Emission: Gausta View

 • Aktiekurs
 • N/A
 • Bransch
 • Fastigheter
 • Lista
 • Onoterat
 • Emissionsvolym
 • 18 MSEK
 • Teckningskurs
 • 30 SEK
 • Teckningsperiod
 • 7 okt - 30 okt
 • Första handelsdag
 • N/A
 • Garanti- och teckningsåtagande
 • N/A
PRIS PER
AKTIE
30 SEK
LÄGSTA
INVESTERING
30 000 SEK
PRE MONEY
VALUATION
15 MSEK

Tid kvar att teckna

DAG.
TIM.
MIN.
SEK.

Emission: Gausta View

 • Aktiekurs
 • N/A
 • Bransch
 • Fastigheter
 • Lista
 • Onoterat
 • Emissionsvolym
 • 18 MSEK
 • Teckningskurs
 • 30 SEK
 • Teckningsperiod
 • 7 okt - 30 okt
 • Första handelsdag
 • N/A
 • Garanti- och teckningsåtagande
 • N/A
PRIS PER
AKTIE
30 SEK
LÄGSTA
INVESTERING
30 000 SEK
PRE MONEY
VALUATION
15 MSEK

Tid kvar att teckna

DAG.
TIM.
MIN.
SEK.

Möjlighet att investera i ett fastighetsbolag som avser bygga uthyrningslägenheter med A-läge i norska skidorten Gausta

Gausta View AB (”Gausta View” eller ”Bolaget”) grundades 2017 av Nils Nienhardt och Marcus Fransson, båda är medgrundare av det noterade bolaget Parans Solar Lighting där båda tidigare varit VD. Med sin totala fallhöjd om 1 650 meter utgör skidområdet i Gausta en unik plats i norra Europa, ett skidområde i paritet med Alperna. Flera kapitalstarka aktörer investerar nu stort i liftsystem och service för att ge besökare bästa möjliga fjällupplevelser. Gausta är i dagsläget i en mycket stark tillväxtspiral och är på väg att bli ett av de verkligt stora namnen inom skandinavisk fjällturism.

Gausta Views affärsmodell är att bygga fastigheter med lägenheter för korttidsuthyrning, vilket initialt innebär veckovis uthyrning. Bolaget står som ägare till fastigheterna men driften så som marknadsföring, bokning av lägenheterna, städning och övrig fastighetsskötsel läggs ut på externa partners, därigenom slipper Bolaget bygga upp en egen organisation för dessa delar av verksamheten och kan på så vis hålla låga kostnader. Gausta View äger idag en tomt i A-läge i Gausta med godkänt bygglov för byggnation av 68 hyreslägenheter med 340 gästbäddar. Lägenheterna är fördelade på tre huskroppar om fyra våningar vardera. Prospektering och upphandling av byggnation av det första huset, Hus A med 24 lägenheter, är i slutfasen där byggstart är planerad till fjärde kvartalet 2020. Målsättningen är att Hus A ska vara klart för nyttjande till vintersäsongen 2021 medan Hus B och C ska vara klara till vintersäsongen 2022. Efter påbörjad och genomförd byggnation av de första husen i Gausta kommer Bolaget att söka ytterligare möjligheter till förvärv av tomtmark för att kunna expandera beståndet av fastigheter på orten.

 1. För den skidintresserade utgör Gaustatoppen ett paradis med mycket snö och fina backar på ett avstånd om 17 mil från Oslo och cirka 44 mil från Göteborg.
 2. Gausta View är via det helägda dotterbolaget Gausta View A/S ägare till tomtmark vid Gaustatoppen som ska bebyggas med hyreslägenheter. Området är under exploatering och tillhör ett av Norges mest attraktiva områden.
 3. Genom att vara med i utvecklingen av området runt Gaustatoppen på ett tidigt stadie får man vara med om den värdeökning som kan förväntas av projektet när hela området utvecklas till en attraktiv åretruntdestination med skidåkning, vandring, cykling, äventyr och rekreation i världsklass.

Gausta View genomför nu en nyemission för att få in kapital för genomförande av byggnationen av Hus A i Gausta. Att uppföra Hus A beräknas enligt bolaget motsvara en investeringsbudget om ca 36 MNOK, vilket till 40 % ska finansieras med Bolagets egna medel, därutöver behöver Gausta View stärka sitt rörelsekapital.

För att kunna fortsätta utbyggnaden av Hus B och Hus C kommer ytterligare kapital att behövas, varför en nyemission samt börsnotering planeras under första halvåret 2022. Efter byggnation av de tre husen i Gausta har bolaget för avsikt att fortsätta expandera verksamheten i Gausta för att år 2030 inneha minst 2 000 bäddar.

Vid en beläggningsgrad omkring 80 % under högsäsong, 60 % under sommarsäsong och 20 % under lågsäsong så förväntas varje lägenhet generera ett överskott om drygt 100 000 NOK per år, vilket är inklusive driftskostnader tagna jämte räntekostnader för lånade medel för byggnationen.

Det är svårt att bygga kostnadseffektivt men Gausta View har tillsammans med sin byggpartner Moelven, som tar fullt ansvar som totalentreprenör, löst problemet genom modulbyggande. De tre husen som Gausta View inledningsvis ska bygga är skräddarsydda för effektiv och lönsam uthyrningsverksamhet både vinter och sommartid. Lägenheterna byggs som färdiga moduler i Moelvens fabrik i Norge och när väl modulerna är på plats i Gausta sätts modulerna samman. Husen består av dubbellägenheter där gästerna kan boka antingen en mindre variant med 5 + 2 bäddar eller en större med 10 + 4 bäddar.

Idag finns det 1 500 bäddar för uthyrning i området, vilket kan jämföras med Åre som har 35 000 bäddar och Sälen med sina 25 000 bäddar, vilket visar på vilken möjlighet det finns för en framtida expansion i Gausta. Visionen för orten är att det år 2030 skall finnas upp till 8 000 bäddar i Gausta, varav Gausta Views mål är att äga 2 000 av dessa bäddar.

Vintern 2018 förvärvade Vätterledens Invest AB Gaustablikk Höyfjellshotell & Skisenter, vilket idag är den största aktören i Gaustaområdet. Redan första året investerade Vätterleden 40 MSEK i anläggningen och därefter har ytterligare stora investeringar gjorts i området i syfte att Gausta i Telemark ska bli en helårsdestination. Investeringarna har gjorts i uppgradering av hotellrum, lägenheter, skicafé, nytt barnområde etc., något som gynnar Gausta View. Det planeras även för en stor utbyggnad av högfjällshotellet med en ny flygel, nya restauranger och ett spa med flytande enheter på sjön Kvitåvatn.

En störtloppsbacke iordningsställs just nu, vilken har en fallhöjd på 1 650 meter. Värt att notera är att denna har en sträckning som är betydligt längre än till exempel störtloppsbanan i Wengen eller i Lauberhornrennen i Schweiz och bör således öka intresset för skidåkningen i området.

Kan du berätta lite mer om turistorten Gausta samt hur ni ser på dess framtid?

Gausta ligger i norska Telemarken, det är en spännande plats som bjuder både på fantastisk skidåkning och många spännande sevärdheter. Ganska många känner till historien om ”Hjältarna från Telemarken”. Norsk Hydro drev en tungt vatten-fabrik här under andra världskriget. Den kontrollerades av Nazisterna som behövde det tunga vattnet till sitt atomvapensprojekt. Tungt vatten produktionen kunde stoppas genom att norska motståndsmän kom smygande på skidor över Hardangervidda för att spränga fabriken i ett attentat. Det är klassisk historia som det gjorts flera filmer och TV-serier om.

Vi på Gausta View har sökt oss till område för skidåkningens skull. Berget Gaustatoppen har den högsta fallhöjden i Skandinavien, 1650 m, när man tagit sig till toppen känns det mer som man är i alperna än fjällen. Gausta ligger också nära storstadsregionerna Oslo, Göteborg och Köpenhamn. Faktum är att det är närmare från Göteborg till Gausta än från Göteborg till Sälen.

Destinationen Gausta är nu inne i en kraftig tillväxt, det byggs nya liftar, hotell, restauranger osv. Startskottet för detta blev när den underjordiska bergbanan, Gaustabanan, blev tillgänglig för några år sedan. Den går till toppen på över 1800m höjd. Topp-området var länge begränsat av militära skäl. Bakgrunden är att Gaustatoppen är den högsta punkten emellan England och Ryssland och under 50-talet byggde NATO en hemlig signalspaningsstation inne i berget med en underjordisk bergbana till toppen. Den här anläggningen blev omodern för länge sedan men låg kvar hos militären fram tills en lokal entreprenör tog över för några år sedan. Nu är allt upprustat för turism och anläggningen går för fullt, skidåkare på vintern och vandrare och andra turister på sommaren. Gaustabanan tillsammans med det växande vanliga liftsystemet och fallhöjden gör skidåkningen i området till en verkligt storslagen upplevelse.

Kan du berätta lite mer om er verksamhet och er bakgrund?

Gausta View är ett fastighetsbolag som kommer hyra ut lägenheter till turister i Gausta. Vi ser att det finns ett stort behov av fler turistbäddar i Gausta under de närmsta åren. Vårt mål är att tillhandahålla 2000 gästbäddar fram till 2030. I dagsläget äger vi en tomt precis vid backen i det nya centrumområdet. Där kommer vi bygga 3 huskroppar med totalt 68 lägenheter och 340 gästbäddar. Efter det planerar vi att expandera på nya tomter i närområdet.

Vi som har grundat Gausta View är jag och Nils Nienhardt. Vi har tidigare startat och drivit clean tech bolaget Parans tillsammans. Det bolaget var vi med och grundade på Chalmers för många år sedan. Parans är fortsatt ett spännande bolag som idag är börsnoterat.

Gausta View är det 4e projektet för mig som entreprenör. Det är faktiskt det andra projektet som grundar sig i ett fritids-intresse. I det förra var jag medgrundare till fiskeappen Fishbrain. Det är en app för att hjälpa sportfiskare fånga mer fisk. Det är ett spännande bolag som nu har 10 miljoner användare och 75 anställda.

Skulle du kunna berätta lite mer om hur er affärs- och intäktsmodell ser ut?

Affärsmodellen är att tjäna pengar på uthyrning. På Vintersäsongen till skidåkare, på sommaren och resten av året till turister som kommer från hela världen för sevärdheterna och naturen. Fastigheterna är specialdesignade för ändamålet, lägenheterna har ”dubbeldörrar” så att man kan hyra antingen en lägenhet med 5+2 bäddar eller en dubbel-lägenhet med 10+4 bäddar. Detta ökar beläggningen. Vi har digitala lås och självincheckning i digitala kiosker, det ger en modern och smidig service samt lägre kostnader än bemannad reception.

Vi ser en direkt avkastning från fastigheterna på runt 10%, den lokala marknaden för korttidsuthyrning är stark och ger en bra grund för expansion.

Ni har idag godkänt bygglov för byggnation av 68 hyreslägenheter med 340 gästbäddar, kan du berätta lite mer om processen samt var ni står idag?

Bygglovet är godkänt, de geotekniska undersökningarna är klara. Moelven kommer bygga åt oss under totalentreprenad. Allt är klart för att sätta spaden i gjorden i Q4 2020, inflyttning för hus A är planerat till slutet av 2021, för hus B och C är inflyttning i slutet av 2022.

Ni genomför nu en emission om ca 18 MSEK, hur kommer ni att använda emissionslikviden?

Den kommer tillsammans med banklån att användas för att bygga hus A med 24 lägenheter, genomföra markarbete för hus A, B och C samt att säkra markrättigheter för hus D, E, F. Vi planerar ytterligare en emission i Q1 2022 för byggnation av hus B och C.

Om 3 år, vart ser du att Gausta View är då?

Hösten 2023 så är uthyrningsverksamheten intrimmad och i full gång, byggnationen på tomt 2 med hus D, E och F är i slutfas med inflyttning Q4 2023. Vi ska då vara uppe i 500-600 bäddar.

Kan du nämna tre anledningar till varför Gausta View är en bra investering idag?

 1. Destinationen Gausta är inne i en stark tillväxtfas, vi ser att orten kommer bli en av de klassiska turistdestinationerna i Norden. Genom att investera i Gausta View kan man åka med på den resan.
 2. Vi i ledningen är långsiktiga delägare och drivs av att bygga ett riktigt bra bolag. Fokus ligger på stark tillväxt och god lönsamhet.
 3. Det tredje är att man som delägare får en generös rabatt på eget boende, vi vill gärna att bolaget ska få många delägare som också vill komma och uppleva Gausta på plats.

Det finns många fina turistdestinationer runt om i världen. Sedan finns det vissa som är speciella, ikoniska. Platser som har unika värden och kvaliteter som inte går att återskapa någon annanstans. Platser där fantastisk natur och stora upplevelser möter tradition och ursprung. Inom skidvärlden hittar man främst dessa ikoner i alperna, men alpin skidåkning kommer lustigt nog inte ifrån just alperna. När William Grohman tog sina första slalomsvängar i St Anton 1893 var det på ett par skidor han fått i present av en norsk vän. De var tillverkade i Telemarken där sporten uppfanns och redan var populär.

Gaustatoppen är Telemarkens högsta och mäktigaste berg. Maken till den häpnadsväckande fallhöjden på 1 650 meter finns inte någon annanstans norr om alperna. Det kan verka märkligt att berget inte byggdes ut för länge sedan, men det finns en anledning till detta. I kalla krigets gryning byggde NATO en hemlig signalspaningsstation med en spektakulär bergbana inuti berget och exploatering av Nordens bästa skidberg var först möjlig helt nyligen när den lokale entreprenören Halvor Haukaas tog över och rustade upp anläggningarna.

Från Gaustatoppen ser man inte bara ut över den mäktiga nationalparken Hardangervidda med sina glaciärer och vilda renar utan hela södra Norge, till och med de svenska Kosteröarna, vid riktigt klart väder. Naturen, skidåkningen och upplevelserna i området är på högsta nivå. Dess ursprung, tradition och mytomspunna historia känns i hela kroppen. Med den nuvarande vågen av utbyggnad och investeringar kommer Gausta äntligen få sin rättmätiga plats bland de ikoniska turistdestinationerna.

Utvecklingen i området har på kort tid tagit en väldig fart. Välkända svenska och norska investerare har dragit igång en dramatisk utbyggnad av berget. Nya hotell, stugor, lägenheter, liftar, restauranger växer upp. Vi på Gausta View AB är en del av den här rörelsen. Med goda relationer till markägare i området har vi lyckats köpa en av de allra bästa tomterna på berget. Där bygger vi 68 lägenheter med totalt 340 gästbäddar. Alla lägenheterna får en spektakulär utsikt mot Gaustatoppen, fastigheten har ski in/ski out och ligger i direkt anslutning till restauranger, service, skiduthyrning med mera i det nya s.k. centrumområdet.

Den aggressiva expansionen på Gaustatoppen har gjort den relativt begränsade lokala byggmarknaden överhettad. Det är svårt för vissa aktörer att bygga i bra takt, till rätt pris. Gausta View AB har ett uttalat mål att bygga 2 000 gästbäddar fram till 2030 och behöver definitivt bygga i bra takt till rätt pris. För att möta utmaningen har vi som enda aktör i området byggt upp kompetens inom modulbyggnation. Genom att transportera fabriksbyggda moduler till exploateringsområdet på 900 meters höjd kan vi upphandla material och tjänster från leverantörer i hela norra Europa och därmed undvika att bli beroende av den lokala byggmarknaden. För vår första fastighet jobbar vi med Moelven, en välkända och betrodd modulproducent med egna fabriker i Norge och Sverige.

Vi i bolaget har en stark framtidstro och tycker det är otroligt spännande att bygga upp ett betydande bolag på en verkligt ikonisk destination som har framtiden för sig. Vi vill gärna dela denna resa med er som nya delägare i Gausta View.

Marcus Fransson
VD, Gausta View AB