2025-01-23
VD Jamal El-Mosleh
"Vi har flera pågående program och många ben att stå på, vilket ger diversifierade möjligheter, stor framtidspotential och ett förväntat tätt nyhetsflöde av potentiellt värdedrivande nyheter."
För de som inte känner till Elicera, kan ni berätta lite om vad ert bolag arbetar med, vad ni fokuserar på och vilken roll ni spelar inom utvecklingen av cell- och genterapier?
Elicera är ett cell- och genterapibolag som utvecklar nästa generations cancerbehandlingar baserade på CAR-T-celler och onkolytiska virus. Det handlar alltså om två olika terapiområden.
Vi har även utvecklat en plattformsteknologi som vi kallar iTANK, som används för att beväpna CAR-T-terapier för att trigga ett brett och omfattande parallellt immunsvar mot cancer. Vi använder även iTANK i ett av våra onkolytiska virus, ELC-201. Totalt har vi fyra program under utveckling: två CAR-T-program och två onkolytiska virusprogram. Två av dessa befinner sig i klinisk fas och två i preklinisk fas. Nyligen startade vi vår första CAR T-studie, även kallad CARMA-studien, vid behandling av B-cellslymfom. Det är en så kallad doseskaleringsstudie med flera olika doseringsgrupper som får ökad dos i etapper och där vi nyligen kunde behandla den första patienten med en iTANK-förstärkt CAR T-terapi på lägsta dos. Vi kunde glädjande rapportera att patienten, en månad efter behandling, var tumörfri och endast fick mycket milda biverkningar. Fortsättningsvis kommer vi att rapportera data från studien vid vetenskapliga konferenser, flertalet gånger under 2025 och även 2026, då CARMA är en öppen studie.
Patentet för iTANK täcker användningen av teknologin i CAR-T-celler, men vi har också en separat patentansökan för dess användning i ett av våra onkolytiska virus.
Elicera är verksamma inom immunonkologi och utvecklar innovativa behandlingar med fokus på CAR-T-celler och onkolytiska virus. Hur hjälper era plattformar och teknologier patienter, och vilka utmaningar löser era lösningar i dagens cancervård?
Både CAR-T-terapier och onkolytiska virus tillhör området immunonkologi, där man använder patientens eget immunsystem för att bekämpa cancer. CAR-T-terapier har visat sig vara särskilt lovande inom detta i sig mycket heta område med flera patienter som blir helt av med sina tumörer och där långtidsstudier visar att vissa patienter fortfarande är tumörfria efter 10 år och med ett intakt immunsystem mot cancer. Detta har lett till marknadsgodkännandet av totalt sju olika CAR T-terapier, men alla inom olika typer av blodcancer, och ännu så länge inga mot solida tumörer. Området för solida tumörer är ca 10 gånger större än det för blodcancer och här finns också det största medicinska behovet.
Vid behandling av solida tumörer stöter så gott som alla CAR-T-terapier på två mycket stora utmaningar: 1) det är svårt att hitta en måltavla som uttrycks på alla tumörceller vilket gör att vissa cancerceller kommer undgå CAR T-attack och bilda behandlingsresistenta metastaser och 2) tumörens immunsuppressiva mikromiljö som gör det svårt för CAR T-celler att penetrera tumören och även försvagar deras effekt.
iTANK-plattformen löser dessa utmaningar genom att aktivera patientens egna T-celler mot flera måltavlor och genom att skapa en pro-inflammatorisk reaktion som övervinner tumörens skyddsmekanismer. Detta gör att vi kan skapa en bredare attack mot tumörceller och förstärka effekten av behandlingen.
Våra onkolytiska virus är designade för att specifikt attackera cancerceller och samtidigt stimulera immunsystemet via iTANK-plattformen, vilket ger en dubbel attack mot tumören.
Ni har utvecklat er iTANK-plattform, som sägs kunna förstärka effekten av CAR-T-behandlingar. Kan ni berätta mer om hur den fungerar och vad som gör den unik jämfört med andra teknologier?
iTANK-plattformen är en unik teknologi som är utformad för att förstärka CAR-T-celler och aktivera ett brett och omfattande parallellt immunsvar mot cancer. Tanken är att använda ett protein från en särskild bakterie för att skapa en pro-inflammatorisk reaktion som ger upphov till en ”dubbel attack” mot cancerceller, dels via CAR T-cellerna och dels via patientens egna mördar-T-celler mot hela uppsättningen av relevanta tumörmåltavlor. Genom iTANK har vi i prekliniska studier visat att tumören omvandlas från att vara immunologiskt ”kall” till ”het”, vilket är precis vad man är ute efter inom immunonkologi.
Vi har publicerat prekliniska data från studier på möss som visar förlängd överlevnad och minskad tumörtillväxt vid användning av iTANK-förstärkta CAR-T-celler i jämförelse med obeväpnade CAR T-celler, oavsett tumörtyp eller CAR-T-måltavla. Detta gör iTANK skalbar och användbar i många olika CAR T-terapier. Vår affärsmodell inkluderar att licensiera teknologin till andra CAR-T-utvecklare flertalet gånger samtidigt som vi använder den för våra egna terapier.
Cell- och genterapier är en snabbt växande sektor med stora framtidsmöjligheter, men också många utmaningar. Hur ser ni på konkurrensen inom ert område, och hur positionerar sig Elicera för att vara ledande?
Vi är inte ensamma om att utveckla CAR T-terapier och det finns många konkurrenter särskilt i USA och Kina. Men i Sverige är vi hittills ensamma med att utveckla CAR-T-terapier. Vår största konkurrensfördel är iTANK-plattformen, som vi anser kan lösa de stora utmaningarna med solida tumörer bättre än andra teknologier.
Vårt andra CAR-T-program i glioblastom (en aggressiv hjärntumör) särskiljer sig genom att kombinera en bra måltavla med iTANK. Vi har också en konkurrenskraftig position inom onkolytiska virus, där vårt ELC-201-program riktar sig mot solida tumörer generellt och nyttjar iTANK för att förstärka effekten.
Ni har nämnt att ni samarbetar med flera akademiska partners. Hur viktiga är dessa samarbeten för ert bolags utveckling, och hur bidrar de till att driva projekten framåt?
Akademiska samarbeten är både viktiga men inte avgörande för vår utveckling. Vi fortsätter vår verksamhet oavsett, men vi ser dessa samarbeten som en bonus som kan ge viktiga insikter och möjligheter. Våra akademiska samarbeten, som inkluderar partners i Spanien, Kina och USA, bidrar till att generera viktiga prekliniska data och stärker vårt case för framtida licensavtal.
Industriella samarbetena är dock ännu viktigare, eftersom de kan ge intäkter genom licensavtal, det vill säga genom upfront- och milstolpsbetalningar samt potentiella royalties. Genom att erbjuda iTANK till andra CAR-T-utvecklare, särskilt inom indikationer där de stöter på liknande utmaningar som vi kan lösa, ser vi möjligheter att både stärka deras terapier och skapa värde för Elicera.
Internationell expansion och samarbeten är centrala i er bransch. Hur ser er strategi ut för att nå nya marknader och skapa globala partnerskap?
Vår strategi bygger på att utlicensiera iTANK och etablera samarbeten med både akademiska och industriella partners globalt. Vi arbetar aktivt med att nå ut genom partnerkonferenser såsom exempelvis BIO och BIO-EUROPE samt vetenskapliga konferenser och publikationer. Vi har också använt oss av en Hongkong-baserad konsultfirma för att öppna dörrar i Kina, där en stor del av CAR-T-bolagen finns.
Var ser ni att Elicera är om 1 år?
Om ett år hoppas vi ha gjort stora framsteg i CARMA-studien, där vi förväntar oss smidig och effektiv patientrekrytering och löpande uppföljningar. Vi hoppas också att Elicera får mer synlighet både på aktiemarknaden och inom industrin, särskilt genom förhoppningsvis positiva data från CARMA-studien. Dessutom arbetar vi på att säkra mjuk finansiering för vårt glioblastom-program, med förhoppningen att därefter kunna starta kliniska studier.
Vad skulle ni säga är de tre främsta anledningarna till att investera i Elicera idag, och vad gör ert bolag till ett attraktivt alternativ på lång sikt?
- Vi arbetar inom ett spännande område med CAR-T-terapier som har potential att bota cancer och göra en meningsfull skillnad för patienter.
- iTANK-plattformen är unik och adresserar stora utmaningar inom solida tumörer, vilket gör oss konkurrenskraftiga i ett snabbt växande fält.
- Vi har flera pågående program och många ben att stå på, vilket ger diversifierade möjligheter, stor framtidspotential och ett förväntat tätt nyhetsflöde av potentiellt värdedrivande nyheter.