Kommentar på First Ventures Q1-rapport


First Venture (”First Venture” eller ”Bolaget”) publicerade den 15 maj 2025 Bolagets delårsrapport för det första kvartalet av 2025.

Vi delar våra tankar om rapporten nedan:

  • Rekordhög substansrabatt
  • Fortsatt begränsat utrymme för ytterligare investeringar
  • Humble Groups Q1-rapport visade blandade signaler
  • Stark utveckling från Lyckegård
  • Fortsatt hög substansrabatt bjuder in till intressant investeringstillfälle

Minskat substansvärde men rekordhög rabatt

First Venture redovisade ett substansvärde om 224,7 MSEK vid utgången av Q1-25, vilket motsvarar en utveckling om -7,2 % Q-Q och -1,1 % Y-Y. Motsvarande siffror för jämförelseindexet First North uppgick till -1,2 % Q-Q och -1,8 % Y-Y. Genom att First Ventures aktiekurs sjönk mer än substansvärdet, med -10,5 %, under kvartalet så ökade även substansrabatten och uppgick till rekordhöga 73,6 % vid utgången av Q1-25.

Det sjunkande substansvärdet är hänförligt till en svag utveckling i Humble Group, vilket dels är hänförligt till en svag kursutveckling under Q1-25, dels att First Venture har avyttrat aktier, vilket delvis antas ha använts för att finansiera den löpande verksamheten. Efter det första kvartalets utgång har Humble Group lämnat en delårsrapport för det första kvartalet, vilken visade blandade signaler och medförde ytterligare kursnedgång. Även investeringarna i Sprint Bioscience och Kiliaro minskade i värde under det första kvartalet. I andra vågskålen bidrog Lyckegård till en positiv värdeutveckling om 87 % i innehavet under Q1-25, där bolagets två senaste kvartalsrapporter har visat positiva tendenser enligt Analyst Group.

I tidigare uppdateringar avseende First Venture har vi poängterat att den höga substansrabatten bjuder in till ett intressant investeringstillfälle och substansrabatten om 73,6 % vid utgången av Q1-25 är rekordhög sedan noteringen år 2021. Sett till de noterade tillgångarna så värderades de vid utgången av Q1-25 till 42,9, vilket i kombination med likvida tillgångar och övriga investeringsinstrument om 13,9 MSEK blir 56,8 MSEK, vilket kan jämföras med First Ventures börsvärde som baserat på kursen i skrivande stund om 1,54 kr uppgår till 57 MSEK. Givet att den onoterade portföljen, vilken First Venture värderar till ca 168 MSEK, därmed inte är medräknad anser Analyst Group att en investering fortsatt bjuder in till attraktiv risk/reward.

Ytterligare mindre avyttringar eller Exits behövs för att finansiera verksamheten

Samtidigt ska det poängteras att First Ventures finansiella position är ansträngd där likvida tillgångar vid utgången av Q1-25 uppgick till 4,3 MSEK, varav kassan utgjorde 0,5 MSEK. Under det senaste året har First Ventures kassa varit låg och för att finansiera den löpande verksamheten har mindre avyttringar behövt genomföras. Dessa avyttringar antas primärt vara hänförliga till Humble Group där First Ventures ägarandel har minskat under det senaste året, från 0,97 % av kapitalet vid utgången av Q1-24 till 0,57 % av kapitalet vid utgången av Q1-25. Vidare har First Venture efter det första kvartalets utgång gjort en tilläggsinvestering om 4,3 MSEK i Sprint Bioscience i samband med innehavets företrädesemission. Givet den finansiella ställningen antas avyttringar ha behövts för att genomföra denna tilläggsinvestering, varför ägarandelen i Humble Group antas ha minskat ytterligare efter utgången av mars.

First Ventures kassa kan stärkas (exkl. skuldfinansiering) antingen genom att Bolaget gör en Exit av ett innehav, erhåller utdelning från portföljbolagen eller reser kapital via aktiemarknaden. Då inget av de nuvarande noterade innehaven historiskt har lämnat utdelning, även om detta kan bli aktuellt framgent, samt att de onoterade innehaven inte antas göra det, kvarstår extern kapitalanskaffning eller att göra en Exit. Givet den höga substansrabatten anses en extern kapitalanskaffning dock mindre fördelaktig, varför endast Exits kvarstår. Givet nuvarande situation där avyttringar krävs för att finansiera den löpande verksamheten ser Analyst Group att en framgångsrik Exit i ett innehav för att stärka den finansiella ställningen skulle vara en positiv trigger för First Ventures aktiekurs.

Zigrid, First Ventures onoterade innehav inom hållbarhet, vilka specialiserar sig på att omvandla spillvärme vid unikt låga temperaturer till elenergi, har haft en positiv utveckling under de senaste kvartalen, där First Ventures innehav ökade i värde med 138 % under Q4-24, vilket förväntas vara hänförligt till en kraftigt ökad värdering i samband med en kapitalanskaffning under kvartalet. Under Q1-25 har innehavet gjort ytterligare framsteg genom framställandet av en ny generation av Zigrid-modulen, vilken uppges generera starkt marknadsintresse och det finns samarbetsdiskussioner som pågår. Vidare uppvisade Mendi Innovation en fortsatt positiv utveckling under Q1-25 med en redovisade omsättning om 15,4 MSEK (4,2), motsvarande en tillväxt om 267 %, vilket även kan jämföras med omsättningen under helåret 2024 om ca 40 MSEK. Innehavet har även lyckats uppnå lönsamhet under det senaste året, vilket vi ser positivt på.

Ovan utveckling validerar enligt Analyst Group att det finns värden i den onoterade portföljen, även om det också ska poängteras att andra innehav skrevs ned under föregående kvartal (Q4-24).

Blandat första kvartal för Humble Group

Humble Group redovisade ett första kvartal år 2025 med något mixade signaler. Bolaget uppvisade en organisk tillväxt om 4 % då omsättningen uppgick till 1,9 mdSEK (1,8). Kvartalet innehöll fluktuationer där inledningen av kvartalet beskrivs som stark, för att sedan utvecklas svagare under mars. Marknadsläget är osäkert givet ett försämrat konsumentförtroende på Humbles marknader under inledningen av år 2025, samtidigt har bolaget en diversifierad intäktsbas både sett till produktsortiment samt geografier, vilket förväntas begränsa negativa effekter från en nedgång inom olika marknader.

Den positiva trenden avseende bruttomarginalen fortsatte under Q1-25, vilken uppgick till 32,3 % (31 %), något som medförde en tillväxt om 9 % för bruttoresultatet. Sett till det justerade EBITA-resultatet så uppgick det till 133 MSEK (128), motsvarande en marginal om 7 % (7 %). Att marginalen var oförändrad trots den stigande bruttomarginalen förklaras av ökade investeringar i marknadsföring.

Humbles aktie föll efter att rapporten publicerats, vilket antas vara hänförligt till beskrivningen av den osäkra marknaden samt den negativa trenden under det första kvartalet, med en stark inledning som sedan mattades av, vilket antas öka oron för att den svagare utvecklingen har fortsatt under inledningen av det andra kvartalet. Baserat på aktiekursen i skrivande stund (8,2 kr) så värderas Humble Group till EV/EBITDA 6,4x på Analyst Groups prognos för år 2025, vilket vi anser är för lågt beaktat bolagets bedömda tillväxtmöjligheter framgent.

Lyckegård tar tydliga steg i rätt riktning

Lyckegårds aktie har uppvisat en stark utveckling under år 2025 med en uppgång om ca 58 %. Q1-rapporten påvisade en stark operativ utveckling där försäljningen växte med 15 % för jämförbara enheter (exklusive det avyttrade affärsområdet Soil & Seed). Samtidigt förbättrades EBITA-resultatet till 1,8 MSEK (-5,8) för jämförbara enheter i det säsongsmässigt svaga första kvartalet, som en följd av en stärkt bruttomarginal genom fler högmarginalprodukter i produktmixen samt minskade rabatter. Resultatförbättringen var även ett resultat av en god kostnadskontroll då kostnaderna minskade ca 10 % organiskt.

Efter ett tuffare år 2024 med omstruktureringar och en svag marknad anser Analyst Group att Q1-rapporten var ett tydligt steg i rätt riktning mot lönsam tillväxt och att uppnå de finansiella målsättningarna om en omsättningstillväxt uppgående till 10 % årligen och en EBITA-marginal om minst 8 %, vilket även den starka kursutvecklingen vittnar om. Vi anser att de finansiella målen är klart uppnåeliga och rimliga då de är i linje med vad de dotterbolag inom bevattning som bolaget nu består av har levererat under flera år historiskt.

Sprint Bioscience har genomfört en företrädesemission samt meddelat avslutat forskningsavtal

Ett innehav som har haft ett tuffare år 2025 kursmässigt är Sprint Bioscience. I mitten av mars meddelades att bolaget beslutat om en företrädesemission om maximalt ca 31,7 MSEK för att stödja den fortsatta utvecklingen av bolagets interna prekliniska läkemedelsprogram samt att intensifiera affärsutvecklingsaktiviteter för att säkerställa licensavtal och därigenom realisera den befintliga portföljens kommersiella potential. Dessutom planeras likviden användas för att utöka bolagets portfölj med fler program, samt etablera nya intäktsströmmar såsom strategiska samarbeten. Teckningskursen i emissionen var 0,66 kr, vilket motsvarade en rabatt om 48 % jämfört med stängningskursen dagen innan nyheten publicerades och aktien föll med 42 % under samma dag.

Utfallet av företrädesemissionen blev att ca 43 % tecknades samt att emissionsgaranter tilldelades ca 31 %, varigenom företrädesemissionen sammanlagt tecknats till ca 74 %. First Venture tecknade aktier för ca 4,3 MSEK i emissionen, motsvarande ca 13,6 %, vilket kan jämföras med ägarandelen om 14,2 % innan emissionen, varför First Venture tecknade för merparten av dess pro rata-andel.

Vidare meddelade Sprint Bioscience den 10:e maj att Day One Biopharmaceuticals har meddelat att det tvååriga forskningsavtal som ingicks i augusti 2023 för cancerprogrammet VRK1 inte förlängs och att de inte avser att driva VRK1-programmet vidare efter avtalets utgång, vilket medför att Sprint Bioscience kommer att återta programmet. Bolagets portfölj består av sju program, varav VRK1 var det enda som var utlicenserat och genererade intäkter, uppgående till ca 13–17 MSEK per kvartal, vilket nu väntas upphöra efter att partnerskapet upphör i september år 2025. Sprint Bioscience ser dock fortsatt ett stort intresse för VRK1-programmet och kommer nu arbeta för att säkerställa att programmet får en ny partner samt se över bolagets kostnadsbas. Summerat för år 2025 har Sprint Bioscience aktie sjunkit ca 73 %.

Fortsatt attraktiv substansrabatt men ytterligare avyttringar i befintliga innehav att vänta

Sammanfattningsvis minskade First Ventures substansvärde med 7,2 % under kvartalet till följd av fallande aktiekurser samt avyttringar bland Bolagets noterade innehav. Substansrabatten vid utgången av kvartalet uppgick till 73,6 %, vilket innebär att Bolagets noterade portfölj samt likvida tillgångar är lika med First Ventures nuvarande börsvärde. Detta innebär att investerare får hela First Ventures onoterade portfölj ”gratis” genom att investera i Bolaget givet nuvarande substansrabatt, vilken First Venture värderar till ca 168 MSEK. Givet detta anser Analyst Group fortsatt att First Venture erbjuder en attraktiv risk/reward till nuvarande aktiekurs.

Det ska dock nämnas att First Ventures nuvarande finansiella ställning medför att avyttringar förväntas behöva genomföras för att finansiera den löpande verksamheten, vilket om inte en Exit-möjlighet i de onoterade innehaven dyker upp innebär att avyttringar i noterade innehav behöver göras, något som primärt har skett i Humble Group under de senaste kvartalen.

Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av First Venture.