Recyctec Holding är verksamma inom återvinning. Koncernen har utvecklat reningsmetoder som återställer glykol till ursprungligt tillstånd så att den återigen kan användas i bruk. Till skillnad från traditionell hantering av glykol, som har lågt värde vid förbränning och återvinning, utvinns ett större energivärde. Bolaget grundades år 2005 och har sitt huvudkontor i Jönköping.
Pressmeddelanden
Hack i den positiva bruttomarginalstrenden
Fokuset är alltjämt inriktat på försäljningsarbetet, både på den inhemska och utländska marknaden, vilket tillsammans med en fortsatt bearbetning av nyligen ingångna partnerskap, skapar goda förutsättningar för Recytec (”Recyctec” eller ”Bolaget”) att visa en starkare tillväxt framgent. Genom tidigare investeringar har Recyctec lagt en solid grund för att generera en högre underliggande lönsamhet, vilket tillsammans med en ökad försäljning, möjliggör ett förbättrat rörelseresultatet under prognosperioden. Utmaningen framgent ligger inte i kapacitet, utan att säljarbetet ska generera starkare resultat än vad som uppvisats under år 2023, samtidigt som likviditeten är på relativt låga nivåer. Med hänsyn till ovannämnda faktorer estimeras totala intäkter om 27,5 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 0,7x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 0,74 (0,74) kr i ett Base scenario.
- Tillfällig dipp i bruttomarginalen…
Q3-rapporten blev en indikation på att de ytterligare säljresurser som tillsattes under det andra kvartalet 2023 ännu inte burit frukt, utan att en större effekt är att vänta under Q4-23. Nettoomsättningen uppvisade en mindre sekventiell ökning om 0,6 % Q-Q, och uppgick till ca 2,9 MSEK, vilket var under våra estimat. Det operationella fokuset ligger fortsatt fast på säljarbete och genom nära samarbete med distributörernas egna säljorganisationer, i kombination med intensifierade partnerskap med utvalda distributörer, förväntar Analyst Group att Recyctec kan avsluta året försäljningsmässigt starkare. Bruttomarginalen uppgick under Q3-23 till 51,3 % (41,7 %), vilket å ena sidan innebar en förbättring mot fjolåret, å andra sidan ett hack i den positiva trend som uppvisats avseende bruttomarginalen sedan Q3-22, vilket bedöms vara en direkt effekt av kvartalets produktmix samt kvalitén på erhållen råvara från leverantörer.
- …satte sina spår i rörelseresultatet
Rörelseresultatet uppgick till -4,4 MSEK (-2,5) under Q3-23, men belastades samtidigt av den förlust som realiserades i samband med försäljningen av fastigheten Flahult 74:3, uppgående till -2,4 MSEK, vilka är kostnader av engångskaraktär. Det justerade rörelseresultatet uppgick därmed till -2 MSEK, vilket motsvarade en förbättring om ca 18 % men samtidigt en minskning om 10 % Q-Q. Sett över rullande tolv månader är det däremot tydligt att Bolagets tidigare initierade kostnadsbesparingsåtgärder har givit resultat genom en successivt förbättrad, om än fortsatt negativ, lönsamhet.
- Oförändrat värderingsintervall
Megatrenderna för cirkulär ekonomi är här för att stanna och medför därigenom en naturlig medvind för Recyctecs verksamhet framgent. Med fortsatt fokus på säljarbete och ökade resurser inom säljorganisationen bedöms förutsättningarna vara goda för Bolaget att leverera en attraktiv tillväxt kommande kvartal och år. Utmaningen avseende att balansera tillväxt med lönsamhet, för att minska behovet av externt kapital, kvarstår däremot. Givet ett lägre omsättningsmässigt utfall under det tredje kvartalet har vi reviderat ned intäktsprognoserna primärt under år 2023, med en mindre nedrevidering avseende år 2025. Värderingsintervallet är däremot oförändrat med bakgrund av en generell multipelexpansion bland peer-bolagen.
5
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark bruttomarginal efter effektiviseringar i verksamheten
Recyctec fortsätter växa med ett fortsatt fokus på försäljning, både på den inhemska och utländska marknaden, samt bearbeta nyingångna partnerskap. Givet att Recyctec kan öka omsättningen under 2023, samt starta upp nya samarbeten enligt plan, ser Analyst Group att Bolaget har möjlighet till att förbättra rörelseresultatet framgent. Recyctec dras dock med utmaningar i säljarbetet, vilket gör att tillväxten inte nått sin fulla potential ännu, varför vi väljer att justera 2023-2025 års prognoser. Med hänsyn till ovannämnda faktorer estimeras totala intäkter om ca 28 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/S-multipel om 0,6x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 0,74 (3,1) kr i ett Base scenario.
- Ökad bruttomarginal leder till förbättrat rörelseresultat
Recyctecs rörelseresultat under Q2-23 uppgick till ca -1,8 MSEK, motsvarande en förbättring om 45 % YoY mot Q1-22 där rörelseresultatet uppgick till ca -3,3 MSEK, samt en förbättring om 32 % QoQ mot Q1-23. Förbättringen av rörelseresultatet kan hänföras till minskade externa kostnader och personalkostnader, samt minskade råvarukostnader vilket även ledde till en förbättrad bruttomarginal, vilken uppgick till 67 %. Analyst Group ser förbättringen av kostnadsbasen som ett steg i rätt riktning. Som ett nästa steg blir det kritiskt för Recyctec att kunna exekvera på säljsidan för att omsättningen ska kunna ta fart, där vi inte ännu har sett effekterna av den gröna klassificeringen.
- Ingår överenskommelse att sälja fastigheten Flahult 74:3
Recyctec meddelade i augusti att Bolaget har ingått en princip-överenskommelse med Regnavit AB, ett dotterbolag till Nixco AB om att sälja fastigheten Flahult 74:3 som i dagsläget ägs av Recyctec. I samband med att denna överenskommelse ingåtts har Regnavit erlagt en handpenning om 0,5 MSEK. Den tilltänkta köpeskillingen för fastigheten är 5 MSEK, att jämföra med det bokförda värdet på fastigheten som per 30 juni 2023 uppgick till 7,5 MSEK. Slutliga villkor för affären vad gäller bland annat hyresnivåer, slutlig köpeskilling och hyresperiod kommer inom de kommande veckorna slutgiltigt förhandlas mellan parterna. I och med affären, där köpeskillingen överstiger Recyctecs totala börsvärde, estimeras Recyctec förbättra likviditeten i bolaget avsevärt vilket minskar risken för en extern kapitalanskaffning i närtid.
- Sänker våra prognoser till följd av försenad tillväxt
Fokus för Recyctecs ledning är för närvarande inriktat på att förbättra försäljningsarbetet. Detta genom att tillföra ytterligare försäljningsresurser samt en tydligare inriktning mot potentiella kunder. Recyctec har lyckats väl med att minska kostnadsbasen under de senaste kvartalen, men Analyst Group anser att försäljningstillväxten har varit en utmaning för bolaget att leverera på, varför vi väljer att sänka våra intäktsprognoser i samtliga scenarion. Givet att Recyctec kan få fart på försäljningen ser vi en fortsatt uppsida på längre sikt, med ett potentiellt nuvärde om 0,74 kr per aktie i ett Base scenario.
4
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förbättrat rörelseresultat efter implementerade kostnadsbesparingar
Recyctec fortsätter växa med ett fortsatt fokus på försäljning, både på den inhemska och utländska marknaden, samt bearbeta nyingångna partnerskap. Givet att Recyctec kan öka försäljningsvolymerna under 2023 samt starta upp nya samarbeten enligt plan ser Analyst Group potential att Bolaget har möjlighet till att förbättra rörelseresultatet och nå break-even framgent. Med hänsyn till ovannämnda faktorer och gjorda prognoser estimeras ett EBIT om ca 16,8 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/EBIT-multipel om 4,0x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 3,1 kr i ett Base scenario, motsvarande 40 MSEK i Market Cap, att jämföra med 43 MSEK vid tidigare analysuppdatering, där skillnaden beror på förändringar i kapitalstrukturen.
- Förbättrat rörelseresultat till följd av kostnadsbesparingar
Recyctecs rörelseresultat under Q1-23 uppgick till ca -2,7 MSEK, motsvarande en förbättring om 36 % Y-Y mot Q1-22 där rörelseresultatet uppgick till ca -4,2 MSEK, samt en förbättring om 24 % Q-Q mot Q4-22. Förbättringen av rörelse-resultatet kan hänföras till en ökad nettoomsättning, minskade personalkostnader, vilka förväntas sjunka ytterligare under H1-23, samt en positiv förändring av varulagret vilket sammantaget ledde till en förbättrad bruttomarginal. Givet att de nyligen tecknade avtalen med t.ex. Kylma och Ahlsell inte har hunnit ta fart, samt att ytterligare dialoger förs med andra aktörer, ser Analyst Group möjligheter till ytterligare tillväxt.
- Förändringar i ledning och styrelse
Recyctec meddelade den 25 april att Bolaget ser tydliga synergier med att centralisera ledningen Jönköping där Bolaget bl.a. har sin produktionsanläggning. Bolaget har därför enats med Andreas Cederborg om att han skall frånträda styrelsen samt som VD. Tidigare styrelseordförande Thom Nilsson har utsetts som tillförordnad VD medan Joel Westerström tar över rollen som styrelseordförande tills en permanent lösning är på plats. Thom har mångårig erfarenhet från liknande uppdrag och har framgångsrikt drivit verksamheter som präglats av förlust men som vänt till vinst, något som kan ge Recyctec ytterligare vind i seglen.
- Justerat värderingsintervall till följd av förändrad kapitalstruktur samt justerade prognoser för år 2023
Recyctec genomförde nyligen en nyemission i syfte att bl.a. täcka verksamhetens rörelseunderskott, finansiera försäljningsaktiviteter för att nå ut till en större mängd kunder inom fastighet- och installationsbranschen, samt betala av och minska belåningen. Vi justerar således värderingsintervallet för att ta hänsyn till den senaste nettoskulden som uppgick till 6,8 MSEK vid utgången av Q1-23, vilket kan jämföras med Analyst Groups estimerade nettoskuld om ca 3,8 MSEK vid mitten av Q1-23. Detta får således effekt på värderingsintervallet där vi gör en justering i samtliga scenarion (Base-, Bull-, och Bear scenario). Vi justerar även ned våra prognoser för 2023 i samtliga scenarion, men på längre sikt upprepar vi vår positiva syn på Recyctec där vi ser en fortsatt uppsida, givet att avtalens fulla potential uppnås.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärkt balansräkning och lönsam tillväxt ligger i korten
Recyctec fortsätter växa med ett fortsatt fokus på försäljning, både på den inhemska och utländska marknaden, samt leverera på nyingångna partnerskap. Givet att Recyctec kan öka försäljningsvolymerna under 2023 samt starta upp nya samarbeten enligt plan ser Analyst Group potential att Bolaget kan finansiera verksamheten med egna medel framgent. Med hänsyn till ovannämnda faktorer och gjorda prognoser estimeras ett EBIT om ca 16,8 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/EBIT-multipel om 4,0x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 3,3 kr i ett Base scenario, motsvarande 49 MSEK i Market Cap, att jämföra med 40 MSEK i vår tidigare analys.
- Starkare försäljning än estimerat i det avslutande kvartalet för år 2022
Under Q4-22 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 4,9 MSEK (5,0), motsvarande en minskning om ca 3 % med jämförbart kvartal föregående år, men dock en ökning med ca 46 % jämfört med föregående kvartal Q3-22, vilket är över våra estimat om ca 3,4 MSEK för Q4-22. Sett till helåret uppgick nettoomsättningen till ca 15,0 MSEK (13,4), vilket motsvarar en tillväxt om ca 12 % jämfört med år 2021. Även produktmixen var fördelaktig där EarthCare stod för 97 % av den totala försäljningen och där teknisk glykol stod för 3 %. Tillväxten kan hänföras till bl.a. den gröna klassificeringen, samt de nya distributörsavtal som tecknats under året. I VD-ordet lyfts till exempel avtalet med Kylma fram som särskilt intressant då Kylma har en särställning i kylbranschen.
- Kostnaderna estimeras sjunka under Q1-23
Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q4-22 till ca 5,7 MSEK att jämföra med 5,6 MSEK under Q4-21 och 3,9 MSEK under Q3-22, en ökning om ca 5 % respektive 48 %. Kostnaderna är fortsatt höga i relation till omsättningen vilket medför att Recyctec ännu inte uppnått lönsamhet. Dock har bolaget under 2022 minskat personalstyrkan med en person vilken har lön under uppsägningstiden fram till början av mars 2023. Dessa kostnader belastar Q4-22 med ca 190 tkr vilket påverkar resultatet negativt i motsvarande mån. Personalkostnaderna förväntas således sjunka efter mars 2023, men på lång sikt anser Analyst Group att nyckeln till ökat resultat och lönsamhet främst ligger i ökad försäljning.
- Justerat värderingsintervall efter slutförd nyemission
Recyctec genomförde nyligen en nyemission i syfte att bl.a. täcka verksamhetens rörelseunderskott, finansiera försäljningsaktiviteter för att nå ut till en större mängd kunder inom fastighet- och installationsbranschen, samt betala av och minska belåningen. Vi justerar således värderingsintervallet för att ta hänsyn till det slutgiltiga antalet aktier till följd av nyemissionen samt nettoskulden, där antal aktier uppgår till 13 078 818 stycken, och där nettoskulden estimeras uppgå till 3,8 MSEK vid utgången av februari, att jämföra med en nettokassa om 2,5 MSEK i den tidigare analysuppdateringen, vilket berodde på bl.a. ett antagande om full teckning. Rent operativt är värderingen densamma i termer av absoluta tal.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsatt fokus på försäljning
Recyctec fortsätter växa med ett fortsatt fokus på försäljning, både på den inhemska och utländska marknaden, samt leverera på nyingångna partnerskap. Dock, utifrån kostnader av engångskaraktär relaterade till personal under 2022, i kombination med lägre tillväxt än väntat behöver kassan stärkas vilket nu sker genom den pågående nyemissionen som kan inbringa en nettolikvid om ca 10 MSEK. Givet att Recyctec kan öka volymerna av All-Inclusive under 2023 samt starta upp nya samarbeten enligt plan ser Analyst Group potential att Bolaget kan finansiera verksamheten med egna medel framgent. Med hänsyn till ovannämnda faktorer och gjorda prognoser estimeras ett EBIT om ca 16,8 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/EBIT-multipel om 4,0x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 3,6 kr i ett Base scenario, motsvarande 49 MSEK i Market Cap, att jämföra med 40 MSEK i vår tidigare analys.
- Har tecknat återförsäljaravtal med Kylma
Recyctec meddelade i december 2022 att de tecknat ett återförsäljaravtal med Kylma, ett helägt dotterbolag till den globala kylkoncernen Beijer Ref AB. Kylma är Sveriges ledande teknikhandel inom kyla och värmepumpar med en omsättning om hela 376 MSEK under år 2021. Med tanke på den marknadsposition som Kylma har ser vi chanserna som goda att detta kan komma att bidra till en stark försäljningstillväxt för Recyctec. Dessutom, med tanke på hur pass etablerade Kylma är, tror vi att avtalet även sänder en stark signal till andra aktörer om vilken produktkvalitet Recyctec kan erbjuda, då avtalet med Kylma är att anse som en kvalitetsstämpel.
- Uppdatering och reflektioner kring prognoser
Recyctec har omsatt ca 10,1 MSEK under de nio första månaderna för år 2022, vilket kan jämföras med vår uppdaterade helårsprognos om 12,5 – 14,5 MSEK, där vi estimerat 13,5 MSEK i ett Base scenario. Givet detta behöver Recyctec ha nått en omsättning om totalt 3,4 MSEK under Q4-22. Recyctec har under 2022 uppvisat en lägre omsättningstillväxt än vad Analyst Group estimerat och således väljer vi att sänka våra tillväxtprognoser där vi estimerar en nettoomsättning om ca 55 MSEK år 2025 att jämföra med ca 78 MSEK i tidigare uppdatering. Vi väljer dock att höja våra estimerade bruttomarginaler i spannet 60-80 % då vi ser att EarthCare-segmentet har denna potential framgent när större volymer kan levereras.
- Justerat värderingsintervall efter nyemission
Recyctec genomför nu en nyemission i syfte att bl.a. täcka verksamhetens rörelseunderskott, finansiera aktiviteter relaterade till försäljning, samt lätta på balansräkningen genom att betala av och minska belåningen. Vi justerar således värderingsintervallet för att ta hänsyn till ökningen av antal utstående aktier till följd av nyemissionen, där vi antar full teckning. Detta resulterar naturligt i ett lägre värde per aktie jämfört med vårt tidigare intervall, men samtidigt höjer vi vår härledda värdering i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear i absoluta tal.
Det närmar sig delårsrapport
Recyctec fortsätter växa med ökat fokus på försäljning, internationalisering och leverera på nya partnerskap. Dock, utifrån höga kostnader av engångskaraktär relaterade till personal, i kombination med lägre tillväxt än väntat, så är Recyctec i en sits där kapitalförbrukningen jämfört med tillgänglig kassa är utmanande. Räntebärande skulder utgör mer än 60 % av nuvarande Market Cap, vilket ökar den finansiella risken och motiverar en lägre målmultipel. Med hänsyn till ovannämnda faktorer, samt aktuella omsättningsprognoser, antar vi en mer konservativ målmultipel i vår värderingsmodell. Givet gjorda prognoser estimeras ett EBIT om ca 16,8 MSEK år 2025, vilket med en tillämpad EV/EBIT-multipel om 4,5x, motsvarar ett potentiellt nuvärde per aktie om 10,2 kr i ett Base scenario.
- Har tecknat återförsäljaravtal med Skoogs
Recyctec meddelade i september att Bolaget tecknat avtal med energi- och kemikoncernen Skoogs Handels AB, vilket skapar möjligheter till försäljning av samtliga produkter. Avtalet utgör dessutom en bra kompletterande försäljningskanal till Recyctecs befintliga distributörsnätverk. Detta avtal är strategiskt viktigt då det hjälper Recyctec att komma närmare slutanvändare specifikt i norra Sverige, där flera tänkbara och högintressanta kunder finns. Genom att Recyctec knyter till sig en etablerad återförsäljare som Skoogs ser Analyst Group att försäljningen kan komma upp i större volymer framgent i och med att Skoogs redan har upparbetade kundrelationer, samt att större volymer kan beställas på ett smidigt sätt som underlättar distributionen av den återvunna glykolen.
- Blickar mot Q3-rapporten
Recyctec har omsatt ca 6,8 MSEK under H1-22, vilket kan jämföras med vår helårsprognos om 14,6 – 18,8 MSEK, där 17 MSEK är vårt Base scenario. Givet detta behöver Recyctec nå en omsättning om totalt 10,2 MSEK under H2-22. Detta kan ses som utmanande, dock ska det tilläggas att Recyctecs förutsättningar i dagens läge är klart bättre än för ett år sedan, samtidigt som Bolaget historiskt levererat starkare siffror under Q3 och Q4.
- Reviderat värderingsintervall
Recyctec har ett fortsatt bra momentum i verksamheten, där Bolaget uppvisat en positiv omsättningstillväxt yoy de senaste sex kvartalen samt slutit flera avtal med större aktörer. Samtidigt har Recyctec inte lyckats växa omsättningen i den takt som vi estimerat i det korta perspektivet för att kunna uppnå lönsamhet, vilket har föranlett att Bolaget nu är i en utmanande sits med ökat kapitalbehov, varför en extern kapitalanskaffning inte kan uteslutas. Därav väljer vi att justera ned våra omsättningsprognoser för år 2022, samt värderingsmultiplar till följd av lägre förväntad tillväxt i samtliga tre scenarion Base-, Bull samt Bear. Vi väljer dock att behålla prognoserna för 2023 och framåt då vi är av uppfattningen att Recyctec framgent kan visa på tillväxt, framförallt genom den erhållna gröna klassificeringen som erhölls tidigare i år.
Grön klassificering och global expansion möjliggör tillväxt
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. De kommande åren förväntas den globala efterfrågan på glykol uppvisa en estimerad tillväxttakt om ca 7 % årligen mellan åren 2019 och 2025. Emellertid så står Recyctec nu i en sits där kapitalförbrukningen jämfört med tillgänglig kassa är utmanande, och där räntebärande skulder utgör ca 50 % av nuvarande Market Cap (2022-04-27), vilket ökar den finansiella risken. Med hänsyn till detta, samt den generellt högre riskpremien som nu råder i marknaden, antar vi en försiktigare målmultipel i vår värderingsmodell. Likväl är vi positiva till Recyctec där vi ser ett nuvärde per aktie om 17 kr i ett Base scenario.
- Fortsatt omsättningstillväxt via EarthCare
Under Q1-22 uppgick Recyctecs nettoomsättning till 3,4 MSEK (2,9), motsvarande en ökning om 16 % mot jämförbart kvartal 2020. Ökningen kan tillskrivas den ökade intjäningen från framförallt EarthCare-segmentet som fortsätter växa stadigt och växte med 34 % jämfört med samma kvartal föregående år.
- Tillfälligt högre kostnader pressat marginalerna
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till -2,4 MSEK (-1,9) under Q1-22 vilket är en ökning om 22 % och bidrar till en minskning av bruttomarginalen till 40 % jämfört med 49 % YoY. Inledande höga energipriser från föregående år samt ökade råvarukostnader har varit ogynnsamma faktorer som hållit i sig, inte bara för Recyctec, utan för stora delar av sektorn. Framgent prognostiseras bruttomarginalen återgå till normaliserade nivåer om ca 50 %, förutsatt att energipriserna normaliseras. Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q1-22 till ca -5,6 MSEK, att jämföra med -4,5 MSEK under Q1-21, en ökning om ca 24 %. De ökade kostnaderna förklaras av högre personalkostnader, vilka dock har varit av engångskaraktär.
- Nedjustering av värderingsintervallet
Rent operativt är vi av uppfattningen att Recyctec har ett fortsatt bra momentum i verksamheten, samtidigt som det ekonomiska klimatet under 2022 varit kyligt för snabbväxande bolag som ännu inte är lönsamma, vilket också drabbat Recyctec negativt. Förutom en marknadsrisk bedömer Analyst Group att en av Recyctecs största utmaningar är hänförligt till tillgången av tillväxtkapital för att kunna täcka de fasta kostnaderna som Bolaget har, vilket bland annat inkluderar Bolagets produktionsanläggning i Jönköping. Med hänsyn till Recyctecs burn rate och förväntade kostnadsbas framgent räknar vi med att likviditeten kommer att bli att utmanad, vilket vi ser som en finansiell risk på kort sikt. Därav, i kombination med rådande marknadsklimat, väljer vi att i denna analysuppdatering justera ned vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear.
Nyvunnen klassificering bäddar för fortsatt stark efterfrågan
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning, där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Med en nyligen presenterad bokslutskommuniké för år 2021 ser vi att Recyctec med en tydlig strategi, nya försäljningsinsatser och den nya klassificeringen anses vara i en stark position för att ta vara på efterfrågan från marknaden under kommande kvartal. Vi estimerar att de totala intäkterna kan stiga successivt till 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Utifrån tillämpad målmultipel väljer vi att i samband med bokslutskommunikén behålla vårt värderingsintervall, där vi ser ett nuvärde per aktie om 25,5 kr (25,5) i ett Base scenario.
- Fortsatt hög efterfrågan på grön glykol
Under Q4-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till 5,0 MSEK (1,7), motsvarande en ökning om 193 % mot jämförbart kvartal 2020. På helårsbasis ökade omsättningen till 13,4 MSEK (6,9 MSEK), vilket är ett nytt rekord för Bolaget. Ökningen kan tillskrivas den ökade intjäningen från EarthCare-segmentet som vuxit med 70 % YoY, samt 47 %, jämfört med helåret 2020, där Bolaget har haft en stadigt ökande efterfrågan, trots tidigare sämre klassning hos Byggvarubedömningen.
- Den nya klassificeringen väntas öka efterfrågan
Recyctec har efter en tids väntan erhållit klassificeringen grön vilket innebär att Bolagets produkter ges en tydligare legitimitet och kommer rekommenderas vid större upphandlingar i högre utsträckning än tidigare när Bolaget hade en lägre klassning. Recyctec är idag den enda glykol-producenten som har denna bedömning av Byggvarubedömningen och Analyst Group tror att efterfrågan för Recyctecs produkter kommer öka där konkreta effekter bör materialiseras omkring Q2-Q3 2022.
- Endast mindre prognosjusteringar
Eftersom Recyctec utvecklats i linje med våra förväntningar väljer vi att i samband med Q4-rapporten lämna våra prognoser relativt oförändrade. Därav behåller vi även vårt tidigare värderingsintervall med undantag för en mindre justering i ett Bear scenario.
- Viktigt att balansera likviditeten rätt
Recyctec verkar inom en nischad marknad som karakteriseras av låg konkurrens men med ett relativt homogent utbud. Förutom en marknadsrisk bedömer Analyst Group att Recyctecs största risk är hänförligt till tillgången av tillväxtkapital för att kunna täcka de fasta kostnaderna som Bolaget har, vilket bland annat inkluderar Bolagets produktionsanläggning i Jönköping. Från år 2022 förväntas dock Recyctec närma sig ett positivt kassaflöde.
Fortsätter närma sig internationalisering
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning, där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Med en nyligen presenterad Q3-rapport anser vi att Recyctec fortsatt utvecklas med en bra kostnadskontroll, samtidigt som en god försäljningsutveckling kan uppvisas. Under kommande kvartal ser vi ett flertal triggers, där vi bl.a. fortsatt räknar med att Recyctec kommer att utöka sin produktionskapacitet för att tillvara befintlig efterfrågan i marknaden. Vi estimerar att de totala intäkterna kan stiga successivt till 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Utifrån tillämpad målmultipel väljer vi att i samband med Q3-rapporten behålla vårt värderingsintervall, där vi ser ett nuvärde per aktie om 25,5 kr (25,5) i ett Base scenario.
- EarthCare uppvisar fortsatt stark efterfrågan
Under Q3-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,3 MSEK (2,0), motsvarande en ökning om 63 % mot jämförbart kvartal 2020. Ökningen kan tillskrivas den fortsatt starka efterfrågan och ökade försäljningsvolymer av EarthCare-segmentet. Försäljningsvolymerna ökade med 123 % jämfört med Q3-20 och visar en tillväxt om 39 % Year-to-Date (YTD). Bolaget ser även att råvarusituation fortsatt är mycket god i de befintliga samarbetena.
- Kostnadsbasen i linje med våra förväntningar
Under Q3-21 uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader (inkl. avskrivningar) till ca -4,8 MSEK, att jämföra med -5,1 MSEK under Q3-20. Relativt sett är det en minskning om 5 %. Jämfört med föregående kvartal (Q2-21) där rörelsekostnaderna uppgick till ca -4,6 MSEK så är det en marginell ökning. Sammantaget ser vi att Recyctec utövar en fortsatt god kostnadskontroll, samtidigt som fokus fortsatt kan läggas på försäljningstillväxten.
- Unik klassificering möjliggör internationalisering
Recyctec är i slutfasen av att optimera produktportföljen för att erhålla bättre klassning. Vi förväntar oss att en högsta klassificering erhålls, i och med att Recyctec är den enda leverantören på marknaden som erbjuder glykol baserad på återvunnen råvara. Om högsta klassificering skulle erhållas kommer Recyctec vara unika på marknaden, vilket inte bara kan ge ökade volymer, utan även konkurrensfördelar vid internationalisering.
- Behåller värderingsintervallet
Eftersom Recyctec utvecklats i linje med våra förväntningar väljer vi att i samband med Q3-rapporten lämna våra prognoser relativt oförändrade. Därav behåller vi även vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
Fortsatt stark efterfrågan av EarthCare
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning, där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Med en nyligen presenterad Q2-rapport anser vi att Recyctec fortsatt utvecklas med en bra kostnadskontroll, samtidigt som en god försäljningsutveckling kan uppvisas. Under kommande kvartal ser vi ett flertal triggers, där vi bl.a. fortsatt räknar med att Recyctec kommer att utöka sin produktionskapacitet för att tillvara befintlig efterfrågan i marknaden. Vi estimerar att de totala intäkterna kan stiga successivt till 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Utifrån tillämpad målmultipel härleds ett nuvärde per aktie om 25,5 kr (25,5) i ett Base scenario.
- EarthCare uppvisar fortsatt stark efterfrågan
Under Q2-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,2 MSEK (1,2), motsvarande en ökning om 78 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q2-rapporten framgår även att Bolagets viktigaste segment, EarthCare, under årets första halvår har presterat en tillväxt om 38 %, jämfört med H1-20. Tillgången på råvara har under perioden varit mycket god och ser även ut att stärkas i de befintliga samarbeten som Recyctec har upparbetat.
- Kostnadsbasen i linje med våra förväntningar
Under Q2-21 uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader till ca -4,6 MSEK, att jämföra med -3,0 MSEK under Q2-20. Rent procentuellt är det en ökning om +50 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (1,5 MSEK) är relativt lågt, varför vi inte drar några större växlar kring detta. Dessutom ska det tilläggas att en jämförelse rakt av mot Q2-20 blir missvisande, eftersom Recyctec under fjolårets andra kvartal var under ansträngd likviditet samt att korttidsarbete var implementerat, varför kostnader hölls på ett minimum. Om en jämförelse istället görs med rörelsekostnaderna under Q1-21 (-4,5 MSEK), visar det tydligt att Recyctec fortsätter att utvecklas med en god kostnadskontroll, samtidigt som försäljningen stiger.
- Unik klassificering möjliggör internationalisering
Recyctec är i slutfasen av att optimera produktportföljen för att erhålla bättre klassning. Vi förväntar oss att en högsta klassificering erhålls, i och med att Recyctec är den enda leverantören på marknaden som erbjuder glykol baserad på återvunnen råvara. Om högsta klassificering skulle erhållas kommer Recyctec vara unika på marknaden, vilket inte bara kan ge ökade volymer, utan även konkurrensfördelar vid internationalisering. Ett slutgiltigt besked förväntas i slutet av Q3-21.
- Behåller värderingsintervallet
Eftersom Recyctec utvecklats i linje med våra förväntningar väljer vi att i samband med Q2-rapporten lämna våra prognoser relativt oförändrade. Därav behåller vi även vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
Rekordförsäljning av EarthCare
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning, där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Med en nyligen presenterad Q1-rapport anser vi att Bolaget utvecklas i linje med våra förväntningar och under mars/april har kassan stärkts via optionsinlösen och en riktad emission. Vi förväntar oss fortsatt att Recyctec kommer att utöka sin produktionskapacitet för att tillvara befintlig efterfrågan i marknaden, där vi estimerar att totala intäkter kan stiga successivt till 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Utifrån tillämpad målmultipel härleds ett nuvärde per aktie om 25,5 kr (25,5) i ett Base scenario.
- EarthCare slår försäljningsrekord
Under Q1-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,9 MSEK (2,0) där försäljningen fått bra skjuts av EarthCare, Bolagets egna produkt av renat glykol, som i sig nådde rekordnivåer under kvartalet med en volymökning om ca 78 % mot jämförbart kvartal 2020. Framgent ligger fortsatt fokus på att sälja EarthCare och utifrån en kontinuerligt ökad efterfrågan ser vi att möjligheterna finns för att försäljningen ska kunna öka successivt under kommande kvartal. Med tanke på de höga marginaler som produkten medför, bidrar detta till en ökad lönsamhet för Recyctec.
- Påfylld kassa stärker den finansiella positionen
I och med inlösen av TO4 B, TO6 B samt en riktad emission under mars/april har Recyctec kunnat stärka sin finansiella position. Under Q1-21 uppgick Bolagets operativa kapitalförbrukning, s.k. burn rate, till ca -0,8 MSEK/månad. Om samma nivå även skulle gälla framgent, innebär det att Recyctec är finansierade tills Q1-22, allt annat lika. Om Bolaget dessutom kan öka sin försäljning, vilket vi räknar med, stärker detta likviditeten ytterligare.
- Fortsatt sikte på internationell expansion
För att möjliggöra en högre försäljningstillväxt av EarthCare har Recyctec siktet inställt på att expandera internationellt, där första steget innefattar bearbetning av geografiskt närliggande marknader. Tyskland är ett exempel på en sådan marknad, där en marknadsanalys pågår för att verifiera potentialen hos olika kunder och leverantörer av råvara. I takt med att restriktionerna, till följd av Covid-19, kan lätta kommer detta arbete att underlättas, vilket i sig blir intressant att följa under kommande kvartal.
- Behåller värderingsintervall
Eftersom Recyctec utvecklats i linje med våra förväntningar väljer vi i samband med Q1-rapporten att lämna våra prognoser oförändrade. Därav behåller vi även vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
Den starka efterfrågan på återvinning fortsätter
Recyctec Holding AB (”Recyctec” eller ”Bolaget”) är verksamma inom återvinning, där Bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Bolaget grundades år 2005 och har sin reningsanläggning och huvudkontor i Jönköping. Med en stärkt kassa efter genomförd emission under Q3-20, vilken övertecknades med ca 700 %, förväntas Bolaget kunna utöka sin produktionskapacitet och ta tillvara på efterfrågan på marknaden. Analyst Group prognostiserar totala intäkter till ca 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Med tillämpad målmultipel härleds ett nuvärde per aktie om 25,5 kr i ett Base scenario.
- Ökade intäkter för Earth Care
Under 2020 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 6,9 MSEK (6,8) där försäljningen primärt drivs av Earth Care, Bolagets egna produkt av renat glykol, som i sig växte med hela 24 % under 2020, detta trots ett utmanande år till följd av rådande pandemi. Fokus framåt för Recyctec under kommande kvartal förväntas bli Earth Cares fastighetsglykol, där Earth Care är högst rankat bland alla fastighetsglykoler av Sunda Hus.
- Internationell tillväxt ska bidra till omsättningsökning framgent
Under Q4-20 meddelade Recyctec att Bolaget utvärderar den tyska marknaden, vilket är i linje med Bolagets tidigare kommunicerade mål och vision om att expandera internationellt. Den tyska utvärderingen, som sker tillsammans med en samarbetspartner, förväntas leda till råvaruanskaffning och försäljning till kunder i Tyskland på sikt, med bland annat kunder inom fordonsindustrin. Bolaget förväntas också kunna realisera de förfrågningar som Bolaget har fått om att ta emot använd glykol från aktörer i Norge under Q1-21, då Recyctec förväntas erhålla ett exporttillstånd för att transportera glykolen.
- Värderas till 25,5 per aktie i ett Base scenario
I ett Base scenario estimeras totala intäkter uppgå till ca 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK. Baserat på en applicerad och konservativ målmultipel om EV/EBIT 7x på 2025 års prognos, samt applicerad diskonteringsränta, erhålls ett nuvärde per aktie om 25,5 kr i ett Base scenario.
- Kapitalinjektion efter genomförd emission
Under Q3-20 genomförde Recyctec en företrädesemission som tecknades till hela 693 % (!) och tillförde Bolaget en likvid om ca 15,7 MSEK. Under Q4-20 stärktes Bolagets kassa ytterligare genom en riktad emission om ca 1 MSEK efter kostnader, Recyctecs nettokassa uppgick till ca 4,9 MSEK vid utgången av 2020. Dessa nya kapitalinjektioner sänker den finansiella risken för Bolaget och befintlig kassa väntas primärt användas till investeringar för att öka Recyctecs produktionskapacitet.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Recyctecs Q2-rapport
2023-08-23
Recyctec publicerade den 22 augusti år 2023 bolagets delårsrapport för det andra kvartalet.
Utveckling av nettoomsättning
Under Q2-23 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,9 MSEK (3,4), motsvarande en minskning om ca
16 % mot jämförbart kvartal (Q2-22) föregående år, och en minskning om ca 21 % jämfört med föregående kvartal Q1-23. Avmattningen av försäljningstillväxten var hänförlig till att säljarbetet under kvartalet blev något eftersatt i samband med VD-bytet enligt ledningens kommentar. Under Q2 har dock kompetenta säljresurser till en låg kostnad tillkommit vilket förväntas ge resultat på översta raden under hösten och vintern.
Substantiella förbättringar på kostnadssidan
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till 0,9 MSEK (1,9) under Q4-22, således var råvarukostnaderna substantiellt förbättrade jämfört med Q2-22. Bruttomarginalen uppgick till 67% (48 %), motsvarande en förbättring om ca 190 punkter jämfört med Q2-22, vilket kan tillskrivas en mer optimerad produktion efter gjorda investeringar, vilket har gett Recyctec möjligheten att formulera större satser av renat glykol under färre antal omgångar. Analyst Group ser positivt på detta då det utgör en viktig drivare för att vända bolaget från förlust till lönsamhet. Vidare utgör Q2-23 det fjärde kvartalet i rad då bruttomarginalen ökar där Analyst Group noterar en trend av marginalexpansion vilket i sin tur har förbättrat rörelseresultatet. Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q2-23 till ca 3,9 MSEK att jämföra med 5 MSEK under Q2-22, och 4,7 MSEK under Q1-23, en minskning om ca 23 % respektive 18 % till följd av kostnadsbesparingar. Slutligen uppgick rörelseresultatet till -1,8 (-3,3) MSEK, motsvarande en förbättring om 45 % mot Q2-22, och en förbättring om 32 % mot Q1-23, där rörelseresultatet uppgick till
-2,7 MSEK, vilket Analyst Group ser som ett tydligt framsteg hänförligt till ökad disciplin på kostnadssidan i termer av externa kostnader och personalkostnader.
Finansiell ställning och likviditet
Recyctecs kassa vid utgången av Q2-23 uppgick till ca 0,5 MSEK, vilket kan jämföras med 1,4 MSEK vid utgången av Q1-23, motsvarande en nettoförändring om ca 0,9 MSEK. Utöver ett negativt kassaflöde från den löpande verksamheten belastades även kassan av amorteringar relaterade till låneskulder. Givet en burn rate per månad om ca -0,2 MSEK exklusive investeringar och amorteringar till följd av att bolaget bibehåller en stabil kostnadsbas, vilket även var i linje med burn rate per månad för Q2-23, och en kassa om ca 0,5 MSEK vid utgången av Q2-23 indikerar det på att Recyctecs likviditet behöver stärkas i närtid. Ytterligare extern kapitalanskaffning kan således inte uteslutas under de kommande 12 månaderna. Det ska dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka försäljningen och bibehålla kostnadsfokus samt effektivisera hanteringen av rörelsekapital, bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet. En annan faktor som skulle kunna bidra till stärkt likviditet är att bolaget har tillsatt Thom Nilsson som tillförordnad VD. Thom har mångårig erfarenhet från liknande uppdrag och har framgångsrikt drivit verksamheter som präglats av förlust till vinst, något som kan ge Recyctec ytterligare vind i seglen.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec med ökat fokus på att stärka säljresurser och distributörssamarbeten, samtidigt som bolaget minskat kostnadskostymen och effektiviserat organisationen, är i ett intressant läge att fortsätta tillväxtresan och kunna kapitalisera på de megatrender inom hållbarhet som gynnar bolag med cirkulära affärsmodeller. Utmaningarna framgent blir att balansera tillväxten med lönsamhet för att minska behovet av externt kapital.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs Q1-rapport
2023-04-26
Recyctec publicerade den 25 april år 2023 bolagets delårsrapport för det första kvartalet.
Utveckling av nettoomsättningen och drivare framgent
Under Q1-23 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,6 MSEK (3,4), motsvarande en ökning om ca
8 % mot jämförbart kvartal (Q1-22) föregående år, men dock en minskning med ca 26 % jämfört med föregående kvartal Q4-22. Produktmixen var dock fördelaktig där EarthCare stod för 98 % av den totala försäljningen och där teknisk glykol stod för 2 %. Analyst Group ser potential för Recyctec att öka försäljningen i Norden, då det nämns i rapporten att flera aktiviteter har utförts för att utbilda Ahlsells personal om produkterna samt fördelarna med återvunnen glykol, vilket förväntas driva tillväxten under kommande kvartal.
Personalkostnaderna sjönk under kvartalet och estimeras fortsätta sjunka under H1-23
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till 2,3 MSEK (2,4) under Q4-22, således var råvarukostnaderna relativt oförändrade jämfört med Q1-22. Dock var bruttomarginalen om ca 56 % (40 %) högre, vilket kan tillskrivas en positiv förändring av varulagret. Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q1-23 till ca 4,7 MSEK att jämföra med 5,6 MSEK under Q1-22 och 5,7 MSEK under Q4-22, en minskning om ca 15 % respektive 17 %. Bolaget har under 2023 minskat personalstyrkan och således har personalkostnaderna sjunkit som aviserat till 1,7 MSEK, att jämföra med 2,2 MSEK under Q4-22. Personalkostnaderna förväntas sjunka ytterligare under H1-23 enligt bolaget. Slutligen uppgick rörelseresultatet till -2,7 (-4,2) MSEK, motsvarande en förbättring om 36 % mot Q1-22, och en förbättring om 24 % mot Q4-22, där rörelseresultatet uppgick till -3,6 MSEK, vilket Analyst Group ser som positivt.
Finansiell ställning och likviditet
Recyctecs kassa vid utgången av Q1-23 uppgick till ca 1,4 MSEK medan det operativa kassaflödet under perioden uppgick till ca -5,6 MSEK, vilket kan jämföras med -1,3 MSEK under Q4-22. Det negativa kassaflödet belastades framför allt av negativa förändringar i rörelsekapitalet om ca -3,1 MSEK. Dessutom betalade Recyctec av låneskulder om ca 6,8 MSEK med hjälp av nettolikviden om ca 12,7 MSEK som erhölls via en nyemission i januari. Givet en burn rate per månad om ca -0,8 MSEK exklusive investeringar och amorteringar av engångskaraktär, vilket är i linje med rullande 12 månader, och en kassa om ca 1,4 MSEK vid utgången av Q1-23, är Recyctecs finansiella position minst sagt ansträngd. Ytterligare extern kapitalanskaffning kan således inte uteslutas under de kommande 12 månaderna. Det ska dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka försäljningen och bibehålla kostnadsfokus samt effektivisera hanteringen av rörelsekapital, bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet. En annan faktor som skulle kunna bidra till stärkt likviditet är att Recyctec även har tillsatt Thom Nilsson som tillförordnad VD. Thom har mångårig erfarenhet från liknande uppdrag och har framgångsrikt drivit verksamheter som präglats av förlust till vinst, något som kan ge Recyctec ytterligare vind i seglen.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec med ökat fokus på försäljning och distributörssamarbeten är i ett intressant läge att fortsätta tillväxtresan och kunna kapitalisera på de hållbarhetstrender som gynnar bolag med cirkulära affärsmodeller med hjälp av den gröna klassificeringen. Utmaningarna framgent blir att balansera tillväxten med lönsamhet för att minska behovet av externt kapital.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Intervju med Recyctec
2023-01-04
Recyctec meddelade förra veckan att de tecknat ett återförsäljaravtal med Kylma, ett helägt dotterbolag till den globala kylkoncernen Beijer Ref AB. Kylma är Sveriges ledande teknikhandel inom kyla och värmepumpar med en omsättning om hela 376 MSEK under år 2021.
Med tanke på den marknadsposition som Kylma har ser vi chanserna som goda att detta kan komma att bidra till en stark försäljningstillväxt för Recyctec. Dessutom, med tanke på hur pass etablerade Kylma är, tror vi att avtalet även sänder en stark signal till andra aktörer om vilken produktkvalitet Recyctec kan erbjuda, då avtalet med Kylma är att anse som en kvalitetsstämpel.
I samband med pressmeddelandet har vi varit i kontakt med Andreas Cederborg, VD på Recyctec, för att ställa några frågor.
Vilka är de primära anledningarna till att Kylma valt just Recyctec som leverantör?
Vår uppfattning är att det är de fina miljöegenskaperna som är avgörande och att Kylma ser att produktens låga klimatavtryck är en mycket viktig del. Dessutom är vi av uppfattningen att Kylma förstår den stora potentialen i All-Inclusive-affären, då det stärker deras egen produktportfölj med en produkt som andra inte har.
Är det möjligt att ge någon form av illustrativ uppskattning kring vilken försäljningspotential detta avtal kan innebära för Recyctec?
Vi ser att avtalet har stor potential för oss, vilket kommer i flera steg. Det första steget är att Kylma har en befintlig affär med glykol, där de avser att byta ut befintlig leverantör till förmån för våra produkter. Detta är primärt dunkar och fat idag. Det andra steget är att de avser att växa inom de större fastighetsvolymerna – både med enskilda projekt och återkommande All-Inclusive-affärer. Det sista steget är att Kylma är ett helägt dotterbolag till en global kyljätte – Beijer Ref. Vår förhoppning är att om samarbetet spelar väl ut i Sverige så kan vi växa till andra länder också.
Med detta avtal på plats, hur ser du att det kan påverka era dialoger med andra marknadsaktörer?
Enbart positivt. Kylma har en mycket stark position inom kylbranschen, så detta är helt klart en ytterligare kvalitetsstämpel på våra produkter. Detta ger ännu bättre möjligheter att närma oss andra aktörer på ett positivt sätt.
Ni ska genomföra en företrädesemission under januari, kan du berätta lite mer om vad ni avser att använda likviden till?
Sedan hösten 2020 har vi fokuserat på att säkerställa att sälja egenformulerade produkter på ett så lönsamt sätt som möjligt. Fokus har lagts på fastighetsmarknaden, där vi efter ett digert produktarbete nu har säkerställt att vi har marknadens bästa fastighetsglykol – därtill utvärderad till högsta ranking i Byggvarubedömningen. Med en portfölj av unika produkter, ett starkt distributörsnätverk och med kapitalet från företrädesemissionen, är vår förväntan att vi ska kunna ta bolaget till lönsamhet.
Vad tycker du att en investerare i Recyctec ska hålla utkik efter under 2023?
Ökade volymer av All-Inclusive samt ytterligare uppstartade samarbeten, både med slutkunder eller samarbeten av annan strategisk inriktning.
Kommentar på Recyctecs delårsrapport Q3-22
2022-10-25
Recyctec publicerade den 25 oktober år 2022 bolagets delårsrapport för Q3-22. Följande är våra tankar om rapporten.
Nettoomsättning
Under Q3-22 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,3 MSEK (3,3), vilket är något under våra förväntningar. Dock, med hänsyn till rådande konjunkturläge, kan det ses som positivt att Recyctecs omsättning fortfarande visar sig vara relativt motståndskraftig. Vidare är det positivt är att bolaget ser en förbättrad produktmix, där EarthCare-segmentet fortsätter växa och utgör nu totalt 96 % av försäljningen, och där 4 % utgörs av teknisk glykol.
Rörelsekostnader
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till -1,5 MSEK (-1,3) under Q3-22 vilket är en ökning om 13 % och bidrog till en minskning av bruttomarginalen till 41,7 %, jämfört med 77,4 % under Q3-21. Höga energipriser samt ökade råvarukostnader har varit ogynnsamma faktorer under perioden som påverkat bruttomarginalen negativt. Framgent estimerar vi att bruttomarginalen går tillbaka till normaliserade nivåer över 50 %, förutsatt att energipriserna normaliseras, samt att bolagets investering i tankparken förväntas ge effekt under slutet av år 2022. Bolagets investering i tankparken är fortsatt under implementering där ett färdigställande är planerat till månadsskiftet okt/nov, vilket förväntas möjliggöra minskad energianvändning per producerad liter glykol för delar av produktportföljen.
Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q3-22 till ca -3,9 MSEK att jämföra med -4,8 MSEK under Q3-21 och -5,0 MSEK under Q2-22, en minskning om ca 19 % respektive 23 %. Det har varit ovanligt höga personalkostnader under föregående kvartal då bolaget fasat ut en tidigare anställd som erhållit lön för kvartalet, samt att bolaget har haft en överlämning mellan produktionschefer vilket medförde högre kostnadsnivåer. Vi ser det som positivt att Recyctecs ökade kostnadsmedvetenhet har börjat visa effekt, vilket är en viktig aspekt framgent.
Nuvarande kassa och burn rate
Recyctec nettokassaflöde under perioden uppgick till ca -0,8 MSEK, vilket kan jämföras med -3,7 MSEK under föregående period. Det förbättrade nettokassaflödet kan hänföras dels till ett förbättrat rörelseresultat om -2,4 MSEK jämfört med Q2-22 (-3,3), dels till positiva nettoförändringar i rörelsekapital om 1,7 MSEK jämfört med Q2-22 (-0,2). Effekterna från Recyctec kostnadsbesparingar visas i det förbättrade kassaflödet, samtidigt som effektiviseringar i hantering av rörelsekapitalet varit en starkt bidragande faktor. Vid utgången av Q3-22 uppgick Recyctecs kassa till ca 0,5 MSEK med en burn rate per månad om ca
-0,3 MSEK, vilket är en markant minskning om ca -0,9 MSEK jämfört med föregående kvartal (-1,2). Givet en antagen burn rate per månad om ca -0,15 MSEK framgent, justerat för investeringar, och bolagets kassa om 0,5 MSEK vid utgången av Q3-22 estimeras Recyctec vara finansierade till årsskiftet, allt annat lika, vilket innebär att en potentiell anskaffning av externt kapital inte kan uteslutas. Det bör dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka sin försäljning och bibehålla kostnadsfokuset samt den effektiva hanteringen av rörelsekapital, bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet. En annan faktor som skulle kunna bidra till stärkt likviditet är om priserna för energi/råvaror faller då det skulle stärka Recyctecs marginaler och således lönsamheten. Vi estimerar att Recyctec kommer fortsätta leverera god tillväxt framgent, men att likviditeten i bolaget fortsatt är utmanande.
Har tecknat återförsäljaravtal med Skoogs
Recyctec meddelade i september att bolaget tecknat avtal med energi- och kemikoncernen Skoogs Handels AB, vilket skapar nya möjligheter till försäljning av samtliga produkter i sortimentet. Avtalet utgör dessutom en bra kompletterande försäljningskanal till Recyctecs befintliga distributörsnätverk. Avtalet är strategiskt viktigt då det hjälper Recyctec att komma närmare slutanvändare i norra Sverige, där flera tänkbara industriella kunder återfinns. Genom att Recyctec knyter till sig en etablerad återförsäljare som Skoogs ser Analyst Group att försäljningen kan drivas upp i större volymer framgent i och med att Skoogs redan har upparbetade kundrelationer, samt att större volymer kan levereras på ett smidigt sätt som underlättar distributionen av den återvunna glykolen.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec med ökat fokus på försäljning och nykundsbearbetning är i ett intressant läge för att fortsätta tillväxtresan och kunna kapitalisera på den gröna vågen framgent. Utmaningarna framöver blir att hantera kostnadsbasen samt en potentiell kapitalanskaffning i en volatil marknad med stora makroekonomiska osäkerheter, höga energipriser och ökade avkastningskrav från investerare.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs Q2-22 rapport
2022-08-23
Recyctec publicerade idag den 23 augusti bolagets delårsrapport för Q2-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten.
Omsättningstillväxt
Under Q2-22 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,4 MSEK (2,1), motsvarande en ökning om 59 % mot Q2-21, vilket är positivt, även om vi hade estimerat oss en något högre tillväxt. Enligt rapporten kan omsättningstillväxten tillskrivas intjäningen från framför allt EarthCare-segmentet som fortsätter växa stadigt, vilken växte med 57 % jämfört med jämförande kvartal föregående år.
Kostnadsbas
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till -1,9 MSEK (-0,8) under Q2-22 vilket är en ökning om 139 % och bidrog till en minskning av bruttomarginalen till 48 %, jämfört med 72 % under Q2-21. De inledande höga energipriserna från föregående år samt ökade råvarukostnader har varit ogynnsamma faktorer, inte bara för Recyctec, utan för stora delar av sektorn. Framgent ser vi att bruttomarginalen kommer gå tillbaka till normaliserade nivåer över 50 %, förutsatt att energipriserna normaliseras, samt att bolagets investering i tankparken förväntas ge effekt från Q3-22. Recyctec har även genomfört förändringar i personalstyrkan genom att minska på en tjänst i produktionen, samt förlängt en tidigare aviserad pensionsavgång, detta estimeras skapa besparingar och ge full effekt i början av Q1-23.
Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q2-22 till ca -5 MSEK att jämföra med -4,6 MSEK under Q2-21, en ökning om ca 10 %. Det har varit ovanligt höga personalkostnader, vilket antas vara av övergående karaktär då bolaget fasat ut en tidigare anställd som erhållit lön för kvartalet, samt att bolaget kommer att ha överlämning mellan produktionschefer vilket dubblerar kostnaderna för den specifika kostnadsposten, således väntas dessa kostnader minska gradvis under Q2 och Q3. Det ska även nämnas att Q2-21 inte var belastat med kostnader för styrelse, vilket gör en jämförelse emellan kvartalen missvisande, vilket har bidragit ytterligare till en relativ ökning mellan kvartalen. Justerat för detta blir den totala kostnadsökningen under Q2-22, relativt Q2-21, mindre dramatisk.
Nuvarande kassa och burn rate
Vid utgången av Q2-22 uppgick Recyctecs kassa till ca 1,3 MSEK och burn raten per månad (operativt kassaflöde inkl. investeringar), till ca -1,1 MSEK, vilket är en minskning om ca -0,3 MSEK jämfört med föregående kvartal. Givet en burn rate per månad om -1,3 MSEK, vilket är motsvarande burn rate för de senaste 12 månaderna, och bolagets kassa om 1,3 MSEK vid utgången av Q2-22 är Recyctec inte finansierade under kommande 12 månader, allt annat lika, vilket innebär att en potentiell anskaffning av externt kapital skulle behöva ske. Det bör dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka sin försäljning och omvandla kundfordringarna på balansräkningen om 3,5 MSEK bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet. En annan faktor som skulle kunna bidra till stärkt likviditet är om priserna för energi/råvaror faller då det skulle stärka Recyctecs marginaler och således lönsamheten. Just nu är bolagets möjligheter att omedelbart skjuta vidare plötsliga kostnadsökningar till kund begränsade, då avtalade priser med till exempel leverantörer sträcker sig över en längre period. Vi ser att Recyctec fortsätter leverera god tillväxt, men att likviditeten i bolaget är något oroande.
Internationalisering tar fart
Recyctec har haft ett händelserikt kvartal gällande tecknandet av nya avtal, inte minst sådana av internationell karaktär. Till exempel så skrevs avtal i början av april med Ahlsell i Finland om att expandera det redan befintliga samarbetet till att även omfatta Finland. Under kvartalet har fokus legat på implementeringen av samarbetet, och de första beställningarna är levererade. Nästa steg blir att utbilda interna säljare hos Ahlsell, för att driva på ytterligare tillväxt i nya marknader. Framgent kommer Recyctec att lägga fokus på att växa med Ahlsell i Danmark, samt bearbeta potentiella distributörer i Tyskland. Att arbeta med en stark distributör som partner ser vi som en väl vald strategi då det, precis som Recyctec nämner i rapporten, möjliggör ett lyckat marknadsinträde genom att ge legitimitet till en okänd produkt samtidigt som det skapar fördelar inom värdekedjan vilket hade varit svåra att tillskansa sig som ensam aktör.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec med ökat fokus på försäljning och ytterligare internationalisering anses vara i ett fördelaktigt läge för att fortsätta växa och kunna kapitalisera på den gröna vågen framgent. Utmaningarna framöver blir att hantera kostnadsbasen samt en potentiell anskaffning av kapital i en volatil marknad med stora makroekonomiska osäkerheter och ökade avkastningskrav på ett skickligt vis.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs avtal med Comfortkedjan
2022-07-01
Recyctec tillkännagav den 30:e juni att bolaget inlett ett samarbete under vilket Comfortkedjans medlemmar ges möjlighet att anskaffa bolagets produkter. Avtalet omfattar samtliga av bolagets produkter samt även möjlighet att avropa All-Inclusive. Avtalet avser samtliga medlemmar i Comfortkedjan.
Comfortkedjan består av över 2800 medarbetare, 1800 montörer, är verksamma på mer än 130 orter i Sverige, och har en total omsättning om 5,2 miljarder kronor.
Analyst Group ser avtalet som en viktig del i Recyctecs strategi att bredda bolagets säljkanaler för att kunna skapa en ökad medvetenhet och legitimitet genom att sluta partnerskap med en aktör som Comfortkedjan. Vidare stärker det möjligheten att nå ut till de kunder som ställer krav på ökade klimatneutrala råvaror vid installationer och underhåll i värdekedjan, vilket bidrar till att möta en växande efterfrågan. För många kunder är det ett enkelt sätt att öka takten i sitt omställningsarbete, då den återvunna glykolen inte kräver några investeringar eller anpassningar hos brukaren. I och med att Recyctec redan har en tillräcklig produktionsvolym på plats för att bli lönsam blir det fortsatt viktigt att sluta liknande avtal där bolaget kan expandera ut mot olika säljkanaler framgent för att kunna trappa upp kommersialiseringsarbetet.
Läs Recyctecs fullständiga pressmeddelande här: Pressmeddelande – Recyctec AB
Kommentar på Recyctecs Q1-rapport
2022-04-26
Recyctec publicerade idag den 26 april bolagets delårsrapport för Q1-22. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Hur försäljningen utvecklats
- Kostnadsbasen
- Nuvarande kassa och burn rate
- Grön klassificering ger bättre utgångsläge för internationell expansion
Hur försäljningen utvecklats
Under Q1-22 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,4 MSEK (2,9), motsvarande en ökning om 16 % mot Q1-21, vilket var något över våra förväntningar om ca 2,9 – 3,3 MSEK i försäljning. Enligt rapporten kan omsättningstillväxten tillskrivas intjäningen från framför allt EarthCare-segmentet som fortsätter växa stadigt och växte med 34 % jämfört med samma kvartal föregående år.
Kostnadsbasen
Kostnader för råvaror och förnödenheter uppgick till -2,4 MSEK (-1,9) under Q1-22 vilket är en ökning om 22 % och bidrog till en minskning av bruttomarginalen till 40 %, jämfört med 49 % under Q1-21. Det är kanske inte så överraskande då inledande höga energipriser från föregående år samt ökade råvarukostnader har varit ogynnsamma faktorer, inte bara för Recyctec, utan för stora delar av sektorn. Framgent ser vi att bruttomarginalen kommer gå tillbaka till normaliserade nivåer kring 50 %, förutsatt att energipriserna också gör det.
Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q1-22 till ca -5,6 MSEK att jämföra med -4,5 MSEK under Q1-21, en ökning om ca 24 %. Det har varit ovanligt höga personalkostnader, vilket ska vara av övergående karaktär då bolaget fasat ut en tidigare anställd som fått lön för kvartalet, samt att bolaget kommer att ha överlämning mellan produktionschefer vilket dubblerar kostnaderna för den specifika kostnadsposten. Således väntas dessa kostnader minska gradvis under Q2 och Q3. Det ska även nämnas att Q1-21 inte var belastat med kostnader för styrelse, vilket Q1-22 var, och således har bidragit till en relativ ökning mellan kvartalen. Justerat för detta blir den totala kostnadsökningen under Q1-22, relativt Q1-21, mindre dramatisk och mer normaliserad.
Investeringar har gjorts för att öka produktionstakten och minska produktionskostnaderna där bolaget estimerar att besparingen kan bli upp emot 50 öre / liter glykol för dessa formulerade produkter i sänkt produktionskostnad, givet rådande energipriser. Då endast befintliga tankar kommer att uppgraderas kommer investeringarna bli blygsamma enligt bolaget och att implementeringen kommer fullbordas under Q3-2022. Hur mycket investeringarna kommer uppgå till är svårt att estimera i dagsläget men vid en fullbordad implementering ser vi att bruttomarginalerna kan komma att stabiliseras på högre nivåer än tidigare, givet att energipriserna faller tillbaka till historiska nivåer.
De finansiella kostnaderna var särskilt höga detta kvartal och uppgick till ca -1 MSEK, där de historiskt har legat kring -0,2 MSEK. Detta kan hänföras till det konvertibla lån om 8 MSEK som upptogs i början av kvartalet med en uppläggningskostnad om 3,75 % och löpte utan ränta till och med den 31 mars.
Nuvarande kassa och burn rate
Vid utgången av Q1-22 uppgick Recyctecs kassa till ca 5,0 MSEK och burn raten, till ca -1,4 MSEK / månad (-2,3). Givet en liknande burn rate under kommande månader och bolagets kassa om 5,0 MSEK vid utgången av Q1-22 skulle Recyctec vara finansierade tills slutet på Q2-22, allt annat lika. Det bör dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka sin försäljning bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet. En annan faktor som skulle kunna bidra till stärkt likviditet är om priserna för energi/råvaror faller då det skulle stärka Recyctecs marginaler och således lönsamheten. Just nu är bolagets möjligheter att omedelbart skjuta vidare plötsliga kostnadsökningar till kund begränsade, då avtalade priser med till exempel leverantörer sträcker sig över en längre period. Justerar man för engångsutgifter och räknar med Recyctecs historiska burn rate som legat runt ca -1,1 MSEK / månad* bör kassan räcka till början på Q3-22, allt annat lika.
Grön klassificering ger bättre utgångsläge för internationell expansion
I och med den gröna klassificering möjliggör det för Recyctec att växla upp fokuset på en internationalisering, där det inte är otänkbart att en ökad aktivitet av expansiv karaktär kan komma att ses framöver. Bara för några veckor sedan tecknades till exempel ett avtal med Ahlsell om försäljning och distribution av bolagets produkter i Finland. Vad som potentiellt kan ligga i korten framöver gällande internationell expansion är ytterligare samarbeten i Ahlsells övriga marknader som Recyctec inte penetrerat ännu (t ex Danmark), men även samarbeten med andra distributörer i övriga Europa (t ex Tyskland).
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec, med en tydlig strategi, geografisk expansion och operativt momentum anses vara i ett fördelaktigt läge för att kunna kapitalisera på den gröna vågen framgent. Utmaningarna framöver blir att stabilisera kostnadsbasen, samt potentiell anskaffning av kapital i en volatil marknad med stora makroekonomiska osäkerheter på grund av ukrainakrisen, stigande inflation och räntor.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
*medelvärdet för de senaste fyra kvartalen (LTM)
Kommentar på Recyctecs expansion till Finland genom att teckna avtal med Ahlsell
2022-04-11
Recyctec tillkännagav den 8:e april att bolaget expanderar sin försäljning till Finland genom att teckna avtal och utöka det befintliga samarbetet med Ahlsell. Recyctec har samarbetat med Ahlsell sedan 2016 i Sverige, där samarbetet utökades till att omfatta Norge 2019, och nu Finland. Ahlsell är en ledande teknisk distributör i Norden inom installationsprodukter, verktyg och maskiner. Som tidigare nämnt i Recyctecs VD-ord har bolaget arbetat intensivt för en ökad internationell närvaro, där vi ser att dagens pressmeddelande är ett kvitto på att satsningarna har gett resultat och att vägen mot lönsamhet blir allt tydligare. Ett utökat samarbete med Ahlsell är en viktig del för att kunna fortsätta exekvera på Recyctecs uttalade strategi.
Samarbetet med Ahlsells filial i Finland träder i kraft omgående där Recyctecs produkter väntas finnas tillgängliga på den finska marknaden inom kort. I samband med att samarbetet träder i kraft kommer även olika utbildningsaktiviteter planeras tillsammans med utvald personal ifrån Ahlsell Finland för att öka medvetenheten om Recyctecs utbud av produkter och dess användning. Som en följd av dessa aktiviteter räknar Recyctec med en accelererad försäljningstakt av dess produkter i Finland.
I och med den gröna klassificering som erhölls nyligen möjliggör det för Recyctec att växla upp fokuset på en internationalisering, där det inte är otänkbart att en ökad aktivitet av expansiv karaktär kan komma att ses framöver. Vad som potentiellt kan ligga i korten mer specifikt framöver gällande internationell expansion är ytterligare samarbeten i Ahlsells övriga marknader som Recyctec inte penetrerat ännu, men även samarbeten med andra distributörer i övriga Europa.
Analyst Groups ser till exempel Danmark som en nästa potentiell marknad för Recyctec att göra inträde på då Ahlsell redan är verksamt i Danmark och en del av Norden. Vidare så omnämns Danmark i följande stycke från bokslutskommunikén 2021 under rubriken ”Internationalisering”: ”Primärt fokus är att försöka växa dagens samarbete med Ahlsell i Sverige och Norge till att omfatta både Finland och Danmark också. Med tanke på att dagens samarbete med Ahlsell fungerar så pass väl, så hoppas vi att det skall vara relativt enkelt att växa detta till Ahlsells övriga marknader.”
Tyskland har också visat sig kunna utgöra en potentiell marknad efter att Recyctec låtit göra en marknadsstudie som lämnat vissa inspel om möjligheter. Så här omnämns Tyskland i boksluts-kommunikén 2021: ” Därtill så har bolaget påbörjat arbetet med att se över ytterligare marknader. Primärt är fokus på Tyskland där den marknadsstudie bolaget tidigare låtit göra har lämnat vissa inspel om möjligheter. Nu primärt väntar att kartlägga och urskilja en lämplig distributör likt den roll Ahlsell har för oss i de skandinaviska marknaderna, och att därefter bearbeta dessa att komma in i deras sortiment.”
Kommentar på Recyctecs Q4-rapport
2022-02-18
Recyctec publicerade idag den 18:e februari sin bokslutskommuniké för år 2021. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Utveckling av försäljningen
- Utveckling av rörelsekostnader
- Kassaflöde och nuvarande kapitalförbrukning
- Nya klassificeringen väntas öka efterfrågan kommande kvartal
Nytt försäljningsrekord på kvartals- och årsbasis
Under Q4-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 5,0 MSEK (1,7), motsvarande en ökning om
193 % mot Q4-20, vilket är över våra förväntningar och ett nytt rekord för Recyctec. Det bidrog även till att Recyctec på årsbasis slog omsättningsrekord där omsättningen uppgick till 13,4 MSEK att jämföra med 6,9 MSEK under 2020. Enligt rapporten kan omsättningstillväxten tillskrivas intjäningen från EarthCare-segmentet som vuxit 47 % mot föregående år där bolaget har haft en stadigt ökande efterfrågan, trots tidigare sämre klassning hos byggvarubedömningen.
Utveckling av rörelsekostnader
Under Q4-21 uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader till ca -5,5 MSEK att jämföra med -3,9 MSEK under Q4-20, en ökning om 41 % vilket var något mer än förväntat. Det ska dock tilläggas att 2020 präglades av pandemi och permitterad personal vilket höll nere kostnaderna. Ytterligare en förklaring till kostnadsökningen kan hänföras till att det har skett en del strukturförändringar som ökat kostnadsbasen, men att förändringarna på längre sikt kommer leda till intäktsökningar. Exempel på förändringar som gjorts inkluderar satsningar på ökad försäljningskapacitet genom agenter som har initiala startkostnader under året, men där de hjälper till att utöka kundbasen vilket kommer skapa fler försäljningstillfällen framgent. Recyctec såg även ökade kostnader för energi under Q4 då energipriserna i södra Sverige har varit ovanligt ogynnsamma. Även om kostnadsbasen har ökat mer än förväntat ser vi att bolaget tar rätt beslut att följa sin strategi för att uppnå en kritisk försäljningsvolym där affären blir mer skalbar och skapar lönsamhet framöver.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q4-21 uppgick Recyctecs kassa till ca 1,6 MSEK, och den 10:e februari 2022 meddelade bolaget att ett lån om 8 MSEK har upptagits, där planen är att omvandla lånet till en konvertibel, givet att kommande bolagsstämma beslutar det. Under årets fjärde kvartal uppgick Recyctecs kassaflöde från den löpande verksamheten, till ca -2,0 MSEK/månad (-1,0). Inga investeringar gjordes under perioden. Givet en liknande burn rate under kommande månader och bolagets kassa om 1,6 MSEK vid utgången av Q4-21, samt med hänsyn till det nyligen upptagna lånet om 8 MSEK, skulle Recyctec vara finansierade tills början på H2-22, allt annat lika. Det bör dock tilläggas att om bolaget kan fortsätta öka sin försäljning bör det bidra till en högre lönsamhet, vilket i sig skulle bidra till en stärkt likviditet.
Nya klassificeringen väntas öka efterfrågan kommande kvartal
Recyctec har efter en tids väntan erhållit klassningen grön vilket innebär att bolagets produkter ges en tydligare legitimitet och kommer rekommenderas vid större upphandlingar i större utsträckning än tidigare när bolaget hade en lägre klassning. Recyctec är idag den enda glykolproducenten som har denna bedömning av Byggvarubedömningen och bedömer att efterfrågan på deras produkter kommer öka där konkreta effekter bör materialiseras omkring Q2-Q3.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec, med en tydlig strategi, nya försäljningsinsatser och den nya klassningen anses vara i en stark position för att ta vara på efterfrågan från marknaden under kommande kvartal.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs Q3-rapport
2021-11-24
Recyctec publicerade idag den 23 november bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Försäljningsutvecklingen
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Nya produkter och tjänster
- Nya händelser och triggers inför kommande kvartal
Försäljningsutveckling
Under Q3-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 3,3 MSEK (2,0), motsvarande en ökning om 63 % mot Q3-20. Enligt kvartalsrapporten kan ökningen tillskrivas den fortsatt starka efterfrågan och ökade försäljningsvolymer av EarthCare-segmentet. Försäljningsvolymerna ökade 123% jämfört med Q3-20 och har haft en tillväxt på 39 % YTD. Bolaget ser även att råvarusituation fortsatt är mycket god i de befintliga samarbetena.
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under Q3-21 uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader till ca -4,8 MSEK att jämföra med -5,1 MSEK under Q3-20. Relativt sett är det en minskning om 5 %. Jämfört med föregående kvartal (Q2-21) där rörelsekostnaderna uppgick till ca -4,6 MSEK så är det en liten ökning. Sammantaget ser vi att bolaget utövar en fortsatt god kostnadskontroll samtidigt som fokus kan läggas på försäljningstillväxten.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q3-21 uppgick Recyctecs kassa till ca 5,6 MSEK och under kvartalet uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till ca -1,0 MSEK/månad (-0,5). Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och att bolagets kassa per den sista september uppgick till ca 5,6 MSEK, skulle Recyctec vara finansierade tills mitten av Q1-22, allt annat lika. Anledningen till den ökade kapitalförbrukningen under Q3 är bl.a. att Recyctecs kundfordringar ökat, vilket är naturligt i takt med att omsättningen stiger. Givet att detta blir som en ”laggande” effekt i rörelsekapitalet ser vi att bolagets kundfordringar per den sista september rimligen kan ha omsatts till faktiska likvida medel nu under hösten. Med detta i åtanke, samt en förväntan om en fortsatt ökad försäljning, ser vi att utrymme finns för att Recyctec skulle kunna vara finansierade tills omkring Q4-22, i linje med våra tidigare estimat. Vi kommer noggrant att fortsätta bevaka hur bolagets likviditet utvecklas under kommande kvartal.
Nya produkter och tjänster
Recyctec har arbetat med att ta fram ytterligare produkter och tjänster för att bredda kundbasen utanför fastighetssektorn. Dessa inkluderar All-inclusive, som riktar sig mot små och medelstora servicepartners, maringlykol som riktar sig mot det marina segmentet, och klimatredovisning, som sammanställer klimatnyttan av Recyctecs produkter jämfört med fossila produkter. All-inclusive är det segment som har visat högst efterfrågan i dagsläget.
Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Ökade försäljningsvolymer av EarthCare genom ökad internationell närvaro och även större kundfokus på befintliga marknader (Sverige och Norge) efter genomförd klassificering. Det i sig kan även ge marginaleffekter under Q4-21, inte minst med hjälp av de nya produkterbjudandena.
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec, med en kostnadseffektiv utveckling och utökad produktportfölj, kommer kunna ta vara på efterfrågan från marknaden under kommande kvartal.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs Q2-rapport
2021-08-27
Recyctec publicerade idag den 27 augusti 2021 sin delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Försäljningsutvecklingen
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Försäljningsutveckling
Under Q2-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,2 MSEK (1,2), motsvarande en ökning om 78 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q2-rapporten framgår även att bolagets viktigaste segment, EarthCare, under årets första halvår har presterat en tillväxt om 38 %, jämfört med H1-20. Tillgången på råvara har under perioden varit mycket god och ser även ut att stärkas i de befintliga samarbeten som Recyctec har upparbetat.
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets andra kvartal uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader till ca -4,6 MSEK, att jämföra med -3,0 MSEK under Q2-20. Rent procentuellt är det en ökning (+50 %), samtidigt som det i termer av absoluta tal (1,5 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några större växlar kring detta. Dessutom ska det tilläggas att en jämförelse rakt av mot Q2-20 blir något missvisande, eftersom bolaget under fjolårets andra kvartal var under ansträngd likviditet, varför kostnader hölls på ett minimum. T.ex. sköttes bolagets ledning genom ett konsultuppdrag, varför dessa kostnader kunde hanteras i samband med emissionen under Q3-20. Vidare, jämfört med Recyctecs rörelsekostnader under föregående period (Q1-21), då dessa uppgick till -4,5 MSEK, visar detta tydligt att bolaget fortsätter att utvecklas med en god kostnadskontroll samtidigt som försäljningen kan stiga.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q2-21 uppgick Recyctecs kassa till ca 8,1 MSEK, och under mars/april tillfördes bolaget, via inlösen av TO4 B, TO6 B och en riktad emission, en total nettolikvid om ca 3,6 MSEK efter emissionskostnader, vilka enligt PM:et den 16 april uppgick till 0,3 MSEK. Det har således stärkt kassan väsentligt. Under årets andra kvartal uppgick Recyctecs kassaflöde från den operativa verksamheten, före inklusive förändringar i rörelsekapital, till ca -0,5 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och att bolagets kassa per den sista juni uppgick till ca 8,1 MSEK, skulle Recyctec vara finansierade tills slutet av Q3-22, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att Recyctec kan fortsätta leverera i år, stärker det kassaflödet och således likviditeten i bolaget.
Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Utifrån vad vi kan utläsa i rapporten ser vi att följande skulle kunna ligga i korten under kommande kvartal:
- Slutföra omstruktureringen av produktportföljen och därigenom erhålla en unik klassificering av bolagets produkter
- Ökade volymer av EarthCare efter genomförd klassificering, vilket kan ge marginaleffekter under Q4-21
- Automatisering av vissa tidskonsumerande sekvenser i produktionen, vilket väntas öka produktionstakten
- Återbetalningskravet om 2,4 MSEK är avskrivet samt ytterligare 1,1 MSEK utbetalt, vilket redovisas under Q3-21
Sammanfattningsvis ser vi att Recyctec, med en god finansiell position och kostnadseffektiv utveckling, kommer att kunna öka sin produktionskapacitet och ta tillvara på efterfrågan från marknaden under kommande kvartal.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Kommentar på Recyctecs Q1-rapport
2021-04-28
Recyctec publicerade igår den 27 april 2021 sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Försäljningsutvecklingen
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Försäljningsutvecklingen
Under Q1-21 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,9 MSEK (2,0), motsvarade en ökning om 45 % mot jämförbart kvartal 2020. I Q1-rapporten framgår även att under första kvartalet såldes 101 m3 koncentrerad glykol som Earthcare, vilket är 78 % mer jämfört med Q1-20, eller 40 % bättre än Q4-20. Ovanpå detta så har bolaget därtill sålt en del teknisk glykol, vilket ytterligare förbättrar resultatet. Skälet till detta är att Recyctec har haft ett överskott på producerad glykol, samtidigt som att bolaget har bedömt att priserna har varit ovanligt gynnsamma. Total såld mängd koncentrerad glykol under Q1-21 blev 170 m3, vilket är 44 % bättre jämfört med Q1-20.
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick Recyctecs totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,8 MSEK, att jämföra med ca -3,5 MSEK under Q1-20. Rent procentuellt är det en stor ökning (+65 %), samtidigt som det i termer av absoluta tal (2,3 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. Dessutom ska det tilläggas att en jämförelse rakt av med Q1-20 blir något missvisande, eftersom Bolaget under fjolårets första kvartal t.ex. inte hade en VD och kostnaden därav, samt att till följd av låg likviditet var inköpen rejält begränsade och gjordes endast till minimumnivåer. Att driva ett bolag på det sätter över tid, om ett av målen är att skala upp, är inte hållbart. Den ökade kostnadsmassan under Q1-21 ser vi därför som naturlig, såväl som nödvändig, för att kunna ta Recyctec till högre nivåer. I Q1-rapporten skriver även bolaget att de ser klara förbättringspotentialer i resultatuppföljningen; ”[…] Med implementerad lagerfunktionalitet, kostnadsförs råvaror vid förbrukning och inte vid inköp – samt att med korrekt fördelning emellan råvaror och förnödenheter vs externa kostnader redovisar bolaget korrekta marginaler. Funktionalitet för detta kommer att implementeras under Q2. Detta kommer att ge bättre kontroll samt bättre marginaluppföljning, då en förutsättning för att bli lönsam är att bolaget har god förståelse för både volym och marginalutveckling.”
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q1-21 uppgick Recyctecs kassa till ca 6 MSEK, och under mars/april tillfördes bolaget, via inlösen av TO4 B, TO6 B och en riktad emission, en total nettolikvid om ca 3,6 MSEK efter emissionskostnader, vilka enligt PM:et den 16 april uppgick till 0,3 MSEK. Det har således stärkt kassan väsentligt. Under årets första kvartal uppgick Recyctecs kassaflöde från den löpande verksamheten, före förändringar i rörelsekapital, till ca -0,8 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att bolagets kassa per den sista april uppgår till omkring 8,8 MSEK utifrån nämnt kapitaltillskott, är Recyctec finansierade tills början av Q1-22, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn även tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att Recyctec kan leverera i år, stärker det såklart kassaflödet och således även likviditeten i bolaget.
Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Utifrån vad vi kan utläsa i rapporten ser vi att följande skulle kunna ligga i korten under kommande kvartal:
- Fortsatt försäljningstillväxt.
- Ökad lönsamhet i verksamheten.
- Utökad produktionskapacitet för att kunna möjliggöra en högre volymutveckling.
Hur vi ser på Recyctec som investering
Recyctec är verksamma inom återvinning, där bolagets metoder för rening av glykol möjliggör återanvändning av förbrukat glykol. Bolaget grundades år 2005 och har sin reningsanläggning och huvudkontor i Jönköping. Med en stärkt kassa efter dels genomförd emission under Q3-20, vilken övertecknades med ca 700 %, dels via tidigare optionsinlösen och riktad emission under mars/april, förväntas bolaget kunna utöka sin produktionskapacitet och ta tillvara på efterfrågan från marknaden. Analyst Group prognostiserar att de totala intäkterna har stigit till ca 78 MSEK år 2025, med ett EBIT-resultat om ca 21 MSEK.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
Aktiekurs
0.14
Värderingsintervall
2023-12-08
Bear
0,25 SEKBase
0,74 SEKBull
1,6 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-09-30
Kommentar på Recyctecs Q3-rapport
2023-11-22
Recyctec (”Recyctec” eller ”bolaget”) publicerade den 21 november 2023 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
Marginell ökning i nettoomsättningen under det tredje kvartalet
Under Q3-23 uppgick Recyctecs nettoomsättning till ca 2,9 MSEK (3,3), motsvarande en minskning om ca 14 % mot jämförbart kvartal föregående år, men samtidigt en marginell ökning om 0,6 % jämfört med föregående kvartal (2,9). Den i princip oförändrade omsättningsnivån i det tredje kvartalet bedömer Analyst Group som en indikation på att de ytterligare säljresurserna som tillsattes under Q2-23 ännu inte riktigt burit frukt, utan att en större effekt från detta är att vänta under Q4, vilket historiskt också tenderar att vara ett av Recyctecs starkaste kvartal. Vidare har bolaget intensifierat samarbetena med utvalda distributörer, där lejonparten av säljarbetet sker tillsammans med distributörernas egna säljorganisationer, vilket i sin tur ger Recyctec en ökad resurstillgång och räckvidd. Därutöver har samarbetet med Ahlsell i Norge fördjupats, vilket förväntas ge effekter under Q1-24.
Sammantaget var nettoomsättningen under det tredje kvartalet lägre än Analyst Group estimerat, givet våra helårsprognoser om 16,1 MSEK, och då vi inte ser att Recyctec kommer att hinna realisera på effekterna av de intensifierade samarbetena samt utökade säljresurserna i den grad att bolaget kommer att leverera en nettoomsättning om 6,6 MSEK i Q4-23, vilket behövs givet utfallet i Q3-23, kommer Analyst Group att se över prognoserna avseende nettoomsättningen i en kommande analysuppdatering. En fortsatt konjunkturavmattning i kombination med tecken på en allmänt försämrad efterfrågan inom distributionsledet är två ytterligare faktorer som estimeras hålla tillbaka tillväxten något i Q4-23.
Hack i den positiva bruttomarginalstrenden
Kostnader för råvaror och förnödenheter (exkl. förändringar i varulagret) uppgick till 1 MSEK (1,5) under Q3-23, vilket medförde en bruttomarginal om 51,3 % (41,7 %), motsvarande en förbättring om ca 10 procentenheter jämfört med Q3-22. Däremot innebär den redovisade bruttomarginalen under Q3-23 att den positiva bruttomarginalstrenden som uppvisats sedan Q3-22 har fått ett hack i kurvan, då bruttomarginalen under Q2-23 uppgick till 67,3 %. Bruttomarginalen har historiskt varit volatil från kvartal till kvartal och beror till stor del på produktmix och kvaliteten på råvaran som Recyctec erhåller, där sistnämnda har en stor påverkan på produktionen och möjligheterna att bedriva en effektiv produktion. Recyctec har sedan ett par kvartal tillbaka arbetat med att försöka påverka kvaliteten på inkommande råvara genom en differentierad mottagningsavgift, samtidigt som det ger bolaget möjligheten att informera leverantörer om vikten av kvaliteten på råvaran som de levererar. Även om bruttomarginalen under det tredje kvartalet var under våra estimat (~59 %), är det tydligt att Recyctec, genom en mer optimerad produktion efter genomförda investeringar, har lagt en solidare grund att generera en högre underliggande lönsamhet genom att kunna leverera större satser av renat glykol under färre antal omgångar. Utvecklingen i bruttomarginalen är en viktig drivare och datapunkt att bevaka kommande kvartal då det möjliggör för bolaget att vända till lönsamhet i takt med att försäljningen ökar.
Fastighetsförsäljningen tyngde resultatet – men fortsatta operativa effektiviseringar uppvisas
Totala rörelsekostnader (exkl. råvaror) uppgick under Q3-23 till ca 5,9 MSEK att jämföra med 3,9 MSEK under Q3-22, och 3,9 MSEK under Q2-23. Justerat för förlusten i samband med tidigare annonserad fastighetsförsäljning, vilken är av engångskaraktär, uppgick de totala rörelsekostnaderna till 3,5 MSEK, vilket motsvarar en minskning om ca 10 % Y-Y och Q-Q, vilket indikerar att bolagets kostnadsbesparingsåtgärder ger resultat. Rörelseresultatet, justerad för engångskostnader, uppgick till -2 MSEK (-2,5) MSEK, motsvarande en förbättring om ca 18 % mot Q3-22, men samtidigt en försämring om 10 % mot Q2-23, då rörelseresultatet uppgick till -1,8 MSEK, vilket primärt hänförs till den lägre bruttomarginalen. Analyst Group ser positivt på de fortsatta framsteg som Recyctec uppvisar på OPEX-nivå, hänförligt till ökad disciplin på kostnadssidan i termer av externa kostnader och personalkostnader.
Finansiell ställning och likviditet
Vid utgången av Q3-23 uppgick kassan till ca 2 MSEK, vilket kan jämföras med 0,5 MSEK vid utgången av Q2-23, motsvarande en nettoförändring om ca 1,5 MSEK. Kassaökningen är en direkt effekt av bolagets försäljning av fastighet, till ett värde om 5 MSEK, att jämföra med det bokförda värdet om 7,5 MSEK. Avseende den löpande verksamheten, uppvisade Recyctec ett negativt kassaflöde om -3,7 MSEK, eller -1,3 MSEK vid justering för fastighetsförsäljningens negativa påverkan på resultatet. Vidare belastades kassan av amorteringar relaterade till låneskulder om 2,4 MSEK, vilket ska ses som positivt då det medför en förbättrad kapitalstruktur och lägre räntekostnader framgent. Vid utgången av Q3-23 uppgick de räntebärande skulderna till 5,6 MSEK, en minskning med 2,3 MSEK Q-Q och 7 MSEK Y-Y.
Bolagets operativa burn rate* per månad uppgår i genomsnitt till ca -0,3 MSEK vid studerande av de två senaste kvartalet (justerat för fastighetsförsäljningen) och fångar således upp Recyctecs senaste kostnadsbesparingsåtgärder. Givet en kassa om ca 2 MSEK vid utgången av Q3-23, och en konservativt antagen burn rate om ca -0,4 MSEK per månad skulle Recyctec, allt annat lika, behöva stärka bolagets likviditet senast under Q1-24, varför ytterligare extern kapitalanskaffning inte kan uteslutas under de kommande 12 månaderna. Däremot, genom ett fortsatt tydligt fokus på sälj och marknadsföring, tillsammans med tecken på förbättrade förhållanden inom distributionsleden samt ett bibehållet kostnads- och rörelsekapitalfokus, bör Recyctec kunna uppvisa en starkare tillväxt kommande kvartal med en förbättrad lönsamhet. Givet att bolagets nyligen ingångna avtal, t.ex. det utökade samarbetet med Ahsell för hela Norden och med Kylma, ännu är långt ifrån sin fulla potential, tillsammans med att ytterligare bearbetade dialoger med distributörer, anser Analyst Group att tillväxtcaset fortsatt är attraktivt. Megatrenderna avseende cirkulär ekonomi är här för att stanna och ger en naturlig medvind för Recyctecs verksamhet, däremot är utmaningarna framgent, likt tidigare, att balansera tillväxten med lönsamhet för att minska behovet av externt kapital.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Recyctec.
*Kassaflöde från den löpande verksamheten