Aptahem AB (publ) (”Aptahem” eller ”Bolaget”) är ett biotekniskt bolag som utvecklar RNA-baserade läkemedel för behandling av akuta, livshotande tillstånd där koagulation, inflammation och vävnadsskada samverkar i sjukdomsprocessen. Apta-1, Bolagets främsta läkemedelskandidat, är ett akutläkemedel som utvecklas med mål att stoppa de organ- och vävnadsskador som leder till den mycket höga dödligheten för bland annat sepsispatienter. Bolaget innehar patentskydd på strategiska målmarknader och utför ett aktivt affärsutvecklingsarbete mot framtida samarbetspartners. Aptahem bildades 2014, har huvudkontor i Malmö och aktien är noterad på Spotlight Stock Market.
Pressmeddelanden
Står redo för att ta fler betydande steg och realisera värde
Det svenska bioteknikbolaget Aptahem AB (publ) (”Aptahem” eller ”Bolaget”) utvecklar RNA-baserade läkemedel för behandling av akuta, livshotande tillstånd där koagulation, inflammation och vävnadsskada samverkar i sjukdomsprocessen. Apta-1, Bolagets främsta läkemedelskandidat, är ett akutläkemedel som utvecklas med mål att stoppa de organ- och vävnadsskador som leder till den mycket höga dödligheten för bland annat sepsispatienter. Efter nyligen finaliserad Fas 1-studie planeras nu en klinisk Fas 2- studie där Analyst Group ser goda möjligheter för Aptahem att med den innovativa Apta-1 behandlingen kunna kapitalisera på en marknad i stark tillväxt genom att ingå partnerskap. Sammantaget anser Analyst Group att investerare inbjuds till en attraktiv investeringsmöjlighet genom att teckna aktier i pågående företrädesemission till en Pre-Money värdering om 8,5 MSEK.
- Klinisk säkerhet och tolerabilitet validerat och redo för nästa steg
Aptahem har framgångsrikt avslutat Fas 1-studien av sin läkemedelskandidat, Apta-1, som visar på god säkerhet och tolerabilitet samt en första indikation på läkemedels effekt validerar produktens gångbarhet med potential att omdefiniera sepsisbehandling. Med Fas 2-studien på väg och starka prekliniska resultat i ryggen, är Aptahem väl positionerat för att möta det stora behovet av effektiva behandlingar för sepsis.
- Innovativ läkemedelskandidat
Apta-1 är baserad på aptamerer, som påminner om antikroppar men är mindre till storleken. Deras egenskaper karakteriseras av att de kan binda till förutbestämda mål, så som proteiner och peptider, med hög selektivitet och affinitet. Med dessa egenskaper kan Apta-1 nå medicinska targets som ej innan varit möjliga och därav finns stora möjligheter att skräddarsy helt nya läkemedelskandidater med höga inträdesbarriärer.
- Betydande marknadspotential
Sepsis behandlas idag primärt med antibiotika, men denna metod är ofta otillräcklig. Apta-1 erbjuder unika fördelar och eftersom ingen ny sepsisbehandling lanserats på över 20 år, samtidigt som cirka 50 miljoner människor drabbas årligen, och marknaden beräknas växa till 5,9 mdUSD år 2026 är marknads-potentialen för Apta-1 betydande.
Står inför nästa steg i den kliniska studien
Aptahem fyllde under januari på kassan via en företrädesemission vilken inbringande ca 14 MSEK och då vår åsikt inte har förändrats sedan vår förra analysuppdatering i januari, upprepar vi vårt motiverade rNPV-värde om 246 MSEK (246) i ett Base scenario för Aptahem. Med hänsyn till att emissionen inte tecknades fullt, vilket innebär ett lägre antal tillkommande aktier, justeras dock vårt motiverade värde per aktie från 0,32 kr till 0,55 kr, vilket är en teknisk justering då vi som nämnt behåller det motiverade bolagsvärdet i absoluta tal. Fokus framåt är fortsatt det kliniska utvecklingsprogrammet för Apta-1 där Aptahem inväntar slutrapporten av den första delen av studien. Parallellt arbetar Aptahem med att planera för nästa steg i den kliniska utvecklingen, där avsikten är att nästa studie utförs som en Proof-of-Concept för att utvärdera effekten av Apta-1 på systemisk inflammation.
- Publicering i välrenommerad tidskrift
Aptahem meddelade under februari att resultaten från Toronto-studien har resulterat i ett första godkännande för publikation i den vetenskapliga tidskriften Cells. Cells har funnits i över 50 år och består idag av ett 50-tal journaler med olika teman och har en minst sagt etablerad roll inom forskarvärlden. Enligt Science Watch rankades Cells som nummer ett i kategorin för tidskrifter med högst inverkan (alla fält) under åren 1995–2005, med ett genomsnitt på 161 citeringar per publicerad artikel. Enligt Journal Citation Reports hade Cells under år 2020 en s.k. ”impact factor” på 41,6x, vilket innebar att Cells hamnade på en förstaplats av de 298 jämförbara tidskrifter inom området Biochemistry & Molecular Biology. Detta kommer därmed resultera i en ökad uppmärksamhet för Apta-1 och dess terapeutiska effekt, vilket vi räknar med kommer ge positiva ringar på vattnet som Aptahem kan dra nytta av, exempelvis i pågående partnerdialoger.
- Fortsätter utvecklas med god kostnadskontroll
Aptahem har även nyligen presenterat sin Q4-rapport, där Bolagets totala rörelsekostnader uppgick till 3,8 MSEK (4,4), vilket därmed var en förbättring jämfört med Q4-22. Vid en jämförelse med föregående kvartal (Q3-23), där rörelsekostnader uppgick till 2,7 MSEK, resulterade dock det fjärde kvartalet i ökade kostnader. Likväl anser vi att Aptahem fortsätter att agera med en god kostnadskontroll, vilket är mycket viktigt i nuvarande utvecklingsskede. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q4-23 till 2,1 MSEK, vilket kan jämföras med 2,9 MSEK vid utgången av Q3-23. Under januari har dock som nämnt Aptahems företrädesemission avslutats, där Bolaget tillfördes 13,8 MSEK före emissionskostnader. Detta har således stärkt kassan och med hänsyn till en antagen operativ burn rate om ca 1 MSEK/månad framgent, vilket är i linje med genomsnittet under 2023, såväl som kommande investeringar, estimerar vi att Aptahem är finansierade tills in i Q3-24, allt annat lika.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Studien fortsätter enligt plan
Aptahem fyller på kassan via en företrädesemission vilken som högst kan inbringa ca 35 MSEK. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade rNPV-värde om 246 MSEK (246) i ett Base scenario. Med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter att den pågående företrädesemissionen avklarats, där vi antar full teckning, översätts detta till ett motiverat värde per aktie om 0,32 kr. Det är i termer av värde per aktie lägre än i vår analys från i november, vilket är en teknisk justering till följd av ett ökat antal aktier efter företrädesemissionen, då vi som nämnt behåller vårt tidigare motiverade bolagsvärde i absoluta tal om 246 MSEK för Aptahem.
- Positiva signaler från studien
De resultat som Aptahem kunde se från de tidigare genomförda extraanalyserna var så pass tillfredställande att Bolaget kände sig trygga att under november avsluta den första delen den Kliniska Fas 1-studien för Apta-1. Fokus nu är bl.a. att finslipa nästa steg i den kliniska utvecklingen, där effektprofilen i Apta-1 för första gången kommer att undersökas.
- Flera nyheter att se fram emot
Som aktieägare så finns det flera potentiella nyheter att se fram emot under de kommande månaderna, där en trigger i närtid är de preliminära resultaten från del 1a av Fas 1-studien, såväl som den finala rapporten. Utöver det räknar vi med att Bolaget även kommer att återkomma med mer information kring upplägget i den kommande Proof of Concept-studien, samt när denna skulle kunna starta. Parallellt med det kliniska arbetet kan Aptahem även komma att kommunicera ytterligare patentgodkännanden och vetenskapliga publikationer.
- Fyller på kassan
Företrädesemission om 35 MSEK är säkerställd till 40 % vilket kommer stärka kassan, där merparten av likviden är avsedd för att utföra och färdigställa fas 1b-studien för Apta-1. Med tillhörande TO8, vilka löper under april 2024, kan Aptahem dessutom komma att tillföras ytterligare kapital, där detta kapital främst är avsett för att förbereda och utföra Fas 2-studien.
- Upprepar det motiverade värdet
Sedan vår analysuppdatering i november har Aptahem som nämnt kommunicerat att de avslutat den första delen av den pågående kliniska studien, såväl som att Bolaget har stärkt upp sin patentportfölj ytterligare. Då den kliniska studien fortsätter enligt plan är vår fundamentala syn på Aptahem oförändrad. Vi väljer därför att i denna analysuppdatering upprepa vårt tidigare värderingsintervall i absoluta tal i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Apta-1 uppvisar god säkerhet – räknar med att studien ska återupptas
Aptahem har nyligen publicerat sin rapport för årets tredje kvartal, vilken i sig inte innehöll några överraskningar. Under sommaren blev Aptahem rekommenderade ytterligare analys hänförligt till den pågående dubbel-blinda randomiserade placebokontrollerade Fas 1a-studien på friska frivilliga för att öka förståelsen av Apta-1s verkningsmekanism. Det innebar att studien tillfälligt pausades och under mitten av september rapporterade Aptahem intressanta resultat från de ytterligare analyserna av Apta-1s verkningsmekanism. Därefter meddelade Aptahem att Apta-1, även i de kompletterande analyserna, visat på god säkerhet. Detta är något vi menar utgör en bra förutsättning för att Fas 1-studien ska kunna återupptas inom kort. Likt pressmeddelandet från mitten av september anser vi även att ett meddelande om återupptagen studie kan utgöra en kortsiktig trigger i aktien. Vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall och upprepar vårt Base scenario om 1,28 kr (1,28) per aktie.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q3-23 uppgick Aptahems totala rörelsekostnader till 2,7 MSEK (2,8) vilket därmed är i linje med Q3-22. Vid en jämförelse även med föregående kvartal (Q2-23), där rörelsekostnader uppgick till 3,1 MSEK, är det tydligt att Aptahem fortsätter att agera med en god kostnadskontroll, vilket är mycket viktigt i nuvarande utvecklingsskede.
- Ansträngd likviditet
Vid utgången av september uppgick kassan till 2,9 MSEK och under årets tredje kvartal uppvisade Aptahem en operativ kapitalförbrukning (s.k. burn rate) om 3,0 MSEK/månad, vilket är väsentligt högre än under föregående kvartal (Q2-23) då denna uppgick till 1,1 MSEK/månad. Den huvudsakliga förklaringen är ett ökat utflöde av rörelsekapital hänförligt till en minskning av leverantörsskulder från 7,5 MSEK vid utgången av juni till 0,9 MSEK vid utgången av september. Aptahem har således betalat leverantörsfordringar motsvarande 6,6 MSEK under Q3-23, vilket därmed får en stor påverkan på Bolagets kapitalförbrukning under mätperioden. Med det sagt, och med hänsyn till den befintliga balansräkningen, räknar vi med att Aptahem efter utgången av september har uppvisat en betydligt lägre burn rate än under Q3-23. Likväl är nuvarande likviditet ansträngd.
- Behåller värderingsintervallet
Sedan vår förra analysuppdatering i september har vår fundamentala syn på Aptahem inte förändrats och det har heller inte kommunicerats några nyheter som skulle motivera en sänkning av vårt värderingsintervall, snarare tvärtom. Likväl är den kliniska studien fortsatt pausad. Vi räknar dock med att studien kommer att återupptas inom kort och väljer därför att i denna analysuppdatering upprepa vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
I väntan på återupptagen studie
Aptahem meddelade under sommaren att de blivit rekommenderade ytterligare analys hänförligt till den pågående fas 1a-studien för att öka förståelsen av Apta-1s verkningsmekanism. Detta innebar att studien tillfälligt pausades. Under studiens gång har intressanta fynd gjorts och efter att ha granskat data från dessa rekommenderade datagranskningskommittén att ytterligare analyser bör utföras. Detta kan verka oroväckande men är de facto en helt naturlig del i genomförandet av en klinisk studie – särskilt med tanke på hur pass unik Apta-1 är som läkemedelskandidat. Enligt Aptahem ser bolaget inga tecken på att studien inte skulle kunna fortsätta och att det snarare handlar om en ren säkerhetsåtgärd och att det samtidigt ger ett bra tillfälle för Aptahem att få än djupare förståelse för hur Apta-1 fungerar i människa. Givet att studien får ”grönt ljus” att fortsätta, ser vi detta som en potentiell värdedrivare i aktien på kort sikt. Utifrån gjorda värderingsantaganden i denna analysuppdatering härleder vi ett motiverat värde per aktie om 1,28 kr i ett Base scenario.
- God kostnadskontroll under kvartalet
Sett till Q2-rapporten uppgick de totala rörelsekostnaderna till 3,1 MSEK (2,9) vilket i sig endast är en marginell ökning jämfört med Q2-22. Med hänsyn även till föregående kvartal (Q1-23), då rörelsekostnaderna uppgick till 3,2 MSEK, anser vi inte att kostnadsbasen har ”stuckit ut” på ett avvikande sätt under Q2-23, utan tvärtom att Aptahem har agerat med god kostnadskontroll. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q2-23 till 5,8 MSEK, vilket dock inte inkluderar den tidigare genomförda emissionen, vilken registrerades efter utgången av årets andra kvartal och tillförde Bolaget 6,1 MSEK före emissionskostnader. Under årets andra kvartal uppvisade Aptahem en operativ kapitalförbrukning (s.k. burn rate) om 1,1 MSEK/månad och givet en liknande nivå även framgent, samt med hänsyn till kassan vid utgången av juni såväl som tillkommande nettolikvid från emissionen, skulle Aptahem vara finansierade tills inledningen av Q1 2024, allt annat lika.
- Huvudfokus är fortsatt kring den kliniska studien
Aptahems huvudfokus är att få klart sin Fas 1a-studie och därefter komma igång med 1b-delen, vilket kan komma att utgöra en bra dörröppning till att potentiellt kunna ingå ett partnerskap med en större aktör.
- Uppdaterat värderingsintervall
Aptahem fortsätter att ta kliv framåt och även om den pågående studien blivit tillfälligt pausad kvarstår vår fundamentala syn på investeringscaset. I vårt huvudscenario (Base) utgår vi från att studien kommer att kunna återupptas under hösten och att detta inte får någon större påverkan på tidsplanerna för efterföljande kliniskt arbete. För att ta viss höjd i vår modell justerar vi dock vår applicerade WACC från 12,5 % till 13 % vilket påverkar vårt värderingsintervall, vilket nu sträcker sig från 49 MSEK – 364 MSEK, med 246 MSEK i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Slutför snart första delen av Fas 1-studien
Aptahem presenterade den 11 maj sin Q1-rapport, vilken i sig inte innehöll några överraskningar, och i en intervju med Analyst Group den 12 maj bekräftade VD Mikael Lindstam återigen att den kliniska fasen med Apta-1 fortsätter enligt plan. För att kunna fortsätta hålla ett högt tempo i det kliniska arbetet ska Aptahem under juni fylla på kassan via en företrädesemission, vilket som högst kan inbringa 28 MSEK. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering upprepar vi vårt motiverade nuvärde om 270 MSEK (270) i ett Base scenario. Med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter att den pågående företrädesemissionen avklarats, där vi antar full teckning, översätts detta till ett motiverat värde per aktie om 0,97 kr. Detta är i termer av värde per aktie lägre än i vår analys från i februari, vilket dock enbart är en teknisk justering till följd av ett ökat antal aktier efter företrädesemissionen, då vi som nämnt behåller vårt tidigare motiverade bolagsvärde i absoluta tal om 270 MSEK för Aptahem.
- Bra intresse för Apta-1
Aptahem har deltagit på ett antal partneringkonferenser såväl som på TIDES-konferensen i Japan och USA. TIDES-eventet i USA är industrins största och mest kända konferens som syftar till att bl.a. accelerera läkemedelsbolags utvecklingsarbete. Aptahem har genom sitt deltagande vunnit flera nya kontakter och fått med sig viktiga intryck, såväl som hur Bolaget rent retoriskt ska arbeta med aptamerer, bl.a. att bruka ordet RNA therapeutics för att nå ut till fler. RNA-terapeutiska läkemedelskandidater, vilket Apta-1 är, har fått en rejäl skjuts vad gäller branschintresse under de senaste åren, delvis tack vara Corona-pandemin och de RNA-baserade vacciner som togs fram. Dessa är dock biologiskt framtagna och detta kan Aptahem dra nytta av genom att skapa ännu effektivare tillverkningsmetoder och få ner kostnaderna, samtidigt som kvaliteten blir bättre. Det gör Apta-1 till en intressant kandidat för flera olika aktörer inom industrin.
- Upprepar värderingsintervallet
Aptahem fortsätter att utvecklas i rätt riktning och har sedan årsskiftet kommunicerat flera positiva milstolpar i sin Kliniska Fas 1-studie. Eftersom vår fundamentala syn således är intakt väljer vi att upprepa vårt värderingsintervall i termer av bolagsvärde i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear. Dock, till följd av ett antagande om en fulltecknad företrädesemission, och därmed ett ökat antal utestående aktier, justeras värdet per aktie i samtliga tre scenarion.
- Ska fylla på kassan
Under juni ska Aptahem fylla på sin kassa med ca 28 MSEK via en företrädesemission, där emissionskostnaderna beräknas uppgå till 2 MSEK. Vid utgången av mars uppgick kassan till 9,7 MSEK och givet en antagen burn rate om 2,5 MSEK/månad framgent samt en tillkommande nettolikvid om 26 MSEK, skulle Aptahem vara finansierade tills mitten av andra kvartalet 2024, allt annat lika.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Gör framsteg i klinik
Aptahem fortsätter sitt kliniska arbete kring Apta-1 och har under årets inledande veckor kommunicerat flera milstolpar. Just nu pågår arbetet med den tredje doskohorten och efter att denna avslutats och granskats av den etiska kommitteen, kan godkännande ges om att studien kan fortsätta. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi fortsatt positivt på Aptahem där vi i ett Base scenario härleder ett nuvärde per aktie om 1,6 kr (1,3).
- Bolagsvärdet korrelerar inte med fundamental utveckling
Sedan Aptahem gick in i klinisk fas avseende Apta-1 har Bolaget kommunicerat flera positiva nyheter. Hittills har både den första och den andra doskohorten genomförts och godkänts av etikkommittén i Nederländerna och under februari har arbetet med den tredje doskohorten inletts. Trots detta är Aptahems Market Cap lägre idag än vad det var i t.ex. september 2022, då Bolaget inte ens befann sig i klinik. Enligt oss bjuder det in till en attraktiv risk/reward för investerare som letar efter ett undervärderat pharma-bolag i klinisk fas.
- Fransk ”Peer” visar positiva resultat i Fas 2a-studie
Abionyx Pharma, noterade på Paris Stock Exchange, meddelade under inledningen av 2023 att deras läkemedels-kandidat CER-001, vilken syftar till att behandla sepsispatienter som har hög risk att drabbas av akut njurskada, uppvisat positiva resultat i en Klinisk Fas 2a-studie. Företaget går därmed vidare i sitt kliniska arbete och i skrivande stund värderas Abionyx till motsvarande 590 MSEK, vilket är ~9x högre jämfört med Aptahem. Att Aptahem befinner sig i Fas 1 motiverar en relativt lägre värdering, samtidigt som vi anser att nuvarande värderingsgap är för stort. I takt med att Aptahem uppnår milstolpar i sin Fas 1-studie, vilket varit fallet under de senaste veckorna, borde detta minska den rådande värderings-rabatt som vi anser föreligger.
- Upprepar värderingsintervallet
Aptahem fortsätter att utvecklas i rätt riktning och har sedan årsskiftet kommunicerat flera positiva milstolpar i sin Kliniska Fas 1-studie. Eftersom vår fundamentala syn således är intakt väljer vi att upprepa vårt värderingsintervall i termer av bolagsvärde i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear. Dock, till följd av ett lägre antal tillkommande aktier från den tidigare genomförda företrädesemissionen, justeras värdet per aktie upp i samtliga tre scenarion.
- Har fyllt på kassan
Under december fyllde Aptahem på sin kassa med ca 8 MSEK via den tidigare genomförda företrädesemissionen. Vid utgången av december uppgick därmed kassan till 20,3 MSEK och givet en antagen burn rate om 2,5 MSEK/månad framgent, skulle Aptahem kunna vara finansierade tills hösten 2023, allt annat lika.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Har tagit steget in i klinik
Aptahem har tagit steget in i klinik vilket innebär att vi har ett flertal intressanta milstolpar att se fram emot under kommande kvartal. För att kunna genomföra studien fyller Bolaget på kassan via en företrädesemission och i takt med att Aptahem kan kommunicera uppnådda steg i Fas 1-studien, kan det trigga aktiekursen. Aptahem fortsätter även att föra dialoger med tänkbara partners och givet att Bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklings-programmet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, står vi fast vid att ett sådant partneravtal mycket väl kan komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi fortsatt positivt på Aptahem där vi i ett Base scenario, med hänsyn till den pågående emissionen, härleder ett nuvärde per aktie om 1,3 kr. Detta är i linje med vår tidigare värdering i termer av bolagsvärde, men en justering utifrån antalet tillkommande aktier från företrädesemissionen under november, givet full teckning.
- Noterad ”Peer” visar värderingspotential
Abionyx Pharma, noterade på Paris Stock Exchange, rekryterade under oktober 2022 den sista patienten i sin Fas 2-studie för CER-001, en läkemedelskandidat som syftar till att behandla sepsispatienter som har hög risk att drabbas av akut njursvikt. Utfallet från studien förväntas rapporteras innan årsskiftet och i skrivande stund värderas Abionyx till motsvarande 580 MSEK, vilket är ~7x högre jämfört med Aptahem.1 Att Aptahem befinner sig i Fas 1 motiverar en relativt lägre värdering, samtidigt som vi anser att nuvarande värderingsgap är för stort. I takt med att Aptahem uppnår milstolpar i sin Fas 1-studie, och således rör sig närmare Fas 2, borde detta minska den rådande värderingsrabatt som vi anser föreligger.
- Uppdaterat värderingsintervall
Aptahem utvecklas i rätt riktning och till följd av steget in i klinik höjer vi vårt värderingsintervall, där vi i ett Bull scenario härleder ett nuvärde om 400 MSEK (360), och samtidigt upprepar vårt Bear- och Base scenario. Givet ett antagande om full teckning i den pågående emissionen motsvarar det ett intervall om 0,3 kr till 1,9 kr per aktie, med 1,3 kr per aktie i ett Base scenario. Vi ser således en fortsatt god risk reward på nuvarande nivåer.
- Ökad sannolikhet att inleda partnerskap
Parallellt med att Aptahem har inlett sin Fas 1-studie för Apta-1, vilken består av två delar (”a” och ”b”), är det rimligt att anta att Bolaget samtidigt kan intensifiera sina partneringdiskussioner och planera för kommersialiseringsfasen. Att del b av Fas 1-studien dessutom är en s.k. provokationsstudie, vilket innebär att de friska frivilliga injiceras med bakterietoxinet lipopolysackarid (LPS), kan effekten av Apta-1 studeras på de symptom som uppstår. Det kan ge en tidig indikation på Apta-1’s potential, minska den studie-relaterade risken inför Fas 2 och öka sannolikheten att ingå partnerskap.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ska skicka in ansökan för att starta den kliniska fasen
Aptahem kommer allt närmare att påbörja den kliniska fas 1-studien för Apta-1 – att lämna det pre-kliniska skedet och ta steget in i klinik ser vi fortsatt som en stark värdedrivare. Det ska inte heller glömmas bort att Aptahem fortsätter att föra dialoger med tänkbara partners och givet att Bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklingsprogrammet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, står vi fast vid att ett sådant partneravtal mycket väl kan komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi fortsatt positivt på Aptahem och upprepar därför vårt värderingsintervall, där vi i ett Base scenario ser ett potentiellt värde om 1,8 (1,8) kr per aktie.
- Ansökan om klinisk studie ska skickas in
Med slutrapporten av GLP-toxikologistudierna kan det konstateras att Apta-1 tolereras väl inom dosfönstret, vilket indikerar att det är potentiellt säkert att ge till människa. Detta är en viktig milstolpe och nästa viktiga hållplats för Aptahem är att skicka in ansökan om att få starta den första kliniska studien med Apta-1. I och med de förtydliganden på Apta-1s verkningsmekanism och kommande kliniska studier, samt de milstolpar som Aptahem hittills uppnått, bör Bolaget även kunna stärka intresset för potentiella partnerskap. På BIO International Convention 2022 i San Diego, samt ett vetenskapligt samarbetsmöte, på plats i Toronto, har Aptahem genomfört flertalet partneringmöten. Aptahem har meddelat att de noterar fortsatt intresse på Apta-1, fast på djupare och mer påläst nivå, och att Bolaget arbetar vidare med att identifiera den mest lämpade strategiska utvecklingspartnern för Apta-1.
- Tillfälligt högre kapitalförbrukning
Vid utgången av juni uppgick kassan till 23,9 MSEK och under Q2-22 har Aptahem betalat 15,6 MSEK i leverantörsskulder, vilket således resulterat i en tillfälligt högre burn rate under årets andra kvartal. Detta var något vi räknade med skulle ske innan årets slut och innebär således att vi estimerar en lägre kapitalförbrukning under kommande månader. Givet en estimerad burn rate om -2 MSEK/månad framgent skulle Aptahem vara finansierade tills omkring mitten av H1 2023, allt annat lika. Hur Bolagets likviditet utvecklas är således en fortsatt viktig faktor att bevaka ur ett investeringsperspektiv.
- Upprepar värderingsintervallet
Aptahem fortsätter att utvecklas i rätt riktning och kommer allt närmare att ta steget in i klinik. Eftersom vår fundamentala syn således är intakt väljer vi att upprepa vårt värderingsintervall i termer av bolagsvärde i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Följer tidsplan mot klinik
Aptahem har under H1-22 kommunicerat flera positiva nyheter och Bolaget kommer allt närmare att påbörja den kliniska fas 1-studien för Apta-1. Att lämna det pre-kliniska skedet och ta steget in i klinik ser vi fortsatt som en stark värdedrivare. Det ska inte heller glömmas bort att Aptahem fortsätter att föra dialoger med tänkbara partners och givet att Bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklingsprogrammet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, står vi fast vid att ett sådant partneravtal mycket väl kan komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi fortsatt positivt på Aptahem och upprepar därför vårt värderingsintervall i termer av bolagsvärde, samtidigt som en justering görs i termer av värde per aktie, till följd av tidigare inlösen av TO7, vartefter vårt Base scenario uppgår till 1,8 kr/aktie.
- Närmar sig klinik enligt plan
Omkring mitten av maj stod det klart att Aptahem ingått avtal med The Centre for Human Drug Research (CHDR), vilket är en internationell klinisk kontraktsforskningsorganisation (CRO) för genomförande av den Kliniska Fas 1-studien av Apta-1. Detta avtal följer det uppstartsavtal som ingicks i början av året vilket gör att Aptahem kan färdigställa all dokumentation samt starta Fas 1-studierna enligt plan. Vad som är särskilt intressant med valet av just CHDR är att de har en specifik metodologi för läkemedelsprojekt i tidig fas för klinisk forskning inom inflammation och sepsis, vilket kommer att underlätta när Apta-1 övergår i klinisk fas. Vidare har Aptahem beslutat att, parallellt med Fas 1-studien, genomföra en s.k. provokationsstudie i friska frivilliga, vilket kan ge ett ännu starkare Proof of Concept för Apta-1, såväl som ytterligare stöd inför en tänkbar Fas 2-studie.
- Fyllt på kassan via optionsinlösen
Vid utgången av mars uppgick kassan till ca 40 MSEK och under april tillfördes Aptahem ca 8,6 MSEK i nettolikvid från inlösen av TO7. Framgent kommer Aptahem att vara i behov av ytterligare externt kapital för att fortsätta arbetet med Apta-1, där tidpunkten för när detta kan komma att ske beror på flera olika faktorer. Hur Bolagets likviditet utvecklas är således en fortsatt viktig faktor att bevaka ur ett investeringsperspektiv.
- Upprepar värderingsintervallet i termer av bolagsvärde
Aptahem fortsätter att utvecklas i rätt riktning och för varje månad som går kommer Bolaget närmare att ta steget in i klinik. Eftersom vår fundamentala syn således är intakt, väljer vi att upprepa vårt värderingsintervall i termer av bolagsvärde. Dock, med hänsyn till ca 28M tillkommande aktier genom tidigare inlösen av TO7, har motsvarande värde per aktie justerats i denna analys.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står inför ett händelserikt år
Aptahem har under årets inledning kommunicerat ett flertal positiva nyheter, där vi ser tydliga tecken på att Bolaget gör viktiga strategiska satsningar för att stärka upp organisationen och förbereda sig för att gå in i klinisk fas med läkemedelskandidaten Apta-1 under år 2022. Att lämna det pre-kliniska skedet och ta steget in i klinik ser vi som en potentiellt stark värdedrivare i aktien. Det ska inte heller glömmas bort att Aptahem fortsätter att föra dialoger med tänkbara partners och givet att Bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklingsprogrammet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, kan mycket väl ett sådant partneravtal komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi fortsatt positivt på Aptahem och upprepar därför vårt Base scenario om 2,3 kr (2,3) per aktie.
- Inga överraskningar i Q4-rapporten
Den nyligen presenterade Q4-rapporten, där vårt fokus primärt låg på kostnadssidan, innehöll inte några överraskningar. Under Q4-21 uppgick rörelsekostnaderna till -6,4 MSEK (-13,2), vilket således är betydligt lägre mot jämförbart kvartal 2020. Vi kan således konstatera att Aptahem även under den avslutande delen av 2021 har utvecklats med god kostnadskontroll, vilket såklart är att anse som positivt.
- Har genomfört flera nyckelrekryteringar
Under inledningen av 2022 har Aptahem tillsatt en Regulatory Affairs Director (RAD), en ny operativ chef (COO) samt en CMC Director. Dessa nyckelrekryteringar sänder enligt oss tydliga signaler om att Aptahem laddar upp för att lämna det pre-kliniska skedet och inom kort ta klivit in i klinik med Apta-1.
- God Risk Reward vid nuvarande nivåer
Med hänsyn till de positiva nyheter som har kommunicerats under de senaste veckorna, samt att Aptahem, likt tidigare, fortsätter att hålla sin tidslinje för Apta-1, är det anmärkningsvärt att bolagsvärdet inte har följt med. Idag värderas Aptahem till ett Market Cap om ca 71 MSEK, vilket med hänsyn till en nettokassa om 46 MSEK, motsvarar ett Enterprise Value (EV) om 25 MSEK. För ett bolag som har halva foten in i en klinisk fas-1 studie, anser vi att det finns mer att hämta i aktien.
- Viktigt att bevaka hur kassan utvecklas
En investerare bör vara medveten om att Aptahem kommer att gå in i en fas med högre rörelsekostnader, som en naturlig del i det kliniska arbetet, vilket är helt normalt. Vid utgången av december 2021 uppgick kassan till 46 MSEK, och framgent kommer Aptahem att vara i behov av ytterligare externt kapital för att fortsätta arbetet med Apta-1. En viktig parameter på vägen blir därför de utestående teckningsoptionerna av serie TO7, vilka kan tillföra Aptahem 9 – 54 MSEK under våren 2022.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Undervärderat läkemedelsbolag på väg in i klinik
Med hänsyn till de kommunicerade framstegen kring tidsplanen mot att ta Apta-1 in i klinisk fas nästa år, anser vi att Aptahems aktie har tagit oförtjänt mycket stryk sedan september i år. En tänkbart förklarande faktor till senaste tidens kursutveckling kan vara hänförlig till att de garanter som fick teckna 40 % av tidigare företrädes-emission, har pressat kursen. Om detta stämmer, skulle det också kunna antas att denna kurspress bör minska i närtid, vilket skapar utrymme för en positivare utveckling om Aptahem verksamhetsmässigt kan fortsätta utvecklas enligt plan. Ur ett fundamentalt perspektiv ser vi således fortsatt positivt på Aptahem och upprepar därför vårt Base scenario om 2,3 kr (2,3) per aktie.
- Stärkt kassa och god kostnadskontroll
Under Q3-21 uppgick de totala rörelsekostnaderna till -5,2 MSEK (-4,2), vilket således är i nära linje med jämförbart kvartal 2020, såväl som föregående kvartal i år då kostnadsbasen uppgick till -4,7 MSEK. Vi ser således positivt på att Aptahem under årets tredje kvartal har utvecklats med god kostnadskontroll. Via den tidigare genomförda företrädesemissionen under september har dessutom Aptahem fyllt på sin kassa rejält, vilken vid utgången av september uppgick till 53 MSEK, att jämföra med 18 MSEK vid utgången av juni. Vi anser således att Aptahem har en god finansiell position, samtidigt som det kommande steget in i klink kommer att innebära en högre kostnadsbild och att ytterligare externt kapital framgent inte går att utesluta. De utestående teckningsoptionerna av serie TO7 är således viktiga då de kan tillföra Aptahem som högst 54 MSEK under mars/april 2022, givet fullt nyttjande och att teckningskursen blir 1,40 kr/aktie.
- Första GMP-tillverkning av Apta-1 har påbörjats
GMP-tillverkningen av Apta-1 har startat hos Aptahems samarbetspartner i USA, med planerad leverans i början av 2022. Den GMP-tillverkade Apta-1 ska användas i en produkt som kan ges till människa vid klinisk prövning, där starten för den kliniska studien, First In Man (FIM), beräknas som nämnt starta under nästa år.
- Omotiverat fall – vårt värderingsintervall kvarstår
Sedan september har Aptahems aktie fallit med närmare
40 %, vilket innebär att börsvärdet (Market Cap) nu uppgår till 83 MSEK. Parallellt med att vi har bevittnat den negativa kursutvecklingen har Aptahem kommunicerat flertalet positiva nyheter; godkänd patentfamilj 2 i Europa och USA, GLP-programmet påvisade ingen toxicitet hos Apta-1, klargörande resultat från Örebro, positiva resultat från Toronto-samarbetet, inledd GMP-tillverkning av Apta-1 m.m. Vi menar därför att nuvarande bolagsvärde av Aptahem är omotiverat, varför vi upprepar vårt tidigare värderings-intervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsätter att närma sig klinik
Av de cirka 50 miljoner människor som årligen drabbas av sepsis sker behandlingen ofta med antibiotika, vilket inte alltid är effektivt, speciellt inte om patienten redan har nått septisk chock. Behovet av Aptahems läkemedelskandidat Apta-1, vilken nyligen preliminärt visat på positiva resultat i de GLP-reglerade toxikologi- och säkerhetsstudierna, är således mycket högt. Med den pågående företrädesemissionen om ca 62 MSEK stärker Aptahem sin kassa vilket bl.a. möjliggör GMP-tillverkning av substans för klinisk prövning samt genomförandet av en fas 1 a-studie i friska frivilliga, vilken estimeras kunna påbörjas under H2-22. Vi ser fortsatt positivt på Aptahem och med hänsyn till företrädesemissionen härleds ett motiverat nuvärde per aktie om 2,3 kr i ett Base scenario.
- Apta-1 visar god säkerhetsprofil
I början av augusti stod det klart att de GLP-reglerade studierna har preliminärt uppvisat positiva resultat, vilket innebär att Apta-1 inte uppvisar någon toxicitet och att Apta-1 tolererades väl inom det estimerade dosfönstret. Nu återstår ett efteranalytiskt arbete med att sammanställa all data, vilket Aptahem har som målsättning att meddela slutrapporter kring under senare delen av 2021. Aptahem håller därmed sin tidsplan och fortsätter således att ta steg mot att gå in i klinik, där en klinisk fas 1 a-studie som sagt förväntas kunna inledas under andra halvan av år 2022.
- Fyller på kassan
Under augusti/september pågår en 80 % säkerställd företrädesemission vilken vid full teckning inbringar ca 62 MSEK före emissionskostnader. Merparten av detta, närmare bestämt 70 % av nettolikviden om ca 52 MSEK, ska användas för GMP-tillverkning av substans för klinisk prövning samt genomförandet av nämnda fas 1 a-studie. I samband med pågående företrädesemission ställs även teckningsoptioner av serie TO7 ut, vilka som högst kan tillföra en nettolikvid om ytterligare 52 MSEK under mars/april 2022. Teckningskursen uppgår till 70 % av VWAP under perioden 22 mars – 5 april 2022, dock lägst aktiens kvotvärde och högst 1,40 kr/aktie.
- Flera värdeskapande aktiviteter i korten
Under kommande månader och kvartal ligger det en rad planerade värdeskapande aktiviteter, bl.a. den slutrapport av GLP-toxikologistudien samt övrigt material som behövs för att sammanställa det regulatoriska dokument som ligger till grund för den kliniska ansökan som ska lämnas in. Det stora steget därefter blir just det som tas in i klinik, vilket vi ser som en stark värdedrivare i aktien.
- Uppdaterat värde per aktie
Vi anser att Aptahem utvecklas enligt plan varför vi därmed håller fast vid det bolagsvärde som vi tidigare ansett varit motiverat i våra samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear. Dock, med hänsyn till ungefär 51 miljoner tillkommande aktier till följd av pågående emission, justeras vårt värderingsintervall i termer av värde per aktie.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fortsatta förberedelser för klinisk fas
Att aktien har fallit med över 30 % den senaste månaden kan härledas till pressmeddelandet om de avbrutna diskussionerna med det europeiska läkemedelsbolaget. Vi förstår att det fick aktien att tappa mark, samtidigt som vi anser att efterföljande kursfall har varit överdrivet. Utifrån vad som kommunicerats från Aptahem anser vi att det var rimligt att Bolaget valde att avbryta diskussionerna, där det t.ex. rådde meningsskillnader om lämplig ersättningsnivå. Samma potential kvarstår i investeringscaset och Aptahems sepsis-projekt möjliggör en indikation där det inte finns så många tillgängliga terapier på marknaden idag, där Aptahem kommer in med en helt ny molekyl. Vi upprepar därmed att vi fortsatt ser en högre uppsida från dagens nivåer, med ett Base scenario om 3,8 kr per aktie.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q1-21 uppgick de totala rörelsekostnader till -12,2 MSEK (-3,0), vilket rent procentuellt är en kraftig ökning mot Q1-20. Samtidigt ska det sägas att Aptahem är i ett helt annat läge idag än vad de var för ett år sedan, vilket gör att en jämförelse mellan Q1-21 och Q1-20 rakt av blir missvisande. Om vi istället gör en jämförelse med rörelsekostnaderna under föregående kvartal (Q4-20) om -13,3 MSEK, minskade faktiskt kostnaderna jämförelsevis under Q1-21 med 1,1 MSEK. Vi ser således positivt på att Aptahem fortsätter utvecklas med god kostnadskontroll.
- Påfylld kassa genom TO5…
Vid utgången mars uppgick kassan till ca 14,8 MSEK, vilket kan jämföras med ca 28,6 MSEK vid utgången av Q4-20. Under Q1-21 uppgick därmed kapitalförbrukningen, s.k. burn rate, till ca -4,6 MSEK/månad. Under april stod det klart att Aptahem, via TO5 och en nyttjandegrad om ca 95 %, tillfördes en nettolikvid om ca 15 MSEK, vilket således har stärkt kassan. Med hänsyn till detta, samt ett antagande om en något lägre burn rate framgent om -3 MSEK/månad, skulle Aptahem vara finansierade tills inledningen av Q1-22, allt annat lika.
- … och mer kan komma via TO6
Via TO6 som löper under september 2021 kan aktier tecknas för lägst 1,6 kr och högst 2,2 kr per aktie. Det återstår ännu några månader tills dess, och Aptahem kan komma att meddela ett antal uppnådda milstolpar dessförinnan, vilket skulle kunna bidra till en positiv värdeutveckling i aktien och således bidra till att en inlösen av optionerna blir aktuellt. Det skulle därmed stärka kassan ytterligare, och utöka likviditeten i Bolaget.
- Vårt värderingsintervall kvarstår
Även om vi, som så många andra, hade hoppats på att avsiktsförklaringen med det europeiska läkemedelsbolaget hade resulterat i ett avtal, ser vi ändå att Aptahem utvecklas enligt plan. Av den anledningen behåller vi vårt värderingsintervall, med en notering om att värdet per aktie nu har justerats till följd av tillkommande aktier via TO5.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ett potentiellt partneravtal ligger runt hörnet
För ungefär en månad sedan ingick Aptahem en avsiktsförklaring med ett europeiskt läkemedelsbolag gällande utveckling, tillverkning och distribution av Apta-1. Eftersom Aptahem har haft regelbunden kontakt med denna part i över ett år och att båda parter därmed känner till varandra väl, kan det argumenteras för att förutsättningarna är goda för ett positivt utfall. Om ett licensavtal kommer på plats så skulle det högst troligt bli en stark värdedrivare i aktien. Med tanke på vad som ligger i korten anser vi att nuvarande bolagsvärdering om 96 MSEK är för lågt givet potentialen, varför vi upprepar att vi fortsatt ser en högre uppsida från dagens nivåer och höjer vårt Base scenario till 4,5 kr (4,0), baserat på en riskjusterad nuvärdesmodell (rNPV).
- 1 av 5 dödsfall globalt orsakas av sepsis
I en studie av WHO framgår det att ca 20 % av alla sjukdomsrelaterade dödsfall globalt är hänförligt till sepsis, och i västvärlden bedöms sepsis vara den tredje största dödsorsaken där patienter som utvecklar svår sepsis har en så hög dödlighet som 20 – 50 %. Bristen på effektiva behandlingsmetoder leder till ett stort omättat behov som Apta-1 eventuellt kan tillgodose.
- Avsiktsförklaring om att erbjuda Apta-1 i Europa
Avsiktsförklaringen som ingicks med ett läkemedelsbolag under mars 2021 handlar om att erbjuda bolaget en exklusiv rätt att utveckla, tillverka och distribuera Apta-1 i europeiska länder för behandling av sepsis. Läkemedelsbolaget har en period om fyra månader från det att avsiktsförklaringen undertecknats att förhandla exklusivt med Aptahem, vilket med utgångspunkt i när informationen offentliggjordes sträcker sig tills den 9 juli 2021.
- Flertalet triggers under kommande kvartal
Utöver att färdigställandet av ett potentiellt licensavtal skulle vara en stark värdedrivare finns det under kommande kvartal ytterligare ett antal tänkbara triggers. T.ex. start och genomförande av en GLP-reglerad toxicitetstudie, vilket är den avslutande delen av den prekliniska fasen innan klinik. Dessutom fortsätter GMP-produktionen av Apta-1 så att tillräcklig mängd för klinik säkras. GMP-kampanjen startade nu under mars/april med flertalet förberedelser som löper fram tills att själva GMP-produktionen påbörjas under september/oktober 2021. Leveransen av substansen beräknas ske i början av 2022, vilket är ett viktigt steg i processen för att ta Apta-1 till klinik under 2022.
- Vi höjer vårt värderingsintervall
I och med den ingångna avsiktsförklaringen anser vi att Aptahem tagit ytterligare ett viktigt steg på vägen för att realisera värdet av Apta-1. Med hänsyn till detta, samt ett antal triggers under kommande kvartal, väljer vi att justera upp vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Påfylld kassa och attraktiv risk-reward
I och med företrädesemissionen om 32 MSEK under oktober, vilken tecknades till 116 %, har Aptahem säkrat finansieringen av den inledande delen av GLP-toxikologistudien, vilket är en nödvändig del av de sista pusselbitarna i den prekliniska fasen innan Bolaget kan gå in i klinik, där Fas 1-studien planeras inledas under andra kvartalet 2022. Aktien har sedan dess tappat mark vilket vi anser är fundamentalt omotiverat, varför vi i samband med Q3-rapporten väljer att lämna vårt värderingsintervall oförändrat. Vi upprepar därmed vår positiva syn på Aptahem, där vi genom en riskjusterad nuvärdesmodell (rNPV) ser ett motiverat bolagsvärde för Aptahem om ca 265 MSEK idag, motsvarande 4,0 kr (4,0) per aktie i ett Base scenario.
- God kostnadskontroll, stärkt kassa och låg burn rate
En betydande del av Aptahems kostnader utgörs ännu av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q3-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,8 MSEK (3,1) vilket motsvarar en minskning om ca 42 % och är givetvis något vi ser positivt på. Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till ca 13 MSEK vid utgången av september och efter kvartalets utgång genomfördes förträdesemissionen vilken tillförde Aptahem en nettolikvid om ca 27 MSEK. Aptahem har således en stark finansiell ställning idag, och via teckningsoptionerna TO5 och TO6 kan Bolaget komma att tillföras ytterligare ca 17-24 MSEK respektive ca 10-13 MSEK, före emissionskostnader. Sett till Aptahems burn rate uppgick denna under Q3-20 till ca -1,4 MSEK/månad, att jämföra med -1,2 MSEK/månad under Q2-20. Kapitalförbrukningen höll sig således på en fortsatt låg nivå.
- Fortsatta triggers i form av studieresultat
I vår föregående analys skrev vi om potentiellt närliggande triggers hänförliga till studien vid Örebros Universitet, samt resultat från studien vid University Health Network (UHN) i Toronto. Studien i Örebro fortsätter där resultat kommer att meddelas så snart de är sammanställda och färdigrapporterade. Gällande studien vid UHN så har denna drabbats av förseningar hänförliga till Covid-19. Vi kvarhåller dessa två studier, och dess resultat, som fortsatta potentiella triggers i aktien.
- Lämnar vårt värderingsintervall oförändrat
Senast presenterade delårsrapport (Q3) var i linje med våra förväntningar och med en stark balansräkning är Aptahem redo att ta steget in i nästa år och fortsatt närma sig klinik, där ett avtal nyligen ingåtts med tyska Granzer Regulatory Consulting and Services för förberedelsearbete inför klinisk fas. Senaste veckorna har aktien befunnit sig i en nedåtgående trend, vilket vi anser är fundamentalt omotiverat. Vi behåller därmed vårt värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
På väg mot kliniska studier i människa
Vi närmar oss slutet av ett turbulent 2020 och i senaste kvartalsrapportens VD-ord kunde vi utläsa två potentiella triggers att se fram emot framgent i form av studieresultat, dels från Kanada, dels från Sverige. Dessutom pågår ett flertal andra intressanta diskussioner med olika parter runt om i världen. Om dessa diskussioner leder till konkreta samarbeten är för tidigt att säga, men om så skulle vara fallet kan det utgöra starka värdedrivare i aktien. Detta, i kombination med potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal, är viktigt att bevaka ur ett investerarperspektiv. Under oktober genomförs en företrädesemission om ca 32 MSEK, vilket därmed stärker Aptahems kassa, minskar den finansiella risken och möjliggör nästa steg i Bolagets utveckling. Genom en riskjuterad nuvärdesmodell (rNPV) ges ett motiverade bolagsvärde för Aptahem om ca 265 MSEK idag, motsvarande 4,0 kr per aktie i ett Base scenario.
- Studieresultat som kan utgöra värdedrivare
Under juni meddelade Aptahem att de första preliminära resultaten från Örebro universitet bekräftar Apta-1s antiinflammatoriska och icke-toxiska egenskaper samt visade potential på att ha positiv effekt på inflammation i blodkärl. Studierna fortsätter under hösten och positiva resultat borde rimligen få en positiv effekt på bolagsvärdet. Även studieresultaten från forskargruppen i Kanada, som studerar Apta-1 i en unik coronavirus-modell, är intressanta att bevaka och kan också utgöra en stark värdedrivare i aktien.
- Optimerad tillverkningsprocess
Under augusti meddelade Aptahem att de inleder tillverkningen i större skala efter att LGC Bioresearch Technologies Inc. (LGC) har slutfört det process-utvecklingsarbete (PU) som möjliggör en pilotproduktion i större skala av Apta-1. Den här tillverkningsomgången av Apta-1 är nu den första som körs i större skala som icke-GMP material, och är avsett att användas till GLP-toxikologiska studier. Det genomförda PU-arbetet gör det också möjligt att tillverka Apta-1 enligt Good Manufacturing Practice (GMP) för användning i den kommande first-in-human-studien. Arbetet fortsätter nu för att optimera tillverkningskostnaderna, vilket därmed resulterar i lägre bruttokostnader, och för att förbättra processarbetet ytterligare, såsom utbyte och renhet.
- Uppdaterat värderingsintervall
Senast presenterade delårsrapport (Q2) var i linje med våra förväntningar och vi har nu en spännande avslutning på 2020 att se fram emot. I rapporten skriver Aptahem bl.a. ”[…] Nu är det full fart framåt, och som vanligt kommer vi att hålla er informerade så fort det är möjligt i enlighet med de regelverk som följer publika bolag”. I samband med pågående företrädesemission under oktober har vi gjort vissa justeringar i vårt värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear, vilket framgår i analysen.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Siktet inställt på att ta steget in i klinik
Aptahem utvecklas väl och vi ser fortsatt att Bolaget har goda möjligheter att ta vidare Apta-1 i kommande kliniska faser, där teamet närmast har stärkts med en Clinical Research Director (CRD) med lång och mångsidig erfarenhet inom kliniskt utvecklingsarbete. Sepsis, som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt, är ett livshotande sjukdomstillstånd och behovet av ett läkemedel likt Apta-1 är högst aktuellt. Potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal utgör fortsatt starka värdedrivare i aktien och genom en riskjuterad nuvärdes-modell (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK idag, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Ett flertal intressanta diskussioner pågår
Apta-1 skulle kunna hjälpa patienter som hamnar i kritiskt tillstånd vid virusinfektion, eftersom det kan visa sig vara sepsis. För att undersöka om Apta-1 har dessa egenskaper, håller Aptahem för närvarande på att diskutera olika modeller och potentiella samarbeten med forskargrupper runt om i världen. Om dessa diskussioner leder till konkreta samarbeten är för tidigt att säga, men om så skulle vara fallet kan det utgöra en positiv ”trigger” i aktien.
- Substanstillverkningen måste fortsatt optimeras
LGC i USA, som är Aptahems tillverkare av substanser, arbetar fortsatt med att optimera sin tillverkningsprocess för att kunna klara av större kvantiteter substanser till en acceptabel kostnadsnivå. Det är av stor vikt att tillverkningen kan ske kostnadseffektivt, inte minst med tanke på de betydligt större mängder som kommer att behövas i kliniska studier framgent samt att skapa starka argument mot potentiella licenstagare. Aptahem kan ännu inte ge någon prognos för när i tiden en optimerad process för större mängd substanser kan uppnås, varför detta fortsatt är en viktig parameter att bevaka ur ett investerarperspektiv. Samtidigt så kan Bolaget dock genom sitt samarbete med AxoLabs tillverka högkvalitativ Apta-1 som väl täcker Aptahems FoU-behov, vilket innebär att Aptahem inte har någon begränsning i de pågående och planerade kompletterande prekliniska studier som Bolaget löpande önskar bedriva.
- Har genomfört nyckelrekrytering av CRD
I samband med nästa steg i utvecklingen av Apta-1 har Aptahem under april stärkt teamet med Suzanne Kilany som tar rollen som Clinical Research Director (CRD). Suzanne kommer primärt att leda och koordinera planerings- och förberedelsearbetet för att ta Apta-1 till klinisk fas I. Med tanke på Suzannes tidigare erfarenhet ser vi mycket positivt på rekryteringen.
- Behåller vårt tidigare värderingsintervall
I samband med Q1-rapporten har inga direkta justeringar gjorts avseende de finansiella prognoserna och vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ny marknadsdata visar tydligt på behovet av Apta-1
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Ny skrämmande marknadsdata presenterad
I en publicerad studie från januari i år har ny skrämmande statistik presenterats avseende antalet dödsfall relaterade till sepsis. Nya beräkningar visar nu att antalet dödsfall i sepsis har underskattats med 50 %, där nyinsamlad data visar att 49 miljoner människor årligen drabbas av tillståndet, varav 11 miljoner dör. Studien påvisar att sepsis varje år är orsaken till ca 20 % av alla dödsfall i världen, eller mer än 20 dödsfall per minut, det gör sepsis dödligare än alla cancerformer tillsammans. Orsaken till denna diskrepans är att tidigare beräkningar har baserats på statistik från en handfull västländer och att den underliggande dödsorsaken sepsis inte har redovisats korrekt i låg- och medelinkomstländer.2 Det här visar tydligt på behovet av nya behandlingsmetoder. Aptahems läkemedelskandidat Apta-1 genomgick nyligen en studie i icke-humana primater (NHP) vilken visade att Apta-1, jämfört med dagens behandlingar, kan adressera bl.a. både koagulationsprocessen och inflammationsprocessen i sepsis.
- Licensmodell leder till lägre risk
Givet att Apta-1 går vidare till kliniska studier kommer kapitalbehovet öka och för att kunna finansiera studierna förväntas Aptahem sluta licensavtal för Apta-1 innan Klinisk Fas 2 inleds. Genom licensavtal kan Aptahem få hjälp med finansieringen av studier och utveckling, bland annat genom upfront- och milstolpsbetalningar. Dessutom blir kostnaderna lägre vid kommersialisering eftersom Aptahem då slipper försäljningskostnader etc.
- Behåller vårt tidigare värderingsintervall
I samband med Q4-rapporten har inga direkta justeringar gjorts avseende de finansiella prognoserna och vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear. Med tanke på läkemedelsbranschen karaktärsdrag, kan det tänkas att ett avtal om licensiering sker antingen under den pre-kliniska fasen, alternativt under Klinisk Fas 2. Detta då det rent statistiskt har visat sig att avtal av denna typ är ovanligare att slutas under Klinisk Fas 1. Utifrån gjord riskjusterad kassaflödesmodell, värderas Aptahem till ett nuvärde om 5,5 kr per aktie i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lovande utveckling av unikt läkemedel för svårbehandlat sjukdomstillstånd
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 32 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Apta-1 baseras på aptamerer för att bekämpa sepsis med hög precision
Aptahems läkemedelskandidat Apta-1 baseras på aptamerteknologi vilket ger möjligheten att angripa ett förutbestämt mål, i det här fallet sepsis, med hög precision och effektivitet. I dagsläget finns ingen effektiv behandling mot sepsis och generellt används antibiotika vid behandling, vilket enbart kan visa effekt i tidiga stadier av sepsis. Många som söker vård får sepsisdiagnosen relativt sent i sjukdomsförloppet, vilket gör det svårare att behandla med traditionella metoder. Med tanke på avsaknaden av en effektiv behandling har Apta-1 möjlighet att snabbt ta marknadsandelar när läkemedlet eventuellt når marknaden.
- Licensavtal väntas ingås innan Klinisk Fas 2
För närvarande befinner sig Apta-1 i pre-klinisk fas och genomför bland annat toxstudier och säkerhetsstudier. När det finns resultat från kliniska studier, exempelvis Klinisk Fas 1, förväntas potentiella licenstagare få upp ögonen för Apta-1 vilket möjliggör licensavtal. Analyst Group estimerar att Klinisk Fas 1 slutförs under 2021 och vid goda resultat väntas Aptahem skriva under ett licensavtal i slutet av år 2021, vilket förväntas underlätta fortsatta kliniska studier och utgör en tydlig värdedrivare.
- Licensmodell leder till lägre risk
Givet att Apta-1 går vidare till kliniska studier kommer kapitalbehovet öka och för att kunna finansiera studierna förväntas Aptahem sluta licensavtal för Apta-1 innan Klinisk Fas 2 inleds. Genom licensavtal kan Aptahem få hjälp med finansieringen av studier och utveckling, bland annat genom upfront- och milstolpsbetalningar. Dessutom blir kostnaderna lägre vid kommersialisering eftersom Aptahem då slipper försäljningskostnader etc.
- I ett Base scenario värderas Aptahem till 5,5 kr
Med tanke läkemedelsbranschen karaktärsdrag, kan det tänkas att ett avtal om licensiering sker antingen under den pre-kliniska fasen, alternativt under Klinisk Fas 2. Detta då det rent statistiskt har visat sig att avtal av denna typ är ovanligare att slutas under Klinisk Fas 1. Utifrån gjord riskjusterad kassaflödesmodell, värderas Aptahem till ett nuvärde om 5,5 kr per aktie i ett Base scenario.
8
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Aptahems Q3-rapport
2023-10-30
Aptahem har publicerat bolagets rapport för tredje kvartalet 2023 där följande är vår uppföljande kommentar.
Aptahem meddelade under sommaren att de blev rekommenderade ytterligare analys hänförligt till den pågående dubbel-blinda randomiserade placebokontrollerade fas 1a-studien på friska frivilliga för att öka förståelsen av Apta-1s verkningsmekanism. Det innebar att studien tillfälligt pausades.
Under mitten av september rapporterade Aptahem intressanta resultat från de ytterligare analyserna av Apta-1s verkningsmekanism. Innan nyheten kommunicerades såg vi detta som en potentiellt kortsiktig värdedrivare och trigger i aktien, vilken också realiserade där aktien steg med som högst 51 % på nyheten. Efter det har dock aktien fortsatt rört sig i en konsoliderad fas och handlats runt 0,20 kr – detta trots att Aptahem också meddelat att Apta-1, även i de kompletterande analyserna, visat på god säkerhet. Detta är något vi menar utgör en bra förutsättning för att fas 1-studien ska kunna återupptas inom kort. Likt pressmeddelandet från mitten av september anser vi även att ett meddelande om återupptagen studie kan utgöra en kortsiktig trigger i aktien.
Om rapporten
Sett till Q3-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till 2,7 MSEK (2,8) vilket därmed är i linje med Q3-22. Vid en jämförelse även med föregående kvartal (Q2-23), där rörelsekostnader uppgick till 3,1 MSEK, är det tydligt att Aptahem fortsätter att agera med en god kostnadskontroll, vilket är mycket viktigt i nuvarande utvecklingsskede. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q3-23 till 2,9 MSEK, vilket kan jämföras med 5,8 MSEK vid utgången av Q2-23 (vilket dock var precis innan likviden om 6,1 MSEK från företrädesemissionen hade inbetalts). Under årets tredje kvartal uppvisade bolaget en operativ kapitalförbrukning (s.k. burn rate) om 3,0 MSEK/månad, vilket är väsentligt högre än under föregående kvartal (Q2-23) då denna uppgick till 1,1 MSEK/månad. Den huvudsakliga förklaringen är ett ökat utflöde av rörelsekapital hänförligt till en minskning av leverantörsskulder från 7,5 MSEK vid utgången av juni till 0,9 MSEK vid utgången av september. Aptahem har således betalat leverantörsfordringar motsvarande 6,6 MSEK under Q3-23, vilket därmed får en stor påverkan på bolagets kapitalförbrukning under mätperioden. Med det sagt, och med hänsyn till den befintliga balansräkningen, räknar vi med att Aptahem efter utgången av september har uppvisat en betydligt lägre burn rate än under Q3-23.
Med anledning av den presenterade Q3-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på Aptahems Q2-rapport
2023-08-31
Aptahem har publicerat bolagets rapport för andra kvartalet 2023 där följande är vår uppföljande kommentar.
Aptahem meddelade under sommaren att de blivit rekommenderade ytterligare analys hänförligt till den pågående dubbel-blinda randomiserade placebokontrollerade fas 1a-studien på friska frivilliga för att öka förståelsen av Apta-1s verkningsmekanism. Detta innebar att studien tillfälligt pausades. Under studiens gång har intressanta fynd gjorts och efter att ha granskat data från dessa rekommenderade datagranskningskommittén att ytterligare analyser bör utföras. Detta kan verka oroväckande men är de facto en helt naturlig del i genomförandet av en klinisk studie – särskilt med tanke på hur pass unik Apta-1 är som läkemedelskandidat.
De fynd som har gjorts är hänförliga till att vid varje upptrappning av doser i kohort 1 till 4 som har genomförts så har tecken kunnat ses på att Apta-1 har påverkat fler markörer än vad som kunnat ses i tidigare djurstudier. Enligt Aptahem ser bolaget inga tecken på att studien inte skulle kunna fortsätta och att detta snarare handlar om en ren säkerhetsåtgärd och att det samtidigt ger ett bra tillfälle för Aptahem att få än djupare förståelse för hur Apta-1 fungerar i människa. Givet att studien får ”grönt ljus” att fortsätta, ser vi detta som en potentiell värdedrivare i aktien på kort sikt.
Om rapporten
Sett till Q2-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till 3,1 MSEK (2,9) vilket i sig endast är en marginell ökning jämfört med Q2-22. Med tanke på att Aptahem sedan slutet av 2022 befinner sig i klinisk fas blir dock en direkt jämförelse med Q2-22 inte helt lämpligt – med tanke på att Aptahem då inte befann sig i klinik. Gör vi istället en jämförelse med föregående kvartal (Q1-23) ser vi att det kvartalets rörelsekostnader uppgick till 3,2 MSEK. Därmed anser vi inte att kostnadsbasen har ”stuckit ut” på ett avvikande sätt under årets andra kvartal, utan tvärtom att Aptahem har agerat med god kostnadskontroll. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q2-23 till 5,8 MSEK, vilket kan jämföras med 9,7 MSEK vid utgången av Q1-23. Dock inkluderar detta inte den tidigare genomförda emissionen, vilken registrerades efter utgången av årets andra kvartal. Via företrädesemissionen tillfördes Aptahem 6,1 MSEK före emissionskostnader, vilka enligt tidigare PM ska ha uppgått till 2 MSEK, men där vi räknar med att de landade på omkring 1,5 MSEK med tanke på att emissionen inte blev fulltecknad och att en viss del av kostnaderna troligen var kopplade till rörlig prestation hos den finansiella rådgivaren. Under årets andra kvartal uppvisade bolaget en operativ kapitalförbrukning (s.k. burn rate) om 1,1 MSEK/månad och givet en liknande nivå även framgent, samt med hänsyn till kassan vid utgången av juni såväl som tillkommande nettolikvid från emissionen, skulle Aptahem vara finansierade tills inledningen av Q1 2024, allt annat lika.
Med anledning av den presenterade Q2-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys
Analyst Group kommenterar Aptahems emission
2023-06-14
Aptahem genomför nu en företrädesemission med teckningsperiod 14 – 28 juni.
Ansvarig analytiker från Analyst Group kommenterar emissionen:
”Den kliniska fasen med Apta-1 fortsätter enligt plan och för att kunna fortsätta hålla ett högt tempo i det kliniska arbetet ska Aptahem under juni fylla på kassan via en företrädesemission, vilket som högst kan inbringa 28 MSEK. Utifrån nuvarande estimat samt tillämpade värderingsantaganden i vår senaste analysuppdatering från maj 2023 upprepar vi vårt motiverade nuvärde om 270 MSEK (270) i ett Base scenario. Med hänsyn till den kapitalstruktur som kommer att gälla efter att den pågående företrädesemissionen avklarats, där vi antar full teckning, översätts detta till ett motiverat värde per aktie om 0,97 kr. Detta är i termer av värde per aktie lägre än i vår analys från i februari, vilket dock enbart är en teknisk justering till följd av ett ökat antal aktier efter företrädesemissionen, då vi som nämnt behåller vårt tidigare motiverade bolagsvärde i absoluta tal om 270 MSEK för Aptahem. Detta kan även ställas i relation till pre money-värderingen om 42 MSEK, och en post money-värdering 70 MSEK, givet full teckning. Det innebär samtidigt att nuvarande nivåer, enligt oss, fortsatt bjuder in till en attraktiv risk/reward för investerare som letar efter ett undervärderat pharma-bolag som fortsätter uppvisa kliniska framsteg.”, säger ansvarig analytiker.
Kommentar på Aptahems Q1-rapport
2023-05-12
Aptahem har publicerat sin rapport för första kvartalet 2023 där följande är vår uppföljande kommentar.
Aptahem fortsätter sitt kliniska arbete enligt plan, men trots att flera milstolpar har kunnat bockas av under de senaste månaderna handlades aktien ned till nivåer omkring 0,35 kr i slutet av april, motsvarande ett Market Cap omkring 59 MSEK. Kort därefter meddelade Aptahem att de avser att genomföra en företrädesemission under juni, vilket av naturliga skäl fick aktien att vandra nedåt ytterligare. I skrivande stund värderas Aptahem till omkring 40 MSEK pre-money, d.v.s. innan företrädesemissionen, vilket är den lägsta nivån sedan toppen i augusti 2022 då bolagsvärdet var omkring 95 MSEK.
I vår mening är detta märkligt utifrån ett rent fundamentalt perspektiv, där vi fortsatt anser att bolagets värdering rimligen borde korrelera med de framgångar Aptahem har kunnat meddela gällande den kliniska studien. Det innebär samtidigt att nuvarande nivåer, enligt oss, fortsatt bjuder in till en attraktiv risk/reward för investerare som letar efter ett undervärderat pharma-bolag som fortsätter uppvisa kliniska framsteg.
Om rapporten
Sett till Q1-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till 3,2 MSEK (2,6) vilket i sig är en ökning jämfört med Q1-22. Med tanke på att Aptahem sedan slutet av 2022 befinner sig i klinisk fas blir dock en direkt jämförelse med Q1-22 inte helt lämpligt – med tanke på att Aptahem då inte befann sig i klinik. Gör vi istället en jämförelse med föregående kvartal (Q4-22) ser vi att det kvartalets rörelsekostnader uppgick till 4,4 MSEK, förvisso något belastade av emissionsrelaterade engångskostnader. Likväl anser vi inte att kostnadsbasen har ”stuckit ut” på ett avvikande sätt under årets tre första månader. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q1-23 till 9,7 MSEK, vilket kan jämföras med 20,2 MSEK vid utgången av Q4-22, varpå den totala kapitalförbrukningen under de tre inledande månaderna under 2023 uppgick till -3,5 MSEK/månad, att jämföra med -2,1 MSEK/månad under föregående kvartal (Q4-22), justerad för den tidigare emissionen. Kapitalförbrukningen har således ökat – vilket vi också hade räknat med. Aptahem är i en klinisk fas och det innebär att bolaget ådrar sig högre kostnader, vilket är helt naturligt i ett sådant skede och nödvändigt för att det kliniska arbetet ska kunna fortsätta att gå framåt.
Stärker kassan under juni
Under inledningen av maj meddelade Aptahem att de avser att genomföra en företrädesemission under juni vilken kan inbringa som högst 28 MSEK före emissionskostnader. Följande är vad nettolikviden om 26 MSEK avses användas till:
Den första delen av Aptahems kliniska studie, fas 1a, beräknas vara klar redan till sommaren. När denna del är avslutad och en preliminär rapport finns på plats är planen att påbörja en fas 1b-studie. Fas 1a är den obligatoriska delen där Apta-1 testas i friska frivilliga för säkerhet och tolerabilitet, d.v.s. om Apta-1 är säker att använda i människa. I fas 1b-studien kommer Apta-1 att administreras som behandlande i stället för att ges i förebyggande syfte vilket kan ses som ett mer realistiskt sätt att efterlikna en riktig behandling vid en skarp, akut situation. Detta är möjligt då Apta-1 har en så pass god säkerhetsprofil, varför läkemedelsmyndigheten har godkänt detta. Fas 1b-studien kommer därmed innebära att friska frivilliga stimuleras med ett toxin som får en lätt inflammatorisk förhöjning i kroppen, varpå det kan dokumenteras hur Apta-1 fungerar. Det kommer ge ett första svar på potentialen i Apta-1 (ett tidigt Proof of Concept), vilket i ett nästa steg kan underlätta att gå in i klinisk fas 2, såväl som att föra argumentation mot potentiella partners.
Med anledning av den presenterade Q1-rapporten och kommande företrädesemissionen kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på Aptahems Q4-rapport
2023-02-15
Aptahem har publicerat bolagets rapport för fjärde kvartalet 2022. Följande är vår kommentar kring rapporten, vår syn på nuvarande värdering samt en intressant jämförelse med ett franskt bioteknikbolag.
Under inledningen av året handlades Aptahems aktie upp till som högst 0,51 kr, motsvarande en Market Cap om 85 MSEK för Aptahem. Sedan dess har bolaget bland annat kommunicerat att den andra doskohorten, vilken påbörjades under januari 2023, i den kliniska fas 1-studien avseende Apta-1 har genomförts och blivit godkänd av den nederländska etikkommittén. Studien fortlöper således enligt plan och etikkommittén har gett sitt godkännande till att Aptahem kan gå vidare till nästa doskohort, ett arbete som påbörjades den 14 februari. Trots att ytterligare milstolpar därmed kunnat bockas av under februari, har aktien handlats ned till nivåer omkring 0,40 kr, motsvarande ett Market Cap för Aptahem omkring 67 MSEK. Vi menar att detta är märkligt utifrån ett rent fundamentalt perspektiv, där vi anser att bolagets värdering rimligen borde korrelera med de framgångar Aptahem har kunnat meddelade gällande den kliniska studien. Det innebär samtidigt att nuvarande nivåer, enligt oss, bjuder in till en attraktiv risk/reward för investerare som letar efter ett undervärderat pharma-bolag i klinisk fas.
En intressant ”peer” i Frankrike
Det franska bioteknik-bolaget Abionyx Pharma meddelade under inledningen av 2023 att deras läkemedelskandidat CER-001 uppvisat positiva resultat i en klinisk fas 2a-studie gällande behandling av sepsispatienter som befinner sig i riskzonen för att drabbas av akut njurskada. Studien inkluderade 20 patienter och med hänsyn till utfallet har Abionyx Pharma den data de behöver för att gå vidare i sitt kliniska arbete avseende CER-001. Nyheten finns att läsa i sin helhet via följande länk.
Abionyx Pharma befinner sig således längre fram i sitt kliniska arbete kring CER-001 än vad Aptahem gör med Apta-1, vilket troligen är delar av förklaringen till varför Abionyx värderas till omkring 650 MSEK i skrivande stund. Två bolag som befinner sig i olika skeden i sina kliniska studier ska rent logiskt värderas olika, samtidigt som vi menar att Abionyx nuvarande värdering kan illustrera den värderingspotential som kan bli aktuell för Aptahem givet fortsatta framgångar i det kliniska arbetet med Apta-1.
Om rapporten
Sett till själva Q4-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -4,4 MSEK (-6,4), vilket i sig är en minskning jämfört med Q4-21. Vi förtydligar dock, likt vi skrivit tidigare, att Aptahem inom ramen för K3-regelverket tidigare år kostnadsfört forsknings- och utvecklingskostnader löpande. Då utvecklingen av Apta-1 gick in i en ny fas under Q1-22 har beslut tagits att istället aktivera utvecklingskostnaderna från och med första kvartalet 2022. Beslutet avser utvecklingskostnader från och med Q1-22, och får därför ingen retroaktiv effekt, varför en jämförelse mellan rörelsekostnaderna under Q4-22 och Q4-21 inte blir helt jämförbara. För att ur en finansiell synvinkel bedöma Aptahems utveckling kvartal till kvartal är därför kassaflödet, snarare än resultaträkningen, fortsatt den mest relevanta måttstocken.
Vid utgången av Q4-22 uppgick kassan till ca 20,2 MSEK, vilket kan jämföras med 19,2 MSEK vid utgången av Q3-22. Under december stärktes bolagets kassa genom den tidigare genomförda företrädesemissionen. Sett till kapitalförbrukningen under de tre avslutande månaderna 2022 uppgick Aptahems operativa burn rate före finansieringsverksamheten till -2,1 MSEK/månad, att jämföra med -1,6 MSEK/månad under föregående kvartal (Q3-22). Kapitalförbrukningen ökade således marginellt under slutet av år 2022, vilket troligen kan förklaras av den nämnda företrädesemissionen som Aptahem genomförde under november/december. Vi är därmed av åsikten att Aptahem rent operativt fortsätter att uppvisa en god kostnadskontroll.
Vi har i samband med Q4-rapporten även intervjuat VD Mikael Lindstam, intervjun finns att se i sin helhet via följande länk
Med anledning av den presenterade Q4-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på Aptahems Q3-rapport
2022-11-08
Aptahem har publicerat sin delårsrapport för tredje kvartalet 2022. Följande är vår kommentar kring rapporten, samt en sammanfattning kring bolagets nuläge.
Aptahem kommer allt närmare vad som kan bli den största milstolpen i bolagets historia – att lämna den pre-kliniska utvecklingsdelen och ta steget in i de första kliniska studierna för Apta-1. Den 19 september lämnade Aptahem in sin ansökan till läkemedelsmyndigheten och den centrala etiska kommittén i Nederländerna. Enligt vad som framgick i samma pressmeddelande har myndigheten och den etiska kommittén högst 60 dagar på sig att återkomma med ett besked, d.v.s. om ett godkännande kan ges för att påbörja studieaktiviteterna.
”Aptahem är närmare än någonsin att påbörja den kliniska fas 1-studien för Apta-1 – att lämna det pre-kliniska skedet och ta steget in i klinik ser vi fortsatt som en mycket stark värdedrivare. Det ska inte heller glömmas bort att Aptahem fortsätter att föra dialoger med tänkbara partners och givet att bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklingsprogrammet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, står vi fast vid att ett sådant partneravtal mycket väl kan komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group
Hur den kliniska studien är tänkt att utformas
Studien ska bestå av två delar:
Sepsis bedöms vara den tredje största dödsorsaken i västvärlden. Dessa patienter saknar idag läkemedel som påverkar den livshotande samverkan mellan koagulations- och inflammationssystemet och behandlas endast med understödjande behandlingar och antibiotika. Det kliniska behovet resulterar i stora ekonomiska konsekvenser där bara i USA detta uppgår till 14,6 miljarder dollar årligen. Aptahems mål är att utveckla Apta-1 till en behandling av akuta, livshotande sjukdomstillstånd där koagulation och inflammation samverkar, såsom i exempelvis sepsis. I dagsläget saknas en sådan behandling och det medicinska behovet är mycket stort då ungefär 50 miljoner människor årligen drabbas globalt varav cirka 11 miljoner dör.
Sett till själva Q3-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -2,7 MSEK (-5,2), vilket i sig är en minskning jämfört med Q3-21. Här ska det dock förtydligas, likt vi skrivit i vår tidigare analys från i augusti, att Aptahem, inom ramen för K3-regelverket, tidigare kostnadsfört forsknings- och utvecklingskostnader löpande. Då utvecklingen av Apta-1 gick in i en ny fas under Q1-22 har beslut tagits att istället aktivera utvecklingskostnaderna från och med första kvartalet 2022. Beslutet avser utvecklingskostnader från och med Q1-22, och får därför ingen retroaktiv effekt, varför en jämförelse mellan rörelsekostnaderna under Q3-22 och Q3-21 inte blir helt jämförbara. För att ur en finansiell synvinkel bedöma Aptahems utveckling kvartal till kvartal är därför kassaflödet, snarare än resultaträkningen, fortsatt den mest relevanta måttstocken.
Vid utgången av Q3-22 uppgick kassan till ca 19,2 MSEK, vilket kan jämföras med 23,9 MSEK vid utgången av Q2-22, och under juli – september uppgick Aptahems operativa kapitalförbrukning före finansieringsverksamheten, s.k. burn rate, till -1,6 MSEK/månad, att jämföra med vårt estimat om -2 MSEK/månad. Vi ser såklart positivt på att Aptahem har drivit verksamheten framåt på ett kostnadseffektivt vis under årets tredje kvartal.
En tydlig värdedrivare i närtid är den förväntade återkopplingen från läkemedelsmyndigheten och den etiska kommittén i Nederländerna. Med hänsyn till hur andra läkemedelsbolag som befinner sig i klinik värderas, borde ett godkännande för att inleda det kliniska arbetet med Apta-1 rent fundamentalt öka Aptahems bolagsvärde, vilket i skrivande stund uppgår till 73 MSEK.
Med anledning av den presenterade Q3-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på Aptahems Q2-rapport
2022-08-25
Den 25 augusti 2022 publicerade Aptahem sin delårsrapport för andra kvartalet 2022. Följande är vår kommentar kring rapporten, samt en sammanfattning av ett urval intressanta nyheter under de senaste veckorna och månaderna.
- Aptahem har genomfört flertalet partneringmöten på BIO International Convention 2022 i San Diego, samt ett vetenskapligt samarbetsmöte, på plats i Toronto. Aptahem skriver att partneringmötena med nya som gamla bekanta var ” […] riktigt intressanta och än mer så då detta var första eventet på flera år vilket man kände i luften från intensitet och intresse. […]. Vi tar med oss ett antal förfrågningar hem som vi odlar vidare i fortsatta diskussioner.”
- Aptahem har ingått avtal med internationell klinisk CRO för fas 1-studier. Detta avtal följer det uppstartsavtal som ingicks i början av året vilket gör att Aptahem kan färdigställa all dokumentation samt starta Fas 1-studierna enligt plan.
- Har ingått nytt konsortium med finansiering från KK Stiftelsen vars syfte är att utvärdera nya behandlingar för att minska inflammation vid hjärt-kärlsjukdomar och bröstcancer.
- Har färdigställt GMP-certifierad Apta-1 inför kliniska prövningar. I pressmeddelandet framgick det bland annat att Aptahems partner, LGC Biotechnologies, har förbättrat processparametrarna och därmed erhållit en effektivare CoGs (Cost of Goods), vilket i sig är positivt, samt innebär att för en utomstående part, t.ex. vid ett partnerupplägg ännu mer attraktivt. Dessutom visade utfallet att mängden tillverkad Apta-1 översteg målen med 20 % tack vara de förbättrade processparametrarna.
- GLP toxikologistudien blev final under perioden och den mer än 6000 sidor långa rapporten bekräftar tidigare kommunicerad god säkerhet och tolarabilitet. I och med denna finalisering är det pre-kliniska programmet avslutat m.h.t. de regulatoriska kraven för Apta-1
Sett till själva Q2-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -2,9 MSEK (-4,7), vilket i sig är en minskning jämfört med Q2-21. Här ska det dock förtydligas, likt vi skrivit i vår tidigare analys från i maj, att Aptahem, inom ramen för K3-regelverket, tidigare kostnadsfört forsknings- och utvecklingskostnader löpande. Då utvecklingen av Apta-1 gick in i en ny fas under Q1-22 har beslut tagits att istället aktivera utvecklingskostnaderna från och med första kvartalet 2022. Beslutet avser utvecklingskostnader från och med Q1-22, och får därför ingen retroaktiv effekt, varför en jämförelse mellan rörelsekostnaderna under Q2-22 och Q2-21 inte blir helt jämförbara. För att ur en finansiell synvinkel bedöma Aptahems utveckling Q-Q blir därför kassaflödet, snarare än resultaträkningen, den mest relevanta måttstocken.Vid utgången av andra kvartalet 2022 uppgick kassan till ca 24 MSEK, vilket kan jämföras med 40 MSEK vid utgången av Q1-22, och under april – juni uppgick Aptahems operativa kapitalförbrukning före finansieringsverksamheten, s.k. burn rate, till -8,3 MSEK/månad, vilket är en ökning mot föregående kvartal (Q1-22). Den huvudsakliga förklaringen till ökningen under Q2-22 återfinns i bolagets balansräkning, där posten ”Leverantörsskulder” har minskat från 16,5 MSEK vid utgången av Q1-22 till 0,9 MSEK vid utgången av Q2-22, d.v.s. en minskning om 15,6 MSEK. Detta belastar således rörelsekapitalet, vilket vi även kan se i kassaflödet i Q2-rapporten. I vår tidigare analys gjorde vi ett antagande om att dessa leverantörsskulder skulle betalas tills senast utgången av 2022, vilket således redan blivit avklarat. Framgent, under de närmaste månaderna, räknar vi därför med en lägre burn rate relativt Q2-22. Givet en burn rate om -2 MSEK/månad i genomsnitt skulle Aptahem vara finansierade tills omkring mitten av H1 2023, allt annat lika.
Nästa viktiga milstolpe för Aptahem är att skicka in ansökan om att få starta den första kliniska studien med Apta-1. I och med de förtydligande på Apta-1s verkningsmekanism och kommande kliniska studier samt de milstolpar som Aptahem hittills uppnått, bör bolaget även kunna stärka intresset för potentiella partnerskap.
Med anledning av den presenterade Q2-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.
Kommentar på Aptahems Q1-rapport
2022-05-25
Den 19 maj 2022 publicerade Aptahem sin delårsrapport för första kvartalet 2022. Följande är vår kommentar kring rapporten, samt en sammanfattning av ett urval intressanta nyheter under de senaste veckorna och månaderna.
- Aptahem har ingått avtal med internationell klinisk CRO för fas 1-studier. Detta avtal följer det uppstartsavtal som ingicks i början av året vilket gör att Aptahem kan färdigställa all dokumentation samt starta Fas 1-studierna enligt plan.
- Har ingått nytt konsortium med finansiering från KK Stiftelsen vars syfte är att utvärdera nya behandlingar för att minska inflammation vid hjärt-kärlsjukdomar och bröstcancer.
- Har färdigställt GMP-certifierad Apta-1 inför kliniska prövningar. I pressmeddelandet framgick det bland annat att Aptahems partner, LGC Biotechnologies, har förbättrat processparametrarna och därmed erhållit en effektivare CoGs (Cost of Goods), vilket i sig är positivt, samt innebär att för en utomstående part, t.ex. en partner, blir ett partnerupplägg ännu mer attraktivt. Dessutom visade utfallet att mängden tillverkad Apta-1 översteg målen med 20 % tack vara de förbättrade processparametrarna.
- Har fått Patentfamilj 2 godkänd i Japan, vilket betyder att Apta-1 har ett starkt terapeutiskt skydd som potentiell behandling för sjukdomstillstånd som bland annat orsakas av inflammation, koagulation och/eller organsvikt i Japan, vilket är en marknad som vi bedömer som strategiskt viktig ur ett affärsmässigt perspektiv. Skyddet sträcker sig fram till och med 2038.
- En intressant artikel har, med stöd av oberoende aktieägare, publicerats i SvDs Näringslivsbilaga som på ett bra sätt beskriver hur Apta-1 skulle kunna bidra till en bättre vård och rädda liv. Läs den fullständiga artikeln här.
Färsk bolagsintervju publicerad idag
I samband med dagens delårsrapport för första kvartalet 2022 har Aptahem närvarat i Nyhetsbyrån Direkts studio tillsammans med oss på Analyst Group, för en bolagsintervju med VD Mikael Lindstam. Se hela intervjun här.
Sett till själva Q1-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -2,6 MSEK (-12,2), vilket är en kraftig minskning jämfört med Q1-21. Här ska det dock förtydligas, likt vi skriver i vår uppdaterade analys från den 25 maj 2022, att Aptahem, inom ramen för K3-regelverket, tidigare kostnadsfört forsknings- och utvecklingskostnader löpande. Då utvecklingen av Apta-1 gick in i en ny fas under Q1-22 har beslut tagits att istället aktivera utvecklingskostnaderna från och med första kvartalet 2022. Beslutet avser utvecklingskostnader från och med Q1-22, och får därför ingen retroaktiv effekt, varför en jämförelse mellan rörelsekostnaderna i Q1-22 och Q1-21 inte blir helt jämförbara. För att ur en finansiell synvinkel bedöma Aptahems utveckling Q-Q framgent blir därför kassaflödet, snarare än resultaträkningen, den mest relevanta måttstocken. Vid utgången av första kvartalet 2022 uppgick kassan till ca 40 MSEK, vilket kan jämföras med 46 MSEK vid utgången av Q4-21, och under årets tre första månader uppgick därmed Aptahems kapitalförbrukning, s.k. burn rate, till -2 MSEK/månad. Efter perioden, under april, nyttjades 92 % av teckningsoptionerna av serie TO7 vilket tillförde Aptahem ca 9,1 MSEK och således stärkte kassan ytterligare. För att härleda en uppskattning om hur länge Aptahems befintliga kassa räcker utgår vi från en genomsnittlig burn rate om -2 MSEK/månad framgent, samt att vi, utöver detta, gör ett antagande om att de befintliga leverantörsskulderna om ca 16,5 MSEK vid utgången av mars ska betalas tills senast utgången av 2022, vilket således ger en högre kapitalförbrukning per månad fram till dess. Med hänsyn till detta skulle Aptahem vara finansierade tills sommaren 2023, allt annat lika.
Avslutande ord
Med hänsyn till senaste tidens positiva nyheter och att Aptahem, likt tidigare, fortsätter att hålla sin tidslinje för Apta-1, är det anmärkningsvärt att bolagsvärdet inte har följt med. I skrivande stund värderas Aptahem till ett Market Cap om ca 53 MSEK, vilket med hänsyn till en nettokassa om 40 MSEK (bolaget är skuldfritt), motsvarar ett Enterprise Value (EV) om 13 MSEK. För ett bolag som har halva foten in i en klinisk Fas-1 studie, anser vi fortsatt att det finns mer att hämta i aktien. Samtidigt bör en investerare vara medveten om att Aptahem kommer att gå in i en period med högre rörelsekostnader, som en naturlig del i det kliniska arbetet, vilket är helt normalt.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem
Kommentar på Aptahems Q4-rapport
2022-02-10
Idag den 10 februari 2022 publicerade Aptahem sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021. Följande är vår kommentar kring rapporten, samt en sammanfattning kring intressanta nyheter från den inledande delen av år 2022.
Aptahem har sedan januari i år kommunicerat ett flertal positiva nyheter, där vi ser tydliga tecken på att bolaget genomfört viktiga strategiska satsningar för att stärka upp organisationen och förbereda sig för att gå in i klinisk fas under året:
- Karin Aschan har anlitats som Regulatory Affairs Director (RAD). Karin har i tidigare roller arbetat med ett flertal internationella projekt inom både Europa och USA i alla kliniska faser. Hon har även ansvarat för registrering av ett läkemedel inom EU hos den europeiska läkemedelsmyndigheten European Medicines Agency (EMA).
- Maria Ekblad har tillträtt som ny operativ chef (COO). Maria har lång och gedigen erfarenhet från läkemedelsindustrin där hon haft ledande befattningar inom både preklinisk och klinisk läkemedelsutveckling.
- Thomas Rupp har utsetts till CMC Director i bolaget. Thomas har varit knuten till Aptahem under flera år i rollen som aptamerexpert, men tar nu även rollen som CMC Director.
Aptahem har dessutom ingått ett uppstartsavtal med en internationell klinisk CRO för fas 1-studien med Apta-1. Att lämna det pre-kliniska skedet och ta steget in i klinik ser vi som en potentiellt stark värdedrivare i aktien under 2022. Det ska inte heller glömmas bort att Aptahem fortsätter att föra dialoger med tänkbara partners och givet att bolaget kan leverera och passera milstolpar i utvecklingsprogrammet för Apta-1, och därmed öka attraktiviteten för projektet, kan mycket väl ett sådant partneravtal komma att bli ytterligare en värdedrivare under kommande kvartal.
Med hänsyn till detta och nämnda positiva nyheter som har kommunicerats under de senaste veckorna, samt att Aptahem, likt tidigare, fortsätter att hålla sin tidslinje för Apta-1, är det anmärkningsvärt att bolagsvärdet inte har följt med. I skrivande stund värderas Aptahem till ett Market Cap om ca 71 MSEK, vilket med hänsyn till en nettokassa om 46 MSEK (bolaget är skuldfritt), motsvarar ett Enterprise Value (EV) om 25 MSEK. För ett bolag som har halva foten in i en klinisk fas-1 studie, anser vi att det finns mer att hämta i aktien. Samtidigt bör en investerare vara medveten om att Aptahem kommer att gå in i en period med högre rörelsekostnader, som en naturlig del i det kliniska arbetet, vilket är helt normalt. Vid utgången av december 2021 uppgick kassan till 46 MSEK, och framgent kommer Aptahem att vara i behov av ytterligare externt kapital för att fortsätta arbetet med Apta-1. En viktig parameter på vägen blir därför de cirka 31 miljoner teckningsoptionerna av serie TO7 som finns utestående, vilka som högst kan tillföra Aptahem 54 MSEK under mars/april 2022, givet fullt nyttjande och att teckningskursen blir 1,40 kr/aktie.
För att avslutningsvis säga något även om själva Q4-rapporten, där vårt fokus primärt låg på kostnadssidan, kan vi konstatera att Aptahem även under den avslutande delen av 2021 har utvecklats med god kostnadskontroll. Under Q4-21 uppgick nämligen de totala rörelsekostnader till -6,4 MSEK (-13,2), vilket således är betydligt lägre mot jämförbart kvartal 2020.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem
Kommentar på Aptahems Q3-rapport
2021-11-12
Igår den 11 november 2021 publicerade Aptahem sin delårsrapport för tredje kvartalet 2021. Följande är vår sammanfattade kommentar.
Under Q3-21 uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -5,2 MSEK (-4,2), vilket således är i nära linje med jämförbart kvartal 2020, såväl som föregående kvartal i år då kostnadsbasen uppgick till -4,7 MSEK. Vi ser således positivt på att Aptahem under årets tredje kvartal har utvecklats med god kostnadskontroll.
Via den tidigare genomförda företrädesemissionen har Aptahem fyllt på sin kassa rejält, vilken vid utgången av september uppgick till 53,3 MSEK, att jämföra med ca 18,4 MSEK vid utgången av juni. Justerat för kapitalanskaffningen uppgick Aptahems kapitalförbrukning, s.k. burn rate, under tredje kvartalet till enbart -1,8 MSEK/månad. Genom att ställa detta i relation till årets sex första månader (Q1-21 + Q2-21), då bolaget uppvisat en burn rate om -4,2 MSEK/månad i genomsnitt, stärker detta ytterligare vår åsikt om att Aptahem har utvecklats mycket kostnadseffektivt under inledningen av hösten 2021.
Samtidigt som det såklart är viktigt att inte låta kostnadsbasen skena iväg, rör sig Aptahem närmare och närmare att ta steget in i klinik. Detta kommer att innebära att bolaget kommer ådra sig högre kostnader, vilket är helt naturligt i ett sådant skede och nödvändigt för att den kliniska fasen ska kunna genomföras. Vi räknar således även med att Aptahem kommer att behöva, vid något tillfälle i framtiden, resa ytterligare externt kapital. Ett bidragande tillskott på vägen kan dock komma från de cirka 31 miljoner teckningsoptionerna av serie TO7 som finns utestående, vilka som högst kan tillföra Aptahem 54 MSEK under mars/april 2022, givet fullt nyttjande och att teckningskursen blir 1,40 kr/aktie.
Omotiverat tapp i aktien
Sedan företrädesemissionen avslutades under september har Aptahems aktie fallit med närmare 40 %, vilket innebär att börsvärdet (Market Cap) nu uppgår till 86 MSEK i skrivande stund, med ett Enterprise Value (EV) om endast 33 MSEK. Parallellt med att vi har bevittnat den negativa kursutvecklingen har Aptahem kommunicerat flertalet framsteg, exempelvis; godkänd patentfamilj 2 i Europa och USA, GLP-programmet påvisade ingen toxicitet hos Apta-1, spännande studieresultat från Örebro, positiva resultat från Toronto-samarbetet m.m. Vi menar därför att nuvarande bolagsvärde av Aptahem är omotiverat. En tänkbart förklarande faktor till senaste tidens kursutveckling kan vara hänförlig till att de garanter som fick teckna 40 % av tidigare nämnd företrädesemission, pressat kursen. Om detta stämmer, skulle det också kunna antas att denna kurspress bör minska i närtid, vilket skapar utrymme för en positivare utveckling om Aptahem verksamhetsmässigt kan fortsätta utvecklas enligt plan.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Kommentar på Aptahems Q1-rapport
2021-05-21
Igår den 20 maj 2021 publicerade Aptahem sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Följande är vår sammanfattade kommentar.
Under Q1-21 uppgick bolagets totala rörelsekostnader till -12,2 MSEK (-3,0), vilket rent procentuellt är en kraftig ökning mot Q1-20. Samtidigt ska det sägas att Aptahem är i ett helt annat läge idag än vad de var för ett år sedan, vilket gör att en jämförelse mellan Q1-21 och Q1-20 rakt av blir missvisande. Om vi istället gör en jämförelse med rörelsekostnaderna under föregående kvartal (Q4-20) om -13,3 MSEK, minskade faktiskt kostnaderna jämförelsevis under Q1-21 med 1,1 MSEK. Vi ser således positivt på att Aptahem under årets första kvartal har utvecklats med god kostnadskontroll.
Vid utgången av första kvartalet uppgick kassan till ca 14,8 MSEK, vilket kan jämföras med ca 28,6 MSEK vid utgången av Q4-20. Under första kvartalet 2021 uppgick därmed bolagets kapitalförbrukning, s.k. burn rate, till ca -4,6 MSEK/månad. Viktigt att poängtera är dock att första kvartalet har belastats med kostnader hänförliga till inköp av substans, såväl som kostnader för toxikologistudien. Under april stod det klart att Aptahem, via TO5 och en nyttjandegrad om ca 95 %, tillfördes en nettolikvid om ca 15 MSEK, vilket således har stärkt kassan väsentligt efter utgången av första kvartalet. Med hänsyn till detta, samt ett antagande om en något lägre kapitalförbrukning motsvarande -3 MSEK/månad framgent, skulle Aptahem vara finansierade tills inledningen av Q1-22, allt annat lika. Värt att belysa är att Aptahem idag har en utestående teckningsoption i form av TO6, där teckningsperioden löper från den 16 september 2021 till den 30 september 2021, med en teckningskurs uppgående till 70 % av den volymvägda genomsnittskursen för aktien under perioden 30 augusti 2021 till den 13 september 2021, dock lägst 1,6 kronor och högst 2,2 kronor per aktie.
”Det återstår ännu några månader tills dess, och Aptahem kan komma att meddela ett antal uppnådda milstolpar dessförinnan, vilket skulle kunna bidra till en positiv värdeutveckling i aktien och således bidra till att en inlösen av optionerna blir aktuellt. Beroende på vart 70 % av VWAP landar, skulle Aptahem vid full teckning av TO6 tillföras ca 10 MSEK som lägst och ca 13 MSEK som högst, vilket skulle vara ett värdefullt kapitaltillskott för bolaget”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Att aktien har fallit med ca 33 % sedan den 29 april kan delvis härledas till pressmeddelandet om de avbrutna diskussionerna med det europeiska läkemedelsbolaget, gällande utveckling, tillverkning och distribution i Europa av Apta-1. Vi förstår att det fick aktien att tappa mark, samtidigt som vi anser att efterföljande kursfall har varit överdrivet. Enligt vad bolaget själva har kommunicerat beror den avbrutna diskussionen på att det inte gick att komma överens om vissa nyckelpunkter. I en efterföljande intervju med Aptahems ordförande framgick mer specifikt informationen att partnerna inte var överens om ersättningsnivåerna, där Aptahem från sin sida uppfattade att ersättningen inte var i paritet med bolagets, och därmed även aktieägarnas, förväntningar. I vår mening är det rimligt att Aptahem till följd av det valde att avbryta diskussionerna. Samtidigt ser vi fortfarande att samma potential kvarstår i investeringscaset, där bolagets sepsis-projekt möjliggör en indikation där det inte finns så många tillgängliga terapier på marknaden idag, och där Aptahem kommer in med en helt ny molekyl i form av Apta-1.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Analyst Group ger statusuppdatering kring Aptahem
2021-03-18
Förra veckan meddelade Aptahem att de undertecknat en icke-bindande avsiktsförklaring med ett medelstort läkemedelsbolag med huvudsäte i Europa gällande utveckling, tillverkning och distribution i Europa av Apta-1.
”Detta är ytterligare ett steg på vägen mot att realisera värdet av Apta-1. Sedan nyheten har aktien stigit med 20 % och vi ser fortsatt en högre uppsida från dagens nivåer”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Vad avsiktsförklaringen sammanfattningsvis innebär
Den undertecknade avsiktsförklaringen är icke-bindande och innefattar bland annat:
- Licensvillkor för användningsområde
- Geografiskt område
- Sublicensieringsrättigheter
- Ansvarsområden
- Kostnadsfördelning
- Utvecklingsplan
- Prissättning
- Finansiella villkor mellan parterna för Apta-1
Övergripande avser villkoren att erbjuda läkemedelsbolaget en exklusiv rätt att utveckla, tillverka och distribuera Apta-1 i europeiska länder för behandling av sepsis. Ytterligare ett av villkoren kring själva avsiktsförklaringen är att motparten har en period om fyra månader från det att avsiktsförklaringen undertecknats att förhandla exklusivt med Aptahem. Med utgångspunkt i när informationen offentliggjordes (den 9 mars 2021), sträcker sig därmed denna exklusivitet tills den 9 juli 2021. Det är viktigt att nämna att utgången av den här tidsperioden inte automatiskt betyder att dialogen stannar. Även om Aptahems och motpartens avsikt är att ingå ett licensavtal, kan det förstås ändras under processens gång och det finns inga garantier att förhandlingen utmynnar i ett bindande avtal.
Kommentar från ansvarig aktieanalytiker
”Eftersom Aptahem har haft regelbunden kontakt med motparten i över ett år och att båda parter därmed känner till varandra väl, kan det argumenteras för att förutsättningarna är goda för ett positivt utfall. Den avtalade exklusiviteten gäller under fyra månader, och även om inga garantier finns för vad utfallet kan bli, ser vi detta som en potentiellt närliggande trigger i aktien som kan infalla under våren/sommaren. Om ett licensavtal kommer på plats så skulle det högst troligt bli en stark värdedrivare. Med tanke på vad som ligger i korten anser vi att nuvarande bolagsvärdering om 110 MSEK (Market Cap), eller 1,65 kr/aktie, är för lågt givet potentialen, varför vi upprepar att vi fortsatt ser en högre uppsida från dagens nivåer”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Ytterligare ett steg har tagits på vägen mot att realisera värdet av Apta-1
Aptahems affärsmodell bygger bland annat på att utveckla läkemedelskandidater och hitta partners för licensering, för att på så vis ta läkemedel till marknaden. Strategin innebär att följande intäktskällor hänförliga till Apta-1 kan bli aktuella:
- Royalties: betalningar till Aptahem som en andel av försäljningen av läkemedlet. Detta väntas vara den primära intäktskällan givet att ett licensavtal ingås och produkten introduceras till marknaden.
- Upfront-betalningar: en engångssumma som betalas till Aptahem av licenstagaren när avtal skrivs, detta för att Aptahem ska få kapitaltillskott för den fortsatta utvecklingen.
- Milstolpsbetalningar: betalningar till Aptahem från licenstagaren vid förutbestämda milstolpar, exempelvis slutförandet av Klinisk Fas 1, Fas 2 och Fas 3 samt marknadsgodkännande.
I och med den nyligen ingångna avsiktsförklaringen har ytterligare ett steg tagits på vägen mot att realisera det både ekonomiska, såväl som humanitära, värdet av Apta-1.
Flera triggers under kommande kvartal
Nedan framgår en lista av triggers som Analyst Group bedömer kan infalla under kommande kvartal. Dessa anges, utan inbördes ordning, enligt följande:
- Start och genomförande av en Good Laboratory Practice (GLP)-reglerad toxicitetstudie, vilket är den avslutande delen av den prekliniska fasen innan klinik.
- GMP-produktion av Apta-1 så att tillräcklig mängd för klinik säkras. GMP-kampanjen startar nu under mars/april med flertalet förberedelser som löper fram till att själva GMP-produktionen påbörjas under september/oktober 2021. Leveransen av substansen beräknas ske i början av 2022, vilket är ett viktigt steg i processen för att ta Apta-1 till klinik under 2022.
- Fortsatt arbete kring regulatoriska fakta för att färdigställa den ansökningsakt som ska lämnas in till valda länders läkemedelsmyndighet.
- Färdigställandet av material för publicering i vetenskapliga artiklar.
- Resultatet från Coronavirus-studien i Kanada, samt från Aptahems övriga samarbeten.
- Färdigställandet av ett potentiellt licensavtal.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem
Kommentar på Aptahems Q3-rapport
2020-11-30
Idag den 30 november 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för tredje kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Som väntat uppgick nettoförsäljningen under Q3-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under årets tredje kvartal. En betydande del av bolagets kostnader utgörs ännu av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q3-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,8 MSEK (3,1) vilket motsvarar en minskning om ca 42 % mot jämförbart kvartal 2019 men samtidigt en ökning om 13 % från andra kvartalet 2020. Jämfört med Q2-20 bidrog det till att Aptahems totala rörelsekostnader ökade med 0,3 MSEK, från -3,9 MSEK under Q2-20 till 4,2 MSEK under Q3-20. Ökningen är dock marginell och det är även viktigt att påpeka att Aptahem under oktober genomfört en företrädesemission, vilket, även om emissionen skedde efter kvartalets utgång, i viss grad kan ha påverkat kostnadsbilden under Q3.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 12,9 MSEK vid utgången av september (Q3-20), vilket kan jämföras med 17,6 MSEK vid utgången av juni (Q2-20). Som nämnt har Aptahem efter senaste kvartalets utgång genomfört en förträdesemission, vilken tecknades till 116 % och därmed tillförde bolaget ca 32 MSEK före emissionskostnader. Aptahem har således en stark finansiell ställning idag, och via teckningsoptionerna TO5 och TO6 kan bolaget komma att tillföras ytterligare ca 17-24 MSEK före emissionskostnader respektive ca 10-13 MSEK före emissionskostnader. Sett till Aptahem burn rate uppgick denna under Q3-20 till ca -1,4 MSEK/månad, att jämföra med -1,2 MSEK/månad under Q2-20.
I och med företrädesemissionen har Aptahem säkrat finansieringen av den inledande delen av GLP-toxikologistudien, vilket är en nödvändig del av de sista pusselbitarna i den prekliniska fasen innan bolaget kan gå in i klinik. Kapitalet ger även Aptahem möjlighet att färdigställa substanstillverkningen som behövs inför de avslutande toxstudierna.
Vidare, i vår senaste analys skrev vi om potentiellt närliggande triggers i form av studieresultat från den studie som pågår vid Örebro Universitet, samt studien vid University Health Network (UHN) i Toronto. Resultaten från Örebro har dock ännu inte kommunicerats och gällande studien vid UHN så har denna drabbats av förseningar hänförliga till Covid-19. Vi kvarhåller således dessa två studier, och dess resultat, som fortsatta potentiella triggers i aktien.
I övrigt anser vi att Q3-rapporten var i linje med våra förväntningar och vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Kommentar på Aptahems Q2-rapport
2020-08-26
Idag den 26 augusti 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för andra kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
”Bättre kassaflöde än väntat och triggers att se fram emot i form av studieresultat, Aptahem har en spännande höst framför oss”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Som väntat uppgick försäljningen under Q2-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under årets andra kvartal. En betydande del av bolagets kostnader utgörs av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q2-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,6 MSEK (2,7) vilket motsvarar en minskning om ca 40 % mot jämförbart kvartal 2019 men samtidigt en ökning om 120 % från första kvartalet 2020 (förvisso då från låga nivåer). Jämfört med Q1-20 bidrog det till att Aptahems totala rörelsekostnader ökade med 0,9 MSEK, från 3,0 MSEK under Q1-20 till 3,9 MSEK under Q2-20.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 17,6 MSEK vid utgången av juni (Q2-20), vilket kan jämföras med 21,6 MSEK vid utgången av mars (Q1-20). Som vi skrev i vår senaste aktieanalys av Aptahem under maj, så hade bolaget under första kvartalet 2020 ett kraftigt förbättrat kassaflöde jämfört med föregående kvartal (Q4-19) där förklaringen var att bolagets förutbetalda kostnader som tidigare tillgångsförts i balansräkningen, till större del tillgodoräknades kassaflödet på ett positivt vis under Q1-20. Med tanke på att balansposten i Q1-rapporten blev i stort sett ”nollad”, räknade vi inte med att samma positiva effekt skulle uppstå under Q2-20. Så blev också fallet, vilket tydliggörs genom att beräkna Aptahems burn rate vilken under Q2-20 uppgick till ca -1,3 MSEK/månad, att jämföra med -0,1 MSEK/månad under Q1-20. Samtidigt hade vi estimerat en kapitalförbrukning om -2 MSEK/månad, vilket innebär att det faktiska utfallet och kassaflödet var bättre än väntat och är såklart något vi ser positivt på.
Utifrån VD-ordet kan det utläsas att det åtminstone finns två potentiella triggers att se fram emot framgent, dels i form av studieresultaten från Örebro universitet, dels studieresultaten från forskargruppen i Kanada som studerar Apta-1 i en unik coronavirus-modell. Positiva resultat från dessa studier kan komma att utgöra starka värdedrivare i aktien.
I övrigt anser vi att Q2-rapporten var i linje med våra förväntningar och att vi nu har en spännande höst att se fram emot. I VD-ordet skriver Mikael Lindstam bl.a. ”[…] Nu är det full fart framåt, och som vanligt kommer vi att hålla er informerade så fort det är möjligt i enlighet med de regelverk som följer publika bolag”.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Analyst Group kommenterar produktion i större skala av Apta-1
2020-08-12
I måndags den 10 augusti 2020 meddelade Aptahem att de inleder tillverkningen i större skala efter att LGC Bioresearch Technologies Inc. (LGC) har slutfört det processutvecklingsarbete (PU) som möjliggör en pilot-produktion i större skala av Apta-1. Aktien svarade kraftigt positivt med en uppgång på 34 % och klättrade därmed över ”3-kronor-gränsen”. Samtidigt upprepar vi att vi ser en fortsatt god uppsida till 5,5 kr i vårt Base scenario, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kort sammanfattning av nyheten:
- Den här tillverkningsomgången av Apta-1 är nu den första som körs i större skala som icke-GMP material, och är avsett att användas till GLP-toxikologiska studier.
- Det genomförda PU-arbetet gör det också möjligt att tillverka Apta-1 enligt Good Manufacturing Practice (GMP) för användning i den kommande first-in-human-studien.
- Arbetet fortsätter nu för att optimera tillverkningskostnaderna, vilket därmed resulterar i lägre bruttokostnader, och för att förbättra processarbetet ytterligare, såsom utbyte och renhet.
”Som vi tidigare underströk i vår analys från i maj, så är arbetet kring att optimera tillverkningsprocessen för att kunna klara av större kvantiteter substanser till en acceptabel kostnadsnivå mycket viktigt. Det är av stor vikt att tillverkningen kan ske kostnadseffektivt, inte minst med tanke på de betydligt större mängder som kommer att behövas i kliniska studier framgent samt att skapa starka argument mot potentiella licenstagare. Vi ser därför såklart positivt på nyheten från i måndags”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Aptahem kommer att publicera sin rapport för årets andra kvartal onsdagen den 26 augusti. Vi kommer kort därefter att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på test av Apta-1 i coronavirus-modell
2020-07-14
Den 9 juli 2020 meddelade Aptahem att de ingår ett samarbete med University Health Network i Kanada för att testa Apta-1 i en coronavirus-modell.
”Nyheten är mycket intressant och aktien svarade tydligt med en uppgång på 14 % på stängningskursen om 2,63 kr under nyhetsdagen (högsta kurs 3,10 kr). Samtidigt ser vi en fortsatt god uppsida till 5,5 kr i vårt Base scenario”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Sammanfattning av nyheten
Samarbetet syftar till att utvärdera den antikoagulanta Apta-1 som en hämmare av hyperinflammatorisk respons och en inducerare av vävnadsreparation för att potentiellt kunna behandla sjukdomen Covid-19. Forskarteamet i Kanada, som leds av professor Mingyao Liu, har utvecklat en unik in vivo coronavirus-inducerad akut lungmodell för att studera SARS med patologiska funktioner som är gemensamma för SARS och Covid-19. Det är den enda in vivo-modellen i sitt slag i världen.
Professor Liu berättar att ” […] bristen på en specifik behandling för Covid-19 kräver omfattande forskning. Den potentiella användningen av Apta-1 som en framtida behandling inger nytt hopp om att kunna bemästra den här utmaningen”.
Professor Liu är en av ledarna för en av världens främsta forskarlag för lungtransplantation, vilket gör honom väldigt kunnig och erfaren inom området för allvarliga lungskador.
Vad händer framåt?
Just nu inväntar Aptahem resultaten av hur Apta-1 verkar i den nämnda innovativa in vivo-modellen. Om utfallet är positivt kan arbetet resultera i att utveckla Apta-1 till en potentiell behandling för patienter som drabbats av virus-orsakade symptom, såsom de patienter som fått en allvarlig Covid-19. En sådan nyhet anser vi skulle utgöra en minst sagt stark värdedrivare i Aptahem-aktien, och blir således en intressant faktor att bevaka för en investerare framgent.
Kommentar på Aptahems studieresultat
2020-07-01
Den 30 juni 2020 meddelade Aptahem att i samband med en studie vid Örebro universitet, har preliminära data kunnat bekräfta Apta-1s tidigare kända antiinflammatoriska och icke-toxiska egenskaper samt kunna visa på nya upptäckter som potentiellt kan ha positiv effekt vid inflammation i blodkärl.
”Vi ser såklart positivt på att Aptahem har ännu en studie i ryggen som bekräftar Apta-1s goda egenskaper”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Bakgrund till studien
Samarbetet kring studien har skett med Cardiovascular Research Centre (CVRC) vid Örebro universitet med stöd av KK stiftelsens Prospektutlysning, där nyligen de första resultaten genererats. De preliminära data som Aptahem har tagit del av bygger på en inflammationsbaserad endotelcellsmodell (vävnaden på insidan av ett blodkärl) och en modell för att studera hur trombocyterna (blodplättarna) aggregerar. Resultaten visar att Apta-1 inte generellt påverkar trombocytaggregation vilket är en fördel eftersom trombocyterna annars skulle riskera att bilda blodproppar i kärlet. Vidare har inflammatoriska proteiner som är kopplade till endotelceller studerats och Apta-1 verkar hämmande på flera proteiner involverade i inflammation som frisätts i aterosklerotiska plack. Detta är också positivt, eftersom inflammation är en central mekanism vid t.ex. åderförfettning (ateroskleros). Även cytotoxicitet har studerats och Apta-1 uppvisar inget tecken på detta vilket bekräftar Apta-1s sedan tidigare kända prekliniska säkerhetsprofil.
Vad händer framåt
I pressmeddelandet framgår information att resultaten nu kommer att följas upp med en betydligt större studie, där arbetet kommer att fortsätta efter semesterperioden då verifiering och utveckling av studierna på Apta-1 i kardiovaskulära modellsystem expanderar.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem utvecklas väl och vi ser fortsatt att Bolaget har goda möjligheter att ta vidare Apta-1 i kommande kliniska faser, där teamet nyligen har stärkts med en Clinical Research Director (CRD) med lång och mångsidig erfarenhet inom kliniskt utvecklingsarbete. Sepsis, som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt, är ett livshotande sjukdomstillstånd och behovet av ett läkemedel likt Apta-1 är högst aktuellt. Potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal utgör fortsatt starka värdedrivare i aktien och genom en riskjuterad nuvärdesmodell (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK idag, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Uppföljning på Aptahems Q1-rapport
2020-05-14
Idag den 14 maj 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för första kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Som väntat uppgick försäljningen under Q1-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under inledningen av 2020. En betydande del av bolagets kostnader utgörs av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q1-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 0,7 MSEK (1,2) vilket motsvarar en minskning om 42 %. Bolagets totala rörelsekostnader minskade med 0,5 MSEK, från 3,5 MSEK under jämförbart kvartal Q1-19 till nu 3,0 MSEK under Q1-20. Kvartalets minskade rörelsekostnader, i kombination med ett positivt rörelsekapital om 2,7 MSEK, resulterade i att bolagets operativa kassaflöde uppgick till -0,3 MSEK, vilket är en kraftig förbättring mot -6,9 MSEK under Q1-19.
”Vi ser mycket positivt på att Aptahem utvecklas med en minst sagt god kostnadskontroll under kvartalet, något som är av stor vikt i dagens läge. Med en kassa som uppgår till ca 21,6 MSEK vid utgången av mars har bolaget idag en stark finansiell ställning. Det kliniska arbetet verkar fortgå enligt plan, där Aptahem skriver att de för diskussioner med ett flertal kontraktsforskningsorganisationer samt kliniska grupper runt om i världen för att på bästa sätt kunna planera för First in Human. Analyst Group bedömer att potentiella nyheter kring detta kan utgöra bra värdedrivare i aktien på kort sikt”, säger ansvarig analytiker.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys på Aptahem.
Kommentar på Aptahems Q4-rapport
2020-02-12
Idag den 12 februari 2020 publicerade Aptahem sin bokslutskommuniké för 2019.
I vår kommentar inför rapporten igår nämnde vi att vi primärt skulle fokusera på följande delar:
- Mikael Lindstams VD-ord
- Aptahems finansiella ställning
I VD-ordet tycker vi att en bra sammanfattning ges av Aptahems nuläge, bolaget nämner att de känner sig stärkta inför ett nytt år med nyligen uppnådda milstolpar i ryggen som visar på Apta-1:s potential. Den nyligen publicerade studien som indikerar att antalet människor som dör i sepsis kraftigt har underskattats är något som påvisar vikten av Apta-1 och tydligt belyser värdet av Aptahems kliniska arbete och forskning. Aptahems förberedelser inför första studien i människa, fas 1-studie, sker just nu i parallella spår för att kunna säkerställa rätt prioriteringar. Flertalet saker har redan kommit på plats, till exempel initiering av formuleringsarbetet av Apta-1 vilken ska användas i klinik genom det avtal Aptahem slöt med Recipharm i slutet av 2019.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 22 MSEK vid utgången av december (Q4), vilket kan jämföras med 17 MSEK vid utgången av september (Q3). Under fjärde kvartalet har Aptahem erhållit en nettolikvid om cirka 11 MSEK genom inlösen av tidigare emitterad teckningsoption (TO4), justerat för denna uppgick bolagets operativa burn rate till 2 MSEK per månad under sista kvartalet 2019. Med samma kapitalförbrukning och rapporterad kassa vid utgången av december, är därmed Aptahem finansierade till hösten 2020, allt annat lika.
Att ha i åtanke som investerare
Det är inte ovanligt för läkemedelsbolag som har en bra medvind i verksamheten att vilja accelerera utvecklingstakten ytterligare och då genomföra en offensiv kapitalanskaffning. Något sådant har dock inte kommunicerats men är något vi anser att en investerare som riktar sig mot medicinteknik- och läkemedelsbolag generellt bör ha i åtanke.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar miljontals människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Kommentar inför Aptahems Q4-rapport
2020-02-11
Imorgon den 12 februari 2020 publicerar Aptahem sin bokslutskommuniké för 2019.
Inför rapporten imorgon kommer vi primärt att fokusera på följande delar:
- Mikael Lindstams VD-ord
- Aptahems finansiella ställning
I VD-ordet hoppas vi kunna få ta del av mer information kring hur nuläget ser ut gällande det kliniska arbetet och hur det fortlöpt senaste tiden. En annan viktig faktor som vi kommer titta närmare på är hur kostnadsbasen har utvecklats under Q4-19, där vi framförallt kommer undersöka vad bolagets s.k. burn rate uppgått till. Precis som för de flesta mindre medicinteknik- och läkemedelsbolag, har även Aptahem historiskt varit beroende av olika finansieringsalternativ och är något som är fortsatt avgörande för att bolaget ska kunna förverkliga sin kommersiella resa. I samband med rapporten imorgon får vi mer information om hur balansräkningen ser ut och således vad kapitalförbrukningen uppgick till under sista kvartalet 2019. Det kan ge en indikation om hur pass stark Aptahems finansiella ställning är idag.
Ny marknadsdata presenterad – tidigare siffror har kraftigt underskattats
I en nyligen publicerad studie indikeras att antalet människor som dör i sepsis kraftigt har underskattats, närmare bestämt dubbelt så många som man tidigare trott. Enligt de nya beräkningarna drabbas 49 miljoner av tillståndet årligen varav 11 miljoner dör, vilket gör sepsis dödligare än alla cancerformer tillsammans. Läs mer på Aptahems hemsida via denna länk.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar miljontals människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Aptahem sluter avtal med Recipharm om Apta-1 inför Klinisk Fas 1
2019-11-21
Aptahem meddelade den 20 november att bolaget slutit avtal med kontraktstillverkaren Recipharm angående tillverkning av substansen för Aptahems läkemedelskandidat Apta-1.
Recipharm kommer att ta fram den farmaceutiska formuleringen av Apta-1 inför kommande Klinisk Fas 1-studie. Enligt pressmeddelandet inleds formuleringsarbetet av Apta-1 omedelbart, vilket kan ses som ett tecken på att Klinisk Fas 1 kan sättas igång snabbt efter att Apta-1 blir godkänt för kliniska studier.
”Vi rör oss nu med full fart framåt i utvecklingsprocessen av Apta-1 och med detta samarbete i hamn är jag övertygad om att vi kommer kunna accelerera ytterligare,” säger Mikael Lindstam, VD på Aptahem.
Analyst Group bedömer nyheten som positiv, då detta är ett fortsatt steg framåt mot kliniska studier och möjligen ökar intresset något från potentiella licenstagare då ytterligare en pusselbit finns på plats.
Utdrag ur aktieanalys som publicerades den 22 oktober 2019. Läs den här.
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 32 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Okt
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Jan
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Maj
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Feb
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Nov
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Sep
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Maj
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Feb
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Okt
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Maj
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Okt
Aktieanalys på Aptahem
Sep
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Aktiekurs
N/A
Värderingsintervall
2024-03-07
Bear
0,11 SEKBase
0,55 SEKBull
0,80 SEKUtveckling
Huvudägare
2023-12-27
Kommentar på Aptahems Q4-rapport
2024-02-29
Aptahem har publicerat bolagets rapport för det fjärde kvartalet 2023 där följande är vår uppföljande kommentar såväl som en sammanfattning kring senaste tidens händelser.
Publicering i välrenommerad tidskrift
Aptahem meddelade nyligen att resultaten från Toronto-studien har resulterat i ett första godkännande för publikation i den vetenskapliga tidskriften Cells. Cells har funnits i över 50 år och består idag av ett 50-tal journaler med olika teman och har en minst sagt etablerad roll inom forskarvärlden. Enligt Science Watch rankades Cells som nummer ett i kategorin för tidskrifter med högst inverkan (alla fält) under åren 1995–2005, med ett genomsnitt på 161 citeringar per publicerad artikel. Enligt Journal Citation Reports hade Cells under år 2020 en s.k. ”impact factor” på 41,6x, vilket innebar att Cells hamnade på en förstaplats av de 298 jämförbara tidskrifter inom området Biochemistry & Molecular Biology. Detta kommer därmed resultera i en ökad uppmärksamhet för Apta-1 och dess terapeutiska effekt, vilket vi räknar med kommer ge positiva ringar på vattnet som Aptahem kan dra nytta av, exempelvis i pågående partnerdialoger.
Om Q4-rapporten
Sett till Q4-rapporten uppgick bolagets totala rörelsekostnader till 3,8 MSEK (4,4) vilket därmed var en förbättring jämfört med Q4-22. Vid en jämförelse med föregående kvartal (Q3-23), där rörelsekostnader uppgick till 2,7 MSEK, resulterade dock det fjärde kvartalet i ökade kostnader. Likväl anser vi att Aptahem fortsätter att agera med en god kostnadskontroll, vilket är mycket viktigt i nuvarande utvecklingsskede. Sett till kassan uppgick denna vid utgången av Q4-23 till 2,1 MSEK, vilket kan jämföras med 2,9 MSEK vid utgången av Q3-23. Under januari har dock Aptahems företrädesemission avslutats, där bolaget tillfördes ca 13,8 MSEK före emissionskostnader. Detta har således stärkt kassan och med hänsyn till en antagen operativ burn rate om ca 1 MSEK/månad framgent, vilket är i linje med genomsnittet under 2023, skulle Aptahem vara finansierade tills hösten 2024, allt annat lika.
Fokus framåt är fortsatt det kliniska utvecklingsprogrammet för Apta-1 där Aptahem inväntar slutrapporten av den första delen av studien. Parallellt arbetar Aptahem med att planera för nästa steg i den kliniska utvecklingen, där avsikten är att nästa studie utförs som en Proof-of-Concept för att utvärdera effekten av Apta-1 på systemisk inflammation.
Med anledning av den presenterade Q4-rapporten kommer vi att återkomma med en uppdaterad analys.