Arctic Blue Beverages är ett finskt dryckesföretag som grundades år 2017, vilka säljer hantverksmässigt tillverkade drycker såsom gin, likörer och tonic, gjorda på naturliga finska ingredienser. Bolagets huvudprodukt är gin, ur ett globalt perspektiv bedöms gin-marknaden vara ett av de snabbast växande segmenten på den globala spritmarknaden. Bolaget investerar i internationell export och dess produkter säljs bland annat i Finland, Sverige, Kanada, Japan och Australien. Produkterna säljs främst via distributörer, både i traditionell handel och via e-handel. Arctic Blue Beverages är börsnoterade på Nasdaq First North Growth Market sedan år 2022.
Pressmeddelanden
Lyckas bibehålla marknadsandelar trots tufft klimat
Arctic Blue Beverages AB (”Arctic Blue Beverages” eller ”Bolaget”) har presenterat sin Q2-rapport vilken i sig inte innehöll några större överraskningar. Marknadsklimatet har varit och är ännu utmanande vilket påverkar försäljningen. Genom att fokusera på kärnportföljen och lansera nya innovativa produkter finns förutsättningar för att Bolaget ska kunna öka sin omsättning under kommande kvartal. Givet gjorda prognoser och värderingsantaganden i denna analysuppdatering härleder vi ett potentiellt nuvärde per aktie om 0,85 kr i ett Base scenario.
- Utmanande klimat
Under Q2-23 uppgick nettoomsättningen till 1,9 MSEK (2,6), motsvarande en minskning om 25 % mot jämförbart kvartal. Förklaringen är det rådande ekonomiska klimatet vilket får många konsumenter att välja billigare alternativ, snarare än att köpa produkter inom premiumsegment. Detta gäller även dryck och påverkar således Arctic Blue Beverages. Sett till den finska hemmamarknaden redovisade Alko att den totala försäljningen av gin minskade med 7 % under årets andra kvartal och inom premiumsegmentet var tappet ännu större. Trots detta minskade försäljningen av Arctic Blue Gin med endast 3 %, vilket vi tolkar som att Bolaget har lyckats bibehålla marknadsandelar.
- God kostnadskontroll
Trots en sjunkande försäljning under Q2-23 kunde Arctic Blue Beverages jämfört med föregående kvartal (Q1-23) redovisa en något mindre rörelseförlust. Förklaringen är att Arctic Blue Beverages lyckats upprätthålla en god kostnadskontroll under kvartalet, vilket vi ser är ett resultat av det kostnadsbesparingsprogram som initierades under Q3-22. I linje med tidigare kvartal ser vi såklart positivt på att programmet fortsätter att bära frukt.
- Lakritslikören har fått en stark start
Under inledning av Q2-23 lanserades premium-lakritslikören Arctic Blue Laku där produkten snabbt nådde framgång och goda försäljningssiffror på hemmamarknaden. Inom bara några dagar fanns produkten tillgänglig i över 250 Alko-butiker och idag är Arctic Blue Laku en del av kedjans standardsortiment. Produkten har även uppmärksammats internationellt, bl.a. vid Singapore World Spirits Competition 2023 där en dubbel guldmedalj och titeln Best in Class kunde kammas hem.
- Justerat värderingsintervall
Försäljningsmässigt så visade Arctic Blue Beverages en lovande start under årets tre första månader, men där efterföljande period har varit något tuffare. Vi väljer därför att revidera våra omsättningsprognoser där vi ser innevarande år som ett intäktsmässigt mellanår, och att en större intäktseffekt kan komma att synas under år 2024 och framåt. I denna analysuppdatering härleder vi därmed vårt värderingsintervall på 2024 (2023) års prognos i samtliga scenarion.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Operationella kliv i rätt riktning
Efter ett försäljningsmässigt utmanande avslut på år 2022 har Arctic Blue Beverages AB (”Arctic Blue Beverages” eller ”Bolaget”), inlett år 2023 i en positiv riktning och är tillbaka på tillväxtspåret. Under kvartalet har den andra fasen av förändringsarbetet avseende Bolagets försäljnings- och distributionsverksamhet för Finland och Nordic Travel retail implementerats, något som Analyst Group anser bäddar för kommersiella framgångar framgent. Trots att vi nu ser tydliga tecken på att Arctic Blue Beverages kommer att öka tillväxten successivt under kommande kvartal, bedömer vi att Bolaget kommer att få det svårt att skala upp försäljningen i den takt som tidigare estimerats, varför vi har sett över estimaten. Givet gjorda prognoser estimeras en nettoomsättning om 16 MSEK år 2023, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 1,1x, motsvarar ett potentiellt värde per aktie om 0,72 kr (1,36) i ett Base scenario.
- Stark utveckling på hemmarknaden Finland
Under det första kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till 2,3 MSEK (2,0), motsvarande en tillväxt om 15 % mot jämförbart kvartal föregående år. Omsättningstillväxten är främst hänförlig till en stark utveckling på hemmamarknaden Finland där omsättningen under Q1-23 var tre gånger högre jämfört med Q1-22, vilket Analyst Group anser är ett bevis på att Arctic Blue Beverages nya distributionsmodell i Finland har börjat ge en positiv effekt. En ökad försäljning, i kombination med att Bolagets rörelsekostnader minskade med ca 41 % Y-Y och 28 % Q-Q, resulterade i att rörelseförlusten minskade till -5,1 MSEK (-6,2). Kostnadsminskningen var relativt i linje med våra förväntningar, då Arctic Blue Beverages under Q3-22 initierade kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten framgent.
- Expanderar på den kanadensiska marknaden
Genom det tidigare tecknade agentavtalet med Joyhall Inc., vilket förväntas medföra intäkter om totalt 5,9 MSEK under avtalsperioden, påbörjade Arctic Blue Beverages under mars 2023 sina expansionsplaner inom Nordamerika. Bolaget har därmed tagit sina första steg i planen att utöka tillgängligheten av sina produkter från provinsen Alberta till provinsen British Columbia. Utökningen av det befintliga distributionsnätet är något som Analyst Group anser bäddar för ökade leveransnivåer framgent.
- Reviderat värderingsintervall
Arctic Blue Beverages har levererat en lovande start på det nya året, med en ökad omsättning samtidigt som kostnadsbesparingar fortsätter att materialiseras. Blickar vi framåt så estimeras Bolaget fortsätta att växa försäljningen under kommande kvartal, dock i en lägre takt än tidigare förväntat, varför vi valt att revidera våra omsättningsprognoser. Detta, i kombination med tillkommande utspädning från inlösen av TO2, medför ett reviderat värderingsintervall.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärker positionen på den internationella marknaden
Det avslutande kvartalet för år 2022 är presenterat och vi kan konstatera att det har varit ett utmanande år för Arctic Blue Beverages AB (”Arctic Blue Beverages” eller ”Bolaget”), till följd av bl.a. uppskjutna leveranser samt en långsammare expansion än förväntat. Sammantaget har detta bidragit till en lägre försäljning än estimerat. I den positiva vågskålen fortsätter Arctic Blue Beverages att utöka det globala distributionsnätverket i Norden, Asien och Nordamerika, vilket banar väg för ökad tillväxt under kommande år. Givet gjorda prognoser estimeras en nettoomsättning om 26,3 MSEK år 2023, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 1,2x, motsvarar ett potentiellt värde per aktie om 1,36 kr (1,58) i ett Base scenario.
- Svag försäljning men bättre kostnadskontroll under Q4-22
Under det fjärde kvartalet år 2022 uppgick nettoomsättningen till 2,6 MSEK (4,6), motsvarande en minskning om 43 % mot jämförbart kvartal föregående år, främst till följd av en betydligt högre internationell försäljning under Q4-21. Försäljningen ökade dock med ca 13 % jämfört mot föregående kvartal
(Q3-22), som ett resultat av positiva säsongseffekter samt att Bolaget har levererat de första produkterna till Japan och Taiwan under kvartalet. Arctic Blue Beverages rörelsekostnader minskade med ca 13 % Y-Y och 22 % Q-Q, då Bolaget under förra kvartalet initierade kostnadsbesparingar, vilket har burit frukt under det fjärde kvartalet. Analyst Group estimerar att Arctic Blue Beverages arbete med att implementera mer kostnadseffektiva processer, samt minska användandet av externa tjänster kommer att ge ytterligare effekt under Q1-23, vilket anses viktigt för att stärka likviditeten framgent.
- Utökad exponering på den australiensiska marknaden
På den australiensiska marknaden har Bolaget, med hjälp av distributören, utökat produkternas tillgänglighet till över 150 butiker i alla Australiens sex delstater. Trenden avseende dryckesprodukter på den australiensiska marknaden går mot mer hantverksframställda produkter, såsom Arctic Blue Beverages, där kunden värdesätter kvalitet framför kvantitet. Mot bakgrund av detta, samt att Arctic Blue Beverages nu har stärkt positionen på marknaden, vilken förväntas generera en stark tillväxt under kommande år om ca 8,4 % (CAGR 2022-2025), anser Analyst Group att detta bäddar för högre internationella leveransnivåer framgent.
- Vi behåller våra prognoser
Framgent estimeras Arctic Blue Beverages skala upp försäljningen och leverera en stark tillväxt under år 2023, drivet av en ökad försäljning på hemmamarknaden Finland, en högre andel internationell försäljning till främst Asien, Oceanien och Nordamerika, varför vi har valt att behålla våra prognoser. Värderingsintervallet har förändrats minimalt, till följd av en förändrad kapitalstruktur jämfört med Q3-22.
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Försäljningsmässiga utmaningar
Det tredje kvartalet är presenterat och vi kan konstatera att Arctic Blue Beverages AB (”Arctic Blue Beverages” eller Bolaget”) har upplevt försäljningsmässiga utmaningar under perioden, vilket har hämmat Bolagets tillväxt. Det är dock tydligt att Arctic Blue Beverages fortsätter att skala upp försäljningen inom den globala resehandeln samt på hemmamarknaden i Finland, vilket i kombination med att Bolaget utökar distributionsnätverket, bäddar för ökad tillväxt framgent. Givet gjorda prognoser estimeras en nettoomsättning om 26,3 MSEK år 2023, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 1,2x, motsvarar ett potentiellt värde per aktie om 1,58 kr i ett Base scenario.
- Lägre försäljning än väntat
Under Q3-22 uppgick nettoomsättningen till ca 2,3 MSEK (2,3), vilket motsvarar en ökning om 2 % mot jämförbart kvartal föregående år, och en minskning om -9 % Q-Q. Nettoomsättningen kom in lägre än våra förväntningar, främst till följd av att utvecklingen på nya marknader och expansionen på befintliga marknader har varit långsammare än väntat, bl.a. har leveranser till Norden och Tyskland blivit uppskjutna, vilket har haft en negativ påverkan på försäljningen. Trots ett försäljningsmässigt utmanande kvartal, lyckas Arctic Blue Beverages öka försäljningen inom den globala resehandeln med ca 5x Y-Y, samt fortsätta öka försäljningen på den finländska marknaden, vilken ökade med 12 % Y-Y.
- Kostnadsbesparingar i korten
Under Q3-22 uppgick de totala rörelsekostnaderna, exklusive kostnader för material och service (COGS), till ca -9,0 MSEK, vilket kan jämföras med -5,3 MSEK under Q3-21, motsvarande en ökning om 70 %. Till följd av fortsatt höga rörelsekostnader, i kombination med en långsammare expansion än väntat, har Arctic Blue Beverages påbörjat flertalet kostnadsbesparande åtgärder för att stärka likviditeten framgent. Genom mer kostnadseffektiva processer och en minskad användning av externa tjänster förväntas Bolaget minska rörelsekostnaderna med ca 3 MSEK under Q4-22, samt ytterligare 1,5 MSEK under Q1-23, vilket Analyst Group ser som nödvändigt givet Bolagets nuvarande finansiella ställning.
- Reviderat värderingsintervall
Med hänsyn till en långsammare expansionstakt än förväntat har vi valt att revidera våra omsättningsprognoser. Detta, i kombination med att antalet aktier har ökat i samband med inlösen av teckningsoptioner av serie TO1 efter periodens utgång, samt att antalet aktier kommer att öka ytterligare genom Bolagets fullt garanterade företrädesemission i december 2022, medför att vi i denna analys presenterar ett uppdaterat värderingsintervall i samtliga scenarion, Base-, Bull-, och Bear.
Skalar upp försäljningen på hemmamarknaden
Höga engångskostnader efter börsnoteringen i kombination med ett osäkert omvärldsläge, vilket antas ha medfört bl.a. högre produktionskostnader, har resulterat i en högre kapitalförbrukning än estimerat. Det är dock tydligt att Arctic Blue Beverages skalar upp försäljningen på befintliga marknader, samtidigt som Bolaget fortsätter att ta strategiska kliv för att expandera till nya marknader, vilket sammantaget lägger grunden för en fortsatt stark tillväxt. Med hänsyn till ovannämnda och reviderade kostnadsprognoser till följd, anser vi att finansieringsrisken har ökat, vilket motiverar en lägre målmultipel. Givet gjorda prognoser estimeras en nettoomsättning om ca 17 MSEK år 2022, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 2,3x, motsvarar ett potentiellt värde per aktie om 2,6 kr i ett Base scenario.
- Hög efterfrågan på nya produktlanseringar
Under det andra kvartalet år 2022 lanserade Bolaget en ny gin, Arctic Blue Gin Rose, vilken redan har tagit en signifikant plats på marknaden och utgjorde ca 20 % av Arctic Blue Beverages försäljning på den finska marknaden under senaste kvartalet. Vidare lanserades Bolagets första produkt inom det snabbväxande ”ready-to-drink”-segmentet, samt förväntas produktion och försäljningsstart av Arctic Blue Legacy i Asien påbörjas under H2-22, vilket Analyst Group ser som starka värdedrivare framgent.
- Fortsätter att lägga pusselbitarna för en framgångsrik expansion
Arctic Blue Beverages har sedan tidigare ett etablerat distributionsnätverk världen över, och under den senaste perioden har Bolaget arbetat aktivt med att utöka nätverket för en snabbare expansion. Bolaget har bl.a. tecknat distributionsavtal med Buy2Sell, vilket förväntas hjälpa Arctic Blue Beverages att nå fler än 100 000 B2B-kunder över hela Sydostasien. Vidare har Bolaget tecknat distributionsavtal med en aktör på den svenska marknaden samt den Malaysiska marknaden, vilket sammantaget förväntas accelerera den breda internationella expansionen.
- Reviderat värderingsintervall
Givet nuvarande kassaposition och med hänsyn till en lägre estimerad burn rate efter utgången av juni 2022, anser vi att Arctic Blue Beverages kassa bör räcka till inlösenperiod av TO1 under mitten av oktober. Däremot, givet nuvarande aktiekurs, ser Analyst Group det som troligt att Bolaget inte kommer att erhålla tillräckligt kapitaltillskott i samband med inlösen av TO1 för att finansiera den operativa verksamheten fram till inlösen av TO2 under mars/april år 2023, varför vi inte kan utesluta ytterligare extern kapitalanskaffning dessförinnan. Med hänsyn till ovan resonemang anser vi att finansieringsrisken har ökat, vilket motiverar en lägre målmultipel, varför vi valt att revidera vårt värderingsintervall.
Innovativ och snabbväxande dryckesproducent
Genom att skala upp försäljningen på befintliga marknader, samt expandera verksamheten internationellt, förväntas Arctic Blue Beverages AB (”Arctic Blue Beverages” eller ”Bolaget”) växa och nå en position som en ledande nordisk dryckestillverkare inom craft beverages. Arctic Blue Beverages har redan flera pusselbitar på plats för att möjliggöra en framgångsrik expansion, bl.a. har Bolaget ett etablerat globalt distributionsnätverk samt en bred och innovativ produktportfölj, vilket förväntas underlätta expansionen. Genom en stark prognostiserad tillväxt, estimeras en nettoomsättning om ca 17 MSEK år 2022, och med en tillämpad P/S-multipel om 7,5x, härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 7,5 kr i ett Base scenario.
- Prisbelönad produktportfölj
Sedan starten år 2017 har Arctic Blue Beverages framgångsrikt utvecklat samt kommersialiserat en produktportfölj som har belönats med 15 priser i ett antal kategorier i internationella tävlingar, vilket Analyst Group ser som ett bevis på att Bolagets produkter håller hög kvalitet. Mot bakgrund av detta, samt att försäljningen har växt efter varje produktlansering, anser Analyst Group att Bolagets tre planerade lanseringar under år 2022/2023 förväntas utgöra starka värdedrivare framgent.
- Noteringsemission möjliggör snabb expansion
I samband med Arctic Blue Beverages IPO genomför Bolaget en Unitemission, vilken förväntas inbringa ca 28 MSEK före emissionskostnader, där likviden huvudsakligen avses användas till inträde och expansion på nya marknader. Vid full teckning av tillkommande teckningsoptioner av serie TO1 och TO2 kan det ge ett kapitaltillskott om ytterligare högst 37 MSEK, vilket skulle möjliggöra att Arctic Blue Beverages dels kan stärka rörelsekapitalet ytterligare, dels fortsätta exekvera på Bolagets uttalade tillväxtstrategi.
- First Mover Advantage på ett växande segment
Förutom Bolagets välrenommerade gin, vilken idag är bärande i försäljningen, har Arctic Blue Beverages även utvecklat en ginbaserad havrelikör, vilken är världens första. Havrebaserade likörer är fortfarande en relativt oexploaterad marknad med fåtal tillgängliga produkter, varför Analyst Group anser att ett first mover advantage kan möjliggöra stark omsättningstillväxt.
- Organisationsbygge innebär utmaningar
Vi räknar med att Arctic Blue Beverages kommer att behöva skala upp sin organisation vad gäller antalet medarbetare, vilket i sig kommer med utmaningar. Det är viktigt att Bolaget lyckas etablera en attraktiv företagskultur såväl som att bibehålla nyckelkompetens under de närmaste åren, för att fortsätta lyckas producera och marknadsföra produkterna framgångsrikt.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Arctic Blue Beverages Q1-23
2023-05-15
Arctic Blue Beverages publicerade den 15 maj 2023 bolagets delårsrapport för det första kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Nettoomsättningen uppgick till ca 2,3 MSEK (2,0) – motsvarande en ökning om 15 % jämfört med Q1-22
- Kostnadsbesparingar fortsätter att bära frukt, rörelseförlusten (EBIT) minskade till ca -5,1 MSEK (-6,2)
- Finansiell ställning – stärkt kassa efter periodens utgång genom inlösen av TO2, vilket tillför bolaget 0,8 MSEK före emissionskostnader
Tillbaka på tillväxtspåret efter ett utmanande avslut på år 2022
Under det första kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till ca 2,3 MSEK (2,0), vilket motsvarar en ökning om 15 % mot jämförbart kvartal föregående år. Försäljningstillväxten är främst hänförlig till en stark utveckling på hemmamarknaden Finland där omsättningen under Q1-23 var tre gånger högre jämfört med Q1-22, vilket Analyst Group anser är ett bevis på att Arctic Blue Beverages nya distributionsmodell i Finland har börjat ge en positiv försäljningsmässig effekt. Bolagets arbete med att förbättra samt effektivisera försäljnings- och distributionsverksamheten inleddes under Q4-22 genom ett samarbete med Norex Selected Brands, en av de största importörerna av alkoholhaltiga drycker i Finland som importerar dryckesprodukter från över 20 olika länder. Den andra fasen av förändringsarbetet implementerades under Q1-23, genom ett distributionsavtal med Oy Sinebrychoff Ab, vilka distribuerar utvalda produkter till hotell, restaurang och caféer från och med 1 april 2023. Samarbetet med Norex Selected Brands och Oy Sinebrychoff Ab möjliggör för Arctic Blue Beverages att koncentrera flertalet kanaler till en erfaren och stor säljorganisation, för att därmed säkerhetsställa en kontinuerlig varumärkeskännedom samt konkurrenskraftig produktportfölj i alla bolagets viktiga distributionskanaler. Med hänsyn till att den nya distributionsmodellen nu under Q2-23 är i full rullning, förväntas Arctic Blue Beverages kunna fortsätta på tillväxtspåret och skala upp försäljningen ytterligare under kommande kvartal.
Efter ett försäljningsmässigt utmanande avslut på år 2022 har Arctic Blue Beverages inlett år 2023 positivt och tagit flertalet operationella kliv i rätt riktning. Bland annat har bolaget, tillsammans med distributören Joyhall Inc., introducerat Arctic Blue Beverages produkter till British Columbia (Kanadas näst västliga provins) med syfte att utöka det befintliga distributionsnätet som täcker över 30 butiker i provinsen Alberta. Därutöver har bolaget signerat ett distributionsavtal för de växande marknaderna i Benelux och Tyskland samt ett långsiktigt distributionsavtal med ID Shoji avseende den japanska inrikes- och resemarknaden. Genom samarbetet med ID Shoji stärker Arctic Blue Beverages positionen på den snabbväxande japanska ginmarknaden, vilken förväntas växa med en CAGR om ca 7 % under 2021- 2025, något som Analyst Group ser som en stark värdedrivare.
Kostnadsbesparingar gav fortsatt effekt under kvartalet
Under Q1-23 uppgick bolagets totala rörelsekostnader, exklusive COGS och avskrivningar, till ca -4,8 MSEK (-8,1), vilket motsvarar en minskning om 41 % Y-Y och 28 % Q-Q. En ökad försäljning och minskade rörelsekostnader resulterade i att Arctic Blue Beverages rörelseförlust minskade till -5,1 MSEK (-6,2). Kostnadsminskningen var relativt i linje med våra förväntningar, då bolaget under Q3-22 initierade kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten framgent. Bland annat har Arctic Blue Beverages implementerat mer kostnadseffektiva processer samt minskat användandet av externa tjänster, vilket har burit frukt i form av minskade rörelsekostnader under Q4-22 och materialiserats ytterligare under det Q1-23.
Finansiell ställning
Vid utgången av Q1-23 uppgick Arctic Blue Beverages kassa till ca 0,5 MSEK, värt att notera dock är att bolaget har, efter periodens utgång, tillförts ca 0,8 MSEK före emissionskostnader genom nyttjande av teckningsoptioner av serie TO2. Givet ovan nämnda likvida tillgångar, samt en fortsatt burn rate i linje med Q1-23 om -0,8 MSEK, skulle Arctic Blue Beverages vara i behov av ytterligare extern kapital redan under kommande månader, allt annat lika. Samtidigt uppgick bolaget kundfordringar till 5,7 MSEK vid utgången av mars 2023, vilket blir som en ”laggande” effekt i rörelsekapitalet och bör rimligen omsättas till likvida medel. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en ökad försäljning tillika minskade kostnader, stärker det kassaflödet och således även likviditeten i bolaget. Med det sagt så anser vi att Arctic Blue Beverages bör vara i behov av externt kapital inom en snar framtid för att stärka rörelsekapitalet och skala upp försäljningen, samt stärka kommersialiseringen av bolagets huvudprodukter på befintliga och nya marknader
Sammantaget anser vi att Arctic Blue Beverages har levererat en lovande start på det nya året där bolaget åter är på tillväxtspåret. Samtidigt fortsätter kostnadsbesparingar att bära frukt, vilket anses viktigt för att stärka likviditeten framgent. Blickar vi framåt så räknar vi med att Arctic Blue Beverages växer försäljningen succesivt under kommande kvartal, främst drivet av att bolagets nya distributionsmodell i Finland nu är i full rullning, samt att det internationella distributsonsnätet fortsätter att expandera.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Arctic Blue Beverages.
Kommentar på Arctic Blue Beverages Q4-rapport
2023-02-20
Arctic Blue Beverages publicerade den 20 februari 2023 bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet 2022. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Lägre nettoomsättning än väntat, vilken uppgick till ca 2,6 MSEK – motsvarande en minskning om 43 % jämfört med Q4-21
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till ca -7,5 MSEK (-5,3) – fortsatta kostnadsbesparingar ligger i korten
- Finansiell ställning – stärkt kassa genom inlösen av teckningsoptioner samt företrädesemission, fortsatt hög kapitalförbrukning medför dock att vi inte utesluter ytterligare kapitalanskaffning framgent
Lägre försäljning än väntat i det avslutande kvartalet för år 2022
Under Q4-22 uppgick nettoomsättningen till ca 2,6 MSEK (4,6), motsvarande en minskning om
43 % mot jämförbart kvartal föregående år, vilket var under våra förväntningar för kvartalet om 3,5 MSEK. Omsättningsminskningen är främst hänförlig till en substantiellt högre internationell försäljning under Q4-21, samt en svagare försäljningsutveckling på hemmamarknaden Finland, vilken representerade över 50 % av den totala försäljningen under Q4-22. Nettoomsättningen ökade dock med 13 % jämfört med föregående kvartal (Q3-22), främst till följd av positiva säsongseffekter samt att bolaget har levererat de första produkterna till Japan och Taiwan. Vidare har existerande kunder i Tyskland och Norge börjat lägga beställningar igen, vilket har varit förskjutet sedan pandemin.
Trots att bolaget fortsätter att uppleva försäljningsmässiga utmaningar så ser Analyst Group positivt på att Arctic Blue Beverages har expanderat distributionsnätverket ytterligare under den avslutande perioden för år 2022, vilket lägger grunden för högre leveransnivåer framgent. Bland annat har bolaget expanderat det befintliga distributionsavtalet för den australiensiska marknaden, vilket nu täcker över 150 butiker med produkter i alla av Australiens sex delstater, något som Analyst Group ser som ett strategiskt viktigt steg för expansionen i regionen. Därutöver har Arctic Blue Beverages ingått ytterligare ett distributionsavtal för den finska marknaden med Norex Selected Brands Oy. Avtalet omfattar distribution av Arctic Blue Beverages produkter till det nationella monopolet för dryckeshandel i Finland, Alko, till grossist samt till hotell och restaurang i Finland. I kombination med distributionsavtalet har parterna även tecknat ett agentavtal som omfattar distribution av Arctic Blue Beverages produkter inom det nordiska resehandelsområdet. Analyst Group anser att detta är ett viktigt avtal för att kunna skala upp försäljningen på hemmamarknaden Finland och den nordiska resehandeln under år 2023.
Kostnadsbesparingar gav effekt under Q4-22 – förväntas fortsätta under Q1-23
Under Q4-22 uppgick de totala rörelsekostnaderna, exklusive COGS, till ca -6,6 MSEK, vilket kan jämföras med -7,6 MSEK under Q4-21. Kostnaderna minskade således med ca 13 % jämfört med samma kvartal föregående år, samt ca 22 % jämfört med förra kvartalet (Q3-22). Kostnadsminskningen var relativt i linje med våra förväntningar, då bolaget under föregående kvartal initierade kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten framgent. Bland annat har Arctic Blue Beverages implementerat mer kostnadseffektiva processer samt minskat användandet av externa tjänster, vilket har burit frukt i form av minskade rörelsekostnader under kvartalet. Den fulla effekten av utförda kostnadsbesparingar förväntas materialiseras under Q1-23.
Finansiell ställning
Under det fjärde kvartalet år 2022 tillfördes bolaget dels ca 1,6 MSEK, före emissionskostnader, genom inlösen av teckningsoptioner av serie TO1, och dels ca 5,2 MSEK, före emissionskostnader, genom en fullt garanterad företrädesemission. Totalt stärktes kassan således med ca 6,8 MSEK, före emissionskostnader, vilket Analyst Group anser är viktigt för att möjliggöra fortsatt kommersialisering och expansion. Genom bolagets kassa vid utgången vid utgången av december 2022, vilken uppgick till ca 1,6 MSEK, samt en förväntad ökad försäljning efter periodens slut, tillika lägre rörelsekostnader till följd av kostnadsbesparingar, anser Analyst Group att det råder goda möjligheter för bolaget att få rörelsekapitalet att räcka till inlösen av teckningsoptioner av serie TO2 i mars/april 2023, vilket kan tillföra Arctic Blue Beverages ytterligare kapital. Samtidigt, med hänsyn till nuvarande börsklimat med låg investeringsvilja i framförallt bolag som ännu ej nått lönsamhet, vilket i synnerhet speglades i ett litet kapitaltillskott via bolagets teckningsoptioner av serie TO1, kan vi inte utesluta ytterligare kapitalanskaffning för Arctic Blue Beverages för att säkerställa likviditeten på längre sikt.
Sammantaget levererade Arctic Blue Beverages en försäljning som var något under våra estimat, men en kostnadsminskning som var relativt i linje med våra förväntningar. Om vi blickar framåt så förväntar vi oss att bolaget kan skala upp försäljningen under år 2023, dels till följd av den nya distributionsmodellen i Finland som Arctic Blue Beverages implementerar genom distributionsavtalet med Norex Selected Brands, vilken förväntas vara i full rullning från och med Q2-23, och dels till följd av ett expanderat distributionsnätverk i Asien och Nordamerika.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Arctic Blue Beverages.
Kommentar på Arctic Blue Beverages Q3-rapport
2022-11-21
Arctic Blue Beverages publicerade den 21 november 2022 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2022. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Lägre nettoomsättningen än väntat, vilken uppgick till ca 2,3 MSEK – motsvarande en ökning om 2 % jämfört med Q3-21
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till ca -8,8 MSEK (-2,4) – kostnadsbesparingar ligger i korten
- Finansiell ställning – stärkt kassa att vänta genom företrädesemission om 5,2 MSEK, vilken omfattas till 100 % av tecknings- och garantiåtaganden
Tredje kvartalet bjöd på en försäljningsökning om 2 %
Under Q3-22 uppgick nettoomsättningen till ca 2,3 MSEK (2,3), vilket motsvarar en ökning om 2 % mot jämförbart kvartal föregående år, och en minskning om -9 % Q-Q. Nettoomsättningen kom in lägre än våra förväntningar, främst till följd av att utvecklingen på nya marknader och expansionen på befintliga marknader har varit långsammare än väntat, bl.a. har leveranser till Norden och Tyskland blivit uppskjutna, vilket har haft en negativ påverkan på försäljningen. Vidare har Arctic Blue Beverages också senarelagt vissa produktutvecklingsprojekt och produktlanseringar, vilket Analyst Group anser har haft en negativ påverkan på tillväxten, med hänsyn till att försäljningen historiskt sett har ökat efter varje produktlansering. Trots ett försäljningsmässigt utmanande kvartal för Arctic Blue Beverages, så kan vi i Q3-rapporten utläsa ljusglimtar. Bland annat förväntade vi oss en stark försäljning från den globala resehandeln, vilket Arctic Blue Beverages nämner i rapporten som en drivande faktor till omsättningen, där försäljningen från den globala resehandeln var fem gånger högre jämfört med samma period föregående år. En annan positiv datapunkt från rapporten var att försäljningen på hemmamarknaden Finland fortsatte att uppvisa en positiv tillväxt även under det tredje kvartalet år 2022, vilken uppgick till 12 % jämfört med samma period föregående år.
Efter periodens utgång lanserades Arctic Blue Legacy Gin, vilken förväntas produceras i ett begränsat antal om 3 500 flaskor årligen och ska med sin högre kvalitet konkurrera inom det övre skiktet av premiumsegmentet. Den begränsade upplagan av Arctic Blue Legacys köprättigheter kommer distribueras som NFTs (non-fungible tokens), vilket innebär att Arctic Blue Beverages förvarar produkten i optimala förhållanden tills innehavaren av köprätten väljer att utnyttja sin option och köpa produkten, eller överföra det digitala ägarcertifikatet säkert över Ethereum blockkedjan. Utöver lanseringen av Arctic Blue Legacy Gin har Bolaget utökat distributionsnätverket genom bl.a. ett avtal med The Got Brothers Empire, för att distribuera Arctic Blue Beverages produkter Arctic Blue Gin och Arctic Blue Gin Navy Strength i Malaysia. Arctic Blue Beverages produkter är den enda ginen i The Got Brothers Empires produktportfölj, och kommer distribueras som superpremiumprodukter till exklusiva cocktailbarer, kasinogrupper och premiumrestauranger i Malaysia. Analyst Group ser positivt på distributionspartnerskapet, vilket förväntas öka varumärkeskännedomen på den asiatiska marknaden, tillika försäljningen.
Trots att expansionen har gått långsammare än förväntat, ser Analyst Group positivt på att Arctic Blue Beverages har startat expansionen till Nordamerika genom ett tvåårigt agentavtal med Joyhall Inc., vilket täcker distribution för Bolagets produkter i Alberta, Kanada. Första leveransen till Kanada skickades i slutet av juli 2022, och samarbetet förväntas innebära intäkter om totalt 5,9 MSEK under en tvåårsperiod. Kanada är det första landet i Nordamerika som Arctic Blue Beverages expanderar till och vid en lyckad kommersialisering anser Analyst Group att det råder goda möjligheter för bolaget att fortsätta expansionen inom Nordamerika. Arctic Blue Beverages har också expanderat i Japan, genom att erhålla den första beställningen från distributören ID Shoji som kommer att introducera bolagets produkter i Osaka, Japan. Genom beställningen stärker Arctic Blue Beverages bolagets position på den snabbväxande japanska ginmarknaden, vilken förväntas växa med en CAGR om ca 7 % under 2021-2025.
Ökad rörelseförlust – kostnadsbesparingar i korten
Under Q3-22 uppgick de totala rörelsekostnaderna, exklusive kostnader för material och service (COGS), till ca -9,0 MSEK, vilket kan jämföras med -5,3 MSEK under Q3-21. Rent procentuellt är det en stor ökning (70 %), vilket antas främst vara hänförligt till expansions- och marknadsföringskostnader. Samtidigt minskade rörelsekostnaderna med ca 40 % Q-Q, vilket är ett resultat av att Q2-22 belastades av emissionskostnader hänförligt till noteringen om ca 3,7 MSEK samt engångskostnader för att etablera ett nytt moderbolag i Sverige. Sammantaget var kostnadsutvecklingen under perioden i linje med Analyst Groups förväntningar, där vi ser positivt på att Bolaget nu har påbörjat flera kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten framgent. Genom mer kostnadseffektiva processer och en minskad användning av externa tjänster förväntas Arctic Blue Beverages minska rörelsekostnaderna med ca 3 MSEK under Q4-22, samt ytterligare 1,5 MSEK under Q1-23, vilket Analyst Group ser som nödvändigt givet nuvarande finansiella ställning.
Finansiell ställning
Vid utgången av Q3-22 uppgick Arctic Blue Beverages kassa till ca 0,7 MSEK, värt att notera dock är att Bolaget har, efter periodens utgång, tillförts ca 1,6 MSEK före emissionskostnader genom nyttjande av teckningsoptioner av serie TO1. Vidare har Arctic Blue Beverages aviserat att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om ca 5,2 MSEK före emissionskostnader, där emissionslikviden avses att användas till att skala upp försäljningen, stärka kommersialiseringen av bolagets huvudprodukter på befintliga och nya marknader, samt bedriva vidare utveckling och lanseringar av nya produkter. För att säkra Bolagets rörelsekapital fram till slutförandet av företrädesemissionen har Bolaget ingått låneavtal med aktieägare uppgående till ca 2,2 MSEK som kommer att kvittas mot aktier i emissionen. Givet ovan nämnda likvida tillgångar, samt en burn rate i linje med Q3-22 om -1,8 MSEK, skulle Arctic Blue Beverages vara i behov av ytterligare extern kapital under Q1-23, allt annat lika. Däremot om hänsyn tas till ökad försäljning, vilket vi räknar med att Arctic Blue Beverages kan leverera under kommande månader, samt genom implementerade kostnadsbesparingar, stärker det kassaflödet och således även likviditeten i bolaget.
Sammantaget levererade Arctic Blue Beverages en försäljning som var något under våra estimat, varför vi kommer att se över våra omsättningsprognoser. Givet nuvarande kapitalförbrukning och försäljningsnivåer ser vi positivt på att bolaget har implementerat kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten samt för att möjliggöra en fortsatt expansion.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Arctic Blue Beverages.
Kommentar på Arctic Blue Beverages Q2-rapport
2022-08-15
Arctic Blue Beverages publicerade idag den 15 augusti 2022 bolagets delårsrapport för andra kvartalet 2022. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Nettoomsättningen uppgick till ca 2,6 MSEK – ökning med 174 % jämfört med Q2-21
- Högre rörelsekostnader än väntat till följd av att engångskostnader belastade perioden, EBIT-resultatet uppgick till -15,3 MSEK (5,0)
- Finansiell ställning och burn rate – fokus på kommande lösenperiod
Stark försäljningstillväxt till följd av att marknaden öppnar upp efter pandemin
Under Q2-22 uppgick nettoomsättningen till ca 2,6 MSEK (0,9), vilket motsvarar en ökning om 174 % mot jämförbart kvartal föregående år, dock från låga nivåer. Likt vad vi kommunicerade i vår senaste analys, förväntade vi oss en stark försäljning från den globala resehandeln, vilket Arctic Blue Beverages nämner i rapporten som en drivande faktor till den ökade försäljningen. Vidare ser Analyst Group positivt på att genomförda marknadsinsatser på hemmamarknaderna Finland och Sverige börjar bära frukt, vilket också bidrog starkt till tillväxten under kvartalet. Försäljningen i Finland mer än fördubblades under kvartalet jämfört med Q1-22 och försäljningen i Sverige, vilken sker främst genom det svenska alkoholmonopolet Systembolaget, var cirka fyra gånger högre under Q2-22 jämfört med föregående kvartal.
Nettoomsättningen kom in mer eller mindre i linje med våra förväntningar under det andra kvartalet år 2022. Blickar vi framåt så förväntar vi oss en substantiell tillväxt under H2-22, dels till följd av att det fjärde kvartalet säsongsmässigt brukar vara ett starkt kvartal, t.ex. utgjorde H2-21 cirka 80 % av den totala försäljningen för helåret 2021, och dels som ett resultat av att nya produktlanseringar förväntas accelerera tillväxten ytterligare. Historiskt sett har försäljningen ökat efter varje produktlansering, där lanseringen av Arctic Blue Gin Rose under det senaste kvartalet är ett tydligt exempel på detta, vilken redan har tagit en signifikant plats på marknaden och utgjorde 20 % av Arctic Blue Beverages försäljning i Finland redan under Q2-22. Vidare har Arctic Blue Beverages lanserat Bolagets första produkt inom det snabbväxande ”ready-to-drink”-segmentet, vidare förväntas produktion och försäljningsstart av Arctic Blue Legacy i Asien påbörjas under H2-22, vilket sammantaget estimeras bära frukt under kommande kvartalet.
Högre rörelsekostnader än väntat till följd av att engångskostnader belastade perioden
Under Q2-22 uppgick de totala rörelsekostnaderna, exklusive kostnader för material och service (COGS), till cirka 15,2 MSEK, vilket kan jämföras med 8,3 MSEK under Q1-22. Rent procentuellt är det en stor ökning (82 %) och således högre än vad Analyst Group hade estimerat, där övriga externa kostnader utgjorde den främsta kostnadsdrivaren och ökade med cirka 6 MSEK (Q-Q). Förutom kostnader förknippat med den dagliga rörelseverksamheten i form av exempelvis marknadsföringsinsatser, har kostnadsposten under perioden belastats av emissionskostnader hänförligt till noteringen om ca 3,7 MSEK samt engångskostnader för att etablera ett nytt moderbolag i Sverige. Till följd av att stora delar av kostnadsökningen antas bestå av engångskostnader, ser vi inte att den markanta ökningen kommer att vara en ihållande trend utan istället räknar vi med lägre rörelsekostnader under kommande kvartal jämfört med Q2-22. Med det sagt kommer det bli utmanande för Arctic Blue Beverages att införliva våra kostnadsprognoser för helåret 2022, varför vi kommer att se över våra prognoser i samband med den uppdaterade analysen.
Finansiell ställning och burn rate
Vid utgången av Q2-22 uppgick kassan till 6,2 MSEK, och under samma period tillfördes bolaget, via en nyemission i samband med noteringen, en bruttolikvid om ca 28 MSEK innan transaktionsrelaterade kostnader, vilket således har stärkt kassan. Under det andra kvartalet år 2022 uppgick bolagets kassaflöde från den operativa verksamheten till cirka -6,9 MSEK/månad, vilket är en ohållbar nivå givet nuvarande kassaposition. Givet att Arctic Blue Beverages skulle upprätthålla samma burn rate under kommande månader skulle kassan redan vara förbrukad, vilket antas inte vara fallet, utan den främsta förklaringen bakom den höga kapitalförbrukningen under kvartalet anser Analyst Group vara den höga rörelseförlusten, tyngt av kostnader av engångskaraktär, vilket i sin tur påverkar kassaflödet negativt. Med hänsyn till en estimerad lägre burn rate efter sista juni 2022, samt att bolaget vid utgången av Q2-22 hade kundfordringar uppgående till cirka 6 MSEK vilket blir som en ”laggande” effekt i rörelsekapitalet och bör rimligen ha omsatts till faktiska likvida medel nu efter sommaren, anser vi att Arctic Blue Beverages kassaposition bör räcka till inlösenperiod av TO1 under mitten av oktober. Med det sagt anser vi att det är av väsentlig vikt att aktien utvecklas med ett bra momentum för att Arctic Blue Beverages ska kunna erhålla tillräcklig finansiering för att fortsätta exekvera på bolagets expansionsplaner.
Sammantaget ser vi positivt på att Arctic Blue Beverages ökar sin försäljning på nuvarande marknader, samt fortsätter att ta strategiska kliv för att expandera in på nya marknader, vilket bäddar för fortsatt stark tillväxt framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Arctic Blue Beverages.
Aktiekurs
0.67
Värderingsintervall
2023-08-25
Bear
0,5 SEKBase
0,85 SEKBull
1,06 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-06-30
Kommentar på Arctic Blue Beverages Q2-rapport
2023-08-21
Arctic Blue Beverages har publicerat bolagets delårsrapport för det andra kvartalet 2023. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
Utmanande klimat
Under det andra kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till ca 1,9 MSEK (2,6), vilket motsvarar en minskning om 25 % mot jämförbart kvartal föregående år. Den sjunkande försäljningen är främst hänförlig till de nu mer utmanande ekonomiska tiderna, där konsumenter väljer att köpa billigare produkter snarare än sådana från premiumsegmentet. I Finland minskade den bredda ginförsäljningen under Q2-23 med 7 % och inom premiumsegmentet var fallet ännu större. Trots detta minskade bara försäljningen av Arctic Blue Gin med 3 % jämfört med Q2-22, vilket vi såklart ser positivt på och tolkar som att Arctic Blue Beverages har lyckats bibehålla en andel av marknaden. Sett till UK och Sverige har försäljningsutvecklingen varit svag, samtidigt som försäljningen inom Tyskland, Benelux och Travel Retail har utvecklats positivt under första halvan av 2023, vilket primärt berott på att nya distributionsavtal har adderats.
Rörelsekostnaderna på fortsatt låg nivå
Under Q2-23 uppgick bolagets totala rörelsekostnader, exklusive COGS och avskrivningar, till ca -4,9 MSEK (-14,6), vilket motsvarar en minskning om 67 % Y-Y. Vi ser såklart positivt på att Arctic Blue Beverages har minskat sina rörelsekostnader rejält Y-Y, även om det ska nämnas att det andra kvartalet 2022 var belastat av höga engångskostnader hänförliga till omorganisering och emissionskostnader. Om vi istället jämför med det föregående kvartalet i år (Q1-23), då bolagets rörelsekostnader uppgick till -4,8 MSEK, uppvisade Arctic Blue Beverages en relativt stabil kostnadsbas under Q2-23. Trots en vikande försäljning under kvartalet så bidrog därmed detta till att Arctic Blue Beverages kunde rapportera en i stort sett oförändrad rörelseförlust på EBIT-nivå jämfört med föregående kvartal i år (Q1-23). Den stabila kostnadsnivån var i linje med våra förväntningar, då bolaget under Q3-22 initierade kostnadsbesparingar för att stärka likviditeten framgent, vilket vi även kunde se effekter av under de två föregående kvartalen. Vi noterar även en finansiell minuspost om ca 0,8 MSEK i resultaträkningen vilken belastat nettoresultatet, vilket var en väntad engångseffekt till följd av den tidigare försäljningen av dotterbolaget Valamo Beverages Oy.
Arctic Blue Laku har haft stora framgångar
Under inledningen av årets andra kvartal lanserade Arctic Blue Beverages produkten Arctic Blue Laku, vilket är en premium-lakritslikör. Lanseringen har varit minst sagt framgångsrik där Arctic Blue Laku vann Double Gold Medal i Singapore World Spirits Competition 2023, såväl som att produkten tilldelades Best of Class. Sedan lanseringen har Arctic Blue Laku tagits plats i standardsortimentet på Alko i Finland och under resten av 2023 arbetar Arctic Blue Beverages för att öka försäljningen även på global nivå.
Finansiell ställning
Vid utgången av Q2-23 uppgick Arctic Blue Beverages kassa till ca 0,9 MSEK, att jämföra med 0,5 MSEK vid utgången av mars 2023. Under årets andra kvartal ingår 2,3 MSEK i kassaflödet från försäljningen av en s.k. finansiell tillgång, vilket vi tolkar vara hänförligt till försäljningen av Valamo Beverages Oy. Exklusive detta uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning till -2,4 MSEK under Q2-23, motsvarande -0,8 MSEK/månad. Med hänsyn till bolagets rapporterade kassa vid utgången av juni så är den finansiella positionen därmed ansträngd. Samtidigt uppgick bolagets kundfordringar till 5,5 MSEK vid utgången av juni, vilket blir som en laggande effekt i rörelsekapitalet och bör rimligen omsättas till likvida medel. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en ökad försäljning tillika minskade kostnader, stärker det kassaflödet och således även likviditeten i bolaget.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Arctic Blue Beverages.