TCECUR Sweden AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) är en teknikorienterad säkerhetskoncern med lång historik och erfarenheter av leveranser till stora koncerner och den offentliga sektorn. TCECUR består idag av 10 dotterbolag, alla specialiserade inom olika områden av säkerhet, som levererar säkerhetssystem och säker kommunikation till samhällets mest krävande kunder. Erbjudanden består av en kombination av egna produkter och lösningar samt agenturer från världsledande producenter. Koncernen består av TC Connect AS i Norge, TC Connect Sweden AB, RF Coverage AB, LåsTeam Sverige AB, Mysec Sweden AB, Lamport Sweden AB, Access World Technic AB, Kungslås AB, Sectragon AB och Sectragon International AB.
Pressmeddelanden
Omstrukturering för att påvisa underliggande lönsamhet
TCECUR (”TCECUR” eller ”Koncernen”) har stängt böckerna för årets andra kvartal, vilket färgats av modest omsättningstillväxt (3 % Y-Y) och lönsamhet som lämnar mer att önska. Trots att H1-24 inte levt upp till marknadens förväntningar finns det en rad ljusglimtar under kvartalet som bådar gott inför lönsam tillväxt framgent. Fortsatta nödvändiga investeringar i primärt Sectragon International och Lamport, samt ökade investeringar i produktutveckling av en larmsändare i syfte att kapitalisera på avvecklingen av 2G- och 3G-näten, är viktiga initiativ som förväntas främja framtida tillväxt. Vidare presenterades uppdaterade finansiella mål, där Koncernen bl.a. har som ambition att 20 % av de totala intäkterna skall vara av återkommande karaktär, vilket har potential att bidra till ökad lönsamhet framgent. Utifrån en reviderad helårsprognos för år 2024 härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 38,2 kr (49,8) i ett Base scenario.
- Modest omsättningstillväxt men robust orderstock
Nettoomsättningen under årets andra kvartal uppgick till 145,0 MSEK (140,7), motsvarande en tillväxt om 3 % Y-Y, vilket understeg våra estimat om 150,6 MSEK. Tillväxten i återkommande intäkter fortsätter att imponera (24 % Y-Y), och uppgår vid periodens slut till 65,4 MSEK, motsvarande ca 11 % av omsättningen LTM. Blickar vi framåt ger orderstocken om 194,4 MSEK en indikation på en återhämtning under H2-24, samt utgör en stark signal om den robusta efterfrågan på Koncernens konkurrenskraftiga tjänsteportfölj.
- Lönsamheten uppfyller inte förväntningarna
Rörelsekostnaderna (exkl. COGS och D&A) ökade med 9 % Y-Y, där personalkostnader stack ut med en ökning om 11 % Y-Y. Den tilltagande kostnadskostymen på rörelsenivå, driven av ökade personalkostnader i samband med förändring av ledningspersoner, kompenserades dock av en stark bruttomarginal under Q2-24, vilken uppgick till 53,6 % (50,0). Trots detta minskade EBITDA-resultatet med -4,2 % Y-Y, uppgående till 7,1 MSEK (7,4). Lönsamhetsprofilen varierar kraftigt mellan Koncernens dotterbolag, där affärsområdet Säker Kommunikation utmärker sig som det mest lönsamma segmentet, vilket även är källan till merparten av Koncernens återkommande intäkter, ett fokusområde som utgör en viktig pusselbit för att närma sig lönsamhetsmålet om 10 % EBITA-marginal. Vidare anser Analyst Group att det är av yttersta vikt att effektivt adressera de identifierade förbättringsområdena inom dotterbolagen, då framgångsrika effektiviseringsåtgärder är essentiella för att bidra till en starkare marginalprofil på lång sikt.
- Reviderade värderingsintervall i samtliga scenarion
I samband med Q2-rapporten reviderar vi våra estimat, vilka innefattar en lägre omsättningstillväxt samt lönsamhet under prognosperioden. Baserat på ett estimerat EBITDA-resultat om 43,5 MSEK för år 2024, en EV/EBITDA-multipel om 10,0x och en oförändrad kapitalstruktur, härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 38,2 kr (49,8) i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Kortsiktiga lönsamhetsproblem – långsiktiga tesen intakt
TCECUR (”TCECUR” eller ”Koncernen”) presenterade en Q1-rapport som kom in något lägre än estimerat avseende omsättning. Flera faktorer, såsom ökade kostnader till följd av ett tillfälligt behov av underentreprenörer, en engångskostnad och ökade investeringar i Sectragon Internationals expansion, resulterade i ett minskat EBITDA-resultat om -44 % Y-Y, varför marknaden handlade ned aktien kraftigt under rapportdagen. Detta till trots anser Analyst Group att det finns flera positiva aspekter att lyfta fram från Q1-rapporten, såsom stark tillväxt i de återkommande intäkterna (25 % Y-Y), att åtta av tio dotterbolag når ATH i försäljning och att Sectragon International har inlett bolagets tillväxtresa på den globala marknaden. Utifrån en reviderad helårsprognos för år 2024 estimeras ett EBITDA-resultat om ca 58,3 MSEK (65,2) i ett Base scenario, vilket leder till ett potentiellt nuvärde per aktie om 49,8 kr (55,2).
- Åtta av tio dotterbolag når ATH avseende omsättning
Under årets första kvartal rapporterade TCECUR en omsättning om 157,6 MSEK (148,4), motsvarande en tillväxt om 6,2 % Y-Y, något under estimerad nettoomsättning i ett Base scenario om 160,0 MSEK. Trots att majoriteten av dotterbolagen når försäljningsrekord under kvartalet hämmas tillväxten för Koncernen som helhet av en inbromsning i orderläggningen från en av AWTs största kunder och tuffa jämförelsetal för RF Coverage.
- Kortsiktiga lönsamhetsproblem
Sett till bruttomarginalen uppgick denna till 48,7 % (52,5), vilket således understeg vårt estimat om 49,5 %. Detta, i kombination med en ökad kostnadsbas på grund av ett tillfälligt behov av underentreprenörer, en engångskostnad om 1 MSEK hänförligt till en strategistudie och ökade investeringar i Sectragon International, ledde det till ett minskat EBITDA-resultat i jämförelse med samma period föregående år. Analyst Group anser att lönsamhetsproblemen är av övergående karaktär och att effekterna av TCECURs tillväxtinitiativ ännu inte har realiserats fullt ut, vilket skapar goda möjligheter för en gynnsam lönsamhetsutveckling framgent.
- Reviderade värderingsintervall i samtliga scenarion
I samband med rapporten väljer vi att justera våra estimat, vilka inkluderar en något lägre omsättningstillväxt samt lönsamhetsutveckling under prognosperioden. Kortsiktiga utmaningar föranleder att Analyst Group estimerar en något långsammare utväxling av den underliggande skalbarheten som TCECURs affärsmodell besitter. Vi bedömer dock att utsikterna för H2-24 ser goda ut i termer av tillväxt och lönsamhet, vilket återspeglas i ett estimerat EBITDA-resultat om 58,3 MSEK för helåret 2024, motsvarande en EBITDA-marginal om 9,3 %. Baserat på ovan nämnda EBITDA-resultat, en EV/EBITDA-multipel om 9,8x och en oförändrad kapitalstruktur, härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 49,8 kr (55,2) i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ett år präglat av förändringar
TCECUR (”TCECUR” eller ”Koncernen”) avslutade år 2023 med en något lägre omsättning och lönsamhet än estimerat, men sett till helåret har Koncernens solida affärsmodell bekänt färg, vilket illustreras av den organiska tillväxten om 10,5 %. En stark orderstock vid utgången av Q4-23 indikerar att det nya året börjat på samma inslagna bana, vilket stärker vår tes om att även nuvarande år kan präglas av fortsatt stadig tillväxt. Med en robust balansräkning (Nd/EBITDA 0,8x), en ny erfaren VD vid rodret och fortsatt fokus på lågt hängande frukter för att stärka lönsamheten, anser Analyst Group att TCECUR är väl positionerade för fortsatt lönsam tillväxt. Utifrån en reviderad helårsprognos för år 2024 estimeras ett EBITDA-resultat om ca 65,2 MSEK (71,2) i ett Base scenario, vilket leder till ett potentiellt nuvärde per aktie om 55,2 kr (66,7).
- Svåra jämförelsesiffror
Under årets sista kvartal rapporterade TCECUR en omsättning om 173,3 MSEK (177,6), motsvarande en minskning om 2,4 % Y-Y. Därmed understeg Koncernens nettoomsättning våra estimat i ett Base scenario om 176,6 MSEK, där den primära orsaken till minskningen var en stor leverans till Trafikverket under Q4-22, vilket därmed ökade omsättningen avsevärt. TCECUR avslutar året med en solid orderbok om 186,5 MSEK, vilket i kombination med en stark strukturell medvind i samtliga marknader där dotterbolagen verkar, bådar gott för fortsatt hållbar tillväxt.
- Bruttomarginalen understeg våra estimat
Bruttomarginalen uppgick till 50,5 % (48,1), i jämförelse med Q3-23, då bruttomarginalen uppgick till 49,1 %, vilket således understeg våra estimat om 52,3 %. Detta kan härledas till resursbrist, främst inom affärsområdet Nationella Säkerhetssystem, vilket tvingade Koncernen att öka användningen av underleverantörer och därigenom hämmades bruttomarginalen. De ovan nämnda faktorerna, i kombination med att en rad projekt översteg kostnaderna enligt prognos, samt ökade investeringar till följd av uppstarten av två lovande initiativ, gjorde att även EBITDA-resultatet understeg våra estimat (21,5 MSEK vs. 24,8 MSEK). EBITDA-marginalen uppgick till 12,4 %, vilket var 1,7 procentenheter lägre än vad vi hade räknat med.
- Reviderade värderingsintervall i samtliga scenarion
I sämre konjunkturstider tenderar stabilitet och förutsägbara kassaflöden att premieras, vilka är egenskaper som TCECUR besitter. Analyst Group anser dock att detta inte återspeglas i värderingen, varför vi bedömer att aktien för närvarande erbjuder en attraktiv risk/reward. I samband med rapporten väljer vi att revidera våra estimat, vilka innefattar en något lägre omsättningstillväxt samt lönsamhetsutveckling under prognosperioden. Baserat på ett estimerat EBITDA-resultat om 65,2 MSEK för helåret 2024, en EV/EBITDA-multipel om 9,8x och en oförändrad kapitalstruktur, härleds ett potentiellt nuvärde per aktie om 55,2 kr (66,7) i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
8
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Rekordstor orderbok och förbättrad lönsamhet
TCECUR (”Koncernen”) levererade en Q3-rapport som överraskade positivt på översta raden, men där marginalen inte nådde upp till vårt estimat, främst hänförligt till högre COGS än förväntat. Trots rådande marknadsklimat uppvisar TCECUR en hälsosam tillväxt om 7,6 % och vid utgången av Q3-23 uppgick orderstocken till rekordhöga 214 MSEK, vilket bäddar för stark tillväxt under kommande kvartal. Givet att Koncernens genomförda lönsamhetsåtgärder bär frukt finns goda möjligheter till fortsatt stärkt lönsamhet. Vi anser fortsatt att aktien är undervärderad och utifrån en uppdaterad helårsprognos för år 2023, estimeras ett EBITDA-resultat om ca 58,5 MSEK (60,7) i ett Base scenario, vilket leder till ett potentiellt värde per aktie om 66,7 kr (70,0).
- Högre omsättning men lägre bruttoresultat än väntat
Under årets tredje kvartal levererade TCECUR en omsättning om 124,3 MSEK (115,5), motsvarande en ökning om 7,6 %, varav den organiska tillväxten var i nivå med 7,6 %, då endast tilläggsförvärvet, Jocab, inkluderas som förvärv under jämförelsekvartalet. Koncernens nettoomsättning kom därmed in något över våra förväntningar i ett Base scenario om 120,5 MSEK. Sett till bruttomarginalen uppgick denna till 49,1 % (45), vilket var 2,9 procentenheter lägre än vårt estimat om 52 %, främst på grund av högre COGS än estimerat, där vi antar att denna post belastats av ökade materialkostnader. Ökade COGS, i kombination med OPEX som var något lägre än vårt estimat, resulterade i ett EBITDA-resultat om 10,2 MSEK (8,7), motsvarande en marginal om 8,2 % (7,5), vilket var något lägre än Analyst Groups estimat om 12,4 MSEK.
- Fortsatt lönsamhetsfokus framgent
TCECUR har under kvartalet genomfört en rad aktiviteter som på sikt väntas leda till ökad lönsamhet inom Koncernen, där bl.a. en fusion har genomförts mellan Mysec och Automatic Alarm, i syfte att stärka det sammanslagna produkt- och tjänsteerbjudandet samt att realisera kostnadssynergier genom samordnade inköp. Utöver det har Sectragon genomfört en internationell expansion för att dra nytta av den ökade efterfrågan, vilket Analyst Group estimerar kommer leda till ökad lönsamhet för Koncernen som helhet, givet fortsatt stark tillväxt i kombination med dotterbolagets lönsamma affärsmodell. Givet att TCECUR lyckas exekvera på angivna lönsamhetsåtgärder och därigenom uppnå kostnadssynergier och interna effektiviseringar, ser Analyst Group goda möjligheter för Koncernen att fortsätta förbättra marginalen.
- Reviderat värderingsintervall
I samband med Q3-rapporten gör vi mindre justeringar i våra estimat för helåret 2023, vilka innefattar en högre omsättning men med en lägre bruttomarginal. Utifrån en bibehållen EV/EBITDA-multipel om 12x, härleds ett värde per aktie om 66,7 kr (70,0) i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
8
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Kursreaktionen är överdriven – vi ser fortsatt god uppsida
TCECUR har presenterat sin Q2-rapport vilken intäktsmässigt var i linje med våra estimat, men där bl.a. omstruktureringar resulterade i engångskostnader vilket pressade marginalen. Som en följd straffade marknaden aktien hårt och även om vi kan hålla med om att en viss nedgång var rimlig, var inte den graden av reaktion motiverad. Vi anser fortsatt att aktien är undervärderad och utifrån en uppdaterad helårsprognos för 2023, där vi räknar med ett EBITDA-resultat omkring 61 MSEK (63) i ett Base scenario, härleder vi ett potentiellt värde per aktie om 70 kr (74).
- Intäkter i linje med estimat – men negativt resultat
Under årets andra kvartal levererade TCECUR en omsättning om 140,7 MSEK (114,9), motsvarande en ökning om 22 %. Koncernen prickade därmed i stort sett in vårt estimat i ett Base scenario om 143,5 MSEK. Sett till bruttomarginalen uppgick denna till 50 % (55,7), vilket var en (1) procentenhet lägre än vårt estimat om 51 %. Detta, i kombination med engångskostnader om 4,1 MSEK hänförligt till om-struktureringar, bidrog till ett sjunkande EBITDA-resultat och röda siffror på sista raden, något som inte hänt sedan tredje kvartalet år 2021. Justerat för nämnda engångskostnader uppgick dock EBITDA-resultatet till 11,5 MSEK, vilket skulle ha motsvarat en marginal om 8,2 %.
- Fokus på att höja lönsamheten
Nationella Säkerhetssystem är fortsatt det segment som står för den största andelen av Koncernens totala försäljning, vilken under Q2-23 uppgick till 75,4 MSEK (70,2), motsvarande en tillväxt om ca 7,4 %. I Q2-rapporten skriver TCECUR att arbetet med den operativa effektiviteten har blivit eftersatt främst inom just detta segment, inom vilket fem fristående bolag ingår. TCECUR arbetar nu därför med att höja resultatgenereringen inom segmentet, vilket såklart är viktigt – inte minst med tanke på hur pass stor andel av Koncernens totala försäljning som kommer från segmentet. Vad gäller de resterande två segmenten Säker Kommunikation och Globala Säkerhetssystem är det fortsatt bra vind i seglet, både vad gäller tillväxt och lönsamhet. Om TCECUR därmed kan förbättra resultatet även inom segmentet för Nationella Säkerhetssystem, ser vi chanserna som goda att Koncernen kan fortsätta stärka sin marginal.
- Uppdaterat värderingsintervall
I samband med Q2-rapporten väljer vi att behålla vår estimerade nettoomsättning om 574 MSEK år 2023, samt tilltro om att TCECUR kan upprätthålla en god lönsamhet under H2-23. Till följd av utfallet under Q2-23, vilket vi ser som ett hack i kurvan, räknar vi i denna analysuppdatering med ett EBITDA-resultat om 61 MSEK för helåret, att jämföra med 63 MSEK i vår föregående analys. Utifrån en bibehållen EV/EBITDA-multipel om 12x motsvarar det således värdering om 730 MSEK (EV). Baserat på ett antagande om en oförändrad kapitalstruktur vid utgången av 2023, ger det ett värde per aktie om 70 kr i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
8
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Har börjat året på bästa möjliga sätt
TCECUR avslutade 2022 starkt och temat har fortsatt även under de inledande tre månaderna 2023, där Koncernen med råge slog våra estimat i både ett Base- och Bull scenario. Tillväxten uppgick till 63 %, varav 34 % organisk, i kombination med en EBITDA-marginal som klättrade upp till närmare 11 %. TCECUR ser fortsatt inga tecken på avmattning i efterfrågan från marknaden utan snarare ljusa utsikter för fortsatt lönsam tillväxt. I samband med denna analysuppdatering gör vi ett par mindre justeringar i våra helårsestimat för 2023, där vi utifrån en bibehållen EV/EBITDA-multipel om 12x upprepar vårt motiverade värde per aktie om 74 kr (74) i ett Base scenario.
- Kraftig tillväxt och lönsamhet under årets tre första månader
Under årets tre första månader levererade TCECUR en omsättning om 148,4 MSEK (91,3), motsvarande en ökning om 63 %. Koncernen slog därmed vårt estimat i ett Base scenario om 108 MSEK, vilket vi såklart ser positivt på. I kombination med en hög tillväxt levererade TCECUR även en god lönsamhet, där EBITDA-resultatet steg till 16,1 MSEK (6,7), motsvarande en marginal om 10,8 % (7,3). Även detta överträffade vår prognos om ett EBITDA-resultat om
8,4 MSEK.
- Fortsatt hög efterfrågan
Även om vissa ljuspunkter har börjat lysa under de senaste veckorna är det fortfarande en generellt svag och skakig konjunktur som vi befinner oss i. Många branscher och bolag har det fortsatt tufft, där vinstvarningar och besparingsprogram har avlöst varandra. Vad gäller TCECUR har dock bilden sett helt annorlunda ut, där Koncernen har en fortsatt bibehållen trend av starka kvartalsprestationer i ryggen. Vid utgången av mars nådde dessutom orderstocken en ny rekordnivå, motsvarande 211 MSEK. Enligt TCECUR syns ännu inga tecken på att marknaderna för säkerhetssystem eller säker kommunikation håller på att bromsa in, varför vi räknar med en fortsatt god och lönsam tillväxt under kommande kvartal.
- Upprepar värderingsintervallet
I samband med Q1-rapporten väljer vi att justera upp våra estimat något för 2023 i samtliga scenarion, till följd av en starkare inledning på året än tidigare estimerat. Än sålänge syns inga tecken på avmattning vad gäller efterfrågan, men för att kunna göra en större höjning av våra estimat väljer vi att avvakta ytterligare ett kvartal för att kunna bekräfta trenden. Utifrån en bibehållen EV/EBITDA-multipel om 12x på 2023 års prognos om 63 MSEK i EBITDA-resultat i ett Base scenario, motsvarar det en värdering om 755 MSEK (EV). Baserat på ett antagande om en oförändrad kapitalstruktur vid utgången av 2023, ger det ett värde per aktie om 74 kr (74).
7
Värdedrivare
8
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att visa lönsam tillväxt
TCECUR avlutade 2022 starkt där Koncernen återigen överträffade vårt försäljningsestimat och levererade en omsättning om 499 MSEK för helåret. EBITDA-marginalen var fortsatt stabil och i linje med vårt basscenario. Många företag kämpar med det rådande konjunkturläget men hittills verkar TCECUR inte tillhöra denna skara, tvärtom syns hittills inga tecken på avmattning utan snarare ljusa utsikter för fortsatt lönsam tillväxt. I samband med denna analysuppdatering reviderar vi upp våra helårsestimat för 2023, vilket utifrån en tillämpad EV/EBITDA-multipel om 12x ger ett motiverat värde per aktie om 74 kr (69) i ett Base scenario.
- Slog våra estimat med råge
TCECUR levererade en omsättning om 177,6 MSEK (106,9) under Q4-22, motsvarande en ökning om 66 %. Koncernen slog därmed vårt estimat i ett Base scenario om 143,2 MSEK, vilket vi såklart ser positivt på. I kombination med en hög tillväxt levererade TCECUR även en god lönsamhet, där EBITDA-resultatet steg till 24,6 MSEK (14,4), motsvarande en marginal om 13,9 % (13,5). Detta var i nära linje med vår prognos där vi hade estimerat en marginal om 13,1 %.
- Inleder 2023 med en stabil balansräkning
Vid utgången av december uppgick TCECURs totala skuldsättning till 81,5 MSEK, vilket utgjorde ca 15 % av den totala balansomslutningen. Det kan ställas i relation till kassan om 31,5 MSEK och kundfordringarna om 109,1 MSEK, vilka tillsammans utgjorde 26 % av balansomslutningen. I kombination med en Net Debt/EBITDA om 1,0x anser vi därmed att Koncernen har en stabil balansräkning.
- Ser inga tecken på avmattning
Den allmänna konjunkturen är skakig och många branscher har påverkats negativt, där företag tvingats kostnadseffektivisera för att möta en sviktande försäljning. Läget är fortsatt ostadigt, både inom Sverige såväl som globalt, men hittills verkar inga tecken finnas på att TCECUR har drabbats. Tvärtom är orderingången fortsatt stark och med en orderbok som uppgick till 187 MSEK (140) vid utgången av december, ser Koncernen ännu inga tecken på avmattning. Utöver att vila på en grund av tio stabila dotterbolag, har TCECUR dessutom en strukturell medvind från den fortsatta tillväxten inom säkerhetsmarknaden i stort.
- Höjer värderingsintervallet
I samband med Q4-rapporten väljer vi att revidera våra estimat för 2023 i samtliga scenarion, samtidigt som vi behåller vår applicerade EV/EBITDA-multipel. I denna analysuppdatering utgår vi från en EV/EBITDA-multipel om 12x på 2023 års prognos i ett Base scenario vilket, givet ett estimerat EBITDA-resultat om 62 MSEK för helåret, motsvarar en värdering om 749 MSEK (EV). Baserat på ett antagande om en oförändrad kapitalstruktur vid utgången av 2023, ger det ett värde per aktie om 74 kr (69).
7
Värdedrivare
8
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
2
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Attraktiv investering för kommande kvartal
Med Q3-rapporten presenterad står det klart att Koncernen överträffade vårt försäljningsestimat, varpå vi kan konstatera att årets tredje kvartal blev ovanligt starkt, med tanke på den säsongseffekt som vanligtvis brukar gälla. Bruttomarginalen var dock lägre än väntat men tack vare en god kostnadskontroll i rörelsen kunde TCECUR leverera ett EBITDA-resultat om 9 MSEK, vilket således var i nära linje med vårt estimat om 8 MSEK. Allt pekar på att TCECUR kommer avsluta 2022 starkt, frågan som återstår är hur rådande konjunkturläge kommer att påverka under 2023. Vi tror inte att TCECUR kommer vara helt skonade, men med tanke på de produkter och tjänster som Koncernen tillhandahåller ser vi att utrymme finns för tvåsiffrig organisk tillväxt, i kombination med stigande lönsamhet. Givet tillämpad EV/EBITDA-multipel upprepar vi vårt motiverade värde per aktie om 69 kr (69) i ett Base scenario.
- Ett starkt tredje kvartal
TCECUR levererade en omsättning om 116 MSEK (67) under Q3-22, motsvarande en ökning om 73 %. Koncernen slog därmed vårt estimat i ett Base scenario om 102 MSEK, vilket vi såklart ser positivt på. I kombination med en hög tillväxt levererade TCECUR även en god lönsamhet, där EBITDA-resultatet steg till 9 MSEK (5), motsvarande en marginal om 7,5 % (7,7). Detta var som nämnt i nära linje med vår förväntan, där vi hade estimerat ett EBITDA-resultat om 8 MSEK och en marginal om 7,8 %.
- Attraktiv investering för kommande kvartal
Under framförallt 2022 har många investerare i högre grad riktat sitt kapital till lönsamma kvalitetsbolag, något vi tror kommer vara fallet även under 2023. Stabilitet är en egenskap som ofta premieras på börsen, särskilt i sämre tider, där vikten av att bolag kan uppvisa ett uthålligt kassaflöde blir allt viktigare. TCECURs Cash Conversion Ratio uppgår LTM till 3.4x, d.v.s. för varje en (1) krona vinst Koncernen genererat, har 3,4 kr positivt operativt kassaflöde genererats. Rullande uppgår EBITDA-resultatet till 42 MSEK med en marginal på ca 10 %, och trenden är fortsatt positiv. I kombination med en tvåsiffrig organisk tillväxt borde TCECUR vara en attraktiv investering under kommande kvartal.
- Upprepar värderingsintervallet
För Q4-22 estimerar vi en omsättning om 143 MSEK (146), vilket innebär ett helårsestimat om 465 MSEK (454) för år 2022. Med hänsyn till att vi räknar med en något konservativare bruttomarginal under avslutningen av året justerar vi EBITDA-resultatet till ca 19 MSEK (22) under Q4-22. Vi anser att TCECUR på nuvarande nivåer är fortsatt lågt värderat givet den växande orderboken, stigande lönsamheten och ökade försäljningen som vi räknar med under kommande kvartal. Vi upprepar därför vårt tidigare värderingsintervall.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Resan uppåt fortsätter
TCECUR avslutar H1-22 med flaggan i topp där den nyligen presenterade Q2-rapporten visade stark tillväxt i kombination med ökad lönsamhet. De nyligen förvärvade bolagen Sectragon och Kungslås har fått en bra start och med en total orderbok för TCECUR-koncernen om 188 MSEK vid utgången av juni ser vi att alla förutsättningar finns för att fortsätta växa. Det, i kombination med en god lönsamhet, finansiell ställning och stark ägarbild, gör att vi ser TCECUR som en defensiv tillväxtaktie på småbolagslistorna. För 2022 räknar vi, i ett Base scenario, med en nettoomsättning om 454 MSEK (ej pro forma) med ett EBITDA-resultat om 49 MSEK, motsvarande en marginal om ca 11 %. Givet tillämpad EV/EBITDA-multipel upprepar vi vårt motiverade värde per aktie om 69 kr på 2022 års prognos.
- Överträffar återigen våra estimat
TCECUR levererade en omsättning om 115 MSEK (66) under Q2-22, motsvarande en ökning om 74 %. Koncernen slog därmed vårt estimat i ett Base scenario om 104 MSEK, vilket vi såklart ser positivt på. I kombination med en hög tillväxt levererade TCECUR även en god lönsamhet, där EBITDA-resultatet steg till
12 MSEK (6), motsvarande en marginal om 11 % (9). Även detta var över vår förväntan, där vi hade estimerat ett EBITDA-resultat om 11 MSEK. TCECUR har således för andra kvartalet i rad överträffat vår prognos.
- Starka marknadstrender
TCECUR består idag av tio dotterbolag och tillsammans har Koncernen en sammansatt portfölj av lösningar inom både nationella- och globala säkerhetssystem samt säker kommunikation. Behovet av säkerhetslösningar blir allt större, något allt fler rapporter pekar på. Exempelvis spår analysföretaget Markets and Markets att den globala marknaden för videohanteringsmjukvara kommer att växa från 11 mdUSD år 2022 till 31 mdUSD år 2027, motsvarande en genomsnittlig årlig tillväxt på 23 %. Dessa trender ger TCECUR medvind i seglet, och kan bidra till en fortsatt tillväxt.
- Vi justerar upp helårsestimat
Till följd av Q2-rapporten har vi justerat våra finansiella estimat för 2022. I ett Base scenario räknar vi med en omsättning om 454 MSEK (443), med ett EBITDA-resultat om 49 MSEK (47).
- Behåller värderingsintervallet
TCECUR har levererat ett starkt H1 och utvecklas i rätt riktning. Q2-rapporten var över vår förväntan vilket gör att vi räknar med en något högre omsättning och EBITDA-resultat för helåret 2022. Vi väljer att i denna analysuppdatering upprepa vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear, där vi ser en fortsatt god risk reward i aktien från nuvarande nivåer.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Når tvåsiffrigt antal dotterbolag inom koncernen
TCECUR har inlett året starkt där Q1-rapporten visade den näst högsta försäljningen för ett enskilt kvartal i Koncernens historia. Sett till TCECURs intäkter pro forma per den 31 mars 2022 (LTM), vilket då även inkluderar de senaste förvärvstillskotten Kungslås och Sectragon, uppgår intäkterna till 436 MSEK. Med hänsyn till detta samt att orderboken översteg 147 MSEK den sista mars, vilket då är exklusive tillkommande affärer från Kungslås och Sectragon, ser vi att förutsättningarna är goda för att TCECUR ska kunna fortsätta växa även under kommande kvartal. För 2022 räknar vi, i ett Base scenario, med en nettoomsättning om 443 MSEK (ej pro forma) med ett EBITDA-resultat om 47 MSEK, motsvarande en marginal om ca 11 %. Givet tillämpad EV/EBITDA-multipel höjer vi vårt motiverade värde per aktie till 69 kr (64) på 2022 års prognos.
- Överträffar våra estimat
Med Q1-rapporten presenterad kan vi konstatera att omsättningen under årets första kvartal uppgick till 91 MSEK (58), motsvarande en total ökning om 56 % Y-Y och organiskt 11 %, med ett EBITDA-resultat om 6,7 MSEK (3,6), motsvarande en marginal om 7,3 % (6,2). Det står således klart att TCECUR slog vårt omsättnings-estimat (76 MSEK), såväl som vårt estimerade EBITDA-resultat (5 MSEK). Med tanke på att första kvartalet generellt är säsongsmässigt svagt, anser vi att TCECUR har börjat året starkt.
- Orderboken på ny rekordnivå
Vid utgången av mars uppgick orderboken till ca 147 MSEK (85), vilket innebär att denna nu växt sex kvartal i rad. Efter perioden har dessutom ytterligare orders tillkommit, såväl som att förvärven under maj månad av Kungslås och Sectragon bidrar med ytterligare affärer. Det ger en bra fingervisning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal 2022, något vi räknat med i våra estimat.
- Välkomnar två nya förvärv
Med de två senaste förvärven av Kungslås och Sectragon får TCECUR-koncernen en ännu större, starkare och lönsammare plattform av bolag att fortsätta växa från. Vi räknar med att detta kommer att resultera i positiva intäkts- och kostnadssynergier framöver.
- Vi höjer vårt värderingsintervall
Vi anser att TCECUR utvecklas över våra förväntningar med god tillväxt och stigande lönsamhet. Utifrån våra uppdaterade estimat för år 2022, vilka då även inkluderar de senaste förvärven av Kungslås och Sectragon, presenterar vi därför i denna analys ett uppdaterat värderingsintervall i samtliga av våra tre scenarion Base-, Bull och Bear.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Rekordavslutning och nya höjder i sikte
Rekord på rekord på rekord – ungefär så kan TCECURs nyligen presenterade Q4-rapport sammanfattas, där det framgick att omsättningen steg med 73 %, vilket bidrog till att den rapporterade försäljningen för helåret 2021 landade på 298 MSEK. I kombination med en EBITDA-marginal om 13,5 % för fjärde kvartalet 2021 anser vi att TCECUR avslutar året starkt. Sett till Koncernens intäkter Pro Forma för 2021, vilka då inkluderar hela LåsTeams och RF Coverage:s fjolår, uppgår dessa till 362 MSEK. Med hänsyn till detta samt att orderboken nu överstiger 140 MSEK, ser vi att förutsättningarna är goda för att TCECUR ska kunna fortsätta växa även under kommande kvartal. För 2022 räknar vi, i ett Base scenario, med en nettoomsättning om 399 MSEK och ett EBITDA-resultat om 40 MSEK, motsvarande en marginal om ca 10 %. Givet tillämpad EV/EBITDA-multipel ser vi ett motiverat värde per aktie om 64 kr på 2022 års prognos.
- Som väntat en riktig ”Slam Dunk”
I vår tidigare analys hade vi räknat med att TCECUR skulle avsluta 2021 starkt, och att förutsättningarna fanns för att Koncernen skulle kunna leverera en riktig Slam Dunk vad gäller tillväxt och lönsamhet. Med Q4-rapporten presenterad kan vi konstatera att så blev fallet, vilken visade att omsättningen under Q4-21 uppgick till 107 MSEK (62), motsvarande en total ökning om 73 % Y-Y och organiskt 23 %, med ett EBITDA-resultat om 14,4 MSEK (4,9), motsvarande en marginal om 13,5 % (7,9). Fjärde kvartalet 2021 blev därmed det historiskt bästa kvartalet i TCECURs historia.
- Välfylld orderbok pekar på fortsatt tillväxt
Sett till TCECURs orderbok kan vi konstatera att denna växt fem kvartal i rad och nu uppgå till totalt 140 MSEK (81), vilket är 74 % högre än samma period föregående år. I kombination med att de återkommande intäkterna fortsätter stiga, vilka nu uppgår till 46 MSEK (39), ger det en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa organisk tillväxt även under 2022.
- Fler förvärv är troligen att vänta
I rapporten skriver TCECUR att med en välfylld kassa och positivt kassaflöde så står Koncernen ”väl rustade inför kommande förvärv” under 2022. Med hänsyn till detta, och TCECURs finansiella position, ser vi det som troligt att nya förvärv kan vara att vänta under kommande kvartal.
- Uppdaterat värderingsintervallet
Vi anser att TCECUR utvecklas i bra takt med god tillväxt och stigande lönsamhet. Utifrån våra estimat på 2022 års prognos presenterar vi därför i denna analys ett uppdaterat värderingstervall i samtliga av våra tre scenarion Base-, Bull och Bear.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Går mot ett rekordår
Vi befinner oss snart i andra halvan av årets sista kvartal, och med nio rapporterade månader i ryggen står det redan klart att TCECUR kommer att överträffa 2020 helårsprestation. De drivande faktorerna bakom detta är en kombination av god organisk tillväxt och flertalet gjorda förvärv som bidragit positivt. Med en orderbok som uppgår till 118 MSEK räknar vi med att TCECUR kommer leverera en rekordavslutning på året med en omsättning omkring 92 MSEK för Q4-21. Utifrån ett estimerat EBITDA-resultat om 24 MSEK för helåret 2021, en EV/EBITDA-målmultipel om 20x och med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter den stundande företrädesemissionen avklarats, ser vi ett motiverat värde per aktie om 49 kr i ett Base scenario på 2021 års prognos.
- Ökar intäkterna med +70 %
Under Q3-21 uppgick omsättningen till ca 67 MSEK (39), motsvarande en total ökning om 72 % Y-Y och organiskt 13 %, med ett justerat EBITDA-resultat om 5,7 MSEK (5,1) motsvarande en marginal om 9 % (13). På EBIT-nivå levererade TCECUR ett resultat om 0,8 MSEK (2,6), motsvarande en EBIT-marginal om 1 % (6). Att orderboken nu uppgår till 118 MSEK (67), en ökning om 75 % mot jämförbar period, talar för en stark tillväxt under kommande kvartal.
- Fyller på kassan via säkerställd nyemission…
Mellan den 12-26 november reser TCECUR ca 52 MSEK genom en 100 % säkerställd företrädesemission, där teckningsåtagandena från ledning, styrelse och huvudägare uppgår till hela 52 %. Av emissionslikviden går 20 MSEK till att återbetala tidigare förvärvslån, vilket kommer resultera i att Koncernens Net Debt/EBITDA går från 4,1x till att åter understiga målsättningen om 2,5x.
- … vilket skapar utrymme för nya förvärv
Med den återstående likviden från företrädesemissionen om ca 32 MSEK kan TCECUR investera i både en ökad organisk tillväxt såväl som nya strategiska förvärv. Angående förvärv visar TCECUR inga tecken på att slå av takten vad gäller att hitta nya bolag att köpa, något som de totalt tre gjorda förvärven under de senaste 13 månaderna verkligen visar. Detta har även återspeglat sig i värderingen av TCECUR, där en närmast islossningsliknande effekt i kursutvecklingen har kunnat bevittnas sedan inledningen av Q3-20. Med ett bevisat track record, utrymme för nya förvärv och fortsatt god organisk utveckling i befintliga dotterbolag, tror vi att kommande kvartal kan bli riktigt spännande för TCECUR.
- Värderingsintervall justerat utifrån emissionen
Vi anser att TCECUR utvecklas enligt plan, varför vi därmed håller fast vid det bolagsvärde som vi tidigare ansett varit motiverat i våra samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear på 2021 års prognos. Dock, med hänsyn till företrädesemissionen och efterföljande balansräkning, justeras vårt värderingsintervall i termer av värde per aktie.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Tar klivet upp i en ny division
Med senaste förvärven av RF Coverage och LåsTeam tar TCECUR ett kliv uppåt och förstärker sin position på marknaden som en ledande säkerhetskoncern. Aktien befinner sig i en positiv trend, samtidigt, med tanke på nuvarande värdering LTM, anser vi i vårt Base scenario att det finns en fortsatt god uppsida från nuvarande nivåer. För 2021 estimerar vi en nettoomsättning om 302 MSEK (ej pro forma), med ett EBITDA-resultat om ca 26 MSEK. Utifrån en målmultipel om EV/EBITDA 17,5x, ser vi nu ett motiverat värde per aktie om 60 kr (46) på 2021 års prognos i ett Base scenario.
- Förtjänar en värderingspremie
Under Q2-21 uppgick omsättningen till ca 66 MSEK (43), motsvarande en total ökning om 55 % Y-Y och organiskt 21 %, med ett EBITDA-resultat om 5,8 MSEK (3,4) motsvarande en marginal om 9 % (8). För att ställa detta i relation till marknaden i övrigt kan en illustrativ jämförelse göras med t.ex. Securitas som under Q2-21 växte organiskt med 8 %, levererade en rörelsemarginal om 6 % och nu värderas till 13x EBITDA (LTM). I jämförelse anser vi att TCECURs prestation under Q2 är minst sagt stark, och att Koncernens nuvarande värdering LTM (pro forma) om EV/EBITDA 17,5x är motiverad då TCECUR har gjort sig förtjänt av en värderingspremie.
- Förvärv i rekordstorlek
Med förvärvet av LåsTeam växer TCECUR sin affär betydligt, där det nytillkomna dotterbolaget levererade en helårsomsättning om 90 MSEK år 2020, motsvarande en tillväxt om -3 %, med en EBIT-marginal om 5,9 %. Utifrån den omsättning och det EBIT-resultat som TCECUR meddelade att Koncernen uppvisar pro-forma per den 30 juni 2021 (LTM), estimerar vi att LåsTeam kan nå närmare 100 MSEK i omsättning för helåret 2021. Lönsamhetsmässigt visar bolaget en stigande trend, där vi i ett Base scenario utgår från en EBIT-marginal om 7,5 % för år 2021.1 Utifrån den totala köpeskillingen om 65 MSEK motsvarar det förvärvsmultiplar om P/S 0.7x och P/EBIT 8.7x.
- Affären inom säker kommunikation har stärkts
I termer av försäljning är RF Coverage, relativt LåsTeam, en mindre aktör, men har samtidigt historiskt uppvisat en tvåsiffrig rörelsemarginal. Vi anser att förvärvet passar bra in i Koncernen och stärker TCECURs erbjudande inom säker kommunikation. För 2021 estimerar vi att bolaget kan växa med 13 % för att nå en försäljning om ca 20 MSEK, med en EBIT-marginal om 11 %.1
- Höjer värderingsintervallet
TCECUR utvecklas över våra förväntningar och i samband med Q2-rapporten, och de senaste två förvärven, har vi justerat våra prognoser. Vi väljer därmed att samtidigt höja vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
7
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att växla upp
Under första kvartalet 2021 steg försäljningen med 30 %, rörelsemarginalen ökade med tre procentenheter och sett till Koncernens skuldsättning minskade denna med 10 %. Den finansiella positionen är fortsatt god och med en orderbok om 85 MSEK vid ingången av andra kvartalet har TCECUR fortsatt vind i seglet. För 2021 estimerar vi en nettoomsättning om 236 MSEK, med ett EBITDA-resultat om ca 21 MSEK. Utifrån en målmultipel om EV/EBITDA 16, ser vi ett fortsatt motiverat värde per aktie om 46 kr (46) på 2021 års prognos i ett Base scenario.
- Första kvartalet levererade en stark försäljning
Under Q1-21 uppgick omsättningen till ca 58 MSEK (45), motsvarande en ökning om 30 % Y-Y, med ett EBITDA-resultat om 3,6 MSEK (1,5). TCECUR har därmed fått en bra start på året, vilket även går i linje med vår prognos. Jämfört med Q4-20 har även Koncernens totala rörelsekostnader minskat med 6 %, vilket således också bidragit positivt till det stärkta rörelseresultatet. På EBIT-nivå levererade TCECUR ett resultat om 0,7 MSEK (-0,8), motsvarande en EBIT-marginal om 1,1 %. Att dessutom orderboken nu uppgår till 85 MSEK (56) talar dels för en stark tillväxt under kommande kvartal, dels ser vi ökningen om 51 % mot jämförbar period som ett rejält styrketecken, särskilt med tanke på att senaste året präglats av Covid-19. Ser vi till andra noterade säkerhetsaktörer som t.ex. Securitas och Tempest Security, sticker verkligen TCECURs prestation under Q1-21 ut.
- D/E-ratio understiger 0.2x
Under inledningen av året har Koncernens räntebärande skulder minskat med 10 %, från 50,6 MSEK vid utgången av december till 45,4 MSEK vid utgången av mars. Utifrån ett Market Cap om 230 MSEK motsvarar det en D/E-ratio om 0.2x. Vi ser även att detta gett en positiv effekt på Koncernens finansiella kostnader, vilka minskade till -0,8 MSEK (-1,9). Under kommande kvartal räknar vi med att dessa kan fortsätta minska, vilket bidrar till att stärka resultatet på sista raden.
- Fler förvärv ligger i korten
Utifrån en redan stabil finansiell position, samt förslaget till årsstämman om bemyndigande för att besluta om nyemission av aktier till ett marknadsvärde om 75 MSEK, är det rimligt att anta att fler förvärv kan komma att ske under året. Historiskt har TCECUR varit framgångsrika i att både identifiera, såväl som integrera, nya dotterbolag i koncernen, så att dessa kan fortsätta växa i en allt högre takt och med stigande lönsamhet.
- Vi behåller vårt värderingsintervall
TCECUR utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q1-rapporten har vi gjort vissa justeringar i våra prognoser som nu sträcker sig till slutet av år 2022. Vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står på fem starka pelare
Bra utveckling i dotterbolagen, tillskottet av Automatic Alarm, en stark kassa och en orderbok om +80 MSEK i kombination med fortsatt ökade kundförfrågningar – förutsättningarna ser fortsatt bra ut för 2021. Med en aktuell EBITDA-marginal om närmare 8 % (4) för 2020 är det tydligt att TCECUR:s arbete för vinsttillväxt verkligen börjar synas. För 2021 estimerar vi en nettoomsättning om 238 MSEK, med ett EBITDA-resultat om ca 25 MSEK. Utifrån en målmultipel om EV/EBITDA 12, ser vi ett motiverat värde per aktie om 46 kr på 2021 års prognos i ett Base scenario.
- Bra avslutning på 2020
Under Q4-20 uppgick omsättningen till ca 62 MSEK (59), motsvarande en ökning om 4 % Q-Q, med ett EBITDA-resultat om 4,9 MSEK (4,3). TCECUR avslutade därmed 2020 i nära linje med vår prognos. Koncernens finansiella ställning är stark, med ca 21 MSEK i kassan vid utgången av december, vilket i kombination med en lägre skuldsättning och stärkt rörelseresultat, gör att Net Debt/EBITDA sjunkit ytterligare till 1,2x. Det är därmed långt under målsättningen om 2,5x, vilket vi såklart anser är positivt.
- God lönsamhet i dotterbolagen
Samtliga av koncernens bolag visar nu lönsamhet på EBITDA-nivå, där vi tycker det är extra värt att belysa
TC Connect Norge som levererade en marginal om 6 % för helåret 2020. Omställningsarbetet har således gett resultat samtidigt som AWT, Mysec och TC Connect Sverige fortsätter vinna andelar inom sina respektive marknader.
- Senaste tillskottet förväntas fortsätta bidra positivt
Under hösten 2020 förvärvades Automatic Alarm, ett bolag som vi anser passar väl in i den befintliga koncernen. Bolaget fick en rivstart och uppnådde sin högsta försäljning någonsin (12,6 MSEK) för ett enskilt kvartal under Q4-20. För 2021 estimerar vi att Automatic Alarm kan fortsätta sin lönsamma tillväxtresa i linje med tidigare år, där den genomsnittliga tillväxten legat omkring 13 % (CAGR) med en EBITDA-marginal runt
7-8 %.
- Vi höjer vårt värderingsintervall
TCECUR står idag på fem starka pelare i form av sina befintliga dotterbolag. Net Debt/EBITDA har som nämnt sjunkit ytterligare och både kassan samt orderboken är välfylld, varför vi anser att förutsättningarna känns rätt för att TCECUR ska kunna fortsätta leverera under kommande kvartal. I samband med Q4-rapporten och med hänsyn till det nyligen genomförda förvärvet av Automatic Alarm, väljer vi att justera upp vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lönsamheten fortsätter stiga
Förvärvet av Automatic Alarm, en säkerställd emission om ca 25 MSEK och en orderbok om +38 MSEK inför Q4-20 i kombination med fortsatt ökade kund-förfrågningar – förutsättningarna ser minst sagt bra ut för en stark avslutning på 2020 för TCECUR. Med en EBIT-marginal som dessutom närmade sig 7 % under årets tredje kvartal, börjar TCECUR:s arbete för vinsttillväxt verkligen att löna sig. För 2020 estimerar vi en nettoomsättning om 187 MSEK, med ett EBITDA-resultat om ca 15 MSEK. Utifrån en målmultipel om EV/EBITDA 15, ser vi ett motiverat värde per aktie om 32 kr (28) på 2020 års prognos i ett Base scenario.
- Rörelsemarginalen fortsätter att stiga
Under Q3-20 uppgick omsättningen till ca 39 MSEK (46), motsvarande en minskning om 15 % Y-Y, med ett EBIT-resultat om 2,6 MSEK (0,3). Den minskade försäljningen förklaras primärt, i linje med tidigare, av den ändrade affärsstrategin i Norge. Det starkaste i rapporten anser vi är EBIT-resultatet om 2,6 MSEK, motsvarande en marginal om nära 7 % och således i nära linje med Koncernens mål om 10 % över en konjunkturcykel. Mysec, AWT och TC Connect Norge levererar ett bra Q3, medan TC Connect Sverige känt av effekterna från pandemin. Förutsättningarna finns för en stark avslutning på året, där förvärvet av Automatic Alarm bidrar på både översta och nedre raden i räkenskaperna.
- Automatic Alarm passar väl in i koncernen
Automatic Alarm har under de senaste fem åren uppvisat en lönsam tillväxt på över 13 % per år (CAGR). Analyst Group anser att företaget passar väl in i TCECUR-koncernen, där både intäkts- och kostnadssynergier kan uppstå, primärt mellan Automatic Alarm och Mysec då båda företagen verkar inom samma geografiska områden och adresserar en liknande kundgrupp i form av bl.a. kommuner och större bolag. Köpet av Automatic Alarm görs till 0,5x omsättningen och 5,1x EBITDA, vilket vi anser är rimliga förvärvsmultiplar.
- Stärker kassan genom säkerställd emission
Under oktober genomför TCECUR en företrädesemission om 25,3 MSEK (exkl. övertilldelningsoption), vilken är fullt säkerställd via teckningsåtaganden och garantier. Delar av likviden ska bl.a. användas för betalningen av Automatic Alarm, samt möjliggöra fortsatt organisk- och förvärvsdriven tillväxt för TCECUR-koncernen.
- Vi höjer vårt värderingsintervall
TC Connect Sverige har haft vissa utmaningar samtidigt som övriga dotterbolag presterar bra, och med Automatic Alarm som senaste tillskott känns förutsättningarna rätt för att TCECUR ska kunna avsluta året starkt. Net Debt/EBITDA har sjunkit ytterligare och uppgick till 1,8x LTM vid utgången av Q3-20. I samband med Q3-rapporten och förvärvet av Automatic Alarm, väljer vi att justera upp vårt värderingsintervall.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lönsamma genom stormen och redo för nya nivåer
Med Q2-rapporten presenterad så visar TCECUR att omställningsarbetet i Norge verkligen börjar ge resultat, där dotterbolaget visar lönsamhet för andra kvartalet i rad. De svenska bolagen är fortsatt stabila, detta trots en minst sagt utmanande vår till följd av rådande pandemi. Med ordrar som skjutits in i Q3, en stabil finansiell position och en rörelsemarginal som fortsätter stiga, blir årets två återstående kvartal mycket intressanta att följa. Vi tycker TCECUR levererar varför vi väljer att justera upp vår målmultipel och därmed även vårt värderingsintervall, där vi i ett Base scenario ser ett motiverat värde per aktie om 28 kr (25) på 2020 års prognos.
- Plus på sista raden
Under Q2-20 uppgick omsättningen till 42,6 MSEK (45,7), motsvarande en minskning om 7 % Q-Q, med ett EBIT-resultat om 1,3 MSEK (-2,3). Den minskade försäljningen förklaras dels av den planerade ändringen av affären i Norge, dels av att ett antal ordrar flyttats till Q3 främst på grund av den pågående pandemin. Det starkaste i rapporten anser vi är EBIT-resultatet om +1,3 MSEK, där tidigare problemtyngda TC Connect Norge fortsätter att bidra med ett positivt resultat även under årets andra kvartal, något vi ser som ett bevis på att omställningen i Norge går som den ska. Sett till de svenska dotterbolagen går dessa fortsatt bra, vilket tillsammans med Norge-verksamheten resulterade i även ett positivt nettoresultat på koncernnivå om 0,7 MSEK (-2,4) under Q2-20.
- Rätta förutsättningarna för en bra höst
Det ska även tilläggas att kvartalet har belastats med engångskostnader om -0,7 MSEK, vilka nu bedöms vara utfasade och således banar väg för en fortsatt stärkt rörelsemarginal under H2-20. Detta, i kombination med förskjutna ordrar till Q3, lägger en bra grund för att hösten kan ge god avkastning i både räkenskaperna och aktien.
- Uppdaterad prognos
Till följd av den planenligt minskade omsättning i Norge, och i spåren av Corona-pandemin som belastat Q2, väljer vi att justera ned vår försäljningsprognos för helåret 2020. Samtidigt justerar vi upp våra marginalestimat, främst motiverat av att Norge börjat leverera i kombination med att tidigare engångskostnader inte förväntas tynga H2-20.
- Vi höjer vårt värderingsintervall
TC Connect Norge levererar sitt andra kvartalet i rad med lönsamhet, Sverige-bolagen visar god stabilitet och Net Debt/EBITDA har nu sjunkit från 2,7x till 2,1x LTM. Med ett bra Q2 i ryggen, förbättrad balansräkning och i vad rapporten kan utläsas som positiva utsikter för andra halvan av 2020, har vi all anledning att se fortsatt positivt på TCECUR. I samband med Q2-rapporten väljer vi att justera upp vår målmultipel och därmed även vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
3
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Gör en bra start på året
Omställningen i Norge ser ut att lyckas samtidigt som de svenska dotterbolagen fortsätter gå starkt – TCECUR har fått en bra start på året. Sammanfattningsvis tycker vi att Q1-rapporten försäljnings- och resultatmässigt var i linje med våra förväntningar, där omsättningen planenligt till följd av omställningen i Norge minskade, och att TCECUR-koncernens rörelsemarginal steg. Att TCECUR som helhet kan öka och upprätthålla en uthållig lönsamheten är enligt oss en av de allra viktigaste faktorerna att bevaka på kort- till medellång sikt, där en stigande rörelsemarginal anses utgöra en stark värdedrivare i aktien under kommande kvartal. I dagsläget väljer vi att behålla vårt tidigare värderingsintervall, där vi i ett Base scenario ser ett motiverat värde om 25 kr per aktie på 2020 års prognos.
- Fortsatt stigande marginaltrend
Under första kvartalet 2020 uppgick nettoomsättningen till 45,0 MSEK (52,3), motsvarande en minskning om 14 % Q-Q, med ett EBITDA-resultat om 1,5 MSEK (0,7). Den minskade omsättningen förklaras av att TCECUR planenligt har fortsatt att anpassa den norska verksamheten till att fokusera på lönsammare affärer, snarare än affärer med stor volym. En stark punkt i Q1-rapporten är det förbättrade rörelseresultatet, där det även ska nämnas att kvartalet har belastats med 1,3 MSEK i engångskostnader som inte kunde tas under Q4-19. Justerat för dessa visar TCECUR ett EBITDA-resultat om 2,8 MSEK (0,7) och ett EBIT-resultat om 0,5 MSEK (-1,5). Vi har tidigare kommunicerat att vi anser att fokus bör vara vinsttillväxt, varför vi ser positivt på att TCECUR fortsätter att stärka sin marginal, vilket vi bedömer är en av de viktigaste värdedrivarna under 2020.
- Omställningen i Norge ser ut att lyckas
Precis som TC Connect Sverige så upplever även TC Connect Norge en ökad efterfrågan av säkra kommunikationslösningar till följd av de förändringar som just nu sker i samhället. I Q1-rapporten går det att utläsa att omsättningen för Norge-segmentet uppgick till ca 14,2 MSEK (22,7), vilket var i linje med våra estimat. Vi anser att Norge-verksamheten går från klarhet till klarhet, där vi räknar med att dotterbolaget kommer kunna bidra med en fortsatt bra rörelsemarginal under året. I linje med vad TCECUR skriver i sin rapport, så ser även vi att omställningen till ett mindre och mer fokuserat bolag med bättre lönsamhet ser ut att lyckas.
- TCECUR ökar andelen återkommande intäkter
En intressant faktor att nämna är att TCECUR:s strategi att öka sina satsningar på service- och underhållsavtal (SoU) börjar ge bra resultat, i Q1-rapporten framgår det att dessa ökar med 20 % jämfört med motsvarande period till ca 37 MSEK på årsbasis. Det resulterar i mer förutsägbara kassaflöden för Koncernen och bidrar samtidigt till att minska den operationella risken.
7
Värdedrivare
6
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Avslutade 2019 starkt – bågen spänd för 2020
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Under 2019 gick de svenska dotterbolagen från klarhet till klarhet, medan den norska verksamheten genomgått ett omfattande omställningsarbete till att fokusera på mindre ordervolymer men med bättre lönsamhet. Givet en fortsatt bra trend i Sverigesegmentet, tillsammans med stigande marginaler i Norge, kan TCECUR-aktien återhämta sig och klättra vidare under 2020. Givet gjorda prognoser, där TCECUR estimeras kunna visa bra lönsamhet under 2020, motiveras i dagsläget ett potentiellt värde om 25 kr per aktie i ett Base scenario.
- Starkt resultat under sista kvartalet 2019
Under fjärde kvartalet 2019 uppgick nettoomsättningen till 59,5 MSEK (61,9), motsvarande en minskning om ca 4 % Q-Q, med ett EBITDA-resultat om 4,3 MSEK (3,0). Nettoomsättningen för 2019 landar därmed på 203 MSEK med ett EBITDA-resultat om 7,8 MSEK. Försäljnings-mässigt var våra estimat i linje med faktiskt utfall, samtidigt som EBITDA-resultatet överträffade vår prognos med 1,3 MSEK. Med tanke på att vi i vår senaste analys skrev att fokus bör vara vinsttillväxt, något TCECUR nu verkligen uppvisar under sista kvartalet 2019, tycker vi att rapporten är stark och motiverar en uppgång i aktien.
- Norge minskar omsättningen enligt plan
Omsättningsmässigt räknade vi med en minskning för TC Connect Norge, vilket i sig är i enlighet med vad som tidigare har kommunicerats från TCECUR. Norge-delen har som känt successivt skalat ned sin verksamhet till att fokusera på mindre ordervolymer men med bättre marginal. Med rapporten presenterad står det klart att våra förväntningar var i linje med faktiskt utfall, i VD-ordet framgår att Norge planenligt minskat omsättningen med 20 % från 99 MSEK till 79 MSEK under 2019. Vi hade estimerat en helårsomsättning om 77 MSEK för 2019, vilket därmed visade sig falla ut väl i linje med rapporten. I rapporten skriver även TCECUR att kostnaderna i Norge förväntas minska med ca 12 MSEK årligen då personalen reduceras och tre regionkontor avvecklas. Detta menar vi kommer bidra till en starkare rörelsemarginal under 2020 för dotterbolaget.
- Svenska dotterbolagen fortsätter ta nya nivåer
För de svenska dotterbolagen räknade vi med att de även under Q4-19 bör ha visat fortsatt god tillväxt. I rapporten framgår att den gemensamma försäljningen för Mysec, AWT och TC Connect Sverige ökade med totalt ca 20 % under året, dotterbolagen fortsätter således ta sig till nya nivåer och vinna marknadsandelar.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Vinsttillväxt i fokus under kommande kvartal
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Under 2019 fortsätter de svenska dotterbolagen gå från klarhet till klarhet, medan den norska verksamheten för tillfället agerar sänke i koncernen. Givet en fortsatt bra trend i Sverigesegmentet, tillsammans med positiva resultat från det pågående omställningsarbetet i Norge, kan TCECUR-aktien under kommande kvartal bjuda på en intressant utveckling. Givet gjorda prognoser, där TCECUR estimeras kunna visa bra lönsamhet under 2020, motiveras i dagsläget ett potentiellt värde om 28 kr per aktie i ett Base scenario.
- Vinsttillväxt i fokus framgent
De svenska dotterbolagen går fortsatt starkt, där tillväxten uppgick till ca 30 % under det tredje kvartalet. Sett till koncernens totala omsättning hade Analyst Group inte estimerat någon större tillväxt, vilket också visade sig bli fallet i rapporten. Under kvartalet minskade försäljningen nämligen med ca 4 % mot jämförbar period föregående år. Den primära förklaringen är just den omställningen som sker i Norge, vilket på kort sikt resulterar i en lägre omsättningsnivå men på sikt med bättre marginal. Under Q3-19 omsatte Norge ca 17 MSEK, vilket kan jämföras med 25 MSEK under Q3-18. Det är dock helt enligt plan och något Analyst Group menar kommer möjliggöra högre marginaler under kommande kvartal. Detta bör således ses som en av de mest intressanta faktorerna att bevaka ur ett investeringsperspektiv framgent, dvs. hur vinsttillväxten utvecklas kvartal till kvartal.
- Norge visar positivt EBITDA under kvartalet
Som det framgick i Q3-rapporten och Oftedal VD-ord fortlöper arbetet i Norge enligt plan med omställningen mot ett dotterbolag med mer fokus mot service och mindre projekt med bättre marginaler. Det nya
TC Connect Norge ska bli mer likt sitt svenska systerbolag, dvs. med försäljning och installation av mindre säkerhetslösningar inom kommunikation, service och underhåll, samt då även ytterligare satsningar på det egna nätverket Diginet. Under tredje kvartalet visade TC Connect Norge ett positivt EBITDA-resultat om 0,3 MSEK, att jämföra med -3,1 MSEK under föregående kvartal. Siffrorna talar för att arbetet går åt rätt håll.
- Behåller tidigare värderingsintervall
I samband med Q3-rapporten gör vi endast mindre justeringar avseende den finansiella prognosen för helåret 2019, men räknar samtidigt med lägre tillväxt 2020 fast med betydligt bättre lönsamhet. Vi anser fortsatt att TCECUR-aktien är undervärderad, särskilt i ljuset av att Norge börjar prestera bättre där dotterbolaget under tredje kvartalet faktiskt visade lönsamhet på EBITDA-nivå, om än på låg nivå. Analyst Group behåller sitt tidigare värderingsintervall för aktien, motsvarande 28 kr i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Sverige går starkt medan Norge har mer att bevisa
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Under 2019 fortsätter de svenska dotterbolagen gå från klarhet till klarhet, medan den norska verksamheten för tillfället agerar sänke i koncernen. Givet en fortsatt bra trend i Sverigesegmentet, tillsammans med positiva resultat från det pågående omställningsarbetet i Norge, kan fortfarande andra halvan av 2019 bjuda på en intressant utveckling för TCECUR-aktien. Givet gjorda prognoser, där TCECUR estimeras kunna fortsätta växa under 2019 och 2020, i kombination med en bättre lönsamhet, härleds i dagsläget ett potentiellt värde om 28 kr per aktie i ett Base scenario.
- Hade räknat med ett något starkare kvartal
Under Q2-19 uppgick omsättningen till ca 46 MSEK (43), motsvarande en ökad försäljning om ca 7 % jämfört med föregående års kvartal, varav den organiska tillväxten uppgår till 5 %. Tolv månader rullande omsättning uppgår nu till ca 207 MSEK, vilket innebär att TCECUR till aktiekursen 19,8 kr värderas till ungefär 0,4x försäljningen. Med tanke på rådande konjunkturläge och inledningen av 2019, hade vi själva räknat med en högre tillväxt under Q2-19 tillsammans med ett starkare resultat, även om break even på rörelsenivå (EBITDA 9 tSEK) är en klar förbättring mot -3,8 MSEK under Q2-18.
- Norge har mer att bevisa
Sett till segmentsrapporteringen är det tydligt att det är Norge-verksamheten som tynger resultatet under 2019. Volymerna har minskat vilket i kombination med omstruktureringar och lågmarginalprojekt pressar lönsamheten. Under H1-19 har antalet anställda i Norge minskat från 22 till 18 anställda, ett tydligt tecken på det organisatoriska arbetet som fortgår. TCECUR bedömer att omvandlingen till ett mindre och mer lönsamt bolag i Norge kommer fortsätta under resten av 2019.
- Dotterbolagen i Sverige fortsätter leverera
AWT dubblar sin volym, Mysec växer med 20 % och TC Connect Sverige växer med 25 %. De svenska dotterbolagen går fortsatt starkt i linje med våra estimat, varför dessa prognoser är relativt oförändrade. Exkluderat den norska verksamheten är TCECUR lönsamma under H1-19, med en EBITDA-marginal om ca 6,5 %.
- Ny ägargrupp möjliggör nya förvärv
Tidigare huvudägare TPE har avyttrat större delen av sitt innehav till investeringsbolagen Mertiva, Arbona och Koncernens ledning och styrelse. Med en finansiellt stark ägargruppering som stöttar TCECURs planer för förvärv och skapar nya förutsättningar att erhålla finansiering, öppnas nya möjligheter för TCECUR att genomföra fler förvärv framgent. Ett förvärv av ett nytt dotterbolag under andra halvan av 2019 skulle kunna vara möjligt och anses utgöra en potentiell värdedrivare på kort sikt.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Börjar året med stark försäljning
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Med nuvarande dotterbolag och en organisk helårstillväxt om 12 %, prognostiseras TCECUR omsätta ca 210 MSEK 2019. Med tanke på att TC Connect Norge ska prioritera ökad lönsamhet snarare än tillväxt, och AWT och Mysec driver upp lönsamheten i Sverige, prognostiseras en EBITDA-marginal om 7 % för TCECUR 2019. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 12 ger det ett potentiellt värde om 33 kr per aktie i ett Base scenario. Med tanke på den förändring som skett i ägarbilden öppnas helt nya möjligheter upp för ytterligare förvärv, vilket skulle kunna bli aktuellt under andra halvan av 2019.
- Växer med 46 % under första kvartalet
Under första kvartalet 2019 uppgick omsättningen till 52,3 MSEK (35,7), motsvarande en ökad försäljning om ca 46 % jämfört med föregående års kvartal, varav den organiska tillväxten uppgår till 21 %. Tolv månader rullande omsättning uppgår nu till ca 205 MSEK, vilket innebär att TCECUR till aktiekursen 23,5 kr värderas till ungefär 0,5 gånger försäljningen. Baserat på TCECURs nuvarande momentum, en stärkt ägarbild som öppnar upp för möjlighet till ytterligare förvärv samt fortsatt förbättringspotential i Norge, anser Analyst Group att nuvarande värderingsnivå lämnar utrymme för uppvärdering.
- Fortsatt fokus på lönsamhet i Norge
TC Connect Norge har en ny ledning där en ny strategi har implementerats som syftar till ett ökat fokus på högre effektivitet och lönsamhet, snarare än volym. Färre kundsegment och produktområden i kombination med en större satsning på Diginet förväntas visa resultat under senare delen av 2019.
- AWT och Mysec visar vägen i Sverige
De två säkerhetsbolagen AWT och Mysec går fortsatt starkt och vinner allt fler orders. Både Mysec och AWT nyanställer och stärker organisationen för att kunna leverera en ökad volym. På kort sikt resulterar det i högre kostnader, men möjliggör samtidigt högre utväxling över tid. TC Connect Sverige har medvind i marknaden och utvecklas enligt plan med god orderingång under 2019.
- Ny ägargrupp möjliggör nya förvärv
Tidigare huvudägare TPE har avyttrat större delen av sitt innehav till investeringsbolagen Mertiva, Arbona och Koncernens ledning och styrelse. Med en finansiellt stark ägargruppering som stöttar TCECURs planer för förvärv och skapar nya förutsättningar att erhålla finansiering, öppnas nya möjligheter för TCECUR att genomföra fler förvärv framgent. Ett förvärv av ett nytt dotterbolag under andra halvan av 2019 skulle kunna vara möjligt och anses utgöra en potentiell värdedrivare på kort sikt.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Svenska dotterbolagen fortsätter att visa vägen
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Med nuvarande dotterbolag och en organisk helårstillväxt om 10 %, prognostiseras TCECUR omsätta ca 210 MSEK 2019. Med tanke på att TC Connect Norge ska prioritera ökad lönsamhet snarare än tillväxt, och AWT och Mysec driver upp lönsamheten i Sverige, prognostiseras en EBITDA-marginal om 8 % för TCECUR 2019. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 10 ger det ett potentiellt värde om 35 kr per aktie i ett Base scenario. En viktig del för att få igenom en uppvärdering är att ägarstrukturen, där TPE fortfarande är enskilt största ägare (41 %), förändras och att mer långsiktiga ägare kommer in i TCECUR.
- Marknaden för säkerhetslösningar växer
Den globala marknaden för säkerhetslösningar förväntas växa med ca 10 % årligen och nå ett värde om ca 370 mdUSD 2023. Globalt investerar aktörer i identifikation, verifikation, kontroll- och passersystem, övervakning och styrning av säkra kommunikationslösningar. TCECUR adresserar flera aktörer där kraven på säkerhet är hög, bl.a. inom off shore-industrin i Norge, globala finansinstitut, energianläggningar, stora produkt- och tjänsteföretag, samhällskritiska organisationer m.fl.
- Norge ska prioritera lönsamhet snarare än volym
I samband med Q4-rapporten 2018 kommunicerade TCECUR att TC Connect Norge, med ny VD i spetsen, ska fokusera på att få upp lönsamheten snarare än att öka tillväxten. I gjorda estimat räknar vi med att omsättningen under 2019 minskar, men att rörelsemarginalen stiger, som en följd av strategiomställning.
- AWT och Mysec visar vägen i Sverige
De två säkerhetsbolagen AWT och Mysec går fortsatt starkt och vinner allt fler orders. Under februari 2019 erhöll Mysec en affär med Sisab som förväntas genera 10 MSEK/år. Upphandlingen har dock blivit överklagad men Mysec och Sisab har tecknat ett tillsvidareavtal under tiden. Under Q4-18 vann AWT en order om 8 MSEK som förväntas levereras under Q1-19.
- TCECUR ska förvärva fler företag framgent
TCECURs affärsmodell har likheter med aktörer som Lagercrantz, Indutrade och Addtech, där lönsamma företag med god tillväxt identifieras, förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom koncernen. Synergieffekter kan således uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under en egen ledningsgrupp.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Via organiskt samt förvärvsdriven tillväxt prognostiseras TCECUR omsätta ca 184 MSEK och 266 MSEK år 2018 respektive 2019, med en EBITDA-marginal omkring 3 % respektive 7 %. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 13, härledd från en relativvärdering, samt antagen utveckling av Koncernens kapitalstruktur, ger det ett potentiellt värde om 40 kr per aktie på 2019 års prognos. Utrymme för uppvärdering bedöms således finnas från dagens nivåer.
- Marknaden för säkerhetslösningar växer
Den globala marknaden för säkerhetslösningar förväntas växa med ca 10 % årligen och nå ett värde om ca
370 mdUSD 2023.1 Globalt investerar aktörer i identifikation, verifikation, kontroll- och passersystem, övervakning och styrning av säkra kommunikations-lösningar. TCECUR adresserar flera aktörer där kraven på säkerhet är hög, bl.a. inom off shore-industrin i Norge, globala finansinstitut, energianläggningar, stora produkt- och tjänsteföretag, samhällskritiska organisationer m.fl.
- TCECUR ska förvärva fler företag framgent
TCECURs affärsmodell har likheter med aktörer som Lagercrantz, Indutrade och Addtech, där lönsamma företag med god tillväxt identifieras, förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom koncernen. Synergieffekter kan således uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under en egen ledningsgrupp.
- Koncernledningen har tidigare erfarenhet av företagsförvärv
För att framtida förvärv ska vara lyckade förutsätter det en erfaren ledningsgrupp och styrelse, med förmåga att dels identifiera bra förvärv, och dels med rätt kompetenser att integrera förvärven i koncernen (även om dotterbolagen verkar fristående). Ole Oftedal, VD för Koncernen, har lång erfarenhet både som företagsledare och entreprenör. Henrik Nordin, CFO, har lång erfarenhet från börsnoterade internationellt ägda bolag och har varit aktiv i tidigare företagstransaktioner. Nuvarande styrelse har kompetenser som kompletterar varandra väl, med erfarenheter från både mindre och större organisationer.
- Olika finansieringsalternativ vid förvärv
TCECUR kommer använda en kombinationen av likvida medel och aktier vid köp av företag. Vid en lägre aktiekurs minskar köpkraften med Bolagets aktier, vilket således är en risk. En lägre värdering på Koncernen kan resultera i färre förvärv, och/eller förvärv av mindre storlek. Om Koncernen som helhet inte utvecklas i önskad takt, kan kreditfinansiering försvåras. Nuvarande prognos förutsätter flera förvärv perioden 2018-2019.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
TCECUR – God orderingång kan ge bra utväxling
TCECUR är en teknikkoncern som kommande år ska växa både organiskt och genom förvärv. Via organiskt samt förvärvsdriven tillväxt prognostiseras TCECUR omsätta ca 197 MSEK och 330 MSEK år 2018 respektive 2019, med en EBITDA-marginal omkring 3 % respektive 8 %. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 13, härledd från en relativvärdering, samt antagen utveckling av Koncernens kapitalstruktur, ger det ett potentiellt värde om 40 kr per aktie på 2019 års prognos. Utrymme för uppvärdering bedöms således finnas från dagens nivåer.
- Marknaden för säkerhetslösningar växer
Den globala marknaden för säkerhetslösningar förväntas växa med ca 10 % årligen och nå ett värde om ca 370 mdUSD 2023.1 Globalt investerar aktörer i identifikation, verifikation, kontroll- och passersystem, övervakning och styrning av säkra kommunikationslösningar. TCECUR adresserar flera aktörer där kraven på säkerhet är hög, bl.a. inom off shore-industrin i Norge, globala finansinstitut, energianläggningar, stora produkt- och tjänsteföretag, samhällskritiska organisationer m.fl.
- TCECUR ska förvärva fler företag framgent
TCECURs affärsmodell har likheter med aktörer som Lagercrantz, Indutrade och Addtech, där lönsamma företag med god tillväxt identifieras, förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom koncernen. Synergieffekter kan således uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under en egen ledningsgrupp.
- Koncernledningen har tidigare erfarenhet av företagsförvärv
För att framtida förvärv ska vara lyckade förutsätter det en erfaren ledningsgrupp och styrelse, med förmåga att dels identifiera bra förvärv, och dels med rätt kompetenser att integrera förvärven i koncernen (även om dotterbolagen verkar fristående). Ole Oftedal, VD för Koncernen, har lång erfarenhet både som företagsledare och entreprenör. Henrik Nordin, CFO, har lång erfarenhet från börsnoterade internationellt ägda bolag och har varit aktiv i tidigare företagstransaktioner. Nuvarande styrelse har kompetenser som kompletterar varandra väl, med erfarenheter från både mindre och större organisationer.
- Olika finansieringsalternativ vid förvärv
TCECUR kommer använda en kombinationen av likvida medel och aktier vid köp av företag. Vid en lägre aktiekurs minskar köpkraften med Bolagets aktier, vilket således är en risk. En lägre värdering på Koncernen kan resultera i färre förvärv, och/eller förvärv av mindre storlek. Om Koncernen som helhet inte utvecklas i önskad takt, kan kreditfinansiering försvåras. Nuvarande prognos förutsätter flera förvärv perioden 2018-2019.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
TC Connect är en teknikkoncern som via verksamhetseffektiviseringar och flera planerade förvärv ska skala upp koncernen och samtidigt öka rörelse-marginalen. Via organiskt samt förvärvsdriven tillväxt prognostiseras TC Connect omsätta ca 240 MSEK år 2018 med en EBITDA-marginal omkring 8 %. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 11, härledd från en relativvärdering, samt antagen utveckling av Koncernens kapitalstruktur, ger det ett potentiellt värde om 43 kr per aktie. Utrymme för uppvärdering bedöms således finnas från dagens nivåer.
- Marknaden för säkerhetslösningar växer
Den digitala utvecklingen har inom många branscher och industrier resulterat i ökad efterfrågan på säkerhets-lösningar, där aktörer globalt investerar i lösningar för identifikation, verifikation, kontroll- och passersystem, övervakning och styrning av säkra kommunikationslösningar. En delmarknad inom marknaden av säkerhetslösningar är biometrimarknaden, som enligt Tractica (2016) förväntas växa med 22,9 % årligen (CAGR) mellan 2016 och 2025, för att nå en global marknadsstorlek om 15,1 mdUSD.
- TC Connect ska förvärva fler företag framgent
TC Connects affärsmodell har likheter med aktörer som Lagercrantz, Indutrade och Addtech, där lönsamma företag med god tillväxt identifieras, förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom koncernen. Synergieffekter kan således uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under en egen ledningsgrupp.
- Koncernledningen har tidigare erfarenhet av företagsförvärv
För att framtida förvärv ska vara lyckade förutsätter det en erfaren ledningsgrupp och styrelse, med förmåga att dels identifiera bra förvärv, och dels med rätt kompetenser att integrera förvärven i koncernen (även om dotterbolagen verkar fristående). Ole Oftedal, VD för Koncernen, har lång erfarenhet både som företagsledare och entreprenör. Henrik Nordin, CFO, har lång erfarenhet från börsnoterade internationellt ägda bolag och har varit aktiv i tidigare företagstransaktioner. Nuvarande styrelse har kompetenser som kompletterar varandra väl, med erfarenheter från både mindre och större organisationer.
- Olika finansieringsalternativ vid förvärv
TC Connect kommer använda en kombinationen av likvida medel och aktier vid köp av företag. Vid en lägre aktiekurs minskar köpkraften med Bolagets aktier, vilket således är en risk. En lägre värdering på Koncernen kan resultera i färre förvärv, och/eller förvärv av mindre storlek. Om Koncernen som helhet inte utvecklas i önskad takt, kan kreditfinansiering försvårigas. Nuvarande prognos förutsätter flera förvärv perioden 2018-2019.
3
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
3
Ledning & Styrelse
1
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
TC Connect – En säkerhetsorienterad teknikkoncern
TC Connect är en teknikkoncern som via verksamhetseffektiviseringar och flera planerade förvärv ska skala upp koncernen och samtidigt öka rörelsemarginalen. Via organiskt samt förvärvsdriven tillväxt prognostiseras TC Connect omsätta ca 240 MSEK år 2018 med en EBITDA-marginal omkring 8 %. Givet en målmultipel om EV/EBITDA 11, härledd från en relativvärdering, samt antagen utveckling av Koncernens kapitalstruktur, ger det ett potentiellt värde om 43 kr per aktie. Utrymme för uppvärdering bedöms således finnas från dagens nivåer.
- Marknaden för säkerhetslösningar växer
Den digitala utvecklingen har inom många branscher och industrier resulterat i ökad efterfrågan på säkerhetslösningar, där aktörer globalt investerar i lösningar för identifikation, verifikation, kontroll- och passersystem, övervakning och styrning av säkra kommunikationslösningar. En delmarknad inom marknaden av säkerhetslösningar är biometrimarknaden, som enligt Tractica (2016) förväntas växa med 22,9 % årligen (CAGR) mellan 2016 och 2025, för att nå en global marknadsstorlek om 15,1 mdUSD.
- TC Connect ska förvärva fler företag framgent
TC Connects affärsmodell har likheter med aktörer som Lagercrantz, Indutrade och Addtech, där lönsamma företag med god tillväxt identifieras, förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom koncernen. Synergieffekter kan således uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under en egen ledningsgrupp.
- Koncernledningen har tidigare erfarenhet av företagsförvärv
För att framtida förvärv ska vara lyckade förutsätter det en erfaren ledningsgrupp och styrelse, med förmåga att dels identifiera bra förvärv, och dels med rätt kompetenser att integrera förvärven i koncernen (även om dotterbolagen verkar fristående). Ole Oftedal, VD för Koncernen, har lång erfarenhet både som företagsledare och entreprenör. Kjell-Åke Jägenstedt, CFO, har lång erfarenhet från börsnoterade internationellt ägda bolag och har varit aktiv i tidigare företagstransaktioner. Nuvarande styrelse har kompetenser som kompletterar varandra väl, med erfarenheter från både mindre och större organisationer.
- Olika finansieringsalternativ vid förvärv
TC Connect kommer använda en kombinationen av likvida medel och aktier vid köp av företag. Vid en lägre aktiekurs minskar köpkraften med Bolagets aktier, vilket således är en risk. En lägre värdering på Koncernen kan resultera i färre förvärv, och/eller förvärv av mindre storlek. Om Koncernen som helhet inte utvecklas i önskad takt, kan kreditfinansiering försvårigas. Nuvarande prognos förutsätter flera förvärv perioden 2018-2019.
7
Värdedrivare
5
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på att TCECUR utser Per Lindstrand till ny VD och koncernchef
2024-09-25
TCECUR Sweden AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) meddelade den 24 september år 2024 att Jacob Philipsson lämnar VD- och koncernchefsrollen i TCECUR med omedelbar verkan och Koncernen utser samtidigt Per Lindstrand till ny VD och koncernchef. Bakgrunden till att Jacob får lämna uppdraget är en bristande samsyn avseende Koncernens utveckling framgent.
Per Lindstrand, nuvarande VD för TCECURs dotterbolag AWT, har en gedigen bakgrund inom teknik, säkerhet och ledarskap, med en Civilingenjörsexamen i datasäkerhet från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), specialiserad inom säker kommunikation och kryptologi. Under sin karriär har Per visat prov på god företagsamhet och han har framgångsrikt lett företag till helt nya nivåer. Detta illustreras bland annat genom ATWs kraftiga tillväxtresa under de senaste åren, där Per varit en bidragande faktor till att AWTs omsättning vuxit från ca 9 MSEK år 2014 till nästan 60 MSEK år 2023, motsvarande en CAGR om ca 24 % samt genom avtal med globalt ledande aktörer inom flertalet sektorer. Per har även tidigare arbetat med säkra kommunikationssystem för Försvarsmakten och andra högsäkerhetskunder, vilket har givit honom omfattande kunskaper inom fysisk och digital säkerhet, nätverk, kommunikation samt avancerade säkerhetssystem.
“Det är en ära att ha fått förtroendet att axla rollen som koncernchef för TCECUR. Mitt fokus kommer att ligga på att stärka den operativa effektiviteten och säkerställa lönsam tillväxt. Jag tror starkt på att vara involverad hands-on i de dagliga processerna och nära samarbete med våra dotterbolag för att maximera värdet för våra kunder och aktieägare”, säger Per Lindstrand, nybliven VD och koncernchef, TCECUR.
”Vi ser fram emot att tillsammans med Per Lindstrand ta nästa steg på resan mot att göra TCECUR till en ännu starkare och mer framgångsrik koncern. Hans ledarskap och erfarenheter kommer att spela en avgörande roll för vår framtida utveckling och vi är övertygade om att koncernen står inför en spännande och ljus framtid under hans ledning”, säger Ole Oftedal, styrelseordförande TCECUR.
Analyst Groups syn på VD-bytet
”TCECUR har under årets inledande två kvartal brottats med lönsamhet, vilket reflekteras i EBITDA-marginalen om 5,3 % under H1-24, att jämföra med 8,1 % under samma period föregående år. Även om lönsamheten har hämmats av engångsposter, ökade investeringar och en avsvalnad konjunktur, är lönsamhetsnivån inte i paritet med Koncernens finansiella målsättning om en EBITA-marginal uppgående till 10 %. Analyst Group anser att Per Lindstrand, med sin gedigna erfarenhet som VD för dotterbolaget AWT, har de essentiella kvalifikationerna som krävs för att framgångsrikt driva Koncernen framåt och succesivt närma sig lönsamhetsmålet.
TCECUR förvärvade AWT år 2017, och Per har haft rollen som VD för dotterbolaget sedan år 2012. Under dessa sju år som AWT varit en central del av Koncernen har Per utvecklat en god förståelse och starkt know-how, dels i att leda tillväxtorienterade säkerhetsbolag, dels avseende Koncernens övriga dotterbolag och verksamhetsområden. Dessa aspekter är av yttersta vikt för att kunna exekvera på den huvudsakliga uppgiften som Per står inför, nämligen att förbättra den operativa effektiviteten och därigenom möjliggöra lönsam tillväxt, en uppgift som Analyst Group anser att Per är väl lämpad för. Pers aktieinnehav i TCECUR motsvarar ca 1,7 % av kapitalet, vilket ingjuter förtroende och skapar starka incitament för att agera i aktieägarnas främsta intresse framgent.”
Kommentar på TCECURs Q2-rapport
2024-08-27
TCECUR Sweden AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) har publicerat Koncernens delårsrapport för det andra kvartalet år 2024. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Nettoomsättningen uppgick till 145 MSEK, motsvarande en organisk tillväxt om 3 % Y-Y
- Välfylld orderstock om 194,4 MSEK
- En rad faktorer hämmar lönsamheten under kvartalet
- Reviderad strategi och finansiella mål för lönsam tillväxt framgent
- God finansiell ställning skapar flexibilitet
Under det andra kvartalet år 2024 uppgick nettoomsättningen till 145,0 MSEK (140,7), motsvarande en organisk tillväxt om 3,0 % Y-Y. Utfallet kan jämföras med Analyst Groups estimat för Q2-24 om 150,6 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed underskred med 5,6 MSEK. Sett till Koncernens årliga återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka stadigt, vilka vid utgången av juni uppgick till 65,4 MSEK (52,7), motsvarande en tillväxt om 24 % Y-Y och utgör därmed ca 11 % av omsättningen LTM. Den totala orderstocken vid utgången av Q2-24 uppgick till 194,4 MSEK (201,9), vilket visar på att det finns goda förutsättningar för tillväxt under kommande kvartal.
Under Q2-24 uppgick bruttomarginalen till 53,6 %, vilket var 1,6 procentenheter högre än vårt estimat, och innebär därmed både en förbättring Q-Q (48,7 %) och Y-Y (50,0 %). Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det andra kvartalet år 2024 till 7,1 MSEK (7,4), vilket motsvarar en minskning om -4,2 % mot jämförbart kvartal år 2023, motsvarande en marginal om 4,9 % (5,2). Detta understeg Analyst Groups estimat om 7,9 % i ett Base scenario, där den främsta orsaken var högre personalkostnader än estimerat (58,1 MSEK vs. 54,2 MSEK). Koncernens kostnadsbas på rörelsenivå (exkl. COGS och D&A) ökade med 9 % Y-Y, där personalkostnader var den främsta bidragsgivaren, vilka ökade med 11 % Y-Y.
Lönsamheten lämnar mer att önska
Koncernen betonar att resultatutvecklingen inte är tillfredsställande, och lyfter fram en rad faktorer som föranlett det minskade rörelseresultatet. För det första har kvartalet präglats av fortsatta investeringar i dotterbolagen Sectragon International och Lamport, i syfte att främja framtida tillväxt, vilket kortsiktigt hämmar lönsamheten. Justerat för dessa investeringar skulle resultatet vara i linje med motsvarande period föregående år. För det andra brottas AWT med att dotterbolagets största kund, en global biltillverkare, är återhållsam med nya ordrar till följd av ett kostnadsbesparingsprogram. Det är dock värt att betona att AWT har lyckats kompensera merparten av detta genom att vinna en ny stor kund, samtidigt som dotterbolaget har uppvisat god kostnadskontroll. TCECUR framhåller att en tredje faktor bakom det lägre resultatet är dotterbolaget Sectragon AB:s höga personalomsättning under de senaste tre kvartalen, vilket har haft en negativ inverkan på dotterbolagets försäljning och leveransförmåga, vilket har resulterat i lägre omsättning och resultat under Q2-24.
Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen.
Nettoomsättningen inom affärsområdet Nationella Säkerhetssystem uppgick till 76,4 MSEK (75,4) under Q2-24, motsvarande en ökning om 1,2 % jämfört med Q2-23. Orderstocken uppgick till 73,9 MSEK vid utgången av kvartalet, en betydande nedgång jämfört med motsvarande period föregående år då den uppgick till 103 MSEK. Denna minskning kan främst tillskrivas att större projekt med två kunder nyligen avslutats, varav en av dessa kunder har övergått till dotterbolaget Sectragon International. Övriga dotterbolag inom affärsområdet uppvisar växande orderstockar, och Koncernen ser fortsatta synergier från fusionen mellan Mysec och Automatic Alarm.
Affärsområdet Säker Kommunikation, tillika det mest lönsamma segmentet inom Koncernen, levererade en nettoomsättning om 48,9 MSEK (44,2), motsvarande en tillväxt om 10,6 % jämfört med samma period föregående år, vilket kan tillskrivas en fortsatt god investeringsvilja bland kunderna för att uppgradera sin teknik. Affärsområdet uppvisade en kraftig tillväxt om ca 27 % i orderstocken, vilken uppgick till 95,6 MSEK (75,0), varav ca 40 % utgörs av återkommande intäkter.
Globala Säkerhetssystem redovisade en omsättning om 19,7 MSEK (21,1) under det andra kvartalet, vilket motsvarar en minskning om -6,4 % Y-Y. Orderstocken uppgick till 24,9 MSEK (24,6), vilket är en sekventiell återhämtning jämfört med föregående kvartal, då den uppgick till 15,7 MSEK vid utgången av Q1-24. Som tidigare nämnts har en av kunderna inom Nationella Säkerhetssystem flyttat över till Sectragon International, vilket bidrar positivt till den förbättrade orderstocken inom affärsområdet Globala Säkerhetssystem. Vidare har det tidigare nämnda dotterbolaget, Sectragon International, tecknat en betydande affär med ett globalt logistikbolag om ca 7,6 MSEK, med en option om ytterligare 1,2 MSEK, och AWT har vunnit en affär från en global dryckesproducent till ett värde om 5 MSEK. Som tidigare nämnts brottas dock AWT med återhållsam orderläggning från dotterbolagets största kund, vilket Koncernen bedömer som ett tillfälligt problem.
Sett till koncernens tre affärssegment, Nationella Säkerhetssystem, Säker Kommunikation och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q2-24 enligt nedan figur, i vilken det framgår att Nationella Säkerhetssystem fortsatt utgör den största andelen av koncernens totala försäljning.
Reviderad strategi och finansiella mål
Under kvartalet har Koncernen sett över den långsiktiga strategin samt de finansiella målen, där TCECUR framgent kommer att fokusera på stabil och lönsam organisk tillväxt i kombination med förvärv, framför mer riskfylld underskottsfinansierade tillväxtinitiativ. Med detta i beaktning har styrelsen reviderat de finansiella målen, vilka framgår nedan:
- Årlig omsättningstillväxt om 10 % (tidigare organisk tillväxt om 10 %)
- Rörelsemarginal (EBITA) om 10 % (tidigare EBIT om 10 %)
- Återkommande intäkter skall utgöra 20 % av den totala omsättningen (nytt mål)
- Nettoskuld/EBITDA skall understiga 2,5x (oförändrat)
Finansiell ställning och kassaflöde
Sett till nettoskulden per den sista juni (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 48 MSEK, utifrån en kassa om ca 17,4 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om ca 65,4 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM, motsvarar det en skuldsättning om 1,0x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under koncernens långsiktiga mål om 2,5x, vilket Analyst Group ser som ett styrketecken, då den solida balansräkningen ger koncernen ökad flexibilitet och handlingsutrymme, särskilt när det gäller potentiella framtida förvärv.
Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i rörelsekapital uppgick till ca 6,8 MSEK (0,7) under Q2-24, vilket motsvarar en betydande förbättring Y-Y, primärt hänförligt till en lägre kapitalbindning av rörelsekapital. Med tanke på de tydliga säsongsvariationerna inom branschen ger det rullande operativa kassaflödet (LTM) en mer representativ bild av verksamheten eftersom det jämnar ut säsongsbetonade fluktuationer, vilket illustreras i graferna nedan.
Sett till det fria kassaflödet (FCFF) uppgick det till ca 1,8 MSEK under kvartalet, en förbättring jämfört med motsvarande kvartal föregående år (-0,5 MSEK), men en sekventiell minskning jämfört med Q1-24 (3,2 MSEK). Under de senaste kvartalen kan en ökning av investeringar skönjas, där dessa uppgick till sammanlagt 5,1 MSEK under Q2-24, vilka kan tillskrivas fortsatt produktutveckling av larmsändaren som ska täcka det behov som uppstår när telekomoperatörerna släcker ner 2G- och 3G-näten under de kommande åren.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis levererar TCECUR en Q2-rapport med modest omsättningstillväxt (3% Y-Y) och en rad faktorer som pressar lönsamheten. Trots att H1-24 inte har mött Koncernens interna mål avseende tillväxt och lönsamhet, finns det flera positiva element som Analyst Group bedömer kan underbygga långsiktig lönsam tillväxt. Den starka tillväxten i återkommande intäkter (24 % Y-Y), tillsammans med ambitionen att dessa ska utgöra 20 % av nettoomsättningen på sikt, är särskilt positivt då det bidrar till stabila och förutsägbara intäktsflöden. Med en solid balansräkning, en tydlig strategi för att adressera identifierade förbättringsområden, samt fortsatta investeringar både inom dotterbolagen och i produktutveckling, bedömer Analyst Group att TCECUR lägger en robust grund för framtida tillväxt. Med en välfylld orderstock i ryggen finns gynnsamma förutsättningar för ett starkt H2-24.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR inom kort.
Kommentar på TCECURs Q1-rapport
2024-05-14
Under det första kvartalet år 2024 uppgick nettoomsättningen till 157,6 MSEK (148,4), motsvarande en organisk tillväxt om 6,2 % Y-Y. Utfallet kan jämföras med Analyst Groups estimat för Q1-24 om 160.0 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed underskred med -2,4 MSEK. Sett till Koncernens årliga återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka stadigt, vilka vid utgången av mars uppgick till 64,7 MSEK (51,6), motsvarande en tillväxt om hela 25,4 % Y-Y och utgör därmed ca 11 % av omsättningen LTM. Den totala orderstocken vid utgången av Q1-24 uppgick till 184,2 MSEK (210,8), vilket visar på att det finns goda förutsättningar för tillväxt under kommande kvartal.
Kortsiktiga faktorer påverkar lönsamheten negativt
Under Q1-24 uppgick bruttomarginalen till 48,7 %, vilket var 0,8 procentenheter lägre än vårt estimat, och innebär därmed både en försämring Q-Q (50,5 %) och Y-Y (52,5 %). Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det första kvartalet år 2024 till 8,9 MSEK (16,1), vilket motsvarar en minskning om ca -44 % mot jämförbart kvartal år 2023, motsvarande en marginal om 5,7 % (10,8). Detta var således i linje med Analyst Groups estimat om 5,7 % i ett Base scenario.
Trots att åtta av tio dotterbolag når ATH i omsättning under kvartalet och koncernen växer som helhet, hämmas lönsamheten av ett antal faktorer. Först och främst kan den minskade lönsamheten härledas till att dotterbolaget AWT minskar omsättningen jämfört med samma period föregående år, och att RF Coverage hade ovanligt stora slutleveranser till Trafikverket under Q1-23. Dessa omständigheter påverkar koncernens lönsamhet som helhet, då AWT och RF Coverage var väsentliga bidragsgivare till den solida lönsamheten motsvarande period föregående år. Ytterligare en faktor som påverkar lönsamheten negativt är ökade kostnader till följd av det tillfälliga behovet av underentreprenörer, vilket beror på att de organisatoriska förändringar som genomfördes under H2-23 ännu inte har realiserats fullt ut. Dessutom har en engångskostnad om ca 1 MSEK, som uppstod till följd av en strategistudie, ytterligare belastat lönsamheten under kvartalet. Koncernen framhäver även i rapporten att investeringar i dotterbolaget Sectragon International, som påbörjades under Q4-23, medför en växande kostnadsbas. Trots detta anser Analyst Group att resultatutvecklingen inte är alarmerande, då effekterna av TCECURs ökade tillväxtinitiativ ännu inte har realiserats fullt ut. När de organisatoriska förändringarna som genomfördes under hösten 2023 har nått fullt genomslag, när AWTs orderingång återhämtar sig och när Sectragon Internationals pipeline konverteras till konkreta affärer, estimerar Analyst Group en ”ketchupeffekt” som kan realisera den underliggande lönsamheten i affärsmodellen. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen.
Affärsområdet Nationella Säkerhetssystem levererade en nettoomsättning om 84,4 MSEK (79,4), vilket är en ökning om 6,3 % i jämförelse med Q1-23. Integrationen av Mysec och Automatic Alarm har varit framgångsrik och resulterat i ett lönsamt och stärkt bolag. Affärsområdet har visat god affärsaktivitet under kvartalet, där bl.a. dotterbolaget LåsTeam har vunnit ett betydande ramavtal med Högskolan i Borås, värt 12 MSEK fördelat över fyra år. Avtalet omfattar ett brett spektrum av tjänster inklusive inbrottslarm, brandlarm och värdeförvaringstjänster, vilket säkerställer en trygg och säker miljö för högskolans samtliga verksamheter. Dessutom har Mysec tecknat ett ramavtal med Upplands Bro kommun, värt upp till 6,5 MSEK över en fyraårsperiod, för kontroll, skötsel och underhåll av kommunens 85 säkerhetsanläggningar. Analyst Group anser att de vunna affärerna speglar dotterbolagens breda produktutbud och höga teknikhöjd, samt bolagens förmåga att anpassa design och programutveckling utefter kundens behov, vilket möjliggör betydande affärer.
Globala Säkerhetssystem uppvisade en omsättning om 21,3 MSEK (23,0) under det första kvartalet, vilket motsvarar en minskning om 7,6 % Y-Y. Som tidigare nämnt har AWT haft en svagare omsättning under kvartalet, då en av dotterbolagets större kunder hastigt reducerat orderläggningen. TCECUR bedömer dock att den tillfälliga minskningen av orderläggningen är övergående, och att den tidigare starka orderingången från AWT kommer att återvända. Det nystartade dotterbolaget Sectragon International har däremot uppvisat snabba operativa framsteg. Bland annat har bolaget säkrat dess första internationella affär med FN i Afrika och har även en växande pipeline av europeiska kunder, med vilka bolaget tidigare samarbetat med på den svenska marknaden.
Nettoomsättningen inom affärsområdet Säker Kommunikation uppgick till 52 MSEK (46,0), motsvarande en tillväxt om 13 % jämfört med samma period föregående år, vilket kan tillskrivas en solid utveckling avseende orderingång, omsättning och lönsamhet för samtliga dotterbolag inom affärsområdet.
Sett till koncernens tre affärssegment, Nationella Säkerhetssystem, Globala Säkerhetssystem och Säker Kommunikation, var fördelningen avseende försäljning under Q1-24 enligt nedan figur, i vilken det framgår att Nationella Säkerhetssystem fortsatt utgör den största andelen av koncernens totala försäljning.
Finansiell ställning och kassaflöde
Sett till nettoskulden per den sista mars (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 47,0 MSEK, utifrån en kassa om ca 18,6 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om ca 65,7 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM, motsvarar det en skuldsättning om 1,0x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under koncernens långsiktiga mål om 2,5x, vilket Analyst Group ser som ett styrketecken, då den solida balansräkningen ger koncernen ökad flexibilitet och handlingsutrymme, särskilt när det gäller potentiella framtida förvärv.
Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i rörelsekapital uppgick till 7,2 MSEK (11,3) under Q1-24, där minskningen Y-Y primärt kan tillskrivas det negativa rörelseresultatet under det första kvartalet. Med tanke på de tydliga säsongsvariationerna inom branschen ger det rullande operativa kassaflödet (LTM) en mer representativ bild av verksamheten eftersom det jämnar ut säsongsbetonade fluktuationer, vilket illustreras i graferna nedan.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis presenterar TCECUR en Q1-rapport där nettoomsättningen understeg våra estimat, men där primärt lägre personalkostnader än estimerat ledde till en EBITDA-marginal i linje med Analyst Groups prognoser. Analyst Group bedömer att resultatutvecklingen inte är alarmerande, främst med anledning av att TCECUR genomfört en rad organisatoriska initiativ som ännu inte återspeglats fullt ut i siffrorna. Vi anser att det finns flera ljusglimtar att ta med sig från TCECURs inledande kvartal år 2024, såsom en tillväxt om ca 25 % i de återkommande intäkterna, att åtta av tio dotterbolag når ATH i omsättning, och att Sectragon International har vunnit sina första affärer samt har en växande pipeline som kan komma att konverteras till affärer. Trots de kortsiktiga lönsamhetsproblemen vidhåller Analyst Group uppfattningen att aktien för närvarande är undervärderad och att det erbjuder en gynnsam risk/reward vid nuvarande nivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR inom kort.
Kommentar på TCECURs Q4-rapport
2024-02-27
Under det fjärde kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till 173,3 MSEK (177,6), motsvarande en minskning om -2,4 % Y-Y. Utfallet kan jämföras med Analyst Groups estimat för Q4-23 om 176,6 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed underskred med 3,4 MSEK. Sett till Koncernens årliga återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av kvartalet uppgick till 60,1 MSEK (50,5), motsvarande en tillväxt om 19 % Y-Y och utgör 10,2 % av omsättningen LTM. Den totala orderstocken vid utgången av december uppgick till 186,6 MSEK (187,2), vilket ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna uppvisa tillväxt även under kommande kvartal.
Sett till helåret 2023 steg nettoomsättningen till 586,6 MSEK jämfört med 499,3 MSEK (ej pro forma) under föregående år, vilket motsvarar en tillväxt om 17,5 %. Analyst Group anser att detta utgör ytterligare ett bevis på koncernens robusta och väldiversifierade produkt- och tjänsteportfölj, som visar prov på motståndskraft även i mer utmanande makroekonomiska tider.
Omstruktureringskostnader hämmade EBITDA-marginalen på helårsbasis
Under Q4-23 uppgick bruttomarginalen till 50,5 %, vilket var 1,8 procentenheter lägre än vårt estimat, men innebär däremot både en förbättring Q-Q (49,1 %) och en förbättring avseende förhållande till motsvarande period föregående år då bruttomarginalen uppgick till 48,1 %.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det fjärde kvartalet år 2023 till 21,5 MSEK (24,6), vilket är en minskning om 12,8 % mot jämförbart kvartal år 2022, motsvarande en marginal om 12,4 % (13,9). Detta understeg således Analyst Groups estimat om 14 % i ett Base scenario. TCECUR förklarar att den minskade omsättningen, och följaktligen lönsamheten, delvis beror på tuffa jämförelsesiffror från Q4-22, då dotterbolaget RF Coverage hade ovanligt stora leveranser till Trafikverket. Dessutom har resursbrist, särskilt inom nationella säkerhetssystem, lett till ökat nyttjande av underleverantörer på bekostnad av lönsamheten. En annan faktor som negativt påverkade utvecklingen var vissa specifika projekt som överskred den budgeterade kalkylen, vilket resulterade i nedsatt lönsamhet på grund av nödvändiga justeringar av retroaktiv vinstavräkning. Slutligen har koncernen investerat i två nya initiativ med lovande framtidsutsikter, vilket har medfört ökade kostnader under Q4-23.
TCECUR har kommunicerat en rad nyheter under inledningen av Q4-23 som på lång sikt har god potential att bidra till ökad lönsamhet för koncernen som helhet. Det inkluderar bl.a. en fusion mellan dotterbolagen Mysec och Automatic Alarm, där kostnadssynergier förväntas realiseras genom samordnade inköp. TCECUR meddelade även att koncernen startat upp ett nytt dotterbolag, Sectragon International AB, i syfte att möta den ökade efterfrågan globalt. Det nya dotterbolaget drivs av tidigare grundarna och entreprenörerna från Sectragon, och Analyst Group ser mycket positivt på denna nyhet, särskilt med tanke på den starka lönsamhetsprofilen hos den svenska verksamheten.
För helåret 2023 redovisades ett bruttoresultat om 302,2 MSEK (258,4), motsvarande en bruttomarginal om 50,6 % (50,2). TCECUR levererade ett EBITDA-resultat om 55,1 MSEK (52,2) på helårsbasis, således en ökning i både procentuella- och absoluta termer, men där EBITDA-marginalen, trots ökad bruttomarginal, minskade från 10,5 % år 2022 till 9,4 % under år 2023. Den minskade EBITDA-marginalen är i huvudsak hänförlig till omstruktureringskostnader om 4,7 MSEK, relaterat till VD-byte och sammanslagningen mellan Mysec och Automatic Alarm. Analyst Group anser att den underliggande lönsamheten är intakt och att de lönsamhetsinitiativ som genomförts under år 2023 ännu inte har realiserats fullt ut. Således är vi av uppfattningen att TCECUR har skapat en stabil plattform för att kunna öka lönsamheten framgent. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen.
Nationella Säkerhetssystem levererade en nettoomsättning om 104,4 MSEK (101,5), vilket är en ökning om 2,8 % i jämförelse med Q4-22. TCECUR belyser i rapporten att lönsamheten varierar kraftigt inom affärsområdets dotterbolag, då Nationella Säkerhetssystem utgör lejonparten av koncernens omsättning anser Analyst Group att det är av yttersta vikt att förbättra lönsamheten inom affärsområdet, för att på så sätt lyfta lönsamheten inom hela koncernen. Koncernen har, som tidigare nämnt, tagit steget att investera i en unik produkt riktad mot larmmarknaden, vilken adresserar det gap som uppstår när telekomoperatörer stänger ner 2G- och 3G-näten under perioden 2024-2025, vilket kan bli en viktig tillväxtdrivare kommande år.
Affärsområdet Globala Säkerhetssystem, vars siffor i dagsläget endast utgörs av dotterbolaget AWT, uppvisade en omsättning om 24,5 MSEK (23,3) under det fjärde kvartalet, vilket är en ökning om 5,1 % Y-Y. Det tidigare positiva momentumet som affärsområdet visade upp under 2023 har således mattats av, men TCECUR förklarar att detta kan hänföras till att flera pågående projekt närmar sig slutförande och att dessa behöver färdigställas innan kunderna tar nästa steg i utrullningen. En spännande utveckling inom affärsområdet är det nystartade dotterbolaget, Sectragon International AB, som, likt AWT, har en betydande potential att följa stora globala nyckelkunder och växa i takt med dem. Analyst Group bedömer att det nya dotterbolaget har god potential att ytterligare driva tillväxten inom affärsområdet framgent.
Omsättningen inom affärsområdet Säker Kommunikation uppgick till 44,3 MSEK (52,8), motsvarande en minsking om 16 % jämfört med samma period föregående år, vilket primärt kan tillskrivas RF Coverage’s omfattande engångsprojekt för Trafikverket som ägde rum under jämförelsekvartalet (Q4-22). Analyst Group noterar att Q4-23 är det andra kvartalet i rad där affärssegmentet uppvisar negativ tillväxt Y-Y, och även om majoriteten av minskningen är hänförligt till engångsprojekt, bör tillväxten inom detta segment hållas under uppsyn framgent.
Sett till koncernens tre affärssegment, Nationella Säkerhetssystem, Globala Säkerhetssystem och Säker Kommunikation, var fördelningen avseende försäljning under Q4-23 enligt nedan figur. Som det framgår utgör Nationella Säkerhetssystem fortsatt den största andelen av koncernens totala försäljning.
Ny VD har tillträtt efter kvartalets utgång
Den 8:e januari i år tillträdde Jacob Philipson som ny VD och koncernchef för TCECUR, vilket innebär att han tog över rollen från Ole Oftedal som varit tillförordnad VD sedan maj år 2023, och som nu återgår till rollen som styrelseordförande. Jacob besitter en gedigen erfarenhet inom både teknik- och telekombranschen, vilket tidigare nämnts i vår rapportkommentar för Q3-23. Jacob har bland annat varit VD i 8 år för ett ledande SaaS-bolag inom den kommersiella fastighetsbranschen.
Analyst Group bedömer att Jacobs erfarenhet av att leda lönsamma SaaS-bolag kan kompletterad bolaget i rollen som VD för TCECUR. Med Jacob vid rodret ser vi goda möjligheter för TCECUR att fortsätta öka andelen återkommande intäkter, tillika kassaflöden, samt bygga vidare på arbetet att förbättra den totala lönsamheten inom koncernen, och på sikt nå målet om en 10 % i EBIT-marginal.
Ytterligare en operativ förstärkning har skett inom koncernen genom rekryteringen av Hannes Thorén Sadek, som intagit rollen som Head of Corporate Development. Hannes kommer senast från Bokusgruppen där han arbetade med affärsutveckling och förvärv, och dessförinnan har han bl.a. arbetat som managementkonsult på Capgemini samt med förvärv och strategi på Volati. Hannes kommer att arbeta med såväl TCECURs existerande dotterbolag som med koncernens strategi och förvärv av nya potentiella bolag framgent. Analyst Group ser med tillförsikt fram emot möjliga förvärv under 2024 och anser att koncernen är väl rustat för att ta tillvara på de affärsmöjligheter som uppstått i och med ett svalare marknadsklimat.
Finansiell ställning och kassaflöde
Sett till nettoskulden per den sista december (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 45,8 MSEK, utifrån en kassa om ca 23,4 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om ca 69,2 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM, motsvarar det en skuldsättning om 0,8x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under koncernens långsiktiga mål om 2,5x, vilket Analyst Group ser som ett styrketecken, då den solida balansräkningen ger koncernen ökad flexibilitet och handlingsutrymme, särskilt när det gäller potentiella förvärv.
Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i rörelsekapital nådde rekordstarka 23,6 MSEK (13,3). Denna kraftiga ökning kan primärt tillskrivas positiva förändringar i rörelsekapitalet, där den huvudsakliga faktorn var den effektiva minskningen av leverantörsskulder. Fjärde kvartalet är vanligtvis det starkaste, och med tanke på de tydliga säsongsvariationerna inom branschen ger det rullande operativa kassaflödet (LTM) en mer representativ bild av verksamheten eftersom det jämnar ut säsongsbetonade fluktuationer, vilket illustreras i graferna nedan.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis presenterar TCECUR en Q4-rapport där både nettoomsättningen och lönsamheten understeg våra estimat, men när man summerar helåret anser Analys Group att koncernen har levererat väl, speciellt med tanke på resursbrist, omstruktureringar och tuffa jämförelsekvartal. TCECUR lyckas växa omsättningen med 17,5 %, samtidigt som koncernen, justerat för omstruktureringskostnader, bibehåller lönsamheten och avslutar året med ett urstarkt kassaflöde och en solid balansräkning. År 2023 har präglats av åtgärder som förväntas bära frukt under de kommande åren, och med en ny och erfaren VD på plats anser Analyst Group att TCECUR är väl positionerat för fortsatt lönsam tillväxt under 2024. Vi håller fast vid vår uppfattning att aktien för närvarande är undervärderad och att det erbjuder en gynnsam risk/reward vid nuvarande nivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR inom kort.
Kommentar på TCECURs Q3-rapport
2023-11-07
Under det tredje kvartalet år 2023 uppgick nettoomsättningen till 124,3 MSEK (115,5), motsvarande en ökning om 7,6 % Y-Y varav den organiska tillväxten är i nivå med 7,6 %, då endast TC Connect Sveriges tilläggsförvärv av Jocab inkluderas som förvärv under jämförelsekvartalet. Utfallet kan jämföras med Analyst Groups estimat för Q3-23 om 120,5 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed överträffade med 3,7 MSEK. Sett till Koncernens återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av Q3-23 uppgick till 54,1 MSEK (49,6), motsvarande en ökning om 9,1 % Y-Y. Den totala orderingången under kvartalet uppgick till 136,3 MSEK (132,5) och den rekordstora orderstocken uppgick vid utgången av september till 214 MSEK (205,1).
Lägre bruttomarginal men starkare EBITDA-resultat
Under Q3-23 uppgick bruttomarginalen till 49,1 %, vilket var 2,9 procentenheter lägre än vårt estimat, och innebär således en mindre försämring Q-Q (50 %), men däremot en förbättring i förhållande till motsvarande period föregående år då bruttomarginalen uppgick till 45 %. TCECUR betonade ett ökat fokus på lönsamhet i föregående kvartalsrapport, eftersom Bolaget såg möjlighet till lägre inköpspriser och lagernivåer, samt tydligare styrning och samarbeten med grossister under H2-23. Sett till den lägre bruttomarginalen Q-Q i det tredje kvartalet har dessa lönsamhetsförbättringar ännu inte burit frukt, vilket TCECUR själva lyfter fram i rapporten, då de skriver att lönsamheten inom affärssegmentet Nationella Säkerhetssystem inte når upp till önskad nivå.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det tredje kvartalet år 2023 till 10,2 MSEK (8,7), vilket är en ökning om 17,1 % mot jämförbart kvartal år 2022, motsvarande en marginal om 8,2 % (7,5). Detta understeg således vårt estimat om 10,3 % i ett Base scenario. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen. Det är primärt COGS som varit högre under Q3-23 än vad vi tidigare räknat med, där vi antar att denna post belastats av ökade materialkostnader.
Genomfört flertalet aktiviteter för att stärka lönsamheten framgent
TCECUR har under kvartalet genomfört en rad aktiviteter i syfte att höja lönsamheten framgent, bl.a. genom en sammanslagning av dotterbolagen Mysec och Automatic Alarm, i syfte att skapa ett ledande och komplett säkerhetsbolag, där kostnadssynergier väntas leda till ökad lönsamhet. För att möta den ökade efterfrågan och stimulera en entreprenörsdriven kultur har Sectragon under kvartalet genomfört en internationell expansion genom bildandet av Sectragon International AB, där Anton Juric kliver in som VD i det nystartade bolaget, samtidigt som Niclas Söderström, i dag verksamhetschef i Sectragon, tar över VD-rollen i Sectragons svenska verksamhet. Sectragon är ett lönsamt dotterbolag under stark tillväxt, varför Analyst Group estimerar att denna internationella satsning kommer höja lönsamheten för hela Koncernen på sikt. I januari 2024 tillträder Jacob Philipson som ny VD och koncernchef för TCECUR, och han besitter gedigen erfarenhet inom teknik respektive telekombranschen, där han bl.a. arbetat inom ett världsledande SaaS-bolag för analys och värdering av kommersiella fastigheter. Med Jacobs goda erfarenhet av att driva lönsamma SaaS-bolag bedömmer vi att det finns god potential att på sikt öka lönsamheten genom ett ökat fokus på återkommande intäkter samt interna effektiviseringar. Utöver ovan nämnda aktiviteter arbetar TCECUR kontinuerligt med att effektivisera verksamheten, bl.a. genom kostandssynergier i form av samordnade inköp mellan Koncernens dotterbolag.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q3-23 enligt nedan figur. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av Koncernens totala försäljning. Den goda utvecklingen som affärsområdet Säker kommunikation visade upp under H1-23 mattades av under det tredje kvartalet, då omsättningen minskade med 14 % i jämförelse med samma period föregående år. Affärsområdet har under de senaste kvartalen uppvisat en stark och lönsam tillväxt, där strax under 25 % av segmentets omsättning utgörs av återkommande intäkter i form av service- och underhållsavtal (SoU). Det återstår att se om den negativa omsättningstillväxten inom affärsområdet håller i sig; Analyst Group estimerar dock att det endast är ett tillfälligt hack i kurvan. Inom affärssegmentet Globala Säkerhetssystem fortsätter dotterbolaget AWT den positiva trenden från föregående kvartal och levererar en stark tillväxt om 65,9 % Y-Y. Under kvartalet har AWT bl.a. stärkt sitt samarbete med en av världens ledande amerikanska elbilstillverkare och mottagit beställningar från ett av världens ledande matleveransföretag, till ett totalt ordervärde om 8,6 MSEK, respektive 5 MSEK. Slutligen uppvisade Koncernens största affärssegment, Nationella Säkerhetssystem, en positiv omsättningstillväxt om 7,6 %, där TCECUR lyfter fram att lönsamheten inte nått upp till önskad nivå.
Rekordstor orderstock banar väg för fortsatt tillväxt framgent
Sett till orderstocken uppgick denna vid utgången av september till totalt ca 214 MSEK. Koncernens verksamhetskritiska produkt- och tjänsteportfölj visar prov på fortsatt stark efterfrågan, vilket speglas i den rekordstora orderstocken, samt ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal.
Finansiell ställning
Nettoskulden per den sista september (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick till ca 59,8 MSEK, utifrån en kassa om 12,8 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 72,6 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM, motsvarar det en skuldsättning om 1.0x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under Koncernens långsiktiga mål om 2,5x, vilket vi ser positivt på, då den starka finansiella ställningen ger TCECUR ökad finansiell flexibilitet och handlingsförmåga avseende bl.a. potentiella förvärv.
Dotterbolaget LåsTeam tecknar prestigefyllt ramavtal med Kammarkollegiet
Den 8:e september kommunicerade TCECUR att de, via dotterbolaget LåsTeam, tecknat ett prestigefyllt ramavtal med den statliga myndigheten Kammarkollegiet. Det fyraåriga ramavtalet bedöms ha ett sammanlagt värde om ca 600 MSEK, att fördelas mellan sju olika aktörer, inklusive LåsTeam. Innehållet i ramavtalet spänner över olika säkerhetsområden, såsom låssystem, inbrottslarm, kamerabevakning, brandlarm, talat utrymningslarm och dörrstyrning. Givet ett konservativt antagande att ramavtalet med Kammarkollegiet inte förlängs och att värdet skulle fördelas likvärdigt mellan samtliga sju leverantörer, skulle LåsTeams andel uppgå till ca 85,7 MSEK, motsvarande årliga intäkter om 21,4 MSEK under de kommande fyra åren. TCECURs nettoomsättning uppgår LTM till 590,9 MSEK (ej pro forma) och sett till ramavtalet och den illustrativa fördelningen, utgör värdet om totalt 85,7 MSEK ca 14,5 % av Koncernens rullande nettoomsättning. Detta prestigefyllda ramavtal kan inte bara utgöra en viktig inkomstkälla på sikt, utan bekräftar också TCECURs starka position inom säkerhetsmarknaden och utgör en betydande kvalitetsstämpel som har potential att ge ringar på vattnet framgent.
Kassaflöde
När vi granskar TCECUR:s kassaflöde från den operativa verksamheten, inklusive förändringar i rörelsekapital, syns tydliga fluktuationer på kvartalsbasis. Denna variation kan förklaras av de säsongsbetingade svängningarna inom branschen. Det rullande kassaflödet, vilket är mer representativt då det ”utjämnar” säsongseffekter, visar en stabil trend under de senaste fyra kvartalen, vilket Analyst Group såklart anser är positivt. Under det tredje kvartalet år 2023 uppgår TCECURs rullande Cash Conversion Ratio, som är det operativa kassaflödet LTM i förhållande till nettoresultatet LTM, till 1,4x. Med en enkel översättning innebär detta att för varje vinstkrona som TCECUR har genererat har 1,4 kronor i operativt kassaflöde genererats, vilket indikerar att TCECURs finansiella hälsa är fortsatt god, vilket är av yttersta vikt i rådande marknadsklimat.
Sammanfattningsvis levererar TCECUR en solid rapport där nettoomsättningen kom in något över våra förväntningar men där bruttomarginalen understeg våra estimat, vilket sammantaget medförde ett EBITDA-resultat något under våra förväntningar. Med en rekordstark orderstock och fortsatt fokus på att stärka lönsamheten inom Koncernen anser vi att TCECUR är väl rustade inför slutet av året och därefter. Vi vidhåller vår uppfattning att TCECUR-aktien, vid nuvarande nivåer, är fortsatt undervärderad och att det finns god potential till uppsida på lång sikt.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR inom kort.
Kommentar på TCECURs Q2-rapport
2023-08-21
TCECUR har presenterat sin delårsrapport för det andra kvartalet 2023. Omsättningen var i linje med våra estimat, samtidigt som det redovisade rörelseresultatet blev sämre än väntat – något som också fick aktien att falla. Under kvartalet har TCECUR dock belastats av engångskostnader och justerat för dessa anser vi att reaktionen i aktien är överdriven.
Under det andra kvartalet 2023 uppgick nettoomsättningen till 140,7 MSEK (114,9), motsvarande en ökning om 22 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 14 %. Utfallet kan jämföras med vårt eget estimat för Q2-23 om 143,5 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed i stort sett prickade in.
Till följd av en svagare bruttomarginal under Q3-22 såväl som Q4-22, men en återhämtning under Q1-23, hade vi för Q2-23 utgått från ett mellanscenario och en bruttomarginal omkring 51 %. Detta var dock något över den faktiskt rapporterade bruttomarginalen för årets andra kvartal om 50 %. I rapporten skriver TCECUR att de ser möjligheter till lägre inköpspriser och lagernivåer, med tydligare styrning och samarbeten med grossister, vilket gör att vi ser utrymme för en högre bruttomarginal under kommande kvartal.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det andra kvartalet 2023 till 7,4 MSEK (12,2), vilket är en minskning om 40 % mot jämförbart kvartal 2022, motsvarande en marginal om 5,2 % (10,6). Detta understeg således vårt estimat i ett Base scenario, vilket delvis förklaras av att koncernen belastats med omstruktureringskostnader om 4,1 MSEK. Justerat för detta hade EBIDTA-resultatet uppgått till 11,5 MSEK, motsvarande en marginal om 8,2 %. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen. Som det framgår är det primärt personalkostnaderna som varit högre under Q2-23 än vad vi tidigare räknat med, där vi antar att det är just denna post som belastats av ovan nämnda omstruktureringskostnader.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q2-23 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning. I Q2-rapporten skriver TCECUR att arbetet med den operativa effektiviteten har blivit eftersatt främst inom just segmentet Nationella Säkerhetssystem, inom vilket fem fristående bolag ingår. Koncernen arbetar nu för att höja resultatgenereringen inom segmentet, vilket såklart är viktigt – inte minst med tanke på hur pass stor andel av koncernens totala försäljning som kommer från segmentet.
Sett till nettoskulden per den sista juni (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 55,6 MSEK, utifrån en kassa om 18,7 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 74,4 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM, motsvarar det en skuldsättning om 1.0x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under koncernens långsiktiga mål om 2.5x, vilket vi såklart ser positivt på.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis levererar TCECUR en försäljning under årets andra kvartal som var i linje med våra estimat. Däremot uppgick koncernens personalkostnader till 52,3 MSEK, att jämföra med vårt estimat om 45,9 MSEK i ett Base scenario. Detta var den primära orsaken till att TCECUR inte nådde upp till vårt estimerade EBITDA-resultat, vilket likt nämnt ovan har berott på omstruktureringskostnader som vi antar är av engångskaraktär. Likväl bidrog detta till en förlust på sista raden, vilket inte hänt sedan tredje kvartalet 2021. Som en följd straffade marknaden aktien hårt, vilken i skrivande stund är ner omkring 25 %. En viss nedgång kan vara förståelig, men med tanke på att omsättningen var i linje med vår förväntan och att EBITDA-resultatet, justerat för engångskostnader, uppgick till 11,5 MSEK, anser vi att reaktionen är överdriven.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR
Kommentar på TCECURs Q1-rapport
2023-05-15
Med delårsrapporten för första kvartalet 2023 presenterad står det klart att TCECUR både försäljnings- och resultatmässigt fullkomligen krossade våra estimat.
Under det första kvartalet 2023 uppgick nettoomsättningen till 148,4 MSEK (91,3), motsvarande en ökning om 63 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 34 %. Utfallet kan jämföras med vårt eget estimat för Q1-23 om 108 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR därmed överträffade med hela 40 MSEK. Sett till TCECUR:s återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av mars uppgick till 51,6 MSEK, en ökning med 9 %.
Till följd av en svagare bruttomarginal under Q3-22 såväl som Q4-22 hade vi för Q1-23 utgått från en något konservativare bruttomarginal omkring 50 %. Detta överträffade dock koncernen där den faktiskt rapporterade bruttomarginalen för årets första kvartal landade på 52,5 %.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det första kvartalet 2023 till 16,1 MSEK (6,7), vilket är en ökning om 141 % mot jämförbart kvartal 2022, motsvarande en marginal om 10,8 % (7,3). Även detta överträffade därmed vårt estimat om 7,8 % i ett Base scenario. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste tio kvartalen.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q1-23 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning.
Sett till orderboken uppgick denna vid utgången av mars till totalt ca 211 MSEK, vilket därmed är en ny högstanivå i koncernens historia.
Sett till nettoskulden per den sista mars (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 45 MSEK, utifrån en kassa om 34 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 79 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM (ej pro forma), motsvarar det en skuldsättning om 0.7x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således fortsatt under koncernens långsiktiga mål om 2.5x, vilket vi såklart ser positivt på.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis levererar TCECUR en mycket imponerande start på 2023, där koncernen överträffade våra estimat med råge. Vi ser såklart positivt på detta, särskilt då första kvartalet säsongsmässigt brukar vara svagare. Aktien reagerade positivt och har i skrivande stund varit upp som högst 6 %. Med tanke på hur TCECUR har inlett 2023, såväl som den guidning Klas Zetterman ger i sitt VD-ord om att koncernen inte ser några tecken på att marknaden för säkerhetssystem eller säker kommunikation håller på att bromsa sin, är en positiv reaktion helt klart befogad.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q4-rapport
2023-02-27
TCECUR har publicerat sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2022, där koncernen kraftigt överträffade våra försäljningsestimat och nådde en ny historisk högstanivå i termer av omsättning.
Under det fjärde kvartalet 2022 uppgick nettoomsättningen till 177,6 MSEK (106,9), motsvarande en ökning om 66 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 32 %. Det innebär således att TCECUR återigen levererat ett nytt rekord, då 177,6 MSEK i försäljning är den högsta nivån någonsin i koncernens historia. Andraplatsen innehas av tredje kvartalet 2022, då omsättningen uppgick till 115,5 MSEK. Utfallet kan även jämföras med vårt eget estimat för Q4-22 om 143,2 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR överträffade med hela 34,4 MSEK. Sett till TCECUR:s återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av december uppgick till 50,5 MSEK (46,4), en ökning med 9 %.
Sett till bruttomarginalen hade vi i ett Base scenario dock räknat med en marginal om ca 54 %, att jämföra med det faktiska utfallet om 48 %. Under de åtta senaste kvartalen har TCECUR i genomsnitt uppvisat en bruttomarginal omkring just 54 %, där vi antar att avvikelsen under det fjärde kvartalet 2022 kan bero på mixen mellan levererade produkter och tjänster.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det fjärde kvartalet 2022 till 24,6 MSEK (14,4), vilket är en ökning om 71 % mot jämförbart kvartal 2021, och motsvarar en marginal om 13,9 % (13,5). Det var således i nära linje med våra egna estimat om 13,1 %. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en överblick av TCECURs rullande omsättning och EBITDA-resultat de senaste nio kvartalen.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q4-22 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning.
Sett till orderboken uppgick denna vid utgången av december till totalt ca 187 MSEK. Det ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal.
Sett till nettoskulden per den sista december (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca 50 MSEK, utifrån en kassa om 31,5 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 81,5 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM (ej pro forma), motsvarar det en skuldsättning om 1.0x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således under koncernens långsiktiga mål om 2.5x, vilket vi såklart ser positivt på.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis levererar TCECUR en minst sagt försäljningsmässig stark avslutning på 2022, med en EBITDA-marginal som var i nära linje med våra förväntningar. Aktien reagerade positivt och är i skrivande stund upp omkring 5 %. Med tanke på hur TCECUR avslutade 2022, såväl som den guidning Klas Zetterman ger i sitt VD-ord om att koncernen inte ser några tecken på avmattning, är en positiv reaktion helt klart befogad. Samtidigt anser vi fortsatt att TCECUR-aktien, vid nuvarande nivåer, är undervärderad och att det finns mer att hämta.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR
Kommentar på TCECURs Q3-rapport
2022-11-07
TCECUR har publicerat sin delårsrapport för tredje kvartalet 2022, där koncernen både överträffade våra försäljningsestimat och dessutom uppvisade den högsta omsättningen för ett enskilt kvartal i koncernens historia.
Under det tredje kvartalet uppgick nettoomsättningen till 115,5 MSEK (66,8), motsvarande en ökning om 73 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 31 %. Det innebär således att TCECUR levererat ett nytt rekord, då 115,5 MSEK i försäljning är den högsta nivån någonsin i koncernens historia, tätt följt av 114,9 MSEK i försäljning under föregående kvartal i år (Q2-22). Detta kan dessutom jämföras med vårt eget estimat för Q3-22 om 101,5 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR överträffade med 14 MSEK. Vi ser såklart positivt på detta, samt att det även ska understrykas att tredje kvartalet säsongsmässigt brukar vara relativt svagt, vilket inte blev fallet denna gång. Sett till TCECUR:s återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av september uppgick till 49,6 MSEK (45,7), en ökning med 8,5 %.
Sett till bruttomarginalen hade vi i ett Base scenario räknat med en marginal om ca 55 %, att jämföra med det faktiska utfallet om 45 %. Under de åtta senaste kvartalen har TCECUR i genomsnitt uppvisat en bruttomarginal omkring 55 %, där förklaringen till avvikelsen under årets tredje kvartal beror på ”…ovanligt stora materielleveranser av engångskaraktär till flera pågående större kundprojekt”.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det tredje kvartalet till 8,7 MSEK (5,1), vilket är en ökning om 69 % mot jämförbart kvartal 2021, och motsvarar en marginal om 7,5 % (7,7). Det var således i nära linje med våra egna estimat. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en sammanfattning av EBITDA-resultatets utveckling de senaste tio kvartalen.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q3-22 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning.
Vidare, sett till orderboken, kan vi konstatera att denna nu växt åtta kvartal i rad och uppgick till totalt ca 205,1 MSEK vid utgången av september. Det ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal.
Sett till nettoskulden per den sista september (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till 56,6 MSEK, utifrån en kassa om 33,7 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 90,3 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM (ej pro forma), motsvarar det en skuldsättning om 1.3x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således under koncernens långsiktiga mål om 2.5x, vilket vi såklart ser positivt på.
Bra affärsflöde
Senaste tiden har TCECUR kommunicerat ett flertal affärer, exempelvis den 2 november då koncernen meddelade två omfattande ramavtal om 54 MSEK respektive 100 MSEK, vilket därmed kvalar in som två av de största affärerna någonsin i koncernens historia. Klockan 8:30 publicerades pressmeddelandet där det framgick att LåsTeam tecknat ett ramavtal med Västfastigheter värt cirka 54 MSEK, vilket löper över två år med förlängning på maximalt ytterligare 1+1 år. Ett par timmar senare, närmare bestämt klockan 14:00, kommunicerades ytterligare ett ramavtal. Denna gång var det Mysecs tur där dotterbolaget tecknat ett nytt ramavtal med Botkyrka kommun värt cirka 100 MSEK över fyra år, vilket innebär en fortsättning på tidigare ramavtal dotterbolaget haft med kommunen. Förutom att installera nya system, sköta service och underhåll på befintliga ingår att hantera samtliga anslutna säkerhetssystem i den digitala larmportalen Lamport. Föregångaren till Lamports larmportal har varit i drift via Mysec de senaste 10 åren och idag är över 3 000 anläggningar uppkopplade och över 34 miljoner larmhändelser har förmedlats. Genom Lamport möjliggörs en form av mjukvarutjänst och SaaS-modell, vilket skapar återkommande intäkter med bra marginal.
Givet att värdet från båda ramavtal skulle fördelas jämnt över perioden, och ifall vi skulle göra ett konservativt antagande att avtalet med Västfastigheter inte förlängs, skulle det rent illustrativt kunna resultera i följande intäkter:
1Illustrationen som framgår i ovan graf utgår från att Mysecs ramavtal ger ekonomisk effekt först från år 2023. Enligt pressmeddelandet börjar dock avtalet gälla redan den 1 november 2022.
LTM uppgår TCECURs omsättning till 429 MSEK (ej pro forma) och sett till enbart dessa två ramavtal och den illustrativa fördelningen, utgör exempelvis värdet år 2023 om totalt 52 MSEK cirka 12 % av koncernens rullande omsättning. Sett till det totala värdet av båda ramavtal, 154 MSEK, är motsvarande andel 36 %.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis anser vi att TCECUR levererar en försäljningsmässigt stark Q3-rapport, med ett EBITDA-resultat som var i linje med våra förväntningar. Aktien har hittills haft en stark utveckling under november och är i skrivande stund upp cirka 8 % sedan månadsskiftet. Med tanke på de affärer som kommunicerats, samt den presenterade Q3-rapporten, är en positiv reaktion helt klart befogad. Samtidigt anser vi fortsatt att TCECUR-aktien, vid nuvarande nivåer, är fortsatt undervärderad och att det finns mer att hämta.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q2-rapport
2022-08-15
TCECUR har publicerat sin delårsrapport för andra kvartalet 2022, där det står klart att koncernen återigen slog både vårt försäljnings- och resultatestimat.
Under det andra kvartalet uppgick nettoomsättningen till 115 MSEK (66), motsvarande en ökning om 74 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 27 %. Det innebär således att TCECUR levererat ett nytt rekord, då 115 MSEK i försäljning är den högsta nivån någonsin i koncernens historia. Detta kan dessutom jämföras med vårt eget estimat för Q2-22 om 104 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR således överträffade. Tillväxten härleds från att samtliga av TCECUR:s affärssegment totalt sett bidragit positivt till intäkterna, såväl som att de senast förvarade bolagen Sectragon och Kungslås bidragit med 14,5 MSEK under tiden som de ingått i koncernen. Sett till TCECUR:s återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av juni uppgick till 48,9 MSEK (45,3), en ökning med 7,8 %.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det andra kvartalet till 12,2 MSEK (5,8), vilket är en ökning om 110 % mot jämförbart kvartal 2021, och motsvarar en marginal om 10,6 % (8,8). Det är den tredje högsta EBITDA-marginalen som TCECUR uppvisat för ett enskilt kvartal, där förstaplatsen innehas av Q4-21 med 13,5 %. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en sammanfattning av EBITDA-resultatets utveckling de senaste nio kvartalen. Som det framgår i tabellen överträffade TCECUR våra estimat på samtliga av följande punkter: nettoomsättning, bruttoresultat- och bruttomarginal, EBITDA-resultat samt EBITDA-marginal.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q2-22 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning.
Vidare, sett till orderboken, kan vi konstatera att denna nu växt sju kvartal i rad och uppgick till totalt ca 188,1 MSEK vid utgången av juni. Det ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal.
Sett till nettoskulden per den sista juni (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till 54,5 MSEK, utifrån en kassa om 39,6 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 94,2 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM (ej pro forma), motsvarar det en skuldsättning om 1.4x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Detta är således under koncernens långsiktiga mål om 2.5x, vilket vi såklart ser positivt på.
Sammanfattningsvis anser vi att TCECUR levererar en mycket stark Q2-rapport som överträffade samtliga av våra estimat i vårt Base scenario, både vad gäller försäljning och resultat. Med de senaste förvärvstillskotten Sectragon och Kungslås, tillsammans med tidigare förvärv, består nu TCECUR av totalt tio dotterbolag inom koncernen. Detta, i kombination med en orderbok som fortsätter växa och strukturella marknadstrender som talar för koncernen, gör att vi fortsatt anser att TCECUR har alla förutsättningar för att fortsätta visa lönsam tillväxt under kommande kvartal.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q1-rapport
2022-05-09
TCECUR publicerade idag den 9 maj sin delårsrapport för första kvartalet 2022, där det står klart att koncernen slog vårt försäljnings- och resultatestimat.
Under första kvartalet uppgick nettoomsättningen till 91 MSEK (58), motsvarande en ökning om 56 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för cirka 11 %. Det är den näst högsta försäljningen för ett enskilt kvartal i koncernens historia, där förstaplatsen fortsatt innehas av det fjärde kvartalet 2021, då försäljningen uppgick till 107 MSEK. Med tanke på att första kvartalet, jämfört med exempelvis det fjärde kvartalet, generellt är säsongsmässigt svagt, anser vi att TCECUR har gjort en mycket bra prestation under årets inledande månader. Försäljningen om 91 MSEK kan dessutom jämföras med våra egna estimat om 76 MSEK i ett Base scenario, vilket TCECUR således överträffade. Tillväxten härleds från att samtliga av TCECUR:s affärssegment totalt sett bidragit positivt till intäkterna, även om Nationella Säkerhetssystem hade en negativ organisk tillväxt (pro forma), främst på grund av hög sjukdomsfrånvaro till följd av Covid-19. Sett till koncernens återkommande intäkter har dessa fortsatt att öka, vilka vid utgången av mars uppgick till 48 MSEK (40), en ökning med ca 18 %.
Koncernens EBITDA-resultat uppgick under det första kvartalet till 6,7 MSEK (3,6), vilket är en ökning om 84 % mot jämförbart kvartal 2021, och motsvarar en marginal om 7,3 % (6,2). Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en sammanfattning av EBITDA-resultatets utveckling de senaste åtta kvartalen.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q1-22 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning.
Vidare, sett till orderboken, kan vi konstatera att denna nu växt sex kvartal i rad och uppgick till totalt ca 147 MSEK vid utgången av mars. Det ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under kommande kvartal 2022.
Sett till nettoskulden per den sista mars (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgick denna till ca -8,9 MSEK, utifrån en kassa om 61,8 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 52,9 MSEK. Givet nuvarande EBITDA LTM (ej pro forma), motsvarade det en skuldsättning om -0.3x (nettoskuld i förhållande till EBITDA, LTM). Efter utgången av första kvartalet har dock en del av kassan förbrukats, till exempel har troligen 27 MSEK använts för att finansiera den kontanta delen av köpeskillingen för förvärvet av Sectragon (läs mer nedan).
Innan Sectragon kungjordes dock först förvärvet av Kungslås – ett väletablerat bolag i Stockholm med över 50 års historik. Utifrån bolagets finansiella utveckling (se nedan graf) ser vi Kungslås som ett bolag som växt i medelsnabb takt och framförallt med en stigande lönsamhet, där rörelsemarginal (EBIT) växt från 9 % år 2013 till 24 % år 2020. Kunderna innefattar kommuner, landsting, företag och privatpersoner och förvärvet förväntas ha en positiv inverkan på TCECUR:s resultat under kommande kvartal. Några siffror för 2021 har ej offentliggjorts och inte heller någon prognos för 2022, men skulle vi anta, konservativt, att Kungslås omsätter ca 20 MSEK med en rörelsemarginal om 25 % så skulle det motsvara ett EBIT-resultat om 5 MSEK. Givet att TCECUR tillträtt bolaget per den 2 maj 2022, skulle det rent illustrativt kunna innebära att omkring 3 MSEK kommer ”synas” i TCECURs räkenskaper för 2022 (ej pro forma), givet en sådan prognos.
Kort efter att förvärvet av Kungslås blev känt meddelade TCECUR förvärvet av Sectragon – en modern säkerhetsleverantör som varit verksam sedan 2015, med kunder som bland annat innefattar flertalet sjukhus, Statens Fastighetsverk, domstolar, en säkerhetsklassad myndighet och en av Sveriges mest expansiva bostads- och fastighetsutvecklare. Till skillnad från Kungslås har Sectragon en kortare historik, men likväl en mycket imponerande tillväxt (se nedan figur). Mellan år 2016 till 2021 har omsättningen ökat från 1,6 MSEK till hela 40,7 MSEK, motsvarande en CAGR om 92 %. Rörelsemarginalerna har varierat och har generellt, jämfört med Kungslås, varit lägre men likväl legat på i genomsnitt 14 % de senaste två åren. Vid utgången av mars 2022 hade Sectragons omsättning ökat till över 50 MSEK på årsbasis och i dagsläget uppgår orderboken till 30 MSEK.
Sammanfattningsvis anser vi att TCECUR levererar en stark Q1-rapport som överträffade våra estimat, både vad gäller försäljning och resultat. Med ytterligare två förvärvade bolag som anslutits till koncernen anser vi att TCECUR fortsatt tar kliv uppåt, där koncernens omsättning, räknat rullande tolv månader fram tills den 31 mars 2022, nu uppgår till 436 MSEK (pro forma). Med tanke på en orderbok som dessutom fortsätter växa, anser vi att TCECUR har alla förutsättningar för att fortsätta visa tillväxt under kommande kvartal 2022.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q4-rapport
2022-02-21
TCECUR publicerade idag den 21 februari sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021 vilken, precis som vi hade förväntat oss, blev en riktig ”slam dunk”. Aktien är i skrivande stund upp 10 % och följande är vår sammanfattning av rapporten.
I vår föregående analys från den 9 november 2021 skrev vi att allt pekade på en rekordavslutning för 2021 och med Q4-rapporten presenterad kan vi konstatera att så också blev fallet. Under fjärde kvartalet uppgick nettoomsättningen till 107 MSEK (62), motsvarande en ökning om 73 % Y-Y varav den organiska tillväxten stod för 23 %. Det är den högsta försäljningen för ett enskilt kvartal i koncernens historia. Tillväxten härleds från att samtliga av TCECUR:s affärssegment och dotterbolag bidragit positivt, samt att koncernen har fortsatt att öka andelen återkommande intäkter vilka vid utgången av 2021 uppgick till 46 MSEK (39), en ökning med ca 21 %.
Sett till koncernens EBITDA-resultat uppgick detta under det fjärde kvartalet till 14,4 MSEK (4,9), vilket således är en kraftig ökning om 194 % mot jämförbart kvartal 2020. EBITDA-resultatet motsvarar en marginal om 13,5 % (7,9), vilket enligt våra noteringar även det är den högsta marginalen för ett enskilt kvartal i koncernens historia. Nedan följer en sammanställning och jämförelse mellan vårt kvartalsestimat och faktiskt utfall, samt en sammanfattning av EBITDA-resultatets utveckling de senaste åtta kvartalen.
Sett till de tre affärssegmenten Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Globala Säkerhetssystem, var fördelningen avseende försäljning under Q4-21 enligt nedan. Som det framgår står Nationella Säkerhetssystem fortsatt för den största andelen av koncernens totala försäljning, där dotterbolagen LåsTeam, Mysec och Automatic Alarm bidrar starkt.
Vidare, sett till orderboken, kan vi konstatera att denna växt fem kvartal i rad och nu uppgå till totalt ca 140 MSEK. Det ger en viss guidning om förutsättningarna för att TCECUR ska kunna fortsätta uppvisa tillväxt även under 2022.
Sett till nettoskulden (exkl. nyttjanderättstillgångar) uppgår denna till ca 10 MSEK, utifrån en kassa om 57 MSEK i förhållande till de räntebärande skulderna om 67 MSEK. Detta, i kombination med en soliditet om 46 % gör att vi ser TCECUR:s finansiella position som mycket god med dessutom bra förutsättningar för att genomföra fler förvärv. I rapporten skriver dessutom Klas Zetterman att koncernen med sitt ”[…] starka operativa kassaflöde står väl rustade inför kommande förvärv och tillväxt under 2022.” Med hänsyn till detta, den starka orderboken och fortsatt bra momentum i samtliga av koncernens dotterbolag, ser vi att förutsättningarna är goda för att TCECUR ska kunna nå nya höjder även under kommande kvartal.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q3-rapport
2021-11-02
TCECUR publicerade igår den 1 november 2021 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2021, där följande är vår sammanfattning av rapporten. Vidare, tidigare i oktober meddelande TCECUR att de genomför en fullt garanterad företrädesemission om ca 55,5 MSEK, där vi nedan har sammanställt information även kring denna.
Allt pekar på en rekordavslutning för 2021
Under tredje kvartalet 2021 uppgick nettoomsättningen till 66,9 MSEK (39,0), motsvarande en ökning om 72 % Y-Y varav den organiska tillväxten uppgick till 13 %. Utöver bidrag från de ”äldre” dotterbolagen samt mer nyligen gjorda förvärv, förklaras den ökade omsättningen även bl.a. av att TCECUR fortsatt har kunnat ökat koncernens andel återkommande intäkter, där omsättning från avtalsbundna återkommande intäkter under perioden ökade till 45,7 MSEK (36,9) på årsbasis. Utöver att detta skapar bra förutsättningar för en stigande marginal, vilket till viss del periodens bruttomarginal om 55 % visar på, ger detta en stabil grund av återkommande kassaflöden att bygga vidare koncernens tillväxt på. Sett till koncernens EBITDA-resultat uppgick detta under tredje kvartalet till 5,1 MSEK (5,1), vilket således är i linje med jämförbart kvartal 2020. Dock har resultatet belastats med förvärvsrelaterade engångskostnader om 0,6 MSEK. Justerat för dessa uppgick EBITDA-resultat således till 5,7 MSEK, motsvarande en marginal om 8,5 %.
I sitt VD-ord skriver Klas Zetterman att; ”Vi gläds åt att efter årets första 3 kvartal ha levererat en omsättning på 191,1 MSEK med ett EBITDA resultat på 14,6 MSEK vilket är i nivå med hela året 2020 då omsättningen var 188,5 MSEK och EBITDA resultatet 14,9 MSEK och då har vi alltjämt det säsongsmässigt starkaste fjärde kvartalet framför oss – så ser vi framemot en bra avslutning på 2021.”
Även om vi i vår senaste analys hade räknat med en högre nettoomsättning för just Q3-21, ställer vi oss positiva till TCECUR:s prestation då koncernen även kunde uppvisa ett justerat EBITDA-resultat om 5,7 MSEK, vilket var i nära linje med våra egna estimat. Dessutom, för att låna en känd basketterminologi, verkar det mesta peka på att fjärde kvartalet kan bli en riktig ”slam dunk”. Orderboken är nu nämligen rekordstor och uppgår inför Q4-21 till nära 118 MSEK (67), och som det framgår i VD-ordet är just Q4 årets starkaste kvartal för TCECUR. Det mesta verkar således tala för att TCECUR kan komma att avsluta år 2021 rekordstarkt.
I enlighet med vad som kommunicerades i den tidigare Q1-rapporten i år särredovisar TCECUR numera sin verksamhet i olika affärssegment, vilka fördelas in i tre områden; Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Internationella Säkerhetssystem. Under Q3-21 var omsättningen fördelad enligt följande:
Att nettoskulden i förhållande till EBITDA för tillfället uppgår till 4,1x, vilket således är över koncernens mål om 2,5x, är inget vi ser som oroande. Detta dels med tanke på att TCECUR har en så pass god likviditet, dels att ökningen beror på det tidigare förvärvet av LåsTeam vilket inneburit att endast 1,5 månad av dotterbolagets försäljning och EBITDA har kunnat tillgodoräknas Q3-21, medan hela förvärvslånet om 30 MSEK och brygglånet på 20 MSEK inkluderats i balansräkningen. I samband med den stundande företrädesemissionen kommer lånebilden att minska, vilket i sig kommer resultera i en lägre skuldsättningsgrad som, enligt vad som framgår i rapporten, då kommer att vara längre än koncernens uttalade mål om en nettoskuld i förhållande till EBITDA om 2,5x.
Företrädesemission med teckningsperiod den 12 – 26 november
Genom företrädesemissionen kommer TCECUR att tillföras en nettolikvid om ca 51,5 MSEK, varav 20 MSEK ska användas för återbetalning av brygglån i samband med det tidigare förvärvet av LåsTeam. Såldes stärker koncernen sin kassa med 31,5 MSEK, vilket kommer att kunna användas för att dels fortsätta den organiska tillväxten, dels bidra till finansiering av fler strategiska förvärv. Att både styrelse och ledning lämnar teckningsförbindelser ser vi minst sagt som positivt, där de totala teckningsåtaganden, inklusive det från huvudägaren Arbona, uppgår till hela 52 % (!) av emissionslikviden. Generellt, jämfört med andra företrädesemissioner i denna storlek, är detta att anse som en hög andel, något vi menar sänder ett starkt signalvärde om nyckelpersonernas tilltro till TCECUR.
Emissionen i sammandrag:
- Teckningskurs: 32 kr/aktie
- Total Emissionsvolym: 55,5 MSEK
- Tecknings- och garantiåtaganden: 52 % teckningsåtaganden och 48 % garantiåtaganden, således totalt 100 % säkerställd.
- Pre-money Värdering: 221,9 MSEK
- Post-Money Värdering: 277,4 MSEK
- Teckningsperiod: den 12 november till den 26 november 2021
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Analyst Groups kommenterar TCECURs Q2-rapport och förvärv
2021-08-17
TCECUR publicerade igår den 16 augusti 2021 sin delårsrapport för andra kvartalet 2021, samt meddelande att de förvärvar LåsTeam Sverige AB (”LåsTeam”). Innan sommaren har TCECUR även förvärvat RF Coverage AB (”RFC”). Följande är vår sammanfattning av Q2-rapporten och de senaste förvärven.
Q2-rapporten i nära linje med våra estimat
Under andra kvartalet 2021 uppgick nettoomsättningen till 65,9 MSEK (42,6), motsvarande en ökning om cirka 55 % Y-Y, med ett EBITDA-resultat om 5,8 MSEK (3,4). Den ökade omsättningen förklaras bl.a. av att TCECUR successivt har kunnat ökat koncernens andel återkommande intäkter, bra utveckling i dotterbolagen samt att förvärvet av Automatic Alarm [primärt], vilket genomfördes under hösten 2020, har bidragit positivt. Justerat för gjorda förvärv uppgick den organiska tillväxten under Q2-21 till 21,3 %. I enlighet med vad som kommunicerades i den föregående Q1-rapporten särredovisar TCECUR numera sin verksamhet i olika affärssegment, vilka fördelas in i tre områden; Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Internationella Säkerhetssystem. Under Q2-21 var omsättningen fördelad enligt följande:
Fördelningen under Q2-21 kan även jämföras med föregående kvartal (Q1-21):
”Omsättningen om ca 66 MSEK kan jämföras med vårt estimat om 61 MSEK, vilket TCECUR således överträffade med ca 8 %. Samtidigt var koncernens lönsamhet något lägre, där vi i vårt Base scenario hade prognostiserat en EBITDA-marginal om ca 11 %, att jämföra med det faktiska utfallet om 9 %. Under juni, således under slutet av Q2-21, förvärvade TCECUR som känt RFC, vilket vi antar resulterade i vissa engångskostnader som belastat kvartalet, t.ex. av legal karaktär. Justerat för dessa uppskattar vi att TCECURs operativa rörelsemarginal troligen var i nära linje med våra egna estimat för Q2-21”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
LåsTeam Sverige AB – uppvisar fin stigande lönsamhet
Information om bolaget och affären i sammandrag:
- Total köpeskilling: 65 MSEK, varav 50 MSEK i kontanter och 15 MSEK i aktier.
- Teckningskurs för nyemitterade aktier: 43,47 kr/aktie
- Transaktionsmultipel: P/S 0.7x och P/EBIT 12.4x
- Förekommer även resultatbaserad köpeskilling: Ja, en resultatbaserad sådan baserat på prestation under år 2021.
Följande är en översikt av bolagets finansiella prestation under de senaste fyra rapporterade räkenskapsåren (Källa: allabolag.se):
RF Coverage AB – tvåsiffrig rörelsemarginal i linje med TCECURs finansiella mål
Information om bolaget och affären i sammandrag:
- Total köpeskilling: 15 MSEK, varav 7 MSEK i kontanter och 8 MSEK i aktier.
- Teckningskurs för nyemitterade aktier: 35,14 kr/aktie
- Transaktionsmultipel: P/S 0.8x och P/EBIT 8.4x
- Förekommer även resultatbaserad köpeskilling: Ja, en resultatbaserad sådan baserat på prestation under perioden 2021-05-01 – 2022-04-30.
Följande är en översikt av bolagets finansiella prestation under de senaste fyra rapporterade räkenskapsåren (Källa: allabolag.se):
Till följd av Q2-rapporten och de senaste förvärven kommer vi att se över våra estimat, vårt värderingsintervall och återkomma med detta i en uppdaterad analys.
Kommentar på TCECURs Q1-rapport
2021-05-03
TCECUR publicerade idag den 3 maj 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Följande är vår sammanfattning av rapporten.
Under första kvartalet 2021 uppgick nettoomsättningen till ca 58,4 MSEK (45,0), motsvarande en ökning om cirka 30 % Y-Y, med ett EBIT-resultat om +0,7 MSEK (-0,8). Den ökade omsättningen förklaras bl.a. av att TCECUR successivt har kunnat ökat koncernens andel av återkommande intäkter, bra utveckling i dotterbolagen samt att förvärvet av Automatic Alarm, vilket genomfördes under hösten 2020, har bidragit positivt. Justerat för Automatic Alarm uppgick den organiska tillväxten under Q1-21 till 8 %. I samband med dagens rapport framgår det att TCECUR från och med nu kommer att särredovisa sin verksamhet i olika affärssegment, vilka fördelas in i tre områden; Säker Kommunikation, Nationella Säkerhetssystem och Internationella Säkerhetssystem. Under Q1-21 var omsättningen fördelad enligt följande:
Utöver en god tillväxt under Q1-21 var orderingången stark och uppgick till nära 63 MSEK (30), en ökning med cirka 109 % jämfört med samma period 2020. Inför Q2-21 uppgick orderboken till cirka 85 MSEK (56), vilket är 51 % högre jämfört med samma period 2020 och därmed även högre än vid ingången av årets början. Detta, tillsammans med en stark finansiell position, ger bra förutsättningar för fortsatt positiv utveckling under kommande kvartal.
Med Q1-rapporten presenterad står det även klart att TCECUR har minskat sina långfristiga skulder, vilket även fått en effekt i koncernens räntebärande kostnader, något som vi också har utgått ifrån i våra prognoser för koncernen under år 2021. De finansiella kostnaderna uppgick till -0,8 MSEK (-1,9) under Q1-21, vilket således är en klar förbättring mot jämförbart kvartal 2020. Det i sin tur bidrar till att stärka resultatet på sista raden, något vi räknar med kommer fortsätta under året.
Utöver fortsatt tillväxt under lönsamhet räknar vi med goda chanser att det kan komma att dyka upp ytterligare förvärv under året. Så här skriver VD Klas Zetterman i rapporten: ”Förutom en stark tillväxt, förbättringar och investeringar i våra portföljbolag, så arbetar vi aktivt med förvärv. Med en stabil finansiell position, nära samarbete med vår huvudbank och huvudägare föreslår styrelsen till årsstämman att bemyndigas att besluta om nyemission av aktier till ett marknadsvärde om högst 75 MSEK för att möjliggöra ytterligare förvärv.”
Nytt dotterbolag på gång under Q3-21
Utöver dagens rapport meddelade även TCECUR att de fattat beslut om att starta ett nytt dotterbolag: Lamport AB, som kommer att erbjuda marknaden en helautomatisk larmförmedlingstjänst till företag, kommuner och organisationer. I dagens pressmeddelande framgår det att bolaget planerar att lanseras på den svenska marknaden under Q3-21. Föregångaren till Lamports larmportal har varit i drift genom TCECURs dotterbolag Mysec de senaste 10 åren och idag är över 3 000 anläggningar uppkopplade, sedan start så har över 34 miljoner larmhändelser har förmedlats.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar på TCECURs Q4-rapport
2021-02-22
TCECUR publicerade idag den 22 februari 2021 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2020. Följande är vår uppföljning av gjorda estimat, faktiskt utfall och vår sammanfattning av rapporten.
För Q4-20 estimerade vi en nettoomsättning om 59,9 MSEK med ett EBITDA-resultat om ca 5,4 MSEK. Sett till bolagets faktiska försäljning uppgick denna till 62 MSEK, vilket således var 3 % över vår prognos, och dessutom innebar det den högsta försäljningen någonsin för ett enskilt kvartal i TCECURs historia. Sett till EBITDA-resultatet uppgick detta till 4,9 MSEK, vilket således var ca 0,5 MSEK under vår prognos, men likväl en ökning om nära 10 % mot jämförbart kvartal 2019. En extra positiv punkt i rapporten var koncernens bruttomarginal under Q4-20 som uppgick till hela 58 %, att jämföra med vårt estimat om ca 50 %. För helåret landade TCECURs nettoomsättning på 188,5 MSEK med ett EBITDA-resultat om 14,9 MSEK, vilket kan jämföras med vår prognos om 186,5 MSEK respektive 15,4 MSEK.
En ytterligare intressant punkt att belysa är att TCECURs nettoskuld i förhållande till EBITDA (LTM) nu enbart uppgår till 1.2x (3.4), en signifikant minskning mot Q4-19 och dessutom långt under bolagets egna finansiella mål om 2.5x. Detta beror på en kombination av en förbättrad balansräkning och ett stärkt rörelseresultat.
Sammanfattningsvis tycker vi att TCECUR levererar ett kvartal som finansiellt var i linje med våra förväntningar. Precis som vi har kommunicerat tidigare så tror vi att bolaget har ett spännande år framför sig, med de rätta förutsättningarna att kliva mot högre nivåer. Orderboken är välfylld och uppgår till 80,7 MSEK (57,0), motsvarande en ökning om 42 % jämfört med föregående år, där dessutom 32 % är organiskt. Marknaden för säkerhetslösningar fortsätter att växa och givet att pandemin kan bli en allt mindre påverkande faktor framgent, ser affärsklimat år 2021 gynnsamt ut för TCECUR. Dessutom, med tanke på refinansieringen som skedde av tidigare förvärvslån under november, räknar vi med att de finansiella kostnaderna kommer att sjunka under kommande kvartal. Detta, i kombination med fortsatt tillväxt och ökad lönsamhet i den operativa verksamheten, kommer bidra till ett starkare kassaflöde och resultat på sista raden.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Kommentar inför TCECURs Q4-rapport
2021-02-22
TCECUR publicerar senare idag den 22 februari 2021 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2020. Följande är våra estimat inför rapporten.
- Nettoomsättning Q4-20E (Q4-19A)1: 59,9 (59,5)
- Tillväxt Q4-20E utifrån estimat: 0,8 %
- EBITDA-resultat Q4-20E (Q4-19A) 1: 5,4 (4,3)
- EBITDA-marginal Q4-20E utifrån estimat: 9,0 % (7,2)
1Historiska jämförelsekvartal är ej pro forma-justerade.
I vår senaste aktieanalys, vilken publicerades i samband med Q3-rapporten, framgår våra estimat för helåret 2020. För Q4-20 estimerade vi då en omsättning om 59,9 (59,5) MSEK med ett EBITDA-resultat om ca 5,4 (4,3) MSEK, motsvarande 186,5 (203) MSEK i nettoomsättning för helåret 2020 med ett totalt EBITDA-resultat om 15,4 (7,8) MSEK. Notera att jämförelsekvartal för 2019 ej har pro forma-justerats utifrån förvärv.
I samband med rapporten idag kommer vi att återkomma med en uppföljande kommentar.
Analyst Group kommenterar TCECURs senaste orders
2021-01-14
”TCECUR har sedan december kommunicerat två minst sagt intressanta affärer. Precis innan jul stod det klart att AWT vunnit en order med ett uppskattat värde om 20 MSEK från en ”amerikansk biltillverkare”, och igår tillkännagavs en affär för Mysec om 6 MSEK. TCECUR, både som bolag och aktie, befinner sig i ett riktigt starkt momentum och sedan slutet av november har aktien stigit med nära 70 %”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kort sammanfattning av de senast vunna affärerna:
- Den 13 januari 2021: Mysec erhöll en order på ca 6 MSEK från ett större transportföretag utanför Stockholm. Ordern består av ett komplett säkerhetssystem med inbrottslarm, passersystem, kameraövervakning, nätverk, lås och larmförmedling via Mysecs larmportal. Installationerna skall vara färdiga till midsommar 2021.
- Den 22 december 2020: AWT tecknar avtal med en ledande amerikansk biltillverkare för ett stort säkerhetsprojekt i Tyskland. Uppskattat ordervärde uppgår till ca 20 MSEK med förväntad leverans under första halvan av 2021. Ordern är den största i AWTs historia.
5 snabba om hur Analyst Groups analytiker ser på TCECUR som investering idag
- TCECUR har en historik av flera lyckade förvärv och det senaste förvärvet av Automatic Alarm under hösten 2020 ser väldigt spännande ut.
- Norge-verksamheten har tidigare varit problemtyngt, men har under de senaste kvartalen vänt runt och bidragit positivt. Det räknar vi med att dotterbolaget fortsatt kommer att göra under 2021.
- Med hänsyn till resterande dotterbolag i Sverige som fortsätter leverera, tillsammans med förvärvet av Automatic Alarm, är bågen verkligen spänd inför 2021.
- Dessutom, sett till koncernnivå, så har balansräkningen stärkts i form av både en påfylld kassa under hösten, samt att TCECUR uppnått en bättre skuldsättningsgrad, med lägre räntekostnader till följd av genomförd refinansiering som således får en positiv effekt på sista raden och stärker kassaflödet.
- Sammanfattningsvis, med hänsyn till nuvarande operativa verksamhet, marknadsläget, en starkare balansräkning och positiva rörelsemarginaler i dotterbolagen, så checkar TCECUR flera boxar för ett kvalitetsbolag som ännu flyger under många investerares radar. Aktien börjar dock få fart och har sedan slutet av november stigit med nära 70 %. Uppgången är helt klart motiverad enligt oss, samtidigt som vi ser en fortsatt uppsida i aktien från dagens nivåer.
För mer om TCECUR, titta gärna på bolagets närvaro vid Analyst Groups frukostsändning den 9 december. Länk till videon här
Kommentar på TCECURs Q3-rapport
2020-10-19
TCECUR publicerade idag den 19 oktober sin delårsrapport för tredje kvartalet 2020.
”Aktien svarar bra på dagens rapport och stiger, samtidigt som vi anser att det finns fortsatt god uppsida från rådande nivåer”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
- I linje med våra förväntningar så minskade TCECUR:s totala omsättning planenligt till följd av omställningen i Norge.
- EBIT-resultatet förbättras kraftigt där ökningen uppgick till +2,2 MSEK jämfört med föregående år.
- EBIT-marginalen om närmare 7 % är minst sagt en stark prestation.
- Net Debt/EBITDA uppgår LTM till 1,8x, vilket är bättre än koncernen egna målsättning.
Under tredje kvartalet 2020 uppgick nettoomsättningen till ca 39 MSEK (46), motsvarande en minskning om ca 15 % Q-Q, med ett EBIT-resultat om 2,6 MSEK (0,3). Den minskade omsättningen förklaras, liksom tidigare kvartal, främst av den planerade ändringen av affären i Norge. Som vi har skrivit i våra tidigare analyser så anser vi dock inte att den organiska omsättningsökningen är av största vikt i dagens läge, utan snarare att rörelseresultatet kan stiga. Att TCECUR lyckas leverera en EBIT-marginal om närmare 7 %, vilket är i nära linje med koncernens mål om 10 % över en konjunkturcykel, anser vi är en mycket stark prestation. Marknaden verkar hålla med, där aktien i skrivande stund varit upp som högst med nära tio procent.
”Som vi tidigare har kommunicerat så menar vi att fokus bör vara vinsttillväxt, varför vi ser positivt på att TCECUR fortsätter att stärka sin marginal, något vi fortsatt bedömer är en av de viktigaste värdedrivarna under de närmaste kvartalen. Aktien svarar bra på dagens rapport, samtidigt som vi ser fortsatt god uppsida från dagens nivåer. Med det senaste förvärvet av Automatic Alarm byggs TCECUR-koncernen ut, de totala intäkterna stiger och marginalerna kan förbättras ytterligare. Med en kassa om 9,7 MSEK vid utgången av Q3, samt kommande emissionslikvid om 25,3 MSEK vilken är fullt garanterad, stärks kassan och balansräkningen. Vi har all anledning att se fortsatt positivt på TCECUR som fortsätter ta steg i rätt riktning, där orderboken inför det fjärde kvartalet står på 38,1 MSEK, vilket är betydligt högre än samma tidpunkt förra året.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Sammanfattning av senast rapporterade kvartal
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR, med nya finansiella prognoser samt ett uppdaterat värderingsintervall för aktien i våra tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
Kommentar på TCECURs förvärv av Automatic Alarm samt företrädesemission
2020-10-01
TCECUR meddelade den 29 september att de ingått avtal om att förvärva Automatic Alarm i Stockholm AB (”Automatic Alarm”) samt att de genomför en garanterad företrädesemission om 25,3 MSEK.
Automatic Alarm adresserar hela Sverige med sina säkerhetslösningar, där bolaget erbjuder lösningar inom inbrottslarm, passersystem, kameraövervakning, brandlarm, lås och större kundanpassade integrationsprojekt. Bolaget har flera olika kundsegment, bl.a. myndigheter och kommuner, små och medelstora företag hela vägen till några av de största svenska företagen, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och privata villaägare. För mer information om Automatic Alarm, se länk till bolagets hemsida här.
Växte med nära 50 % under 2019 med god lönsamhet
Från 2018 till 2019 ökade Automatic Alarm sin omsättning från ca 25,8 MSEK till 38,1 MSEK, motsvarande en tillväxt om 48 %. Samtidigt kunde bolaget höja sin EBIT-marginal från 5,7 % till 6,5 %. Sett till de senaste fem rapporterade åren har den genomsnittliga tillväxten uppgått till 13 % årligen, med en rörelsemarginal som legat mellan ca 2 och 11 %, där medelvärdet uppgår till 6,4 %. Källa
I pressmeddelandet från den 29 september från TCECUR framgår bl.a. följande:
”Med Automatic Alarm medräknat bedöms TCECUR-koncernens rörelseresultat proforma före avskrivningar uppgå till omkring 15,8 MSEK (EBITDA) och omsättningen till 235 MSEK räknat rullande tolv månader fram till den 30 juni”
Sett till TCECUR:s befintliga dotterbolag; Mysec, AWT och TC Connect-bolagen, uppgick det rullande EBITDA-resultatet (12 månader) till 11,9 MSEK per den 30 juni. Med hänsyn till nämnda 15,8 MSEK konsoliderat proforma-resultat, borde därmed Automatic Alarms EBITDA-resultat ha uppgått till ca 3,9 MSEK under samma period. Baserat på en omsättning om ca 41,3 MSEK, motsvarar det en EBITDA-marginal om 9,4 %.
Den totala köpeskillingen för förvärvet uppgår till maximalt 27 MSEK, före eventuell justering med ett belopp motsvarande Automatic Alarms nettoskuld per tillträdesdagen. Betalningen är uppdelad utifrån 20 MSEK kontant betalning, en resultatbaserad del om 5 MSEK som erläggs genom en riktad emission av aktier givet att ett visst resultat uppnås för helåret 2020, samt maximalt 2 MSEK i kontant betalning baserat på om ett visst resultat uppnås under år 2021.
Med 20 MSEK i köpeskilling som grund, vilket primärt skulle kunna anses vara hänförligt till Automatic Alarms historiska prestation, innebär det en förvärvsmultipel om 0,5x omsättningen och 5,1x EBITDA-resultatet (räknat rullande 12 månader från den 30 juni 2020). Även med den resultatbaserade delen om 5 MSEK som kan tillkomma i närtid, anser vi att förvärvet görs till rimliga multiplar.
Uppdaterad aktieanalys
Den 19 oktober 2020 publicerar TCECUR sin delårsrapport för tredje kvartalet 2020. Med anledningen av detta, samt förvärvet av Automatic Alarm, kommer vi att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR i samband med Q3-rapporten. I och med förvärvet av Automatic Alarm så kommer det att innebära en förändrad finansiell prognos för TCECUR och således värderingsintervall i våra tre scenarion; Base, Bull och Bear.
Kommentar på AWT:s senaste order om 8 MSEK
2020-09-29
TCECUR meddelade igår den 28 september att dotterbolaget AWT erhållit en större beställning av säkerhetssystem till en av världens största internationella revisionsorganisationer, där ordervärdet uppgår till 8 MSEK.
”AWT går från klarhet till klarhet och visar tydligt med denna order vilken styrka de har i sitt affärserbjudande”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Ordern ska levereras under 2020 och i början av 2021 till en av de s.k. ”Big Four”-bolagen. Vilket av dessa anges ej i PM:et men de revisionsfirmor som omfattas av beteckningen är PwC, EY, Deloitte och KPMG. Samtliga av dessa är starka referenskunder och oavsett vilket bolag det avser så sänder denna order en stark signal till marknaden om vad AWT kan erbjuda.
”Även om följande resonemang är spekulativt, så vet vi att Big Four-bolagen har väldigt god kännedom om varandras verksamhet. Att AWT nu levererar säkerhetssystem till en av dessa skulle mycket väl kunna ge ringar på vattnet och bli uppmärksammat av övriga tre revisionsfirmor, vilket i teorin skulle kunna bidra till ökad sannolikhet för fler orders av säkerhetssystem inom gruppen. Detta återstår dock ännu att se och oavsett så anser vi att AWT med denna order om 8 MSEK visar hur de går från klarhet till klarhet”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kommentar på TCECURs storaffär i Norge
2020-09-08
TCECUR meddelade igår den 7 september att dotterbolaget TC Connect Norge tecknat ett ramavtal värderat mellan 25-30 MNOK på två år, med möjlighet till förlängning.
”Det här är en stor affär, vilket vi såklart ser positivt på, samtidigt som vi är förvånade att aktien inte värderats upp på affären”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Avtalet är ingånget med Helsetjenestens driftsorganisasjon för Nödnett HF och gäller lösningar för direkt utalarmering av akuta vakttjänster via Nödnett. Avtalet värderas till mellan 25 och 30 MNOK och gäller under två år, där möjlighet även finns till förlängning.
”I vår senaste analys av TCECUR har vi estimerat en omsättning för TC Connect Norge om ca 55 MSEK för helåret 2020. Utifrån intervallet 25-30 MNOK ger det ett medianvärde över två år om 27,5 MNOK för affären, motsvarande cirka 13,8 MNOK per år om en jämn fördelning skulle göras. I relation till vår estimerade omsättning för 2020 motsvarar det ca 25 % och är således att anse som en stor affär, vilket vi såklart ser positivt på samtidigt som vi är förvånade att aktien inte rörde sig mer på nyheten. Vi upprepar vårt tidigare kommunicerade värderingsintervall där vi i ett Base scenario ser ett motiverat värde om 28 kr per aktie på 2020 års prognos”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Uppföljning på TCECURs Q2-rapport
2020-08-10
TCECUR publicerade idag den 10 augusti sin delårsrapport för andra kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Under andra kvartalet 2020 uppgick nettoomsättningen till ca 42,6 MSEK (45,6), motsvarande en minskning om ca 7 % Q-Q, med ett EBIT-resultat om 1,3 MSEK (-2,3). Den minskade omsättningen förklaras dels av den planerade ändringen av affären i Norge, dels av att ett antal större kunder flyttat sina ordrar till Q3-20 främst på grund av den pågående pandemin. I rapporten går det att utläsa att omsättningen för Norge-segmentet uppgick till ca 12,8 MSEK (17,5), medan Sverige-segmentet tillsammans med Övriga världen uppgick till totalt 29,8 MSEK (28,1).
Men den stora tyngdpunkten i rapporten är inte omsättningen utan snarare det starka rörelseresultat som koncernen visar upp. På dotterbolagsnivå levererade TC Connect Norge ett positivt resultat även under årets andra kvartal, något vi ser som ytterligare ett bevis på att omställningen i Norge går som den ska. Det ska då även tilläggas att kvartalet har belastats med engångskostnader om 0,7 MSEK som en följd av avveckling av hyresavtal och vissa personalkostnader i Norge som inte kunde belasta föregående kvartal. TCECUR bedömer att dessa engångskostnader nu är de sista härrörande från ändringarna av den norska verksamheten som inleddes under 2019, vilket därmed banar väg för en fortsatt stärkt rörelsemarginal under H2-20. Sett till de svenska dotterbolagen går dessa fortsatt bra, vilket tillsammans med norgeverksamheten resulterade i ett positivt nettoresultat på koncernnivå om 0,7 MSEK (-2,4) under Q2-20. Som vi tidigare har skrivit i vår analys av TCECUR så är en av de allra viktigaste faktorerna att bevaka på kort- till medellång sikt att koncernen som helhet kan öka och upprätthålla en uthållig lönsamhet, där en stigande rörelsemarginal anses utgöra en stark värdedrivare i aktien under kommande kvartal.
”Våren 2020 kommer aldrig glömmas, en vår som varit minst sagt turbulent och resulterat i nya och oväntade utmaningar. Mitt i stormen lyckas TCECUR få till ett riktigt bra kvartal med ett starkt EBIT-resultat som håller sig på plus hela vägen ned till sista raden för koncernen. Med ett stabilt Q2 i ryggen, och i vad rapporten kan utläsas som positiva utsikter för andra halvan av 2020, har vi all anledning att se fortsatt positivt på TCECUR”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Sammanfattning av senast rapporterade kvartal
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på TCECURs nya affärer
2020-06-29
TCECUR meddelade i fredags (26/6) att dotterbolaget AWT har vunnit nya affärer om 3 MSEK från ”ett av världens ledande streamingföretag.”
”Att AWT under rådande pandemi lyckas vinna nya orders utanför Sverige ser vi som en bekräftelse på att det nätverk och varumärke som dotterbolaget har etablerat med åren är starkt”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Beställningen är av den större omfattningen och avser säkerhetssystem från ett av världens ledande streamingföretag. Ordern uppgår till drygt 3 MSEK och avser integrerade passersystem och övervakning i Berlin, Tyskland, med leverans under H2-2020.
Såhär sa Per Lindstrand, VD på AWT, i samband med pressmeddelandet:
”Vi är mycket stolta över att vi får fortsätta att leverera säkerhetssystem till denna globala aktör. Den pågående pandemin medför nya utmaningar vid leveranser utanför Sverige, och vi har därför satsat mycket på att utveckla och anpassa vår leverans därefter. Tack vare det kontaktnät av lokala samarbetspartners som vi byggt upp kan vi nu utföra både avancerade säkerhetsinstallationer och snabba serviceutryckningar runt om i världen. Vi ser med tillförsikt fram emot vår fortsatta globala expansion.”
Hur Analyst Group ser på TCECUR som investering – utdrag från vår senaste aktieanalys
Omställningen i Norge ser ut att lyckas samtidigt som de svenska dotterbolagen fortsätter gå starkt – TCECUR har fått en bra start på året. Sammanfattningsvis tycker vi att Q1-rapporten försäljnings- och resultatmässigt var i linje med våra förväntningar, där omsättningen planenligt till följd av omställningen i Norge minskade, och att TCECUR-koncernens rörelsemarginal steg. Att TCECUR som helhet kan öka och upprätthålla en uthållig lönsamheten är enligt oss en av de allra viktigaste faktorerna att bevaka på kort- till medellång sikt, där en stigande rörelsemarginal anses utgöra en stark värdedrivare i aktien under kommande kvartal. I dagsläget väljer vi att behålla vårt tidigare värderingsintervall, där vi i ett Base scenario ser ett motiverat värde om 25 kr per aktie på 2020 års prognos.
Uppföljning på TCECURs Q1-rapport
2020-05-11
TCECUR publicerade i fredags den 8 maj sin delårsrapport för första kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Under första kvartalet 2020 uppgick nettoomsättningen till ca 45 MSEK (52), motsvarande en minskning om ca 14 % Q-Q, med ett EBITDA-resultat om 1,5 MSEK (0,7). Den minskade omsättningen förklaras av att TCECUR planenligt har fortsatt att anpassa den norska verksamheten till att fokusera på lönsammare affärer, snarare än affärer med stor volym. I rapporten går det att utläsa att omsättningen för Norge-segmentet uppgick till ca 14,2 MSEK (22,7), vilket var i linje med våra estimat. Ett bevis på att omställningsarbetet bär frukt är att TC Connect Norge under Q1-20 visade ett positivt rörelseresultat, detta trots att vissa engångskostnader var tvungna att tas i form av avveckling av hyresavtal samt vissa personalkostnader som inte kunde tas under Q4-19. Totalt har 1,3 MSEK i engångskostnader belastat kvartalet, justerat för dessa visar TCECUR ett EBITDA-resultat om 2,8 MSEK (0,7) och ett EBIT-resultat om 0,5 MSEK (-1,5).
”Norge-verksamheten går från klarhet till klarhet, där vi räknar med att dotterbolaget kommer kunna bidra med en fortsatt bra rörelsemarginal under året”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Bra utveckling i de svenska dotterbolagen
TC Connect Sverige har inlett året starkt där bolaget visade en tvåsiffrig tillväxt under kvartalet. Den marknad och det läget vi befinner oss i nu resulterar i ett högre behov av säker kommunikation, vilket TC Connect Sverige kan kapitalisera på. Det kan bidra till en fortsatt god försäljningsutveckling under årets resterande månader.
Mysec visar en god orderingång, med orders från bl.a. SISAB, Botkyrka Kommun, ICA m.fl. Corona-pandemin har dock påverkat bolaget och en viss avmattning i efterfrågan känns av från privata företag. I rapporten framgår det dock att Mysec visar en stabilitet och långsiktighet genom en god nivå på service, portal och underhållsavtal.
AWT som under senaste kvartalen tagit allt större kliv in på den internationella scenen har under kvartalet fortsatt sin expansion med nya projekt i bl.a. USA och Asien. Markus Bucher, med erfarenhet inom den globala säkerhetsbranschen, har tidigare i år anställts som säljansvarig COO vid AWT Comex i Tyskland. Med Markus hjälp kommer AWT nu att bygga upp en stark hub i Europa för vidare expansion i EMEA. AWT erbjuder nu även globala serviceavtal, vilket medför en markant ökning av återkommande serviceintäkter från existerande kunder.
TCECUR fortsätter att ta steg i rätt riktning och ökar andelen återkommande intäkter
Ytterligare en intressant faktor att nämna är att TCECUR:s strategi att öka fokus på service och underhållsavtal (SoU) börjar ge bra resultat, i Q1-rapporten framgår det att dessa ökar med 20 % jämfört med motsvarande period till ca 37 MSEK på årsbasis.
Sammanfattningsvis tycker vi att rapporten var i linje med våra förväntningar, där omsättningen planenligt till följd av omställningen i Norge minskade, och att TCECUR-koncernens rörelsemarginal steg. Att TCECUR som helhet kan öka och upprätthålla en uthållig lönsamhet är enligt oss en av de allra viktigaste faktorerna att bevaka på kort- till medellång sikt, där en stigande rörelsemarginal antas utgöra en stark värdedrivare i aktien under kommande kvartal
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Uppföljning på TCECURs Q4-rapport
2020-02-20
TCECUR publicerade idag den 20 februari 2020 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2019. TCECUR gör ett riktigt starkt resultat vilket motiverar en uppgång i aktien, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Under fjärde kvartalet 2019 uppgick nettoomsättningen till 59,5 MSEK (61,9), motsvarande en minskning om ca 4 % Q-Q, med ett EBITDA-resultat om 4,3 MSEK (3,0). Nettoomsättningen för 2019 landar därmed på 203 MSEK med ett EBITDA-resultat om 7,8 MSEK. Marknaden reagerar positivt på rapporten där aktien i skrivande stund handlas omkring 18 kr, motsvarande en ökning om ca 10 % från gårdagens stängningskurs (16,3 kr). Tolv månader rullande värderas nu TCECUR till P/S 0,4.
”För fjärde kvartalet estimerade vi en nettoomsättning om ca 59 MSEK med ett EBITDA-resultat om ca 3 MSEK, motsvarande 202 MSEK i försäljning för helåret 2019 med ett totalt EBITDA-resultat om ca 6 MSEK. Försäljningsmässigt var våra estimat således i linje med faktiskt utfall, samtidigt som TCECURs rörelseresultat (EBITDA) överträffade vår prognos med 1,3 MSEK. Med tanke på att vi i vår senaste analys skrev att fokus bör vara vinsttillväxt, något TCECUR nu verkligen uppvisar under sista kvartalet 2019, tycker vi att rapporten är stark och motiverar en uppgång i aktien”, säger ansvarig analytiker.
I vår kommentar inför dagens rapport nämnde vi att vi bl.a. såg fram emot att få läsa mer om hur verksamheten i Norge hade utvecklats under kvartalet, där vi framförallt ville läsa hur kostnadseffektiviseringarna fortlöpt. I VD-ordet framgår informationen att kostnaderna i Norge förväntas minska med ca 12 MSEK årligen då personalen reduceras och tre regionkontor avvecklas. Omsättningsmässigt räknade vi med en minskning för dotterbolaget, vilket i sig är i enlighet med vad som tidigare har kommunicerats från TCECUR. Norge-delen har som känt successivt skalat ned sin verksamhet till att fokusera på mindre ordervolymer men med bättre marginal. Med rapporten presenterade står det klart att våra förväntningar var i linje med faktiskt utfall, i VD-ordet framgår att Norge planenligt minskat omsättningen med 20 % från 99 MSEK till 79 MSEK under 2019. I vår analys hade vi estimerat en helårsomsättning om 77 MSEK för 2019, vilket därmed visade sig falla ut väl i linje.
För de svenska dotterbolagen räknade vi med att de även under Q4-19 bör ha visat fortsatt god tillväxt. I rapporten framgår att den gemensamma försäljningen för Mysec, AWT och TC Connect Sverige ökade med totalt ca 20 % under året.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar inför TCECURs Q4-rapport
2020-02-19
TCECUR publicerar imorgon den 20 februari 2020 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2019. Följande är våra tankar inför rapporten.
I Q4-rapporten som publiceras imorgon ser vi bl.a. fram emot att få läsa mer om hur verksamheten i Norge har utvecklats under kvartalet, där vi tycker att det mest intressanta att läsa mer om är hur kostnadseffektiviseringarna fortlöpt. Omsättningsmässigt räknar vi med en minskning för dotterbolaget, vilket i sig är i enlighet med vad som tidigare har kommunicerats från TCECUR. Norge-delen har som känt successivt skalat ned sin verksamhet till att fokusera på mindre ordervolymer men med bättre marginal.
Gällande de svenska dotterbolagen räknar vi med att de även under Q4-19 visat fortsatt god tillväxt, och ligger bra till utifrån koncernens övergripande tillväxt- och lönsamhetsmål.
Sammanfattning av senast rapporterade kvartal
I vår senaste aktieanalys, vilken publicerades i samband med Q3-rapporten, framgår våra estimat för helåret 2019. För Q4-19 estimerade vi då en omsättning om ca 59 MSEK med ett EBITDA-resultat om ca 3 MSEK, motsvarande 202 MSEK i försäljning för helåret 2019 med ett totalt EBITDA-resultat om ca 6 MSEK.
I samband med rapporten kommer vi att återkomma med en kommentar.
Uppföljning på TCECURs Q3-rapport
2019-10-18
TCECUR publicerade idag den 18 oktober 2019 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2019.
Likt vi skrev i vår kommentar igår (läs här) inför dagens rapport, såg vi bl a framemot att läsa mer om hur verksamheten i Norge har utvecklats under kvartalet. Det framgår i Ole Oftedal VD-ord att arbetet fortlöper enligt plan med omställningen mot att vara ett bolag med mer fokus mot service och mindre projekt med bättre marginaler. Det nya TC Connect Norge ska bli mer likt sitt svenska systerbolag, d.v.s. med försäljning och installation av mindre säkerhetslösningar inom kommunikation, service och underhåll, samt då även ytterligare satsningar på det egna nätverket Diginet.
I linje med vår prognos går de svenska dotterbolagen fortsatt starkt, där tillväxten uppgick till ca 30 procent under det tredje kvartalet. Sett till koncernens totala omsättning hade vi inte estimerat någon större tillväxt, vilket också visade sig bli fallet. Under kvartalet minskade försäljningen nämligen med ca 4 procent mot jämförbar period föregående år. Den primära förklaringen är just omställningen som sker i Norge, vilket på kort sikt resulterar i en lägre omsättningsnivå men på sikt bättre marginal. Under Q3-19 omsatte Norge ca 17 MSEK, vilket kan jämföras med 25 MSEK under Q3-18, motsvarande en minskning om 32 %. Det är förklaringen till koncernens svagt negativa tillväxt under tredje kvartalet. Det är dock helt enligt plan och något Analyst Group menar kommer möjliggöra högre marginaler under kommande kvartal. Detta bör således ses som en av de mest intressanta faktorerna att bevaka ur ett investeringsperspektiv framgent, d.v.s. hur marginalen utvecklas kvartal till kvartal snarare än att tillväxten ska öka kraftigt.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad analys.
Läs mer om TCECUR här
Kommentar inför TCECUR:s Q3-rapport
2019-10-17
TCECUR publicerar imorgon den 18 oktober 2019 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2019.
Att TCECUR sedan en längre tid tillbaka har arbetat med att ställa om Norge till att vara ett bolag med mer fokus mot service och mindre projekt med bättre marginaler är känt sedan tidigare. Sett till senaste rapporterade kvartalen verkar det som att arbetat har gått åt rätt håll, dock inte i ett tillräckligt högt tempo. Som en konsekvens har tidigare VD Harald Rönning avgått. Som ett resultat klev Henrik Nordin, CFO i TCECUR, in som interim-VD under september fram tills att en ny VD kan rekryteras. ”Jag känner god tillförsikt till denna lösning där Henrik tillsammans med ledningen i Norge nu slutför omvandlingen till ett mer fokuserat, stabilare och mer lönsamt bolag, vilket kommer att ske innan årsskiftet”, skrev koncern-VD Ole Oftedal i samband med VD-bytet under september.
Inför Q3-rapporten som publiceras imorgon ser vi fram emot att få läsa mer om hur verksamheten i Norge har utvecklats under kvartalet, tillsammans med de svenska dotterbolagen vilka vi fortsatt räknar med har visat en stark tillväxt. Sett till koncernens totala omsättning kommer denna troligen inte visa på någon större tillväxt mot jämförbar period föregående år, vilket primärt motiveras av att Norge-delen successivt har skalat ned sin verksamhet till att fokusera på mindre ordervolymer men med bättre marginal. Ett belysande exempel för detta är att Norge under tredje kvartalet 2018 stod för ca 25 MSEK av omsättningen, vilket kan jämföras med 17 MSEK under andra kvartalet 2019, en minskning med 32 %. Samtidigt som vi inte estimerar någon större tillväxt, räknar vi med att koncernen kan visa lönsamhet på EBIT-nivå.
I samband med rapporten kommer vi att återkomma med en kort kommentar
Läs mer om TCECUR här
Uppföljning av TCECURs Q2-rapport
2019-08-08
TCECUR publicerade idag den 8 augusti 2019 sin delårsrapport för andra kvartalet 2019. Följande är våra tankar om rapporten.
Under andra kvartalet 2019 uppgick omsättningen till 46 MSEK (43), motsvarande en tillväxt om ca 7 % Q-Q. Tolv månader rullande omsättning uppgår nu till ca 207 MSEK, vilket innebär att TCECUR till aktiekursen 20 kr värderas till ungefär 0,5 gånger försäljningen. Marknaden reagerar negativt på rapporten där aktien under dagen som lägst fallit till 19,65 kr, och i skrivande stund handlas omkring 21 kr, motsvarande ett fall om ca 7-8 % från gårdagens stängningskurs (22,70 kr).
Med tanke på rådande konjunkturläge och inledningen av 2019, hade vi räknat med en högre tillväxt under Q2-19 tillsammans med ett starkare resultat, även om break even på rörelsenivå (EBITDA 9 tSEK) är en klar förbättring mot -3,8 MSEK under Q2-18. Det ska samtidigt påpekas att till följd av de IFRS 16-reglerna som implementerades under 2019, som bl.a. innebär att kostnader avseende leasing ”flyttas” längre ned i resultaträkningen som en avskrivning, har ökat EBITDA med 1,1 MSEK under Q2-19. På EBIT-nivå visar TCECUR ett negativt resultat om -2,3 MSEK under Q2-19, vilket dock jämfört med -5,0 MSEK under Q2-18 är en klar förbättring. Sett till segmentsrapporteringen är det tydligt att det är Norge-verksamheten som tynger resultatet, medan dotterbolagen i Sverige går fortsatt starkt. Detta bekräftas även i VD-ordet, där Ole Oftedal nämner Norges rådande utmaningar och samtidigt hur samtliga av de svenska dotterbolagen levererar över/i linje med koncernens finansiella mål.
Sammanfattningsvis är Norge ett fortsatt frågetecken där bolaget kämpar med både volym och lönsamhet, medan övriga dotterbolag går från klarhet till klarhet. Vi tror att hösten och årets två återstående kvartal kommer bestå av samma tema, och är något vi kommer bevaka noga.
Vi kommer att inom kort återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Tankar inför TCECURs Q2-rapport
2019-08-07
TCECUR publicerar imorgon den 8 augusti 2019 sin delårsrapport för andra kvartalet 2019. Följande är våra tankar inför rapporten.
Följande är vad vi kommer lägga störst fokus vid i samband med morgondagens rapport:
- Tillväxten
- Rörelseresultatet
- Eventuell kommentar kring senaste förvärven av Comex och Larmator
- Eventuell kommentar kring orderläget
Andra kvartalet har varit fortsatt händelserikt för TCECUR, bl.a. har två mindre förvärv genomförts. Under juni 2019 förvärvades Comex Trade GmbH av AWT, och Larmator AB av Mysec. Mysec erhöll även under juni en order om 5 MSEK från Domstolsverket gällande säkerhetsteknik till Attunda Tingsrätt.
Larmator konsolideras i koncernen från och med juni 2019 och förvärvades till ett pris om 3 MSEK, varav hälften är prestationsbunden ersättning till tiden efter tillträdet. Larmator omsätter ca 7 MSEK, har en stabil lönsamhet och ledningen med personal kommer att fortsätta i bolaget.
Comex är ett mindre säkerhetsbolag som har sin verksamhet lokaliserad i Frankfurt. Förvärvskostnaden uppgick till ca 1 MSEK och förvärvet finansierades med egna medel från AWT, tillträde skedde den 4 juni 2019.
Kan TCECUR visa svarta siffror?
Under Q2-18 uppgick omsättningen till ca 43 MSEK, något vi räknar med att TCECUR har överträffat under Q2-19. Det som blir mer intressant att se är om TCECUR kan visa svarta siffror. Vi räknar inte med någon hög marginal, men att koncernen borde kunna ligga runt break even med ett svagt positivt rörelseresultat.
I samband med rapporten kommer vi att inom kort återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Mysec erhöll tidigare i veckan en order om 5 MSEK
2019-06-27
TCECUR AB meddelade den 24 juni 2019 att dotterbolaget Mysec har erhållit en order om ca 5 MSEK.
Ordern kommer från Domstolsverket gällande säkerhetsteknik till Attunda Tingsrätt. I pressmeddelandet framgår informationen att leverans och arbete påbörjas i augusti 2019. Ordern innefattar bland annat inbrottslarm, passersystem, kameraövervakning och larmförmedling.
”Mysec fortsätter att vinna bra orders, i dubbel bemärkelse, i det avseendet att ordervärdena är bra samt att det är bra och viktiga referenskunder. Attunda Tingsrätt är den största tingsrätten i Sverige och kraven på säkerhet är minst sagt höga. Ordern innebär dessutom att Mysec tar klivit in i ett helt nytt kundsegment. Vi adderar denna order till vår estimerade orderbok för TCECUR”, säger ansvarig analytiker.
TCECURs dotterbolag gör flera förvärv
2019-06-12
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) har under senaste veckan kommunicerat att både Mysec och AWT har genomfört förvärv. Följande är en sammanfattning.
Mysec förvärvar Larmator
Larmator konsolideras i koncernen från och med juni 2019 och förvärvas till ett pris om 3 MSEK, varav hälften är prestationsbunden ersättning till tiden efter tillträdet. Larmator omsätter ca 7 MSEK, har en stabil lönsamhet och ledningen med personal kommer att fortsätta i bolaget. Larmator är en lönsam och kvalitetsmässigt kompetent leverantör i Stockholm som Mysec haft en långvarig affärsmässig relation med. Larmator kommer att integreras i Mysec och blir ett viktigt tillskott i leveranskapacitet inför kommande installationer.
AWT förvärvar Comex
Comex är ett mindre säkerhetsbolag har sin verksamhet lokaliserad i Frankfurt. Förvärvskostnaden uppgår till ca 1 MSEK och förvärvet finansieras med egna medel från AWT, tillträde skedde den 4 juni 2019. Comex kommer att bli ett nav i norra Europa för integration och installation av säkerhetslösningar till befintliga och nya kunder.
Vi kommer att inom kort återkomma med vår senaste aktieanalys.
Uppföljning av TCECUR:s Q1-rapport
2019-05-28
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) publicerade idag den 28 maj 2019 sin delårsrapport för första kvartalet 2019. Följande är våra tankar om rapporten.
Under första kvartalet 2019 uppgick omsättningen till 52,3 MSEK (35,7), motsvarande en tillväxt om ca 46 % mot jämförbart kvartal föregående period. Tolv månader rullande omsättning uppgår nu till ca 205 MSEK, vilket innebär att TCECUR till aktiekursen 24 kr värderas till ungefär 0,6 gånger försäljningen. Baserat på TCECURS nuvarande momentum, en förbättrade ägarbild som öppnar upp för möjlighet till ytterligare förvärv samt fortsatt förbättringspotential i Norge, anser Analyst Group att nuvarande värderingsnivå lämnar utrymme för uppvärdering.
Vi hade dock hoppats på en bättre marginal under första kvartalet. EBITDA-resultat var förvisso positivt, vilket dock till viss del förklaras av de nya IFRS 16-reglerna som bl.a. innebär att kostnader avseende leasing ”flyttas” längre ned i resultaträkningen som en avskrivning, vilket således innebär att EBITDA ökar. Norge står för 43 % av omsättningen och 20 % av EBITDA-resultatet under Q1, medan svenska Mysec, AWT och TC Connect Sverige står för resterande del.
En intressant del i rapporten är att TCECUR guidar för att inneliggande orderbok och serviceavtal uppgår till ca 60 MSEK, vilket vi menar är ett starkt utgångsläge för resterande månader under 2019.
Vi kommer att inom kort återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Tankar inför TCECURs Q1-rapport 2019
2019-05-27
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) publicerar imorgon den 28 maj 2019 sin delårsrapport för första kvartalet 2019. Följande är våra tankar inför rapporten.
Följande är vad vi kommer lägga störst fokus vid i samband med morgondagens rapport
- Omsättningen
- Rörelseresultatet
- Eventuell kommentar kring orderläget
TCECUR har visat en stark trend senaste fyra kvartalen med successivt ökande omsättning och förbättrat resultat. Med tanke på att första kvartalet av säsongsmässiga skäl är svagt, räknar vi dock inte med att TCECUR slår föregående kvartal (Q4-18) som säsongsmässigt är starkare. Men med tanke på att koncernen växt sedan Q1-18 via förvärv, och att koncernens dotterbolag sedan dess har haft en bra utväxling med organisk försäljningsökning, räknar vi med att TCECUR har haft en god tillväxt under inledningen av 2019.
I samband med rapporten kommer vi att inom kort återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Uppföljning på TCECURs delårsrapport för Q4-18
2019-02-21
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) publicerade idag den 21 februari 2019 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2018. Följande är våra tankar om rapporten.
Under fjärde kvartalet 2018 uppgick omsättningen till 61,9 MSEK, motsvarande en tillväxt om 26 % mot jämförbart kvartal föregående period och en tillväxt om 30 % mot föregående kvartal 2018. Det resulterade i en helårsomsättning om 188 MSEK, vilket är ca 4 miljoner kronor (+2 %) över vår prognos. Omsättningen under Q4-18 var således starkare än estimerat och något vi såklart ser positivt på.
Samtidigt hade vi räknat med en starkare marginal för koncernen, även om bruttomarginalen översteg vår prognos med 1 %, steg koncernens rörelsekostnader till en högre nivå än vad vi estimerat. Faktisk EBITDA-marginal för 2018 uppgår till 1,3 %, att jämföra med vår prognos om 2,8 %. Under Q4-18 fanns dock engångskostnader om 1 MSEK till följd av organisationsförändringar i Norge, justerat för dessa uppgår TCECURs EBITDA-marginal för helåret 2018 till 1,8 %.
Nettoresultatet var positivt under Q4-18 och uppgick till ca 0,6 MSEK. Tillsammans med en påfylld kassa, i och med den riktade emissionen som genomfördes under januari/februari 2019, har TCECUR en starkare finansiell position idag. Det är en avgörande faktor för att Koncernen ska kunna exekvera sin tillväxtstrategi via förvärv. I sitt VD-ord skriver Ole Oftedal att nuvarande finansiella ställning möjliggör mindre förvärv.
Båda säkerhetsbolagen AWT och Mysec utvecklas starkt och fortsätter sin positiva trend med god tillväxt och bra lönsamhet.TC Connect Sverige hade en stark avslutning på 2018 och vann under februari 2019 en utökningsorder om 6 MSEK till ett statligt verk. TC Connect Norge har haft utmaningar under 2018 och i december tillsattes en ny VD, Harald Rönning. TCECUR skriver att TC Connect Norges strategi framgent kommer vara att fokusera mer på lönsamhet framför volym (läs omsättning), med ett större fokus på att erhålla återkommande intäkter.
I samband med rapporten kommer vi att inom kort återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Analytikerkommentar inför TCECUR:s delårsrapport för Q4-18
2019-02-20
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) publicerar imorgon den 21 februari 2019 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2018. Följande är vår prognos inför rapporten.
Q3-18 var ett starkt kvartal för TCECUR där omsättningen uppgick till ca 47,6 MSEK med ett EBITDA-resultat om 2,4 MSEK. Med tanke på dotterbolagens utveckling och kommunicerade orders tror vi på att fjärde kvartalet visat god organisk tillväxt. Följande är en sammanfattning av vår prognos för helåret 2018 inför morgondagens rapport:
I samband med rapporten kommer vi att inom kort återkomma med en uppdaterad analys.
TCECUR genomför riktad emission
2019-02-06
TCECUR AB (”TECUR” eller ”Koncernen”) meddelande idag den 6 februari 2019 att de genomför en riktad emission om 18,25 MSEK – syftet är att bl.a. att möjliggöra ytterligare förvärv.
Den riktade emissionen ska möjliggöra nya förvärv
TCECURs affärsmodell består delvis i att identifiera företag med god tillväxt och lönsamhet, vilka förvärvas och integreras som fristående dotterbolag inom Koncernen. Genom att ingå i Koncernen kan synergier uppstå, samtidigt som den decentraliserade organisationsstrukturen skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt där dotterbolagen styrs under egen ledningsgrupp. Idag består TCECUR av fyra dotterbolag, de två senaste förvärven AWT, 2017, och Mysec Sweden, 2018 har båda två utvecklats mycket starkt inom TCECUR-koncernen och visat på både hög tillväxt och bra lönsamhet.
Den riktade emissionen som nu tillför TECEUR ca 18,2 MSEK syftar bl.a. till att identifiera och genomföra ytterligare förvärv, där vi hoppas att TCECUR kan få till ett tredje starkt förvärv i ordningsföljden efter AWT och Mysec. Nyemissionen späder dock ut befintliga aktieägare, men den riktade emissionen är enligt Analyst Group det bästa finansieringsalternativet med tanke på nuvarande ägarstruktur med TPE som storägare. Det hade varit mycket svårt att genomföra en företrädesemission med en sådan storägare, varför TCECUR måste ta till andra alternativ. Det blir nu viktigt att TCECUR kan få till ett förvärv och fortsätta den positiva förvärvsresan som påbörjats i form av AW Technic och Mysec Sweden.
Om transaktionen
- Teckningskursen: 22 kr/aktie, baserat på 14,5 % rabatt mot senaste 20 handelsdagarna.
- Vilka tecknar: tecknare i den riktade emissionen är ett begränsat antal nya finansiella och industriella investerare.
- Vad innebär detta för befintliga ägare: för befintliga aktieägare innebär emissionen en utspädningseffekt om 17,7 %.
Bolagets totala antal utestående aktier ökar från 3 861 295 aktier till totalt 4 690 840 aktier.
VD Ole Oftedals kommentar
”Säkerhetsbranschen upplever en stark tillväxt som vi vill ta tillvara på genom att växa både organiskt och via förvärv. Vi har genomfört två mycket lyckade bolagsköp, AWT och Mysec, som båda visar på stark tillväxt och har utvecklats mycket positivt sedan de förvärvats. Vi söker kontinuerligt efter bolag inom vår bransch med krav på god lönsamhet, en stabil marknadsposition, en unik kompetens/affärsmodell och en affärsdriven ledning. Emissionslikviden kommer att användas till förvärv och andra tillväxtinitiativ. Som tidigare aviserat arbetar vi kontinuerligt med ägarbilden i bolaget, denna emission är ett steg i ledet för att uppnå en god ägarspridning av aktien. TPE som äger ca 50% av bolaget kommer med denna emission att minska sitt ägande till ca 41%”, säger Ole Oftedal, Koncern-VD på TCECUR.
TCECURs dotterbolag erhåller rekordorder och insynsköp
2018-11-30
TCECUR AB (”TECUR” eller ”Bolaget”) meddelande den 23 november att AW Technic erhållit nya affärer om 8 MSEK, och den 28 november köpte Per Lindstrand (VD AW Technic) ytterligare aktier TCECUR.
AW Technic erhåller den största ordern i bolagets historia
AW Technic har erhållit ytterligare en stor beställning av säkerhetssystem för ett av världens ledande streamingföretag. Ordern, som är den största i bolagets historia, uppgår till drygt 8 MSEK och avser integrerade passersystem och övervakning i Stockholm med leverans under Q1-19. Detta är såklart något vi ser mycket positivt på och vi kan därmed konstatera att dotterbolaget fortsätter sin starka trend.
Den 28 november, inte ens en vecka efter att ordern kommunicerades, köpte VD Per Lindstrand ytterligare 20 000 aktier i TCECUR. Aktierna förvärvades av TCECUR:s huvudägare TPE till priset 25 kr per aktie. Affärsvärdet uppgick således till 0,5 MSEK.
Per Lindstrand ökar därmed sitt ägande i TCECUR till 4,4 %. Totalt ägande för ledning och styrelse i TCECUR uppgår till ca 22,2 %, vilket vi anser utgör en mycket positiv signal.
TCECUR ”Fjärde kvartalet ser ut att bli riktigt starkt”
2018-10-26
TCECUR AB (”TECUR” eller ”Bolaget”) har under veckan meddelat att en riktad kvittningsemission genomförts, samt att AW Technic vunnit en ny affär.
Order AW Technic – 5 MSEK för leverans Q4-18
AW Technic har tecknat avtal med ett spelföretag som är en av världens absolut största aktörer, med global verksamhet, inom utveckling av spel för TV och dator. Den initiala ordern uppgår till 5 MSEK och kommer att levereras under 2018.
”Då ordern kommer att levereras under 2018 innebär det att den kommer tillgodoräknas fjärde kvartalet. Orderboken byggs således på och i vår mening ser nu Q4-18 ut att försäljningsmässigt bli ett ännu starkare kvartal för TCECUR-koncernen än vad vi tidigare har räknat med.”, säger Patrik Olofsson, ansvarig analytiker.
Riktad kvittningsemission om 1,75 MSEK
TCECUR genomförde nyligen en riktad kvittningsemission om 1,75 MSEK som en följd av avveckling av brygglån. Vad som är positivt är att Koncernen får bort delar av ett kostsamt lån som tyngt resultatet före skatt.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR.
Analytikerkommentar på TCECUR Q3-rapport 2018
2018-10-19
TCECUR AB (”TECUR” eller ”Bolaget”) publicerade idag den 19 augusti sin delårsrapport för tredje kvartalet 2018. Följande är våra tankar om rapporten.
Omsättning och resultat
Nettoomsättningen uppgick till 47,6 MSEK, vilket motsvarar en ökning om 42 % mot jämförbart kvartal 2017 och en ökning om 11 % mot föregående kvartal i år. EBITDA-resultatet uppgick till 2,4 MSEK. Det är en förbättring om 3,4 MSEK mot jämförbart kvartal 2017 och 6,3 MSEK mot föregående kvartal i år, och är att anse som ett mycket starkt resultat. Ser man till segmentsrapporteringen är fördelningen mellan Sverige och Norge, både gällande försäljning och resultat, relativt jämn under kvartalet. Norge har således lyckats få upp sin lönsamhet under kvartalet.
VD Ole Oftedal är positiv i sitt VD-ord och skriver bl.a. följande:
”Orderingången följer plan och koncernen har en god orderbok inför kvartal 4”
Finansiering
Under oktober har TCECUR upptagit en långsiktig förvärvsfinansiering om 20 MSEK. Koncernen skriver att denna även innebär en lägre finansieringskostnad då nuvarande brygglån avvecklas. TCECUR har dessutom ett mandat att genomföra en riktad emission på kvarvarande utrymme om 17,25 MSEK som ytterligare möjlighet till finansiering. Dessa delar är viktiga komponenter för att kunna verkställa ytterligare förvärv. Koncernens egna kassa uppgick till 5,4 MSEK vid utgången av kvartalet.
Investeringar i produktutveckling
I rapporten framgår nu även information om att mer än 5 MSEK har investerats i produktutveckling under 2018. Det är något vi kommer att följa upp och bevaka framgent, där det blir intressant att se om investeringstakten kommer fortsätta i nuvarande nivå eller förändras.
Avslutande ord
I skrivande stund är OMXS30 ner ca 1,3 % samtidigt som TCECUR-aktien som högst idag varit upp 13 %, ett tydligt tecken på att marknaden, likt Analyst Group, gillar rapporten. Till kursen 28 kr/aktie värderas TCECUR 12 månader rullande till EV/S 0,6. Notera då att nyckeltalet inte är pro forma-justerat med hänsyn till Mysec. Vid inkludering av pro forma-omsättning hade värderingen varit ännu lägre. Om Q4-18 kommer in starkt med en orderingång som ger bra effekt på försäljningen, med bibehållen lönsamhet, borde det finnas mer uppsida att hämta i aktien. Kan TCECUR även identifiera och genomföra förvärv är det att anse som ytterligare en värdedrivare.
Sammanfattningsvis anser vi att TCECUR och dotterbolagen inom Koncernen gör ett mycket starkt kvartal.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR
Analytikerkommentar på TCECURs Q2-rapport 2018
2018-08-31
TCECUR AB (”TCECUR” eller ”Bolaget”) publicerade idag den 31 augusti sin delårsrapport för andra kvartalet 2018.
Omsättning och resultat
Nettoomsättningen uppgick till 42,8 MSEK, vilket motsvarar en ökning om 27 % mot jämförbart kvartal 2017 och en ökning om 20 % mot föregående kvartal i år. EBITDA-resultatet uppgick till -3,8 MSEK. Det ska tilläggas att kvartalet belastas med engångskostnader om 2,8 MSEK från Norge-verksamheten. Under kvartalet har även TCECUR arbetat med förvärvet av Mysec Sweden, vilket kan ha resulterat i extra kostnader (t.ex. legala kostnader etc.). Justerat för engångskostnader uppgick EBITDA till ca -1,0 MSEK under Q2-18. Det är såldes helt i linje med EBITDA-resultatet under Q2-17, som uppgick till just -1 MSEK.
Av dotterbolagen går både Mysec och AW Technic starkt under perioden. Mysec har haft en god orderingång, bl.a. har Botkyrka kommun tecknat ett 4-årigt avtal med ett affärsvärde om ca 15–20 MSEK årligen. AW Technic ökar omsättningen med 50 % under Q2-18 och har under kvartalet tecknat större affärer med stora internationella koncerner. TC Connect Sverige har vunnit ett antal större upphandlingar och i samband med den senaste tidens bränder i Sverige har utrustning och system till säkerhetstjänsten levererats även efter periodens slut. TC Connect Norge har haft en svag omsättning under kvartalet där fakturering varit lägre än väntat. I rapporten framgår att kostnaderna i Norge är lägre än föregående år och följer plan.
Sammanfattningsvis tynger TC Connect Norge TCECUR, medan framförallt Mysec och AW Technic utvecklas starkt. TCECUR guidar för att ett flertal projekt kommer levereras under H2-18, där en del ligger närmare Q4-18.
Fortsätter leta efter förvärv
TCECUR letar fortsatt efter förvärv vilka kan agera både som komplement till koncernens nuvarande dotterbolag, och som fristående större lönsamma bolag. I sitt VD-ord skriver Ole Oftedal att den pågående konsolideringen av säkerhetsindustrin öppnar upp för tydliga möjligheter att finna lämpliga förvärv. En viktig faktor för att kunna genomföra attraktiva förvärv är att ha finansieringen på plats, en fråga som TCECUR arbetar med utifrån ett antal olika alternativ.
Avslutande ord
Aktien faller kraftigt på rapport och är i skrivande stund ner ca 20–25 % från gårdagens stängningskurs. Till kursen 27,5 kr/aktie värderas TCECUR 12 månader rullande till P/S 0,6 och EV/S 0,7. Notera då att dessa nyckeltal inte är pro-forma med hänsyn till Mysec. Vid inkludering av pro-forma-omsättning hade värderingen varit ännu lägre. Om TC Connect Norge kan få upp omsättningen, och de svenska dotterbolagen fortsätter prestera bra borde det finnas en potentiell uppsida från dagens nivåer. Kan dessutom TCECUR lösa finansiering och genomföra ytterligare förvärv, kan det utgöra ytterligare värdedrivare.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av TCECUR
Feb
Intervju med TCECURs VD Jacob Philipson
Nov
Intervju med TCECURs tf. VD Ole Oftedal
Maj
Intervju med TCECURs t.f. VD Ole Oftedal
Nov
Intervju med TCECURs VD Klas Zetterman
Maj
Intervju med TCECURs VD Klas Zetterman
Jun
Frukostsändning med TCECUR
Dec
Intervju med TCECURs VD Klas Zetterman
Aug
Intervju med TCECURs VD Klas Zetterman
Okt
TCECUR Q3-19
Okt
Intervju med TCECURs VD Ole Oftedal
Aug
TCECUR Q2-19
Jun
Intervju med Ole Oftedal VD på TCECUR
Mar
TCECUR Q4-18
Nov
Aktieanalys på TCECUR Q3-18
Aktieanalys på TCECUR Q3-18 publicerade den 31 oktober 2018.
Sep
Intervju med Ole Oftedal VD på TCECUR
Analyst Group intervjuade TCECURs VD Ole Oftedal i samband med bolagets kvartalsrapport för Q2-18.
Sep
Aktieanalys på TCECUR Q2-18
Analyst Group publicerade den 13 september 2018 en aktieanalys på TCECUR.
Aktiekurs
25.5
Värderingsintervall
2024-09-02
Bear
16,0 SEKBase
38,2 SEKBull
59,0 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-03-26
Kommentar på att Sectragon International integreras i AWT
2024-10-02
TCECUR Sweden AB (”TCECUR” eller ”Koncernen”) meddelade den 1 oktober 2024 att Sectragon International, efter framgångsrikt genomförande av sitt USA-etablering, kommer att integreras i AWT. Genom att samla verksamheten inom AWT avser Koncernen bättre ta tillvara på de möjligheter som finns, samtidigt som integrationen ger AWT tillgång till den strategiskt viktiga amerikanska marknaden. Detta möjliggör ökad kostnadseffektivitet och ett mer samordnat erbjudande för kunderna.
”Denna integration gör det möjligt för oss att agera mer fokuserat och med större slagkraft. Efter att Sectragon framgångsrikt har etablerat sin verksamhet i USA, är tiden nu rätt för att enas, istället för att driva två parallella bolag. Detta gör att vi kan optimera våra resurser, förbättra lönsamheten och möta de utmaningar som marknaden ställer. Detta är ett viktigt steg i vår strategi att öka vår lönsamhet och stärka vår position på den globala säkerhetsmarknaden,” säger Per Lindstrand, VD och Koncernchef för TCECUR.
“Min och Niklas resa med Sectragon International har nått sitt slut, och efter en framgångsrik etablering i USA är det dags för oss att lämna över stafettpinnen. AWT kommer nu att kunna använda vår etablering som en plattform för att fortsätta växa på den amerikanska marknaden och stärka sin närvaro globalt. Genom att bygga vidare på det fundament vi har lagt, är vi övertygade om att AWT har alla förutsättningar att dra nytta av de möjligheter som finns och fortsätta leverera starka resultat både i USA och på andra marknader,” säger Anton Juric, VD för Sectragon International.
Analyst Groups syn på integrationen
”Sectragon International bildades år 2023 för att ta tillvara på de globala tillväxtmöjligheter som identifierats, då dotterbolaget Sectragon sedan flera år tillbaka haft internationella och globala aktörer på kundlistan. I likhet med AWT framgångsrika tillväxtresa har Sectragon International vuxit tillsammans med större globala nyckelkunder. Efter en framgångsrik etablering i USA kommer Sectragon International att integreras i AWT, vilket möjliggör för AWT att på ett smidigt sätt få tillgång till en robust tillväxtplattform på den amerikanska säkerhetsmarknaden och därigenom stärka den globala närvaron ytterligare. Då AWT besitter en gedigen kundstock bestående av stora multinationella kunder, bedömer Analyst Group att det finns gynnsamma möjligheter att bredda den geografiska närvaron och växa tillsammans med dotterbolagets befintliga kunder. Vidare bedöms AWT ha goda möjligheter för nykundsanskaffning givet den starka listan av referenskunder.
Bortsett från de betydande tillväxtmöjligheter som öppnats upp genom AWT inträde på den amerikanska marknaden, skapar integrationen en mer slimmad organisationsstruktur. Således förväntas Koncernen optimera resursanvändningen och därigenom förbättra lönsamheten för verksamhetsområdet Globala Säkerhetssystem, en viktig åtgärd för att stärka Koncernens totala lönsamhetsprofil, då segmentet utgör ca 15 % av omsättningen LTM. I en konkurrensutsatt marknad präglad av snabb teknologisk utveckling och förändrade kundförväntningar är det avgörande att vara proaktiva, flexibla och kunna anpassa lösningarna efter kundernas behov. Integrationen skapar ett ännu mer enat och fokuserat dotterbolag, vilket, med en effektivare kostnadsstruktur, möjliggör en solid plattform för lönsam tillväxt framöver. Analyst Group anser att TCECUR uppvisar stark handlingskraft och att den aktuella integrationen är ett steg i rätt riktning mot att stärka Koncernens lönsamhetsprofil.”