Intervju med Xomas VD Isac Andersson


2025-05-05


VD Isac Andersson

"Vi siktar på att nå kassaflödespositivitet relativt snart – vi behöver inte bygga stora fabriker eller investera hundratals miljoner. Vår modell är lätt att skala genom extern projektledning, vilket ger hög effektivitet även i en liten organisation."

För de som inte är bekanta med Xoma – kan du berätta om bolaget, er affärsmodell och vilken roll ni spelar inom foodtech och miljöteknik?

Xoma är ett svenskt miljöteknik- och foodtechbolag. Vi har två affärsområden: CLAS – ett modulärt, landbaserat system för att odla makroalger där vi kan styra egenskaperna, t.ex. höja proteinhalt eller vitaminer; samt FLOW – en lösning för att rena processvatten från tungmetaller. FLOW bygger på mikroalger och fungerar där konventionell teknik inte räcker till, exempelvis vid rening av arsenik. Dessa två affärsben är oberoende av varandra, vilket ger en stabil grund och möjliggör riskdiversifiering. Vi är en teknikutvecklare som fokuserar på att leverera lösningar till andra aktörer snarare än att själva driva produktion.

Xoma har utvecklat CLAS- och FLOW-teknologierna för algodling och vattenrening. Hur ser ni på potentialen för dessa teknologier inom olika industrier, såsom livsmedel, kosmetik och läkemedel?

CLAS svarar mot en EU-strategi som slår fast att produktionen av makroalger ska öka från 300 000 till 8 miljoner ton årligen, varav 1 miljon i landbaserade system. Vår teknik gör det möjligt att odla alger året runt med kontrollerade egenskaper, vilket är mycket attraktivt för livsmedel, kosmetika och läkemedel – som står för 68 % av den planerade volymen. FLOW, å sin sida, riktar sig mot en vattenreningsmarknad i miljardklassen. Bara i Sverige uppskattas den totala vattenreningsvolymen till 3,5 miljarder kubikmeter, vilket motsvarar 87 miljarder kronor – och Europa är ännu större. Vi samarbetar bland annat med professor Christiana Funk från Umeå universitet, som bekräftar att vi är längst fram i kommersialiseringsfasen inom mikroalgbaserad vattenrening.

Ni har inlett testprojekt med svenska industriföretag för att rena processvatten med hjälp av alger. Vad har ni lärt er hittills från dessa projekt, och hur ser ni på möjligheten att skala upp denna verksamhet?

Vi har testat rening av processvatten från tre olika branscher, bland annat stål- och gruvindustri. Processen inleds med vattenprover och följs av en förstudie där vi dimensionerar pilotanläggningen utifrån faktorer som pH, temperatur och flöde. Industrin är van vid denna typ av struktur – förstudie, pilot, sedan fullskalig drift – och är beredda att betala för det. Vårt mål är att genomföra 3–5 förstudier under 2025 och ha minst en pilotanläggning på plats.

Med tanke på den växande globala efterfrågan på hållbara proteinkällor, hur positionerar sig Xoma för att möta denna efterfrågan, särskilt inom segmentet för algbaserade livsmedel och kosttillskott?

Vi är inte odlare utan teknikleverantör, vilket innebär att vi behöver stimulera efterfrågan genom att bygga demonstrationsanläggningar och möjliggöra kommersiell användning. Samarbetet med aktörer som Labs Nutrition Sweden är en del av detta. När efterfrågan växer – vilket vi ser tecken på – kan vi snabbt skala upp, eftersom våra CLAS-moduler kan installeras på 3–5 månader. Vår biomassa från FLOW kan dessutom användas vidare i biokol eller bioplast, vilket skapar ytterligare affärsmöjligheter inom cirkulär ekonomi.

Var ser du Xoma om ett år?

Om ett år har vi mellan 1–3 pilotanläggningar igång och upp till ett tiotal förstudier. Vi siktar på att nå kassaflödespositivitet relativt snart – vi behöver inte bygga stora fabriker eller investera hundratals miljoner. Vår modell är lätt att skala genom extern projektledning, vilket ger hög effektivitet även i en liten organisation.

Kan du nämna tre anledningar till varför Xoma är en intressant investering idag?

1. Vi är lågt värderade – vilket skapar en attraktiv risk/reward-profil.
2. FLOW-lösningen möter ett tydligt regulatoriskt behov som redan finns idag, vilket gör att affären kan ta fart snabbt.
3. Vi har etablerat kontakt med flera svenska basindustrier och när resultaten från dessa projekt offentliggörs kommer det sannolikt att skapa ett stort intresse.