Obducat är ett svenskt bolag som utvecklar och levererar teknologier, produkter och processer för produktion och replikering av avancerade mikro- och nanostrukturer. Obducats tjänster och produkter riktar sig i första hand till kunder globalt inom LED och display-, optik och fotonik-, MEMS och sensor-industrierna samt inom kraft- och högfrekvens-elektronik och biomedicinska komponenter. Obducat är idag etablerad som leverantör till ett flertal världsledande bolag inom de fokuserade applikationsområdena och den totala installationsbasen överstiger 600 system. Bolagets aktie är noterad på NGM.
Pressmeddelanden
Stark leverans under kvartalet – osäkert marknadssentiment kortsiktigt
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) levererade stark exekvering under det tredje kvartalet 2024, med en stark tillväxt om 33 % Y-Y och 83 % Q-Q. Därutöver uppvisade Obducat god lönsamhet, med en EBITDA-marginal om 26 % och en EBIT-marginal om 19 %. I linje med tidigare kommunikation utgör marknadssituationen ett orosmoln på kort sikt, vilket har fördröjt investeringsbeslut under kvartalet, vilket resulterat i en svag orderingång, något som följaktligen inneburit att Obducat utvärderar finansieringsalternativ. Dock besitter Bolaget en fortsatt stark orderstock om 86 MSEK och estimeras uppvisa ett operationellt positivt kassaflöde framgent. Utifrån en förbättrad marknadssituation under H1-25, i kombination med en stark leveransförmåga och hög varumärkeskännedom, estimerar Analyst Group ett starkt år 2024 och 2025. För år 2025 estimeras en omsättning om 135 MSEK och baserat på en P/S-multipel om 4x, härleds ett potentiellt nuvärde om 3,0 kr per aktie i ett Base scenario.
- Stark leveransförmåga under Q3-24
Obducats nettoomsättning uppgick till 34 MSEK (25,6) under det tredje kvartalet 2024, vilket motsvarar en tillväxt om 33 % Y-Y och 83 % Q-Q. Intäktsökningen signalerar en förbättrad leveranssituation och en minskad påverkan från komponentbristen inom halvledarindustrin, vilket under kvartalet har möjliggjort en hög omsättningstillväxt och god leveransförmåga. Samtidigt har marknadsförutsättningarna under år 2024 varit utmanande, vilket bland annat har resulterat i en relativt svag orderingång under H1-24 samt fortsatt låg orderingång under Q3-24, uppgående till 2,3 MSEK. Den låga orderingången beror främst på framskjutna investeringsbeslut till följd av ökad osäkerhet hos Bolagets kunder gällande deras marknadsutveckling samt att kunders resurser har prioriterat tidigare investeringar i produktionen, vilka har blivit försenade av den globala komponentbristen.
- Stark EBITDA-marginal
Obducat uppvisar en god lönsamhet under kvartalet och har återigen bevisat de höga rörelsemarginalerna i affärsmodellen vid högre intäktsföring och god kostnadskontroll, där Obducats rörelsemarginaler uppgick till 26 % (EBITDA) respektive 19 % (EBIT). EBITDA-resultat uppgick till 8,8 MSEK, vilket innebär en ökning om 33 % Y-Y, medan EBIT uppgick till 6,4 MSEK och ökade med 47 % Y-Y, vilket Analyst Group ser positivt på.
- Finansiell osäkerhet på kort sikt
Den minskade orderingången samt den ökade osäkerheten inom marknaden har förskjutit investeringsbeslut framåt och resulterat i att Bolaget har valt att utvärdera olika finansieringsalternativ. Samtidigt besitter Obducat en utgående orderstock om 86 MSEK, vilket utgör en stabil bas för framtida intäkter och estimeras uppvisa ett operationellt positivt kassaflöde framgent. Den vikande orderingången, tillsammans med en fortsatt utmanande komponentmarknad, medför dock en viss finansiell osäkerhet på kort sikt, varför vi har valt att uppdatera vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion.
6
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ljus i sikte i en fortsatt utmanande marknad
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) levererade ett starkt andra kvartal år 2024 trots utmaningar på marknaden, då Bolaget uppvisade en omsättningstillväxt och ett positivt EBITDA-resultat. Samtidigt påverkas Obducat fortsatt av en utmanande marknad, vilket bland annat bidrog till den lägre nettoomsättningen än estimerat under H1-24. Flertalet positiva datapunkter finns att läsa utifrån Q2-rapporten, med en bland annat uppvisade högre aktivitet bland Obducats kunder, vilket bäddar för en förbättrad marknadssituation framgent. Givet Bolagets starka orderstock om 118 MSEK, estimeras Bolagets kunna tillräkna en större del av orderstocken under kommande kvartal. Detta, i kombination med en stegvis förbättrad leveranssituation, samt utifrån en bibehållen hög aktivitetsnivå, estimerar Analyst Group att Obducat kan leverera ännu ett nytt rekordår. Obducat estimeras nå en omsättning om 121 MSEK under helåret 2024 och baserat på en P/S-multipel om 4,3x motiveras ett potentiellt värde per aktie om 3,3 kr (3,6) i ett Base scenario.
- Stegvist ökade leveranser under Q2-24
Under Q2-24 uppgick Obducats nettoomsättning till 18,6 MSEK (12,5), motsvarande en tillväxt om 49 % Y-Y och 88 % Q-Q. Förseningarna på inleveranser av komponenter har bidragit till en dämpad inledningen av år 2024, vilket har resulterat i framskjutna utleveranser och följaktligen framskjuten intäktsföring, där omsättningen under H1-24 uppgick till 28,4 MSEK. Samtidigt påvisar tillväxten under kvartalet på en stegvis förbättrad leveranssituation. Därtill har Obducat flertalet större leveranser planerade under H2-24, vilket i kombination med en stark utgående orderbok om 118 MSEK, bäddar för ökade leveranser och följaktligen intäktsföring under H2-24.
- Positivt EBITDA-resultat
Bruttomarginal uppgick under Q2-24 till cirka 62 % (52) och innebär att Obducat har lyckats parera utmaningar inom den globala komponentbristen. EBITDA-resultatet uppgick till 1,3 MSEK (-3,3) under Q2-24, vilket motsvarar en EBITDA-förbättring om 4,6 MSEK Y-Y i absoluta tal och en EBITDA-marginal om 7 %. Återigen påvisar Obducat lönsamheten i affärsmodellen vid högre intäkter, där en fortsatt god kostnadskontroll estimeras bidra till god lönsamhet under resterande del av år 2024 och framåt.
- Positionerade för att leverera ett starkt H2-24
Kvartalet påvisade en ökad aktivitetsnivå hos Obducats kunder och en succesivt förbättrad leveranssituation, vilket bäddar för att Obducat förväntas leverera ett starkt H2-24. Utmaningarna inom marknaden har bidragit till en svag inledning av år 2024, vilket innebär att Obducat får det svårare att nå vår helårsprognos för helåret 2024, varför vi har valt att göra förändringar av våra estimat. Analyst Group estimerar dock en förbättrad leveranssituation framgent och givet en stark orderstock, besitter Obducat en god position för att kunna leverera ett ytterligare rekordår, genom fortsatt tillväxt och stärkt lönsamhet. Till följd av estimatförändringarna har vi valt att uppdatera vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion.
6
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Hack i tillväxtkurvan, men står inför ett starkt helår 2024
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) levererade ett rekordår 2023, där Bolaget uppvisar en tillväxt om 59 % och uppvisade lönsamheten i affärsmodellen vid högre intäkter. Trots ett rekordår, levererade Obducat ett svagare första kvartal, till följd av förskjutna leveranser, där intäkterna uppgick till 9,9 MSEK. Analyst Group räknar dock med en förbättrad leveranssituation under kommande kvartal, och givet bolagets starka orderstock om 120 MSEK, estimeras Bolagets kunna tillräkna en större del av orderstocken under kommande kvartal. Detta, i kombination med en återhämtning i marknaden under H2-24, samt utifrån en bibehållen hög aktivitetsnivå estimerar Analyst Group att Obducat kan leverera ett starkt helår 2024. Obducat estimeras nå en omsättning om 155 MSEK under helåret 2024 och baserat på en P/S-multipel om 3,9x motiveras ett potentiellt värde per aktie om 3,6 kr (3,6) i ett Base scenario.
- Lägre omsättning än estimerat…
Under det första kvartalet uppgick Obducats nettoomsättning till 9,9 MSEK (25,6), vilket motsvarande en minskning om 61 % Y-Y och 66 % Q-Q. Nettoomsättningen var betydligt lägre än våra estimat, där intäktsminskningen i synnerhet härleds till förseningar av mekaniska komponenter, vilket har lett till att flertal leveranser har förskjutits till kommande kvartal. Givet intäktsförskjutningen under kvartalet och därmed betydligt lägre intäkter under kvartalet, landade EBITDA-resultatet på -3,2 MSEK (0,9), vilket motsvarar en minskning om 4,1 MSEK i absoluta tal och var likväl under våra estimat för Q1-24.
- …men stark orderstock bäddar för ett starkt helår 2024
Trots en lägre omsättning under Q1-24, så kunde intäktsminskningen tillskrivas en intäktsförskjutning, där Obducat fortsatt besitter en stark orderstock. Obducat uppvisade en stark efterfråga, god marknadsposition och högt affärstempo under helåret 2023, vilket bidrog till en hög orderingång under året och följaktligen en hög nivå på orderstocken. Vid utgången av Q1-24 uppgick den utgående orderstocken till cirka 120 MSEK. Den starka orderstocken utgör en stark position för att leverera tillväxt framgent, och givet en intäktsförskjutning under Q1-24, räknar Analyst Group med att en större del av orderstock kan levereras och intäktsföras under kommande kvartal, vilket även styrks av en successivt minskad påverkan av komponentbristen, och bäddar för ett starkt helår 2024.
- Upprepar motiverat värde i ett Base scenario
Den låga omsättningen, till följd av intäktsförskjutningar, under Q1-24 innebär att Obducat får det svårare att nå vår helårsprognos för helåret 2024, varför vi har valt att göra mindre förändringar i våra estimat. Dock, utifrån en stark orderstock och att Obducat kan tillräkna leveranser under kommande kvartal, estimerar Analyst Group fortsatt ett starkt helår 2024, baserat på den goda skalbarheten Obducat besitter, samt en stark marknadsposition. Således väljer vi att upprepa vårt motiverat värde i ett Base scenario, men gör mindre justeringar i vårt värderingsintervall i Bear- och Bull scenariot.
6
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Synliggör skalbarheten i affärsmodellen
Med det fjärde kvartalet för år 2023 rapporterat står det klart att Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) levererar ett rekordår, där Bolaget uppvisar en tillväxt om 59 % och vänder till vinst. Ökade marknadssatsningar har gett en stark marknadsposition och har bidragit till en hög efterfråga på Obducats produkter och tjänster, vilket bekräftas av en rekordhög orderingång under helåret 2023 om 118 MSEK (79). Obducat lämnar rekordåret 2023 med en orderstock om 124 MSEK och givet en successivt förbättrad leveranssituation, samt en utökad produktionstakt, tillsammans med en bibehållen hög aktivitetsnivå estimerar Analyst Group att Obducat kan leverera lönsam tillväxt under år 2024. Obducat estimeras nå en omsättning om 162 MSEK under helåret 2024 och baserat på en P/S-multipel om 3,9x motiveras ett potentiellt värde per aktie om 3,6 kr (3,4) i ett Base scenario.
- Levererar ett rekordår
Under Q4-23 uppgick nettoomsättningen till 29,4 MSEK (16,3), motsvarande en tillväxt om 81 % Y-Y och en tillväxt om 15 % Q-Q. Trots en hög tillväxt under kvartalet fördröjs intäktsföringen fortsatt av komponentbristen, varför intäkterna under Q4-23 kom in under våra förväntningar. Påverkan av komponentbristen har dock succesivt avtagit under år 2023, vilket bekräftas av att Obducat uppvisar en sekventiell tillväxt under de två senaste kvartalen. För helåret 2023 uppgick nettoomsättningen till 93 MSEK (58), vilket motsvarar en tillväxt om 59 %. Obducat levererar därmed ett rekordår 2023 där den höga tillväxten drivs av den höga efterfrågan och affärstempot, vilket blir tydligt sett till den rekordhöga orderingången under helåret 2023, uppgående till 118 MSEK.
- God skalbarhet i Obducats affärsmodell
Obducat uppvisar en god lönsamhet under Q4-23, där EBITDA-resultatet uppgår till 9 MSEK (-0,6), vilket motsvarar en EBITDA-marginal om 30 % och är den högsta EBITDA-marginalen Bolaget har uppvisat på kvartalsbasis. De totala rörelsekostnaderna uppgick till 10,9 MSEK (13,1), vilket är en förbättring om 2,2 MSEK Y-Y och 2,5 MSEK Q-Q. För helåret 2023 vänder Obducat till vinst och uppnår Bolagets egna guidning, där EBITDA-resultatet uppgick till 13,2 MSEK (-1,7) och ett EBIT-resultatet om 4,5 MSEK (-10,7), vilket motsvarar EBITDA- och EBIT-marginaler om 14 % respektive 9 %. Obducat påvisar därmed en god lönsamhet i Bolagets affärsmodell, i synnerhet vid en högre intäktsföring, vilket blir extra tydligt under H2-23, där Obducats rörelsemarginaler uppgick till 28 % (EBITDA) respektive 20 % (EBIT).
- Vi höjer vårt värderingsintervall
Analyst Group har valt att förlänga prognosperioden till år 2026. Obducat estimeras uppnå en CAGR om 44 % mellan åren 2023-2026 genom en fortsatt hög affärsaktivitet och ökad produktionstakt. Givet den goda skalbarheten Obducat besitter, samt givet en stark marknadsposition och medvind från underliggande marknadstrender, väljer vi i samband med denna analysuppdatering att justera upp vårt värderings-intervall i Base- och Bull scenariot.
6
Värdedrivare
4
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lönsam tillväxt och rekordstor orderstock
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) har under det tredje kvartal 2023 uppvisat en lönsam tillväxt, med en hög tillväxt både Y-Y och Q-Q, samt en lönsamhet både på EBITDA- och EBIT-nivå. Efterfrågan är hög på Obducats produkter och tjänster, vilket i kombination med ett högt affärstempo har resulterat i en rekordhög orderingång hittills under år 2023 om 107 MSEK (68) och trots en god produktionstakt under Q3-23 uppgår utgående orderstock till 145 MSEK (97). Givet en successivt förbättrad leveranssituation och en utökad produktionstakt, tillsammans med en bibehållen hög aktivitetsnivå estimerar Analyst Group att Obducat kan leverera ett rekordår 2023 och 2024. Obducat estimeras nå en omsättning om 173 MSEK under helåret 2024 och baserat på en P/S-multipel om 3,5x motiveras ett potentiellt värde per aktie om 3,4 kr (2,7) i ett Base scenario.
- Lönsam tillväxt under Q3-23
Under Q3-23 uppgick intäkterna till 25,6 MSEK (8,7), vilket motsvarar en tillväxt om 196 % Y-Y och 105 Q-Q (12,5). Den höga tillväxten förklaras av en ökad produktionstakt efter en avtagande påverkan av komponentbristen, trots att det fortsatt utgör en utmaning. Därutöver har Obducat lyckats växa med en stark lönsamhet under senaste kvartalet, vilket har resulterat i höga marginaler både på EBITDA- och EBIT-nivå. EBITDA-resultatet uppgick till 6,6 MSEK (-3,1) under Q3-23, vilket motsvarar en EBITDA-marginal om 26 %, medan EBIT-resultatet uppgick till 4,4 MSEK (-5,3), vilket motsvarar en EBIT-marginal om 17 %.
- Starka omvärldstrender ger medvind
Obducat uppvisar en hög efterfrågan på Bolagets produkter och tjänster, tillika affärsaktivitet, vilket kan tillskrivas Obducats marknadssatsningar och starka omvärldstrender. Obducats marknadssatsningar i form av deltagande på branschmässor har resulterat i en ökad synlighet och förstärkt den redan höga varumärkeskännedomen. Därutöver har Obducat medvind från trender som bland annat elektrifiering, digitalisering och AI, vilka driver efterfrågan på chip och elektronikkomponenter. Den starka marknadsposition har bidragit till en stark orderingång under Q3-23, vilken uppgick till ca 35 MSEK (25). Totalt under årets nio första månader har Obducat vunnit ordrar för 107 MSEK (68), vilket har resulterat i en rekordhög utgående orderstock som vid utgången av september 2023 uppgick till ca 145 MSEK (97).
- Vi höjer vårt värderingsintervall och förlänger prognosperioden till år 2025
Analyst Group har valt att förlänga prognosperioden till år 2025 till följd av den kraftigt ökade orderingången under år 2023, samt den höga utgående orderstocken vid Q3-23. Obducat estimeras uppnå en CAGR om 61 % mellan åren 2022-2025 genom fortsatt hög affärsaktivitet och förbättrad leveranssituation. Utifrån en stark marknadsposition, samt medvind från underliggande marknadstrender, väljer vi i samband med denna analysuppdatering att justera upp våra prognoser och värderingsintervall i samtliga tre scenarion.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Hög aktivitetsnivå och ökade marknadssatsningar
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) har under årets andra kvartal uppvisat en hög aktivitetsnivå, där vunna affärer och ökade marknadssatsningar har bidragit till en rekordstor orderstock, vilken vid utgången av juni 2023 uppgick till 134 MSEK (78). Obducat dras dock fortsatt med utmaningar, däribland leverans av komponenter, vilket förskjuter utgående leveranser och följaktligen intäktsföringen under kvartalet. Givet en successivt förbättrad leveranssituation under H2-23 och en ökad produktionstakt, tillsammans med en bibehållen hög aktivitetsnivå estimerar Analyst Group att Obducat kan exekvera på Bolagets rekordstora orderstock. Vi väljer därmed att kvarhålla vår tidigare målmultipel om P/S 3,5x på 2023 års prognos och således värdering med ett potentiellt värde per aktie om 2,7 kr (2,7) i ett Base scenario.
- Lägre intäkter än estimerat…
Under Q1-23 uppgick intäkterna till 12,5 MSEK (10,9), vilket motsvarar en tillväxt om 14 % Y-Y. I vår senaste analysen hade vi estimerat att Obducats omsättning under Q2-23 skulle uppgå till 21,0 MSEK, vilket således var 8,5 MSEK högre än det faktiska utfallet. Det lägre utfallet förklaras av att Obducats intäktsföring förskjutits till följd av leveransproblem av komponenter, trots en successiv förbättring har leveranssituationen fortsatt en påverkan på Obducats intäktsföring. Givet en successivt förbättrad leveranssituation, i kombination med en ökad produktionstakt förväntas Obducat kunna leverera en större del av orderstocken under H2-23.
- … men ny rekordnivå på orderstocken
Orderingången under Q2-23 uppgick till ca 13 MSEK (36) och efter kvartalets utgång har Obducat vunnit affärer uppgående till ca 20 MSEK. Den höga efterfrågan på Obducats produkter och tjänster har bidragit till att orderstocken uppgår till rekordnivåer, vilken vid utgången av juni 2023 uppgick till ca 134 MSEK (78). Under första halvåret 2023 har Obducat ökat sina marknadssatsningar och därigenom fortsatt ökat Bolagets varumärkeskännedom globalt. Därutöver efterfrågas innovativ produktutveckling i allt större utsträckning och rådande teknikutveckling inom halvledarindustrin medför ökade behov för kundanpassande litografilösningar, varav Obducat har ökat tempot inom forskning och utveckling. Detta i kombination med Bolagets ökade marknadssatsningar och kundkännedom bäddar för en fortsatt stark orderingång framgent.
- Vi upprepar vårt värderingsintervall
Trots att Obducat redovisade en omsättning och ett rörelseresultat (EBITDA och EBIT) under våra estimat för Q2-23, förväntas Obducat kunna exekvera i en högre takt på Bolagets rekordstora orderstock. Med tanke på Obducats orderstock om 134 MSEK, en successivt förbättrad leveransförmåga och den höga aktivitetsnivå Obducat håller ser vi positivt på kommande kvartal. Således har vi valt att behålla våra prognoser samt upprepa vårt tidigare värderingsintervall i samtliga scenarion.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Rekordstor orderstock bäddar för tillväxt
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”Bolaget”) har under årets första kvartal fortsatt vunnit affärer där orderstocken vid utgången av mars 2023 uppgick till 128 MSEK (51). Obducats ökade marknadssatsningar, i kombination med ett fortsatt starkt affärsmomentum, resulterade i en orderingång om 60 MSEK under Q1-23 och bäddar för ökade intäkter under kommande kvartal. Komponentbristen utgör dock en fortsatt utmaning, vilket i synnerhet påverkade bruttomarginalen under Q1-23. Trots utmaningar har Obducat redovisat ett starkt kvartal och förväntas framgent kunna exekvera på den rekordstora orderstocken. Vi väljer därmed att kvarhålla vår tidigare målmultipel om P/S 3,5x på 2023 års prognos och således värdering med ett potentiellt värde per aktie om 2,7 kr (2,6) i ett Base scenario. Justeringen beror enbart på förändrat antal aktier från TO15B.
- Förbättrad leveransförmåga under första kvartalet
Under Q1-23 uppgick intäkterna till 25,6 MSEK (22,6), vilket motsvarar en tillväxt om 13 % Y-Y. Vid jämförelse mot föregående kvartal (Q4-22) uppgick intäkterna till 16,3 MSEK, vilket motsvarar en tillväxt om 57 %. Därtill ska det nämnas att jämförbara kvartal utgjorde ca 67 % av de totala intäkterna under helåret 2022 och utgör därmed relativt ”tuffa” jämförelsetal. Tidigare kvartal har Obducats intäktsföring förskjutits till följd av den globala komponentbrist vilket fortfarande har en påverkan på Obducat. Trots utmaningar levererar Obducat tillväxt både Q-Q och Y-Y, vilket är ett resultat av den höga efterfrågan på Obducats produkter och tjänster samt en förbättrad leveransförmåga under kvartalet.
- Rekordhög orderingång och orderstock
Orderingången under det första kvartalet 2023 uppgick till ca 60 MSEK (7), vilket påvisar den tilltagande efterfrågan på Obducats produkter och tjänster, där Bolaget fortsätter vinna fler affärer. Obducat har bl.a. vid utgången av april kommunicerat hela åtta (8) ordrar till marknaden under år 2023, vilket kan jämföras med tre (3) stycken vid samma tidpunkt föregående år och totalt 14 ordrar för helåret 2022. Den höga orderingång förklaras dels av att Obducat har ökat Bolagets marknadssatsning och ökat varumärkeskännedomen därigenom, samtidigt som exempelvis området produktionstjänster uppvisar hög tillväxt. Vid utgången av Q1-23 uppgick orderstocken till 128 MSEK (51), vilket är 153 % högre än vid samma period föregående år.
- Bibehållen prognos för helåret 2023
Obducat redovisade en nettoomsättning och ett rörelseresultat (EBITDA och EBIT) för det första kvartalet som var i nära linje med våra estimat. Trots att bruttomarginal var under våra förväntningar i det första kvartalet, förväntar sig Analyst Group att komponentbristen kommer att avta successivt och att det kan bidra till att bruttomarginalen når en högre nivå för helåret 2023. Givet Obducats orderstock om 128 MSEK, förbättrad leveransförmåga och starka marknadsposition upprepar Analyst Group sin prognos för helåret 2023.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Inleder året med starkt affärsmomentum
Obducat fortsätter att vinna fler affärer där orderstocken vid utgången av december 2022 uppgick till 88 MSEK (65), och under inledningen av 2023 har Obducat tecknat affärer till ett totalt värde om ca 48 MSEK. Marknadsföringsarbetet har intensifierats vilket, i kombination med ett starkt affärsmomentum, bäddar för ytterligare ordrar under kommande kvartal. Komponentbristen är dock en fortsatt utmaning och kan påverka när Obducat ”rapportmässigt” kan intäktsföra vunna affärer. Sammanfattningsvis inleder Obducat 2023 starkt, varför vi justerar upp vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion. Vi anser att det finns mer uppsida i aktien, där vi utifrån en målmultipel om P/S 3,5x på 2023 års prognos ser ett potentiellt värde per aktie om 2,6 kr (2,4) i ett Base scenario.
- Visar stark tillväxt
Under Q4-22 uppgick intäkterna till 16,3 MSEK (13,1), vilket motsvarar en tillväxt om 24 % mot jämförelsekvartalet 2021 och en tillväxt om hela 88 % mot föregående kvartal (Q3-22). För helåret 2022 uppgick intäkterna således till 58,5 MSEK (32,1), vilket är något under vår prognos om 64,3 MSEK i ett Base scenario. Som nämnt orsakar den globala komponentbristen en intäktsförskjutning, men likväl uppgick tillväxten till 82 % för helåret 2022, vilket vi anser är en stark prestation.
- Ökad efterfrågan på Obducats produkter och tjänster
Efterfrågan på Obducats produkter och tjänster har tilltagit, vilket har stärkt Bolagets marknadsposition, där orderingången för helåret 2022 uppgick till 79 MSEK (64), motsvarande en ökning om 23 %. Därtill uppgick orderstocken vid utgången av december 2022 till 88 MSEK (65) och Obducat har inlett år 2023 med ett starkt affärsmomentum med flera vunna affärer, till ett totalt ordervärde om ca 48 MSEK. Obducat har även intensifierat sitt marknadsföringsarbete för att ytterligare stärka marknadspositionen och exponera Obducats kompetens inom området avancerad litografiteknik. Givet nuvarande aktivitetsnivå i verksamheten, i kombination med ett intensifierat marknadsföringsarbete, antas Obducat kunna vinna fler affärer framgent.
- Vi höjer våra prognoser för helåret 2023
Trots att Q4-22, och således helåret 2022, visade något lägre rapporterade intäkter än väntat, anser Analyst Group att Obducat på nuvarande nivåer är lågt värderat givet storleken på orderstocken och kommunicerade ordrar under Q1-23. Detta utgör en stabil grund för en hög tillväxt under 2023, varför vi höjer våra tidigare prognoser i samtliga tre scenarion. I ett Base scenario estimerar vi en nettoomsättning om ca 120 MSEK för helåret 2023. Vad gäller den globala komponentbristen räknar vi med att denna successivt kan lätta, vilket är en viktig förutsättning för att Obducat ska kunna leverera på vunna affärer och således kunna redovisa ökade intäkter i kommande rapporter.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Orderingången är fortsatt stark
Obducat fortsätter att vinna fler affärer, där orderingången under årets tredje kvartal uppgick till 25 MSEK (9), motsvarande en ökning om 176 %. Vid utgången av september uppgick orderstocken till 97 MSEK (49), vilket är en av de högsta nivåerna i Bolagets historia. Under hösten har Obducat fortsatt att vinna fler affärer, samtidigt som den globala komponentbristen skapar produktions- och leveransförseningar, vilket leder till förskjutna intäkter. Komponentbristen kommer troligen vara en faktor även under kommande 6-10 månader och kan således påverka när Obducat ”rapportmässigt” kan tillgodo
- Förskjutna intäkter till följd av komponentbrist
Obducats orderingång är som nämnt stark men sett till de faktiska intäkterna som tillföll Q3-22 var dessa lägre än våra estimat. Under Q3-22 uppgick intäkterna till 8,7 MSEK (6,1). Med en total kostnadsbas i rörelsen om 12,0 MSEK (10), uppgick Obducats EBITDA-resultat till -3,1 MSEK (-4,5). Även om det var en förbättring mot jämförbart kvartal 2021 var det lägre jämfört med vårt estimat om -0,2 MSEK.
- Orderstock på ny rekordnivå
Vid utgången av september hade Obducats orderstock växt till 97 MSEK vilket vi ser är ett resultat av bl.a. två faktorer; dels att Bolaget fortsätter att vinna nya affärer, dels att leveranser har försenats till följd av komponentbrist, vilket resulterar i att tidigare vunna affärer ”läggs på hög” i väntan på att kunna levereras och intäktsföras. Givet att produktionstiderna kan förkortas kommer det resultera i att Obducat kan uppvisa högre intäkter under kommande kvartal. Utifrån våra estimat i ett Base scenario uppgår Obducats ackumulerade intäkter för perioden Q4-22 och helåret 2023 till ca 128 MSEK. Baserat på nämnd orderstock, samt att Obducat efter utgången av Q3 vunnit ytterligare affärer, uppskattar vi att 81 % av denna prognos redan finns i Obducats orderbok.
- Upprepar värderingsintervallet
Trots att Q3-rapporten visade lägre intäkter än väntat, vilket således resulterar i att vi sänkt vår intäktsprognos för år 2022, anser Analyst Group att Obducat på nuvarande nivåer är lågt värderat givet den fortsatt växande orderstocken och ökade orderingången. Då detta utgör en stabil grund för framtida tillväxt upprepar vi därför vårt tidigare värderingsintervall. Däremot bedömer vi det som mindre troligt att Obducat når vårt Base scenario redan under innevarande år givet ett fortsatt oroligt marknads-sentiment, utan väljer istället att blicka mot år 2023.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Räknar med fortsatt positiv utveckling
I de senaste delårsrapporterna har Obducat uttalat, och upprepat, att ett av målen för 2022 är att öka orderingången. Utifrån den senaste delårsrapporten avseende april–juni 2022, såväl som efterföljande period juli–augusti, står det klart att Obducat har levererat på sin målsättning. Vid utgången av juni uppgick nämligen orderstocken till 78 MSEK, den högsta nivån sedan andra kvartalet 2019. Det, i kombination med en fortsatt stigande orderingång, gör att vi ser positivt på att Obducat kan nå vårt helårsestimat för 2022 om 90 MSEK i ett Base scenario. Vi väljer därmed att kvarhålla vår tidigare målmultipel om P/S 4x och således värdering om 2,4 kr per aktie i ett Base scenario på 2022 års prognos.
- Lägre intäkter och resultat än estimerat…
Obducats orderstock och orderingång är som nämnt stark men sett till de faktiska intäkterna som tillföll årets andra kvartal var dessa något lägre än våra estimat. Under Q2-22 uppgick intäkterna till 10,9 MSEK (4,7), att jämföra med vårt eget estimat om 13,5 MSEK. Med en total kostnadsbas i rörelsen om -12,6 MSEK (-10,2), uppgick Obducats EBITDA-resultat till -3,1 MSEK (-4,8). Även om det var en förbättring mot jämförbart kvartal 2021 var det lägre jämfört med vårt estimat om -1,2 MSEK.
- … men stark bruttomarginal och orderstock
Samtidigt uppvisade Obducat en stark bruttomarginal under Q2-22 om 66 %, vilket kan jämföras med vårt eget estimat om 51 %, samt föregående fyra kvartals genomsnittliga bruttomarginal om 59 %. Sett till orderingången uppgick denna under andra kvartalet till 36 MSEK (21), vilket bidragit till den minst sagt starka orderstocken som vid utgången av juni uppgick till
78 MSEK (46). Vi har tidigare poängterat att även om den rapporterade omsättningen är en viktig parameter att ta hänsyn till är det nästan av större vikt att se närmare på Obducats orderstock och affärsläge. Detta då leverans och fakturering kan slå olika från kvartal till kvartal, men att över en längre mätperiod, t.ex. tolv månader, kan ett större värde av orderstocken tillgodoräknas och ”synas” i de rapporterade intäkterna. Vi ser således positivt på att Obducat fortsätter att öka sin orderingång och håller ett, som vi upplever, högt tempo i försäljningsarbetet.
- Upprepar värderingsintervallet
Med tanke på nuvarande orderstock och den fortsatta återhämtningen i marknaden ser vi positivt på kommande kvartal. Vi väljer därför att upprepa vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion, vilket sträcker sig mellan 1,0 kr (Bear) och 2,7 kr (Bull), med 2,4 kr i ett Base scenario på 2022 års prognos.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Inleder året starkt
Med Q1-rapporten presenterad står det klart att Obducat inleder 2022 starkt med rapporterade intäkter om ca 23 MSEK, i kombination med utgående orderstock om 51 MSEK, innebär att redan 81 % av vår helårsprognos om 90 MSEK i ett Base scenario är ”uppfylld”. Med hänsyn till att EBITDA-resultat steg till 5 MSEK (-3) under Q1-22 har Obducat dessutom ett slagläge att visa en positiv rörelsemarginal för helåret. Än återstår dock tre kvartal att rapportera men i dagsläget anser vi att Obducat levererar, varför vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall. En justering görs dock i termer av värde per aktie, till följd av tidigare inlösen av TO14B. Med hänsyn till detta ser vi ett värde per aktie om 2,4 kr i ett Base scenario på 2022 års prognos.
- Överträffar vår prognos
Under Q1-22 uppgick intäkterna till 22,6 MSEK (8,2), motsvarande en ökning om 174 %. Vi hade estimerat en försäljning om 10,8 MSEK, där förklaringen till den högre rapporterade försäljningen beror på att Obducat kunnat tillgodoräkna sig en större andel av den tidigare uppbyggda orderstocken än vad vi estimerat. Vi ser givetvis positivt på detta och med hänsyn till orderingången om 7 MSEK uppgick Obducats orderstock till ca 51 MSEK vid utgången av mars. Givet detta, samt de rapporterade intäkterna för Q1-22, anser vi att Obducat har goda förutsättningar att nå vår intäktsprognos om
90 MSEK i ett Base scenario under 2022.
- Lönsamhet på ”alla nivåer”
Höga intäkter i kombination med en bruttomarginal om 55 % (25), samt förhållandevis låga rörelsekostnader, resulterade i att Obducat kunde leverera en EBITDA-marginal om 22 % under Q1-22, såväl som svarta siffror på sista raden. För att hitta en snarlik prestation får vi backa hela vägen till Q1-19, vilket tydligt belyser Obducats prestation under årets inledande månader. Kommande kvartal kan lönsamheten komma att variera, beroende på hur intäkter periodiseras och till vilka kvartal dessa tillgodoräknas, men totalt sett för helåret 2022 ser vi det som möjligt att Obducat kan uppvisa ett positivt EBITDA-resultat.
- Gynnsammare marknadsklimat
Obducat skriver att flera branschpersoner bedömer att marknadsefterfrågan kommer att fortsätta öka. Generellt finns även ett ökat tryck på miljöprofilen inom produktionen av halvledare, vilket är till Obducats fördel då Bolagets litografiteknik har en mer miljövänlig profil jämfört med dagens mest använda metoder. Detta kan således bidra till en fortsatt god orderingång.
- Justerat intervall efter TO-inlösen
Obducat utvecklas i rätt riktning varför vi väljer att upprepa vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion i termer av absoluta värden. Med hänsyn till inlösen av TO14B har dock värdet per aktie justerats.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Växande orderbok pekar på ljusa tider
Den nyligen presenterade Q4-rapporten andas optimism där vi ser allt fler tecken på att marknadsefterfrågan kommer att öka under 2022 för Obducat. Senast redovisad orderstock om 65 MSEK (25) innebär att Obducat för fjärde kvartalet i rad ökat sin ordervolym, vilket även pekar på att vi kommer se en högre rapporterad försäljning under 2022 jämfört med fjolåret. Vi ser att detta, i kombination med relativt fasta rörelsekostnader, kommer möjliggöra att Bolaget närmar sig en positiv EBITDA-marginal. Vi behåller därmed vårt Base scenario om 2,6 kr (2,6) per aktie på 2022 år prognos.
- Bra avslutning på fjolåret
Under Q4-21 uppgick intäkterna till 13,1 MSEK (16,5), motsvarande en minskning om ca 20 % mot Q4-20. Vi hade estimerat en försäljning om 16 MSEK, där förklaringen till den något lägre försäljningen beror på att det varit fortsatta fördröjningar i leveranser av komponenter till produktionen, och att det försenar slutförandet av installationer av levererade system. Utifrån dessa förutsättningar, orsakade av pandemin, anser vi likväl att Obducat avslutar 2021 på ett bra sätt.
- Bättre marknadsklimat…
Obducat meddelar att aktivitetsnivån hos kunder successivt ökar och att den försiktighet som tidigare har kunnat märkas hos Bolagets industriella kunder har avtagit. Det stärker den förväntade efterfrågeökningen i branschen, vilket vi tror kommer att få synliga effekter redan under H1-22.
- … och positiva utsikter för Obducat
Att orderingången under Q4-21 uppgick till 22 MSEK (1,5) och att orderstocken vid utgången av december uppgick till ca 65 MSEK (25) talar för försäljningsmässigt positiva utsikter kommande kvartal. Detta, i kombination med att Obducat kan fortsätta utvecklas med en stabil kostnadskontroll, borde ge utrymme för att koncernen ska kunna uppvisa ett positivt EBITDA-resultat framgent.
- Värderingsintervallet kvarstår
I denna analys har vi utökat våra finansiella prognoser till att omfatta både 2022 och 2023, där vårt värderingsintervall är härlett från de estimerade intäkterna under innevarande år. Med tanke på nuvarande orderstock och den fortsatta återhämtningen i marknaden, ser vi positivt på kommande kvartal. Vi väljer därför att upprepa vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion, vilket sträcker sig mellan 1,1 kr (Bear) och 2,9 kr (Bull), med 2,6 kr i ett Base scenario på 2022 års prognos.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Orderstocken tillbaka på nivåer pre Covid
Den tidigare presenterade Q3-rapporten kom intäktsmässigt in svagare än väntat, där pandemin fortsatt är den förklarande faktorn. Dock pekar Obducats orderstock om 49 MSEK (38), vilken nu har stigit tre kvartal i rad och åter är på nivåer innan pandemin slog till, på en ökad intäktsbas under de närmaste kvartal. Vi tolkar detta som ett tydligt tecken på återhämtning i marknaden och ser således, trots en omsättningsmässigt svag Q3-rapport, ingen anledning att göra några förändringar i vårt tidigare värderingsintervall. Vi behåller därmed vårt Base scenario om 2,6 kr (2,6) per aktie på 2021 år prognos.
- Förskjutna intäkter i Q3…
Under Q3-21 uppgick intäkterna till 6,1 MSEK (8,8), motsvarande en minskning om ca 31 % mot Q3-20. I rapporten framgår det att de fortsatta restriktionerna skapar viss fördröjning i leverans av komponenter till produktionen, såväl som att det försenar slutförandet av installationer av levererade system vilket förskjuter intäktsföringen. Dock ligger det ett flertal pågående installationer som är planerade att slutföras nu under årets sista kvartal, vilket i sig kommer bidra till Obducats rapporterade top line.
- … dock är orderstocken på nivåer pre Covid
Även om den rapporterade omsättningen är en viktig parameter att ta hänsyn till vill vi belysa den nästan större vikten av att titta närmare på Obducats orderstock, som nu uppgår till 49 MSEK (38). Detta innebär att Obducat åter befinner sig på nivåerna som gällde före pandemin, och med hänsyn till att orderstocken stigit under samtliga tre kvartal år, tolkar vi detta som ett tecken på att 2022 kan visa god omsättningstillväxt.
- Stabil kostnadsbas
Den primärt bidragande faktorn till att EBITDA-resultat sjönk och uppgick till -4,5 MSEK (-2,5) under årets tredje kvartal är just de minskade intäkterna. Detta blir tydligt när vi jämför Obducats totala kostnadsbas, inkl. COGS, om -12,9 MSEK med dels jämförbart kvartal 2020 (-13,8), dels föregående kvartal i år (-11,7), vilket således visar att Bolaget fortsatt utvecklas med en god kostnadskontroll. Vid den tidpunkt där den växande orderstocken kan ”omvandlas” till rapporterad omsättning, i kombination med en liknande kostnadsbas som idag, bör det ge utrymme för en lönsam tillväxt framgent.
- Behåller värderingsintervallet
I denna analys har vi justerat ned vår helårsprogos för 2021, motiverat av att Q3 kom in svagare än väntat. Samtidigt, med tanke på nuvarande orderstock och återhämtning i marknaden, ser vi positivt på 2022. Därför väljer vi att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Tydlig återhämtning i marknaden
Den tidigare presenterade Q2-rapporten kom in svagare än väntat med en halverad omsättning mot jämförbart kvartal 2020, samtidigt som nuvarande orderingång pekar på, och bekräftar, den förväntade återhämtningen i marknaden. Nuvarande orderstock uppgår till ~46 MSEK (36) där merparten förväntas att levereras och tillgodoräknas under H2-21. Det bidrar således positivt till försäljningen där vi räknar med att Obducat kan visa tillväxt under årets resterande kvartal. För helåret 2021 räknar vi med att omsättningen uppgår till 57 MSEK, vilket utifrån tillämpad målmultipel (P/S) ger ett motiverat värde om 2,6 kr per aktie på 2021 års prognos i ett Base scenario.
- Stigande orderingång visar vägen
Under Q2-21 uppgick intäkterna till 4,7 MSEK (9,3), motsvarande en minskning om ca 50 % mot Q2-20. I rapporten skriver Obducat att de fortsatta rese-restriktionerna skapar viss fördröjning i leverans av komponenter till produktionen, såväl som att det försenar slutförandet av installationer av levererade system vilket förskjuter intäktsföringen. Samtidigt ger kvartalets orderingång om 21,3 MSEK (11,2) en tydlig fingervisning om trenden i Obducats utveckling, och visar tecken på stigande omsättning framgent.
- Kraftigt förbättrad bruttomarginal
Under Q2-21 visade Obducat en kraftigt förbättrad bruttomarginal, där bruttoresultatet uppgick till 3,2 MSEK (2,4), motsvarande en marginal om hela 69 % (26), vilket får anses vara ett styrketecken. Detta, i kombination med relativt oförändrade rörelsekostnader jämfört med Q2-20, bidrog positivt till att EBITDA-resultatet var i linje med jämförbart kvartal.
- Upptaget lån och TO
I samband med det strategiska lån om 10 MSEK som Obducat upptog under maj emitterades teckningsoptioner av serie 2021/2022 (TO14B) till dels långivaren, dels till Bolagets befintliga aktieägare. Totalt finns ca 14,6 miljoner TO14B utestående, vilka berättigar till teckning av serie B-aktier under perioden 4 april – 15 april 2022 till en teckningskurs motsvarande 70 % av VWAP under perioden 7 mars – 25 mars 2022, dock högst 1,60 kr och lägst aktien kvotvärde. Givet en teckningskurs om 1,60 kr skulle Obducat, vid fullt nyttjande av samtliga optioner, tillföras ca 23,3 MSEK.
- Justerat värderingsintervall
Obducat förväntas kunna öka sin försäljning under H2-21, men till följd av ett något tuffare H1-21 än vad vi räknat med har vi i samband med Q2-rapport gjort vissa mindre nedjusteringar i våra helårsestimat, vilket även påverkar vårt värderingsintervall. Vårt aktuella Base-, Bull- och Bear scenario framgår i analysen.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Marknadsförutsättningarna ljusnar
I linje med våra förväntningar har Obducat även under Q1-21 varit påverkade av effekterna från Covid-19, vilket har resulterat i en kortsiktigt minskad efterfrågan från marknaden. I rapporten skriver dock Obducat att de successivt, i takt med en ökad vaccinationsgrad, märker att kundaktiviteterna ökar. Den aktuella orderstocken uppgår till ca 32 MSEK och under kommande månader räknar vi med att denna kan öka successivt. Det bidrar således positivt till försäljningen och för helåret räknar vi med att omsättningen kan stiga till 62 MSEK. Utifrån tillämpad målmultipel (P/S) ser vi ett motiverat värde om 2,9 kr per aktie på 2021 års prognos i ett Base scenario.
- Minskade intäkter under Q1…
Under Q1-21 uppgick intäkterna till 8,3 MSEK (19,6), motsvarande en minskning om ca 58 % mot Q1-20. Att göra en jämförelse mellan dessa två kvartal rakt av blir dock något missvisande, då det kan argumenteras för att den fulla marknadsmässiga effekten av Covid-19 ännu inte hade slagit till under Q1-20. Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till -3,2 MSEK (1,7) under Q1-21.
- … men också lägre kostnadsbas
Sett till de totala rörelsekostnaderna minskade dessa med ca 26 % under Q1-21 jämfört med Q1-20. Det blir således tydligt att det är just marknads-förutsättningarna under början av året, vilket resulterat i en lägre försäljning under Q1-21, som är förklaringen till det försämrade EBITDA-resultatet. Vi ser därmed positivt på att Obducat har lyckats att sänka sina operativa kostnader, något som bl.a. är en effekt av fortsatt korttidsarbete och andra insatser.
- Räknar med ökad orderingång
Covid-19 är fortsatt en påverkande faktor men samtidigt blir aktivitetsnivån hos kunderna stegvis högre, vilket kan ses på de marknader där spridningen är lägre eller att vaccinationsgraden har nått längre. Vid utgången av mars uppgick Obducats orderstock till ca 32 MSEK, Obducats mål är att väsentligt öka orderingången under kommande kvartal.
- Påfylld kassa och höjt värderingsintervall
Obducat utvecklats i linje med våra förväntningar, samtidigt som vi märker tidiga tecken på att marknadsefterfrågan börjar komma tillbaka, något som bl.a. drivs av en mer utbredd global vaccinering. Vi väljer därför i i samband med Q1-rapporten att göra vissa justeringar i våra prognoser, vilket därmed även får effekter i vårt värderingsintervall. Att Bolaget dessutom nyligen upptagit ett strategisk lån om 10 MSEK stärker den finansiella positionen, vilket även minskar den finansiella risken på kort sikt.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Branschen står inför en stark tillväxt
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 190 beviljade patent. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR, VR, och energieffektivisering. Helåret 2020 har påverkats negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3x för år 2021, baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, vilket motiverar ett pris per aktie om ca 1,4 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras närma sig positivt resultat för helåret 2021
Obducat visade en stark omsättningstillväxt under 2019, men EBIT-marginalen var negativ. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gjorde att Bolaget inte nådde sina målsättningar. För helåret 2020 bidrog Coronaviruset till en omsättningsminskning om ca
-25 %. Under år 2021 förväntas efterfrågan på Obducats underliggande marknad dock återigen öka, då makroklimatet bedöms vara mer fördelaktigt. Med detta som bakgrund estimeras Bolaget visa på en omsättningstillväxt om ca 20 % under år 2021, och ta steg närmare lönsamhet.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
6
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Orderingången steg kraftigt under Q3-20
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 190 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR, VR, och energieffektivisering. Helåret 2020 estimeras påverkas negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset under år 2020 så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,2 för år 2020, baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, vilket motiverar ett pris per aktie om ca 1,3 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras närma sig positivt resultat för helåret 2021
Obducat visade en stark omsättningstillväxt under 2019, men EBIT-marginalen var negativ. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gjorde att Bolaget inte nådde sina målsättningar. För helåret 2020, med bakgrund av Coronaviruset, förväntas de makroekonomiska orosmolnen inte lätta, och Obducat estimeras visa en omsättningsminskning om ca -25,2 %. Under år 2021 förväntas efterfrågan på Obducats underliggande marknad dock återigen öka, då makroklimatet bedöms vara mer fördelaktigt. Med detta som bakgrund estimeras Bolaget visa på en omsättningstillväxt om ca 20,4 % under år 2021, och närma sig lönsamhet, med en estimerad EBIT-marginal om -13,1 % under året.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
7
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark orderingång under andra kvartalet
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 180 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR och VR och förnyelsebar energi. Helåret 2020 estimeras påverkas negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en väntat negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset under år 2020 så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,5x för år 2020, baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, vilket motiverar ett pris per aktie om ca 1,7 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras närma sig positivt resultat för helåret 2021
Obducat visade en stark omsättningstillväxt under 2019, men EBIT-marginalen var negativ. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gjorde att Bolaget inte nådde sina målsättningar. För helåret 2020, med bakgrund av Coronaviruset, förväntas de makroekonomiska orosmolnen inte lätta, och Obducat estimeras visa en omsättningsminskning om ca -12,9 %. Under år 2021 förväntas efterfrågan på Obducats underliggande marknad dock återigen öka, då makroklimatet bedöms vara mer fördelaktigt. Med detta som bakgrund estimeras Bolaget visa på en omsättningstillväxt om ca 20,4 % under år 2021, och närma sig lönsamhet, med en estimerad EBIT-marginal om -5,3 % under året.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
7
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Påverkas negativt av Coronaviruset på kort sikt
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 180 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR och VR och förnyelsebar energi. Helåret 2020 estimeras påverkas negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en väntat negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset under år 2020 så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,0x för år 2020, vilket baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, motiverar ett pris per aktie om ca 1,2 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras närma sig positivt resultat för helåret 2021
Obducat visade en stark omsättningstillväxt under 2019, men EBIT-marginalen var negativ. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gjorde att Bolaget inte nådde sina målsättningar. För helåret 2020, med bakgrund av Coronaviruset, förväntas de makroekonomiska orosmolnen inte lätta, och Obducat estimeras visa en omsättningsminskning om ca 23,3 %. Under år 2021 förväntas efterfrågan på Obducats underliggande marknad dock återigen öka, då makroklimatet bedöms vara mer fördelaktigt. Med detta som bakgrund estimeras Bolaget visa på en omsättningstillväxt om ca 36,4 % under år 2021, och närma sig lönsamhet, med en estimerad EBIT-marginal om -6,4 % under året.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
7
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
2020 förväntas bli ett starkt år
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 180 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR och VR och förnyelsebar energi. För helåret 2020 förväntas omsättningen fortsätta växa drivet av en stark orderbok, och estimeras stiga med 9 %. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,25x för år 2020, vilket baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, motiverar ett pris per aktie om ca 1,8 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras närma sig positivt resultat för helåret 2020
Obducat visade en stark omsättningstillväxt under 2019, men visade ett negativt EBIT-resultat. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gjorde att Bolaget inte nådde sina målsättningar. För helåret 2020 förväntas de makroekonomiska orosmolnen lätta, och Obducat estimeras visa en omsättningstillväxt om ca 9 %. Givet att kostnaderna estimeras öka i en lägre takt än omsättningen så estimeras Obducat visa ett EBIT-resultat om ca -3,3 MSEK för år 2020, jämfört med -12,8 MSEK för räkenskapsåret 2019.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
8
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Goda möjligheter att kapitalisera på globala megatrender
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 180 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget har på rullande 12 månader visat en mycket stark omsättningstillväxt, om 140 %, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR och VR och förnyelsebar energi. För helåret 2019 estimerar Analyst Group därför en omsättningstillväxt om ca 247 %. För helåret 2020 förväntas omsättningen fortsätta växa drivet av en stark orderbok, och estimeras stiga med 20 %. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 2,9x för år 2020, vilket baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, motiverar ett pris per aktie om ca 3,4 kr i ett Base scenario.
- Megatrender driver efterfrågan på Obducats produkter
Det finns ett flertal globala megatrender som driver ett ökat behov av nanoteknologi, vilket skapar efterfrågan på Obducats produkter. Bland dessa trender finns bland annat det snabba skiftet mot urbanisering, vilket skapar ett behov av smarta städer, de pågående tekniska genombrotten inom Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR), samt klimatförändring och resursbrister. Dessa trender berör ett eller flera av Obducats produktområden, vilket tillsammans med en växande underliggande marknad, talar för goda tillväxtmöjligheter för Obducat framgent.
- Estimeras visa positivt resultat för helåret 2020
Obducat kommer visa en stark omsättningstillväxt under 2019, men EBIT-marginalen väntas vara negativ. Bolaget hade själva som målsättning att nå ett positivt resultat för helåret 2019, men makroekonomisk osäkerhet och en tillbakadragen order gör att Analyst Group estimerar att Bolaget inte når sina målsättningar. För helåret 2020 förväntas de makroekonomiska orosmolnen lätta, och Obducat estimeras visa en omsättningstillväxt om ca 20 %. Givet att kostnaderna estimeras öka i en lägre takt än omsättningen, så estimeras Obducat visa ett positivt EBIT-resultat om ca 3,1 MSEK motsvarande en EBIT-marginal om 2,5 %.
- Obducat är mer flexibla i sin produktion än många konkurrenter
Många av Obducats konkurrenter är betydligt större och mer processdrivna bolag, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till kunders specifika behov. Då Obducat är en mindre, och mer flexibel, aktör gör detta att Bolaget kan arbeta närmare kunden, och producera produkter och lösningar som är mer anpassade utefter kundernas krav. Denna fördel gör att Obducat kan ge bättre respons till kunder och ta orders som många konkurrenter skulle bedöma som antingen för små eller för krävande i termer av anpassningskrav. Nackdelen med högre flexibilitet blir samtidigt att det är kostsamt, och de större konkurrenterna kan därför ofta producera sina produkter till lägre kostnader.
8
Värdedrivare
3
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
5
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Obducats Q3-rapport
2024-11-11
Obducat publicerade den 8 november 2024 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2024, vilken visade på en stark exekvering under kvartalet med hög leveransförmåga och god lönsamhet, men avvaktande investeringsbeslut resulterar i en vikande orderingång under kvartalet.
”Obducat levererar en stark delårsrapport för det tredje kvartalet, avseende nettoomsättning och lönsamhet. Bolaget uppvisar hög leveransförmåga, vilket har resulterat i stark omsättningstillväxt både Y-Y och Q-Q. Dessutom bekräftas den underliggande lönsamheten i affärsmodellen genom en EBITDA-marginal om 26 % och en EBIT-marginal om 19 %, vilket vi ser som positivt. Marknadsförutsättningarna under år 2024 har dock varit utmanande, vilket har resulterat i en relativt svag orderingång under H1-24 samt fortsatt låg orderingång under Q3-24, uppgående till 2,3 MSEK. Denna svaga orderingång beror främst på framskjutna investeringsbeslut till följd av ökad osäkerhet hos bolagets kunder gällande deras marknadsutveckling samt där kunders resurser prioriterar tidigare investeringar i produktionen som har blivit försenade av den globala komponentbristen.
Den minskade orderingången hittills under H2-24, i kombination med den ökade osäkerheten hos bolagets kunder, gör att bolaget bedömer att nuvarande finansiering inte är tillräcklig för att säkerställa verksamheten de kommande 12 månaderna, därför utvärderar styrelsen olika finansieringsalternativ. Det bör dock noteras att Obducat vid utgången av kvartalet har en orderstock om 85,9 MSEK och bedöms kunna uppvisa ett operationellt positivt kassaflöde under de kommande 12 månaderna. Samtidigt behöver bolaget återbetala ett konvertibellån under år 2025, vilket, tillsammans med en fortsatt utmanande komponentmarknad och framskjutna investeringsbeslut, medför viss finansiell osäkerhet på kort sikt.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är viktiga punkter:
- Nettoomsättning uppgick till 34 MSEK under Q3-24 – uppvisar stark leveransförmåga och hög tillväxt
- Framskjutna investeringsbeslut resulterar i en vikande orderingång under kvartalet
- Uppvisar stark operationell lönsamhet – EBITDA-marginal om 26 %
- Utvärderar finansieringsalternativ framåt
För det tredje kvartalet 2024 uppgick Obducats nettoomsättning till 34,0 MSEK (25,6), motsvarande en tillväxt om 33 % Y-Y och 83 % Q-Q. Intäktsökningen indikerar en stark leveranskapacitet under kvartalet, där bolaget uppger att flertalet maskiner har levererats till kund och därmed intäktsförts. Delårsrapporten signalerar en förbättrad leveranssituation och en minskad påverkan från komponentbristen inom halvledarindustrin, vilket under kvartalet har möjliggjort en hög omsättningstillväxt och god leveransförmåga. Detta är i linje med uttalanden från Obducats VD, Patrik Lundström, som i delårsrapporten lyfter fram en generell förbättring i leveranstider för komponenter, trots fortsatta utmaningar med tillgängligheten av vissa specifika komponenter. Bolaget har som målsättning att ytterligare stärka leveransförmågan genom att öka lagerhållningen av strategiska komponenter, vilket ska ge kunderna kortare och mer pålitliga leveranstider och samtidigt förbättra Obducats konkurrenskraft.
Trots en stark intäktsföring under det tredje kvartalet uppgick nettoomsättningen för de första nio månaderna (Q1-Q3 2024) till 62,4 MSEK (63,6), vilket motsvarar en minskning om 2 % jämfört med motsvarande period föregående år. Minskningen förklaras av en svagare intäktsföring under H1-24, särskilt under Q1-24, då komponentförseningar medförde att flera maskinleveranser sköts fram i tiden. Dessa förseningar har haft en negativ påverkan på likviditeten och bidragit till en lägre produktionsnivå.
Nettoomsättningen på rullande tolv månader (LTM) för perioden Q4-23 till Q3-24 uppgår till cirka 92 MSEK, vilket kan jämföras med LTM vid motsvarande tidpunkt föregående år om cirka 80 MSEK och helåret 2023 som uppgick till 93,1 MSEK. Grafen nedan illustrerar Obducats nettoomsättning på LTM-basis.
Nettoomsättning LTM uppgår till cirka 92 MSEK.
Under det tredje kvartalet 2024 uppgick Obducats orderingång till 2,3 MSEK (34,5), vilket innebär en minskning både Y-Y och Q-Q. Orderingången under kvartalet avsåg främst produktionsservice samt flera mindre order relaterade till uppgradering och service. Denna svaga orderingång beror på fördröjda investeringsbeslut hos både befintliga och potentiella kunder, vilket bolaget bedömer vara ett resultat av ökad osäkerhet i kundernas marknadsutveckling. Kunderna fokuserar nu på att få tidigare investeringar i produktion, som har försenats på grund av den globala komponentbristen, vilket ytterligare har bidragit till de uppskjutna investeringsbesluten.
Obducat har tidigare guidat för en dämpad efterfrågan under 2024 när det gäller orderingången, vilket bekräftas av att orderingången uppgick till 25,1 MSEK under H1-24, jämfört med 72,9 MSEK under H1-23. Totalt sett uppgår orderingången för perioden Q1-Q3 2024 till 27,4 MSEK. Trots den rådande marknadsosäkerheten har Obducat byggt upp en god orderstock som vid utgången av september månad uppgick till cirka 85,9 MSEK. Detta är dock en minskning jämfört med samma tidpunkt föregående år då orderstocken uppgick till 145,3 MSEK.
Bruttoresultatet under Q3-24 uppgick till 19,4 MSEK (17,7), motsvarande en bruttomarginal om cirka 57 % (69), vilket innebär en minskning jämfört med motsvarande period föregående år. Analyst Group bedömer dock att Obducat hittills under 2024 framgångsrikt har hanterat komponentbristens utmaningar och genomfört prisjusteringar mot kund. Detta har resulterat i att bruttomarginalen för de första nio månaderna (Q1-Q3 2024) har uppgått till 61 %, jämfört med 54 % för samma period föregående år och 57 % för helåret 2023.
Rörelseresultatet (EBITDA) uppgick till 8,8 MSEK (6,6) under Q3-24, vilket innebär en förbättring om 2,2 MSEK Y-Y och motsvarar en EBITDA-marginal om 26 %. Jämfört med föregående kvartal (Q2-24) innebär detta också en betydande förbättring då EBITDA-resultatet uppgick till 1,3 MSEK. Den högre intäktsföringen under kvartalet visar återigen på lönsamheten i Obducats affärsmodell, med EBITDA-marginaler över 25 %, vilket även framgick under H2-23, vilket är ett resultat är en följd av hög intäktsföring och god kostnadskontroll. Bolagets totala rörelsekostnader uppgick till 13 MSEK (13,3) under Q3-24. EBIT-resultatet uppgick till 6,4 MSEK (4,3), motsvarande en EBIT-marginal om cirka 19 %, vilket innebär en förbättring om 47 % Y-Y.
I delårsrapporten framgår det att den låga orderingången under kvartalet, tillsammans med förskjutna order som förväntades efter kvartalets utgång, har lett till att nuvarande finansiering inte bedöms vara tillräcklig för bolagets verksamhet under de kommande 12 månaderna. Samtidigt uppger bolaget att det förväntas ett positivt operationellt kassaflöde under den kommande 12-månadersperioden. Som en konsekvens har styrelsen beslutat att utvärdera olika finansieringslösningar för att säkerställa fortsatt drift, vilket Analyst Group anser ökar sannolikheten för en extern kapitalanskaffning. Det bör även noteras att Obducat i slutet av Q3-24 meddelade att det tidigare konvertibellånet om 20 MSEK från Fenja Capital (tidigare Formue Nord) har refinansierats till 15 MSEK, medan resterande 5 MSEK återbetalades den 31 oktober 2024. Det nya konvertibla lånet om 15 MSEK löper med en månatlig ränta om 1,50 % och förfaller till betalning i tre lika delar den 31 januari 2025, den 30 april 2025 och den 31 juli 2025, om lånet inte konverteras dessförinnan.
Vid utgången av det tredje kvartalet 2024 uppgick Obducats likvida medel till 1,3 MSEK, jämfört med 2,1 MSEK vid utgången av föregående kvartal, vilket motsvarar en minskning om cirka 0,8 MSEK. Omsättningstillgångarna (exklusive likvida medel) har också minskat under kvartalet och uppgick till 58,1 MSEK. Kundfordringarna har dock ökat till cirka 12,9 MSEK vid kvartalets slut, medan varulagret har minskat jämfört med Q2-24 och uppgick vid kvartalets slut till 26,3 MSEK.
Sammanfattningsvis har Obducat uppvisat stark exekvering under det tredje kvartalet, med en hög intäktsföring om 34 MSEK, vilket motsvarar en tillväxt om 33 % Y-Y och 83 % Q-Q. Bolaget har dessutom uppnått god lönsamhet, med en EBITDA-marginal om 26 % och en EBIT-marginal om 19 %. Samtidigt står Obducat inför marknadsutmaningar där förskjutna investeringsbeslut bland kunder har resulterat i en låg orderingång om 2,3 MSEK under kvartalet och förväntat fortsatt låg orderingång efter kvartalets slut. Den ansträngda likviditeten bedöms kunna begränsa produktionstakten och försvåra uppbyggnaden av lager för strategiska komponenter, mot denna bakgrund undersöker styrelsen olika finansieringsalternativ för att säkerställa verksamhetens drift framgent. Analyst Group bedömer att det är sannolikt att bolaget kommer att söka extern kapitalanskaffning inom de kommande 12 månaderna. Det är dock värt att notera att bolaget har en orderstock om 85,9 MSEK vid kvartalets utgång, vilket utgör en stabil bas för framtida intäkter. Vidare har Obducat under åren 2023 och 2024 stärkt sin marknadsposition och varumärkeskännedom genom hög marknadsaktivitet och ökad synlighet. Detta förväntas ge en konkurrensfördel och möjliggöra en snabbare försäljningstillväxt vid en återhämtning av marknaden.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q2-rapport
2024-07-30
Obducat publicerade den 26 juli 2024 bolagets delårsrapport för det andra kvartalet 2024, vilken visade på en stegvis förbättrad leveranssituation, vilket bidrog till en ökad omsättning både Q-Q och Y-Y.
” Obducat har successivt ökat leveranserna under första halvåret 2024, vilket har bidragit till att bolaget påvisar en omsättningstillväxt om 49 % Y-Y och 88 % Q-Q under Q2-24. Samtidigt har komponentbristen resulterat i en relativt svag inledning av år 2024, där förskjutna leveranser har bidragit till en omsättning under våra estimat. Delårsrapporten för det andra kvartalet påvisar dock flera ljuspunkter, där bland annat flertalet större utleveranser planeras under H2-24. Detta, i kombination med en bevisad hög skalbarhet i affärsmodellen, förväntas bidra till ett ytterligare rekordår för Obducat år 2024, med fortsatt lönsam tillväxt framgent. Därutöver besitter Obducat fortsatt en stark utgående orderstock och tillsammans med en successivt ökad aktivitetsnivå hos befintliga och potentiella kunder, förväntas Obducat kunna leverera ett ökat affärstempo och ökad intäktsföring under resterande del av år 2024 och framåt.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Nettoomsättning uppgick till 18,6 MSEK under Q2-24 – tillväxt både Y-Y och Q-Q
- Ökad aktivitetsnivå hos Obducats kudner – orderingången uppgick till 17,7 MSEK under Q2-24
- Bruttomarginalen uppgick till 62 % under Q2-24
- God kostnadskontroll bidrar till en EBITDA-marginal om 7 %
För det andra kvartalet år 2024 uppgick Obducats nettoomsättning till 18,6 MSEK (12,5), vilket motsvarar en tillväxt om 49 % Y-Y och 88 % Q-Q. Under föregående kvartal (Q1-24) uppgick nettoomsättningen till 9,9 MSEK och vid en jämförelse Q-Q har intäkterna ökat med 8,7 MSEK i absoluta tal. Dock ska det tilläggas att nettoomsättningen under jämförbara kvartal (Q2-23 och Q1-24) utgjorde relativt svaga kvartal för Obducat, där bland annat den lägre nettoomsättningen under föregående kvartal (Q1-24) till stor del förklarades av förseningar av komponenter, vilket innebar att flera leveranser av Obducats maskiner och system försköts framåt i tiden. Förseningarna på inleveranser av komponenter uppges ha påverkat inledningen av år 2024, vilket estimeras även ha påverkat utleveranser och följaktligen intäktsföringen under Q2-24. Nettoomsättningen kom därmed in under våra förväntningar, samtidigt som Analyst Group estimerar en förskjutning av leveranser och därmed intäktsföringen, vilket även bekräftas av en fortsatt hög utgående orderstock som uppgick vid utgången av andra kvartalet till hela 118 MSEK. Därutöver uppger Obducats VD, Patrik Lundström, i delårsrapporten att bolaget upplever en positiv utveckling avseende komponentleveranser, där bland annat flera system parallellbyggs och planeras att levereras under andra halvåret 2024, vilket likväl bäddar för en ökad intäktsföring under H2-24.
Under första halvåret 2024, avseende perioden januari – juni månad, uppgick nettoomsättningen till 28,5 MSEK (38,1), vilket innebär en minskning om 25 % i jämförelse med motsvarande period föregående år. Likt tidigare nämnt, härleds minskningen till förseningarna av komponenter under inledningen av år 2024, vilket har bidragit till framskjutna leveranser och därmed en lägre intäktsgenerering under perioden. Dock, med en stegvis förbättrad leveranssituation och planerade utleveranser av flera större maskiner under andra halvåret 2024, estimeras Obducat kunna tillräkna en större del av orderstocken under kommande kvartal och därmed kompensera för intäktsminskningen under H1-24. Nettoomsättningen LTM (Q3-23 – Q2-24) uppgår till 83,5 MSEK, vilket kan sättas i relation till LTM vid samma tidpunkt föregående år om 63 MSEK och helåret 2023 om 93,1 MSEK. I grafen nedan illustreras Obducats nettoomsättning på LTM-basis.
Som tidigare kommunicerat har Obducat guidat för en dämpad inledning av år 2024 avseende orderingången, vilket delvis förklaras av att bolagets befintliga och potentiella kunder har allokerat resurser för att implementera och få in tidigare beslutade investeringar i produktion. Detta är en effekt av den globala komponentbristen och har följaktligen förskjutit kundernas investeringsbeslut framåt av prioritetsskäl. Trots en utmanande marknadssituation uppgick Obducats orderingång till 17,7 MSEK (13,2), vilket motsvarar en ökning om 34 % i jämförelse med motsvarande period föregående år, samt en ökning om 139 % Q-Q, då orderingången uppgick till 7,4 MSEK under Q1-24. Ökningen i orderingången påvisar därmed en ökad aktivitetsnivå hos Obducats kudner och en successiv återgång till en normaliserad marknad, vilket tyder på en ökad efterfrågan och en stegvis högre aktivitetsnivå hos Obducats kunder. Detta, i kombination med en hög marknadsnärvaro, bäddar för en stigande orderingång under H2-24. Orderingången under kvartalet innefattar order avseende ett QS200 Lift-off system, en större tilläggsorder avseende ett våtprocesssystem och en order av ett helautomatiskt MicroCluster-system. Vid utgången av juni månad 2024 uppgick orderstocken till cirka 118,2 MSEK, vilket kan jämföras med 133,7 MSEK under motsvarande period föregående år.
Bruttoresultatet uppgick under det andra kvartalet till 11,5 MSEK (6,5), vilket motsvarar en bruttomarginal om cirka 62 % (52) och innebär en stärkt bruttomarginal i jämförelse med motsvarande period föregående år. Under det första halvåret 2024 uppgick Obducats bruttoresultat till 19 MSEK (16,9), vilket motsvarar en bruttomarginal om cirka 67 % och kan jämföras med motsvarande period föregående år, då bruttomarginalen uppgick till 44 %. Därmed har Obducat framgångsrikt genomfört prisjusteringar mot kund och lyckats parera utmaningar inom den globala komponentbristen.
Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till 1,3 MSEK (-3,3) under Q2-24, vilket motsvarar en EBITDA-förbättring om 4,6 MSEK Y-Y i absoluta tal och en EBITDA-marginal om 7 %. EBITDA-resultatet utgör även en förbättring mot föregående kvartal (Q1-24) om -4,5 MSEK i absoluta tal, då det uppgick till -3,2 MSEK. Det positiva EBITDA-resultatet är ett resultat av en ökad intäktsföring och god kostnadskontroll, där Obducats totala rörelsekostnader uppgick till 12,4 MSEK (11,8) under Q2-24. Obducats totala rörelsekostnader ökade med cirka 0,6 MSEK Y-Y, men i jämförelse med föregående kvartal (Q1-24), då de uppgick till 13 MSEK, har Obducat minskat bolagets totala rörelsekostnader med cirka 0,5 MSEK. Likt tidigare kommunicerat besitter Obducat en skalbar affärsmodell, vilket i synnerhet blir tydligt vid en högre intäktsföring. Analyst Group ser positivt på att Obducat uppvisar en EBITDA-marginal om 7 % under Q2-24 trots en relativt återhållsam nettoomsättning under kvartalet. Sett till EBIT-resultatet uppgick detta till -0,9 MSEK (-5,4), vilket likväl avser en förbättring både Y-Y och Q-Q.
Vid utgången av det andra kvartalet år 2024 uppgick kassan till 2,1 MSEK, jämfört med utgången av föregående kvartal om 1,4 MSEK, vilket motsvarar en ökning om cirka 0,7 MSEK. Ökningen av kassan förklaras av att Obducat uppvisade ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten om cirka 1,1 MSEK under kvartalet. Därutöver uppger Obducat i delårsrapporten att bolaget bedömer att de kommer återbetala det konvertibla lånet som förfaller den 31 oktober 2024 genom bolagets operativa kassaflöde, vilket påvisar bolagets förväntan på ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten under andra halvåret 2024. Obducats omsättningstillgångar (exklusive likvida medel) har även ökat under kvartalet i jämförelse med föregående kvartal (Q1-24) och uppgick till 63,6 MSEK, där kundfordringar uppgår till cirka 4,7 MSEK och varulagret till 36 MSEK.
Sammanfattningsvis har Obducat levererat ett starkt andra kvartal trots utmaningar på marknaden, där bolaget påvisar en omsättningstillväxt och ett positivt EBITDA-resultat. Samtidigt ska det betonas att komponentbristen fortfarande utgör en utmaning, med försenade leveranser som bidrar till en lägre intäktsföring, vilket förklarar den lägre nettoomsättningen än vad vi tidigare har estimerat under H1-24. Obducat upplever dock en förbättrad leveranssituation och, givet att Obducat kan genomföra flera större utleveranser under H2-24, estimerar Analyst Group att Obducat kan kompensera för det relativt svagare första halvåret 2024 och fortsatt uppvisa tillväxt för helåret 2024. Därtill bekräftar kvartalet en ökad aktivitetsnivå hos bolagets kunder, vilket i kombination med den höga utgående orderstocken om 118 MSEK pekar på en stark intäktsföring och ett högt affärstempo framgent. Analyst Group anser därutöver att det är viktigt att betona lönsamheten i Obducats affärsmodell vid högre intäkter, vilket likväl bekräftas under kvartalet, med en EBITDA-marginal om 7 %, där en fortsatt god kostnadskontroll estimeras bidra till en stark lönsamhet under resterande del av år 2024. Därmed besitter Obducat en god position för att kunna leverera ett ytterligare rekordår 2024 med fortsatt tillväxt och stärkt lönsamhet.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q1-rapport
2024-05-06
Obducat publicerade den 3 maj 2024 bolagets delårsrapport för det första kvartalet 2024, vilken visade på en minskad nettoomsättning till följd av försenade leveranser.
”Obducat redovisade en lägre nettoomsättning än förväntat under det första kvartalet år 2024. Intäktsminskning förklaras av försenade leveranser, vilket förväntas kunna kompenseras under kommande kvartal, varför vi väljer att inte dra för stora växlar kring de minskade intäkterna under kvartalet. Därutöver besitter Obducat en fortsatt stark utgående orderstock och tillsammans med tidigare bevisade marginaler i affärsmodellen vid en högre försäljning, förväntas Obducat kunna leverera ett starkt helår 2024, med fortsatt tillväxt och stärkt lönsamhet”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Nettoomsättning uppgick till 9,9 MSEK under Q1-24
- Fortsatt stark utgående orderstock, trots dämpad orderingång – uppgående till cirka 120 MSEK
- Bruttomarginalen uppgick till 76 % under Q1-24
- Intäktsminskning bidrog till ett negativt rörelseresultat
För det första kvartalet år 2024 uppgick Obducats nettoomsättning till 9,9 MSEK (25,6), vilket motsvarar en minskning om 61 % Y-Y och 66 % Q-Q. Under föregående kvartal (Q4-23) uppgick nettoomsättningen till 29,4 MSEK vilket innebär att nettoomsättningen har minskat med cirka 19,5 MSEK i absoluta tal Q-Q. Intäktsminskning förklaras till stor del av förseningar på tillverkade mekaniska delar, vilket har inneburit att flertalet leveranser har förskjutits till den andra kvartalet. Detta innebar att intäkterna under kvartalet kom in under våra förväntningar, samtidigt som Analyst Group antar en förskjutning i intäktsföringen och en större del av orderstocken kan tillräknas under kommande kvartal och kompensera för intäktsminskningen under Q1-24. Med detta i beaktning, kan vi fastställa att nettoomsättningen var lägre än vad vi har estimerat, men kan mer betraktas som ett ”hack i tillväxtkurvan”, varför vi inte väljer att dra för stora växlar på de minskade intäkterna under kvartalet. Nettoomsättning LTM (Q2-23 – Q1-24) uppgår till 77,4 MSEK, vilket kan sättas i relation till LTM vid samma tidpunkt föregående år om 61,4 MSEK och helåret 2023 om 93,1 MSEK. I grafen nedan illustreras Obducats nettoomsättning per LTM-basis.
Nettoomsättning LTM uppgår till 77,4 MSEK – ”hack i tillväxtkurvan”
Obducat har tidigare guidat för en dämpad inledning av år 2024 avseende orderingången, vilken uppgick till 7,4 MSEK (59,7) under Q1-24 och motsvarar en minskning om 88 % Y-Y. Anledningen till en dämpad orderingången härleds till att bolagets befintliga och potentiella kunder har allokerat resurser för att implementera och få in tidigare beslutade investeringar i produkter, vilka har försenats som en effekt av den globala pandemin, vilket likväl förskjuter investeringsbeslut för kunderna och följaktligen förskjuter Obducats orderingång. Vi kunde se en relativt lägre orderingång redan under Q4-23 om 10,1 MSEK och Analyst Group estimerar en relativt lägre nivå på orderingången även under Q2-24, för att sedan återgå till mer normaliserade nivåer under H2-24. Dock meddelade Obducat i delårsrapporten att bolaget efter kvartalet utgång har erhållit ordrar till ett sammanlagt värde om cirka 8,9 MSEK, vilken avser en period om cirka en månad under Q2-24.
Trots en lägre orderingång under Q1-24, så uppvisade Obducat en hög efterfråga och ett högt affärstempo under helåret 2023, vilket resulterade i en rekordhög orderingång under helåret, som uppgick till cirka 118 MSEK (79). Den rekordhöga orderingången under helåret 2023 har bidragit till en fortsatt hög utgående orderstock, och trots en lägre orderingång under Q1-24 uppgick orderstocken till cirka 120 MSEK (128) vid utgången av mars månad 2024. Den fortsatt höga orderstocken utgör en stark position för att leverera tillväxt under helåret 2024 och Analyst Group räknar med att en större del av orderstock kan levereras och intäktsföras under kommande kvartal, vilket även bekräftas av bolaget som uppger i delårsrapporten att bolagets nuvarande produktionsplanering innehåller flertalet större maskiner under Q2- och Q3-24. Detta, i kombination med att Obducat har och fortsätter stärka marknadsnärvaron, samt förväntas under år 2024 accelerera utvecklingstakten, vilket redan efterfrågas av befintliga och potentiella kunder, utgör en god position för att leverera ett starkt helår 2024, med fortsatt tillväxt och ökad lönsamhet.
Bruttoresultatet under det första kvartalet uppgick till 7,5 MSEK (10,4), vilket motsvarar en bruttomarginal om cirka 76 % (41). Bruttomarginalen under kvartalet är en positiv datapunkt i delårsrapporten och påvisar att Obducat har lyckats parera utmaningar inom den globala komponentbristen och framgångsrikt genomfört prisjustering mot kund. Bruttomarginalen under Q1-24 kan sättas i relation till 41 % under motsvarande period föregående år och genomsnittet under de senaste åtta kvartalen om cirka 60 %.
Med hänsyn till de totala rörelsekostnaderna under det första kvartalet om 13,0 MSEK (11,8) landade EBITDA-resultatet på -3,2 MSEK (0,9), vilket motsvarar en minskat EBITDA-resultat om 4,1 MSEK i absoluta tal. I föregående kvartal (Q4-23) uppgick EBITDA-resultatet till 9 MSEK och Obducat uppvisade en EBITDA-marginal om hela 30 %. Till följd av de betydligt lägre rapporterade intäkterna under kvartalet, uppvisar Obducat ett negativt rörelseresultat både på EBITDA- och EBIT-nivå. Dock anser Analyst Group att det är viktigt att betona lönsamheten i Obducats affärsmodell vid högre intäkter, vilket är tydligt sett till föregående kvartal då Obducat uppvisade en EBITDA-marginal om 30 % och en EBIT-marginal om 23 %. Givet att intäkterna kom in en bra bit under förväntan under detta kvartal uppvisar Obducat ett negativt rörelseresultat, men likväl förväntas en högre intäktsföring under kommande kvartal och följaktligen uppvisa en starkare lönsamhet under dessa kvartal, som estimeras kunna kompensera för det negativa resultatet under Q1-24. Därutöver ska det tilläggas att Obducat VD, Patrik Lundström, kommenterar i delårsrapporten att bolaget förväntar sig ett ytterligare förbättrat resultat under helåret 2024 i jämförelse mot föregående år, då Obducat trots allt uppvisade en EBITDA-marginal om 14 % och en EBIT-marginal om 9 %. Trots att Obducats rörelseresultat kommit in under våra förväntningar under Q1, till följd av lägre intäktsföring, och med ovan i beaktning, estimerar vi att Obducat kan uppvisa en god lönsamhet under kommande kvartal och för helåret 2024.
Vid utgången av det första kvartalet år 2024 uppgick kassan till 1,4 MSEK, jämfört med utgången av föregående kvartal om 1,3 MSEK, vilket motsvarar en ökning om cirka 0,1 MSEK. Trots ett negativt rörelseresultat under kvartalet har förändringar i rörelsekapitalet bidragit till ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten om 5,3 MSEK, vilket förklarar ökningen av kassan under kvartalet. Därutöver ska det tilläggas att Obducat Technologies AB under kvartalet har återbetalat ett lån om 4 MSEK till ALMI. Samtidigt ska det tilläggas att Obducat bedömer att bolaget kommer återbetala det konvertibla lånet som förfaller den 31 oktober 2024 genom bolagets operativa kassaflöde, vilket påvisar bolagets förväntan på ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten under kommande kvartal. Obducat upptog konvertibellånet under Q2-23 om 20 MSEK för att effektiva möta den ökade efterfrågan och genomföra bolagets expansion. Obducats omsättningstillgångar (exklusive likvida medel) har även ökat under kvartalet i jämförelse med föregående kvartal (Q4-23) och uppgick till 60,9 MSEK, där kundfordringar uppgår till cirka 9 MSEK och varulagret till 33 MSEK.
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat en nettoomsättning under våra förväntningar, vilket bidrog till ett negativt rörelseresultat. Samtidigt betonar Analyst Group att den minskade nettoomsättningen beror på försenade leveranser och därmed förväntas intäktsminskningen kunna kompensera under kommande kvartal, där bolaget även har flertalet större maskinleveranser planerade, vilket likväl bekräftas av den höga utgående orderstocken om 120 MSEK. Detta, i kombination med en ökad marknadsnärvaro och ett ökat tempo i marknadsföringen, ser Analyst Group goda utsikter för att kunna leverera ett ytterligare rekordår 2024 med fortsatt tillväxt och stärkt lönsamhet.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q4-rapport
2024-02-16
Obducat publicerade den 16 februari 2024 bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet 2023, vilken visade på en hög tillväxt och ett starkt positivt EBITDA-resultat som uppgick till 30 %.
”Med det fjärde kvartalet rapporterat kan vi fastställa att Obducat avslutar året med en kanonrapport, där bolaget uppvisar hög tillväxt avseende både intäkter och lönsamhet. Obducat levererar en kraftig intäktsökning både Y-Y och Q-Q, samt stigande marginaler där EBITDA-marginalen uppgår till hela 30 % under Q4-23. Det starka kvartalet resulterar även i att Obducat levererar ett rekordår 2023, där bolagets omsättningstillväxt uppgår till 59 %, till följd av en hög affärsaktivitet, en stark efterfråga och god leveransförmåga, samtidigt som bolaget vänder till vinst. Med ett rekordår i ryggen, en stark utgående orderingång om 124 MSEK och ökad marknadssatsning stärker Obducat utsikterna för ett starkt år 2024.”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Hög tillväxt under Q4-23 – tillväxt om 81 % Y-Y
- Rekordstor orderingång under helåret 2023 – uppgående till cirka 118 MSEK
- Hög orderstock bäddar för hög tillväxt under år 2024
- Uppvisar stark lönsamhet under kvartalet – EBITDA- och EBIT-marginal om 30 % resp. 23 %
För det fjärde kvartalet år 2023 uppgick Obducats nettoomsättningen till 29,4 MSEK (16,3), motsvarande en tillväxt om 81 % Y-Y. Vid jämförelse mot förgående kvartal (Q3-23) uppvisar Obducat en sekventiell tillväxt om 15 %, där nettoomsättningen under föregående kvartal uppgick till 25,6 MSEK. Med det fjärde kvartalet rapporterat kan vi fastställa att Obducat avslutar år 2023 med en stark tillväxt, förklarat av en hög affärsaktivitet under helåret 2023 och en god leveransförmåga, trots fortsatta utmaningar inom komponentförsörjningen.
För helåret 2023 uppgick nettoomsättningen till 93 MSEK (58), vilket motsvarar en tillväxt om 59 %. Trots en hög tillväxt under helåret 2023, är omsättningen lägre än vad Analyst Group hade estimerat för helåret 2023. Den lägre än estimerade nettoomsättningen kan primärt förklaras av att Obducat fortsatt dras med förseningar inom komponentförsörjningen, vilket förskjuter intäktsföringen. Dock uppvisar Obducat en sekventiell tillväxt under fjärde kvartalet, vilket bekräftar en förbättrad leveransförmåga och en hög efterfrågan på Obducats produkter och tjänster, vilket blir tydligt ur ett flerårsperspektiv där Obducat uppvisar den högsta omsättningen för ett helår, och där den genomsnittliga tillväxttakten (CAGR) under de senaste tre åren uppgått till cirka 20 % och för de senaste två åren till cirka 70 %. Därtill ska det tilläggas att Obducat uppvisar en stark utgående orderstock och upplever en generell förbättring avseende leveranssituation för komponenter, varpå Analyst Group estimerar en successivt förbättrad leveranssituation, vilket sammantaget bäddar för att Obducat står inför ett nytt rekordår med hög tillväxt. Sett till Obducat nettoomsättning på LTM-basis har bolaget uppvisat en stark sekventiell tillväxt, där nettoomsättningen under senaste tolv månader, vilket motsvarar helårsintäkterna för 2023, vilka uppgick till 93,1 MSEK och utgör en stark prestation.
Under helåret 2023 har Obducat uppvisat ett högt affärstempo, vilket bekräftas av den rekordhöga orderingången om cirka 118 MSEK (79), motsvarande en ökning om 49 %. Den höga affärsaktiviteten under helåret är ett resultat av ökad synlighet, marknadsnärvaro och varumärkeskännedom, vilket i kombination med starka globala trender, såsom elektrifiering, digitalisering och AI, vilket driver en hög efterfrågan på Obducats produkter och tjänster. Under det fjärde kvartal uppgick orderingången till 10,1 MSEK (10,5), vilket är en marginell minskning mot motsvarande period föregående år (-4 %) och tyder på en något lägre aktivitetsnivå än under resterande del av år 2023. Orderingången under kvartalet utgörs av orders inom ett flertal produktionsserviceprojekt, där det ska tilläggas att dessa projekt har potential att växa till större volymer framgent. Trots en god leveransförmåga och en något lägre orderingång under det fjärde kvartalet än förväntat, så har Obducat fortsatt en stark orderstock, vilken vid utgången av det fjärde kvartalet uppgick till 123,6 MSEK och kan jämföras med motsvarande tidpunkt föregående år om 88,1 MSEK. Den höga orderstocken utgör en god position för att fortsätta leverera hög tillväxt under år 2024. Utöver den starka utgående orderstocken, har Obducat stärkt marknadsnärvaron genom bland annat deltagande på viktiga mässor inom halvledarindustrin, samt förväntas även under år 2024 accelerera utvecklingstakten avseende anpassade litografilösningar och ägna mer fokus åt hållbara processlösningar för nano-litografi, vilket bäddar för en fortsatt hög efterfrågan på Obducats produkter och tjänster och en hög aktivitetstakt framgent.
Bruttoresultatet under det fjärde kvartalet uppgick till 17,6 MSEK (10,3), vilket motsvarar en bruttomarginal om 60 % (63). Sett till helåret 2023 uppgår bruttomarginalen till 56 %, vilket är lägre än föregående år om cirka 63 %. Bruttomarginalen under år 2023 tyngs något av en lägre bruttomarginal under Q1-23 som uppgick till 41 %, där kvartalets bruttomarginal påverkades av vinstavräkning av leveranser och berodde på försenade komponentleveranser och högre produktionskostnader. Dock ur ett flerårsperspektiv är bruttomarginalen om 56 % för helåret 2023 relativt hög, vilket bland annat kan jämföras mot genomsnittet under de fyra senaste åren (2019–2022) om 54 % och påvisar att Obducat har lyckats parera ökade produktionskostnader och framgångsrikt genomfört prisjustering mot kund.
Under det fjärde kvartalet har Obducat uppvisat höga rörelsemarginaler och en god operativ lönsamhet, där EBITDA-marginalen uppgick till hela 30 % och EBIT-marginalen till 23 %. EBITDA-resultatet under Q4-23 uppgick till 9,0 MSEK (-0,6), vilket är en ökning om 9,5 MSEK Y-Y och 2,4 MSEK Q-Q i absoluta tal. EBITDA-marginalen som uppgick till 30 % under Q4-23 är en ökning i jämförelse med motsvarande period föregående år om -4 % och föregående kvartal om 26 %. Sett till rörelseresultatet på EBIT-nivå uppgick detta till 6,8 MSEK (-2,8) under Q4-23, vilket motsvarar en EBIT-förbättring om hela 9,5 MSEK Y-Y och 2,4 MSEK Q-Q. I jämförelse med vår senaste analysuppdatering hade vi räknat med en EBITDA-marginal om 28 % och en EBIT-marginal om 24 %.
Med det fjärde kvartalet rapporterat kan vi fastställa att Obducat uppvisar en stark lönsamhet och bidrar till att Obducat vänder till vinst på både EBITDA- och EBIT-nivå för helåret 2023. EBITDA-resultatet uppgick till 13,2 MSEK (-1,7), vilket motsvarar en EBITDA-marginal om 14 % och är i linje med våra estimat om 15 %. På EBIT-nivå uppgick rörelseresultatet till 4,5 MSEK (-10,7), vilket motsvarar en EBIT-marginal om 9 % och Obducat överträffar därmed våra tidigare estimat om 7 %. Obducat uppvisar därmed en god lönsamhet under helåret 2023 och har avsevärt förbättrat rörelseresultat, avseende EBITDA och EBIT, mot föregående år.
Obducat uppvisar hög lönsamhet under Q4-23
Under föregående kvartal (Q2-23) upptog Obducat ett konvertibelt lån om 20 MSEK för att på ett effektivt sätt möta den ökade efterfrågan och genomföra bolagets expansion. Vid utgången av december 2023 uppgick kassan till 1,3 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av föregående kvartal om 3,0 MSEK, motsvarande en ökning om ca 6,9 MSEK. Kassaflödet från den löpande verksamheten (före förändringar av rörelsekapitalet) uppgick till 7,8 MSEK under det fjärde kvartalet, medan kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,2 MSEK. Minskningen av kassan härledds därmed till förändringar i rörelsekapitalet, vilket uppgick till -10 MSEK under det fjärde kvartalet 2023 och där bland annat kundfordringar ökade med 5,9 MSEK, vilka uppgick vid kvartalets utgång till 15,3 MSEK. I VD-ordet skriver Patrik Lundström bland annat att ” […] I takt med att ett antal större leveranser genomförs förstärks vår likviditetssituation, vilket möjliggör en ökad lagerhållning. Detta gör det möjligt för oss att erbjuda kunderna konkurrenskraftiga leveranstider.”
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat en riktig stark avslutning på år 2023, vilket innebär att Obducat har levererat en hög tillväxt och stark lönsamhet under helåret 2023. Den höga aktiviteten under år 2023 och en god leveransförmåga under fjärde kvartalet resulterade i en omsättningstillväxt om 81 % Y-Y. Därutöver har Obducat framgångsrikt parerat kostnadsökningar med prisjusteringar och uppehållit en god kostnadskontroll, vilket har resulterat i höga rörelsemarginaler under fjärde kvartalet, där EBITDA-marginalen uppgick till hela 30 % och EBIT-marginalen till 23 %. Obducat som gynnas av tydliga omvärldstrender har även stärkt marknadspositionen under år 2023 genom hög synlighet och marknadsnärvaro, vilket i kombination med en stark utgående orderingång om cirka 124 MSEK bäddar för en fortsatt hög tillväxt under år 2024. Parallellt har Obducat påvisat under H2-23 vilka marginaler bolagets affärsmodeller besitter vid en högre intäktsföring och givet en förbättrad leveranssituation estimeras Obducat ytterligare kunna stärka lönsamheten under helåret 2024.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q3-rapport
2023-11-06
Obducat publicerade den 3 november 2023 bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet 2023, vilken visade på en tillväxt närmare 200 % Y-Y och ett starkt positivt EBITDA-resultat.
”Obducat levererar en stark rapport med en kraftig intäktsökning både Y-Y och Q-Q, vilket är ett resultat av god leveransförmåga under kvartalet. Samtidigt uppvisar Obducat en hög bruttomarginal och följaktligen ett starkt positivt EBITDA-resultat och EBIT-resultat, med rörelsemarginaler om 26 % respektive 17 %. Efterfrågan är fortsatt hög på Obducats produkter och tjänster, vilket bekräftas bland annat av orderingången om 34,5 MSEK och resulterar i en rekordhög utgående orderstock om cirka 145 MSEK. Sammantaget har Obducat levererat en starkt tredje kvartal och bäddar för ett rekordår 2023”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Nettoomsättningen ökade med närmare 200 % Y-Y
- Rekordhög orderingång och orderstock
- EBITDA-marginal om hela 26 %
Under det tredje kvartal 2023 uppgick intäkterna till 25,6 MSEK (8,7), vilket motsvarar en tillväxt om hela 196 % mot jämförbart kvartal 2022. Vid jämförelse mot föregående kvartal (Q2-23) uppgick tillväxten till hela 105 % (12,5). Rapporten bekräftar en förbättrad leveranssituation och en avtagande påverkan avseende komponentbristen inom halvledarindustrin, vilket under kvartalet bidrog till att Obducat kunde uppvisa en hög tillväxt, tillika leveransförmåga. Trots att Analyst Group räknar med en fortsatt påverkan från komponentbristen, vilket delvis utgör en utmaning framgent, förväntar vi oss en successivt förbättrad leveranssituation under de kommande kvartalen. I vår senaste analys hade vi dock räknat med att en större andel av orderstocken skulle kunna tillgodoräkna intäkterna för det tredje kvartalet, vilket inte helt visade sig bli fallet. Detta innebär samtidigt att Obducat ”redovisningsmässigt” bör kunna rapportera ännu större intäkter under kommande kvartal, vilket bekräftas av den rekordhöga utgående orderstocken.
Affärstempot för Obducat har varit högt under det tredje kvartalet, vilket blir tydligt sett till orderingången om 34,5 MSEK (25,1), motsvarande en ökning om 37 % Y-Y och belyser en hög efterfrågan på Obducats produkter och tjänster. Den höga efterfrågan och starka orderingången under kvartalet förklaras av Obducats fortsatta marknadssatsning, där Obducat bland annat har deltagit och ställt ut på flertalet mässor, vilket har resulterat i en ökad synlighet och ytterligare förstärkning av den redan höga varumärkeskännedomen inom branschen. Därutöver gynnas även Obducat av starka och välkända omvärldstrender, såsom elektrifiering, digitalisering och AI, vilket driver den höga efterfrågan på chip och elektronikkomponenter. Sett till de rapporterade nio månaderna under år 2023 (januari-september) uppgår orderingången till 107,4 MSEK (68,1), vilket motsvarar en ökning om hela 58 % Y-Y. Den höga orderingången har resulterat i att den utgående orderstocken nådde en ny rekordnivå och uppgick vid utgången av kvartalet till 145,3 MSEK (96,6).
Rekordhög orderingång och utgående orderstock
Under det tredje kvartalet har Obducat uppvisat höga marginaler, där bruttomarginalen uppgick till 69 % (78). Trots att bruttomarginalen är lägre än motsvarande period föregående år, så kan det sättas i relation till helåret 2022 om ca 63 % eller genomsnittet under de åtta senaste kvartalen (Q3-21 – Q2-23) om 58 %, vilket påvisar att prisjusteringar har kunnat genomföras framgångsrikt för att kompensera för eventuella kostnadsökningar. Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till 6,6 MSEK (-3,1) under Q3-23, vilket motsvarar en EBITDA-förbättring om hela 9,7 MSEK Y-Y och motsvarar en EBITDA-marginal om rekordhöga 26 %. EBITDA-resultatet är även en förbättring mot föregående kvartal (Q2-23) om 9,9 MSEK i absoluta tal, vilket då uppgick till -3,3 MSEK. För de nio månaderna 2023 (januari-september) uppgår EBITDA-resultatet till 4,2 MSEK, vilket kan jämföras med motsvarande period föregående år om -1,2 MSEK och motsvarar en marginal om 7 %. Rörelsens kostnader under kvartalet uppgick till totalt 13,3 MSEK, vilket kan jämföras med 11,8 MSEK under Q2-23 och 12,0 MSEK under jämförbar period 2022, därmed står det klart att Obducat påvisar en stark skalbarhet i sin affärsmodell. På EBIT-nivå uppgår rörelseresultatet till 4,4 MSEK (-5,3), vilket motsvarar en EBIT-marginal om 17 %. I jämförelse med vår senaste analysuppdatering hade vi räknat med en EBITDA-marginal om 12 % och en EBIT-marginal om 6 %, vilket Obducat därmed överträffar ordentligt.
Under föregående kvartal (Q2-23) upptog Obducat ett konvertibelt lån om 20 MSEK för att på ett effektivt sätt möta den ökade efterfrågan och genomföra bolagets expansion. Vid utgången av Q3-23 uppgick kassan till 6,8 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av föregående kvartal om 3,0 MSEK, motsvarande en ökning om ca 3,8 MSEK. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 2,2 MSEK under det tredje kvartalet, medan det totala kassaflödet under perioden uppgår till 3,8 MSEK, efter en ökning av räntebärande skulder med 3,8 MSEK. I VD-ordet skriver Patrik Lundström bland annat att ” […] I takt med att utleveranserna ökar så kommer likviditetssituationen att förbättras vilket gör det möjligt att på ett kontrollerat sätt öka lagerhållningen för att möjliggöra kortare leveranstider.”
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat en stark rapport, vilket innefattar en hög tillväxt både Y-Y och Q-Q, samt stark lönsamhet där EBITDA-marginalen uppnådde hela 26 %. Trots en god leveransförmåga under kvartalet så nådde den utgående orderstock en ny rekordnivå om cirka 145 MSEK, vilket i kombination med successivt förbättrad leveranssituation bäddar för ett rekordår, både på intäkts- och lönsamhetssidan. Därutöver förväntar sig Analyst Group en fortsatt stark efterfrågan på bolagets produkter och tjänster, vilket dels bekräftas av den höga orderingången under det tredje kvartalet, dels av de intensifierade marknadssatsningarna Obducat har genomfört under år 2023. Detta bekräftas bland annat av att Obducat har ställt ut på två mässor under kvartalet, en i USA och en i Kina, samt en mässa efter kvartalets utgång, där bolaget på samtliga mässor har upplevt ett högt intresse från både befintliga och blivande kunder. Sammantaget bekräftar rapporten Obducats starka position på marknaden och är ett kvitto på den starka lönsamheten bolagets affärsmodell besitter.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q1-rapport
2023-05-02
Obducat publicerade den 28 april 2023 bolagets delårsrapport för det första kvartalet 2023, vilken visade på en förbättrad leveransförmåga med hög tillväxt och en kraftigt ökad orderingång.
”Obducat inleder år 2023 med en stark rapport som visar en kraftig intäktsökning, där tillväxten mot Q4-22 uppgick till hela 57 %, samt uppvisar ett positivt EBITDA-resultat med en hög efterfrågan på bolagets produkter. Den höga efterfrågan resulterar i både en rekordhög orderingång och orderstock, vilket i kombination med en ökad marknadskännedom globalt och ett fortsatt intensifierat marknadsföringsarbete, bäddar för att leverera ett rekordår där vi prognostiserar en omsättning närmare 120 MSEK med ett positivt resultat för helåret 2023”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Nettoomsättningen var i linje med våra förväntningar
- Rekordstor orderingång och orderstock
- Positivt EBITDA-resultat
- Stärker kassan för att möta den ökade efterfrågan
Under det första kvartal 2023 uppgick intäkterna till 25,6 MSEK (22,6) vilket motsvarar en tillväxt om 13 % mot jämförelsekvartalet 2021 och en tillväxt om hela 57 % Q-Q (16,3). Därutöver ska det nämnas att jämförbara kvartal (Q1-22 och Q4-22) utgör relativt ”tuffa” jämförelsetal då de stod för ca 67 % av de totala intäkterna under helåret 2022. Trots detta och fortsatt påverkan av komponentbrist levererar Obducat tillväxt både Q-Q och Y-Y. I vår senaste analys estimerade vi att Obducats omsättning under årets första kvartal skulle uppgå till 24,6 MSEK, vilket bolaget således överträffade med ca 1 MSEK. Intäktsökningen förklaras av att Obducat har haft ett starkt affärsmomentum under helåret 2022, såväl som under 2023, med flera vunna ordrar i en utmanande marknad, vilket har resulterat i en växande orderstock som Obducat nu har kunnat leverera på i en större utsträckning. Samtidigt uppges, likt vi även har kommenterat tidigare, att komponentbristen inom halvledarindustrin fortsatt förväntas vara en utmaning främst under det första halvåret 2023.
Beträffande orderingången uppgick den till 59,7 MSEK (7,0) under årets första kvartal, vilket påvisar den höga efterfrågan på Obducats produkter och tjänster och bidrar till att Obducat avslutade det första kvartalet med en utgående orderstock om hela 128 MSEK (51). Obducat har tidigare meddelat att bolaget har intensifierat marknadsföringsarbetet vilket i kombination med en sedan tidigare redan hög varumärkeskännedom, har bidragit positivt till den växande orderstocken. Obducat har bland annat per dagens dato kommunicerat åtta (8) ordrar till marknaden under år 2023, vilket kan jämföras med tre (3) stycken vid samma tidpunkt under föregående år och totalt 14 ordrar för helåret 2022.
Sammantaget har Obducat en bra position för resten av året, med en rekordstor orderstock, succesivt avtagande komponentbrist och ett starkt affärsmomentum. Obducat bevittnar en förhöjd aktivitetsnivå hos sina kunder, vilket resulterar i en ökad efterfrågan, särskilt inom det snabbt växande området produktionstjänster, där även flertalet kundprojekt har möjlighet att nå större produktionsvolymer.
Under det första kvartalet uppvisade Obducat en bruttomarginal om ca 41 % (55), vilket är lägre än motsvarande period föregående år såväl som bruttomarginalen för helåret 2022 om ca 63 %. Bruttomarginalen under det första kvartalet har påverkats av vinstavräkning av leveranser som genomförts under Q1-23, men som huvudsakligen färdigställdes under 2022, vilket beror på försenade komponentleveranser och högre produktionskostnader. Vinstavräkning är en redovisningsteknik som används vid leveranser som sker under längre tid och görs i syfte att intäkterna ska redovisas i takt med att kostnaderna uppstår. Dock, likt tidigare nämnt, påverkas Obducat fortsatt av komponentbristen som påverkar bruttomarginalen under det första kvartalet år 2023. Trots att Analyst Group antar att Obducat kommer påverkas även under Q2-23, förväntas komponentbristen succesivt avta, varför bruttomarginalen förväntas närma sig högre nivåer under andra halvan av 2023.
Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till 0,9 MSEK (5,0) under det första kvartalet 2023, vilket är en minskning mot jämförbart kvartal 2022. Jämfört med föregående kvartal (Q4-22), då EBITDA-resultatet uppgick till -0,6 MSEK, har resultatet dock förbättrats under Q1-23. Rörelseresultatet var även något starkare än vårt estimat om 0,6 MSEK. Q1-23 påverkades av högre produktionskostnader, enligt ovan, men sett till rörelsens kostnader minskade dessa mot både föregående kvartal samt i jämförelse mot våra estimat. Rörelsens kostnader under det första kvartalet 2023 uppgick till totalt 11,6 MSEK, vilket kan jämföras mot 13,1 MSEK under Q4-22 och 9,8 MSEK under jämförbar period 2022. Ökningen Y-Y antas delvis förklaras av att ökade marknadsinsatser, där Obducat har ställt ut på flertalet mässor globalt, vilket även är i linje med Obducats långsiktiga strategi för att stärka bolagets marknadsposition.
Nedan följer en sammanställning av våra tidigare estimat jämfört med faktiskt utfall.
Den 28 april meddelade Obducat att bolaget upptar ett konvertibelt lån om 20 MSEK. Lånet löper med en månatlig ränta om 1,25 % och förfaller till betalning den 31 oktober 2024. Konvertibelkursen uppgår till två (2) kr och är förenat med en uppläggningsavgift om 5 % av det nominella beloppet. Bakgrunden till att Obducat upptar lånet är att säkerställa bolagets behov av rörelsekapital, vilket beror på den kraftigt ökade orderingången under det första kvartalet. Likviden kommer säkerställa att Obducat på ett effektivt sätt skall kunna expandera och möta den ökade efterfrågan.
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat en stark start på år 2023 och uppvisade tillväxt både Q-Q och Y-Y samt högre intäkter än Analyst Groups estimat. Därutöver har Obducat påvisat den starka efterfrågan på bolagets produkter och tjänster genom att rapportera en rekordhög orderingång och utgående orderstock. Trots att Obducat fortfarande påverkas av effekterna från komponentbristen har Obducat kunnat exekvera på bolagets stora orderstock under kvartalet, samtidigt som orderingången stärker orderstocken ytterligare vilken som nämnt uppgick till 128 MSEK vid utgången av kvartalet. Dock påverkades Obducat av högre produktionskostnader under det första kvartalet, vilket dock antas avta successivt under kommande månader och förväntas resultera i en stärkt lönsamhet framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q4-rapport
2023-02-20
Obducat publicerade den 17 februari 2023 bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet 2022, vilken visade på en stark intäktsökning både Q-Q och Y-Y.
”Obducat avslutade 2022 med en stark tillväxt och en fortsatt hög orderstock. Detta, i kombination med ett intensifierat marknadsföringsarbete, pekar på att bolaget kommer nå en omsättning överstigande 100 MSEK år 2023”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är våra tankar kring rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Ökad orderingång såväl som omsättning för helåret 2022
- Förbättrad lönsamhet
- Stor orderstock
- Stark inledning på 2023 med flera vunna affärer
Under Q4-22 uppgick intäkterna till 16,3 MSEK (13,1) vilket motsvarar en tillväxt om 24 % mot jämförelsekvartalet 2021 och en tillväxt om hela 88 % Q-Q. Sett till bolagets intäkter rullande tolv månader, vilket således motsvarar helårsintäkterna för 2022, uppgick dessa till 58,5 MSEK (32,1). I vår senaste analys hade vi estimerat att Obducats intäkter under det fjärde kvartal 2022, såväl som för helåret, skulle vara något högre, vilket förklaras av att Obducat fortsatt dras med komponentsbrist inom halvledarindustrin och därmed fördröjningar när det gäller leverans av komponenter till produktionen, vilket förskjuter intäktsföringen. Trots utmaningarna inom komponentförsörjningen har Obducat ökat intäkterna med 82 % för helåret 2022, vilket Analyst Group anser är en stark prestation i ett fortsatt utmanande marknadsklimat.
Vid utgången av december 2022 uppgick orderstocken till 88 MSEK, att jämföra 65 MSEK vid utgången av december 2021. Orderingången för helåret 2022 uppgick till 79,2 MSEK (64,4), vilket motsvarar en ökning om 23 %. Kvartalets (Q4-22) orderingång uppgick till 11 MSEK (22 MSEK). Under inledningen av 2023 har Obducat fortsatt att vinna affärer, vilka hittills har varit av betydande storlek. Exempelvis ett 3-årigt avtal för kontinuerlig produktion av optiska komponenter, där det totala ordervärdet uppgår till cirka 28,6 MSEK samt ytterligare affärer till ett värde om 19 MSEK, vilket inkluderar en order avseende en Sindre 400 Integra till ett värde om 14,5 MSEK.
Sammantaget har Obducat en stor orderstock och påvisar ett starkt affärsmomentum med flertalet vunna ordrar under de senaste månaderna, varför vi anser att Obducat har en mycket bra position inför resten år 2023 och delar därför bolagets egen prognos om att nå en omsättning överstigande 100 MSEK.
Under det fjärde kvartalet levererade Obducat en bruttomarginal om 63 % (60), vilket vi ser som ett tecken på bolagets förmåga att kompensera kostnadsökningar med högre priser mot slutkunder. Jämfört med vårt estimat om 55 %, såväl som mot de föregående åtta kvartalens genomsnittliga bruttomarginal om 59 %, har Obducat därmed avslutat fjolåret med en stark bruttomarginal.
Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till -2,8 MSEK (-3,3) under det fjärde kvartalet 2022, vilket är en förbättring mot jämförbart kvartal 2021 såväl som mot föregående kvartal (Q3-22). Rörelsens kostnader ökade marginellt under de tre sista månaderna 2022 och uppgick till totalt 13 MSEK, att jämföra med 12 MSEK under Q3-22 och 11 MSEK under jämförbar period 2021. Ökningen kan delvis förklaras av att marknadsföringsarbetet har intensifierats, vilket är ett led i Obducats långsiktiga strategi för att stärka bolagets marknadsposition. För helåret 2022 uppgår rörelseresultatet till -10,7 MSEK (-22,5), en klar förbättring som innebär att Obducat därmed har halverat rörelseförlusten Y-Y.
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat något lägre intäkter under Q4-22 än vad vi estimerat, samtidigt som bolaget påvisade god tillväxt på både kvartals- och årsbasis. Med hänsyn till att effekterna av komponentbristen fortsatt förskjuter Obducats intäktsföring antas Obducat kunna fullfölja fler leveranser i takt med att komponentbristen successivt avtar och således även kunna rapportera ännu högre intäkter under kommande kvartal. Obducat har som nämnt börjat året med en stark orderingång, med tre vunna affärer till ett totalt ordervärde om cirka 48 MSEK, varför vi räknar med att Obducat når det som bolaget själva prognostiserar inför 2023; nämligen en omsättning som överstiger 100 MSEK samt ett positivt resultat för helåret.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Obducat.
Kommentar på Obducats Q3-rapport
2022-10-31
Obducat publicerade den 28 oktober 2022 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2022, vilken visade på en kraftig ökning i orderingången om 176 %. ”Obducat visade lägre intäkter än väntat under kvartalet, samtidigt som orderstocken växt till rekordnivåer. Detta, i kombination med fortsatt stark orderingång, pekar på att kommande kvartal kan visa höga intäkter även i delårsrapporterna”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Följande är vår uppföljning av rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Försäljning, orderingång och orderstock
- Kostnadsbild och bruttomarginal
- Rörelseresultatet (EBITDA)
Under Q3-22 uppgick intäkterna till 8,7 MSEK (6,1) vilket motsvarar en ökning om 42 % mot jämförelsekvartalet 2021. I vår senaste analys hade vi estimerat att Obducats intäkter under årets tredje kvartal skulle vara högre, där förklaringen till att detta inte blev fallet är fördröjningar när det gäller leverans av komponenter till produktionen, vilket förskjuter intäktsföringen. Det blir än mer tydligt sett till orderstocken, vilken vid utgången av september hade stigit till hela 97 MSEK, att jämföra med 78 MSEK vid utgången av juni. I vår tidigare analys hade vi räknat med att en större andel av orderstocken skulle kunna tillgodoräknas intäkterna för årets tredje kvartal, vilket inte visade sig bli fallet. Detta innebär samtidigt att Obducat ”redovisningsmässigt” bör kunna rapportera ännu större intäkter under kommande kvartal. Sett till nuvarande affärsmomentum är tempot högt, vilket blir tydligt sett till orderingången om 25,1 MSEK (9,1) under Q3-22, en ökning med 176 % mot jämförbart kvartal 2021. Obducat har dessutom efter utgången av kvartalet vunnit ytterligare affärer, t.ex. avseende ett fullt automatiserat Microcluster process system, där ordervärdet uppgår till ca 7,4 MSEK.
Vad gäller den stigande inflationen har Obducat ännu inte påverkats negativt, då prisjusteringar har kunnat genomföras för att kompensera för kostnadsökningar. Under det tredje kvartalet levererade Obducat en bruttomarginal om 78 % (53), vilket är en av de högsta nivåerna någonsin i bolagets historia. Det kan även jämföras med vårt eget estimat om 49 %, samt de föregående åtta kvartalens genomsnittliga bruttomarginal om 55 %.
Med hänsyn till de totala rörelsekostnaderna under Q3-22 om 12,0 MSEK (10,0) landade EBITDA-resultatet på -3,1 MSEK (-4,5). I vår tidigare analys hade vi estimerat att de totala rörelsekostnaderna skulle uppgå till 13,5 MSEK, varför vi ser positivt på att Obducat utvecklats med en lägre kostnadsbas. Dock, med hänsyn till de rapporterade intäkterna, räckte inte detta för att uppvisa ett positivt rörelseresultat under det tredje kvartalet, att jämföra med vår tidigare analys där vi hade utgått från ett break even-resultat.
Sammanfattningsvis rapporterade Obducat lägre intäkter än väntat. Dock, likt vad vi tidigare kommunicerat gällande att den rapporterade omsättningen såklart är en viktig parameter att ta hänsyn till, vill vi fortsatt betona att det nästan är av större vikt av att följa utvecklingen av Obducats orderstock, vilken nu uppgår till 97 MSEK, att jämföra med 49 MSEK under tredje kvartal 2021 och 78 MSEK under föregående kvartal i år (Q2-22). Detta innebär att Obducat fortsätter den positiva trenden som inleddes redan i början av 2021, där bolaget vinner fler och fler affärer. Givet att effekterna av komponentbrister minskar, borde detta kunna resultera i att Obducat kan fullfölja fler leveranser och således även kunna rapporterade högre intäkter i kommande delårsrapporter.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på Obducats Q1-rapport
2022-04-29
Obducat publicerade idag den 29 april 2022 sin delårsrapport för första kvartalet 2022, vilken visade på en kraftig intäktsökning om 174 %. ”Obducat levererar en riktig kanonrapport som visar hög tillväxt, stark bruttomarginal och ett positivt EBITDA-resultat”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group. Följande är vår uppföljning av rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Försäljning, orderingång och orderstock
- Kostnadsbild och bruttomarginal
- Rörelseresultatet (EBITDA)
Under Q1-22 uppgick intäkterna till 22,6 MSEK (8,2) vilket motsvarar en ökning om hela 174 % mot jämförelsekvartalet 2021. I vår senaste analys hade vi estimerat att Obducats omsättning under årets första kvartal skulle uppgå till 10,8 MSEK, vilket bolaget således överträffade. Förklaringen till detta är att Obducat haft en positiv marknadsutveckling under tidigare kvartal, vilket resulterat i en växande orderstock, som i sin tur har bidragit till den kraftiga intäktsökningen under Q1-22. I vår föregående analys hade vi utgått från att en mindre andel av den tidigare uppbyggda orderstocken skulle hinna tillgodoräknas under inledningen av 2022, vilket, med dagens rapport presenterad, inte visade sig vara fallet. Att Obducat dessutom, i kombination med den starka intäktsökningen, levererar en bruttomarginal om 55 % (25) ser vi mycket positivt på. Det kan jämföras med vårt eget estimat om 36 %, samt de senaste åtta kvartalens genomsnittliga bruttomarginal om 49 %.
Med hänsyn till de totala rörelsekostnaderna under Q1-22 om -9,8 MSEK (-7,6) landade EBITDA-resultatet på +5,0 MSEK (-2,8), motsvarande en EBITDA-marginal om 22 % (-39 %). För att hitta en snarlik prestation måste vi gå tillbaka hela vägen till Q1-19, då EBITDA-marginalen uppgick till 18 %. Detta belyser tydligt hur pass bra Obducat presterat lönsamhetsmässigt under starten av 2022.
Nedan följer en sammanställning av våra tidigare estimat jämfört med faktiskt utfall.
Obducat fortsätter sin positiva trend och med dagens rapport står det klart att bolaget börjat året starkt, där en ansenlig del av den tidigare uppbyggda orderstocken har kunnat tillgodoräknats nettoomsättningen för Q1. Sett till orderingången om 7,0 MSEK (11,9) bidrar detta till att Obducat avslutade första kvartalet med en utgående orderstock om 50,6 MSEK (32,0), vilket pekar på fortsatt stigande intäkter under kommande kvartal. I VD-ordet skriver Patrik Lundström bland annat att ”[…] Med en stark produktportfölj och flexibilitet samt fokus på försäljning och marknadsföring förväntar vi oss en fortsatt positiv utveckling för helåret 2022”.
Obducat uppvisar en positiv trend
Sammanfattningsvis anser vi att Obducat börjar 2022 starkt med en fortsatt god orderingång och orderstock. Detta, i kombination med en återhämtning i branschen där kunderna börjar komma tillbaka, ger förutsättningar för att Obducat ska kunna växa under 2022.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på Obducats Q4-rapport
2022-02-18
Obducat publicerade idag den 18 februari 2022 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021, följande är vår uppföljning av rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Försäljning, orderingång och orderstock
- Kostnadsbild och bruttomarginal
- Rörelseresultatet (EBITDA)
Under Q4-21 uppgick intäkterna till 13,1 MSEK (16,5) vilket motsvarar en minskning om 20 % mot jämförelsekvartalet 2020. Sett till bolagets försäljning rullande tolv månader, vilket således motsvarar helårsförsäljningen för 2021, uppgår denna till 32,1 MSEK (54). I vår senaste analys hade vi räknat med en nettoomsättning om ca 16 MSEK för årets fjärde kvartal, vilket således var något i överkant jämfört med det faktiska utfallet. Den huvudsakliga förklaringen till detta är att Obducat fortsatt har varit påverkade av att restriktionerna har skapat viss fördröjning i leverans av komponenter till produktionen, såväl som att det försenar slutförandet av installationer av levererade system, vilket förskjuter intäktsföringen. Samtidigt anser vi, med tanke på våra egna förväntningar samt rådande marknadsförutsättningar, att 13,1 MSEK i rapporterad försäljning för Q4-21 är en bra prestation. Jämfört med exempelvis Q3-21 (6,1 MSEK) är det en ökning med 115 %, samt att fjärde kvartalets försäljning dessutom överstiger den totala försäljningen för de två föregående kvartalen (Q2-21 och Q3-21).
Likt vad vi tidigare kommunicerat gällande att den rapporterade omsättningen såklart är en viktig parameter att ta hänsyn till, vill vi fortsatt betona att det nästan är av större vikt av att titta närmare på Obducats orderstock, vilken nu uppgår till 64,9 MSEK (24,5). Detta innebär att Obducat fortsätter den positiva trenden som inleddes i början av 2021, där bolaget vinner fler och fler affärer. Att orderstocken nu uppgår till ca 65 MSEK innebär även att nivån är långt över nivåerna som gällde före pandemin. Att orderstocken stigit under samtliga av de senaste fyra kvartalen ser vi som ett tecken på att 2022 kan visa god omsättningstillväxt.
I dagens rapport kan vi även utläsa att bolagets ”[…] bedömning är att marknadsefterfrågan kommer att fortsätta öka under 2022”. Detta är således i linje med vår egen tro och med hänsyn till senast rapporterad orderstock, samt att ytterligare orders kommunicerats under inledningen av året, bör utrymme finnas för att den rapporterade försäljningen ska kunna stiga i bra takt framgent.
Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till -1,0 MSEK (1,6) under årets fjärde kvartal, vilket är en viss försämring mot jämförbart kvartal 2020. Samtidigt kan detta jämföras med föregående kvartal (Q3-21), då EBITDA-resultatet uppgick till -4,5 MSEK. Sett till rörelsens kostnader uppgick dessa under fjärde kvartalet till -11 MSEK, att jämföra med -10 MSEK under Q3-21. Att Obducat, jämfört med Q3-21 lyckats öka sin försäljning med 115 %, samtidigt som att rörelsekostnaderna varit i stort sett detsamma, anser vi är en väldigt bra prestation. En ytterligare faktor som bidragit positivt är att bolaget under fjärde kvartalet kunnat uppvisa en bruttomarginal om 60 % (48), en klar förbättring mot Q4-20. Givet att Obducat kan fortsätta utvecklas med en god kostnadskontroll, i kombination med en växande orderingång och sedermera försäljningsökning, står vi fast vid vår åsikt att utrymme borde finnas för att koncernen ska kunna uppvisa ett positivt EBITDA-resultat framgent.
Sammanfattningsvis anser vi att Obducat avslutar 2021 starkt med en kraftigt ökad orderingång och orderstock. Detta, i kombination med en återhämtning i branschen där kunderna börjar komma tillbaka, ger förutsättningar för att Obducat ska kunna växa under 2022.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på Obducats Q3-rapport
2021-11-01
Obducat publicerade den 29 oktober 2021 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2021, följande är vår uppföljning av rapporten och några punkter vi valt att titta närmare på:
- Försäljning, orderingång och orderstock
- Kostnadsbild och bruttomarginal
- Rörelseresultatet (EBITDA)
- Fokus under de närmaste månaderna
Under Q3-21 uppgick intäkterna till 6,1 MSEK (8,8), vilket motsvarar en minskning om ca 31 % mot jämförelsekvartalet 2020. Sett till bolagets försäljning rullande tolv månader uppgår denna per Q3-21 till 35,5 MSEK (46,7). I vår senaste analys hade vi räknat med en betydligt högre nettoomsättning för årets tredje kvartal, vilket således var i överkant jämfört med det faktiska utfallet. Den huvudsakliga förklaringen till detta är att Obducat under tredje kvartalet har varit fortsatt påverkade av restriktioner, vilka skapat viss fördröjning i leveranser av komponenter till produktion, såväl som att det försenar slutförandet av installationer av levererade system. Det resulterar i en förskjuten intäktsföring.
Tredje kvartalets orderingång uppgick till 9,1 MSEK (9,8), och sett till bolagets växande orderstock om 49,2 MSEK (38,2) ger detta en fingervisning om trenden i Obducats utveckling, och visar tecken på att omsättningen kan stiga framgent. Sedan september har Obducat kommunicerat flertalet vunna orders från olika marknader runtomkring i världen, exempelvis inom Europa, Indien och Kina, vilket stärker vår tro att marknadsförutsättningarna nu verkligen börjar ljusna. Det i sig skapar bättre förutsättningar för en ökad tillväxt och affärsaktivitet under kommande kvartal.
Sett till rörelseresultatet (EBITDA) uppgick detta till -4,5 MSEK (-2,5) under årets tredje kvartal, vilket är en försämring. Samtidigt, sett till rörelsekostnaderna, uppgick dessa till -10,0 MSEK (-10,6), vilket är i nära linje med dels jämförbart kvartal 2020, dels föregående kvartal i år (Q2-21). Obducat har dessutom under tredje kvartalet, i likhet med föregående kvartal i år, kunnat upprätthålla en hög bruttomarginal om 53 %. Det minskade EBITDA-resultatet under Q3-21 kan således primärt hänföras till just den förskjutna intäktsföringen. Givet att Obducat kan fortsätta utvecklas med en god kostnadskontroll, i kombination med en växande orderingång och sedermera försäljningsökning, borde utrymme finnas för att koncernen ska kunna uppvisa ett positivt EBITDA-resultat framgent.
Sammanfattning
Andra halvåret 2021 har rent intäktsmässigt börjat svagt för Obducat, men där bolaget nämner att aktivitetsnivån hos kunderna fortsätter att utvecklas positivt och att potential finns för större ordervolym framöver. Under resterande månader av året tolkar vi det som att Obducats fokus ligger på just detta, att på ett effektivt vis möta efterfrågan som förväntas stiga, samt att slutföra ett flertal pågående installationer. Det i sig kan skapa utrymme för en stigande försäljning under lönsamhet.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på Obducats Q1-rapport
2021-05-03
Obducat publicerade i fredags den 30 april 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021, följande är vår uppföljning av rapporten.
Covid-19 har fortsatt en stor påverkan…
Under Q1-21 uppgick intäkterna till 8,3 MSEK (19,6), vilket motsvarar en minskning om ca 58 % mot det tuffa jämförelsekvartalet från föregående år. Att göra en jämförelse mellan dessa två kvartal rakt av blir dock något missvisande, då det kan argumenteras för att den fulla marknadsmässiga effekten av Corona-viruset ännu inte hade slagit till under första kvartalet 2020.
Sett till rörelseresultatet (EBIT) uppgick detta till -5,5 MSEK (-0,9) under årets första kvartal, vilket är en klar försämring. Samtidigt, sett till rörelsens kostnadsbas, minskade faktiskt denna med cirka 26 % under Q1-21 jämfört med Q1-20. Det blir således tydligt att det är just marknadsförutsättningarna under början av året, vilket resulterat i en lägre försäljning under Q1-21, som är förklaringen till det försämrade resultatet. Vi ser därmed positivt på att Obducat ändå har lyckats att sänka sina operativa kostnader, något som bl.a. är en effekt av fortsatt korttidsarbete och andra insatser.
… men det syns ett ljus i tunneln
Årets start har, föga förvånat, fortsatt att präglas av pandemin. Samtidigt nämner bolaget att aktivitetsnivån hos kunderna ökar successivt i takt med att effekterna av vaccinationsprogrammen genomförs, där mycket talar för en stark återhämtning i halvledarindustrin i stort. Det borde gynna Obducat och för närvarande uppgår bolagets orderstock till 32 MSEK. Under resterande del av året är målet att väsentligt öka orderingången, vilket ska göras möjligt genom dels fortsatt teknikutveckling vilken genererar nya produktlanseringar som ökar kundnyttan och konkurrenskraften i produkterna, dels genom fortsatt ökad utbyggnad och satsning på bolagets produktionsservicetjänst.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad version av vår senaste aktieanalys.
Kommentar på Obducats Q4-rapport
2021-02-22
Obducat publicerade den 19 februari 2021 bolagets delårsrapport för kvartal 4 år 2020.
Obducat levererar en bra rapport, särskilt givet tuffa förutsättningar
Under Q4-20 så uppgick intäkterna till 16,5 MSEK (8,1), vilket motsvarar en intäktsökning om ca 104 % Y-on-Y. Rörelseresultatet (EBIT) blev under perioden -0,8 MSEK, upp från -10,5 MSEK för jämförbar period föregående år. På nettoresultatnivå ökade resultatet från -12,8 MSEK till -3,7 MSEK. Obducat har påverkats kraftigt negativt av Coronapandemin under år 2020, och det fjärde kvartalet var inget undantag. Givet detta anser Analyst Group att Obducat lyckades prestera ett relativt bra kvartal, där bolaget visade på en starkt förbättrad omsättning samtidigt som de också visade en god kostnadskontroll.
Svagare orderingång i Q4-20 än under Q4-19
Orderingången under kvartalet minskade från 12,3 MSEK under Q4-19 till 1,5 MSEK under Q4-20. Bolaget orderingång har fortsatt påverkats negativt av Covid-19, där den andra vågen av Coronasmitta har orsakat förseningar i samtliga av Obducats kundprojekt, samt förskjutit orders framåt i tiden.
Minskad aktivitetsnivå bland flera kunder
Obducat noterade en klart lägre aktivitetsnivå bland bolagets kunder, och flera kunder har stängt ner sina faciliteter samt korttidspermitterat sina anställda. Ur ett längre perspektiv bedömer dock branschexperter, likväl Analyst Group, att marknadsnedgången är av tillfällig karaktär, och att efterfrågan i de applikationsområden som Obducat verkar inom kommer se god efterfrågan på sikt.
Uppgraderad funktionalitet av befintliga produkter
Under kvartalet så har Obducats utvecklingsarbete fortskridit, vilket har lett till lanseringen av ny funktionalitet inom bolagets Eitreproduktserie. I och med detta stärker Obducat sin ledande position inom sin nisch, och Analyst Group ser det som positivt att bolaget fortsatt med sitt utvecklingsarbete i denna tuffa period för bolaget, och att det stärker Obducats konkurrenskraft inom nanoteknik ytterligare på sikt.
Kommentar på Obducats senaste order om 7,5 MSEK
2021-01-14
Obducat AB meddelade idag den 14:e januari att de mottagit en order om 7,5 MSEK.
Ordern motsvarar leverans av ett fullt automatiserat MC 204 resist processystem, och kommer från en asiatisk kund. Systemet som levereras kommer att installeras i kundens renrum, där det primärt kommer att användas vid utveckling samt pilotproduktion av komponenter fokuserade på informations- och kommunikationsteknologi. Systemet kommer att levereras under det tredje kvartalet.
Analyst Group anser att ordern är ett stycketecken, då det visar att Obducat fortfarande kan ta orders i dessa tuffa tider, men att leveransen av dessa orders ofta förskjuts framåt i tiden, till följd av de restriktioner som Covid-19 fortsatt medför.
Hur Analyst Group ser Obducat som en investering
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 190 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR, VR, och energieffektivisering. Helåret 2020 estimeras påverkas negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset under år 2020 så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,2 för år 2020, baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, vilket motiverar ett pris per aktie om ca 1,3 kr i ett Base scenario.
Kommentar på Obducats Q3-rapport
2020-10-30
Obducat AB publicerade idag den 30 oktober sin delårsrapport för det andra kvartalet räkenskapsåret 2020. En summering av det Analyst Group fann mest intressant i rapporten följer nedan.
Obducat levererar en godkänd rapport
Under Q3-20 så uppgick intäkterna till 8,8 MSEK (27,6), vilket motsvarar en intäktsminskning om ca -68,1 % Y-on-Y. Rörelseresultatet (EBIT) blev under perioden -5,0 MSEK, ner från 3,3 MSEK för jämförbar period föregående år. På nettoresultatnivå minskade resultatet från 3,5 MSEK till -5,4 MSEK. Givet förutsättningarna, med en dämpad marknadsaktivitet till följd av en stor försiktighet från Obducats industriella kunder, så anser Analyst Group att Obducat levererade en godkänd rapport, och bolaget har behållit en okej kostnadskontroll givet en låg intäktsbas.
Högre orderingång i Q3-20 än under Q3-19
Ett styrketecken i rapporten var att orderingången ökade med ca 96 %, och gick från 5,0 MSEK under Q3-19 till 9,8 MSEK under Q3-20. Återhämtningstaken i bolagets marknader varierar mellan de olika regionerna skriver Obducat, och efterfrågebilden är övergripande pressad till följd av Covid-19. Ur ett längre perspektiv bedömer dock branschexperter att marknadsnedgången är av tillfällig karaktär, och att efterfrågan i de applikationsområden som Obducat verkar inom kommer se god efterfrågan på sikt.
Lanserar ny teknik med applikationsområden med stor potential under kvartalet
Obducat lanserade under Q3-20 en helt ny teknik, som kommer göra att full industrialisering av nanoimprintlitografi blir möjligt. Bolaget har redan implementerat tekniken inom sitt helautomatiska Sindre system, samt för bolagets Eitre Large Substrate system, och ett flertal av de applikationer som Obducat fokuserar på kommer att kunna dra nytta av den nya tekniken. Bland aktuella applikationsområden, som flera har potential att nå stora produktionsvolymer, återfinns bland annat bio- och medicinska komponenter, samt nästa generations optiska och fotoniska komponenter, såsom Augmented Reality produkter. Analyst Group bedömer att Obducats nya teknik kommer bidra till att bolaget stärker sin redan ledande position inom marknaden för nanoimprintlitografi, och att tekniken är ett bevis på Obducats goda innovationskraft som bolag.
Kommentar inför Obducats Q3-rapport
2020-10-29
Imorgon den 30:e oktober publicerar Obducat sin rapport för det tredje kvartalet för bolagets räkenskapsår 2020. Nedan följer våra tankar inför rapporten.
På grund av den rådande osäkerheten som Coronavirusets framfart skapar, kommer vi att lägga fokus på kommentarer från VD kring hur efterfrågan på Obducats underliggande marknad utvecklas och förväntas utvecklas framgent, samt om Bolaget fortsatt ser någon negativ påverkan från Coronaviruset. Bolaget talade om att de hade noterat en något högre aktivitetsnivå under slutet av Q2-20, varför det blir intressant att se om detta fortsatt även in i Q3-20.
Hur orderingången för Obducat utvecklas är av största vikt, och är något Analyst Group nära bevakar, då det brukar ge en bra indikation på bolagets omsättning framgent. Efter en svag orderingång under Q1-20, men starkare orderingång under Q2-20, så skulle en stark orderbok under Q3-20 vara ett styrketecken.
Utöver detta kommer stort fokus riktas mot kostnadsbasen, och hur den utvecklas i relation till omsättningen. Historiskt har Obducat varit olönsamt, och om vägen mot lönsamhet ska fortgå är det viktigt att bolaget uppvisar en god kostnadskontroll framgent.
Uppföljning på Obducats Q2-rapport
2020-07-24
Obducat AB publicerade idag den 24 juli sin delårsrapport för det andra kvartalet räkenskapsåret 2020. En summering av det Analyst Group fann mest intressant i rapporten följer nedan.
Obducat levererar en godkänd rapport
Under Q2-20 så uppgick intäkterna till 9,3 MSEK (10,0), vilket motsvarar en intäktsminskning om ca -7,2 % Q-on-Q. Rörelseresultatet (EBIT) blev under perioden -7,4 MSEK, ner från -9,3 MSEK för jämförbar period föregående år. På nettoresultatnivå minskade resultatet från -9,0 MSEK till -10,8 MSEK.
Över våra förväntningar på första raden
Obducat levererade en godkänd rapport för Q2-20, givet de rådande marknadsförhållandena, med totala intäkter som låg över våra förväntningar, där vi hade estimerat 8,6 MSEK i totala intäkter jämfört med de 9,3 MSEK som Bolaget presterade. EBIT uppgick till -7,4 MSEK mot prognostiserade -3,5 MSEK. I nettoresultat räknade vi med ett resultat om -2,9 MSEK, vilket var avsevärt högre än det nettoresultat om -10,8 MSEK som Obducat levererade. I Obducat är det mycket slagigt mellan kvartalen, och Analyst Group bedömer att de engångskostnader som Obducat har tagit under Q2-20 gjort att kostnadsbasen blivit högre än estimerat, vilket i sin tur även är förklaringen till de svagare rörelse- och nettoresultaten.
Högre orderingång i Q2-20 än under Q1-20
Ett styrketecken i rapporten var att orderingången ökade med ca 83,6 %, och gick från 6,1 MSEK under Q1-20 till 11,2 MSEK under Q2-20. Detta, tillsammans med att Obducat har tagit ett flertal order under juni och juli månad, tyder på att investeringsviljan bland Bolagets kunder sakta börjar återhämta sig, vilket Analyst Group bedömer som positivt.
Vi kommer inom kort återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar inför Obducats Q2-rapport
2020-07-23
Imorgon den 24 juli publicerar Obducat sin rapport för det andra kvartalet för bolagets räkenskapsår 2020. Nedan följer våra tankar samt estimat inför rapporten.
För Q2-20 estimerar vi att Obducat kommer omsätta 8,6 MSEK (10,0), motsvarande en omsättningsminskning om ca -14,5 % mot jämförbar period för räkenskapsåret 2019. Totala rörelsekostnader, inkluderat avskrivningar, prognostiseras till -7,9 MSEK (-13,7), motsvarande en minskning om ca -42,3 % från Q2 föregående räkenskapsår. Givet att omsättningen estimeras falla mindre än kostnaderna så förväntas Obducats marginaler öka, och EBIT-marginalen för kvartalet beräknas uppgå till -40,7 % (-92,3 %).
På grund av den rådande osäkerheten som Coronavirusets framfart skapar, kommer vi att lägga fokus på kommentarer från VD kring hur efterfrågan på Obducats underliggande marknad utvecklas och förväntas utvecklas framgent, samt om Bolaget sett någon påverkan från Coronaviruset hittills under H1 2020.
Hur orderingången för Obducat utvecklas är av största vikt och är något Analyst Group nära bevakar, då det brukar ge en bra indikation på bolagets omsättning framgent. Efter en svag orderingång under Q1-20 så skulle en starkare orderbok vara ett styrketecken.
Utöver detta kommer stort fokus riktas mot kostnadsbasen, och hur den utvecklas i relation till omsättningen. Historiskt har Obducat varit olönsamt, och om vägen mot lönsamhet ska fortgå är det viktigt att bolaget uppvisar en god kostnadskontroll framgent.
I samband med rapporten kommer vi följa upp med en kommentar.
Kommentar på Obducats senaste order om 6,6 MSEK
2020-07-06
Obducat AB:s två dotterbolag Obducat Technologies AB och Obducat Europe GmbH har mottagit en order avseende ett EITRE[®] 8 NIL-system samt tre litografisystem för resist- och våtprocesser. Ordern kommer från en asiatisk kund, och denna order kommer kort efter att Obducat tog en order om ca 3,1 MSEK från en tysk kund, vilket ger positiva signaler kring en förbättrad investeringsvilja hos Obducats kunder. EITRE systemet kommer installeras i kundens renrumsfaciliteter, och kommer att användas för utveckling och pilotproduktion fokuserad på optiska samt fotoniska komponenter. I och med att kunden valde Obducats produkter efter att Bolaget hade visat prov på sin högkvalitativa imprintförmåga anser Analyst Group detta ger ytterligare bekräftelse på att Obducat är världsledande inom marknaden för nanonimprintlitografi.
Koncernchef Patrik Lundström hade följande att säga om ordern:
”Vi har jämförts med våra konkurrenter och framgångsrikt visat kunden att våra litografitekniker möjliggör imprint av de komplexa nanostrukturer som krävs vid tillverkningen av nästa generations optiska och fotoniska komponenter såsom AR-produkter (Augmented Reality). Kunden har en nyckelroll i att stödja utvecklingen i deras inhemska industri, inom detta teknologiområde. Vi ser kontraktet som ett bevis på Obducats ledande position inom den nanolitografiska sfären och vi kommer dessutom snart att offentliggöra ny revolutionerande teknologisk utveckling som kommer att stärka vår position ytterligare.”
Litografisystemen är planerade att levereras under Q4-20.
Kommentar på Obducats senaste order om 3,1 MSEK
2020-06-25
Obducat har erhållit en order till ett värde om 3,1 MSEK från ett välkänt forskningsinstitut i Tyskland.
Obducats tyska dotterbolag, Obducat Europe GmbH, har erhållit en order om leverans av fem moduler för litografiprocesser, som ska levereras till ett välkänt forskningsinstitut i Tyskland. Ordervärdet uppgår till 3,1 MSEK, och modulerna som Obducat levererar är tänkta att integreras i ett större forskningsprojekt, där fokuset för forskningen är fotonik och innovativa optiska system för att styra ljus. Leveransen av systemen är planerade till fjärde kvartalet i år.
Denna order är ytterligare ett tecken på att Obducats produkter ligger i framkant inom nanoteknik. Ordern kan även ge en indikation på att investeringsviljan hos Obducats kunder har börjat återvända, och att de orders som förskjutits på grund av Corona kan slutföras under H2-20.
Hur Analyst Group ser på Obducat som en investering
Obducat är en svensk utvecklare och producent av maskiner som används för att fabricera mikro- och nanostrukturer inom främst industriproduktion. Bolaget grundades år 1989, och har sedan dess byggt upp en stor patentportfölj med över 180 beviljade patent. Historiskt har Obducat varit förlustdrivande, men Bolaget visade på en mycket stark omsättningstillväxt om 158 % för helåret 2019, drivet av en stark orderingång. Obducats förutsättningar för att växa omsättningen framgent bedöms goda, då Bolaget väntas kapitalisera på flera megatrender såsom AR och VR och förnyelsebar energi. Helåret 2020 estimeras påverkas negativt av Corona, men under 2021 förväntas Obducat visa stark tillväxt. Trots en väntat negativ påverkan på Obducat av Coronaviruset under år 2020 så är värderingen fortfarande låg, givet att Obducat är världsledande inom sin nisch. Med detta som bakgrund sätts en P/S målmultipel om 3,0x för år 2020, vilket baserat på estimerad tillväxt och relativvärdering, motiverar ett pris per aktie om ca 1,2 kr i ett Base scenario.
Kommentar på Obducats Q1-20
2020-04-28
Obducat AB publicerade igår den 27 april sin delårsrapport för första kvartalet räkenskapsåret 2020, samt även Bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2020, och levererar ett starkt kvartal över våra förväntningar.
Obducat levererar, givet förutsättningarna, en stark rapport med stigande nettoresultat
Givet förutsättningarna, under rådande läge med Coronaviruset, levererade Obducat en stark rapport, och Bolagets omsättning verkar inte ha påverkats nämnvärt under Q1-20 av virusets framfart. Under Q1-20 så uppgick intäkterna till 19,6 MSEK (28,8), vilket motsvarar en intäktsminskning om 32 % Y-on-Y. Rörelseresultatet (EBIT) var under perioden -0,9 MSEK, ned från 1,4 MSEK för jämförbar period föregående år. På nettoresultatnivå ökade resultatet från 1,4 MSEK till 1,8 MSEK.
Bolaget slog våra förväntningar över hela raden
Obducat publicerade en stark rapport för Q1-20, och rapporten överpresterande våra estimat över hela linjen. Omsättningen för kvartalet var 19,6 MSEK, således ca 8 MSEK högre än estimerat, och EBIT-resultat uppgick till -0,9 MSEK, vilket var högre än det prognostiserade EBIT-resultatet på -1,1 MSEK. På nettonivå levererade Obducat 1,8 MSEK, mot vårt estimerade nettoresultat om -2,6 MSEK. Det positiva nettoresultatet är dock helt hänförligt till ett positivt finansnetto.
Svag orderingång
Orderingången för Q1-20 uppgick till 2,1 (8,1) MSEK, vilket är hänförligt till påverkan av Coronavirusets spridning, då virusets framfart har lett till en klart lägre aktivitetsnivå bland Bolagets kunder. Coronaviruset bedöms, enligt arbetande ordförande och koncernchef Patrik Lundström, medföra att 2020 går från ett tidigare estimerat tillväxtår till ett år med en mer neutral till negativ utveckling för Bolagets underliggande marknad, men han upprepar att marknaden samtidigt fortfarande är i fas för att nå en rekordstor storlek under år 2023. Allt annat lika kommer Obducat se den största effekten av Corona under Q2, även om vissa orders har fått förskjuten leverans från Q1-20 till Q2-20.
Vi sänker våra prognoser för år 2020
Med bakgrund av de utsikter Obducats koncernchef ger kring Bolagets underliggande marknad, så sänker vi våra prognoser och vår värdering för Obducat för helåret 2020. De sänkta prognoserna kommer bli tillgängliga i samband med att vi publicerar en uppdaterad analys, vilken förväntas publiceras inom kort.
Kommentar inför Obducats Q1-rapport
2020-04-27
Idag den 27 april publicerar Obducat sin rapport för det första kvartalet för bolagets räkenskapsår 2020, samt även Bolagets årsredovisning för helåret 2019.
Vi har justerat ned vår värdering av Obducat samt våra omsättningsestimat för Q1-20 och för helåret 2020, då vi bedömer att Coronakrisen kommer ha en negativ påverkan på efterfrågan av Obducats produkter under år 2020, särskilt under H1 2020.
För Q1-20 estimerar vi att Obducat kommer omsätta 11,4 MSEK (28,6), motsvarande en omsättningsminskning om 60 % mot jämförbar period för räkenskapsåret 2019. Totala rörelsekostnader, inkluderat avskrivningar, prognostiseras till -8,4 MSEK (-12,7), motsvarande en minskning om 34 % från Q1 föregående räkenskapsår. Givet att omsättningen estimeras falla mer än kostnaderna så förväntas Obducats marginaler sjunka, och EBIT-marginalen för kvartalet beräknas uppgå till -9,8 % (9,8 %).
Obducats marknad styrs till stor del av makroekonomiska faktorer, och efterfrågan från Obducats kunder pressades under år 2019 på grund av handelskriget mellan Kina och USA, då många kundbolag valde att senarelägga investeringar i kapacitetsuppbyggnad. Med detta som bakgrund bedömer Analyst Group att Coronakrisen kommer ha en liknande negativ påverkan på efterfrågan på Obducats underliggande marknad, även om osäkerheten dock är väldigt stor. På grund av den rådande osäkerheten som Coronavirusets framfart skapar kommer vi lägga fokus på kommentarer från VD kring hur efterfrågan på Obducats underliggande marknad utvecklas och förväntas utvecklas framgent, samt om Bolaget sett någon påverkan från Coronaviruset hittills under det första 4 månaderna av 2020.
Hur orderingången för Obducat utvecklas är av största vikt och är något Analyst Group nära bevakar, då det brukar ge en bra indikation på bolagets omsättning framgent. Det ska dock noteras att det finns en fördröjd effekt i Obducats orderbok, där orderingången under ett givet räkenskapsår ofta till stor del påverkar efterföljande räkenskapsårs omsättning.
Utöver detta kommer stort fokus riktas mot kostnadsbasen, och hur den utvecklas i relation till omsättningen. Historiskt har Obducat varit olönsamt, och om vägen mot lönsamhet ska fortgå är det viktigt att bolaget uppvisar en god kostnadskontroll framgent.
Kommentar på Obducats Q4-rapport
2020-02-14
Obducat AB publicerade idag den 14 december sin delårsrapport för fjärde kvartalet räkenskapsåret 2019, samt även bokslutskommuniké, och levererar ett starkt kvartal.
Obducat levererar en stark rapport, med hög intäktstillväxt och stigande rörelseresultat (EBIT)
Under Q4-19 så uppgick intäkterna till 9,0 MSEK (4,2), vilket motsvarar en intäktstillväxt om ca 114,3 % Q-on-Q. Rörelseresultatet (EBIT) var under perioden -9,6 MSEK, upp från -12,5 MSEK för jämförbar period föregående år. På nettoresultatnivå ökade resultatet från -12,7 MSEK till -11,8 MSEK. Obducat hade under räkenskapsåret 2019 som målsättning att nå lönsamhet, men på grund av en tillbakadragen order samt kostnader hänförliga till bolagets företrädesemission så lyckades bolaget inte med den målsättningen.
Under våra förväntningar
Även om Obducat levererade en stark rapport för Q4-19 med hög intäktstillväxt så var de totala intäkterna samt resultatet under våra förväntningar. Intäkterna för kvartalet var 9,0 MSEK, således ca 30 MSEK lägre än estimerat, och EBIT uppgick till -9,6 MSEK mot prognostiserade 982 tSEK. I nettoresultat räknade vi med ett resultat om 535 tSEK, vilket var avsevärt högre än det nettoresultat om -11,8 MSEK som Obducat levererade. I Obducat är det mycket slagigt mellan kvartalen, och Analyst Group bedömer att en stor del av de orders som vi estimerade att bolaget skulle leverera under Q4-19 kommer förskjutas till Q1-20.
Hög orderingång i Q4-19
Orderingången för Q4-19 var den högsta under år 2019, och uppgick till 12,3 MSEK, och Obducat har fortsatt känt av en hög aktivitetsnivå bland bolagets kunder. Bolagets orderingång uppgår vid slutet av år 2019 till 48,4 MSEK, varav majoriteten av denna orderstock bedöms fyllas under H1 2020. Med bakgrund av stark orderingång i Q4-19 och en upplevd ökad aktivitetsnivå ger detta en positiv indikation på att år 2020 blir ett år då halvledarindustrin återigen visar på positiv tillväxt.
Vi sänker våra prognoser för år 2020
Vi sänker våra prognoser för helåret 2020, där vi sänker våra estimat för intäkterna från 121,7 MSEK till 81,9 MSEK samt vår prognos för EBIT-resultat från 3,1 MSEK till -2,5 MSEK. Vi kommer i närtid publicera en uppdaterad aktieanalys och kommer nära följa hur Obducats orderingång och halvledarmarknaden i stort utvecklas framgent.
Obducat erhåller en order om ca 0,5 MSEK
2020-01-09
Obducat ABs svenska dotterbolag Obducat Technologies AB har erhållit en order till ett värde om ca 0,5 MSEK. Ordern avser testproduktion av en optisk komponent, och ska levereras till ett europeiskt bolag under första halvåret av 2020. Ordern är ett utvärderingsprojekt med möjligheten till att kunna leda till ett längre avtal med det europeiska bolaget, vid framgångsrikt genomförande.
”Denna order är återigen en stark indikation på att Obducats teknologi är världsledande, och i takt med att Obducat skalar upp sin pilotproduktion kan bolaget utföra ännu mer pilotprojekt, som sedan kan mynna ut i flera längre leveransavtal.” säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Bolagets arbetande styrelseordförande, tillika koncernchef, Patrik Lundström hade följande att säga om ordern:
”Detta är den första ordern avseende produktionsservice och utgör därmed en viktig milstolpe i det strategiska arbetet med att etablera intäkter från kunder baserade på tjänster avseende produktionsservice för kunders räkning. Det mycket glädjande att vi kan passera denna milstolpe med en order från detta bolag som är världsledande inom sitt område.”
Obducat har erhållit teckningsåtaganden om 10,1 MSEK i pågående emission
2019-12-11
Obducat meddelade idag den 11 december att bolaget har erhållit teckningsåtaganden om 10,1 MSEK från insiders, större aktieägare, samt en ny extern investerare.
Obducat har i pågående förträdesemission nu erhållit teckningsåtaganden om 10,1 MSEK, vilket motsvarar 31,1 procent av emissionslikviden om maximalt 32,5 MSEK. Samtliga ledningspersoner har förbundit sig att teckna sina korresponderande företrädesandelar i emissionen, vilket motsvarar en summa om 1,6 MSEK. Därutöver har flera större aktieägare förbundit sig att teckna sina respektive företrädesandelar, med teckningsåtaganden uppgående till 4,5 MSEK, därutöver så har bolaget även erhållit en avsiktsförklaring från en ny investerare som avser att teckna units till ett värde av 4 MSEK.
Vi anser att teckningsåtaganden ingjuter förtroende då både styrelse och ledningen bör ha en positivt syn på Obducat framgent med tanke på de summor som nu investeras för att accelerera Obducats tillväxt framgent. Att en ny investerare avser att investera ett betydande belopp bedömer vi även som positivt, det visar inte bara att det finns intresse av marknaden i stort, utan även av mer professionella investerare.
Emissionen är sedan tidigare garanterad med 26 MSEK, motsvarande 80 procent av emissionslikviden om 32,5 MSEK.
Analyst Group publicerade tidigare i veckan en aktieanalys på Obducat där vi ser en värdering om 3,4 kr i ett Base scenario, läs aktieanalysen här.
Kommentar på Obducats två senaste orders
2019-12-10
Obducat har inom loppet av 4 dagar kommunicerat två orders på 1,8 MSEK respektive 2,5 MSEK.
Obducat Europe, Obducat AB:s tyska dotterbolag, tog under fredagen den 6:e december en order på två QS-system från ett bolag som är aktivt inom flyg-, försvars- och rymdindustrin, med ett totalt ordervärde om 1,8 MSEK. Systemen har funktionalitet för ytbeläggning samt framkallningsprocesser, och kommer användas för att bland annat utveckla optiska komponenter. Ordern är planerad för leverans under det första kvartalet av 2020, och är ett starkt bevis på att Bolaget har en mycket konkurrenskraftig teknik. Arbetande styrelseordförande, tillika koncernchef, Patrik Lundström hade följande att säga om ordern:
”Det är mycket glädjande att vi erhållit denna initiala order från just detta bolag, ordern är strategiskt viktig och är samtidigt ett kvitto på vår teknikhöjd som en världsledande aktör i vår bransch”
Obducat Europe GmbH meddelade idag den 10:e december att Bolaget har tagit en order på ett QS 200 Lif-off process system till ett värde om 2,5 MSEK. Ordern kommer från Ferdinand Braun Institutet i Tyskland, som är ett ledande forskningsinstitut inom elektroniska och optiska komponenter samt moduler och system baserade på sammansatta halvledare. Systemet som institutet beställer kommer användas inom forskning och utveckling aktiviteter med fokus på optiska komponenter.
”Ordern avser en ny produktplattform för lift-off system med marknadens minsta ”footprint” jämfört med konkurrerande process system – något som ger oss en viktig konkurrensfördel då renrumsutrymme ofta är begränsat och mycket dyrt”, säger styrelseordförande Patrik Lundström.
Dessa orders är ett tydligt tecken på att Obducats produkter är i framkant, samt talar även för bredden av Bolagets produkter och deras applikationsområden. Obducats tyska dotterbolag fortsätter visa styrka, och dessa orders kan utgöra en initial bekräftelse om att 2020 blir ett starkare år för halvledarindustrin och att Bolagets kunder står inför en fas av kapacitetsuppbyggnad.
Feb
Intervju med Obducats VD Patrik Lundström
Aug
Videointervju med Obducats VD Patrik Lundström
Feb
Intervju med Obducats VD Patrik Lundström
Maj
Intervju med Obducats VD Patrik Lundström
Mar
Intervju med Obducats VD Patrik Lundström
Sep
Intervju med Obducats VD Patrik Lundström
Aug
Intervju med Obducats styrelseordförande Patrik Lundström
Feb
Obducat Q4-19
Dec
Intervju med Obducats styrelseordförande Patrik Lundström
Aktiekurs
1.14
Värderingsintervall
2024-11-20
Bear
1,1 SEKBase
3,0 SEKBull
4,6 SEKUtveckling
Huvudägare
2024-10-31
Kommentar på Obducats senaste ordrar
2024-12-18
Obducat AB (publ) (”Obducat” eller ”bolaget”) meddelade den 18 december 2024 att Obducats dotterbolag Obducat Europe GmbH har erhållit en order från ett europeiskt institut avseende ett fullt automatiserat MicroCluster-system. Ordervärdet uppgår till cirka 14 MSEK och systemet är planerat att levereras under det tredje kvartalet 2025.
Obducats dotterbolag Obducat Europe GmbH, en ledande leverantör av systemlösningar för litografiprocesser, har erhållit en order som avser ett fullt automatiserat MicroCluster-system. Systemet är konfigurerat för att utföra avancerad resistbeläggning och framkallningsprocesser på en rad olika substratmaterial och -storlekar. Ordervärdet uppgår till cirka 14 MSEK och planeras enligt bolaget att levereras och därmed intäktsföras under det tredje kvartalet 2025.
Obducat meddelade igår, den 17 december 2024, att dotterbolaget Obducat Technologies AB, en ledande leverantör av litografilösningar baserade på nanoimprintlitografi (NIL), erhöll inköpsordrar från en befintlig produktionsservicekund, som tecknade ett flerårigt leveransavtal under år 2023 med Obducat. Värdet av inköpsordrarna uppgår till cirka 3,8 MSEK och avser arbete med att migrera nuvarande produktion av optiska komponenter till större substratformat. Övergången till större substratstorlekar kommer att öka kostnadseffektiviteten och möjliggöra den planerade ökningen av de årliga produktionsvolymerna under de kommande åren. Den befintliga kunden är ett europeiskt företag som är verksamt inom fotosensorteknik.
Analyst Group syn på Obducats senaste ordrar
Ordern av ett fullt automatiserat MicroCluster-system med ett ordervärde om cirka 14 MSEK, tillsammans med inköpsordrar från en befintlig produktionsservicekund om cirka 3,8 MSEK, innebär att Obducat, utifrån kommunicerade ordrar, har levererat en orderingång om totalt 17,8 MSEK hittills under fjärde kvartalet. Obducat levererade en orderingång om 2,3 MSEK under Q3 2024 och bolaget kommunicerade i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2024 att Obducat upplevde en ökad osäkerhet hos bolagets kunder samt utmanande marknadsförutsättningar, vilket resulterade i att kundernas investeringsbeslut försköts framåt.
Mot bakgrund av den svagare orderingången och de utmanande marknadsförutsättningarna ser Analyst Group orderingången hittills under det fjärde kvartalet 2024 som ett styrketecken och det kan indikera en något förbättrad marknadssituation. Vid utgången av det tredje kvartalet hade Obducat en orderstock om 85,9 MSEK, och det totala ordervärdet av de kommunicerade ordrarna i december förbättrar förutsättningarna för att ytterligare öka intäktsföringen under år 2025 samt uppvisa en god lönsamhet.
Analyst Group har tidigare kommunicerat att vi estimerade en förbättrad marknadssituation från och med H1 2025, men givet erhållna ordrar under december månad 2024 kan vi konstatera att Obducat, trots en utmanande marknadssituation, har levererat en förbättrad orderingång redan under slutet av år 2024. Detta kan även antas tyda på förbättrade förutsättningar på marknaden för att bolagets kunder ska kunna ta investeringsbeslut snabbare.
Analyst Group syn på Obducat som en investering
Obducat levererade stark exekvering under det tredje kvartalet 2024, med en stark tillväxt om 33 % Y-Y och 83 % Q-Q. Därutöver uppvisade Obducat god lönsamhet, med en EBITDA-marginal om 26 % och en EBIT-marginal om 19 %. I linje med tidigare kommunikation utgör marknadssituationen ett orosmoln på kort sikt, vilket har fördröjt investeringsbeslut under kvartalet, vilket resulterat i en svag orderingång, något som följaktligen inneburit att Obducat utvärderar finansieringsalternativ. Dock besitter Bolaget en fortsatt stark orderstock om 86 MSEK och estimeras uppvisa ett operationellt positivt kassaflöde framgent. Utifrån en förbättrad marknadssituation under H1- 25, i kombination med en stark leveransförmåga och hög varumärkeskännedom, estimerar Analyst Group ett starkt år 2024 och 2025. För år 2025 estimeras en omsättning om 135 MSEK och baserat på en P/S-multipel om 4x, härleds ett potentiellt nuvärde om 3,0 kr per aktie i ett Base scenario.