Intervju med Guideline Geos VD Malin Siberg


2025-05-05


VD Malin Siberg

"Vi har en strategi för fortsatt tillväxt och lönsamhet. Det ska ske både organiskt, med de kanaler och produkter vi har, och genom förvärv eller partnerskap. Vår ambition är att bli den största aktören i vår nisch, både genom organisk och icke-organisk tillväxt."

För de som inte är bekanta med Guideline Geo – kan du berätta om bolaget, er affärsmodell och vilken roll ni spelar inom geofysiska mätlösningar?

Vi är ett typiskt svenskt techbolag som verkligen är ett exportbolag. Vi utvecklar och tillverkar geofysiska instrument och lösningar för att hitta saker som finns under marken. Vår affärsmodell är att vi säljer utrustning och system – både instrumenten själva och mjukvarorna för att tolka och visualisera resultaten.

Vår go-to-market-modell bygger på att vi säljer ungefär 60–70 % genom vårt partnernätverk, återförsäljare runt om i hela världen – vi har 70 distributörer i nästan 90 länder. Resterande del är direktförsäljning. Oftast handlar det om en lösning som är en engångsinvestering, men vi har också återkommande intäkter via mjukvarulicenser, prenumerationer samt service- och eftermarknadsprodukter. Med den stora kundbas vi har, finns där också en betydande eftermarknadsaffär.

Ni har nyligen etablerat ett dotterbolag i Malaysia för att stärka närvaron i Asien. Kan ni berätta mer om varför ni valt att satsa där och hur det passar in i er övergripande strategi?

APAC-regionen har vuxit väldigt fint för oss år efter år. Vi har utökat vårt återförsäljarnätverk där, och i fjol köpte vi en av våra distributörer i Australien. När vi såg den tillväxten och potentialen ville vi komma ännu närmare marknaden. Vi har haft personal där, men inte haft en formell juridisk enhet. Nu har vi öppnat vårt eget bolag i Malaysia, flyttat in personalen och kopplat våra lokala kontakter dit. Det gör vår närvaro mer strukturerad och långsiktig.

I Q1 2025 rapporterade ni en omsättningstillväxt på 46 %. Vilka faktorer ligger bakom utvecklingen och hur arbetar ni vidare för att bibehålla momentum?

Vi verkar inom två huvudsakliga branscher – dels vatten, särskilt grundvattenmonitorering, dels bygg och infrastruktur. Grundvattenområdet har en mycket stark underliggande tillväxt. Byggsidan hade det tufft under 2024, särskilt Q1, vilket gör jämförelsetalen lite dopade. Men båda segmenten är viktiga för oss och vi ser att byggandet börjar ta fart igen. Utöver det har vi konkurrenskraftiga erbjudanden och gör mycket rätt i vår försäljning.

Ni har lanserat ABEM GroundTEM – en ny lösning inom TEM-teknik. Vad innebär den här lanseringen för er tekniska position och ert kunderbjudande?

Den här lösningen riktar sig mot prospektering av grundvatten och är den första mobila lösningen av sitt slag. Den kan monteras på fordon för att täcka stora områden snabbt. Tidigare har detta mest använts i väldigt torra delar av världen, men nu ser vi att vattenbristen finns globalt. Vår mobila lösning möter det behovet – och vi är först på marknaden med den typen av produkt.

Ni tecknade nyligen ett nytt distributörsavtal i Sverige. Hur ser ni på samarbetet och vad innebär det för er försäljning på den svenska marknaden?

Vi har tidigare sålt direkt i Sverige, där vi är välkända eftersom vi funnits i över 100 år. Men vi valde att inleda samarbete med Trimtec, som redan säljer mycket mätutrustning ovan mark. Vi ser en tydlig trend i att mäta ovan och under mark integreras mer. Trimtec når ut till geotekniker och mättekniker, och vi tror de kan öppna upp en ny marknad för oss i Sverige.

Var ser ni Guideline Geo om ett år?

Vi har en strategi för fortsatt tillväxt och lönsamhet. Det ska ske både organiskt, med de kanaler och produkter vi har, och genom förvärv eller partnerskap. Vår ambition är att bli den största aktören i vår nisch, både genom organisk och icke-organisk tillväxt.

Kan du nämna tre anledningar till varför Guideline Geo är en intressant investering idag?

  • För det första är vi relativt okända och vår aktie är inte så omsatt, vilket gör att vi kanske är ett litet guldkorn på First North. Vi är lönsamma och växer.
  • För det andra verkar vi inom två marknader med god konjunktur – och vi är inte alltför beroende av enskilda regioner, vilket ger bra riskdiversifiering.
  • Och slutligen, upplever många att vi är lågt värderade – just för att vi är lite bortglömda. Det kan vara ett bra läge att titta närmare på oss.