förändrad ägarbild, har stort förtroende från sina kunder. Framgent kan denna order sannolikt vara vägvisande för övriga kunder till det som tidigare kallats eServGlobal, och på så sätt bidra till ytterligare merförsäljning gentemot befintliga kunder inom Mellanöstern. I helhet kan konstateras att SDS flertalet gånger under det senaste året bevisat att det finns stor efterfrågan på Bolagets tjänster, och att dagens order bör bidra till att stärka lönsamheten framgent.
Läs mer om SDS här
Uppföljning av SDS Q2-rapport 2019
2019-07-18
Seamless Distribution Systems har idag den 18 juli publicerat sin delårsrapport för Q2-19.
Fokus inför rapport
Störst fokus på lönsamheten – kan Bolaget öka vinsten?
SDD – Fortsätter verksamheten att utvecklas åt rätt håll?
Fokus inför rapport
Störst fokus på lönsamheten – kan Bolaget öka vinsten?
SDD – Fortsätter verksamheten att utvecklas åt rätt håll?
Under det andra kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 25,9 MSEK, motsvarande en tillväxt om 37,2 % jämfört med samma period 2018. Detta var cirka 16,7 % lägre än estimerade 31,1 MSEK, även om tillväxten alltjämt är stark. Omsättningen under kvartalet drevs enligt Analyst Groups uppfattning primärt av Bolagets avtal eSwatini (tidigare Swaziland), där hela ordervärdet om 7 MSEK antas ha bokförts under Q2. Även ordern i Rwanda antas ha bidragit till tillväxten. I helhet är Analyst Group förvånade över den lägre än estimerade omsättningen, och kommer inför analysuppdateringen undersöka orsakerna till detta.
För SDD, som förvärvades under slutet av 2019, var omsättningen emellertid stark. I helhet presenteras en omsättning om 29,2 MSEK för förvärvsobjektet, vilket var avsevärt bättre än estimerade 24,5 MSEK. Detta innebär att omsättningen för koncernen trots den något lägre omsättningen för SDS uppgick till 54,5 MSEK, vilket var i linje med estimerade 55,6 MSEK.
Bolaget skriver att den svenska distributionsverksamheten växer stabilt och att Bolaget löpande värvar nya återförsäljare, vilket ses som ett bevis på att marknaden reagerar positivt på SDS som en stabil och kompetent aktör. I helhet är Analyst Groups uppfattning att integrationen går enligt förväntan, och att ledningen på kort tid lyckats vända SDD från kraftig förlust till lönsamhet är ännu ett bevis på att Bolaget för tillfället gör det mesta rätt.
Lönsamheten något lägre än förväntat. Bolaget redovisade ett rörelseresultat om 236 TSEK. Detta var betydligt lägre än estimerade 7,9 MSEK. SDS redovisar ett rörelseresultat om 25 TSEK och SDD ett rörelseresultat om 825 TSEK, vilket efter justeringar för en koncernintern supportavgift om -614 TSEK medför ett EBIT-resultat om 236 TSEK. Det lägre resultatet förklaras i rapporten av en förändrad produktmix med mer hårdvara än vanligt, där vi i första hand antar att det är leveransen i eSwatini som åsyftas. Även förvärvsrelaterade kostnader och kostnader för produktutveckling ska ha drivit kostnader under kvartalet. Vi anser emellertid att det något lägre resultatet inte ger skäl för oro – vi vet sen innan att Bolaget är duktiga på produktutveckling och investeringar och vi förväntar oss således att det kortsiktigt lägre resultatet kommer bidra till bättre kassaflöde på lång sikt.
Om vi blickar framåt – hur ser Bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson konstaterar i rapporten att SDS långsiktiga tillväxtresa fortsatt under årets andra kvartal. Bolaget har under kvartalet gynnats av god försäljning av korta projekt samt några större hårdvaruaffärer. Framgent fortsätter Bolaget arbetet med att öka andelen återkommande intäkter i syfte att minska nuvarande volatilitet i omsättningen mellan kvartalen, där avtalet i Etiopien återigen nämns som ett genombrott – i ökande omfattning kommer den analoga processen i Etiopien digitaliseras med hjälp av SDS, vilket kommer bidra till en mer stabil omsättning framöver. Utöver detta nämns också att Bolaget lägger alltmer fokus på försäljning av kompletteringsprodukter till befintliga kunder.
Utöver den löpande verksamheten har SDS under kvartalet ingått avtal om att förvärva eServGlobal, som är en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Bolaget lyfter att förvärvet är en viktig del i den långsiktiga tillväxtstrategin, samtidigt som det bidrar till att stärka den operativa effektiviteten. SDS stärker genom förvärvet sin närvaro i både Nordafrika och Mellanöstern, och når dessutom också nya marknader i form av Sydostasien. Förvärvet är totalt kompletterande till SDS nuvarande verksamhet, vilket innebär att ingen geografisk överlappning sker. eServGlobal förväntas integrereras den 25e juli 2019, och förvärvet förväntas medföra synergier på både kostnads- och intäkssidan.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Kommentar inför SDS rapport Q2-19
2019-07-17
Seamless Distribution Systems publicerar imorgon den 18 juli sin delårsrapport för andra kvartalet 2019. Följande är våra tankar inför rapporten.
Störst fokus på lönsamheten – Kan Bolaget öka vinsten?
SDS erhöll under mitten av Q2 en mellanstor order om 7 MSEK från en operatör i eSwatini (tidigare Swaziland). Enligt PM 2019-05-09 var beställningen avsedd att levereras omgående, vilket innebär att samtliga intäkter från ordern förväntas i Q2-19. SDS har dessutom sedan tidigare bl.a. en order från Rwanda som kommer generera intäkter under Q2. Med anledning av detta förväntas omsättningen för SDS stiga med drygt 10 % QoQ. Summerat estimeras en omsättning om 31,1 MSEK för SDS under Q2-19.
Med anledning av att intäkterna under kvartalet förväntas ha drivits av nya ordrar estimeras även materialkostnaderna, dvs kostnaderna för den hårdvara som levereras vid initial installation hos nya kunder, vara högre än under mer normala omständigheter. Den starka förväntade omsättningen innebär dock att EBIT alltjämt estimeras till 7,7 MSEK, vilket skulle markera det bästa kvartalet sedan inledningen av 2017.
Seamless Digital Distribution – Fortsätter verksamheten utvecklas åt rätt håll?
SDS förvärvade under oktober Eproducts terminaler och IP-rättigheter, och fick samtidigt möjlighet att ta över en större del av Eproducts kontrakt. Eproducts verksamhet särredovisas under namnet Seamless Digital Distribution, och redan under det första hela kvartalet som en del av koncernen lyckades ledningen vända verksamheten till ett positivt rörelseresultat. Analyst Group väntar med spänning på hur förvärvet har utvecklats under kvartalet, där vi gärna vill se fortsatt stabilitet i EBIT och omsättning.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys efter rapporten.
SDS förvärvar eServglobal Holding SAS för 21,4 MSEK
2019-06-04
Seamless Distribution Systems (”SDS” eller ”Bolaget”) meddelade idag den 4 juni 2019 att Bolaget har tecknat ett avtal om att förvärva eServGlobal.
SDS tillkännagav idag att Bolaget ingått avtal om att förvärva eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Köpeskillingen uppgår till 2 MEUR, och SDS får genom köpet tillgång till en kompletterande teknik och en fördubblad geografisk marknad.
eServGlobal är, precis som SDS, verksamma inom digitala betalningslösningar och de två Bolagen tillhandahåller i sin helhet identiska tjänster. Medan SDS emellertid primärt är verksamma inom Afrika, är eServGlobal i huvudsak verksamma i Mellanöstern, Nordafrika och Sydostasien, där cirka 90 % av intäkterna återfinns. Detta innebär att SDS genom förvärvet får tillgång till en totalt kompletterande marknad, vilket givetvis ses som positivt. Utöver detta konstaterar vi också att den risk som vi tidigare påpekat, att MTN-gruppen står för en stor del av SDS intäkter, nu minskar avsevärt.
eServGlobal visade under 2018 en omsättning om 7,1 MEUR, där 4,3 MEUR (60 %) är att se som återkommande vilket innebär att förvärvet görs till en multipel om P/S 0,3x, vilket är att jämföra med nuvarande P/S-multipel för SDS, som uppgår till 1,2x. eServGlobal är emellertid inte lönsamma, vilket motiverar en lägre multipel. SDS pekar i pressmeddelandet på att Bolaget genom förvärvet hoppas uppnå synergier på både intäkts-och kostnadssidan, där framförallt stordriftsfördelar och möjligheter till ökad effektivitet inom produktutveckling väntas bidra till ökad lönsamhet.
Vår uppfattning är att förvärvet på lång sikt kommer bidra till att SDS befäster sin position som den ledande aktören inom digitala betallösningar i utvecklingsländer. eServGlobal blöder emellertid ur en finansiell synvinkel, vilket också förklarar den låga köpeskillingen, och vi tror med anledning av detta att tålamod kommer krävas framgent – nödvändiga åtgärder kan inte genomföras på kort tid. Vi ser, precis som SDS, goda möjligheter till omfattande besparingar – i och med att SDS och eServGlobal driver liknande verksamheter, och att SDS uppvisar stark lönsamhet, bör Bolaget ha möjlighet att göra eServGlobal lönsamma. Stora delar av synergierna förväntas uppkomma redan under 2020, men full effekt beräknas först till 2021.
Förvärvet finansieras genom ett förvärvslån, från Handelsbanken, samt ett brygglån från privata investerare. Brygglånet löper 6 månader för perioden från transaktionen tills en framtida planerad nyemission är slutförd inom ramen för det mandat styrelsen fick på årets bolagsstämma. Brygglånet har en årsränta om 15 % och kan återbetalas helt eller delvis i förtid. Förvärvet är villkorat ett formellt godkännande av transaktionen vid en extra bolagsstämma i eServGlobal.
Seamless mottar en signifikant order från en ny kund i Södra Afrika, värd 7 miljoner kronor
2019-05-10
Seamless Distribution Systems (”SDS” eller ”Bolaget”) meddelade igår att Bolaget har mottagit en order från den ledande operatören i Eswatini (tidigare Swaziland), värd 7 MSEK.
Kommentar – Ny order
SDS tillkännagav igår att Bolaget mottagit en order från en ledande afrikansk mobiloperatör med verksamhet i Eswatini. Ordern är initialt värd 7 MSEK, och omfattar installation av ett system för digital distribution och försäljning av elektroniska produkter. Leverans påbörjas omedelbart och Seamless planerar att fullborda projektet innan slutet av Q2-19, varför alla intäkter enligt vår tolkning bör bokföras under Q2. Avtalet är ännu ett bevis på att SDS erbjuder en tjänst med stora fördelar som efter implementering har hög inlåsningseffekt. Utöver det initiala ordervärdet förväntas även supportintäkter, som förmodligen börjar bokföras inom 8-12 månader, och eventuell merförsäljning. I helhet kan det konstateras att SDS flertalet gånger under det senaste året bevisat att det finns stor efterfrågan på Bolagets tjänster, och att dagens order bör bidra till att stärka lönsamheten framgent.
Uppföljning av SDS Q1-rapport 2019
2019-04-17
Seamless Dstribution Systems (”SDS” eller ”Bolaget”) publicerade idag den 17 april sin delårsrapport för Q1-19.
Fokus inför rapport
SDD – Hur har förvärvet utvecklats under det första hela kvartalet som del av SDS-koncernen?
SDS – Hur utvecklas omsättningen?
Under det första kvartalet uppgick omsättningen för SDS till cirka 28,2 MSEK, motsvarande en tillväxt om 131 % jämfört med samma period 2018. Detta var cirka 6 % högre än estimerade 26,7 MSEK, och är ännu ett bevis på att SDS är inne i en gynnsam period. Omsättningen under kvartalet drevs enligt Analyst Groups uppfattning primärt av Bolagets avtal i Nigeria, där förväntansbilden var att det som inte bokfördes under Q4-18 nu skulle bokföras under Q1-19, och så verkar även ha varit fallet. Även ordrarna i Rwanda och Sudan antas ha varit drivande. I helhet ser Analyst Group positivt på den presenterade omsättningen.
För SDD, som förvärvades under slutet av 2019, innebar Q1 det första fullständiga kvartalet som en del av SDS-koncernen. Omsättningen uppgick för SDD till 23,4 MSEK, vilket var något lägre än estimerade 24,5 MSEK. Bolaget skriver att även om integrationen går något långsammare än förväntat så syns en stadig ström av nya butiker som ansluter sig till SDDs distributionsnätverk, vilket är positivt. Rörelseresultatet uppgick för SDD till 516 TSEK, vilket var bättre än estimerade 202 TSEK. I helhet är Analyst Groups uppfattning att integrationen går enligt förväntan, och att ledningen på kort tid lyckats vända SDD från kraftig förlust till lönsamhet, vilket är ännu ett bevis på att Bolaget för tillfället gör det mesta rätt.
Lönsamheten något lägre än förväntat, men fortfarande starkt. Bolaget redovisade i helhet ett rörelseresultat om 3,5 MSEK. Detta var något lägre än estimerade 6,1 MSEK, och var främst hänförligt till SDS, där en hårdvaruleverans i Sudan antas ha drivit materialkostnader. Med hänsyn till att Bolaget inte längre presenterar detaljposter för respektive koncernbolag får vi återkomma i frågan i en uppdaterad aktieanalys. Vi anser emellertid att det något lägre resultatet inte ger skäl för oro – omsättningsökningen för SDS uppgick under Q1 till drygt 130 %, medan rörelsekostnaderna endast ökade med 41 %, trots att Bolaget levererade hårdvara under kvartalet. Detta är enligt Analyst Groups uppfattning ett bevis på Bolagets underliggande skalbarhet.
Om vi blickar framåt – hur ser Bolaget på framtiden?
VD Tommy Eriksson påpekar i rapporten att SDS under kvartalet har levererat en stor del av ordrarna i Nigeria och södra Afrika, vilket drivit omsättningen under kvartalet. Bolaget påpekar också att det första kvartalet ofta är ett nyförsäljnings mässigt tufft kvartal, vilket är ett resultat av att de större kunderna under fjärde kvartalet ofta använder upp överskjutande budget, medan kunderna är mer restriktiva under årets första månader. Vi tolkar detta som att de uteblivna ordrarna under det första kvartalet precis som vanligt kan förväntas vägas upp av ordrar som kommer senare under året.
SDS påpekar att Bolaget historiskt endast har arbetat med projektförsäljning till kund samt årliga supportintäkter som intäktskälla. Ur en strategisk synvinkel är projektförsäljningsdelen inte att föredra, då den lämnar rum för oönskad volatilitet i omsättning mellan kvartalen. SDS arbetar således med att öka andelen återkommande intäkter, och under kvartalet har Bolaget börjat leverera på sina två genombrottsordrar. Avtalet i Etiopien, med Afrikas största mobiloperatör, baseras på en s.k. Revenue Share-modell, vilket framgent förväntas bidra till mer stabila intäktsströmmar allt eftersom Ethio Telecom övergår till digital distribution. Det andra genombrottet, i mellanöstern, baseras också på en intäktsdelningsmodell, men det som är strategiskt viktigt vad gäller denna affär är att SDS får möjlighet att testa Bolagets egenutvecklade plattform för betaltjänster. Bolaget påpekar också att SDD, om än med låg marginal, kommer bidra till mer stabila intäktsströmmar och högre andel återkommande intäkter.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av SDS.
Jul
Intervju med SDS VD Tommy Eriksson
Feb
SDS Q4-19
Feb
Intervju med Seamless Distribution Systems VD Tommy Eriksson
Okt
SDS Q3-19
Okt
Intervju med SDS VD Tommy Eriksson
Aug
SDS Q2-19
Jun
Intervju med Tommy Eriksson VD på Seamless Distribution Systems
Maj
SDS Q1-19
Mar
Intervju med Tommy Eriksson VD på Seamless Distribution Systems
Feb
Seamless Distribution Systems Q4-18
Aktiekurs
6.95
Värderingsintervall
2024-02-21
Bear
4,8 SEKBase
9,4 SEKBull
14,8 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-12-27
Kommentar på SDS Q1-rapport 2024
2024-05-06
Seamless Distribution Systems (”SDS” eller ”bolaget”) publicerade den 3 maj 2024 bolagets delårsrapport för det första kvartalet år 2024. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
Nettoomsättningen uppgick till 55,6 MSEK – lägre försäljning inom SDD-verksamheten
För det första kvartalet år 2024 uppgick nettoomsättningen till 55,6 MSEK, vilket motsvarar en minskning om 19 Y-Y och 4,8 % Q-Q, vilket var lägre än Analyst Groups estimat om 61 MSEK. Den lägre än estimerade nettoomsättningen härleds till en minskad nettoomsättning för SDD-verksamheten, vilken minskade med cirka 83 % Y-Y och 62 % Q-Q, vilken uppgick till 2,9 MSEK under kvartalet. Trots att den totala intäktsminskningen härleds till SDD-verksamheten och där Analyst Group hade estimerat högre intäkter från verksamhetsområdet, så är det viktigt att betona att SDD-verksamheten inte är ett prioriterat affärsområde, varför vi inte väljer att dra för stora växlar kring intäktsminskningen. Kärnverksamheten SDS utgör därmed en större del av bolagets totala intäktsföring och uppgick under det första kvartalet till 53,4 MSEK (53), vilket motsvarar en tillväxt om cirka 1 % Y-Y och 4 % Q-Q. Intäkterna från SDS-verksamheten motsvarar därmed hela 96 % av bolagets totala intäkter under kvartalet, vilket kan sättas i relation till 76 % under motsvarande period föregående år (Q1-23) och 88 % under föregående kvartal (Q4-23).
De återkommande intäkterna uppgick till 37,4 MSEK och uppvisade en tillväxt både Y-Y och Q-Q, där tillväxten uppgick till 6,6 % Y-Y respektive 11,3 % Q-Q. Under föregående kvartal uppgick de återkommande intäkterna till 33,6 MSEK, vilket då var en minskning från Q3-23 om 11,3 % och som Analyst Group antog delvis förklarades av en valutamotvind under kvartalet och som delvis bekräftades av Q1-24. Tillväxten i de återkommande intäkterna bidrar till att de återkommande intäkterna utgjorde 67 % av den totala intäktsmixen, vilket även är ett resultat av en lägre nyförsäljning (uppgående till 15,4 MSEK) Y-Y och Q-Q, samt en lägre nettoomsättning i SDD än historiskt, såväl som estimerat.
Stärker samarbetet med Vodafone, ingått samarbete för att expandera i Latinamerika och fortsätter vinna nya ordrar
Under kvartalet meddelade SDS att bolaget erhållit en order till ett värde om 8,8 MSEK avseende utveckling av programvara och tjänster. Ordern kom från Vodafone, vilka SDS har varit strategisk partner till sedan bolaget signerade ett treårigt långt SaaS-avtal med operatören under Q3-21. Efter kvartalets utgång, i slutet av april månad, erhöll SDS ytterligare en order från Vodafone till ett värde om 9 MSEK avseende utveckling av funktionalitet för kund att sälja mobil bredbandsutrustning, aktivering av nya SIM-kort och övervakning av lagervolymer av enheter. Därmed har SDS kommunicerat ordrar från Vodafone till ett värde om cirka 18 MSEK under årets fyra första månader. Analyst Group ser positivt på att SDS har erhållit flertalet uppföljningsordrar från kunden där det totala ordervärdet under helåret 2023 och inledningen av år 2024 summeras till cirka 30 MSEK, vilket tyder på en stark kundnytta.
Under kvartalet meddelade även SDS att bolaget ingått ett strategiskt partnerskap med Emida Technologies (”Emida”), vilka är en internationell aktör inom Fintech, i syfte att expandera i Latinamerika. Historiskt har SDS och Emida varit konkurrenter men samarbetet ska kombinera respektive bolags expertis för att öppna nya dörrar för tillväxt. Då Emida redan har en större marknadsnärvaro i Latinamerika, bedömer Analyst Group att det strategiska partnerskapet till en början kommer att komma i uttryck av att SDS bistår med SDS-verksamhetens produkterbjudande och tekniskt kunnande, samtidigt som Emida besitter kundbas och kontaktnät, vilket sammantaget innebär att Emida möjliggörs nöjdare kunder och att SDS får tillgång till nya kundbaser i, för bolaget, nya regioner. Detta grundas i att Emida i dagsläget är en ledande aktör inom Top-Up, men inte lika breddade i sitt erbjudande inom områden såsom avancerad analys och heltäckande systemlösningar för digital distribution och försäljning.
Under kvartalet vann SDS 13 ordrar, vilket är i linje med de senaste kvartalen (13), men lägre än motsvarande kvartal föregående år om 20 ordrar. Ur ett flerårsperspektiv har SDS uppvisat cirka 20 ordrar per kvartal, trots en viss volatilitet historiskt, i orderingången och att bolaget nu rapporterar 13 ordrar för de fjärde efterföljande kvartalet i rad tolkar Analyst Group som en försiktighet i marknaden. Detta bekräftas även av bolaget som uppger i delårsrapporten att kunder i Afrika har en lägre investeringsvilja, vilket har påverkat orderingången. Dock ska det betonas att korrelationen mellan orderingång och framtida försäljning historiskt har varit relativt låg, samt att bolaget uppger att den något svagare orderingången inte beror på förlorade ordrar, utan en fördröjning, varför vi förväntar oss en succesiv ökning av orderingången under de kommande kvartalen.
Rekordhög bruttomarginal och EBITDA-marginal om cirka 40 %
Under kvartalet uppvisar SDS en rekordhög bruttomarginal, uppgående till 91,8 %, justerat för valutaeffekter, vilket var betydligt högre än motsvarande period föregående år, om 70,2 %, och över våra estimat, om 79,6 %. Den starka bruttomarginalen förklaras av en ökad andel återkommande intäkter och en fallande omsättning från SDD-verksamheten, vilka har en väsentligt lägre underliggande lönsamhet, under kvartalet. Bruttomarginalen styrs även av lönsamheten i åtagna projekt, och den höga bruttomarginalen under kvartalet belyser en stark underliggande lönsamhet i SDS-affärsområdet.
Under kvartalet uppgick EBITDA-resultatet till 22,1 MSEK (13,8), motsvarande en EBITDA-marginal om cirka 40 % och en EBITDA-tillväxt om hela 59,8 % Y-Y, vilket var högre än vad Analyst Group estimerat om 18 MSEK. Justerat för investeringar i produktutveckling, vilka aktiveras i rörelsekostnaderna, uppgick det justerade EBITDA-resultatet till 15,9 MSEK (6,3), motsvarande en justerad EBITDA-marginal om 28,6 %, vilket likväl det var över våra estimera om 12 MSEK. Rörelsekostnaderna (exkl COGS och övriga rörelsekostnader) uppgick till -36,1 MSEK, således lägre än estimerat (-30,7 MSEK), och kan jämföras mot föregående kvartal om 40,1 MSEK eller motsvarande period föregående år om 36,4 MSEK, där förbättring drivs av tidigare initierat kostnadsbesparingsprogram, vilket successivt har minskat rörelsekostnaderna, men i synnerhet även valutavinster i rörelsen.
Det högre justerade EBITDA-resultatet under kvartalet än estimerat (16 MSEK vs 12 MSEK) förklaras primärt av den höga bruttomarginal, vilket är ett resultat av ökade återkommande intäkter och god kostnadskontroll. Analyst Group ser positivt på att SDS framgångsrikt har genomfört kostnadsbesparing, samt ett tydligare fokus mot återkommande intäkter, vilket har resulterat i högre marginaler i affärsmodellen under kvartalet, trots att kvartalet även gynnats av ökade övriga intäkter. EBIT-resultatet uppgick till 10,1 MSEK (7,6), vilket motsvarar en EBIT-marginal om 18,2 %.
Ökar kassan under kvartalet
Vid utgången av Q1-24 uppgick kassan till 9,6 MSEK, vilket motsvarar en ökning om ca 5,9 MSEK jämfört med föregående kvartal om 3,7 MSEK. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapitalet uppgick till 11,6 MSEK. Under tidigare kvartal, i synnerhet under föregående kvartal, har SDS mött utmaningar med en ökad kapitalbindning inom verksamheten, vilket inte var fallet under Q1-24 och där förändringar i rörelsekapitalet har bidragit positivt med 6,4 MSEK, vilket resulterar i ett operativt kassaflöde efter förändringar i rörelsekapitalet till 18,1 MSEK. Vid justering av CAPEX-investeringar uppgick till fria kassaflödet till -5,9 MSEK, vilket innebär en klar förbättring mot föregående kvartal (-13).
Sammantaget anser Analyst Group att SDS levererar en stark inledning av år 2024, trots en kraftig försäljningsminskning i SDD-verksamheten, vilket förklarar den minskade nettoomsättningen. Likt tidigare nämnt, är detta i linje med SDS uttalade strategi, med ett fullt fokus på SDS-verksamheten och återkommande intäkter, och med minskat fokus på SDD-verksamheten, varför Analyst Gorup inte väljer att dra så stora växlar på att nettoomsättning kom in under våra förväntningar. Under kvartalet har SDS även lyckats leverera kostnadsbesparingar, där bolaget ser utrymme för fortsatta besparingar framgent, och har under kvartalet lyckats uppnå högre marginaler i den operativa verksamheten, dock till viss del drivet av ökade övriga rörelseintäkter. Analyst Group ser positivt på att SDS inleder året med att uppnå en EBITDA-marginalen om 40 % samt en justerad EBITDA-marginalen om cirka 29 %. Samtidigt väljer vi att betona en utmanande marknad i Afrika, vilket tidigare kvartal bland annat har ökat kapitalbindningen och även bidragit till en fördröjning i orderingången. Vidare, ser Analyst Group positivt på att de återkommande intäkterna utgör en allt större del av intäktsmixen, vilket skapar förutsättningar för en mer lönsam affärsmodell framgent.
Analyst Group kommer att återkomma med en analys av SDS.