First Venture (”First Venture” eller ”bolaget”) publicerade den 21 november 2024 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet av 2024. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Ökat substansvärde under det tredje kvartalet
- Fortsatt begränsat utrymme för ytterligare investeringar
- Humble Group visade stabil utveckling och lämnade nya finansiella mål
- Fortsatt hög substansrabatt bjuder in till intressant investeringstillfälle
Fortsatt substansvärdestillväxt och hög rabatt
First Venture redovisade ett substansvärde om 233,6 MSEK vid utgången av Q3-24, motsvarande en ökning om 2,3 % mot föregående kvartal, samtidigt som First North ökade med 2,8 % under samma period, och sett till utvecklingen Y-Y så ökade First Ventures substansvärde med 1,7 %. Samtidigt minskade First Ventures egen aktiekurs med 3,5 % under kvartalet, vilket således medförde att substansrabatten ökade från 62,4 % till ca 64,5 % vid utgången av Q3-24.
Det ökade substansvärdet i kvartalet är primärt hänförligt till en positiv utveckling i First Ventures största innehav Humble Group, vars värdeutveckling uppgick till ca 14,6 % under kvartalet, samtidigt som övriga mindre noterade innehav uppvisade en negativ utveckling. Det ska dock tilläggas att Humbles aktiekurs har fallit tillbaka något sedan utgången av september, motsvarande en utveckling om ca -22 % från utgången av september till stängningskursen den 20:e november.
I tidigare uppdateringar avseende First Venture har vi poängterat att den höga substansrabatten bjuder in till ett intressant investeringstillfälle och substansrabatten om 64,5 % vid utgången av Q3-24 är rekordhög sedan noteringen år 2021. Sett till de noterade tillgångarna så värderades de vid utgången av Q3-24 till 65,7, vilket i kombination med likvida tillgångar om 13,3 MSEK blir 79 MSEK, vilket nästan motsvarar First Ventures börsvärde som baserat på stängningskursen 20:e november uppgår till 78 MSEK. Givet att den onoterade portföljen därmed inte är medräknad anser Analyst Group att en investering bjuder in till attraktiv risk/reward, speciellt på en marknad där genomförda och förväntade räntesänkningar med förbättrad konjunktur som följd förväntas förbättra riskaptiten för småbolag.
Mindre avyttringar anses vara nödvändiga för att stärka likviditeten
Vid utgången av Q1-24 hade First Venture likvida tillgångar (tillgångar/skulder) om 13,3 MSEK, varav kassan utgjorde 0,9 MSEK, mot jämförbart kvartal föregående år har de likvida tillgångarna minskat med ca 1,1 MSEK. Under det senaste året har First Ventures kassa varit låg och för att finansiera den löpande verksamheten har mindre avyttringar behövt genomföras. Som ett investmentbolag av First Ventures karaktär, kan kassan stärkas (exkl. skuldfinansiering) antingen genom att First Venture gör en Exit av ett dotterbolag, erhåller utdelning från portföljbolagen eller reser kapital via aktiemarknaden. Då inget av de nuvarande noterade innehaven historiskt har lämnat utdelning, även om detta kan bli aktuellt framgent, samt att de onoterade innehaven inte antas göra det, kvarstår extern kapitalanskaffning eller att göra en Exit. Givet den höga substansrabatten anses en extern kapitalanskaffning dock mindre fördelaktig, varför endast Exits kvarstår.
Under Q3-24 genomfördes mindre avyttringar om totalt ca 4 MSEK, vilket primärt antas vara hänförligt till avyttringar i Humble Group där ägarandelen minskade under kvartalet. Likviderna antas främst behöva användas för att finansiera den löpande verksamheten och givet Bolagets nettotillgångar om ca 13,2 MSEK varav kassa om 0,9 MSEK vid utgången av Q3-24 samt en antagen burn rate om ca 1 MSEK/månad, går det inte att utesluta att First Venture antingen kommer att behöva fortsätta avyttra/minska andelar i befintliga innehav för att delvis finansiera rörelsen, delvis möjliggöra antingen större investering (5–15 MSEK) eller mindre följdinvesteringar, i syfte att tillvarata på det rådande marknadsklimat som bjuder in till lägre värderingsmultiplar vid förvärv.
Humble redovisade ytterligare ett stabilt kvartal och uppdaterade finansiella mål
First Ventures största innehav, Humble Group, hade ett intensivt tredje kvartal innefattande uppdaterade finansiella mål, en kapitalmarknadsdag samt ett listbyte till Nasdaq Stockholms huvudlista.
Sett till den operativa utvecklingen under det tredje kvartalet så visade Humble Group en fortsatt stabil utveckling med en organisk omsättningstillväxt om 10 %, vilket medförde en redovisad nettoomsättning om 1 978 MSEK (1 811). Den primära drivaren av tillväxten var en fortsatt internationell expansion, där Humble gjorde framsteg på flertalet marknader såsom USA, Europa och Australien.
Den justerade EBITA-marginalen var stabil om 7,8 % (7,7), vilket medförde en tillväxt om 11 % i justerad EBITA. Den positiva trenden i bruttomarginalen fortsatte under kvartalet, vilken stärktes till 31 % (29 %) under kvartalet. Utvecklingen i bruttomarginalen ska ses i ljuset av fortsatt volatila frakt- och råvarupriser samt en svag konsument, varför Analyst Group ser positivt på bruttomarginalsutvecklingen, vilken även estimeras bana väg för en stärkt lönsamhet framgent.
Vidare kommunicerade Humble nya finansiella mål under kvartalet, vilka framgår nedan och avser mål på medellång sikt:
- Tillväxtmål – Genomsnittlig nettoomsättningstillväxt om minst 15 procent per år, främst driven av organisk tillväxt.
- Lönsamhetsmål – EBIT-marginal om minst 10 procent.
- Kapitalstruktur – Nettoskuld i relation till EBITDA ska inte överskrida 2,5 gånger. Bolaget kan dock, under särskilda omständigheter, välja att överstiga denna nivå under kortare perioder i samband med förvärv.
- Utdelningspolicy – Överskottet ska delas ut till aktieägarna när det fria kassaflödet överstiger tillgängliga investeringar i lönsam tillväxt. Utdelning till aktieägarna förutsätter att kapitalstrukturmålet är uppfyllt.
De nya målen reflekterar Humbles ambition att fortsätta växa och stärka positionen på marknaden samt bolagets fokus på ökad lönsamhet och långsiktig finansiell stabilitet. Tillväxten i nettoomsättning avses primärt vara hänförlig till organisk tillväxt men där strategiska tilläggsförvärv.
Analyst Group anser att de finansiella målsättningarna är rimliga på några års sikt, i ljuset av en fortsatt expansion och förbättrad konjunktur. Sammantaget anses Humble Group ha levererat en stabil rapport med fortsatt god organisk tillväxt och förbättrad lönsamhet. Vid utgången av Q3-24 utgjorde Humble 19 % av First Ventures substansvärde och under det tredje kvartalet ökade värdet på First Ventures innehav med 14,6 %, dock har aktien fallit tillbaka något sedan dess.
Utmanande marknadsförhållanden för Lyckegård men bäddat för starkare 2025
Lyckegård lämnade nyligen en rapport för det tredje kvartalet som visade en något svagare utveckling, nettoomsättningen uppgick till 29,9 MSEK (48,1). Jämförelsekvartalet innefattande verksamhetsområdet Soil & Seed, vilket sedan dess har avyttrats och sett till nuvarande verksamhet inom Water så sjönk omsättningen med 28 % från 41,9 MSEK. Givet att Soil & Seed var olönsamt stärkte dock Lyckegård lönsamheten och redovisade ett EBITDA-resultat om 0,4 MSEK (-0,8), motsvarande en marginal om 1 %.
Tillväxten under kvartalet påverkades negativt av det regniga vädret, därtill har ett antal större bevattningsprojekt inom golfsegmentet skjutits fram till år 2025. Däremot kommunicerades ett starkt orderläge inför år 2025 och med gynnsammare väderförhållanden samt genomförda räntesänkningar och förbättrad konjunktur som följd förväntar vi oss ett starkare år 2025. Sedan avyttringen av Soil & Seed består Lyckegård av tre dotterbolag som har en lång historik av lönsam tillväxt och med en stark förväntad marknadstillväxt om mellan 14–17 % förväntar vi oss att detta ska fortsätta, varpå vi ser fortsatt god uppsida i aktien.
Sprint Bioscience upplever ökat intresse för TREX1
First Ventures näst största noterade innehav, Sprint Bioscience, har fortsatt upplevt ett ökat intresse för TREX1, där prekliniska resultat tidigare under året visade att behandling med TREX1-hämmande substanser ger förbättrat immunsvar och minskad tumörtillväxt. Därtill har två forskargrupper validerat TREX1 som ett viktigt mål för cancerbehandling, vilket publicerades i välrenommerade tidskrifter som ‘Journal for Immunotherapy of Cancer’ respektive ‘Cancer Discovery’.
Sprint Bioscience rapporterade en omsättning under Q3-24 som uppgick till 14,8 MSEK (39,6). Jämförelsekvartalet inkluderade en engångsintäkt om 3 MUSD avseende en upfrontbetalning i samband med att Sprint Bioscience licenserade ut de globala rättigheterna till cancerprogrammet VADA (VRK1) till Day One Biopharmaceuticals Inc. Även jämfört med föregående kvartal var det dock en minskning då omsättningen uppgick till 16,7 MSEK. Däremot medförde en god kostnadskontroll att resultat ändå förbättrades Q-Q med ett EBIT-resultat om -5,4 MSEK jämfört med -5,6 MSEK under Q2-24.
Fortsatt attraktiv substansrabatt
Sammanfattningsvis ökade First Ventures substansvärde under det tredje kvartalet, samtidigt som aktiekursen sjönk och medförde således att substansrabatten ökade till 64,5 %. Som jämförelse så värderades bolagets noterade portfölj samt likvida tillgångar till nära på samma värde som First Ventures nuvarande börsvärde. Detta innebär att investerare får hela First Ventures onoterade portfölj ”gratis” genom att investera i Bolaget givet nuvarande substansrabatt, vilken First Venture värderar till ca 155 MSEK. Givet detta anser Analyst Group fortsatt att First Venture erbjuder en attraktiv risk/reward till nuvarande aktiekurs.
Det ska dock nämnas att de noterade innehaven har minskat i värde sedan utgången av Q3-24, varför substansvärdet allt annat lika har minskat, och därmed även substansrabatten. Vidare innebär First Ventures nuvarande finansiella ställning att avyttringar förväntas behöva genomföras för att finansiera den löpande verksamheten, vilket om inte en Exit-möjlighet i de onoterade innehaven dyker upp innebär att avyttringar i noterade innehav behöver göras, något som primärt har skett i Humble Group under de senaste kvartalen.
Samtidigt arbetar flera av de onoterade innehaven för att nå positivt kassaflöde och under Q2-24 nådde Mendi Innovation positivt kassaflöde samt upplever ett fortsatt positivt momentum gällande försäljningen och budgeten för 2025 uppgår till en fördubbling av omsättningen jämfört med år 2023 efter ett starkt år 2024. I takt med att fler portföljbolag når positivt kassaflöde förväntas First Ventures möjligheter att göra en Exit att öka, samtidigt som risken för att bolaget behöver tillskjuta mer kapital, alternativt bli utspädda, vid kapitalanskaffningar minskar.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av First Venture.